Browse through our Interesting Nodes for Greek Maritime Issues Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 14-07-29

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σύσκεψη του υπουργού Παιδείας με τους πρυτάνεις
  • [02] Ολοκληρώθηκε η διαγωνιστική διαδικασία για τα ακίνητα στην Αφάντου Ρόδου
  • [03] Τι περιλαμβάνει το πολυνομοσχέδιο
  • [04] Κατατέθηκε το πολυνομοσχέδιο
  • [05] Το επόμενο ραντεβού με την τρόικα στο Παρίσι
  • [06] Το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου η τρόικα στην Αθήνα
  • [07] Το Ισραήλ συνεχίζει τις επιχειρήσεις στη Γάζα
  • [08] Η ΕΕ επιβάλλει οικονομικές κυρώσεις στη Ρωσία

  • [01] Σύσκεψη του υπουργού Παιδείας με τους πρυτάνεις

    Τα προβλήματα που δημιουργούνται από τις περαιτέρω περικοπές των προϋπολογισμών των ιδρυμάτων της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, αλλά και τα ενδεχόμενα προβλήματα που μπορεί να υπάρξουν με την εφαρμογή του νέου νόμου για τις μετεγγραφές φοιτητών, δηλαδή, συγκέντρωση πολλών φοιτητών στα ιδρύματα του κέντρου και αποερήμωση ιδρυμάτων της περιφέρειας, εξετάστηκαν διεξοδικά σε σύσκεψη εργασίας του υπουργού Παιδείας, Ανδρέα Λοβέρδου, με τα προεδρεία των πρυτάνεων των Πανεπιστημίων και των προέδρων των ΤΕΙ. Επίσης, επί τάπητος τέθηκαν τα θέματα με τους «λιμνάζοντες» φοιτητές, η αξιολόγηση των Ιδρυμάτων και η αξιολόγηση των οργανογραμμάτων των οκτώ πανεπιστημίων στα οποία υπάρχουν εργαζόμενοι στη διαθεσιμότητα. Όλες οι πλευρές κατέθεσαν προτάσεις για την αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων και σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας, συμφωνήθηκε οι τελικές αποφάσεις να ληφθούν στις έκτακτες Συνόδους Πρυτάνεων των Πανεπιστημίων και των Προέδρων των ΤΕΙ, οι οποίες θα συνέλθουν στα τέλη Αυγούστου ή στις αρχές Σεπτεμβρίου. Ο υπουργός Παιδείας ανακοίνωσε ότι την ερχόμενη Πέμπτη, σε σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Ευάγγελο Βενιζέλο και τους συναρμόδιους υπουργούς, θα αποφασιστεί η Εξαίρεση των Ειδικών Λογαριασμών (ΕΛΚΕ) από την Ενιαία Αρχή Πληρωμών, προκειμένου να έχουν την ευελιξία τα Ιδρύματα να αυτοχρηματοδοτούνται μέσω της έρευνας.

    [02] Ολοκληρώθηκε η διαγωνιστική διαδικασία για τα ακίνητα στην Αφάντου Ρόδου

    Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η διαγωνιστική διαδικασία για τα ακίνητα στην περιοχή Αφάντου της Ρόδου, ενώ, παράλληλα, εγκρίθηκε η σύμβαση παραχώρησης για τα περιφερειακά αεροδρόμια. Ειδικότερα, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, το διοικητικό συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ, κατά τη σημερινή του συνεδρίαση και μετά από τη θετική γνωμοδότηση του Συμβουλίου Εμπειρογνωμόνων, ανακήρυξε ομόφωνα ως πλειοδότες του διαγωνισμού για τα δύο ακίνητα στην περιοχή Αφάντου της Ρόδου την εταιρεία M.A.Angeliades Inc. με προσφορά ύψους 26.900.000 ευρώ για το ακίνητο Golf - Βόρειο Αφάντου και την εταιρεία T.N. Aegean Sun Investments Limited, μετά την αποσφράγιση της βελτιωμένης προσφοράς της ύψους 15.200.000 ευρώ για το ακίνητο «Φωνή της Αμερικής» - Νότιο Αφάντου (σύνολο 42.100.000 ευρώ).

    [03] Τι περιλαμβάνει το πολυνομοσχέδιο

    Κατατέθηκε στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο των 216 σελίδων το οποίο υπογράφεται από δεκατρείς υπουργούς και δύο αναπληρωτές και ο στόχος της κυβέρνησης είναι να έχει ψηφιστεί έως τις 8 Αυγούστου. Το νομοσχέδιο προβλέπει την απενεργοποίηση του ΑΦΜ εάν ο φορολογούμενος έχει παύσει να ασκεί οικονομική δραστηριότητα ή διαπράττει φοροδιαφυγή ή άλλο αδίκημα και την κατάργηση της εκκαθαριστικής δήλωσης στο τέλος του έτους για επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες που υπάγονται στον ΦΠΑ. Παράλληλα, προβλέπει την ενίσχυση της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων με τη σύσταση 400 οργανικών θέσεων προκειμένου να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες της και να λειτουργήσει ομαλά η Φορολογική Διοίκηση. Επίσης, προβλέπει την ένταξη στο ΕΤΕΑ όλων των επικουρικών ταμείων - Ν.Π.Δ.Δ, συμπεριλαμβανομένου και του επικουρικού των ενστόλων, την κατάργηση σειράς φόρων υπέρ τρίτων που χρηματοδοτούν επικουρικά ταμεία, όπως επίσης και τον καθορισμό της διαδικασίας οριοθέτησης του αιγιαλού. Όσον αφορά τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, προβλέπεται επιχορήγηση φορέων του κλάδου υγείας (νοσηλευτικά ιδρύματα, νομικά πρόσωπα) και πρόνοιας (οργανισμοί κοινωνικής ασφάλισης - ΟΚΑ) αλλά και λοιπών φορέων της γενικής κυβέρνησης που δεν επιχορηγούνται σήμερα από τον κρατικό προϋπολογισμό, με σκοπό να λάβουν επιχορηγήσεις για την άμεση αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεών τους σε ιδιώτες που δημιουργήθηκαν τα έτη 2012 και 2013. Προβλέπει ακόμη τον εκσυγχρονισμό του συστήματος δημοσίων συμβάσεων ενσωματώνοντας το σύγχρονο ευρωπαϊκό πλαίσιο απλοποιώντας και επιταχύνοντας τις διαδικασίες με όρους διαφάνειας και τη μείωση των διοικητικών βαρών σε 11 τομείς της οικονομίας με αποτέλεσμα την ελάφρυνση των πολιτών και την ενίσχυση των κλάδων. Στις διατάξεις προβλέπεται η συγκρότηση Κεντρικής Επιτροπής Ελέγχου των δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης των υπόχρεων προσώπων (βουλευτών, υπουργών κ.ά.), η οποία αποτελείται πλέον από δύο αντιπροέδρους της Βουλής, δύο ανώτατους δικαστικούς λειτουργούς και έναν υποδιοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, πρόσωπα δηλαδή εγνωσμένου κύρους και ανεξαρτησίας. Επίσης, θεσπίζεται η υποβολή δήλωσης οικονομικών συμφερόντων και η ηλεκτρονική υποβολή των δηλώσεων ώστε να καταστεί αποτελεσματικός ο έλεγχος.

    [04] Κατατέθηκε το πολυνομοσχέδιο

    Την αναστολή ή απενεργοποίηση του Αριθμού Φορολογικού Μητρώου των φορολογούμενων που διαπράττουν φοροδιαφυγή, την κατάργηση της εκκαθαριστικής δήλωσης ΦΠΑ, και την επιχορήγηση φορέων του δημοσίου για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων τους προς τους ιδιώτες προβλέπει μεταξύ άλλων το πολυνομοσχέδιο που κατατέθηκε πριν από λίγο στη Βουλή με τα προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της δόσης του 1 δισ. ευρώ.

    Σύμφωνα με το νομοσχέδιο «Η Φορολογική Διοίκηση δύναται να αναστέλλει τη χρήση Αριθμού Φορολογικού Μητρώου ή να προβαίνει σε απενεργοποίηση αυτού εάν υφίστανται αντικειμενικά στοιχεία από τα οποία υποδηλώνουν ότι ο φορολογούμενος έχει παύσει να ασκεί οικονομική δραστηριότητα ή ότι διαπράττει φοροδιαφυγή ή ότι έχει δηλώσει ψευδή ή ανακριβή στοιχεία για την απόκτησή του. Ο φορολογούμενος έχει σε κάθε περίπτωση το δικαίωμα να αποδείξει ότι δεν συντρέχουν οι προϋποθέσεις του προηγούμενου εδαφίου».

    Επίσης καταργείται η υποχρέωση υποβολής εκκαθαριστικής δήλωσης ΦΠΑ για διαχειριστικές περιόδους που λήγουν μετά την 1η Ιανουαρίου 2014, συστήνονται 400 οργανικές θέσεις μόνιμου προσωπικού του κλάδου ΠΕ εφοριακών στη ΓΓΔΕ και επισπεύδονται οι διαδικασίες απονομής σύνταξης σε υπαλλήλους του Δημοσίου στις περιπτώσεις διαδοχικής ασφάλισης.

    [05] Το επόμενο ραντεβού με την τρόικα στο Παρίσι

    Επιβεβαιώνεται τελικά και από την πλευρά της Κομισιόν ότι θα υπάρξει συνάντηση με την τρόικα στις αρχές Σεπτεμβρίου στο Παρίσι.

    Συγκεκριμένα μετά από ερώτηση δημοσιογράφου της εφημερίδας «Καθημερινή» σε εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, προκύπτει ότι οι επικεφαλής της ΕΕ, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ θα συμμετάσχουν σε μία προπαρασκευαστική συνάντηση στη γαλλική πρωτεύουσα.

    Η ίδια πηγή, ανέφερε χαρακτηριστικά, ότι σκοπός αυτής της συνάντησης στο Παρίσι είναι να αναγνωρίσει τα βασικά ζητήματα τα οποία θα συζητηθούν στην επόμενη αξιολόγηση η οποία θα γίνει στην Αθήνα το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου.

    Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές η συνάντηση των Παρισίων ασφαλώς δεν υποκαθιστά την πλήρη αξιολόγηση της τρόικας, ωστόσο ο καθένας καταλαβαίνει πως αποτελεί απόδειξη ότι η χώρα έχει ανακτήσει την αξιοπιστία της έναντι των θεσμικών της εταίρων.

    [06] Το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου η τρόικα στην Αθήνα

    Ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Αντουάν Κολομπανί, διευκρίνισε σήμερα ότι στις αρχές Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί στο Παρίσι προπαρασκευαστική συνάντηση μεταξύ των ελληνικών Αρχών και των επικεφαλής της τρόικας. Στόχος της συνάντησης αυτής είναι, όπως είπε, να επισημανθούν τα βασικά θέματα που θα συζητηθούν κατά την επόμενη αναθεώρηση του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής της Ελλάδας. Καταλήγοντας ο εκπρόσωπος επισημαίνει ότι η πλήρης αποστολή της τρόικας θα λάβει χώρα στην Αθήνα κατά το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου, όποτε θα ολοκληρωθεί η εξέταση της εφαρμογής του ελληνικού προγράμματος.

    [07] Το Ισραήλ συνεχίζει τις επιχειρήσεις στη Γάζα

    Τουλάχιστον 13 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν σήμερα από οβίδες του πυροβολικού του Ισραήλ στην Τζαμπαλίγια, στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας, κοντά στα σύνορα με το Ισραήλ, σύμφωνα με τις παλαιστινιακές υπηρεσίες πρώτων βοηθειών. Τα 13 θύματα, όλοι τους πολίτες, σκοτώθηκαν όταν ισραηλινά άρματα μάχης άνοιξαν πυρ εναντίον κατοικιών στην Τζαμπαλίγια, διευκρίνισε ο εκπρόσωπος των υπηρεσιών αντιμετώπισης εκτάκτων περιστατικών Άσραφ αλ Κούντρα. Επιπλέον ο ισραηλινός στρατός σκότωσε σήμερα 5 Παλαιστίνιους μαχητές σε μία σήραγγα στη Λωρίδα της Γάζας, επισημαίνεται σε μια ανακοίνωση που εξέδωσε ο στρατός. Τουλάχιστον 239 παιδιά -157 αγόρια και 82 κορίτσια- ηλικίας μεταξύ 3 μηνών και 17 ετών έχουν σκοτωθεί σε διάστημα 3 εβδομάδων, κατά τη διάρκεια των οποίων η ισραηλινή πολεμική αεροπορία εξαπολύει βομβαρδισμούς και το ισραηλινό πυροβολικό βάλλει εναντίον περιοχών στη Λωρίδα της Γάζας, ανακοίνωσε η UNICEF. Μεταξύ των θυμάτων περιλαμβάνονται 166 παιδιά ηλικίας 12 ετών ή μικρότερα, ανέφερε η οργάνωση. Τα στοιχεία αυτά είχαν συγκεντρωθεί έως τις 06:00 σήμερα. Μέχρι στιγμής, η υπηρεσία του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών τονίζει ότι δε μπορεί να επαληθεύσει τις πληροφορίες για τον θάνατο, σήμερα, άλλων 10 παιδιών. Την ίδια ώρα, τουλάχιστον 6 παιδιά από το Ισραήλ -3 αγόρια και 3 κορίτσια, το μικρότερο εκ των οποίων είναι ένα βρέφος 3 μηνών- έχουν τραυματιστεί από ρουκέτες και επιθέσεις με όλμους από τη Γάζα. Επιπλέον ο ΟΗΕ επισημαίνει ότι περισσότεροι από 200.000 Παλαιστίνιοι στη Λωρίδα της Γάζας φιλοξενούνται στις 85 εγκαταστάσεις του οργανισμού. Ο εκπρόσωπος τύπου Κρις Γκάνες περιέγραψε εξάλλου την αύξηση του αριθμού των εκτοπισμένων ανθρώπων -περίπου 30.000 μετά την παραβίαση της εκεχειρίας- κάνοντας λόγο για ένα «τεράστιο κύμα». Ο αριθμός των Παλαιστινίων που έχουν αναζητήσει καταφύγιο στις εγκαταστάσεις του ΟΗΕ ισοδυναμεί τώρα με το 10% και πλέον του πληθυσμού του παλαιστινιακού θύλακα.

    Το Ισραήλ ζήτησε τη βοήθεια της Ουάσινγκτον για να επιτευχθεί εκεχειρία, δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι.

    [08] Η ΕΕ επιβάλλει οικονομικές κυρώσεις στη Ρωσία

    Η Ευρωπαϊκή Ένωση υιοθέτησε σήμερα μια σειρά οικονομικών κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας για να αναγκάσει τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν να πάψει να υποστηρίζει την αστάθεια στην Ουκρανία. «Καταλήξαμε σε μια πολιτική συμφωνία για ένα πακέτο οικονομικών κυρώσεων» στη διάρκεια της συνόδου των πρεσβευτών των 28 χωρών μελών της ΕΕ στις Βρυξέλλες, ανακοίνωσε εκπρόσωπος της διπλωματικής υπηρεσίας της. Οι κυρώσεις αυτές, που αναμένεται να τεθούν σε ισχύ από το τέλος της ημέρας την Πέμπτη, θα αναθεωρηθούν έπειτα από τρεις μήνες, σημείωσε ένας διπλωμάτης. Βάσει της συμφωνίας εμποδίζεται η πρόσβαση της Ρωσίας στις οικονομικές αγορές της ΕΕ, απαγορεύεται η πώληση όπλων, ευαίσθητων τεχνολογιών του ενεργειακού τομέα και προϊόντων διπλής χρήσης, πολιτικής και στρατιωτικής. Για να τεθεί σε ισχύ η συμφωνία πρέπει πρώτα να δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ. Νωρίτερα η ΕΕ είχε αποφασίσει να παγώσει τα περιουσιακά στοιχεία τεσσάρων Ρώσων επιχειρηματιών που πρόσκεινται στον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν με την κατηγορία ότι επωφελήθηκαν από την προσάρτηση της χερσονήσου της Κριμαίας ή ότι υποστήριξαν έμπρακτα την αποσταθεροποίηση της ανατολικής Ουκρανίας, όπως έγινε γνωστό από διπλωματική πηγή.
    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 29 July 2014 - 18:30:22 UTC