Visit the Greek-American Folklore Society (GAFS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 14-01-23

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Άρχισαν οι εργασίες του διήμερου άτυπου συμβούλιο υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων
  • [02] Στους Ανεξάρτητους Δημοκρατικούς Βουλευτές εντάχθηκε ο βουλευτής Γιώργος Νταβρής
  • [03] Ξεκινά το Κοινωνικό Φροντιστήριο
  • [04] Στο λιμάνι του Πειραιά οι 16 μετανάστες που διασώθηκαν από το ναυάγιο στο Φαρμακονήσι
  • [05] Ισχυρά μέτρα ασφαλείας στο κέντρο της Αθήνας, λόγω του συμβουλίου των υπουργών της ΕΕ
  • [06] Συγκέντρωση διαμαρτυρίας σχολικών φυλάκων, έξω από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης
  • [07] Δ. Κουφοντίνας: Ο κύκλος της 17Ν έκλεισε
  • [08] Χορστ Ράιχενμπαχ: «Εν μέρει εντυπωσιακή» η πρόοδος στην Ελλάδα
  • [09] Πολύνεκρο τροχαίο με λεωφορείο στην Τουρκία
  • [10] Δέσποινα Γκάτζιου: «Η τέχνη είναι η μόνη παρηγοριά του ανθρώπου για να αντισταθεί στην αθλιότητα»
  • [11] Mεγάλο αφιέρωμα στον Θόδωρο Αγγελόπουλο από την Ταινιοθήκη της Ελλάδος

  • [01] Άρχισαν οι εργασίες του διήμερου άτυπου συμβούλιο υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων

    Ξεκίνησαν οι εργασίες του διήμερου άτυπου συμβούλιο υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων (JHA), που διεξάγονται στο Ζάππειο Μέγαρο των Αθηνών.

    Στο διήμερο αυτό άτυπο συμβούλιο των υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων, που λαμβάνει χώρα κατά την έναρξη της ελληνικής Προεδρίας, συναντώνται οι υπουργοί των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης με το αντίστοιχο χαρτοφυλάκιο, καθώς και οι Επίτροποι Εσωτερικών Υποθέσεων και Δικαιοσύνης, Θεμελιωδών Δικαιωμάτων και Ιθαγένειας.

    Το ελληνικό υπουργείο Δικαιοσύνης, εκπροσωπεί ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαρ. Αθανασίου.

    Οι υπουργοί θα ασχοληθούν με ευρύτερα θέματα σχετικά με τις κατευθυντήριες γραμμές για τις μελλοντικές εξελίξεις στο χώρο ΔΕΥ της ΕΕ.

    Τα θέματα της ημερήσιας διάταξης θα επικεντρωθούν σε ζητήματα σχετικά με τη Δικαιοσύνη, όπως είναι τα δικονομικά δικαιώματα και οι διεθνείς πτυχές της νομοθεσίας για την προστασία δεδομένων, ενώ την αυριανή ημέρα θα συζητηθούν θέματα σχετικά με τις εσωτερικές υποθέσεις και ειδικά για την τρομοκρατία και την ασφάλεια των συνόρων.

    [02] Στους Ανεξάρτητους Δημοκρατικούς Βουλευτές εντάχθηκε ο βουλευτής Γιώργος Νταβρής

    Στη δύναμη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Ανεξάρτητων Δημοκρατικών Βουλευτών, δηλώνει ότι εντάσσεται ο βουλευτής Αχαΐας Γιώργος Νταβρής, με επιστολή του προς τον πρόεδρο της Βουλής Βαγγέλη Μεϊμαράκη. Ο κ. Νταβρής είχε εκλεγεί βουλευτής με τους Ανεξάρτητους Έλληνες αλλά αποχώρησε πρόσφατα.

    [03] Ξεκινά το Κοινωνικό Φροντιστήριο

    Μέσα στο τελευταίο τετράμηνο της τρέχουσας σχολικής χρονιάς ξεκινά η πιλοτική εφαρμογή του προγράμματος «Κοινωνικό Φροντιστήριο», όπως ανακοίνωσε σήμερα στη Βουλή ο υφυπουργός Παιδείας Συμεών Κεδίκογλου. Όπως ανέφερε, πρόκειται για ένα καινοτόμο πρόγραμμα, μια ιδέα που ανταποκρίνεται στις ανάγκες της εποχής και βασική στόχευση είναι να στηριχθεί η οικογένεια που δοκιμάζεται.

    Όπως εξήγησε ο κ. Κεδίκογλου, το πρόγραμμα θα ξεκινήσει πιλοτικά σε επιλεγμένες πόλεις, από φέτος, με στόχο να διευρυνθεί η εφαρμογή του στη συνέχεια. Ο στόχος είναι διπλός καθώς από τη μία θα απασχοληθούν νέοι άνεργοι εκπαιδευτικοί κάτω των 30 ετών αλλά και μακροχρόνια άνεργοι εκπαιδευτικοί και από την άλλη θα παράσχει διδακτική στήριξη σε μαθητές οικογενειών που αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα, που βρίσκονται σε χαμηλούς κοινωνικούς δείκτες. Τα κριτήρια υπαγωγής στο πρόγραμμα θα εξειδικευθούν το επόμενο διάστημα και η χρηματοδότηση του προγράμματος θα γίνει από το ΕΣΠΑ.

    [04] Στο λιμάνι του Πειραιά οι 16 μετανάστες που διασώθηκαν από το ναυάγιο στο Φαρμακονήσι

    Με το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Διαγόρας» έφθασαν στις 10 το πρωί στο λιμάνι του Πειραιά οι 16 μετανάστες, στην πλειοψηφία τους Αφγανοί, οι οποίοι διασώθηκαν από το ναυάγιο του αλιευτικού σκάφους στο οποίο επέβαιναν στη θαλάσσια περιοχή του Φαρμακονησίου. Οι μετανάστες φιλοξενούντο τις προηγούμενες ημέρες στη Λέρο και ο αρμόδιος εισαγγελέας, αφού τους έδωσε το σχετικό υπηρεσιακό σημείωμα προσωρινής διαμονής, τους άφησε ελεύθερους.

    Τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια των μεταναστών για τον Πειραιά ανέλαβε μη κυβερνητική οργάνωση, ενώ στελέχη της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ στην Αθήνα τους υποδέχθηκαν στο λιμάνι. Σημειώνεται ότι το αλιευτικό σκάφος στο οποίο επέβαιναν οι μετανάστες εντοπίστηκε τη Δευτέρα τα ξημερώματα, από σκάφος του λιμενικού, ακινητοποιημένο στη θαλάσσια περιοχή του Φαρμακονησίου.

    [05] Ισχυρά μέτρα ασφαλείας στο κέντρο της Αθήνας, λόγω του συμβουλίου των υπουργών της ΕΕ

    Ισχυρά είναι τα μέτρα ασφαλείας στο κέντρο της Αθήνας, λόγω του άτυπου συμβουλίου των υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, που διεξάγεται σήμερα και αύριο στο Ζάππειο Μέγαρο.

    Κλειστή αυτή την ώρα είναι η λεωφόρος Βασιλίσσης Όλγας, ενώ κατά διαστήματα θα κλείνουν δρόμοι περιμετρικά του Ζαππείου, για την προσέλευση των υπουργών στο Ζάππειο.

    [06] Συγκέντρωση διαμαρτυρίας σχολικών φυλάκων, έξω από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης

    Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης πραγματοποιούν, από το πρωί, σχολικοί φύλακες από όλη την Ελλάδα, οι οποίοι ζητούν από τον υπουργό «την επίσημη δέσμευση της τακτοποίησης όλων των σχολικών φυλάκων, σύμφωνα με τη ρητή δέσμευση του πρωθυπουργού στις 9 Ιανουαρίου 2014» όπως τονίζεται σε ανακοίνωση της Πανελλαδικής Επιτροπής. «Στην περίπτωση κατά την οποία δεν θα υπάρξει θετική έκβαση του δίκαιου αιτήματός μας, όπως έχει παραδεχτεί το σύνολο της πολιτικής ηγεσίας, μή δεχόμενοι μεσοβέζικες λύσεις, θα παραμείνουμε κάτω από το υπουργείο όσο χρειαστεί διεκδικώντας την αποκατάστασή μας» αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους.

    Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Μητσοτάκης, στις 13:30, θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, προκειμένου να τον ενημερώσει για τις μεταρρυθμίσεις στο Δημόσιο.

    [07] Δ. Κουφοντίνας: Ο κύκλος της 17Ν έκλεισε

    Ότι η «η 17Ν έκλεισε τον κύκλο της» και ότι «κανείς δεν έχει το δικαίωμα να χρησιμοποιεί και να καπηλεύεται το όνομα και την ιστορία της», σημειώνει σε μήνυμά του μέσα από τις φυλακές Κορυδαλλού, ο έγκλειστος πολιτικός ηγέτης της οργάνωσης, Δημήτρης Κουφοντίνας, που δημοσιεύεται στην «Εφημερίδα των Συντακτών». Μεταξύ άλλων, αναφέρει: «Τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας, στα πλαίσια του πολύμορφου κινήματος αντίστασης, αναπτύσσεται ένα άλλο αντάρτικο. Νέου τύπου, πιο μητροπολιτικό, με χαρακτηριστικά διαφορετικά από το δικό μας. Το οποίο αναπόφευκτα θα πρέπει να λάβει υπόψη τη δική μας εμπειρία, όπως δοκιμάστηκε στην ιστορική της διαδρομή».

    Ο Δ. Κουφοντίνας καταλήγει: «...οφείλω να προειδοποιήσει προς κάθε κατεύθυνση και προς οποιονδήποτε επίδοξο διεκδικητή, ότι κανείς δεν έχει το δικαίωμα να χρησιμοποιεί και να καπηλεύεται το όνομα και την ιστορία της 17Ν, πολύ περισσότερο να δηλώνει συνεχιστής της».

    [08] Χορστ Ράιχενμπαχ: «Εν μέρει εντυπωσιακή» η πρόοδος στην Ελλάδα

    Μια αρκετά θετική εικόνα της Ελλάδας και της ελληνικής κυβέρνησης παρουσιάζει ο επικεφαλής της Ομάδας Δράσης της ΕΕ (Task Force) Χόρστ Ράιχενμπαχ, σε δηλώσεις του προς την γερμανική μηνιαία οικονομική επιθεώρηση Capital, μεταδίδει η Deutsche Welle.

    Η εικόνα που σκιαγραφεί ο κ. Ράιχενμπαχ είναι αρκετά διαφοροποιημένη σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα. Συγκεκριμένα, ο Χορστ Ράιχενμπαχ εξαίρει το έργο της κυβέρνησης Σαμαρά λέγοντας ότι η κυβέρνηση αυτή είναι διατεθειμένη να υλοποιήσει την τεχνική βοήθεια που της προσφέρεται και πως η προθυμία που επιδεικνύει για συνεργασία είναι σε πολλούς τομείς μεγαλύτερη από την αναμενόμενη. Ο επικεφαλής της Taskforce παραδέχεται ότι οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις χρειάζονται χρόνο, προσθέτει όμως ότι η πρόοδος στην Ελλάδα είναι εν μέρει «εντυπωσιακή», κυρίως στο χώρο της υγείας. Τονίζει ωστόσο ότι απαιτούνται και άλλες μεταρρυθμίσεις, όπως είναι για παράδειγμα ο εκσυγχρονισμός της δημόσιας διοίκησης.

    [09] Πολύνεκρο τροχαίο με λεωφορείο στην Τουρκία

    Είκοσι ένας άνθρωποι σκοτώθηκαν και 26 τραυματίστηκαν σήμερα σε τροχαίο με λεωφορείο που σημειώθηκε στην επαρχία Καΐσέρι της κεντρικής Τουρκίας, ανακοίνωσε ο τοπικός κυβερνήτης Ορχάν Ντιουζγκιούν. "Ένας τραυματίας μεταξύ των επιβατών υπέκυψε στα τραύματά του στο νοσοκομείο, αυξάνοντας σε 21 τον αριθμό των νεκρών", δήλωσε ο κυβερνήτης της επαρχίας Καϊσέρι.

    Το όχημα εκτελούσε το δρομολόγιο Κωνσταντινούπολη - Καϊσέρι όταν ανατράπηκε και έπεσε στο κάτω μέρος του αυτοκινητοδρόμου κοντά στην τοποθεσία Πιναρμπασί, όχι μακριά από τον προορισμό του. Σύμφωνα με τον κυβερνήτη, το τροχαίο οφείλεται σε λάθος του οδηγού του λεωφορείου.

    [10] Δέσποινα Γκάτζιου: «Η τέχνη είναι η μόνη παρηγοριά του ανθρώπου για να αντισταθεί στην αθλιότητα»

    Ξεκίνησε σαν ιδέα το 1994 από την επικεφαλής του Δέσποινα Γκάτζιου για να «προσφέρει καταφύγιο σε μαστόρους του θεάτρου και στην ανάγκη τους να συνεχίσουν να ασκούν την τέχνη τους μέσα στους δύσκολους χρόνους που διανύουμε». Από τότε πέρασαν αρκετά χρόνια μέχρι την πρώτη επίσημη εμφάνισή του «Πρόχειρου θεάτρου», το 2009, στην σκηνή του θεάτρου Τέχνης Κάρολος Κουν, με την παράσταση «Cafe la femme - Η πιο δυνατή».

    Ηθοποιός με θητεία στη Νέα Σκηνή του Λευτέρη Βογιατζή και στο Εθνικό Θέατρο, με συνεργασίες με Δήμο Αβδελιώδη και Αγγελο Μέντη στη «Σφενδόνη», η Δέσποινα Γκάτζιου με σπουδές φιλολογίας και μεταπτυχιακό στο αρχαίο δράμα στο Βερολίνο, έχει ήδη πέντε σκηνοθεσίες στο ενεργητικό της. Αυτό το διάστημα καταπιάνεται με «Το φονικό της Ιζαμπέλλας Μόλναρ». Πρόκειται για δραματοποιημένη ανάγνωση του ομώνυμου αριστουργηματικού διηγήματος του Δημήτρη Χατζή, που θ' ανέβει στο θέατρο της ΑΣΚΤ, το Σάββατο 25 Ιανουαρίου στις 8.30 το βράδυ.

    [11] Mεγάλο αφιέρωμα στον Θόδωρο Αγγελόπουλο από την Ταινιοθήκη της Ελλάδος

    Δύο χρόνια συμπληρώθηκαν από την ημέρα που ο Θόδωρος Αγγελόπουλος, ο «ποιητής των εικόνων» έφυγε ξαφνικά από τη ζωή αφήνοντας πίσω του δυσαναπλήρωτο κενό και παράλληλα ένα σπουδαίο έργο, σημαντική παρακαταθήκη για τις νεότερες γενιές. Με αφορμή αυτήν την επέτειο, ξεκινάει σήμερα από την Ταινιοθήκη της Ελλάδος ένα μεγάλο αφιέρωμα στον ίδιο και στο έργο του, με αποκορύφωμα την προβολή στις 24 του μήνα στην πλατεία Συντάγματος του ντοκιμαντέρ του «Αθήνα, Επιστροφή στην Ακρόπολη» (1983).

    Η συγκεκριμένη ταινία γυρίστηκε με αφορμή την ανακήρυξη της Αθήνας ως Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης για το 1985 και αποτελεί μια βαθιά προσωπική ματιά του σκηνοθέτη πάνω στην πόλη που γεννήθηκε, μεγάλωσε και έζησε.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 23 January 2014 - 9:30:25 UTC