Visit the Foundation for Hellenic Studies (FHS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 14-07-21

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Επιστολή Ανδ. Λοβέρδου σε πρυτάνεις και προέδρους ΤΕΙ με αφορμή την περίπτωση τυφλού φοιτητή
  • [02] H Ευρωπαία επίτροπος Σ. Μάλστρομ, στη Μυτιλήνη, συνοδευόμενη από τους υπουργούς Δημόσιας Τάξης και Ναυτιλίας
  • [03] Απέρριψε το ΣτΕ το αίτημα της ΑΔΕΔΥ για αναστολή των εγκυκλίων για την αξιολόγηση στο Δημόσιο
  • [04] Αναχώρησε για το Χάρκοβο το τρένο που μεταφέρει τα θύματα της πτήσης ΜΗ17

  • [01] Επιστολή Ανδ. Λοβέρδου σε πρυτάνεις και προέδρους ΤΕΙ με αφορμή την περίπτωση τυφλού φοιτητή

    Την άρση διατάξεων που παραβιάζουν την αρχή της ισότιμης πρόσβασης στην ανώτατη εκπαίδευση, ζητά από τα πανεπιστημιακά όργανα ο υπουργός Παιδείας Ανδρέας Λοβέρδος, με επιστολή που απέστειλε στους πρυτάνεις των ΑΕΙ και στους προέδρους των ΤΕΙ, με αφορμή την περίπτωση του τυφλού μαθητή Αργύρη Κουμτζή, ο οποίος αντιμετώπισε προβλήματα στην εγγραφή του σε τμήμα του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ).

    «Με αφορμή την άρνηση συγκεκριμένου τμήματος του ΑΠΘ να εγγράψει επιτυχόντα φοιτητή με αναπηρία, παρακαλώ να φροντίσετε να αρθούν οποιεσδήποτε διατάξεις που υπάρχουν σε εσωτερικούς κανονισμούς λειτουργίας τμημάτων και σχολών ή απορρέουν από συγκεκριμένες αποφάσεις οργάνων, οι οποίες παραβιάζουν την αρχή της ισότητας στην πρόσβασή στην ανώτατη εκπαίδευση, η οποία παρέχεται από την ελληνική πολιτεία», αναφέρεται στην επιστολή του κ. Λοβέρδου.

    [02] H Ευρωπαία επίτροπος Σ. Μάλστρομ, στη Μυτιλήνη, συνοδευόμενη από τους υπουργούς Δημόσιας Τάξης και Ναυτιλίας

    Ικανοποιημένη από τις συνθήκες στο νέο Κέντρο Κράτησης Μεταναστών στη Μόρια, δήλωσε η Ευρωπαία επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων και Μετανάστευσης, Σεσίλια Μάλστρομ. Η Ευρωπαία επίτροπος επισκέφτηκε το νέο κέντρο κράτησης μεταναστών το απόγευμα, συνοδευόμενη από τον υπουργό Δημόσιας Τάξης, Βασίλη Κικίλια και τον υπουργό Ναυτιλίας και Αιγαίου, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη.

    Η κ. Μάλστρομ μίλησε με κρατούμενους μετανάστες οι οποίοι της εξέφρασαν, όπως δήλωσε η ίδια, «τους φόβους και τις αγωνίες τους», και ξεναγήθηκε στους υπό κατασκευή χώρους του Κέντρου Πρώτης Υποδοχής.

    Στην ανάγκη επιπλέον χορήγησης κονδυλίων από την Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και στη διαβεβαίωση ότι η Ελλάδα τηρεί όλα τα συμφωνημένα αναφέρθηκαν με τις δηλώσεις τους οι υπουργοί Δημόσιας Τάξης και Ναυτιλίας και Αιγαίου.

    [03] Απέρριψε το ΣτΕ το αίτημα της ΑΔΕΔΥ για αναστολή των εγκυκλίων για την αξιολόγηση στο Δημόσιο

    Η Ολομέλεια του Συμβούλιου της Επικρατείας με την υπ΄ αριθμ. 230/2014 απόφασή της απέρριψε την αίτηση τη ΑΔΕΔΥ που ζητούσε να ανασταλούν ως αντισυνταγματικές οι εγκύκλιοι του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης για την αξιολόγηση των ουσιαστικών προσόντων των δημοσίων υπαλλήλων και των υπαλλήλων των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ).

    Ειδικότερα, η Ολομέλεια του ΣτΕ με πρόεδρο την αντιπρόεδρο Ειρήνη Σάρπ και εισηγητή το Σύμβουλο Επικρατείας Μιχάλη Βηλαρά, απέρριψε για πέντε λόγους την αίτηση της ΑΔΕΔΥ.Όμως, υπενθυμίζεται ότι τον ερχόμενο Οκτώβριο θα συζητηθεί στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας η κυρία προσφυγή της ΑΔΕΔΥ για το ίδιο θέμα.

    Η ΑΔΕΔΥ υποστηρίζει ότι οι εγκύκλιοι του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης είναι αντίθετες στα άρθρα 77 και 109 του Συντάγματος και στις συνταγματικές αρχές της ισότητας, της αμεροληψίας, της διαφάνειας και της αξιοκρατίας.

    Το ΣτΕ αναφέρει ότι οι επίμαχες εγκύκλιοι δεν υπόκειται σε αναστολή, γιατί «συνδέονται άμεσα με την οργάνωση και την ομαλή λειτουργία των δημοσίων υπηρεσιών και των υπηρεσιών των ΝΠΔΔ», ενώ αμφισβητεί εάν μπορούν οι εγκύκλιοι να προσβληθούν στα δικαστήρια. Δηλαδή, εάν μπορεί να ζητηθεί η ακύρωση εγκυκλίων από το ΣτΕ.

    Οι σύμβουλοι Επικρατείας σημειώνουν ότι θα μπορούσε να δοθεί αναστολή, μόνο ένα συνέτρεχαν εξαιρετικοί λόγοι ή εάν εφαρμογή των επίμαχων εγκυκλίων θα προκαλούσε στους δημοσίους, κ.λπ. υπαλλήλους «βλάβη σοβαρή και ανεπανόρθωτη ή δυσχερώς επανορθώσιμη, οπότε επιτρέπεται κατ΄ εξαίρεση, να χορηγηθεί αναστολή ύστερα από συνεκτίμηση και των αναγκών της υπηρεσίας».

    [04] Αναχώρησε για το Χάρκοβο το τρένο που μεταφέρει τα θύματα της πτήσης ΜΗ17

    Το ειδικό τρένο που μεταφέρει περισσότερα από 280 από τα θύματα της συντριβής της πτήσης ΜΗ17 αναχώρησε το απόγευμα σήμερα από τον σιδηροδρομικό σταθμό της πόλης Τορέζ, η οποία ελέγχεται από τους φιλορώσους αυτονομιστές αντάρτες.

    Η αμαξοστοιχία έχει ως τελικό προορισμό το Χάρκοβο, πόλη που ελέγχεται από τις ουκρανικές δυνάμεις ασφαλείας. Εκεί τα πτώματα θα εξεταστούν και θα αναγνωριστούν, προτού να παραδοθούν στις οικογένειές τους. Η αναχώρηση του τρένου καθυστέρησε, καθώς οι αντάρτες ζητούσαν να συνοδεύεται από διεθνείς εμπειρογνώμονες και όχι από ουκρανικές δυνάμεις.

    Εξάλλου, σε συμφωνία κατέληξε η κυβέρνηση της Μαλαισίας με τον Αλεξάντερ Μποροντάι, τον ηγέτη των φιλορώσων αυτονομιστών της ανατολικής Ουκρανίας για την παράδοση των δύο μαύρων κουτιών του αεροσκάφους σε μια ομάδα Μαλαίσιων ειδικών.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 21 July 2014 - 18:30:25 UTC