Visit the International Association for Greek Philosophy (IAGP) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 14-03-20

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σήμερα η ονομαστική ψηφοφορία για το «πόθεν έσχες» των πολιτικών
  • [02] Πρεμιέρα για τα πολυιατρεία του ΠΕΔΥ
  • [03] Ολοκληρώθηκαν οι διαπραγματεύσεις για τον Ενιαίο Μηχανισμό Εξυγίανσης των τραπεζών
  • [04] Χ. Γκόρτσος : «Αναβαθμισμένες οι συνθήκες ανταγωνιστικότητας του ελληνικού τραπεζικού συστήματος»
  • [05] Οι κριμαϊκές αρχές απελευθέρωσαν τον διοικητή του ουκρανικού Πολεμικού Ναυτικού
  • [06] Πολύνεκρη σύγκρουση τρένου με φορτηγό στη νότια Τουρκία
  • [07] Σ. Λαβρόφ: Εντός της εβδομάδας, η νομική διαδικασία για την ένταξη της Κριμαίας στη ρωσική επικράτεια
  • [08] Οι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις κατέλαβαν και άλλη ουκρανική βάση στην Κριμαία
  • [09] Ο Μπ. Ομπάμα αποκλείει το ενδεχόμενο αμερικανικής «στρατιωτικής επιχείρησης» στην Ουκρανία
  • [10] Εικόνες «στην κόψη του κάδρου» από τον φακό του Ενρί Τσανάι
  • [11] Μύρισε άνοιξη στον μισό πλανήτη

  • [01] Σήμερα η ονομαστική ψηφοφορία για το «πόθεν έσχες» των πολιτικών

    Tο μεσημέρι στις 13:30 θα διεξαχθεί στην Ολομέλεια της Βουλής η ονομαστική ψηφοφορία που είχε ζητήσει ο ΣΥΡΙΖΑ, επί της υπουργικής τροπολογίας που παρατείνει για ένα εξάμηνο, τον αναδρομικό έλεγχο των περιουσιακών στοιχείων των πολιτικών, από το 1974 μέχρι σήμερα.

    Σε ότι αφορά τον μεταναστευτικό κώδικα, η συζήτηση και ψήφιση του οποίου ολοκληρώνεται σήμερα, τόσο ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης όσο και ο αναπληρωτής υπουργός Λεωνίδας Γρηγοράκος χαρακτήρισαν αδικαιολόγητες τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης απέναντι σε ένα σύγχρονο νομοθέτημα, όπως είπαν, που αντιμετωπίζει με ρεαλιστικό τρόπο το πρόβλημα.

    [02] Πρεμιέρα για τα πολυιατρεία του ΠΕΔΥ

    Ανοίγουν σήμερα επίσημα τα 120 πολυιατρεία του Πρωτοβάθμιου Εθνικού Δικτύου Υγείας (ΠΕΔΥ) και περίπου σε 10 μέρες όλα θα είναι έτοιμα για την εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων.

    Με βάση τους σχεδιασμούς, οι Μονάδες Υγείας θα λειτουργούν σε πρώτη φάση κατά τις εργάσιμες ημέρες από τις 7 το πρωί έως έως τις 7 το βράδυ. Σταδιακά θα ενισχυθούν και θα στελεχωθούν με εξειδικευμένο προσωπικό, σύμφωνα με τις ανάγκες τους, με την πρόσληψη επικουρικών ιατρών.

    [03] Ολοκληρώθηκαν οι διαπραγματεύσεις για τον Ενιαίο Μηχανισμό Εξυγίανσης των τραπεζών

    Ολοκληρώθηκαν σήμερα το πρωί στις Βρυξέλλες, οι διαπραγματεύσεις με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, υπό τον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα και προεδρεύοντα του Συμβουλίου ECOFIN, σχετικά με τον κανονισμό για τον Ενιαίο Μηχανισμό Εξυγίανσης των τραπεζών που θα αποτελέσει τον δεύτερο πυλώνα της τραπεζικής ενοποίησης.

    Οι διαπραγματεύσεις ήταν ολονύχτιες και ολοκληρώθηκαν στις 8 π.μ. (ώρα Ελλάδος), όμως, όπως ανέφεραν διπλωματικές πηγές έγιναν σε πολύ καλό και εποικοδομητικό κλίμα. Αυτή τη στιγμή εξετάζονται οι τελευταίες λεπτομέρειες και τα αποτελέσματα αναμένεται να ανακοινωθούν λίγο πριν το μεσημέρι. Στις διαπραγματεύσεις συμμετείχε και ο Πρόεδρος του Eurogroup, Γερουν Ντάισελμπλουμ, επί των πτυχών εκείνων που εμπίπτουν στον τομέα της διακυβερνητικής συμφωνίας επί του Ενιαίου Ταμείου Εξυγίανσης.

    Υπενθυμίζεται ότι οι βασικές διαφωνίες ανάμεσα στα κράτη-μέλη της ΕΕ και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ήταν το χρονοδιάγραμμα κεφαλαιοποίησης και αμοιβαιοποίησης του Ταμείου Εκκαθάρισης των τραπεζών και ο τρόπος λήψης αποφάσεων για την εκκαθάριση μιας προβληματικής τράπεζας.

    Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα αξιολογήσει τα αποτελέσματα του νομοθετικού έργου και τη Διακυβερνητική Διάσκεψη σε σχέση με τον Ενιαίο Μηχανισμό Εξυγίανσης τραπεζών.

    Η νομοθετική διαδικασία για τον Ενιαίο Μηχανισμό Εξυγίανσης θα πρέπει να προλάβει να επικυρωθεί στην τελευταία Σύνοδο της παρούσας Ευρωβουλής, στα μέσα Απριλίου.

    [04] Χ. Γκόρτσος : «Αναβαθμισμένες οι συνθήκες ανταγωνιστικότητας του ελληνικού τραπεζικού συστήματος»

    Με την έναρξη λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Ένωσης το Νοέμβριο του 2014, oι συνθήκες ανταγωνιστικότητας του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, σε ένα καθεστώς ασφαλέστερης χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, αναμένεται να αναβαθμιστούν, και μάλιστα σημαντικά, αναφέρει ο Γενικός Γραμματέας της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών (ΕΕΤ), Καθηγητής Διεθνούς Οικονομικού Δικαίου στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Χρήστος Γκόρτσος, σε άρθρο του σε νέο συλλογικό τόμο της ΕΕΤ (τον τρίτο από το 2004) με τίτλο "Ανταγωνιστικότητα και ανάπτυξη: προτάσεις πολιτικής", την οποία συν-επιμελήθηκε με τον Πρόεδρο του Επιστημονικού Συμβουλίου της ΕΕΤ Μιχάλη Μασουράκη.

    Για τη χώρα μας, αναφέρει ο κ. Γκόρτσος, αναγκαία προϋπόθεση αποτελούν, βέβαια επιπλέον, η διατηρησιμότητα της τρέχουσας ουσιαστικής σταθεροποίησης των δημοσιονομικών δεικτών, και η διασφάλιση ενός σταθερού πολιτικού κλίματος (σε όρους προώθησης της οικονομίας της αγοράς), οι οποίες θα επιτρέψουν τη σταδιακά σταθερή επιστροφή καταθέσεων στα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα και τη δυνατότητα προσφυγής των ελληνικών πιστωτικών ιδρυμάτων στις διεθνείς διατραπεζικές αγορές και στις διεθνείς κεφαλαιαγορές για την άντληση περαιτέρω δανειακών κεφαλαίων (όπως αυτό συνέβη πρόσφατα στην περίπτωση της Τράπεζας Πειραιώς και αναμένεται άμεσα να επιταθεί και από τα υπόλοιπα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα). Μόνον με αυτόν τον τρόπο θα γεμίσει η δεξαμενή των δανειακών κεφαλαίων των πιστωτικών ιδρυμάτων, ώστε αυτά να επιστρέψουν πλήρως, με ασφάλεια για τους καταθέτες τους, στη συνήθη δανειοδοτική τους δραστηριότητα, εφόσον εν τω μεταξύ έχει επιτευχθεί σταδιακά και η ανάκαμψη του πραγματικού τομέα της οικονομίας, την υλοποίηση της οποίας τα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα συνδράμουν ήδη, σημαντικά δε (ακόμα και στο τρέχον υφεσιακό καθεστώς), με την ιδιαίτερα σημαντική εγγυητική συνδρομή της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων.

    [05] Οι κριμαϊκές αρχές απελευθέρωσαν τον διοικητή του ουκρανικού Πολεμικού Ναυτικού

    Ο διοικητής του ουκρανικού στόλου Σεργκέι Γκαϊντούκ ο οποίος κρατείτο από χθες από τις φιλορωσικές δυνάμεις στην Κριμαία απελευθερώθηκε στη διάρκεια της νύχτας, ανακοίνωσε σήμερα η ουκρανική προεδρία, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Interfax-Ουκρανία. «Όλοι οι άλλοι όμηροι, πολίτες που κρατούνται από τις ρωσικές δυνάμεις και οι εκπρόσωποι των αυτοαποκαλούμενων νέων αρχών» της Κριμαίας επίσης αφέθηκαν ελεύθεροι στη διάρκεια της νύχτας, διευκρινίζει με ανακοίνωσή της η ουκρανική προεδρία.

    [06] Πολύνεκρη σύγκρουση τρένου με φορτηγό στη νότια Τουρκία

    Εννέα άνθρωποι σκοτώθηκαν και πολλοί έχουν τραυματισθεί από τη σύγκρουση τρένου με φορτηγό που μετέφερε εργάτες στην επαρχία της Μερσίνας στη νότια Τουρκία, μετέδωσε το Πρακτορείο Ειδήσεων Dogan. Βίντεο που μετέδωσε το πρακτορείο δείχνει το φορτηγό πεσμένο δίπλα στις γραμμές και το προσωπικό των υπηρεσιών πρώτων βοηθειών να προσπαθεί να βοηθήσει τους τραυματίες.

    [07] Σ. Λαβρόφ: Εντός της εβδομάδας, η νομική διαδικασία για την ένταξη της Κριμαίας στη ρωσική επικράτεια

    Η νομική διαδικασία που απαιτείται για να γίνει η Κριμαία μέρος της Ομοσπονδίας της Ρωσίας θα ολοκληρωθεί εντός της εβδομάδας, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, δύο ημέρες μετά την υπογραφή από τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν της συνθήκης για την ένταξη της Κριμαίας στη ρωσική επικράτεια.

    «Πρακτικά μέτρα λαμβάνονται για την εφαρμογή των συμφωνιών σχετικά με την ένταξη της Κριμαίας και (του λιμανιού της) της Σεβαστούπολης στην Ομοσπονδία της Ρωσίας» μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων ITAR-TASS επικαλούμενο τον επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας. «Η νομική διαδικασία θα ολοκληρωθεί εντός της εβδομάδας».

    [08] Οι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις κατέλαβαν και άλλη ουκρανική βάση στην Κριμαία

    Οι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις έθεσαν υπό τον πλήρη έλεγχό τους άλλη μια ουκρανική ναυτική βάση στην Κριμαία το βράδυ της Τετάρτης, δήλωσε ένας Ουκρανός αξιωματικός του πολεμικού ναυτικού. Ο πλωτάρχης Εντουάρντ Κουσναρένκο δήλωσε ότι δεν ασκήθηκε βία κατά την έφοδο των στρατιωτών στο ναυτικό σταθμό φορτοεκφορτώσεων και ανεφοδιασμού στο Μπαχτσισαράι, περίπου 30 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της πρωτεύουσας Συμφερόπολης.

    «Οι Ρώσοι στρατιώτες ήρθαν και μας ζήτησαν να εγκαταλείψουμε τη βάση, κάτι που κάναμε» είπε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς έξω από τη βάση. «Θα επιχειρήσουμε ξανά αύριο να επιστρέψουμε στις θέσεις μας», πρόσθεσε. Ρώσοι στρατιώτες πυροβόλησαν στον αέρα όταν δημοσιογράφοι προσπάθησαν να προσεγγίσουν την πύλη της βάσης αυτής. Ο Κουσναρένκο ανέφερε ότι ο ίδιος και 14 άλλοι ναύτες απομακρύνθηκαν από τη βάση του Μπαχτσισαράι και δε μπόρεσαν να επικοινωνήσουν με τους ανωτέρους τους στη Σεβαστούπολη ή στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας, το Κίεβο.

    [09] Ο Μπ. Ομπάμα αποκλείει το ενδεχόμενο αμερικανικής «στρατιωτικής επιχείρησης» στην Ουκρανία

    Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα απέκλεισε την Τετάρτη το ενδεχόμενο στρατιωτικής εμπλοκής των ΗΠΑ στην Ουκρανία, δίνοντας έμφαση στο ρόλο της διπλωματίας στην αντιπαράθεση της Αμερικής με τη Ρωσία για το θέμα της Κριμαίας. «Δεν πρόκειται να εμπλακούμε σε μια στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία» τόνισε ο Ομπάμα μιλώντας κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο αμερικανικό δίκτυο KNSD του Σαν Ντιέγκο, ένα τοπικό κανάλι συνεργαζόμενο με το NBC.

    Ο Ομπάμα, ο οποίος ανακοίνωσε την επιβολή κυρώσεων σε 11 Ρώσους και Ουκρανούς αξιωματούχους τη Δευτέρα, υπογράμμισε ότι οι ΗΠΑ θα επιμείνουν στη συνέχιση των διπλωματικών προσπαθειών προκειμένου να ασκηθούν πιέσεις στη Ρωσία. «Υπάρχει ένας καλύτερος δρόμος, αλλά πιστεύω ότι ακόμα και οι Ουκρανοί θα αναγνωρίσουν ότι για εμάς, το να εμπλακούμε εναντίον του ρωσικού στρατού δεν θα ήταν προσήκον και δεν θα ήταν καλό και για την Ουκρανία» είπε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

    [10] Εικόνες «στην κόψη του κάδρου» από τον φακό του Ενρί Τσανάι

    «Φωτογραφία είναι για μένα, ένας -ίσως ο μόνος τρόπος- να επικοινωνήσω με τους άλλους. Και να την κοινωνήσω στους... άλλους». «Το βλέμμα και η φωτογραφία για μένα είναι ένας τρόπος -μια 'δική' μου γλώσσα για να μάθω τους άλλους και να τους λέω ιστορίες»... Ο Ενρί Τσανάι είναι ο αλβανικής καταγωγής φωτογράφος (ήρθε στην Ελλάδα 11 χρονών με τους γονείς του στα 1991 και έκτοτε ζει στην Αθήνα) που σπούδασε φωτογραφία κι από το 2004 καταγράφει την Ελλάδα του σήμερα για λογαριασμό ξένων πρακτορείων και ελληνικών μέσων ενημέρωσης.

    «Δεν νιώθω ούτε Έλληνας ούτε Αλβανός ... Πιο πολύ πολίτης του κόσμου είμαι, ίσως λίγο περισσότερο πολίτης των Βαλκανίων» δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ κι όταν τον ρωτώ «υπονομευτικά»- Τι είσαι; Απαντάει: Μετανάστης. Επιλέγει να φωτογραφίζει περισσότερο αυτό που οι «άλλοι» ονομάζουν περιθώριο. Ασπρόμαυρους υγρούς και βρώμικους δρόμους στην «καρδιά» της Αθήνας, έγχρωμους τοξικομανείς, πόρνες, άστεγους, μέλη συμμοριών, εκπορνευόμενους νεαρούς άνδρες. Διεισδύει με το φακό του πέρα από το... εικαστικά προφανές και επιχειρεί να γράψει με φως την ιστορία, τις «ζωές των άλλων», αλλά του δικού του κόσμου- αυτού που κινείται «στην κόψη του κάδρου». «Στην κόψη του κάδρου» είναι ο τίτλος της έκθεσης φωτογραφίας του Ενρί Τσανάι που εντάσσεται στη φετινή διοργάνωση του 16ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ.

    [11] Μύρισε άνοιξη στον μισό πλανήτη

    Σήμερα το απόγευμα και συγκεκριμένα στις 18:57 ώρα Ελλάδας αρχίζει επίσημα η 'Ανοιξη του 2014 στο βόρειο ημισφαίριο, στο οποίο ανήκει και η χώρα μας, ενώ αντίστροφα στο νότιο ημισφαίριο ξεκινά το φθινόπωρο. Η αρχή της άνοιξης -της πιο όμορφης για τους περισσότερους ανθρώπους εποχής- συμπίπτει με την εαρινή ισημερία, όταν η διάρκεια της ημέρας και της νύχτας είναι σχεδόν ίσες. Μετά τις 20 Μαρτίου οι μέρες θα συνεχίσουν να μεγαλώνουν, ώσπου να φθάσουν στο αποκορύφωμά τους κατά το θερινό ηλιοστάσιο της 21ης Ιουνίου.

    Η Γη εκτελεί μια πλήρη περιστροφή μέσα σε 24 ώρες περίπου γύρω από τον άξονά της, ο οποίος έχει κλίση 23,5 μοιρών. Αυτή η κλίση, σε συνδυασμό με την ελλειπτική ετήσια τροχιά της Γης γύρω από τον Ήλιο, που διαρκεί περίπου 365 μέρες, δημιουργεί την εναλλαγή των τεσσάρων εποχών.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 20 March 2014 - 8:30:27 UTC