Read the UN Universal Declaration of Human Rights (10 December 1948) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 14-04-14

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] 'Εκκληση του Μ. Σουλτς για μαζική προσέλευση στις ευρωπαϊκές κάλπες
  • [02] Κρ. Λαγκάρντ: «Θετική ανάπτυξη» στην Ελλάδα για πρώτη φορά
  • [03] Επιμήκυνση στα 50 χρόνια για το δημόσιο χρέος «βλέπει» το Ρόιτερς
  • [04] Εξέπνευσε χωρίς αποτέλεσμα το τελεσίγραφο του Κιέβου προς τους φιλορώσους αυτονομιστές
  • [05] Πολύνεκρες εκρήξεις σε σταθμό λεωφορείων, στη Νιγηρία
  • [06] «Οι δυο μας τώρα», για την Κοινωνική Κουζίνα
  • [07] Πάσχα σε βυζαντινά εκκλησάκια της Αθήνας
  • [08] Στους 128, οι θάνατοι από τη γρίπη

  • [01] 'Εκκληση του Μ. Σουλτς για μαζική προσέλευση στις ευρωπαϊκές κάλπες

    'Εκκληση στους Ευρωπαίους ψηφοφόρους να προσέλθουν μαζικά στις κάλπες για τις ευρωεκλογές, απευθύνει, μέσω του ΑΠΕ - ΜΠΕ, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, μιλώντας στη διαδικτυακή τηλεόραση του Αθηναϊκού- Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων.

    «Οι εκλογές αφορούν όλους εκείνους που επιζητούν τη βελτίωση της κατάστασης στην ΕΕ, είτε επιθυμούν μία συντηρητική Ευρώπη, ή επιθυμούν μία αριστερή Ευρώπη, όποια κι εάν είναι η γνώμη τους, θα πρέπει να προσέλθουν στις κάλπες» τονίζει χαρακτηριστικά ο κ. Σουλτς.

    [02] Κρ. Λαγκάρντ: «Θετική ανάπτυξη» στην Ελλάδα για πρώτη φορά

    «Βλέπουμε επιτέλους για πρώτη φορά θετική ανάπτυξη» στην Ελλάδα, δήλωσε χθες το βράδυ στην Ουάσιγκτον, η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, προσθέτοντας ότι «επιστρέφει η εμπιστοσύνη» των αγορών για τη χώρα μας και ότι «κάτι καλό γίνεται». Μιλώντας στο πλαίσιο της εαρινής συνόδου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, οι εργασίες της οποίας ολοκληρώθηκαν χθες, η επικεφαλής του Ταμείου τόνισε, επίσης, ότι «έγιναν σημαντικά βήματα» και ότι «οι άμεσες επενδύσεις θα επιστρέψουν στην Ελλάδα». «Μοιράζομαι την ανησυχία του ελληνικού λαού, διότι γνωρίζω τα στοιχεία για την ανεργία και γνωρίζω ότι έχει ειδικότερα επιπτώσεις στη νεολαία, σ' αυτούς που σπούδασαν και βρίσκονται αντιμέτωποι με το τείχος της ανεργίας» είπε η κ. Λαγκάρντ. Απαντώντας σε ερώτηση για το αν έχει να δηλώσει «κάτι ελπιδοφόρο για τον απλό Έλληνα πολίτη» υπογράμμισε συγκεκριμένα:

    «Βλέπουμε μερική βελτίωση, βλέπουμε επιτέλους για πρώτη φορά θετική ανάπτυξη. Αυτοί οι αριθμοί είναι πλέον θετικοί. Βλέπουμε τις εξαγωγές από την Ελλάδα να κινούνται επιτέλους προς τη σωστή κατεύθυνση, βλέπουμε μία πολύ περήφανη χώρα επιτέλους να δανείζεται από τις αγορές σε όχι εξαιρετικά, αλλά σε κάθε περίπτωση, πολύ καλά επιτόκια. Και με πολύ μεγάλη ανταπόκριση. Έτσι, η ελπίδα μου είναι ότι επιστρέφει η εμπιστοσύνη ως αποτέλεσμα αυτών των γεγονότων, καθώς επιστρέφει θα αυξηθούν και οι επενδύσεις. Οι άμεσες ξένες επενδύσεις θα επιστρέψουν στην Ελλάδα και οι επενδυτές θα την θεωρήσουν ως ένα μέρος που αξίζει να βάλουν τα χρήματά τους, τις επενδύσεις τους και να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας. Επίσης, πιστεύω ότι μερικές από τις διαφορετικές μεταρρυθμίσεις θα αποφέρουν αποτελέσματα. Γνωρίζω ότι ο ιδιωτικός τομέας έχει υποστεί το μεγαλύτερο βάρος του Προγράμματος. Ελπίζω πραγματικά ότι αυτό θα συνεχίσει να βελτιώνεται και δεν θα φαίνεται μόνο στα στοιχεία που αφορούν την ανάπτυξη, τις εξαγωγές και τα οικονομικά, αλλά επίσης και στους αριθμούς των ανθρώπων που βρίσκουν δουλειά στην ελληνική αγορά».

    Στη συνέχεια, η κα. Λαγκάρντ πρόσθεσε ότι «το ταξίδι (για την Ελλάδα) δεν έχει τελειώσει, υπάρχουν ακόμα και άλλες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που πρέπει να ολοκληρωθούν και πολύ δουλειά που πρέπει να γίνει στην πορεία. Το γεγονός ότι η Ελλάδα ήταν σε θέση να επιστρέψει στις αγορές και στο πλαίσιο που το έκανε, είναι σαφώς με μία ένδειξη ότι κάτι καλό γίνεται».

    Διαβάστε επίσης:

    Π. Τόμσεν: «Σημαντικό ορόσημο» η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές

    [03] Επιμήκυνση στα 50 χρόνια για το δημόσιο χρέος «βλέπει» το Ρόιτερς

    Οι Ευρωπαίοι εταίροι της Ελλάδας ετοιμάζονται να ελαφρύνουν το βάρος του χρέους της, χωρίς διαγραφή των δανείων τους, αλλά με την επιμήκυνσή τους στο μακρινό μέλλον, επεκτείνοντας τον χρόνο αποπληρωμής τους από 30 σε 50 έτη και μειώνοντας περαιτέρω κάποια επιτόκια, δήλωσαν αξιωματούχοι της ΕΕ, σύμφωνα με δημοσίευμα του Ρόιτερς. Το δημοσίευμα σημειώνει ότι ένας λόγος για την πολύ ομαλή έκδοση των 5ετών ελληνικών ομολόγων με απόδοση 4,95%, πριν από την επίσκεψη στήριξης της Γερμανίδας καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ, ήταν ότι οι επενδυτές αναμένουν ευρύτατα μία ελάφρυνση του χρέους της Ελλάδας προς δημόσιους πιστωτές. «Αυτό ελήφθη σημαντικά υπόψη στον καθορισμό της τιμής των ομολόγων και η αγορά αναμένει επίσης ότι η Ελλάδα θα αναβαθμισθεί γρήγορα από τους οίκους πιστοληπτικής αξιολόγησης» δήλωσε ο Αλεσάντρο Τζιασάντι, υψηλόβαθμος αναλυτής της τράπεζας ING στο 'Αμστερνταμ, προσθέτοντας: «Σε ένα δεύτερο στάδιο, η αγορά προσδοκά επίσης τα επόμενα χρόνια μία μείωση του κεφαλαίου που οφείλεται σε δημόσιους πιστωτές χωρίς διαγραφή του χρέους που οφείλεται σε ιδιώτες».

    Αν θα επαληθευτούν πλήρως οι προσδοκίες αυτές, σημειώνει το Ρόιτερς, θα γίνει σαφές αργότερα στη διάρκεια του έτους, όταν θα αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις με την Ευρωζώνη και το ΔΝΤ για την πιο μακροπρόθεσμη χρηματοδότηση της Ελλάδας και το τέλος του προγράμματος διάσωσής της. Ωστόσο, σημειώνει το δημοσίευμα, οι ηγέτες της ΕΕ έχουν κοινό συμφέρον να βοηθήσουν τον εύθραυστο συνασπισμό του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά να παραμείνει στην κυβέρνηση, παρά να δουν τον αντιμνημονιακό "ταραξία" (σ.σ. anti-bailout firebrand) Αλέξη Τσίπρα να ανέρχεται στην εξουσία ζητώντας μαζική διαγραφή του χρέους.

    Οι πιστωτές από τη Βόρεια Ευρώπη αντιτίθενται σφοδρά στην άμεση διαγραφή του χρέους, την οποία οι επικριτές της θεωρούν ότι θα επιβράβευε αδίκως την κακή διαχείριση της Ελλάδας κατά το παρελθόν. Τα κοινοβούλιά τους και οι ευρωσκεπτικιστές θα επαναστατούσαν ή θα προσέβαλαν δικαστικά την όποια διαγραφή χρέους. Η επιμήκυνση των λήξεων των δανείων και η μείωση του κόστους δανεισμού, όμως, έχουν γίνει ήδη μία φορά και είναι πολιτικά λιγότερα εκρηκτικές στη Γερμανία, την Ολλανδία και τη Φινλανδία. «Η επιμήκυνση των δανείων στον δημόσιο τομέα και η μείωση των επιτοκίων ανοίγουν ένα παράθυρο για νέο δανεισμό στην Ελλάδα από τον ιδιωτικό τομέα χωρίς τον φόβο ανταγωνισμού με τους πιστωτές του δημόσιου τομέα, όταν θα έρθει ο χρόνος αποπληρωμής τους», δήλωσε η κυρία Έλενα Ντέιλι, διευθύντρια της συμβουλευτικής εταιρείας EM για θέματα δημόσιου χρέους με έδρα το Παρίσι. Το προφίλ του χρέους μίας χώρας - το χρονοδιάγραμμα μελλοντικών αποπληρωμών ή αναχρηματοδότησης υποχρεώσεων - είναι πιο σημαντικό για τους επενδυτές από το απόλυτο μέγεθος του χρέους της, αναφέρει το δημοσίευμα.

    Ερωτηθείς για το τι σχεδιάζουν να κάνουν οι ευρωπαϊκές Αρχές σχετικά με τα «βουνά» χρέους έναντι του δημόσιου τομέα που οφείλουν η Ελλάδα, η Ιρλανδία και η Πορτογαλία, ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος της ΕΕ απάντησε με έναν γρίφο: «Ποιος ήταν πρωθυπουργός της Βρετανίας, όταν η χώρα αποπλήρωσε το χρέος της προς τις ΗΠΑ από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο; Η απάντηση είναι ο Τόνι Μπλερ το 2006, περισσότερα από 60 έτη μετά το τέλος του πολέμου. Στην πραγματικότητα, η Βρετανία έχει ακόμη κάποιο απλήρωτο χρέος στην Ουάσιγκτον από τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, έναν αιώνα μετά την έναρξή του.

    Οι δαπάνες για τόκους απορροφούν σχεδόν το 5% του ελληνικού ΑΕΠ, ποσοστό διπλάσιο σε σχέση με αυτό της Γαλλίας. Η Ιρλανδία και η Πορτογαλία πληρώνουν επίσης ένα ποσοστό μεταξύ 4,5% και 5% του ΑΕΠ για την εξυπηρέτηση του χρέους τους. Η Ιταλία πληρώνει το 5,3% του ΑΕΠ για δαπάνες τόκων, ένα τεράστιο βάρος. Η προσπάθεια αναζωογόνησης μίας οικονομίας, που έχει τέτοιο επίπεδο εξυπηρέτησης του χρέους είναι σαν να επιταχύνεις με το χέρι πάνω στο φρένο, σημειώνει το δημοσίευμα. Κατά τρόπο ειρωνικό, η «βουτιά» στην αγορά ομολόγων την περασμένη εβδομάδα μπορεί να κάνει δυσκολότερο για την Αθήνα να αποσπάσει μία διαγραφή χρέους που θα επιτάχυνε την ανάκαμψή της, αναφέρει το δημοσίευμα, σημειώνοντας ότι τα spreads των ομολόγων των ασθενέστερων ευρωπαϊκών χωρών- οι διαφορές των αποδόσεων τους σε σχέση με αυτή των γερμανικών τίτλων - έχει μειωθεί σχεδόν στα προ της κρίσης επίπεδα, καθώς οι ξένοι επενδυτές θεωρούν την Ευρωζώνη σχετικά πιο ασφαλή από τις αναδυόμενες αγορές.

    [04] Εξέπνευσε χωρίς αποτέλεσμα το τελεσίγραφο του Κιέβου προς τους φιλορώσους αυτονομιστές

    Το τελεσίγραφο της ουκρανικής κυβέρνησης προς τους φιλορώσους αυτονομιστές να παραδώσουν τα όπλα και να τερματίσουν την κατάληψη των κυβερνητικών κτιρίων στην πόλη Σλαβιάνσκ της ανατολικής Ουκρανίας εξέπνευσε και σύμφωνα με το Ρόιτερς δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι οι αντάρτες προτίθενται να «συμμορφωθούν» με αυτό. Ανταποκριτής του Ρόιτερς είπε ότι η ρωσική σημαία εξακολουθούσε να κυματίζει στο αρχηγείο της αστυνομίας στις 9 πμ (τοπική ώρα), ένα από τα κτίρια που έχουν καταλάβει οι αυτονομιστές, ενώ μασκοφόροι συνέχιζαν να τοποθετούν σάκους άμμου ως οδοφράγματα μπροστά από το κτίριο. Μάλιστα, ένα φορτηγό μετέφερε περισσότερα λάστιχα αυτοκινήτων για την ενίσχυση των οδοφραγμάτων.

    Οπως διεμήνυσε χθες Κυριακή ο μεταβατικός πρόεδρος της Ουκρανίας Αλεξάντερ Τουρτσίνοφ, σε περίπτωση που οι φιλορώσοι δεν «συμμορφωθούν» με το τελεσίγραφο, θα ξεκινήσει ευρείας κλίμακας αντιτρομοκρατική επιχείρηση με τη συμμετοχή των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων». Χθες στο Σλαβιάνσκ και στο Καρματόρσκ οι ρωσόφωνοι που κατέλαβαν τα κεντρικά γραφεία της αστυνομίας αλλά και τα τοπικά Κοινοβούλια αντάλλαξαν πυροβολισμούς με τις ουκρανικές δυνάμεις ασφαλείας, με αποτέλεσμα, σύμφωνα με πληροφορίες, τον θάνατο ενός αστυνομικού κι ενός ακτιβιστή και τον τραυματισμό αρκετών και από τις δύο πλευρές.

    [05] Πολύνεκρες εκρήξεις σε σταθμό λεωφορείων, στη Νιγηρία

    Τουλάχιστον 20 άνθρωποι σκοτώθηκαν από έκρηξη που σημειώθηκε σε σταθμό λεωφορείων στα περίχωρα της πρωτεύουσας της Νιγηρίας, της Αμπούζα, σήμερα το πρωί την ώρα αιχμής, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες.Εικονολήπτης του Ρόιτερς είδε 20 πτώματα στον σταθμό της Νιανγιάν, περίπου οκτώ χιλιόμετρα νότια της Αμπούζα, και αυτόπτες μάρτυρες είπαν ότι άλλα 15 πτώματα είχαν απομακρυνθεί από τις υπηρεσίες εκτάκτων αναγκών.

    Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει ανάληψη της ευθύνης αλλά οι υποψίες στρέφονται προς την ένοπλη ισλαμιστική οργάνωση Μπόκο Χαράμ. Οι ισλαμιστές διεξάγουν εκστρατεία βίας στα βορειοανατολικά της χώρας.

    [06] «Οι δυο μας τώρα», για την Κοινωνική Κουζίνα

    Mια έξτρα απογευματινή παράσταση του έργου του Χρήστου Αγγελάκου «Οι δυο μας τώρα», δίνουν oι ηθοποιοί της Ομάδας Pequod τη Μεγάλη Τρίτη, 15 Απριλίου, στις 18:15, στο θέατρο Skrow (Αρχελάου 5, Παγκράτι). Tα έσοδα της παράστασης θα διατεθούν εξολοκλήρου στην Κοινωνική Κουζίνα «Ο 'Αλλος 'Ανθρωπος». Το εισιτήριο κοστίζει 12 ευρώ, ενώ όσοι επιθυμούν να ενισχύσουν τη δράση της Κοινωνικής Κουζίνας μπορούν να προσκομίσουν συσκευασμένα τρόφιμα. Για τον ίδιο σκοπό, οι Εκδόσεις Ευρασία θα διαθέσουν και τα έσοδα από την πώληση του προγράμματος-βιβλίου της παράστασης. Τη δράση υποστηρίζει η ΜΚΟ ΜΙΤΟΣ.

    [07] Πάσχα σε βυζαντινά εκκλησάκια της Αθήνας

    Ως «θησαυροί ένθεης τέχνης, κληρονομιά αιώνων» χαρακτηρίζονται από την Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών (ΙΑΑ) οι ιστορικές εκκλησίες της πρωτεύουσας, που επαναλειτουργούν εδώ και λίγα χρόνια. Πρόκειται για τον «μυσταγωγικό περίπατο στη βυζαντινή Αθήνα» που πραγματοποιείται από την ΙΑΑ, κατά τον οποίον αθηναϊκοί ναοί στο ιστορικό κέντρο, στο Μοναστηράκι, στην Πλάκα, στα Αναφιώτικα και σε άλλες γραφικές γωνιές της πόλης «φωτίζονται», αναδεικνύοντας μαζί με την ιστορική και αισθητική αξία τους και τη θρησκευτική.

    Όσοι λοιπόν επιθυμούν να αισθανθούν τη κατανυκτική ατμόσφαιρα της Μεγάλης Εβδομάδας σε μια βυζαντινή εκκλησία της Αθήνας, δεν έχουν παρά να πληροφορηθούν στην ιστοσελίδα της ΙΑΑ το πρόγραμμα λειτουργίας ιερών ναών, όπως της Κοιμήσεως Θεοτόκου Χρυσοσπηλιώτισσας, του Αγίου Δημητρίου Λουμπαρδιάρη, της Κοιμήσεως Θεοτόκου Ρόμβης, της Κοιμήσεως Θεοτόκου Παντανάσσης, του Αγίου Φιλίππου Βλασσαρούς και του Αγίου Νικολάου Ραγκαβά.

    [08] Στους 128, οι θάνατοι από τη γρίπη

    Εξακολουθούν να αυξάνονται οι θάνατοι από την εποχική γρίπη, καθώς μέχρι σήμερα το πρωί είχαν συνολικά χάσει τη ζωή τους 128 άνθρωποι.

    Ωστόσο, αισθητά λιγότεροι είναι οι ασθενείς που νοσηλεύονται σε ΜΕΘ, οι οποίοι δεν ξεπερνούν τους 28, ενώ από την αρχή της εποχικής γρίπης έχουν νοσηλευτεί συνολικά 322 άτομα σε κρεβάτια εντατική θεραπείας.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 14 April 2014 - 8:30:25 UTC