Read the Borders, Soveignty & Stability Paper (Hellenic MOD Mirror on HR-Net) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 14-05-13

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αλ. Τσίπρας: Η Ευρώπη να ξαναγυρίσει στις ιδρυτικές τις αξίες. Στη Δημοκρατία, την κοινωνική συνοχή, την αλληλεγγύη
  • [02] Άκαρπη και η σημερινή συνάντηση υπουργείου Υγειας με παρόχους του ΕΟΠΥΥ
  • [03] Επανέλεγχος των συμβάσεων στο Δημόσιο
  • [04] «Ανοικτό το ενδεχόμενο χαλάρωσης της δημοσιονομικής πολιτικής»
  • [05] Πρωτογενές πλεόνασμα 1,048 δισ. ευρώ το πρώτο τετράμηνο 2014
  • [06] Άντληση 1,3 δισ. ευρώ από τον ΟΔΔΗΧ με μειωμένο επιτόκιο
  • [07] Χ. Θεοχάρης: Τα έσοδα από τη συμμόρφωση των φορολογουμένων είναι 10πλάσια από εκείνα των ελέγχων
  • [08] Η Άγκυρα δεν έχει καμία πρόθεση να καταβάλει αποζημίωση στην Κύπρο, δηλώνει ο Αχμέτ Νταβούτογλου

  • [01] Αλ. Τσίπρας: Η Ευρώπη να ξαναγυρίσει στις ιδρυτικές τις αξίες. Στη Δημοκρατία, την κοινωνική συνοχή, την αλληλεγγύη

    Aναλυτική ενημερωτική συνάντηση με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας Βλαντίμιρ Τιτόφ, είχε σήμερα ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας, επικεφαλής αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ, που τον συνοδεύει κατά την επίσκεψή του στη Μόσχα. Εξερχόμενος από το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε τη συνάντηση εξαιρετικά ουσιαστική, καθότι ο κ. Τιτόφ είναι ο αρμόδιος της ρωσικής διπλωματίας για θέματα Ευρώπης και ελληνορωσικής συνεργασίας και μαζί του ανταλλάχθηκαν απόψεις τόσο για τις ευρωρωσικές και τις γερμανορωσικές σχέσεις, όσο και για θέματα διμερούς συνεργασίας. Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι έλλειψε στο παρελθόν η απαραίτητη πολιτική βούληση για την ανάπτυξη της διμερούς συνεργασίας και η ρωσική πλευρά να επισημαίνει ότι υπάρχουν «πολλές αναξιοποίητες δυνατότητες» προς αυτή την κατεύθυνση.

    Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών Τσίπρα- Τιτόφ δόθηκε, όπως είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, η ευκαιρία «να αποκτήσουμε μια πλήρη εικόνα για τις τρέχουσες εξελίξεις στο ουκρανικό ζήτημα. Υπογραμμίσαμε τις ανησυχίες μας, τις συμπτώσεις και τις διαφωνίες μας με τη ρωσική πλευρά, κυρίως, όμως, υπογραμμίσαμε την ανάγκη να υπάρξει ειρηνική επίλυση σε αυτή την κρίση. Και την ανάγκη, από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να αναδειχθούν ο διάλογος, οι διαπραγματεύσεις, η διπλωματική οδός και όχι οι κυρώσεις και η κλιμάκωση της έντασης».

    Εξάλλου, σχολιάζοντας το χθεσινό δημοσίευμα των Financial Times με το παρασκήνιο από τη Σύνοδο των Καννών του 2011, ο κ. Τσίπρας είπε: «Αυτό το λέω, διότι το μεγάλο έλλειμμα σήμερα της Ευρώπης, είναι το έλλειμμα της Δημοκρατίας. Και αυτό φαίνεται και από τις χθεσινές αποκαλύψεις των Financial Times. Η ευρωπαϊκή ηγεσία δυστυχώς θέλει κυβερνήσεις και στην Ουκρανία και στην Ελλάδα, υποτελείς. Κυβερνήσεις που να μην εκπροσωπούν το συμφέρον των λαών τους, αλλά τις κοντόφθαλμες επιδιώξεις της ευρωπαϊκής ηγεσίας». Και πρόσθεσε: «Πώς αλλιώς να σχολιάσει το γεγονός ότι ο κ. Σαμαράς αποδείχθηκε από το 2011 και μετά ότι δεν ήταν τίποτα παραπάνω από τη μαριονέτα του κ. Μπαρόζο, προκειμένου να έχουμε συνέχεια των μνημονίων στην Ελλάδα, όταν μάλιστα στον ελληνικό λαό, έδειχνε μία αντιμνημονιακή ρητορική. Εμείς πιστεύουμε ότι οι λαοί είναι αυτοί που πρέπει να έχουν τον τελευταίο λόγο. Και οι λαοί είναι αυτοί που πρέπει να παίρνουν τις τύχες στα χέρια τους, προκειμένου η Ευρώπη να ξαναγυρίσει στις ιδρυτικές τις αξίες. Στη Δημοκρατία πάνω απ' όλα, την κοινωνική συνοχή, την αλληλεγγύη και την προκοπή. Διότι προκοπή χωρίς ειρήνη δεν μπορεί να υπάρξει. Άρα, λοιπόν, το μήνυμα που στέλνουμε, είναι το μήνυμα της λαϊκής κυριαρχίας και της Δημοκρατίας». Η ελληνική αντιπροσωπεία συναντάται με την ηγεσία της ρωσικής Κρατικής Δούμας (Κάτω Βουλής) και αργότερα αναχωρεί για την Αθήνα.

    [02] Άκαρπη και η σημερινή συνάντηση υπουργείου Υγειας με παρόχους του ΕΟΠΥΥ

    Παρά τη σύγκλιση στα επί μέρους ζητήματα, η συνάντηση του υπουργού Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη με το προεδρείο του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) και εκπροσώπους των παρόχων υγείας στον ΕΟΠΥΥ, δεν οδήγησε σε λύση και αναστολή της επίσχεσης. Οι ελπίδες για λύση μετατίθενται για αύριο στις 12 το μεσημέρι, οπότε ορίσθηκε νέα συνάντηση. Η βασική διαφωνία του ΠΙΣ και των παρόχων εστιάζεται στην αύξηση του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ, κάτι που σε μεγάλο βαθμό εξαρτάται από το υπουργείο Οικονομικών. Επίσης οι πάροχοι υποστήριξαν ότι είναι λάθος να υπάρχει πλαφόν εξετάσεων ανά επιχείρηση. Οι εκπρόσωποι του ΠΙΣ θα παρουσιάσουν απόψε ή αύριο το πρωί τις προτάσεις του υπουργείου Υγείας σε συγκέντρωση εργαστηριακών γιατρών και παρόχων του ΕΟΠΥΥ, προκειμένου να επιστρέψουν αύριο το μεσημέρι με σαφείς θέσεις στο τραπέζι του διαλόγου με το υπουργείο.

    [03] Επανέλεγχος των συμβάσεων στο Δημόσιο

    Στον επανέλεγχο της μετατροπής συμβάσεων ορισμένου χρόνου και έργου σε αορίστου χρόνου θα προχωρήσει το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, μέσω ενός «αντικειμενικού συστήματος» υπό τη συνολική εποπτεία του ΑΣΕΠ, όπως προβλέπει απόφαση του αρμόδιου υπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη. Όπως σημειώνεται, με την υπουργική απόφαση εφαρμόζεται η νομοθετική πρόβλεψη του άρθρου 42 του νόμου 4250/2014 («Επανέλεγχος μετατροπής συμβάσεων αορίστου χρόνου από το ΑΣΕΠ»).

    Με αυτή την απόφαση καθορίζονται τα εφαρμοζόμενα κριτήρια και η διαδικασία επανελέγχου των συμβάσεων, όπως οι προτεραιότητες των φορέων ή των ειδικοτήτων που θα ελεγχθούν, η σύνθεση των κλιμακίων ελέγχου, ο καθορισμός χρονοδιαγράμματος για την περαίωση του έργου και η υποβολή περιοδικών εκθέσεων προόδου του έργου. Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, ο επανέλεγχος αφορά, κατά κύριο λόγο, τον «νόμο Παυλόπουλου» και περισσότερες από 32.000 συμβάσεις που μετατράπηκαν σε αορίστου χρόνου.

    [04] «Ανοικτό το ενδεχόμενο χαλάρωσης της δημοσιονομικής πολιτικής»

    Ανοικτό το ενδεχόμενο να τεθεί το φθινόπωρο, στις νέες συζητήσεις με την τρόικα, το ζήτημα της χαλάρωσης της δημοσιονομικής πολιτικής, αφήνει το υπουργείο Οικονομικών. Με υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου, να εντάσσει στο πρόγραμμα της συνολικής διαπραγμάτευσης και τους στόχους των πρωτογενών πλεονασμάτων για τα επόμενα έτη, οι οποίοι, ειρήσθω εν παρόδω, έχουν χαρακτηρισθεί ως ιδιαίτερα φιλόδοξοι από το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής.

    «Η επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων δίνει τη δυνατότητα συζητήσεων για μείωση των φόρων», σημείωσε χαρακτηριστικά το συγκεκριμένο υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών. Συμπληρώνοντας, ότι εάν και δεν έχει τεθεί ακόμα υπό συζήτηση το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων για την επόμενη διετία, όλα θα συνεκτιμηθούν όταν θα μπουν στο τραπέζι όλα τα νέα δεδομένα και, συγκεκριμένα, τα όποια οφέλη από την πρόωρη έξοδο στις αγορές, η υπέρβαση των δημοσιονομικών στόχων στη διετία 2013- 2014, αλλά και οι αποφάσεις που έχουν ήδη λάβει οι εταίροι για την περαιτέρω μείωση του χρέους της χώρας. Όπως αναφέρουν στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, η έκδοση του 5ετούς ομολόγου και πολύ περισσότερο η δεύτερη έκδοση, η οποία- εκτός απροόπτου- θα πραγματοποιηθεί έως το τέλος του έτους, δεν ανατρέπει τον σχεδιασμό του βασικού σεναρίου για τη βιωσιμότητα του χρέους. Με δεδομένο, ότι η όποια επιπλέον δαπάνη για τόκους (τα επιτόκια των εκδόσεων είναι υψηλότερα των δανείων της τρόικας), «καλύπτεται» από τα οφέλη που προκύπτουν από τη μείωση του χρέους, αλλά και από τη βελτίωση του κλίματος, η οποία, στη συνέχεια επηρεάζει θετικά τους ρυθμούς του ΑΕΠ.

    [05] Πρωτογενές πλεόνασμα 1,048 δισ. ευρώ το πρώτο τετράμηνο 2014

    Πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 1,048 δισ. ευρώ, παρουσίασε ο προϋπολογισμός το πρώτο τετράμηνο του έτους, υπερβαίνοντας τον στόχο για πλεόνασμα 742 εκατ. ευρώ. Στο ίδιο διάστημα το έλλειμμα στο ισοζύγιο του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 1,144 δισ. ευρώ, έναντι ελλείμματος 2,426 δισ. ευρώ το αντίστοιχο τετράμηνο του 2013, και στόχου για έλλειμμα 1,459 δισ. ευρώ.

    Τα στοιχεία για την πορεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού κατά το Α' τετράμηνο έδωσε στη δημοσιότητα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, τονίζοντας ότι επιβεβαιώνουν την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων του προγράμματος οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης. Το ύψος των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 16,138 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας μείωση κατά 263 εκατ. ευρώ ή 1,6% έναντι του στόχου.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία, τα καθαρά έσοδα ήταν πάντως υψηλότερα κατά 395 εκατ. ευρώ σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι.

    Τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 13,844 δισ. ευρώ, μειωμένα κατά 1,051 δισ. ευρώ ή 7,1% χαμηλότερα του στόχου.

    Το σύνολο των φορολογικών εσόδων διαμορφώθηκε σε 12,784 δισ. ευρώ, ήτοι 204 εκατ. ευρώ ή 1,6 % χαμηλότερα έναντι του στόχου. Το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους επισημαίνει πάντως ότι στο τετράμηνο μειώθηκε η σχετική απόκλιση, η οποία το τρίμηνο ήταν 520 εκατ. ευρώ. Οι επιστροφές εσόδων ανήλθαν σε 906 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση κατά 431 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου.

    Τα έσοδα του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων ανήλθαν σε 2,295 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 788 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου.

    Οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθαν στα 17,282 δισ. ευρώ και παρουσιάζονται μειωμένες κατά 578 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου.

    [06] Άντληση 1,3 δισ. ευρώ από τον ΟΔΔΗΧ με μειωμένο επιτόκιο

    Το ποσό των 1,3 δισ. ευρώ άντλησε σήμερα το ελληνικό Δημόσιο μέσω δημοπρασίας εντόκων γραμματίων διάρκειας 13 εβδομάδων, από τον ΟΔΔΗΧ, με σημαντικά μειωμένο επιτοκιακό κόστος. Συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσε ο οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους, η απόδοση διαμορφώθηκε στο 2,13% έναντι 2,45% της αντίστοιχης προηγούμενης δημοπρασίας στις 15 Απριλίου 2014. Συνολικά υποβλήθηκαν προσφορές ύψους 2,802 δισ. ευρώ, πού υπερκάλυψαν το ζητούμενο ποσό κατά 2,80 φορές. Η δημοπρασία πραγματοποιήθηκε μέσω των Βασικών Διαπραγματευτών Αγοράς (Primary Dealers), και η ημερομηνία διακανονισμού είναι η Παρασκευή 16 Μαΐου 2014. Έγιναν δεκτές προσφορές μέχρι του ύψους του δημοπρατηθέντος ποσού, ύψους ενός δισ. ευρώ, καθώς και μη ανταγωνιστικές προσφορές ύψους 300 εκατ. ευρώ.

    [07] Χ. Θεοχάρης: Τα έσοδα από τη συμμόρφωση των φορολογουμένων είναι 10πλάσια από εκείνα των ελέγχων

    «Τα έσοδα από τη συμμόρφωση των φορολογουμένων είναι 10πλάσια από τα έσοδα από τους έλεγχους» τονίζει σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων, Χάρης Θεοχάρης. «Είναι πολύ μικρότερο το κομμάτι της είσπραξης εσόδων από τους ελέγχους σε σχέση με τη συμμόρφωση. Υπάρχει μια πρόσφατη μελέτη της Τράπεζας της Ελλάδος για τις ελεγκτικές δράσεις που έχουμε κάνει και δείχνει, με βάση τα στοιχεία των τελευταίων 24 μηνών, ότι η αύξηση που έχουμε επιτύχει, οδηγεί συνολικά σε μια αύξηση των εσόδων κατά 250 εκατομμύρια ευρώ. Τα έσοδα από τους ελέγχους μπορεί να είναι γύρω στα 15 με 20 εκατομμύρια, αλλά πολύ περισσότερα είναι τα έσοδα από την αύξηση της συμμόρφωσης. Και αυτό γιατί βλέπουν οι υπόλοιπες επιχειρήσεις ότι οι έλεγχοι πιάνουν τόπο, συνεπώς συμμορφώνονται αυτόματα και δηλώνουν πιο ειλικρινή στοιχεία» σημειώνει ο κ. Θεοχάρης.

    Ερωτηθείς για το γεγονός ότι τα παλιά και νέα ληξιπρόθεσμα προς την Εφορία προσεγγίζουν τα 64 - 65 δισ. ευρώ, καθώς η φοροδοτική ικανότητα των πολιτών έχει εξαντληθεί, ο κ. Θεοχάρης τονίζει: «Υπάρχουν πολλά πράγματα τα οποία σχεδιάζουμε, ώστε να αυξήσουμε την αποτελεσματικότητα. Για παράδειγμα την καλύτερη είσπραξη των φόρων στη πηγή, το οποίο αυξάνει την εισπραξιμότητα θεαματικά και δίνει τη δυνατότητα στις κυβερνήσεις να μειώνουν τη φορολογική επιβάρυνση. Επίσης,κατά τους τρεις πρώτους μήνες βλέπουμε αύξησηστην είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλώνσε σχέση με πέρυσι κατά 20% που σημαίνει ότι υπάρχει ακόμη η δυνατότητα είσπραξης. Δεν έχει εξαντληθεί» σημειώνει.

    [08] Η Άγκυρα δεν έχει καμία πρόθεση να καταβάλει αποζημίωση στην Κύπρο, δηλώνει ο Αχμέτ Νταβούτογλου

    Η Τουρκία δεν έχει κανένα σχέδιο να καταβάλει 90 εκατομμύρια ευρώ στην Κύπρο, όπως προβλέπει η απόφαση την οποία έλαβε χθες το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) του Συμβουλίου της Ευρώπης, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου. Τα χρήματα, με βάση την απόφαση του ΕΔΑΔ, οφείλονται από την Τουρκία στην Κυπριακή Δημοκρατία ως δίκαιη αποζημίωση για τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων Κυπρίων στην εισβολή των τουρκικών ένοπλων δυνάμεων στη νήσο πριν από 40 χρόνια. Ο Νταβούτογλου είπε ότι η Τουρκία η οποία βρίσκεται σε ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση- της οποίας η Κυπριακή Δημοκρατία είναι κράτος μέλος- δεν θεωρεί ότι έχει υποχρέωση να καταβάλει οποιαδήποτε αποζημίωση σε μια χώρα την οποία τυπικά δεν αναγνωρίζει.
    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 13 May 2014 - 12:30:28 UTC