Browse through our Interesting Nodes of Greek Local Authorities & Servers Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 14-03-11

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους οι αγρότες της Λακωνίας
  • [02] «Γερνάει» η Ελλάδα
  • [03] Καταβάλλεται σήμερα το επίδομα θέρμανσης
  • [04] Κλειστά για δεύτερη μέρα τα φαρμακεία
  • [05] Και τα «Προσφυγικά» στην Αλεξάνδρας, μεταβιβάστηκαν στο ΤΑΙΠΕΔ για ιδιωτικοποίηση
  • [06] «Υπεύθυνη ανάπτυξη με επενδύσεις από υπεύθυνες εταιρείες» χρειάζεται η Ελλάδα σήμερα
  • [07] «Νέα εθνοφρουρά θα συγκροτήσει το Κίεβο»
  • [08] Ο Β. Γιανουκόβιτς λέει πως είναι ο ανώτατος διοικητής των ενόπλων δυνάμεων, οι οποίες θα αγνοήσουν «εγκληματικές διαταγές»
  • [09] Στις ΗΠΑ την Πέμπτη, ο μεταβατικός πρωθυπουργός της Ουκρανίας
  • [10] «Δεν υπάρχει η δικαιολογία "Άστο για αύριο"» λέει η Ευανθία Ρεμπούτσικα
  • [11] Δρακόντεια τα μέτρα ασφαλείας στον φετινό Μαραθώνιο της Βοστόνης

  • [01] Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους οι αγρότες της Λακωνίας

    Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους οι αγρότες της Λακωνίας, ενάντια κυρίως στις νέες φορολογικές ρυθμίσεις που αφορούν τους αγρότες. Τη Δευτέρα 17 Μαρτίου, στις οκτώ το πρωί, έχουν προγραμματίσει συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις Αιγιές Γυθείου, πλησίον του κόμβου ΕΤΕΛ για Αρεόπολη. Οι αγρότες καλούν και τους ελεύθερους επαγγελματίες να συμμετάσχουν στη συγκέντρωση και τονίζουν: «μετά τη συνεχιζόμενη κοροϊδία από πλευράς κυβερνητικών παραγόντων και της διαρκούς απραξίας των βουλευτών του νόμου μας, ήρθε η ώρα να βγούμε ξανά στον δρόμο διεκδικώντας λύσεις για τα δίκαια αιτήματα μας».

    [02] «Γερνάει» η Ελλάδα

    Μία από τις πλέον «γερασμένες» χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) είναι η Ελλάδα, με μόνο την Ιταλία και τη Γερμανία να παρουσιάζουν υψηλότερα ποσοστά γήρανσης. Στο παραπάνω συμπέρασμα καταλήγει η αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας Μαρί-Νοέλ Ντυκέν, σε εργασία της, στην οποία επεξεργάζεται -μεταξύ άλλων- δεδομένα της Eurostat, βάσει των οποίων η γήρανση του πληθυσμού στην Ελλάδα όπως και σε όλη την ΕΕ συνεχίστηκε απρόσκοπτα κατά τη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας.

    Όπως προκύπτει από την επεξεργασία των στοιχείων, το ποσοστό του ηλικιωμένου πληθυσμού της Ελλάδας αυξήθηκε σημαντικά, από 16,7% στα 19,4%, επίπεδο υψηλότερο από τον αντίστοιχο μέσο όρο της ΕΕ των 27 (17,5% το 2011). Ο δείκτης γήρανσης, σύμφωνα με την αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, επιβεβαιώνει σαφώς αυτή την τάση: αν ο αριθμός ηλικιωμένων ατόμων για 100 νέους (κάτω από 15 ετών) ήταν 110 το 2001, σήμερα φτάνει τους 134. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο αντίστοιχος δείκτης ανέρχεται σε 112 για το σύνολο της ΕΕ, ενώ μόνο τρεις χώρες αντιμετωπίζουν ακόμα μεγαλύτερο πρόβλημα σε σχέση με την Ελλάδα (εκτός από τις δύο προαναφερόμενες, είναι επίσης η Βουλγαρία με δείκτη=140). Εξετάζοντας την ηλικιακή δομή του πληθυσμού της Ελλάδας, προκύπτει ότι το ποσοστό ηλικίας 65 ετών και άνω ξεπερνά το 19% (σχεδόν ένας στους πέντε), τοποθετώντας τη χώρα μας στην ομάδα των τριών χώρων της Ένωσης με τα υψηλότερα ποσοστά- μαζί με την Ιταλία (20,3%) και τη Γερμανία (20,6%).

    [03] Καταβάλλεται σήμερα το επίδομα θέρμανσης

    Στους λογαριασμούς 226.546 δικαιούχων θα πιστωθεί σήμερα η πέμπτη δόση του επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης. Το ποσό, συνολικού ύψους 24 εκατ. ευρώ, θα προστεθεί στα 117 εκατ. ευρώ που έχουν ήδη διατεθεί από το υπουργείο Οικονομικών σε όσους δικαιούνταν να λάβουν επίδομα.

    [04] Κλειστά για δεύτερη μέρα τα φαρμακεία

    Κλειστά παραμένουν για δεύτερη ημέρα τα φαρμακεία στο πλαίσιο της 48ωρης προειδοποιητικής απεργίας των φαρμακοποιών. Οι φαρμακοποιοί αντιδρούν στο αίτημα της τρόικας σε ό,τι αφορά το ιδιοκτησιακό καθεστώς των ιδιωτικών φαρμακείων και τα πληθυσμιακά κριτήρια για την ίδρυση αυτών, την απελευθέρωση των Μη Υποχρεωτικώς Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων (ΜΥΣΥΦΑ) και την επέκταση του ωραρίου λειτουργίας.

    [05] Και τα «Προσφυγικά» στην Αλεξάνδρας, μεταβιβάστηκαν στο ΤΑΙΠΕΔ για ιδιωτικοποίηση

    Ακόμη 167 ακίνητα του Δημοσίου, μεταξύ των οποίων και τα «Προσφυγικά» στη λεωφόρο Αλεξάνδρας, μεταβιβάστηκαν στο ΤΑΙΠΕΔ για ιδιωτικοποίηση. Η μεταβίβαση, κατά πλήρη κυριότητα, νομή και κατοχή των συγκεκριμένων ακινήτων, έγινε με απόφαση της Διυπουργικής Επιτροπής Αναδιαρθρώσεων και Αποκρατικοποιήσεων, ενώ, παράλληλα, μεταφέρεται στο ΤΑΙΠΕΔ και το δικαίωμα παραχώρησης του Κωπηλατοδρομίου στον Σχοινιά.

    [06] «Υπεύθυνη ανάπτυξη με επενδύσεις από υπεύθυνες εταιρείες» χρειάζεται η Ελλάδα σήμερα

    Σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο για την Ελλάδα, όπου η βιώσιμη ανάπτυξη είναι ζητούμενο και επιδίωξη, σημαντική διάσταση της συνεισφοράς των επιχειρήσεων στην επίτευξη του στόχου αυτού είναι η Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη (ΕΚΕ), δηλαδή η ανταπόδοση προς την κοινωνία και το περιβάλλον με αμοιβαίο όφελος. Η συνειδητοποίηση των εταιρειών ότι δεν είναι απλά παραγωγικές μονάδες προϊόντων και υπηρεσιών, αλλά ότι έχουν μία αμφίδρομη σχέση με την κοινωνία, ότι οφείλουν για τον λόγο αυτό να αναλάβουν την ευθύνη που τους αναλογεί απέναντί της και απέναντι στο περιβάλλον, και να προχωρήσουν στις ανάλογες πρωτοβουλίες εντάσσοντάς τις στην επιχειρησιακή στρατηγική τους.

    Την ανάγκη αυτή είχε ήδη συνειδητοποιήσει ο 45χρονος Νίκος Αυλώνας, όταν το 2005 δημιούργησε το Κέντρο Αειφορίας CSE, έναν κορυφαίο εκπαιδευτικό και συμβουλευτικό οργανισμό εξειδικευμένο στα θέματα Εταιρικής Υπευθυνότητας (ΕΚΕ) και Αειφορίας με δραστηριοποίηση σε 25 χώρες στην Ευρώπη, Βόρεια Αμερική, Μέση Ανατολή και Ασία. Όπως τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η Ελλάδα σήμερα δεν έχει ανάγκη απλά από ανάπτυξη, από επενδύσεις, έχει ανάγκη από «υπεύθυνη ανάπτυξη, από υπεύθυνες επενδύσεις που θα γίνουν από υπεύθυνες επιχειρήσεις». «Αδιαμφισβήτητα, σήμερα το θέμα της ανταπόδοσης στην κοινωνία κατέχει σημαντική θέση στην ατζέντα του επιχειρηματικού κόσμου στη χώρα μας και διεθνώς. Είναι μία διεθνής τάση που θα επιταχυνθεί ακόμη και εν μέσω οικονομικής κρίσης, όπως αυτή που διανύουμε» σημειώνει ο κ. Αυλώνας και υπογραμμίζει ότι «όσο μεγαλύτερη είναι η κρίση τόσο η κοινωνία θα ζητά από τις επιχειρήσεις να είναι κοινωνικά υπεύθυνες. Αν ανταποκριθούν σε αυτό το αίτημα, οι εταιρείες θα αναπτύξουν σχέσεις εμπιστοσύνης με την κοινωνία κάτι που θα τους βοηθήσει και να επιβιώσουν και να αναπτυχθούν. Αν σέβεσαι την κοινωνία διαχρονικά σε σέβεται κι αυτή. Οι εταιρείες είναι μέλη της κοινωνίας».

    [07] «Νέα εθνοφρουρά θα συγκροτήσει το Κίεβο»

    Ο μεταβατικός πρόεδρος της Ουκρανίας Αλεξάντερ Τουρτσίνοφ ανακοίνωσε σήμερα στο κοινοβούλιο ότι το Κίεβο θα συγκροτήσει μία νέα εθνοφρουρά από τις τάξεις των βετεράνων του στρατού ως απάντηση στις ρωσικές απόπειρες προσάρτησης της Κριμαίας. Όπως είπε ο ίδιος, η κακοδιαχείριση των ενόπλων δυνάμεων υπό τον έκπτωτο προκάτοχό του σημαίνει ότι ο ουκρανικός στρατός θα πρέπει να ανασυγκροτηθεί «ουσιαστικά από το μηδέν». Ο μεταβατικός υπουργός Άμυνας Ιχόρ Τενιούκ δήλωσε ότι η χώρα διαθέτει αξιόμαχη δύναμη πεζικού μόλις 6.000 στρατιωτών σε σχέση με τους 200.000 ρώσους στρατιώτες και πλέον που βρίσκονται στα ανατολικά σύνορά της.

    [08] Ο Β. Γιανουκόβιτς λέει πως είναι ο ανώτατος διοικητής των ενόπλων δυνάμεων, οι οποίες θα αγνοήσουν «εγκληματικές διαταγές»

    Ο ανατραπείς πρόεδρος της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς επανέλαβε σήμερα ότι είναι ο νόμιμος πρόεδρος της χώρας και ο ανώτατος διοικητής του στρατού της, λέγοντας πως είναι σίγουρος ότι οι ένοπλες δυνάμεις θα αρνηθούν να υπακούσουν σε οποιεσδήποτε «εγκληματικές διαταγές». Σε σύντομη δήλωσή του προς τους δημοσιογράφους στη ρωσική πόλη Ροστόφ επί του Ντον, ο Γιανουκόβιτς επέμεινε στο επιχείρημά του ότι «εξτρεμιστές» έχουν καταλάβει την εξουσία στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας, το Κίεβο. Υποστήριξε πως οι προεδρικές εκλογές που έχουν προγραμματισθεί για τις 25 Μαΐου, θα είναι παράνομες και πως θα επιστρέψει σύντομα στο Κίεβο. Χωρίς να αναφερθεί ρητά στο δημοψήφισμα που προγραμματίζεται για την Κυριακή με θέμα την ένωση της Κριμαίας με τη Ρωσία, ο Γιανουκόβιτς υποστήριξε πως «η Κριμαία αποσπάται» από την Ουκρανία λόγω της πολιτικής των «νεοφασιστών» που ήρθαν στην εξουσία στο Κίεβο, πριν διαβεβαιώσει πως η Ουκρανία θα ανασυνταχθεί και «θα ξαναβρεί την ενότητά της». Ο ανατραπείς πρόεδρος δήλωσε ακόμη πως μια αμερικανική οικονομική βοήθεια προς την Ουκρανία θα ήταν παράνομη, διότι η νομοθεσία των ΗΠΑ δεν επιτρέπει στην κυβέρνηση να προσφέρει βοήθεια σε «συμμορίτες».

    [09] Στις ΗΠΑ την Πέμπτη, ο μεταβατικός πρωθυπουργός της Ουκρανίας

    Ο μεταβατικός πρωθυπουργός της Ουκρανίας Αρσένι Γιατσενιούκ κατηγόρησε σήμερα τη Ρωσία ότι επιχειρεί να υπονομεύσει το παγκόσμιο σύστημα ασφαλείας με την εισβολή στην Κριμαία. Ο Γιατσενιούκ, ο οποίος την Πέμπτη μεταβαίνει στις ΗΠΑ για συνομιλίες με τον αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, δήλωσε σχετικά με την κρίση στη χερσόνησο της Κριμαίας, όπου οι ρωσικές δυνάμεις υποστηρίζουν τους αυτονομιστές: «Αυτή δεν είναι μία σύγκρουση ανάμεσα σε δύο πλευρές. Αυτές είναι κινήσεις της Ρωσικής Ομοσπονδίας με στόχο την υπονόμευση του παγκόσμιου συστήματος ασφαλείας». Ο Γιατσενιούκ δήλωσε ενώπιον του κοινοβουλίου ότι η Ουκρανία παραμένει ανοιχτή σε «διαφανείς» διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία για να καλλιεργηθεί μία νέα σχέση, στην οποία η Μόσχα θα αναγνωρίζει την ανεξαρτησία της Ουκρανίας και την εδαφική της ακεραιότητα.

    [10] «Δεν υπάρχει η δικαιολογία "Άστο για αύριο"» λέει η Ευανθία Ρεμπούτσικα

    Ένα ξεχωριστό πρωινό «καλλιτεχνικού αυτοσχεδιασμού», προτείνει η Ευανθία Ρεμπούτσικα σε μικρούς και μεγάλους φίλους, για τις Κυριακές του Μαρτίου, στον Ιανό, εκεί όπου παρουσιάζει τη νέα της δισκογραφική δουλειά με τίτλο «Τι λεει η Αλεπού;».

    Πρόκειται για την πολύ επιτυχημένη παράσταση που ξεκίνησε τον Φεβρουάριο στο πατάρι του βιβλιοπωλείου Ιανός, με αφορμή την κυκλοφορία του δίσκου «Τι λέει η Αλεπού;» σε στίχους της Ελένης Ζιώγα που είναι βασισμένη στους Μύθους του Αισώπου.

    «Είμαστε ουσιαστικά μία παρέα μουσικών και παιδιών που παρουσιάζουμε αυτά τα παιδικά κομμάτια μέσα από ένα διαδραστικό «παιχνίδι» μουσικής, τραγουδιών, ιστοριών και χορού. Θέλουμε τα πρωινά της Κυριακής να είναι γιορτινά για τα παιδιά και για εμάς. Είναι ένα μουσικό πάρτι που είστε όλοι καλεσμένοι μας. Τίποτα το προβλέψιμο, τίποτα το προκαθορισμένο..Στιγμές ξενοιασιάς! Στιγμές μίας οικογενειακής γιορτής», δηλώνει με ενθουσιασμό σε συνέντευξή της στο ΑΠΕ- ΜΠΕ, η Ευανθία Ρεμπούτσικα.

    [11] Δρακόντεια τα μέτρα ασφαλείας στον φετινό Μαραθώνιο της Βοστόνης

    Αυστηρά θα είναι τα μέτρα ασφαλείας κατά τη διάρκεια του φετινού Μαραθωνίου της Βοστόνης, καθώς όλοι οι θεατές θα πρέπει να περάσουν από έλεγχο.

    Οι θεατές θα πρέπει να έχουν στην κατοχή τους μόνο μικρά αντικείμενα, τα οποία θα πρέπει να είναι τοποθετημένα σε διαφανείς πλαστικές σακούλες. Οι περιορισμοί ανακοινώθηκαν καθώς η πόλη ετοιμάζεται για τον Μαραθώνιο, δεδομένης της τρομοκρατικής βομβιστικής επίθεσης που έλαβε χώρα πέρυσι και είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 3 παιδιά και να τραυματιστούν τουλάχιστον 250 άνθρωποι.

    «Σε αυτόν τον κόσμο, δεν είναι δυνατόν ποτέ να εξαλειφθεί ο κίνδυνος», δήλωσε στην εφημερίδα Boston Globe ο Αστυνομικός Διευθυντής της Μασαχουσέτης, Τίμοθι Άλμπεν. «Ποτέ δεν θα εξαλειφθεί. Αλλά εργαζόμαστε πολύ σκληρά για τη μείωση του κινδύνου». Ο φετινός Μαραθώνιος είναι προγραμματισμένο να διεξαχθεί στις 21 Απριλίου.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 11 March 2014 - 10:30:26 UTC