Browse through our Interesting Nodes on Religion in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 14-06-10

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σε λίγη ώρα η ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης
  • [02] Π. Λαφαζάνης: Η νέα κυβέρνηση μπορεί γρήγορα να αποδειχθεί μια θερινή παρένθεση
  • [03] Δ. Χατζησωκράτης: Να συμμετάσχουμε ενεργά στις διεργασίες για την ανασυγκρότηση της Αριστεράς
  • [04] Έως την Πέμπτη, η απόφαση του Αρείου Πάγου για τις καθαρίστριες του ΥΠΟΙΚ
  • [05] Δύο κρούσματα καταρροϊκού πυρετού στην Αρκαδία
  • [06] Ξεκινά ο επανέλεγχος των συμβάσεων που μετατράπηκαν σε αορίστου χρόνου
  • [07] Για καλά προετοιμασμένους μαθητές, τα θέματα στην Ιστορία και τη Φυσική
  • [08] ΟΔΔΗΧ: Άντληση 1,625 δισ. ευρώ με σημαντικά μειωμένο κόστος
  • [09] Νέα απαγωγή γυναικών από τη Μπόκο Χαράμ στη Νιγηρία
  • [10] Οι «δύσκολες επιλογές» τής Χ. Κλίντον

  • [01] Σε λίγη ώρα η ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης

    Σε εξέλιξη βρίσκονται οι αφίξεις των νέων υπουργών και υφυπουργών της κυβέρνησης στο ΠροεδρικόΜέγαρο καθώς σε λίγη ώραπρόκειται να γίνει η ορκωμοσία του νέου κυβερνητικού σχήματος που προέκυψε μετά τον χθεσινό ανασχηματισμό. Στη συνέχεια θα διεξαχθεί η πρώτη συνεδρίαση του νέου υπουργικού συμβουλίου.

    Στην κυβέρνηση μπαίνουν συνολικά 17 νέα πρόσωπα, 8 νέοι υπουργοί, ένας υπουργός αναπληρωτής και οκτώ νέοι υφυπουργοί. Το νέο κυβερνητικό σχήμα αριθμεί 45 υπουργούς και υφυπουργούς, ενώ αυξήθηκε κατά τέσσερις υφυπουργούς εκ των οποίων δύο από τη ΝΔ και δύο από το ΠΑΣΟΚ. Ο Γκίκας Χαρδούβελης αναλαμβάνει το υπουργείο Οικονομικών.

    Νέοι υπουργοί τοποθετούνται: Α. Ντινόπουλος στο Εσωτερικών, Α. Λοβέρδος στο Παιδείας, Κ. Τασούλας στο Πολιτισμού, Μ. Βορίδης στο Υγείας, Γ. Καρασμάνης στο Αγροτικής Ανάπτυξης, Β. Κικίλιας στο Δημόσιας Τάξης, Γ. Ορφανός στο Μακεδονίας-Θράκης και η Σ. Βούλτεψη κυβερνητικός εκπρόσωπος. Ο Ν. Δένδιας μετακινείται στο Ανάπτυξης.

    Διαβάστε επίσης:

    Τα αμερικανικά ΜΜΕ για τον κυβερνητικό ανασχηματισμό

    [02] Π. Λαφαζάνης: Η νέα κυβέρνηση μπορεί γρήγορα να αποδειχθεί μια θερινή παρένθεση

    «Η νέα κυβέρνηση μπορεί γρήγορα να αποδειχθεί μια θερινή παρένθεση» εκτιμά ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Λαφαζάνης, σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. «Καμιά κυβέρνηση -μέχρι τώρα- που καταποντιζόταν, δεν διασώθηκε με ανασχηματισμό. Ο κυβερνητικός ανασχηματισμός των Σαμαρά - Βενιζέλου δεν σηματοδοτεί με κανέναν τρόπο αλλαγή πολιτικής, παρά την ευρεία αλλαγή προσώπων. Αντίθετα όλα τα πρόσωπα και της νέας κυβέρνησης είναι βουτηγμένα μέχρι το λαιμό στη λάσπη των τροϊκανών - μνημονιακών πολιτικών που κατέστρεψαν και συνεχίζουν να καταστρέφουν τη χώρα» υποστηρίζει ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ. Σε ερώτηση για την πολιτική που θαακολουθήσει ο νέος υπουργός Οικονομικών, ο κ. Λαφαζάνης εκτιμά ότι «ο Γκίκας Χαρδούβελης είναι, από άποψη πολιτικής και οικονομικής κατεύθυνσης, μια«κοψιά»με τον Γιάννη Στουρνάρα. Διαθέτει όλα τα προσόντα για να είναι μια μεγάλη εγγύηση ότι θα συνεχιστούν, αν δεν κλιμακωθούν επιπλέον, οι μνημονιακές πολιτικές λιτότητας και εκποίησης της χώρας».

    Αναφερόμενος, τέλος, στη συνάντηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, με τον διοικητή της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, ο κ. Λαφαζάνης τονίζει ότι «το μέγα θέμα για την Ελλάδα αυτή την ώρα είναι το χρέος και συγκεκριμένα η ανάγκη για διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του, που αποτελεί προϋπόθεση για να ανασάνει η χώρα. Ο Αλέξης Τσίπρας θα θέσει το θέμα του χρέους και στον κ. Ντράγκι. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η μόνη δύναμη σήμερα που παλεύει σε όλα τα επίπεδα και με ριζοσπαστικές θέσεις για το χρέος, όταν η κυβέρνηση βάζει το κρίσιμο αυτό θέμα, για το παρόν και το μέλλον του τόπου, κάτω από το χαλί».

    [03] Δ. Χατζησωκράτης: Να συμμετάσχουμε ενεργά στις διεργασίες για την ανασυγκρότηση της Αριστεράς

    «Οφείλουμε, ως ΔΗΜΑΡ, να δούμε και να ονοματίσουμε ένα νέο μπλοκ εξουσίας, που κατά την άποψή μας πρέπει να συγκροτηθεί και ν΄αναλάβει τη διακυβέρνηση του τόπου» τονίζει σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Δημήτρης Χατζησωκράτης, ηγετικό στέλεχος και υπεύθυνος οικονομικής πολιτικής της Δημοκρατικής Αριστεράς. «Αυτό λοιπόν το μπλοκ εξουσίας, που εμείς το ονοματίζουμε, πρέπει να περιλαμβάνει πολιτικές δυνάμεις και κοινωνικές δυνάμεις που θα ξεκινούν από το ΠΑΣΟΚ και θα καταλήγουν στον ΣΥΡΙΖΑ» σημειώνειο κ. Χατζησωκράτης

    Επιπλέον, καθιστά σαφές ότι «πρώτον είναι να υπάρξει, να εξασφαλισθεί, η ανεξάρτητη πορεία της ΔΗΜΑΡ» και «δεύτερο ότι, λαμβάνοντας υπόψη τα δεδομένα τα εκλογικά και ότι άλλαξαν οι συνθήκες, πρέπει ν΄αλλάξουμε και μία πολιτική προσέγγιση των θεμάτων... Υπάρχει ένας ΣΥΡΙΖΑ, που έχει 4 μονάδες επιπλέον, άρα προβάλλει μπροστά και ταυτόχρονα, υπάρχει μία ανάγκη η χώρα να προχωρήσει σε σημαντικές αλλαγές, οι οποίες εμείς λέμε πρέπει να γίνουν σε προοδευτική κατεύθυνση».

    Αναφερόμενος στις εξελίξεις στην Κεντροαριστερά, σημειώνει:«Πρέπει να συμμετάσχουμε ενεργά στις διεργασίες για την ανασυγκρότηση της Αριστεράς και θεωρούμε ότι πρέπει ν΄απευθυνθούμε από το ΠΑΣΟΚ-Ελιά, στο Ποτάμι κι έως τις ανεξάρτητες προοδευτικές κινήσεις στον οικολογικό χώρο. Αυτό θα πρέπει να γίνει με όλο το εύρος της πολιτικής την οποία πιστεύουμε, χωρίς κανένα προαπαιτούμενο. Να συγκροτηθεί ο χώρος της Κεντροαριστεράς, αναμφισβήτητα, στον οποίο πρέπει να προσέλθουμε με τις προτάσεις μας για την πολιτική που πρέπει να ακολουθεί η χώρα. Δεύτερον, να κάνουμε στον χώρο, που θέλουμε να συγκροτήσουμε,μια πρόταση εξουσίας, την οποία πρέπει να έχει, γιατί κάθε σχηματισμός, κάθε χώρος, διαμορφώνεται από τις πολιτικές τις οποίες προτείνει και ταυτόχρονα από την πρόταση που κάνει με ποιες άλλες πολιτικές δυνάμεις θα πάει σε συμμαχικό σχήμα ή θέλει να πάει για να κυβερνήσει τον τόπο. Εκτός αν πιστεύει κάποιος -εμείς δεν το πιστεύουμε- ότι μπορεί αυτός ο χώρος, μέσα σε ένα διάστημα, να γίνει ο πλειοψηφικός χώρος, που με αυτοδυναμία να διεκδικήσει τη διακυβέρνηση του τόπου. Το τελευταίο σημείο, που προκύπτει από την εμπειρία που έχουμε, είναι η ύστερη μνημονιακή φάση, πρέπει να αποφύγει να βγει μια κοινή πορεία κυβερνητική με τη ΝΔ».

    [04] Έως την Πέμπτη, η απόφαση του Αρείου Πάγου για τις καθαρίστριες του ΥΠΟΙΚ

    Στον Άρειο Πάγο συζητήθηκε η αίτηση του υπουργείου Οικονομικών, με την οποία ζητεί να ανασταλεί προσωρινά η απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών που έκρινε παράνομη την απομάκρυνση των καθαριστριών του ΥΠΟΙΚ και των ΔΟΥ και παράλληλα διέταξε την επανατοποθέτησή τους.

    Οι Αρεοπαγίτες αναμένεται μέχρι την ερχόμενη Πέμπτη, 12 Ιουνίου 2014, να εκδόσουν την απόφαση τους.

    Κατά τη σημερινή συζήτηση της υπόθεσης, το υπουργείο Οικονομικών υποστήριξε ότι η πρωτόδικη απόφαση εκδόθηκε από αναρμόδιο δικαστήριο, καθώς το ζήτημα εμπίπτει στην αρμοδιότητα των διοικητικών δικαστηρίων.

    Ακόμη, οι νομικοί παραστάστες του υπουργείου ανέφεραν ότι η κατάργηση των θέσεων των καθαριστριών έγινε για λόγους υπέρτερου δημοσίου συμφέροντος.

    Οι δύο δικηγόροι των καθαριστριών επισήμαναν ότι το καθεστώς διαθεσιμότητας έχει ήδη παραταθεί για τρεις μήνες, ενώ οι καθαρίστριες απολύθηκαν χωρίς να λάβουν αποζημίωση. Παράλληλα, χαρακτήρισαν απαράδεκτη την αίτηση αναίρεσης του ΥΠΟΙΚ.

    Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εφοριακών, Χαράλαμπος Νικολακόπουλος, δήλωσε ότι οι εφοριακοί θα αγωνιστούν μέχρι να επιστρέψει και η τελευταία καθαρίστρια.

    Σημειώνεται ότι έξω από το Μέγαρο του Αρείου Πάγου, από τις 12 το μεσημέρι, είχαν συγκεντρωθεί περίπου 300 καθαρίστριες σε ένδειξη διαμαρτυρίας.

    [05] Δύο κρούσματα καταρροϊκού πυρετού στην Αρκαδία

    Μετά τη Λακωνία, διαπιστώθηκαν κρούσματα καταρροϊκού πυρετού και στην Αρκαδία. Στις Κολλίνες του δήμου Τρίπολης και στον Πραστό του δήμου Βόρειας Κυνουρίας επιβεβαιώθηκαν δύο κρούσματα καταρροϊκού πυρετού. Ο καταρροϊκός πυρετός - όπως επισημαίνει η Κτηνιατρική υπηρεσία - είναι σοβαρότατο νόσημα που εμφανίζεται για πρώτη φορά στην Πελοπόννησο και οφείλεται σε ιό που μεταδίδεται στα ζώα αποκλειστικά από ένα είδος μικρού εντόμου, που ζει στα σκοτεινά και υγρά σημεία του στάβλου και μολύνει πρόβατα, αίγες, βοοειδή και άγρια μηρυκαστικά, αλλά συνήθως το νόσημα εκδηλώνεται μόνο στα πρόβατα. Υπογραμμίζεται ότι, το νόσημα αυτό δεν προσβάλλει τον άνθρωπο, αλλά έχει μεγάλη σημασία για την κτηνοτροφία.

    [06] Ξεκινά ο επανέλεγχος των συμβάσεων που μετατράπηκαν σε αορίστου χρόνου

    Ξεκινά ο επανέλεγχος των περίπου 40.000 συμβάσεων δημοσίων υπαλλήλων που μετατράπηκαν από ορισμένου χρόνου σε αορίστου (αφορά κυρίως το «νόμο Παυλόπουλου», αλλά και συμβάσεις επί υπουργίας Β. Παπανδρέου), μετά και την κοινή υπουργική απόφαση, που υπέγραψαν ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κυριάκος Μητσοτάκης και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, για τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί. Τον επανέλεγχο των συμβάσεων θα διεξάγει το ΑΣΕΠ, ενώ σε περίπτωση που εντοπιστούν παρατυπίες σε συμβάσεις, τότε οι εν λόγω υπάλληλοι θα απολύονται αυτοδικαίως, χωρίς να λαμβάνουν αποζημίωση. Η διαδικασία ελέγχου θα γίνει από κλιμάκια με τουλάχιστον δύο μέλη (ένας επιθεωρητής ή βοηθός επιθεωρητή από το Σώμα Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης και ένας υψηλόβαθμος υπάλληλος του Δημοσίου), ενώ εκτός Δημοσίου θα τεθούν μετά από εμπεριστατωμένο και τεκμηριωμένο πόρισμα και απόφαση του ΑΣΕΠ.

    [07] Για καλά προετοιμασμένους μαθητές, τα θέματα στην Ιστορία και τη Φυσική

    Αυξημένης δυσκολίας σε σχέση με πέρυσι κρίνονται τα θέματα της Ιστορίας στα οποία διαγωνίστηκαν οι υποψήφιοι των πανελλαδικών εξετάσεων. Κοινή διαπίστωση είναι ότι τα ειδικά τα θέματα της δεύτερης ομάδας, δηλαδή αυτά που σχετίζονταν με τις πηγές, απαιτούσαν κριτική ικανότητα και συνθετική σκέψη.

    Αντίθετα τα θέματα της Φυσικής κινήθηκαν στα ίδια επίπεδα με πέρυσι, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν απαιτούσαν πολύ καλά προετοιμασμένοι μαθητές. Λόγω της βαρύτητας που έχουν στον υπολογισμό της τελικής βαθμολογίας, τα δύο αυτά μαθήματα αποτελούν βαρόμετρο για την πορεία των βάσεων εισαγωγής στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ.

    [08] ΟΔΔΗΧ: Άντληση 1,625 δισ. ευρώ με σημαντικά μειωμένο κόστος

    Σημαντική αποκλιμάκωση, 55 μονάδων βάσης, κατέγραψε το κόστος δανεισμού της χώρας μέσω εξάμηνων εντόκων γραμματίων, κατά τη σημερινή δημοπρασία που διενήργησε ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ). Συγκεκριμένα, αντλήθηκε συνολικό ποσό ύψους 1,625 δισ. ευρώ μέσω δημοσπρασίας εντόκων γραμματίων διάρκειας 26 εβδομάδων, αρχικού ύψους 1,250 δισ. ευρώ. Έγιναν δεκτές προσφορές μέχρι του ύψους του δημοπρατηθέντος ποσού, καθώς και μη ανταγωνιστικές προσφορές ύψους 375 εκατ. ευρώ, ενώ η απόδοση διαμορφώθηκε στο 2,15% έναντι 2,70% κατά την αντίστοιχη προηγούμενη δημοπρασία στις 6 Μαϊου 2014.

    Υποβλήθηκαν συνολικές προσφορές ύψους 3,369 δισ. ευρώ, πού υπερκάλυψαν το ζητούμενο ποσό κατά 2,70 φορές.

    [09] Νέα απαγωγή γυναικών από τη Μπόκο Χαράμ στη Νιγηρία

    Τουλάχιστον 20 νέες γυναίκες απήχθησαν στη βορειοανατολική Νιγηρία από μέλη της ένοπλης ισλαμιστικής οργάνωσης Μπόκο Χαράμ κοντά στην πόλη όπου περισσότερες από 200 μαθήτριες λυκείου απήχθησαν πριν από περίπου δύο μήνες, ανακοίνωσαν κάτοικοι της περιοχής.

    Η νέα αυτή απαγωγή για την οποία οι αριθμοί διαφέρουν --ένας τοπικός αρχηγός κάνει λόγο για 40 γυναίκες-- σημειώθηκε το Σάββατο σε κοινότητα της φυλής Φουλάνι στο χωριό Γκαρκίν και στα περίχωρά του, 8 χλμ. από το Τσίμποκ στο κρατίδιο Μπόρνο, όπου απήχθησαν οι μαθήτριες στα μέσα Απριλίου.

    Οι πληροφορίες διαφέρουν όσον αφορά τον αριθμό των γυναικών που απήχθησαν σε αυτό το μέρος όπου διέμεναν νομάδες Φουλάνι, μια εθνότητα στην πλειοψηφία της μουσουλμανική, ενώ καμιά επαφή δεν υπήρξε με τους απαγωγείς.

    [10] Οι «δύσκολες επιλογές» τής Χ. Κλίντον

    Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν έχει «εμμονή» με την αναβίωση της σοβιετικής αυτοκρατορίας, ο πρώην πρόεδρος της Κίνας Χου Τζιντάο ήταν «απόμακρος» και ο Ιρανός Μαχμούντ Αχμαντινεζάντ ένα «πολεμοχαρές κοκκόρι»... Αυτοί είναι μερικοί μόνο από τους χαρακτηρισμούς που επιφυλλάσσει σε ξένους ηγέτες η Χίλαρι Κλίντον στο νέο της βιβλίο. Η πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ παρουσιάζει σήμερα τη νέα της αυτοβιογραφία με τίτλο «Hard Choices» (Δύσκολες Επιλογές), που πολλοί αναλυτές περιγράφουν ως μία ανεπίσημη έναρξη της προεκλογικής της εκστρατείας για την προεδρία το 2016.

    Έχοντας επισκεφθεί 112 χώρες στη διάρκεια της τετραετούς θητείας της στο υπουργείο Εξωτερικών, η Κλίντον ρίχνει φως στις επαφές της με ξένους ηγέτες σχετικά με μερικές από τις σημαντικότερες διεθνείς κρίσεις και περιγράφει με ποιον τρόπο οι σχέσεις της με αυτούς συχνά έδιναν τον τόνο των διαπραγματεύσεων. «Καλώς ή κακώς το προσωπικό στοιχείο μετράει περισσότερο στις διεθνείς σχέσεις απ' ό,τι θα φανταζόταν κάποιος», γράφει στο βιβλίο της.

    Εξάλλου, μεταξύ των συμμάχων των ΗΠΑ, ελάχιστοι έχουν κατά την κρίση της τόσο μεγάλη επιρροή όσο η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ, την οποία περιγράφει ως «την πιο ισχυρή ηγέτιδα στην Ευρώπη». «Σηκώνει το βάρος της Ευρώπης στους ώμους της», γράφει για την Μέρκελ την οποία συνάντησε για πρώτη φορά το 1994 όταν μαζί με τον σύζυγό της Μπιλ Κλίντον, ο οποίος ήταν τότε πρόεδρος των ΗΠΑ, επισκέφθηκαν το Βερολίνο.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 10 June 2014 - 12:30:29 UTC