Browse through our Interesting Nodes of Greek Newspapers & Magazines Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 14-09-15

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αντ. Σαμαράς: Κίνδυνος για τη δημοκρατία ο εξτρεμισμός και ο λαϊκισμός
  • [02] Αναμένεται αρνητική εισήγηση για τις απολυμένες καθαρίστριες
  • [03] Σε ελεύθερη πτώση η δημοτικότητα του Φρ. Ολάντ
  • [04] Τζ. Κέρι: Δεν θα συνεργαστούμε με το Ιράν για την αντιμετώπιση του ΙΚ
  • [05] Εργοτέλης-Πλατανιάς 0-3

  • [01] Αντ. Σαμαράς: Κίνδυνος για τη δημοκρατία ο εξτρεμισμός και ο λαϊκισμός

    Στον κίνδυνο που συνιστούν για τη δημοκρατία ο εξτρεμισμός και ο λαϊκισμός, αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς μιλώντας στο συνέδριο της «Καθημερινής» και των «International New York Times» με θέμα «Δημοκρατία υπό πίεση».

    Αναφερόμενος εμμέσως πλην σαφώς στον ΣΥΡΙΖΑ αν και χωρίς να τον κατονομάζει ο κ. Σαμαράς ανέφερε: «Ο λαϊκισμός και ο εξτρεμισμός έχασαν την ευκαιρία να ενισχυθούν στα χρόνια της κρίσης. Τώρα που ξεφεύγουμε από την κρίση θα υποχωρήσουν. Δεν γνωρίζω πολλές κοινωνίες που θα μπορούσαν να αντέξουν τόσο ριζικές μεταρρυθμίσεις σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα. Παρά τα δίκαια παράπονα ο ελληνικός λαός δεν αγκάλιασε τον εξτρεμισμό και τον λαϊκισμό. Δεν θα υπάρξει Δημοκρατία της Βαϊμάρης για την Ελλάδα. Η Ελλάδα επέστρεψε αλλά η προσπάθεια συνεχίζεται. Οι εχθροί των μεταρρυθμίσεων ετοιμάζουν την τελευταία τους επίθεση, κάνουν ό,τι μπορούν με ψεύτικες υποσχέσεις για γρήγορες λύσεις όμως όσο περισσότερο προσπαθούν να πείσουν ότι είναι αξιόπιστη εναλλακτική τόσο περισσότερο εκτίθενται. Τα όσα πετύχαμε δεν μπορούν να θυσιαστούν στον βωμό του λαϊκισμού και του εξτρεμισμού».

    Ο πρωθυπουργός έκανε έναν σύντομο απολογισμό της διετίας: «Πριν από δύο χρόνια η χώρα κατέρρεε, μια μακρά περίοδος ύφεσης ξεκινούσε, οι αγορές είχαν κλείσει, η ανεργία είχε εκτοξευτεί, ενώ η δημόσια τάξη βρισκόταν εν κινδύνω και τα κεφάλαια έφευγαν από την χώρα. Σήμερα έχουμε πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα και θα έχουμε και το 2014, θα καλύψουμε τις υποχρεώσεις μας το 2015 και θα έχουμε πετύχει την μεγαλύτερη δημοσιονομική προσαρμογή που έγινε ποτέ. Παράλληλα κάναμε άλμα στην ανταγωνιστικότητα βελτιώνοντας την θέση της χώρας σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα, κατά 111 θέσεις. Στο τελευταίο τρίμηνο του έτους το ΑΕΠ θα έχει θετικό πρόσημο. Η ανεργία που είναι αβάσταχτα υψηλή μειώνεται ενώ και το χρέος έχει αρχίσει ονομαστικά να πέφτει και ο τουρισμός κατέγραψε ρεκόρ. Επίσης βγήκαμε στις αγορές δύο χρόνια πριν από το προβλεπόμενο. Είμαστε ευγνώμονες στους εταίρους. Οι μεταρρυθμίσεις μας θα συνεχιστούν, θα ανέβουμε ακόμη περισσότερο στην ανταγωνιστικότητα».

    [02] Αναμένεται αρνητική εισήγηση για τις απολυμένες καθαρίστριες

    Ο αρεοπαγίτης Χριστόφορος Κοσμίδης θα εισηγηθεί την ερχόμενη εβδομάδα στο Εργατικό Τμήμα του Αρείου Πάγου να παραμείνουν εκτός του υπουργείου Οικονομικών και των Δ.Ο.Υ. οι 393 απολυμένες καθαρίστριες.

    Ο αρεοπαγίτης θα προτείνει να γίνει δεκτή η αίτηση του υπουργείου Οικονομικών και να αναιρεθεί η απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών που έχει δικαιώσει τις καθαρίστριες.

    Ο κ. Κοσμίδης, μεταξύ άλλων, θα αναφέρει ότι η κατάργηση των οργανικών θέσεων είναι σύμφωνη με τις συνταγματικές επιταγές, αλλά δεν προσκρούει και στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (Ε.Σ.Δ.Α.). καθώς δεν αποκλείει την ευχέρεια της Πολιτείας να καταργεί υφιστάμενες θέσεις εργασίας στον δημόσιο τομέα και να θέτει σε διαθεσιμότητα υπαλλήλους, εφόσον: α) η κατάργηση των θέσεων επιβάλλεται από λόγους δημοσίου συμφέροντος, β) γίνεται με κριτήρια σύμφωνα με την ορθολογική οργάνωση και γ) η επιλογή του προσωπικού που τίθεται σε διαθεσιμότητα γίνεται με κριτήρια αντικειμενικά και με τρόπο που ελαχιστοποιεί τις δυσμενείς συνέπειες από τη διαθεσιμότητα ή την ενδεχόμενη απόλυσή του εάν υπάρχει αδυναμία μετακίνησης σε άλλη θέση.

    [03] Σε ελεύθερη πτώση η δημοτικότητα του Φρ. Ολάντ

    Η δημοτικότητα του προέδρου της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ και του πρωθυπουργού Μανουέλ Βαλς συνεχίζει την πτωτική πορεία της και τον Σεπτέμβριο, καθώς για τον πρώτο μειώθηκε στο 13% και για τον δεύτερο στο 30%, σύμφωνα με τα "καταστροφικά" στοιχεία του βαρομέτρου Ipsos/Le Point που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.

    Το 83% των Γάλλων έχει αρνητική άποψη για τους χειρισμούς του προέδρου της Δημοκρατίας. Από αυτούς, το ποσοστό εκείνων που έχουν "πολύ αρνητική" άποψη αυξήθηκε κατά 10 μονάδες, φτάνοντας το 50% σε σχέση με το 40% που ήταν τον Αύγουστο.

    Πρόκειται για το υψηλότερο ποσοστό αντιδημοφιλίας που έχει συγκεντρώσει ο Ολάντ μετά την ανάδειξή του στην προεδρία της χώρας, τον Μάιο του 2012.

    Όσον αφορά τον Μανουέλ Βαλς, το ποσοστό των δυσαρεστημένων έχει επίσης αυξηθεί: μέσα σε έναν μήνα το ποσοστό των Γάλλων που έχουν αρνητική άποψη για τον πρωθυπουργό έφτασε στο 63%, από 55% που ήταν τον Αύγουστο. Πάνω από ένας στους τρεις (ποσοστό 36%) δηλώνει "μάλλον δυσαρεστημένος" ενώ το 27% δηλώνει ότι έχει "πολύ αρνητική" άποψη για τον Βαλς. Στο προηγούμενο βαρόμετρο τα ποσοστά αυτά ήταν 34% και 21% αντίστοιχα.

    Ο Ολάντ παραμένει πολύ αντιδημοφιλής παρά τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης του Βαλς, στα τέλη Αυγούστου. Ο πρωθυπουργός αναμένεται ότι αύριο θα ζητήσει από το κοινοβούλιο ψήφο εμπιστοσύνης για την πολιτική που ακολουθεί.

    Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε τηλεφωνικά στις 12 και 13 Αυγούστου σε δείγμα 959 προσώπων ηλικίας άνω των 18 ετών.

    [04] Τζ. Κέρι: Δεν θα συνεργαστούμε με το Ιράν για την αντιμετώπιση του ΙΚ

    Ο Aμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι δήλωσε ότι δεν σκοπεύει να εμπλακεί σε μια αντιπαράθεση με το Ιράν, μετά τους ισχυρισμούς της Τεχεράνης ότι αρνήθηκε μια πρόταση των ΗΠΑ να συντονίσουν τη δράση τους για την αντιμετώπιση του Ισλαμικού Κράτους.

    «Δεν θα εμπλακώ σε ένα «μπρος- πίσω». Δεν θέλω να το κάνω αυτό. Ειλικρινά, δεν πιστεύω ότι είναι εποικοδομητικό» δήλωσε ο Κέρι στους δημοσιογράφους από την οικία του Αμερικανού πρεσβευτή στο Παρίσι μετά τη διεθνή διάσκεψη για την ασφάλεια του Ιράκ στην οποία συμμετείχαν 26 χώρες.

    Ο Κέρι έκανε τις δηλώσεις αυτές αφού ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ δήλωσε ότι η χώρα του αρνήθηκε μια αμερικανική πρόταση να συνεργαστούν για να αντιμετωπίσουν το ΙΚ. «Ο Αμερικανός πρεσβευτής στο Ιράκ ζήτησε από τον πρεσβευτή μας (στο Ιράκ) να συναντηθούν για να συζητήσουν τον συντονισμό της δράσης κατά του Ντάες (αραβικό ακρωνύμιο του Ισλαμικού Κράτους)», είπε ο Χαμενεΐ.

    Όταν ρωτήθηκε αν ο ισχυρισμός αυτός είναι αληθής, ο Κέρι απάντησε: «Δεν γνωρίζω ποια ερμηνεία εξήγαγαν από οποιαδήποτε συζήτηση, η οποία ενδέχεται να πραγματοποιήθηκε ή όχι. Δεν συνεργαζόμαστε με το Ιράν. Τελεία».

    [05] Εργοτέλης-Πλατανιάς 0-3

    Την πρώτη φετινή νίκη και μάλιστα στη δύσκολη έδρα του Εργοτέλη, το Παγκρήτιο στάδιο, σημείωσε ο Πλατανιάς, που επικράτησε 3-0 χάρις στα γκολ των Τσουράκη (6΄), Γκόμες (48΄) και Τόρες (90΄+), στην αναμέτρηση με την οποία έκλεισε η αυλαία της 3ης αγωνιστικής.
    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 15 September 2014 - 18:30:21 UTC