Browse through our Interesting Nodes of the Cyprus Government Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 14-09-23

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΣΥΡΙΖΑ: Θλιβερή η εικόνα του πρωθυπουργού
  • [02] Πρωτογενές πλεόνασμα 1,946 δισ. ευρώ το οκτάμηνο
  • [03] Πλήρης ασφαλιστική κάλυψη και εφάπαξ στους ξενοδοχοϋπαλλήλους όλης της χώρας
  • [04] Την παραπομπή σε δίκη στελεχών της Standard & Poor's ζητεί Ιταλός εισαγγελέας
  • [05] Μανουέλ Βαλς: Μείωση των μισθών στη Γαλλία δεν είναι ούτε δυνατή, ούτε επιθυμητή
  • [06] Ο Σταμάτης Κραουνάκης παρουσιάζει στο Βασιλικό Θέατρο τη μουσική παράσταση «Όταν έχω εσένα»
  • [07] Φέτος γιορτάζει ο Χρόνος, στις Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς
  • [08] Έξαρση του καταρροϊκού πυρετού στην Ήπειρο

  • [01] ΣΥΡΙΖΑ: Θλιβερή η εικόνα του πρωθυπουργού

    Για «θλιβερή εικόνα του πρωθυπουργού, έπειτα από τη συνάντηση του με την κ. Μέρκελ», που «εκθέτει τον ίδιο και τη χώρα», κάνει λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ, σχολιάζοντας τις δηλώσεις του πρωθυπουργού. Η αξιωματική αντιπολίτευση τονίζει, ότι χωρίς την παραμικρή αμφισβήτηση του μνημονιακού προγράμματος, ο κ. Σαμαράς κατέστησε σαφές πως η έννοια διαπραγμάτευση είναι ξένη προς την πολιτική του και τις προθέσεις του. Προσθέτει ακόμη, ότι τον πρωθυπουργό «τον χωρίζει τεράστια απόσταση από τη σημερινή οδυνηρή κοινωνική πραγματικότητα».

    Εξάλλου, όπως αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ, η άρνηση του κ. Σαμαρά να απαντήσει, κατόπιν της υπόδειξης της κ. Μέρκελ, εάν είναι αρνητικός στη χαλάρωση της λιτότητας, τον κατατάσσει δικαίως ως τον πιο ένθερμο υποστηρικτή της καγκελαρίου στην Ευρώπη. «Καμιά χειραψία με ξένο ηγέτη δεν μπορεί να τον σώσει», καταλήγει ο ΣΥΡΙΖΑ στην ανακοίνωσή του.

    [02] Πρωτογενές πλεόνασμα 1,946 δισ. ευρώ το οκτάμηνο

    Πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 1,946 δισ. ευρώ σημείωσε ο προϋπολογισμός το οκτάμηνο Ιανουάριος - Αύγουστος 2014 έναντι πρωτογενούς πλεονάσματος 2,861 δισ. ευρώ για την ίδια περίοδο πέρυσι και στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 962 εκατ. ευρώ. Αυτό προκύπτει από τα οριστικά στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού το οκτάμηνο που δόθηκαν στη δημοσιότητα. Σύμφωνα με αυτά, το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης ανήλθε σε 2,849 δισ. ευρώ έναντι ελλείμματος 2,502 δισ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2013 και στόχου για έλλειμμα 4,117 δισ. ευρώ.

    Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους: Το ύψος των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 32,919 δισ. ευρώ παρουσιάζοντας μείωση κατά 329 εκατ. ευρώ ή 1 % έναντι του στόχου. Τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 29,571 δισ. ευρώ, μειωμένα κατά 266 εκατ. ευρώ ή 0,9% χαμηλότερα έναντι του στόχου. Το σύνολο των φορολογικών εσόδων διαμορφώθηκε σε 27,790 δισ. ευρώ, μειωμένα κατά 450 εκατ. ευρώ ή κατά 1,6% έναντι του στόχου.

    [03] Πλήρης ασφαλιστική κάλυψη και εφάπαξ στους ξενοδοχοϋπαλλήλους όλης της χώρας

    Την επέκταση της ασφάλισης του Τομέα Πρόνοιας Ξενοδοχοϋπαλλήλων του ΤΑ.Π.Ι.Τ. (Ταμείο Πρόνοιας Ιδιωτικού Τομέα) σε ολόκληρη την Ελλάδα, προβλέπει υπουργική απόφαση την οποία υπέγραψε σήμερα, ο υφυπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Αντώνης Μπέζας.

    Με τη συγκεκριμένη απόφαση επεκτείνεται, έπειτα από δεκαετίες εξαιρέσεων, η ασφαλιστική κάλυψη για την παροχή του εφάπαξ βοηθήματος στους εργαζομένους των ξενοδοχείων όλης της χώρας και αποκαθίσταται η πλήρης ασφαλιστική κάλυψη και η ίση μεταχείριση σε περίπου 13.000 εργαζόμενους, οι οποίοι λόγω της εποχικότητας στη λειτουργία των ξενοδοχείων ήταν υποχρεωμένοι να μετακινούνται σε διάφορες περιοχές της χώρας. «Σήμερα αποκαθιστούμε μια πολυετή αδικία και ανισότητα σε βάρος εργαζόμενων σε ξενοδοχεία πολλών νομών της χώρας στηρίζοντας παράλληλα τον τουρισμό, ο οποίος αποτελεί την πιο σημαντική παραγωγική μας δραστηριότητα» δήλωσε με αφορμή την υπογραφή της απόφασης ο κ. Μπέζας.

    [04] Την παραπομπή σε δίκη στελεχών της Standard & Poor's ζητεί Ιταλός εισαγγελέας

    Την παραπομπή σε δίκη έξι οικονομικών αναλυτών και στελεχών του οίκου αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας Standard and Poor's ζήτησε ο εισαγγελέας του Τράνι της Κάτω Ιταλίας. Ο εισαγγελέας Μικέλε Ρουτζέρο ζήτησε την παραπομπή σε δίκη των αναλυτών και των στελεχών του αμερικανικού οίκου, ενός από τους λεγόμενους «τρεις μεγάλους» του κλάδου, με την κατηγορία της απόπειρας χειραγώγησης της αγοράς. Ο Ιταλός εισαγγελέας τονίζει ότι το 2012, οι εν λόγω υπάλληλοι του Standard and Poor's διαδραμάτισαν καθοριστικό ρόλο για την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ιταλίας, χωρίς να συντρέχουν οι αιτίες. Ο Ρουτζέρο στην αιτιολόγηση του αιτήματός του υποστηρίζει ότι η θέση του αποδεικνύεται από ένα μήνυμα το οποίο έστειλαν οι αναλυτές μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου την 13η Ιανουαρίου του 2012 και δείχνει, όπως υπογράμμισε, την προειλημμένη απόφασή τους να προχωρήσουν στην υποβάθμιση της Ιταλίας. Αντίγραφο του μηνύματος αυτού έχει κατασχεθεί από την δικαιοσύνη.

    [05] Μανουέλ Βαλς: Μείωση των μισθών στη Γαλλία δεν είναι ούτε δυνατή, ούτε επιθυμητή

    Ο Γάλλος πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς δήλωσε σήμερα κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στο Βερολίνο ότι μια μεγάλη μείωση των μισθών στη Γαλλία «δεν είναι ούτε δυνατή ούτε επιθυμητή». «Μια μεγάλη μείωση των μισθών δεν είναι ούτε δυνατή, ούτε επιθυμητή», επεσήμανε ο Βαλς σε ομιλία του ενώπιον των Γερμανών βιομηχάνων κατά τη δεύτερη και τελευταία ημέρα της επίσκεψής του στη Γερμανία. Ο Γάλλος πρωθυπουργός απαντούσε σε όσους θα ήθελαν η Γαλλία να μεταρρυθμίσει την αγορά εργασία της όπως το είχε κάνει η Γερμανία στις αρχές της δεκαετίας του 2000. Οι μεταρρυθμίσεις στις οποίες είχε προχωρήσει ο σοσιαλδημοκράτης καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ είχαν οδηγήσει στη σημαντική μείωση των μισθών. Όμως «η Γερμανία της δεκαετίας του 2000 και η σημερινή Γαλλία είναι διαφορετικές από πολλές απόψεις», εξήγησε ο Βαλς, επικαλούμενος «τις καθιερωμένες διαπραγματεύσεις για τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας», «τον χαμηλό πληθωρισμό» και «τις αυξημένες τιμές των ακινήτων». «Εξάλλου η εξωτερική ζήτηση είναι ασθενής, ενώ ήταν δυναμική τη δεκαετία του 2000, και άρα δεν μπορεί να αντικαταστήσει την εσωτερική μας ζήτηση», συνέχισε ο Βαλς. «Γι? αυτούς τους λόγους έχουμε το δικό μας πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, προσαρμοσμένο στη γαλλική πραγματικότητα», κατέληξε ο Γάλλος πρωθυπουργός. «Η Γαλλία προχωρά», διαβεβαίωσε ο ίδιος, «κάνει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις».

    [06] Ο Σταμάτης Κραουνάκης παρουσιάζει στο Βασιλικό Θέατρο τη μουσική παράσταση «Όταν έχω εσένα»

    H δουλειά του καλλιτέχνη είναι να ξυπνάει το πρωί και να ...σκάβει το χωράφι. Αν και όταν καρπίσει θα παρουσιάσει το προϊόν του στο κοινό... Όχι κι άλλα «work in progress» έλεγε μεταξύ πολλών άλλων σήμερα στη Θεσσαλονίκη ο Σταμάτης Κραουνάκης παρουσιάζοντας τη μουσική παράσταση «Όταν έχω εσένα» που θα παρουσιάζει από αύριο και ως την Κυριακή στο Βασιλικό Θέατρο. Όταν μάλιστα ρωτήθηκε για το τι ακριβώς εννοεί με το «work in progress» και ποιοι είναι αυτοί που το παρουσιάζουν, τους... συμπεριέλαβε όλους. Καλλιτέχνες, θεατρανθρώπους, ακόμα και την ίδια την... κυβέρνηση. Το πρόγραμμα το οποίο «παρουσιάζει» όπως είπε, είναι ένα... «work in success progress» (εργασία σε ...επιτυχημένη εξέλιξη).

    Η παράσταση «Όταν έχω εσένα» (χαρακτηρίστηκε ως «πολιτική επιθεώρηση», παράσταση γέλιου, κοινωνικής αλληλεγγύης, συνενοχής κ.α.) παρουσιάστηκε ήδη τον περασμένο χειμώνα στην Αθήνα. Τα κείμενα υπογράφουν οι: Δημήτρης Μανιάτης, Φώτης Μιχαλόπουλος και Σταμάτης Κραουνάκης, τις μουσικές ο ίδιος και ο Άρης Βλάχος που ανέλαβε και τη μουσική διεύθυνση. Η παράσταση διαρκεί περί τις τρεις ώρες (120΄ λεπτά το πρώτο μέρος, δεκάλεπτο διάλειμμα και 50λεπτο δεύτερο μέρος με τραγούδια του συνθέτη). Τα εισιτήρια κοστίζουν 18, 15 και 12 ευρώ και οι παραστάσεις αρχίζουν στις 8 μ.μ. (Τετάρτη και Κυριακή) και στις 9 μ.μ. (Πέμπτη-Παρασκευή-Σάββατο).

    [07] Φέτος γιορτάζει ο Χρόνος, στις Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς

    Σε παραπάνω από 100 σημεία σε όλη την Ελλάδα ο Χρόνος θα γιορτάσει στις 26, 27 και 28 Σεπτεμβρίου.

    Το Σαββατοκύριακο του εορτασμού (27-28 Σεπτεμβρίου) η είσοδος στους αρχαιολογικούς χώρους και τα μουσεία είναι ελεύθερη.

    Η Παρασκευή, 26/9 είναι αφιερωμένη κυρίως στα σχολεία.

    Πώς γεννήθηκε ο κόσμος, ποια ήταν η αρχή του και πώς αυτή προκλήθηκε; Ο άνθρωπος στην αρχή προσπάθησε με μύθους να δώσει μια λογική ή υπερφυσική εξήγηση σε ένα υπαρξιακό, όσο και φυσικό ερώτημα. Έτσι, έδωσε στον Χρόνο πολλά πρόσωπα και καταρχήν μια σειρά από ιστορίες. Ιστορίες για την αρχή και το τέλος του κόσμου, την αιώνια νεότητα, την περιοδικότητα των μεταβολών που αυτός προκαλεί.

    Ο Χρόνος έγινε όμως και αντικείμενο της Επιστήμης. Ο σκοπός και πάλι ο ίδιος: η ερμηνεία του κόσμου. Αναζητώντας το «σωματίδιο του Θεού» στο υπέρτατο πείραμα του CERN, Επιστήμη και Μεταφυσική φανερώνουν τον κοινό τους στόχο, την αναζήτηση της φύσης του κόσμου, ξεκινώντας από την αρχή, το σημείο μηδέν.

    Η πρόσκληση αυτή επαναλαμβάνεται μέσα από τον πολιτιστικό θεσμό πανευρωπαϊκής εμβέλειας (συντονίζεται από το Συμβούλιο της Ευρώπης) για δέκατη ένατη συνεχή χρονιά, αλλάζοντας θέμα στην Ελλάδα κάθε δύο χρόνια.

    Το τελευταίο Σαββατοκύριακο κάθε Σεπτέμβρη το ραντεβού δίνεται σε αρχαιολογικούς χώρους, μουσεία ή μνημεία που συνήθως δεν βρίσκονται στους πρώτους προορισμούς των πολιτιστικών διαδρομών ή που οι εκδηλώσεις μας προτείνουν να τους προσεγγίσουμε κάτω από μια άλλη οπτική.

    [08] Έξαρση του καταρροϊκού πυρετού στην Ήπειρο

    Έξαρση του καταρροϊκού πυρετού, διαπιστώνεται το τελευταίο διάστημα σε κτηνοτροφικές μονάδες πολλών περιοχών της Ηπείρου, γεγονός που, όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, υποβοηθάται από την εναλλαγή των καιρικών συνθηκών.

    Οι κτηνιατρικές υπηρεσίες της Περιφέρειας Ηπείρου άρχισαν την καταγραφή των μονάδων, όπου εντοπίζονται κρούσματα της νόσου και οι οποίες έχουν προμηθευτεί εντομοαπωθητικά σκευάσματα, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις, προκειμένου να τους καταβληθεί σχετική αποζημίωση από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 23 September 2014 - 14:30:24 UTC