Read the New Military Service Law (Hellenic MOD Mirror on HR-Net) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 14-06-18

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σημαντική κατάθεση υψηλόβαθμου στελέχους της Χρυσής Αυγής
  • [02] Ψηφίστηκε η τροπολογία για την παράταση της διαθεσιμότητας των διοικητικών
  • [03] Προφυλακιστέοι οι πέντε Τούρκοι για την υπόθεση της ηρωίνης
  • [04] "Όχι" του ΑΠΘ στη ρύθμιση για τη διαθεσιμότητα των διοικητικών
  • [05] ΣτΕ: «Ναι» στην ολοήμερη λειτουργία των νοσοκομείων
  • [06] Προσπάθειες για μείωση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο Θέρμανσης
  • [07] Διπλογραφικό σύστημα στο Δημόσιο, ζητάει το Οικονομικό Επιμελητήριο
  • [08] Η ιρακινή κυβέρνηση ζήτησε από τις ΗΠΑ αεροπορικές επιθέσεις εναντίον των τζιχαντιστών ανταρτών
  • [09] Τρισδιάστατοι οι ιππείς της δυτικής ζωφόρου της Ακρόπολης για τα 5α γενέθλια του Μουσείου
  • [10] Πέντε ελληνικές ταινίες στο Φεστιβάλ του Κάρλοβι Βάρι

  • [01] Σημαντική κατάθεση υψηλόβαθμου στελέχους της Χρυσής Αυγής

    «Τελικός σκοπός της Χρυσής Αυγής είναι η δημιουργία ενός μονοκομματικού καθεστώτος, στο οποίο κράτος και κόμμα θα ταυτίζονται, και το πρώτο θα τελεί υπό τις εντολές του δεύτερου. Η επικράτηση του καθεστώτος αυτού θα γινόταν με την εξάπλωση και τη διάδοση των ιδεών του κόμματος στην κοινωνία και με την κατά το μέτρο του δυνατού διείσδυση σε κρατικούς θεσμούς, δηλαδή στην αστυνομία και τον στρατό...».

    Σημαντική θεωρούν οι ανακρίτριες της υπόθεσης της Χρυσής Αυγής κατάθεση μάρτυρα, που πριν λίγες ημέρες αυτοβούλως εμφανίστηκε και κατέθεσε σχετικά με τη δομή τους στόχους και τις τακτικές της οργάνωσης. Πρόκειται για υποψήφιο του κόμματος στις βουλευτικές εκλογές του Μαΐου και του Ιουνίου 2012, ο οποίος είχε διατελέσει επιστημονικός συνεργάτης του κόμματος στη Βουλή.

    Όπως εκτιμάται στο Εφετείο, η μαρτυρία του εν λόγω προσώπου, που αναφέρει ότι ήταν μέλος της Χρυσής Αυγής από το 2005 έως το τέλος του 2013, είναι ιδιαιτέρως αξιοποιήσιμη, καθώς είναι το πρώτο πρώην υψηλόβαθμο στέλεχος της οργάνωσης που πέρασε το ανακριτικό κατώφλι για να "μιλήσει" ως μάρτυρας.

    [02] Ψηφίστηκε η τροπολογία για την παράταση της διαθεσιμότητας των διοικητικών

    Ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία από το πρώτο θερινό τμήμα της Βουλής η τροπολογία για την ολιγοήμερη παράταση του καθεστώτος διαθεσιμότητας των υπαλλήλων των πανεπιστημίων.

    «Παρών» δήλωσε ο ΣΥΡΙΖΑ με τη Θεανώ Φωτίου να καταγγέλλει, ότι η κυβέρνηση κατέθεσε την τροπολογία στη Βουλή για να καλύψει την εξαπάτηση ενός ολόκληρου κλάδου από το υπουργείο Παιδείας.

    Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Κουτσούκος, αναφερόμενος στην τροπολογία, είπε, ότι «ο κ. Λοβέρδος προσπάθησε να ελαχιστοποιήσει τα δημιουργημένα προβλήματα» και δεν απέκλεισε «να απαιτηθεί νέα νομοθετική ρύθμιση στην περίπτωση που καθυστερήσει η αξιολόγηση των Οργανισμών και έρθει μετά τη λήξη της διαθεσιμότητας».

    «Επικοινωνιακό διαπληκτισμό» των υπουργών Παιδείας και Διοικητικής Μεταρρύθμισης κατήγγειλε η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ Ραχήλ Μακρή αλλά και για εμπαιγμών των υπαλλήλων.

    «Όχι» στην τροπολογία δήλωσε η βουλευτής του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη καταγγέλλοντας, ότι την ίδια ώρα που δεν λειτουργεί τίποτα στα πανεπιστήμια και έχει υποβαθμιστεί πλήρως η λεγόμενη «δωρεάν λαϊκή παιδεία» η κυβέρνηση κόβει προσωπικό με λογιστικούς όρους.

    [03] Προφυλακιστέοι οι πέντε Τούρκοι για την υπόθεση της ηρωίνης

    Προφυλακιστέοι, με σύμφωνη γνώμη ανακριτή και εισαγγελέα, κρίθηκαν οι πέντε Τούρκοι υπήκοοι που φέρονται να εμπλέκονται στην υπόθεση της μεγάλης ποσότητας ηρωίνης, άνω του ενός τόνου, που βρέθηκε έπειτα από μεγάλη και συντονισμένη επιχείρηση του Λιμενικού Σώματος σε αποθήκη στο Κορωπί και σε γκαράζ έπαυλης στη Φιλοθέη.

    Οι συλληφθέντες φέρονται να αρνήθηκαν όλοι τις κατηγορίες και να προέβαλαν ο καθένας διαφορετικούς λόγους και ισχυρισμούς.

    «Ο πελάτης μου που είναι Ελληνοτούρκος, ενεπλάκη στην υπόθεση ως διερμηνέας ενός εκ των συγκατηγορουμένων που είναι παλαιός οδηγός φορτηγού και είχε ανάγκη διεκπεραίωσης υποθέσεών του» τόνισε ο ένας εκ των συνηγόρων υπεράσπισης. Προσέθεσε επίσης ότι ο πελάτης του βρέθηκε προ εκπλήξεως στην υπόθεση, καθώς εκλήθη μόνο για τη διεκπεραίωση σύστασης κάποιας εταιρείας στο Βέλγιο, η οποία επρόκειτο να έχει εδώ νόμιμες δραστηριότητες.

    [04] "Όχι" του ΑΠΘ στη ρύθμιση για τη διαθεσιμότητα των διοικητικών

    Κατά της ρύθμισης που προωθεί η κυβέρνηση για τους διοικητικούς υπαλλήλους των πανεπιστημίων που έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα, με την υπαγωγή 600 από αυτούς στη διαδικασία της κινητικότητας, τάχθηκε και η Σύγκλητος του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης μετά από αυτή του Πανεπιστημίου Αθηνών.

    Σε ανακοίνωση που εξέδωσαν μετά τη σημερινή τους συνεδρίαση, οι συγκλητικοί του ΑΠΘ επισημαίνουν ότι οι θέσεις που διατίθενται στο ίδρυμα «δεν καλύπτουν σε καμία περίπτωση τις ανάγκες του Ιδρύματος» και ζητούν «την επανεκκίνηση της υπόθεσης της διαθεσιμότητας σε νέες βάσεις, με επαναφορά των διοικητικών υπαλλήλων στις θέσεις τους και στη συνέχεια την αξιολόγηση των διοικητικών δομών των Πανεπιστημίων, λαμβάνοντας υπόψη την αρχή της αναλογικότητας».

    [05] ΣτΕ: «Ναι» στην ολοήμερη λειτουργία των νοσοκομείων

    Η Ολομέλεια του Συμβούλιου της Επικρατείας, με την υπ΄ αριθμ. 2113/2014 απόφασή της, απέρριψε την προσφυγή του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, που ζητούσε να κριθεί αντισυνταγματική και παράνομη, η από 30.11.2010 υπουργική απόφαση, η οποία καθιέρωσε την ολοήμερη λειτουργία των νοσοκομείων, σύμφωνα με το νόμο 3868/2010.

    Με την επίμαχη υπουργική απόφαση, αλλά και τον εν λόγω νόμο, «καθιερώνεται η ολοήμερη λειτουργία των νοσοκομείων που ανήκουν στο ΕΣΥ με την επέκταση των εξωτερικών ιατρείων και τη διενέργεια διαγνωστικών, θεραπευτικών και επεμβατικών πράξεων πέραν του τακτικού ωραρίου.

    Παράλληλα, καθορίζεται η δαπάνη για τις ιατρικές επισκέψεις, τα χειρουργεία και τις άλλες επεμβατικές πράξεις που πραγματοποιούνται κατά την λειτουργία των νοσοκομείων μετά το ωράριο, ενώ καθορίζεται και η πρόσθετη αμοιβή των γιατρών.

    [06] Προσπάθειες για μείωση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο Θέρμανσης

    «Παράθυρο» για «λελογισμένη μείωση» του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης, της τάξης του 15%- 20%, ανοίγει η κυβέρνηση και το θέμα αναμένεται να τεθεί κατά τις συζητήσεις με την τρόικα εντός του Ιουλίου.

    Η κυβέρνηση αισιοδοξεί ότι το αίτημα αυτό θα γίνει αποδεκτό από τους εκπροσώπους των δανειστών, καθώς η ελληνική πλευρά θα προβάλει το «όπλο» της ομαλής εκτέλεσης του προϋπολογισμού, και το γεγονός της αποτυχίας του μέτρου της εξίσωσης των φόρων στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης. Στην περίπτωση που υπάρξει το «ναι» της τρόικας, μια μείωση της τάξης του ΕΦΚ κατά 20% (σήμερα, ο ΕΦΚ είναι 0,33 ευρώ ανά λίτρο) θα επιφέρει πτώση της τιμής στο πετρέλαιο θέρμανσης κατά 8- 10 λεπτά ανά λίτρο.

    [07] Διπλογραφικό σύστημα στο Δημόσιο, ζητάει το Οικονομικό Επιμελητήριο

    Την αναγκαιότητα άμεσης εφαρμογής του διπλογραφικού συστήματος στην κεντρική διοίκηση, ώστε όλος ο δημόσιος τομέας να τηρεί ένα ενιαίο λογιστικό σύστημα και να σταματήσει η παράλληλη λειτουργία του Δημόσιου Λογιστικού με το Διπλογραφικό Σύστημα, ζητάει το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΟΕΕ).

    Τις βασικές θέσεις του Επιμελητηρίου σχετικά με τη λογιστική τυποποίηση και τις αρχές δημοσιονομικής διαχείρισης και εποπτείας, περιέγραψε ο πρόεδρός του, Κωνσταντίνος Κόλλιας, μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής.

    [08] Η ιρακινή κυβέρνηση ζήτησε από τις ΗΠΑ αεροπορικές επιθέσεις εναντίον των τζιχαντιστών ανταρτών

    Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράκ Χοσιάρ Ζεμπάρι ανακοίνωσε σήμερα ότι η Βαγδάτη ζήτησε "επισήμως" από τις ΗΠΑ να εξαπολύσουν αεροπορικά πλήγματα εναντίον των τζιχαντιστών που έχουν καταλάβει μεγάλο μέρος της χώρας.

    "Το Ιράκ ζήτησε επισήμως τη βοήθεια της Ουάσινγκτον με βάση τη συμφωνία ασφαλείας (με τις ΗΠΑ) για την εκτέλεση αεροπορικών επιδρομών εναντίον των τρομοκρατικών οργανώσεων", είπε ο Ζεμπάρι μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας.

    [09] Τρισδιάστατοι οι ιππείς της δυτικής ζωφόρου της Ακρόπολης για τα 5α γενέθλια του Μουσείου

    «Το Μουσείο της Ακρόπολης κοιτάζει στα μάτια τις αλλαγές, που γίνονται, βλέπει την αύξηση του τουρισμού και αυτό που θέλει να κάνει είναι, όχι μόνο να έχει πολλούς επισκέπτες, αλλά και επισκέπτες ευχαριστημένους. Με τον τρόπο αυτό συμβάλλει στη δημόσια άποψη για τα μουσεία, τα οποία δεν είναι χώροι που πηγαίνουν κάποιοι άνθρωποι των γραμμάτων και των τεχνών, αλλά είναι χώροι για όλους, δημόσια σπίτια, όπου πάει κανείς και αισθάνεται ότι είναι σπουδαίο προνόμιο να έχεις μια ιστορία η οποία προκύπτει από τα έργα που βλέπεις» είπε ο καθηγητής Δημήτρης Παντερμαλής στη συνέντευξη Τύπου για τα πέντε χρόνια λειτουργίας του Μουσείου.

    Οι επισκέπτες του Μουσείου έφτασαν τους 1.161.555, από τον περσινό Ιούνιο έως τον Μάιο, δηλαδή 125.000 περισσότεροι από το αντίστοιχο διάστημα του 2012-13, ξεπερνώντας έτσι τα 6,5 εκατομμύρια στην πενταετία. Ειδικότερα για το 2014 η αύξηση των επισκεπτών φτάνει το 25% και μεταφράζεται σε 4.000 ημερησίως. Την ημέρα των γενεθλίων του, την Παρασκευή 20 Ιουνίου, ξεκινά ένα φιλόδοξο πρόγραμμα ψηφιακής αποκατάστασης των γλυπτών του Παρθενώνα και θα παρουσιαστούν οι ιππείς της δυτικής ζωφόρου σε τρισδιάστατες ψηφιακές εικόνες με προσθήκες χάλκινων όπλων και χαλινών, με εναλλασσόμενο φωτισμό και δοκιμαστικό χρωματισμό.

    «Ο βασικός μας στόχος είναι να προκαλέσουμε το διεθνές ενδιαφέρον για ένα δίδυμο εποχών, της αρχαϊκής και της κλασσικής, να φέρουμε τον κόσμο πιο κοντά και συναισθηματικά να μπορέσει να εκτιμήσει την αισθητική των έργων αυτών και να ψάξει για να τα κατανοήσει. Να προσπαθήσουμε να αποδώσουμε στο διεθνές κοινό την κλασική εποχή, δίχως τον κλασικισμό. Αυτός ο στόχος επετεύχθη με τον τρόπο έκθεσης, τη δημιουργία άνετου εσωτερικού χώρου, το φυσικό φωτισμό αλλά και τη συνέχιση του προγράμματος αρχαίου χρώματος. Φιλοδοξία μας είναι η αρχαϊκή αίθουσα τα επόμενα χρόνια να μεταβληθεί σε μια αίθουσα των χρωμάτων των αγαλμάτων. Από την Παρασκευή θα αρχίσει να λειτουργεί στην αίθουσα του Παρθενώνα η νέα εγκατάσταση, όπου έχουμε τοποθετήσει τις οθόνες σχεδόν στο δάπεδο και έτσι δεν ενοχλούν αισθητικά και ταυτόχρονα μπορεί κανείς να κατανοήσει το δυτικό τμήμα της ζωοφόρου το οποίο παρουσιάζουμε», τόνισε ο Πρόεδρος του Μουσείου.

    [10] Πέντε ελληνικές ταινίες στο Φεστιβάλ του Κάρλοβι Βάρι

    Πέντε είναι τελικά οι ελληνικές συμμετοχές, στο 49ο φεστιβάλ του Κάρλοβι Βάρι, ενός από τα σημαντικότερα της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης (διεξάγεται από τις 4/7 έως 12/7).

    Εκτός από την πρώτη μεγάλου μήκους ταινία «Νορβηγία» του Γιάννη Βεσλεμέ, που έχει ήδη ανακοινωθεί, στο Φεστιβάλ συμμετέχουν οι ταινίες «Xenia» του Πάνου Κούτρα, «Στο σπίτι» του Αθανάσιου Καρανικόλα, «Το μικρό Ψάρι-(Stratos)» του Γιάννη Οικονομίδη και η ταινία του Ντανίλο Καπούτο «Late Season», η οποία είναι ελληνική συμπαραγωγή.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 18 June 2014 - 16:30:30 UTC