Browse through our Interesting Nodes on Academic Institutions in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 14-09-13

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Προβάδισμα ΣΥΡΙΖΑ και εκλογή Προέδρου από την παρούσα Βουλή δείχνει δημοσκόπηση της Metron Analysis
  • [02] Περιοδία Κέρι στο Κάιρο για την οικοδόμηση διεθνούς συνασπισμού κατά των τζιχαντιστών του ΙΚ
  • [03] Δύο νεκροί από πυρκαγιά σε πολυκατοικία στο Παλαιό Φάληρο
  • [04] Σύνταξη από τα 62 για τους αγρότες
  • [05] Iνκόγνιτο επίσκεψη Ντομινίκ Στρος Καν στην Κύπρο
  • [06] Παραμένει αδίκημα ο φασιστικός χαιρετισμός στην Ιταλία
  • [07] «Δέχθηκα απειλές για τη ζωή μου, όταν μίλησα για την Ελλάδα και το θέμα των φόρων»

  • [01] Προβάδισμα ΣΥΡΙΖΑ και εκλογή Προέδρου από την παρούσα Βουλή δείχνει δημοσκόπηση της Metron Analysis

    Προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ έναντι της Νέας Δημοκρατίας με 2,6% καταγράφει δημοσκόπηση της Metron Analysis για λογαριασμό της εφημερίδας «Παραπολιτικά» που κυκλοφορεί σήμερα, Σάββατο 13 Σεπτεμβρίου.

    Συγκεκριμένα, σε ό,τι αφορά την πρόθεση ψήφου, ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει 23%, η ΝΔ 20,4%, το ΚΚΕ 5,6%, η Χρυσή Αυγή 5,3%, «Το Ποτάμι» 4,8%, η Ελιά 4,6% και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες 3%. Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ συγκεντρώνει 1,4% και ο ΛΑΟΣ 1,2%. Αξιοσημείωτο είναι ότι η ΔΗΜΑΡ δεν εμφανίζεται στη μέτρηση καθώς συγκεντρώνει ποσοστό χαμηλότερο του 1%.

    Άλλο κόμμα επιλέγει το 5,1% των ερωτηθέντων και Άκυρο/Λευκό το 5%. Αναποφάσιστοι δηλώνουν το 11,6% των ερωτηθέντων, ενώ ένα 6,8% δηλώνουν ότι δεν θα ψηφίσουν. Ένα 2,2% δεν απάντησε στη σχετική ερώτηση της δημοσκόπησης.

    Παράλληλα, σαφή θέση κατά των πρόωρων εκλογών παίρνει η πλειοψηφία των ερωτηθέντων στο ερώτημα «Η παρούσα Βουλή θα πρέπει να εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας ή πρέπει να προηγηθούν πρόωρες εκλογές;». Το 54% των ερωτηθέντων υποστηρίζει ότι πρέπει η παρούσα Βουλή να αναδείξει νέο πολιτειακό άρχοντα, ενώ το 41% επιθυμεί την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.

    Το 21% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ εξάλλου απορρίπτει το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών όπως και το 75% των ψηφοφόρων του Ποταμιού και το 29% των ψηφοφόρων του ΚΚΕ, ενώ η συντριπτική πλειοψηφία των ΝΔ(89%) και της Ελιάς(89%) θεωρούν επίσης ότι πρέπει να εκλεγεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή.

    [02] Περιοδία Κέρι στο Κάιρο για την οικοδόμηση διεθνούς συνασπισμού κατά των τζιχαντιστών του ΙΚ

    O αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι συνεχίζει σήμερα την περιοδεία του στο Κάιρο με στόχο την οικοδόμηση ενός διεθνούς συνασπισμού κατά των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους (IΚ) που ευθύνονται για ωμότητες στο Ιράκ και τη Συρία, την επομένη της επίσκεψης του γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ στη Βαγδάτη και το Αρμπίλ.

    Στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα, ο Κέρι αναμένεται να έχει συνομιλίες κυρίως με τον επικεφαλής του Αραβικού Συνδέσμου Ναμπίλ αλ-Αράμπι. Το Σαββατοκύριακο αναμένεται στο Παρίσι όπου θα συμμετάσχει τη Δευτέρα στο διεθνή διάσκεψη για το Ιράκ.

    Χθες, ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ είναι σε "πόλεμο" με τους τζιχαντιστές του ΙΚ, μια επισήμανση μετά τη δημοσιοποίηση την Τετάρτη της στρατηγικής του Μπαράκ Ομπάμα για την καταπολέμηση των τζιχαντιστών.

    Παράλληλα χθες στη Βαγδάτη, ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ δεσμεύτηκε να βοηθήσει "ακόμη περισσότερο στρατιωτικά" το Ιράκ στον αγώνα του κατά του ΙΚ πριν μεταβεί στο Αρμπίλ, την πρωτεύουσα του Κουρδιστάν όπου έχουν καταφύγει εκατοντάδες χιλιάδες εκτοπισμένοι από τότε που άρχισαν οι τζιχαντιστές την προέλασής του στις αρχές Αυγούστου.

    Στην Άγκυρα, ο Τζον Κέρι προσπάθησε να πείσει την Τουρκία να μετάσχει στο διεθνή συνασπισμό κατά του ΙΚ, δηλώνοντας πεπεισμένος για την επιτυχία της αποστολής του που είναι η οικοδόμησης συμμαχίας ευρωπαϊκών και αραβικών χωρών για το σκοπό αυτό, στην οποία έχουν ήδη προσχωρήσει δέκα αραβικές χώρες.

    Σε συνέντευξη Τύπου με τον πρόεδρο του Κουρδιστάν Μασούντ Μπαρζανί, ο Ολάντ ανακοίνωσε τη δημιουργία μιας "πραγματικής ανθρωπιστικής γέφυρας" για όσους επιθυμούν να εγκαταλείψουν τη χώρα τους. Το αεροπλάνο του Ολάντ μετέφερε 15 τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας, συμπεριλαμβανομένων σκηνών που δόθηκαν σε μκο στο Αρμπίλ. Ο γάλλος πρόεδρος αναχώρησε χθες βράδυ από το Ιράκ.

    Ήταν ο πρώτος ξένος ηγέτης που επισκέφθηκε τη Βαγδάτη από την έναρξη, στις 9 Ιουνίου, της επιχείρησης των τζιχαντιστών ΙΚ που κατέλαβαν σημαντικά εδάφη στο Ιράκ και τη Συρία.

    [03] Δύο νεκροί από πυρκαγιά σε πολυκατοικία στο Παλαιό Φάληρο

    Τραγωδία με έναν πυροσβέστη και μια γυναίκα νεκρούς σε πυρκαγιά σημειώθηκε αργά χθες το βράδυ στο Παλαιό Φάληρο. Η πυρκαγιά εκδηλώθηκε, από άγνωστη αιτία, λίγο μετά τις 9 σε κατάστημα με υδραυλικά και είδη θέρμανσης στο ισόγειο τετραώροφου κτιρίου στην οδό Ιπποκράτους 4.

    Όπως έγινε γνωστό από την πυροσβεστική, η πυρκαγιά πήρε γρήγορα μεγάλες διαστάσεις και σημειώθηκαν εκρήξεις από ασετυλίνη που υπήρχε στο κατάστημα με αποτέλεσμα να εγκλωβιστούν δύο γυναίκες στον πρώτο και τον δεύτερο όροφο του κτιρίου.

    Μία ηλικιωμένη γυναίκα στον πρώτο όροφο απεγκλωβίστηκε έγκαιρα, αλλά ένας πυροσβέστης που ανέβηκε στον δεύτερο όροφο για να σώσει τη δεύτερη γυναίκα εγκλωβίστηκε μαζί της γιατί λόγω του μεγάλου θερμικού φορτίου που αναπτύχθηκε στο κτίριο λόγω των εκρήξεων και της πυρκαγιάς, δεν μπορούσαν να κατέβουν από το κλιμακοστάσιο αλλά ούτε και να τους πλησιάσουν οι άλλοι από έξω.

    Δύο ώρες αργότερα που οι πυροσβέστες κατάφεραν να θέσουν υπό έλεγχο την πυρκαγιά, βρήκαν τον συνάδελφό τους και τη γυναίκα χωρίς αισθήσεις και στο νοσοκομείο που μεταφέρθηκαν διαπιστώθηκε ο θάνατός τους.

    [04] Σύνταξη από τα 62 για τους αγρότες

    Τροπολογία με την οποία αναγνωρίζεται η δυνατότητα συνταξιοδότησης των ασφαλισμένων του ΟΓΑ με τη συμπλήρωση 40 ετών ασφάλισης και του 62ου έτους ηλικίας τους κατατέθηκε στη Βουλή από τους συναρμόδιους υπουργούς Εργασίας και Οικονομικών.

    Το σημερινό καθεστώς συνταξιοδότησης των αγροτών δεν τους επιτρέπει να συνταξιοδοτούνται πριν τη συμπλήρωση του 67ου έτους ηλικίας, εφόσον έχουν πραγματοποιήσει 40 έτη ασφάλισης.

    Όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση της υπουργικής τροπολογίας που έχει κατατεθεί στο νομοσχέδιο «Ρυθμίσεις θεμάτων εφοδιαστικής και άλλες διατάξεις», το καθεστώς αυτό «δημιουργεί άνιση μεταχείριση σε βάρος των ασφαλισμένων των λοιπών ασφαλιστικών οργανισμών». Συνεπώς, από τη δημοσίευση του νόμου πλέον οι ασφαλισμένοι του ΟΓΑ θα έχουν τη δυνατότητα να συνταξιοδητηθούν με 40 χρόνια ασφάλισης και σε ηλικία 62 ετών. Σε περίπτωση που ο ΟΓΑ είναι τελευταίος ασφαλιστικός φορέας, αν δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις συνταξιοδότησης από τον ΟΓΑ ή αν ο ΟΓΑ δεν είναι αρμόδιος για την κρίση συνταξιοδοτικού δικαιώματος, η αίτηση συνταξιοδότησης δεν διαβιβάζεται σε προηγούμενο ασφαλιστικό φορέα πριν από τη συμπλήρωση του 67ου έτους ηλικίας. Σύμφωνα με την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους η ετήσια δαπάνη από την πρόωρη καταβολή σύνταξης σε πρόσωπα ασφαλισμένους στον ΟΓΑ που συμπληρώνουν το 62ο έτος ηλικίας και 40 χρόνια ασφάλισης, εκτιμάται (βάσει στοιχείων του υπουργείου Εργασίας) σε 10.500.000 ευρώ από το 2017 και μετά. Για το 2014 η δαπάνη εκτιμάται σε μόλις 225.000 ευρώ, για το 2015 σε 4.390.000 ευρώ και για το 2016 σε 7.560.000 ευρώ.

    Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση στον ΟΑΕΔ

    Με την ίδια τροπολογία προωθείται η ηλεκτρονική διακυβέρνηση στον ΟΑΕΔ και η πλήρης αξιοποίηση του διαδικτύου, προκειμένου οι δικαιούχοι του Οργανισμού να έχουν πλήρη πρόσβαση στις υπηρεσίες. Για παράδειγμα, δεν θα απαιτείται πλέον η αυτοπρόσωπη παρουσία των εγγεγραμμένων στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ για την ανανέωση της κάρτας ανεργίας.

    Εξάλλου με την τροπολογία,

    -τροποποιείται η σύνθεση του ΔΣ της ΗΔΙΚΑ με τη συμμετοχή εκπροσώπου σε αυτό και του υπουργείου Υγείας.

    -η ΗΔΙΚΑ ΑΕ θα αποδίδει σε άμεση σύνδεση και σε πραγματικό χρόνο ΑΜΚΑ στο νεογέννητο ταυτόχρονα με την υποβολή της αίτησης για τη χορήγηση της ληξιαρχικής πράξης γέννησής του.

    [05] Iνκόγνιτο επίσκεψη Ντομινίκ Στρος Καν στην Κύπρο

    Μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας ο τέως πανίσχυρος διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Ντομινίκ Στρος Καν επισκέφθηκε για δύο μέρες τη Λευκωσία.

    Σύμφωνα με πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της εφημερίδας «Ο Φιλελεύθερος»ο Στρος Καν, είχε μία και μοναδική επίσημη συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών, Χάρη Γεωργιάδη, ο οποίος μάλιστα φρόντισε να κρατήσει τη συνάντηση μυστική. Είχαν συνομιλίες επί δύο ώρες στο υπουργείο Οικονομικών.

    Σύμφωνα με την εφημερίδα ο Ντομινίκ Στρος Καν ήρθε στην Κύπρο ως πρόεδρος της εταιρείας LSK, που έχει έδρα το Λουξεμβούργο και είχε συνομιλίες για δύο τομείς που ενδιαφέρονται να επενδύσουν:

    Πρώτον, για τα χρεόγραφα του ενός δισεκατομμυρίου, που προτίθεται να εκδώσει η κυβέρνηση και δεύτερον, για τις ιδιωτικοποιήσεις των ημικρατικών οργανισμών.

    Ο Στρος Καν συνοδευόταν από τρία άλλα μέλη του συμβουλίου του, ενώ από κυπριακής πλευράς ήταν μαζί του ο γνωστός δικηγόρος Πολάκης Σαρρής, ο οποίος εκπροσωπεί την LSK στην Κύπρο και από το γραφείο του έγιναν όλες οι επαφές και διαβουλεύσεις.

    Την επίσκεψη αυτή επιβεβαίωσε ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης. Σε δήλωση στο ΡΙΚ ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι ο Στρος Καν ενδιαφέρεται για επενδύσεις. Καθημερινά, είπε, έχουμε στην Κύπρο επισκέπτες, που εκδηλώνουν ενδιαφέρον για επενδύσεις. Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον, σημείωσε ο κ. Χριστοδουλίδης, εκδηλώνεται για τον τουριστικό τομέα, τους ημικρατικούς οργανισμούς και στον τομέα της ανάπτυξης γης.

    [06] Παραμένει αδίκημα ο φασιστικός χαιρετισμός στην Ιταλία

    Ο φασιστικός χαιρετισμός παραμένει αδίκημα, όπως αποφάνθηκε ο Άρειος Πάγος της Ιταλίας. Οι ανώτατοι δικαστές επιβεβαίωσαν με τον τρόπο αυτό ότι ο νόμος του 1952, ο οποίος απαγορεύει την επανασύσταση του φασιστικού κόμματος αλλά και τον φασιστικό χαιρετισμό με την αναφώνηση «παρών», συνεχίζει να διατηρεί την πλήρη του ισχύ.

    Η υπόθεση αφορούσε την καταδίκη δυο μελών της ακροδεξιάς οργάνωσης Casapound, που συμμετείχαν σε νεοφασιστική συνάντηση στη βόρειο Ιταλία στις 10 Φεβρουαρίου του 2009.

    Οι δυο ακροδεξιοί προχώρησαν σε φασιστικό χαιρετισμό και καταδικάσθηκαν τόσο από το πρωτοβάθμιο όσο και από το δευτεροβάθμιο δικαστήριο του Μπολτσάνο (στο Άνω Αδίγη) σε φυλάκιση δύο μηνών και χρηματικό πρόστιμο 300 ευρώ ο πρώτος και πρόστιμο 140 ευρώ ο δεύτερος. Οι ποινές και των δυο ιταλών ακροδεξιών μετατράπηκαν στη συνέχεια σε χρηματικό πρόστιμο συνολικά 700 ευρώ.

    [07] «Δέχθηκα απειλές για τη ζωή μου, όταν μίλησα για την Ελλάδα και το θέμα των φόρων»

    «Καλύτερα να μην πω πολλά,γιατί όταν μίλησα για την Ελλάδα και για το θέμα των φόρων, δέχθηκα απειλές για τη ζωή μου και έπρεπε να αυξηθεί η ασφάλεια μου» υποστήριξε η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, σε συνέντευξή της στην εφημερίδα Φαϊνάνσιαλ Τάιμς, προσθέτοντας επίσης ότι « ο κλάδος της ναυτιλίας πραγματικά πληρώνει φόρους; Οι άλλοι; Δεν νομίζω ότι είναι έτσι».

    Σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας, η κ. Λαγκάρντ διατύπωσε την παραπάνω άποψη όταν ρωτήθηκε για παλαιότερες δηλώσεις της σχετικά με τη φοροδιαφυγή στην Ελλάδα.

    Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο δημοσιογράφος ρώτησε την επικεφαλής του ΔΝΤ:

    «Αλλά, δεν είναι μέρος του προβλήματος ότι τόσοι πολλοί Έλληνες ? ή άλλες πλούσιες ελίτ ? έχουν μετακινηθεί σε μέρη όπως το Λονδίνο, σε αναζήτηση θέσεων εργασίας ή χαμηλότερους φόρους;"

    Όπως επισημαίνεται «εκείνη αναστενάζει και αναγνωρίζει ότι αυτό δεν είναι μόνο ένα ελληνικό πρόβλημα» και συμπληρώνει:

    «Ακούω από την πρεσβεία ότι υπάρχουν άνθρωποι στα τριάντα τους, ας πούμε, που αφήνουν και τη Γαλλία. Όταν ταλαντούχοι άνθρωποι αισθάνονται ότι πρέπει να εγκαταλείψουν τη χώρα τους επειδή δεν αισθάνονται ότι μπορούν να δημιουργήσουν επιχειρήσεις τους ή να βρουν ευκαιρίες, αυτό είναι πολύ λυπηρό».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 13 September 2014 - 8:30:22 UTC