Browse through our Interesting Nodes of Mass Media in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 14-03-06

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αντ. Σαμαράς: Η Ευρώπη πρέπει να αποδείξει τον διαμεσολαβητικό της ρόλο
  • [02] Γ. Γκάουκ σε Κ. Παπούλια: Στόχος της επίσκεψης, η ένδειξη αλληλεγγύης σε έναν τόπο γεμάτο ιστορία
  • [03] Παράσταση διαμαρτυρίας έξω από τη Σχολή Τυφλών Θεσσαλονίκης
  • [04] Ρατσισμός και τρομοκρατία, πίσω από τα ελληνικά ολοκαυτώματα, σύμφωνα με τα αρχεία της Βέρμαχτ
  • [05] Ένταση και μικροεπεισόδια στο κέντρο της Αθήνας
  • [06] Στο 27,5% τον Δεκέμβριο η ανεργία
  • [07] Νέα συνάντηση Ι. Βρούτση - τρόικας
  • [08] Το κοινοβούλιο της Κριμαίας ψήφισε ομόφωνα να γίνει η περιοχή τμήμα της Ρωσίας
  • [09] Α. Γιατσενιούκ: Δεν πρόκειται για κρίση Ρωσίας - Ουκρανίας, αλλά για κρίση στην Ευρώπη

  • [01] Αντ. Σαμαράς: Η Ευρώπη πρέπει να αποδείξει τον διαμεσολαβητικό της ρόλο

    Την ανάγκη η Ευρώπη να αποδείξει τον διαμεσολαβητικό της ρόλο στην ουκρανική κρίση, υπογράμμισε από τις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, προσερχόμενος στο έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για την κατάσταση στην Ουκρανία.

    «Έχουμε μία κρίση να διαχειριστούμε και η Ευρώπη πρέπει να αποδείξει το διαμεσολαβητικό της ρόλο» δήλωσε ο κ. Σαμαράς.

    Εξάλλου, ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, τόνισε ότι η ΕΕ πρέπει να στηρίξει την κυβέρνηση της Ουκρανίας για να μπορέσει να προχωρήσει σε οικονομικές μεταρρυθμίσεις και στη διεξαγωγή προεδρικών εκλογών.

    [02] Γ. Γκάουκ σε Κ. Παπούλια: Στόχος της επίσκεψης, η ένδειξη αλληλεγγύης σε έναν τόπο γεμάτο ιστορία

    Το μέλλον των δύο χωρών, Ελλάδας και Γερμανίας, είναι κοινό μέσα στην ευρωπαϊκή πορεία, τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, απευθυνόμενος στον Γερμανό ομόλογό του, Γιόακιμ Γκάουκ, αφού προηγουμένως τον υποδέχθηκε, με όλο το επίσημο πρωτόκολλο και την προεδρική φρουρά να αποτίει τιμές, στην Ηρώδου Αττικού. Ο κ. Παπούλιας, τόνισε ότι παρακολούθησε με προσοχή τα όσα ανέφερε πρόσφατα ο κ. Γκάουκ, στη συνδιάσκεψη για την Ασφάλεια στο Μόναχο, επισημαίνοντας τα νέα καθήκοντα όλων για τη διεθνή ασφάλεια. «Η Γερμανία μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στην κατεύθυνση αυτή, όπως και η Ελλάδα στην περιοχή της. Είμαστε μαζί στον δρόμο της ειρήνης» υπογράμμισε. Απαντώντας ο κ. Γκάουκ, ανέφερε ότι στόχος της επίσκεψής του είναι να δείξει αλληλεγγύη σε έναν τόπο γεμάτο ιστορία. «Θα ήθελα να επιβεβαιώσω τη μακρόχρονη φιλία ανάμεσα στις δύο χώρες, στην οποία μπορεί -με επίκαιρα γεγονότα και συζητήσεις- να έχει πέσει σκιά, όμως παραμένει ισχυρή» υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο Γερμανός Πρόεδρος.

    [03] Παράσταση διαμαρτυρίας έξω από τη Σχολή Τυφλών Θεσσαλονίκης

    Παράσταση διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκε σήμερα έξω από τη Σχολή Τυφλών Θεσσαλονίκης, με αίτημα να δεχθεί η διοίκηση τη φιλοξενία δύο αδερφών, 35 και 38 χρόνων, στο Κέντρο Εκπαιδεύσεως και Αποκαταστάσεως Τυφλών (ΚΕΑΤ). Όπως εξήγησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η πρόεδρος του παραρτήματος Μακεδονίας του Πανελλήνιου Συνδέσμου Τυφλών, Ελένη Καρυπίδου, πρόκειται για μια 38χρονη και τον 35χρονο αδερφό της, ο οποίος παθαίνει κρίσεις επιληψίας.

    [04] Ρατσισμός και τρομοκρατία, πίσω από τα ελληνικά ολοκαυτώματα, σύμφωνα με τα αρχεία της Βέρμαχτ

    «Τα ακραία και σκληρά μέτρα, η ιδεολογία της φυλετικής ανωτερότητας, η αρχή της συλλογικής ενοχής, η αρχή της μηδενικής ανοχής απέναντι σε φαινόμενα μη συμμόρφωσης στην κατοχική βούληση, και γενικότερα του καθεστώτος, ήταν η πεμπτουσία της ναζιστικής βίας». Η συνομιλία με τον καθηγητή Παιδαγωγικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Αθανάσιο Γκότοβο, ο οποίος μελέτησε τα αρχεία του υπουργείου Εξωτερικών της Γερμανίας και της Βέρμαχτ, στις πόλεις Κόμπλεντς και Φράιμπουργκ, ρίχνει φως και αναζητά τα αίτια της ναζιστικής θηριωδίας και στην Ήπειρο. Η περίοδος από τις 10 Ιουλίου έως και τις 3 Οκτώβριου 1943, οπότε έγινε το ολοκαύτωμα των Λιγκιάδων, θεωρείται η πιο αιματοβαμμένη στην Ήπειρο. Η 1η Μεραρχία ορεινών καταδρομών Εντελβάις, μετά την εισβολή στην Πολωνία, τη Γάλλια και την επίθεση εναντίον της Σοβιετικής Ένωσης, τον Μάρτιο του 1943, φεύγει από τον Καύκασο με τρένα και φτάνει στη Βαλκανική. Οι εντολές, αρχικά, ήταν να καταστρέψουν στο Μαυροβούνιο το ανταρτικό κίνημα του Τίτο. Στα τέλη Ιουνίου αρχίζει η κάθοδος της Εντελβάις στην Ήπειρο, προκειμένου να αποτραπεί μία απόβαση των συμμάχων στη Δυτική Ελλάδα, όπως είχαν πληροφορίες σύμφωνα, με τα στρατιωτικά έγγραφα. Οι εκκαθαριστικές επιχειρήσεις στο Κομμένο της Άρτας, τους Λιγκιάδες και την Μουσιωτίτσα των Ιωαννίνων, στο Ζαγόρι, στο Πωγώνι, στην Παραμυθιά, στα 25 χωριά του κάμπου του Φαναρίου στη Θεσπρωτία, αλλά και σε πολλές άλλες περιοχές της Ηπείρου, συγκαταλέγονται στις εκατοντάδες τέτοιες περιπτώσεις ακραίας εγκληματικής βίας. Η απάντηση στο «γιατί» είναι ότι τα αντίποινα ήταν το στοιχείο μιας σχεδιασμένης πολιτικής τρομοκράτησης και όχι ξέσπασμα θυμού, ούτε ατομικές υπερβάσεις Γερμανών αξιωματικών. Όπως επισημαίνει ο κ. Γκότοβος στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, στόχος της Βέρμαχτ ήταν να κάμψει την αντίσταση, ασκώντας τρομοκρατία, αλλά και προωθώντας διχασμό των πολιτών, μέσω του αυξανόμενου «κόστους» των σαμποτάζ, με εκτελέσεις αμάχων. «Επιχείρησαν να προκαλέσουν επεισόδια μεταξύ των δύο αντιστασιακών οργανώσεων ΕΛΑΣ και ΕΔΕΣ, αλλά και τη δημιουργία ρήγματος, ανάμεσα στον πληθυσμό και στους αντάρτες που έκαναν τα σαμποτάζ» αναφέρει ο καθηγητής και προσθέτει: «Στα γερμανικά αρχεία, οι δολοφονικές πράξεις, παρουσιάζονται πάντοτε ως μάχες με αντάρτες και οι νεκροί εμφανίζονται στις εκθέσεις, ως "απώλειες του εχθρού". Οι δολοφονημένοι άμαχοι παρουσιάζονται στις υπηρεσιακές εκθέσεις των μονάδων είτε ως αντάρτες, είτε ως συνεργοί των ανταρτών. Η φράση "εκτελέσεις αμάχων ως αντίποινα" δεν εμφανίζεται ούτε στις διαταγές προς τις στρατιωτικές μονάδες, ούτε στις υπηρεσιακές εκθέσεις τους. Εκτελέσεις αμάχων, όπως είπαμε, γίνονται, αλλά εγγράφονται ψευδώς ως απώλειες του εχθρού στο πλαίσιο εκκαθαριστικών επιχειρήσεων».

    [05] Ένταση και μικροεπεισόδια στο κέντρο της Αθήνας

    Ένταση και μικροεπεισόδια σημειώθηκαν νωρίτερα στο κέντρο της Αθήνας μεταξύ διαδηλωτών που συμμετέχουν στη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ και αστυνομικών δυνάμεων. Στην οδό Σταδίου, που είναι κλειστή, και στο ύψος της Ομήρου, οι διαδηλωτές προσπάθησαν να σπάσουν τον αστυνομικό κλοιό και να συνεχίσουν την πορεία τους προς το υπουργείο Οικονομικών με αποτέλεσμα να ακολουθήσουν συμπλοκές με τις δυνάμεις των ΜΑΤ, οι οποίες έκαναν χρήση χημικών. Νωρίτερα, συγκέντρωση για την ανεργία πραγματοποίησαν στην Ομόνοια τα συνδικάτα Οικοδόμων Αθήνας, Κλωστοϋφαντουργίας, Ιματισμού και Δέρματος, τα Σωματεία στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη, του Μετάλλου Αττικής, η Πανελλαδική Ένωση Λιθογράφων και η Ένωση Ηλεκτροτεχνιτών Αττικής. Χθες, ο Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής Αττικής εξέδωσε ανακοίνωση με αφορμή τη επίσκεψη του Γερμανού προέδρου, με την οποία απαγόρευε την πραγματοποίηση συγκεντρώσεων και πορειών στο κέντρο της Αθήνας.

    [06] Στο 27,5% τον Δεκέμβριο η ανεργία

    Στο 27,5% ανήλθε τον περασμένο Δεκέμβριο το ποσοστό της ανεργίας στη χώρα, από 26,3% τον Δεκέμβριο 2012, με τον αριθμό των ανέργων να ανέρχεται σε 1.349.495 άτομα. Σε σύγκριση με τον Νοέμβριο, καταγράφεται οριακή μείωση της ανεργίας (27,5% έναντι 27,6%), καθώς η μείωση του αριθμού των ανέργων υπερτερεί της μείωσης του αριθμού των απασχολουμένων κατά 5.446 άτομα. Αυτό εντοπίζεται στους νέους ηλικίας 15- 24 ετών (ποσοστό 55,5% τον Δεκέμβριο 2013 από 57,1% τον Δεκέμβριο 2012) και παράγοντες της αγοράς το συνδέουν με τα προγράμματα πεντάμηνης κοινωφελούς απασχόλησης, καθώς και την εποχική απασχόληση, λόγω εορτών, κυρίως στον τουριστικό τομέα. Ειδικότερα, από την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) ανακοινώθηκαν τα εξής: Ο αριθμός των ανέργων τον περασμένο Δεκέμβριο (1.349.495 άτομα), αυξήθηκε κατά 48.551 άτομα σε σχέση με τον Δεκέμβριο 2012 (αύξηση 3,7%) και μειώθηκε κατά 10.864 άτομα σε σχέση με τον Νοέμβριο 2013 (μείωση 0,8%). Το σύνολο των απασχολουμένων εκτιμάται ότι ανήλθε σε 3.555.034 άτομα. Οι απασχολούμενοι μειώθηκαν κατά 99.226 άτομα σε σχέση με τον Δεκέμβριο 2012 (μείωση 2,7%) και κατά 5.418 άτομα σε σχέση με τον Νοέμβριο 2013 (μείωση 0,2%).

    [07] Νέα συνάντηση Ι. Βρούτση - τρόικας

    Επαναλαμβάνεται εντός της ημέρας, η συνάντηση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας με τους εκπροσώπους των δανειστών. Βασικό θέμα, σύμφωνα με πληροφορίες, θα είναι αυτό των ομαδικών απολύσεων καθώς η τρόικα επιμένει να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση, ενώ η ελληνική πλευρά υποστηρίζει ότι μετά την απόφαση του Ανώτατου Συμβουλίου Εργασίας, με ομοφωνία των κοινωνικών εταίρων, το θέμα μπορεί να διευθετηθεί χωρίς νομοθετική παρέμβαση. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, κατά την προηγούμενη συνάντηση η τρόικα είχε ζητήσει περισσότερα στοιχεία για το θέμα αυτό. Στη συνάντηση αναμένεται να τεθεί επίσης και το ζήτημα της μείωσης του μη μισθολογικού κόστους κατά 3,9 ποσοστιαίες μονάδες.

    [08] Το κοινοβούλιο της Κριμαίας ψήφισε ομόφωνα να γίνει η περιοχή τμήμα της Ρωσίας

    Το τοπικό κοινοβούλιο της Κριμαίας, στο οποίο κυριαρχούν οι ρωσόφωνοι, ψήφισε σήμερα ομόφωνα να γίνει η Κριμαία τμήμα της Ρωσίας, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων RIA επικαλούμενο το κείμενο της απόφασης, ενώ ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πέσκοφ δήλωσε πως ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ενημερώθηκε για το αίτημα αυτό του κοινοβουλίου. Το τοπικό κοινοβούλιο συμφώνησε η Κριμαία «να εισέλθει στη Ρωσική Ομοσπονδία με τα δικαιώματα ενός υποκειμένου της Ρωσικής Ομοσπονδίας», αναφέρεται στο κείμενο της απόφασης. Νωρίτερα σήμερα, το τοπικό κοινοβούλιο της Κριμαίας είχε ζητήσει από τον Βλαντίμιρ Πούτιν να ενώσει την Κριμαία με τη Ρωσία, ενώ είχε ανακοινώσει τη διοργάνωση δημοψηφίσματος στις 16 Μαρτίου για την επικύρωση της ένωσης αυτής. Οι ψηφοφόροι θα έχουν να επιλέξουν ανάμεσα στην ένωση με τη Ρωσική Ομοσπονδία και σε μια σαφώς ενισχυμένη αυτονομία, διευκρίνισε ο βουλευτής Γκριγκόρι Ιόφε. Το τοπικό κοινοβούλιο της αυτόνομης δημοκρατίας της Κριμαίας προέβλεπε ως τώρα τη διοργάνωση δημοψηφίσματος στις 30 Μαρτίου, με μόνο ερώτημα την ενίσχυση της αυτονομίας της. Εξάλλου ένα νομοσχέδιο για την απλούστευση της διαδικασίας με την οποία «τμήματα ξένων κρατών» μπορούν να εντάσσονται στη Ρωσική Ομοσπονδία, ενδέχεται να υιοθετηθεί την ερχόμενη εβδομάδα, δήλωσε σήμερα ο ρώσος πολιτικός Σεργκέι Μιρόνοφ, ο οποίος είναι ο συντάκτης του νομοσχεδίου.

    [09] Α. Γιατσενιούκ: Δεν πρόκειται για κρίση Ρωσίας - Ουκρανίας, αλλά για κρίση στην Ευρώπη

    Ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας Αρσένι Γιατσενιούκ κατηγόρησε σήμερα από τις Βρυξέλλες τη Ρωσία ότι ανεβάζει την ένταση και προβαίνει σε προκλήσεις στη χώρα του. «Η Ρωσία είναι έτοιμη για μία διευθέτηση της διένεξης αυτής και για τη διεξαγωγή ενός πραγματικού διαλόγου για τους τρόπους σταθεροποίησης της κατάστασης ή συνεχίζει να είναι απρόθυμη και θα προσπαθήσει να ανεβάσει την ένταση, όπως το έχει κάνει τις τελευταίες αυτές ώρες επαναλαμβάνοντας τους αποκλεισμούς των ουκρανικών δυνάμεων», αναρωτήθηκε ο Αρσένι Γιατσενιούκ απευθυνόμενος στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς. Ο Σουλτς αναφέρθηκε με τη σειρά του στις «ρωσικές προκλήσεις στην Κριμαία», προσθέτοντας ότι, εάν επιβεβαιωθούν, πρόκειται για μία «πραγματικά δραματική κατάσταση». Μετά τη συνάντησή του στο κοινοβούλιο, ο Γιατσενιούκ κατευθύνθηκε προς το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, όπου έγινε δεκτός από τον πρόεδρο Χέρμαν βαν Ρομπάι, πριν από την έναρξη της έκτακτης συνόδου κορυφής της ΕΕ με θέμα την ουκρανική κρίση. Για τον Αρσένι Γιατσενιούκ, «δεν πρόκειται μόνο για μία κρίση ανάμεσα στην Ρωσία και την Ουκρανία, αλλά για μία κρίση στην Ευρώπη».
    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 6 March 2014 - 11:30:30 UTC