Visit the Cyprus News Agency (CNA) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 14-06-10

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Προφυλακιστέος κρίθηκε, μετά την απολογία του, ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής Ν. Κούζηλος
  • [02] Αντ. Σαμαράς: Πάμε να εξαντλήσουμε την τετραετία
  • [03] Ορκίστηκε η νέα κυβέρνηση - Σε λίγη ώρα η συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου
  • [04] Η ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης
  • [05] Τριήμερη απεργία των διοικητικών υπαλλήλων των πανεπιστημίων
  • [06] Επανεξέταση της φορολογίας ακινήτων ζητά από τον νέο υπουργό Οικονομικών η ΠΟΜΙΔΑ
  • [07] Το ΔΝΤ θέλει κάλυψη του «δημοσιονομικού κενού» μέσω διαρθρωτικών παρεμβάσεων
  • [08] Ο Ρέουβεν Ρίβλιν εξελέγη νέος πρόεδρος του Ισραήλ
  • [09] Πιο δύσκολη θα γίνει η ζωή στις μεσογειακές πόλεις, εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής
  • [10] Το κάπνισμα (εκτός των άλλων) κουφαίνει!

  • [01] Προφυλακιστέος κρίθηκε, μετά την απολογία του, ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής Ν. Κούζηλος

    Προφυλακιστέος κρίθηκε μετά την πολύωρη απολογία του στις ανακρίτριες που ερευνούν την υπόθεση της Χρυσής Αυγής, ο βουλευτής του κόμματος Νίκος Κούζηλος. Ο βουλευτής κλήθηκε σε απολογία για την βασική κατηγορία που έχει απαγγελθεί για την υπόθεση, δηλαδή για ένταξη και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, ανακρίτριες και εισαγγελέας έκριναν ότι ο βουλευτής πρέπει να κρατηθεί προσωρινά καθώς είναι ύποπτος για τέλεση νέων αδικημάτων. Ο κ. Κούζηλος φέρεται, σύμφωνα με στοιχεία της δικογραφίας, να συμμετείχε σε επίθεση μελών της Χρυσής Αυγής στον Κοινωνικό Χώρο Ρεσάλτο, στο Κερατσίνι, περίπου τέσσερις μήνες μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα.

    [02] Αντ. Σαμαράς: Πάμε να εξαντλήσουμε την τετραετία

    Σε εξέλίξη βρίσκεται η συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου της νέας κυβέρνησης υπό την προεδρία του πρωθυπουργού.

    Ο Αντώνης Σαμαράς στην ομιλία του δήλωσε ότι το θετικό αποτέλεσμα στην οικονομία πιστώνεται στην κυβέρνηση και η χώρα πιο αξιόπιστη και δυνατή αντιμετωπίζει το μέλλον με μεγαλύτερη αισιοδοξία.

    Σήμερα βρισκόμαστε σε μια νέα μέρα, και στην τελική φάση πορείας εξόδου από την κρίση.

    Ο στόχος παραμένει ο ίδιος, να τελειώσουμε την προσπάθεια να βγούμε από την κρίση και τα μνημόνια. Η ανάκαμψη έχει ήδη αρχίσει και τα ελλείμματα θα πρέπει να είναι παρελθόν για την Ελλάδα που δημιουργούμε.

    [03] Ορκίστηκε η νέα κυβέρνηση - Σε λίγη ώρα η συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου

    Ορκίστηκε η νέα κυβέρνηση, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια, από τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο. Οι νέοι υπουργοί και υφυπουργοί σε λίγη ώρα θα μετάσχουν στην πρώτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου όπου εκεί θα δοθούν οι κατευθυντήριες γραμμές από τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.

    [04] Η ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης

    Στο Προεδρικό Μέγαρο βρίσκονται οι νέοι υπουργοί και υφυπουργοί της κυβέρνησης που προέκυψαν μετά τον χθεσινό ανασχηματισμό.

    Η νέα κυβέρνηση ορκίζεται από τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο παρουσία του Προέδρου της ΔημοκρατίαςΚάρολου Παπούλια.

    Στη συνέχεια θα πραγματοποιηθεί η πρώτη συνεδρίαση του νέου υπουργικού συμβουλίου.

    Στην κυβέρνηση μπαίνουν συνολικά 17 νέα πρόσωπα, 8 νέοι υπουργοί, ένας υπουργός αναπληρωτής και οκτώ νέοι υφυπουργοί. Το νέο κυβερνητικό σχήμα αριθμεί 45 υπουργούς και υφυπουργούς, ενώ αυξήθηκε κατά τέσσερις υφυπουργούς εκ των οποίων δύο από τη ΝΔ και δύο από το ΠΑΣΟΚ. Ο Γκίκας Χαρδούβελης αναλαμβάνει το υπουργείο Οικονομικών.

    Νέοι υπουργοί τοποθετούνται: Α. Ντινόπουλος στο Εσωτερικών, Α. Λοβέρδος στο Παιδείας, Κ. Τασούλας στο Πολιτισμού, Μ. Βορίδης στο Υγείας, Γ. Καρασμάνης στο Αγροτικής Ανάπτυξης, Β. Κικίλιας στο Δημόσιας Τάξης, Γ. Ορφανός στο Μακεδονίας-Θράκης και η Σ. Βούλτεψη κυβερνητικός εκπρόσωπος. Ο Ν. Δένδιας μετακινείται στο Ανάπτυξης.

    [05] Τριήμερη απεργία των διοικητικών υπαλλήλων των πανεπιστημίων

    Τριήμερη απεργία, από αύριο έως και την Παρασκευή, κήρυξε η πανελλήνια ομοσπονδία των διοικητικών υπαλλήλων των πανεπιστημίων, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το γεγονός ότι έχει κολλήσει το θέμα της διαϊδρυματικής κινητικότητας των υπαλλήλων που έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα.

    Σε ανακοίνωσή του ο σύλλογος των υπαλλήλων του πανεπιστημίου Αθηνών κάνει λόγο για «εκρηκτική» κατάσταση στο Ίδρυμα μετά την κατάργηση 399 οργανικών θέσεων και την απομάκρυνση 399 υπαλλήλων από το Πανεπιστήμιο, τη μείωση του διοικητικού προσωπικού κατά 129 υπαλλήλους, κατόχων διδακτορικού τίτλου οι οποίοι μεταπήδησαν σε θέσεις ΕΔΙΠ (Εργαστηριακό Διδακτικό Προσωπικό) και τη συνταξιοδότηση 49 υπαλλήλων.

    [06] Επανεξέταση της φορολογίας ακινήτων ζητά από τον νέο υπουργό Οικονομικών η ΠΟΜΙΔΑ

    Τα φλέγοντα ζητήματα της ιδιοκτησίας που πρέπει να επανεξετάσει άμεσα ο νέος υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελλης επισημαίνει με δήλωσή του ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ Στράτος Παραδιάς.

    Αμέσως μετά την ανακοίνωση του ανασχηματισμού ο κ. Παραδιάς υπογράμμισε ότι το υπουργείο Οικονομικών οφείλει να εξετάσει τα βασικά και επείγοντα αιτήματα της ΠΟΜΙΔΑ, τα κυριότερα από τα οποία είναι τα εξής: - Ρητή φοροαπαλλαγή της ιδιοκατοίκησης κύριας και δευτερεύουσας κατοικίας - Επαναφορά της δυνατότητας εκχώρησης ανείσπρακτων μισθωμάτων. -Κατάργηση του συμπληρωματικού φόρου του ΕΝΦΙΑ. -Μείωση στο 50% της φορολογητέας αξίας των ξενοίκιαστων ακινήτων. -Δικαίωμα πληρωμής φόρων με μονομερή εκχώρηση ακινήτων στο Δημόσιο. -Αποποινικοποίηση της αντικειμενικής αδυναμίας καταβολής του ΕΝΦΙΑ.

    Αναφορικά με την κατάργηση της φοροαπαλλαγής για την ιδιοκατοίκηση της κύριας κατοικίας το υπουργείο Οικονομικών εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία υποστηρίζει ότι «η απαλλαγή αυτή προβλέπεται ρητά στο νόμο ως προς τα εισοδήματα του 2013. Προκύπτει, επίσης, σαφώς ερμηνευτικά και από το νέο Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος ως προς τα εισοδήματα που αποκτώνται από 1ης Ιανουαρίου του 2014 και εξής».

    [07] Το ΔΝΤ θέλει κάλυψη του «δημοσιονομικού κενού» μέσω διαρθρωτικών παρεμβάσεων

    Τα «σημαντικά βήματα» που έχουν γίνει στην ελληνική οικονομία, υπογράμμισε ο επικεφαλής του κλιμακίου του ΔΝΤ στην Ελλάδα Πολ Τόμσεν, με αφορμή τη γνωστοποίηση της έκθεσης του Ταμείου, στο πλαίσιο της 5ης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος, παραπέμποντας, ωστόσο, αρκετά ζητήματα, όπως αυτά της ελάφρυνσης του χρέους, του «χρηματοδοτικού κενού» 2015-2016, της «πιθανότητας νέου δανείου», των κεφαλαιακών αναγκών των τραπεζών, στην επόμενη αξιολόγηση. Οκ. Τόμσεν χαρακτήρισε ως «θετικό γεγονός» την επιστροφή της Ελλάδας στην ανάπτυξη και στις αγορές, καθώς και την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, μετά από έξι χρόνια ύφεσης. Επίσης, έδωσε έμφαση στην «εντυπωσιακή δημοσιονομική προσαρμογή» και στην «αποφασιστικότητα της κυβέρνησης».

    Παράλληλα, όμως, έκανε αναφορά σε «καθυστερήσεις στα εργασιακά», σημειώνοντας το αντιστάθμισμα που σημειώθηκε από αλλαγές στην «απελευθέρωση αγορών υπηρεσιών» και στο «άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων». Επιπλέον, σημείωσε τις αντιδράσεις «οργανωμένων συμφερόντων», εμφανιζόμενος αισιόδοξος ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει στις «αναγκαίες» διαθρωτικές αλλαγές.

    Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, ο κ. Τόμσεν τόνισε ιδιαίτερα την ανάγκη για «περαιτέρω βελτίωση» του φορολογικού συστήματος, ώστε να περιοριστούν και οι φόροι, προσθέτοντας ότι το ΔΝΤ επιδιώκει την αποφυγή νέων οριζόντιων περικοπών σε μισθούς και συντάξεις.

    Για το θέμα της φορολογίας τόνισε ότι «και βεβαίως συμφωνώ ότι οι βασικοί φορολογικοί συντελεστές στην Ελλάδα είναι υπερβολικά υψηλοί και θεωρώ σωστό το μακροπρόθεσμο στόχο για τη μείωση τους. Επομένως, είναι κάτι που θα το υποστήριζα σθεναρά, αλλά βέβαια πρέπει να επιτευχθεί, χωρίς να τεθεί σε κίνδυνο η επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων».

    Όσον αφορά το «δημοσιονομικό κενό» της περιόδου 2015-2016 υποστήριξε ότι το ΔΝΤ θέλει να καλυφθεί «μέσω διαρθρωτικών παρεμβάσεων» στη φορολογική διοίκηση και στη δημόσια διοίκηση και ότι στόχος είναι η αποφυγή οριζόντων μέτρων που θα οδηγούσαν σε περικοπές σε μισθούς και συντάξεις. Πρόσθεσε δε ότι το Ταμείο θεωρεί πως κάποια φορολογικά μέτρα «πρέπει να επεκταθούν» και ότι σχετική απόφαση θα ληφθεί το φθινόπωρο με το νέον προϋπολογισμό.

    Το φθινόπωρο, όπως είπε, θα επιστρέψει και η αποστολή του ΔΝΤ στην Αθήνα.

    [08] Ο Ρέουβεν Ρίβλιν εξελέγη νέος πρόεδρος του Ισραήλ

    Ο Ρέουβεν Ρίβλιν, ένας δεξιός πολιτικός που είναι αντίθετος στη δημιουργία ενός παλαιστινιακού κράτους, εκλέχθηκε σήμερα πρόεδρος του Ισραήλ και θα αντικαταστήσει τον Σιμόν Πέρες.

    Ο Ρίβλιν, 74 ετών, είναι μέλος του κόμματος Λικούντ του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, παρόλα αυτά είναι γνωστός για την ανεξαρτησία του όσον αφορά τις πολιτικές του απόψεις, ενώ η προσωπική του σχέση του με τον Νετανιάχου δεν είναι ιδιαίτερα καλή. Πρώην πρόεδρος του κοινοβουλίου, ο Ρίβλιν, νίκησε τον Μέιρ Σιτρίτ του κεντρώου κόμματος Hatnuah με 63 ψήφους έναντι 53 στον δεύτερο γύρο της ψηφοφορίας στην Κνεσέτ, αφού κανένας από τους πέντε αρχικούς υποψήφιους δεν κατάφερε να αποσπάσει την απόλυτη πλειοψηφία των 61 ψήφων στον πρώτο γύρο.

    [09] Πιο δύσκολη θα γίνει η ζωή στις μεσογειακές πόλεις, εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής

    Η ζωή στις ελληνικές και γενικότερα τις μεσογειακές πόλεις θα γίνεται ολοένα πιο δύσκολη από πλευράς κλιματολογικών συνθηκών. Περισσότερη ζέστη, λιγότερες βροχές, συχνότερα ακραία καιρικά φαινόμενα, πιο πολλές πυρκαγιές, καθώς και προοπτική ανόδου της στάθμης των θαλασσών. Αυτό θα είναι, σε γενικές γραμμές, το μέλλον των μεσογειακών πόλεων, μεταξύ των οποίων η Αθήνα και οι άλλες ελληνικές πόλεις, εξαιτίας των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των επιστημόνων, που παρουσιάστηκαν σήμερα σε διεθνές συνέδριο. Το πόσο σοβαρή θα είναι η κατάσταση στην πραγματικότητα, θα εξαρτηθεί, όπως επεσήμαναν, από τις επιλογές μας ως κοινωνιών και από τις πολιτικές που θα ακολουθηθούν τα επόμενα χρόνια.

    Η αποτύπωση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στις πόλεις με μεσογειακό κλίμα και η χάραξη των κατάλληλων στρατηγικών προσαρμογής αποτελούν το αντικείμενο του διεθνούς συνεδρίου, που πραγματοποιείται, σήμερα και αύριο, στην Αθήνα. Το συνέδριο, το οποίο είναι μία εκδήλωση της ελληνικής προεδρίας της ΕΕ, πραγματοποιείται υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας (ΓΓΕΤ) και οργανώνεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τη Μεσογειακή Κοινοπραξία για την Κλιματική Αλλαγή (Mediterranean Consortium for Climate Change- MC -4), το Eurisy, το Μαριολοπούλειο- Καναγκίνειο Ίδρυμα Επιστημών Περιβάλλοντος, το Κέντρον Ερεύνης Φυσικής της Ατμοσφαίρας και Κλιματολογίας της Ακαδημίας Αθηνών και το Πανεπιστήμιο Justus-Liebig Giessen της Γερμανίας.

    Ο γγ Έρευνας και Τεχνολογίας, δρ. Χρήστος Βασιλάκος, υπογράμμισε ότι οι μεσογειακές πόλεις «αποτελούν "ατμομηχανές" της οικονομίας, του πολιτισμού και της δημιουργικότητας» όμως παράλληλα «αντιμετωπίζουν σημαντικές προκλήσεις». Όπως επεσήμανε, η Μεσόγειος είναι μία από τις πιο ευάλωτες περιοχές στις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, σε βαθμό που διακυβεύεται η εύθραυστη σταθερότητά της, καθώς, μεταξύ άλλων, η σταδιακή ερημοποίηση στη νότια ακτή της εντείνει τις μεταναστευτικές πιέσεις στη βόρεια ευρωπαϊκή ακτή. Η προοπτική δραματικών περιβαλλοντικών εξελίξεων, που απειλούν τη διεθνή ασφάλεια, υποσκάπτει την οικονομική ανάπτυξη και αυξάνει την πιθανότητα διεθνών συγκρούσεων για τον έλεγχο των φυσικών πόρων, συνεπώς απαιτείται η ενίσχυση της πολυμερούς και της ευρωπαϊκής συνεργασίας, πρόσθεσε.

    [10] Το κάπνισμα (εκτός των άλλων) κουφαίνει!

    Εκτός των άλλων, λίγο-πολύ γνωστών επιπτώσεων του καπνίσματος στην υγεία, υπάρχει και μία άλλη πιθανή συνέπεια, πιο απρόσμενη: η μερική απώλεια της ακοής. Οι καπνιστές έχουν κατά μέσο όρο 15% μεγαλύτερη πιθανότητα να εμφανίσουν μειωμένη ακοή με το πέρασμα του χρόνου, σε σχέση με τους μη καπνιστές, σύμφωνα με μια νέα βρετανική επιστημονική έρευνα. Η μελέτη δείχνει ότι το πρόβλημα αφορά ακόμη και στους παθητικούς καπνιστές. Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Πάιερς Ντόουζ του Κέντρου Ανθρώπινης Επικοινωνίας και Κώφωσης του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό ωτορινολαρυγγολογίας "Journal of the Association for Research of Otolaryngology", σύμφωνα με τη βρετανική «Ιντιπέντεντ», ανέλυσαν στοιχεία για σχεδόν 165.000 ενηλίκους ηλικίας 40 έως 69 ετών, που είχαν κάνει ένα τεστ ακοής (αναγνώριση ομιλίας σε συνθήκες διάχυτου θορύβου).

    Έτσι, ακόμη και οι παθητικοί, εμφανίζουν μεγαλύτερη πιθανότητα σχετικής απώλειας της ακοής. Και στις δύο περιπτώσεις -τόσο στο ενεργητικό, όσο και στο παθητικό κάπνισμα- όσο περισσότερα τσιγάρα καπνίζει κανείς ή σε όσο περισσότερο καπνό των άλλων εκτίθεται, τόσο αυξάνει ο κίνδυνος να εμφανίσει μειωμένη ακοή σταδιακά. Παραμένει ασαφές γιατί η ακοή επηρεάζεται από το κάπνισμα, αλλά μπορεί να εμπλέκονται καρδιαγγειακά αίτια.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 10 June 2014 - 14:30:26 UTC