Browse through our Interesting Nodes about Agriculture in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 14-01-21

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στις Βρυξέλλες για την ελληνική Προεδρία ο Κ. Χατζηδάκης
  • [02] Συνεχίζεται η εκδίκαση της υπόθεσης υπεξαίρεσης στον δήμο Θεσσαλονίκης
  • [03] Eρωτική αντιζηλία φέρεται να οδήγησε 61χρονο σε διπλή δολοφονία
  • [04] Στη Θεσσαλονίκη η Συνήγορος του Πολίτη, Κ. Σπανού
  • [05] Νέος κύκλος αγροτικών κινητοποιήσεων
  • [06] Συγκρούσεις διαδηλωτών - αστυνομίας στο Κίεβο, στη διάρκεια της νύκτας
  • [07] Ο Ερντογάν στις Βρυξέλλες για να υποστηρίξει τη μεταρρύθμισή του στη δικαιοσύνη
  • [08] Στρατιωτική βοήθεια στη Ρωσία προσφέρουν οι ΗΠΑ για ασφαλείς Ολυμπιακούς στο Σότσι
  • [09] Ο εγκέφαλος μπορεί να «δει» αστραπιαίες εικόνες διάρκειας μόλις 13 χιλιοστών του δευτερολέπτου
  • [10] «Ξύπνησε» το διαστημικό σκάφος Rosetta

  • [01] Στις Βρυξέλλες για την ελληνική Προεδρία ο Κ. Χατζηδάκης

    Tις προτεραιότητες της ελληνικής Προεδρίας θα παρουσιάσει στις Βρυξέλλες σήμερα και αύριο ο υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Κωστής Χατζηδάκης. Ο κ. Χατζηδάκης θα συναντηθεί με προέδρους Επιτροπών, συντονιστές πολιτικών ομάδων καθώς και με εισηγητές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με θέματα που εκκρεμούν στο Συμβούλιο Ανταγωνιστικότητας.

    Αύριο, Τετάρτη ο κ. Χατζηδάκης θα μιλήσει στις συνεδριάσεις των Επιτροπών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τη Βιομηχανία, Έρευνα και Ενέργεια, την Περιφερειακή Ανάπτυξη και την Εσωτερική Αγορά - Προστασία των Καταναλωτών για τις προτεραιότητες της Ελληνικής Προεδρίας.

    [02] Συνεχίζεται η εκδίκαση της υπόθεσης υπεξαίρεσης στον δήμο Θεσσαλονίκης

    Συνεχίζεται, σήμερα, στο Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης η εκδίκαση, σε δεύτερο βαθμό, της πολύκροτης υπόθεσης υπεξαίρεσης των 18 εκατ. ευρώ από τα ταμεία του Δήμου Θεσσαλονίκης, με βασικό κατηγορούμενο τον τέως δήμαρχο Βασίλη Παπαγεωργόπουλο.

    Για την υπόθεση κατηγορούνται επίσης ο πρώην γενικός γραμματέας και ο πρώην ταμίας του Δήμου Μιχάλης Λεμούσιας και Παναγιώτης Σαξώνης αντίστοιχα, σε βάρος των οποίων, πρωτόδικα, είχε επιβληθεί η ποινή της ισόβιας κάθειρξης, στον καθένα. Το εδώλιο συμπληρώνεται, επίσης, από δύο πρώην διευθυντές της ταμειακής υπηρεσίας του δήμου, στους οποίους είχαν επιβληθεί ποινές κάθειρξης 15 και 10 ετών αντιστοίχως, αλλά αφέθηκαν ελεύθεροι ενόψει της επαναληπτικής δίκης.

    [03] Eρωτική αντιζηλία φέρεται να οδήγησε 61χρονο σε διπλή δολοφονία

    Για λόγους ερωτικής αντιζηλίας φέρεται να διαπράχθηκε το διπλό φονικό με θύματα τον 64χρονο πατέρα και τον 32χρονο γιο του στην περιοχή της Νεάπολης Θεσσαλονίκης.

    Ο 61χρονος δράστης, μετά από ένταση που δημιουργήθηκε με τον πατέρα και τον γιό πυροβόλησε εναντίον τους με κυνηγετικό όπλο με αποτέλεσμα τον θανάσιμο τραυματισμό τους.

    Ο 61χρονος κρατείται από τις αστυνομικές αρχές και αναμένεται να οδηγηθεί στον εισαγγελέα.

    [04] Στη Θεσσαλονίκη η Συνήγορος του Πολίτη, Κ. Σπανού

    Στη Θεσσαλονίκη, θα βρεθεί σήμερα Τρίτη, η Συνήγορος του Πολίτη Καλλιόπη Σπανού, επικεφαλής κλιμακίου της Ανεξάρτητης Αρχής, προκειμένου να ενημερώσει τους πολίτες και τα στελέχη των δημόσιων υπηρεσιών της περιοχής για την αποστολή και το έργο της Αρχής. Η κ. Σπανού, μαζί με τους συνεργάτες της, θα συναντηθεί με εκπροσώπους του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα, καθώς και με πολίτες, στο Δημαρχιακό Μέγαρο.

    Από τον Οκτώβριο του 1998, όταν ξεκίνησε η λειτουργία του Συνηγόρου του Πολίτη έως σήμερα, η ανεξάρτητη αρχή έχει δεχτεί περίπου 150.000 αναφορές. Οι 4.500 περίπου προέρχονται από πολίτες της Κεντρικής Μακεδονίας, από τις οποίες 2.000.

    [05] Νέος κύκλος αγροτικών κινητοποιήσεων

    Στις πλατείες των χωριών βγαίνουν από σήμερα τα τρακτέρ μετά το νέο κύκλο αγροτικών κινητοποιήσεων που αποφασίστηκε την Κυριακή, σε πανελλαδική σύσκεψη αγροτών, στη Λάρισα. Η σύσκεψη έγινε με πρωτοβουλία της συντονιστικής επιτροπής του "μπλόκου της Νίκαιας"-από τις περσινές κινητοποιήσεις-και με την μαζική συμμετοχή εκπροσώπων από τα λοιπά μπλόκα από την Έβρο μέχρι και την Κρήτη.

    Από τη συμμετοχή στις κινητοποιήσεις που αποφασίστηκαν θα αποφασιστεί η κλιμάκωση της δράσης των αγροτών, οι οποίοι δεν αποκλείουν ακόμη και να επανέλθουν τα μπλόκα, στα τέλη Ιανουαρίου. Στη σύσκεψη της Λάρισας αποφασίστηκε, επίσης, να γίνουν παραστάσεις διαμαρτυρίας σε πανελλαδικό επίπεδο, έξω από τις εφορίες, ενώ την 1η Φεβρουαρίου θα πραγματοποιηθεί συλλαλητήριο στην Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της AGROTICA. Μεταξύ των βασικών αιτημάτων των αγροτών, είναι η κατάργηση των λογιστικών βιβλίων για τους μικρομεσαίους αγρότες, που πλέον είναι υποχρεωμένοι να κρατούν, να θεσμοθετηθεί 40.000 ευρώ αφορολόγητο εισόδημα για κάθε αγροτική οικογένεια, συν 5.000 ευρώ για κάθε παιδί καθώς και η ρύθμιση των "κόκκινων" δανείων.

    [06] Συγκρούσεις διαδηλωτών - αστυνομίας στο Κίεβο, στη διάρκεια της νύκτας

    Εκατοντάδες οπαδοί της αντιπολίτευσης συγκρούσθηκαν στη διάρκεια της νύκτας με την αστυνομία στο Κίεβο, ρίχνοντας εναντίον των αστυνομικών βόμβες Μολότοφ και πέτρες που αποσπούσαν από τους λιθόστρωτους δρόμους, αναφέρουν σήμερα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

    Οι ειδικές δυνάμεις της ουκρανικής αστυνομίας διέλυσαν ένα οδόφραγμα και ένα καταπέλτη που είχαν κατασκευάσει οι διαδηλωτές καθώς οι συγκρούσεις συνεχίσθηκαν στην ουκρανική πρωτεύουσα. Οι διαδηλωτές άρχισαν επίσης να κυνηγούν ύποπτους ως προβοκάτορες και νωρίς το πρωί είχαν συλλάβει αρκετούς νεαρούς, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες.

    [07] Ο Ερντογάν στις Βρυξέλλες για να υποστηρίξει τη μεταρρύθμισή του στη δικαιοσύνη

    Ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος αντιμετωπίζει την πιο σοβαρή κρίση της 11ετούς πρωθυπουργίας του, έφθασε χθες, Δευτέρα, το βράδυ στις Βρυξέλλες για να επιχειρήσει να εξουδετερώσει τις επικρίσεις τις οποίες προκαλεί η πολύ αμφισβητούμενη πρόσφατη δικαστική μεταρρύθμισή του.

    Η επίσκεψη του Ερντογάν στις Βρυξέλλες, η πρώτη σε πέντε χρόνια, είχε αρχικά προγραμματισθεί με την ευκαιρία της αναζωογόνησης των σχέσεων Τουρκίας-ΕΕ. Όμως το σκάνδαλο διαφθοράς που απειλεί την κυβέρνηση του Ερντογάν έχει αναστατώσει την ημερήσια διάταξη. Ο επικεφαλής της ισλαμοσυντηρητικής κυβέρνησης θα βρεθεί σε θέση κατηγορουμένου ενώπιον των ευρωπαίων ηγετών, καθώς οι επικριτές του καταγγέλλουν πως θέλει να θέσει υπό τον έλεγχό του την τουρκική δικαιοσύνη και να συγκαλύψει τις έρευνες που τον απειλούν.

    [08] Στρατιωτική βοήθεια στη Ρωσία προσφέρουν οι ΗΠΑ για ασφαλείς Ολυμπιακούς στο Σότσι

    Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι έτοιμες να αναπτύξουν αεροπορικές και ναυτικές δυνάμεις, συμπεριλαμβανομένων των δύο πλοίων που βρίσκονται στη Μαύρη Θάλασσα, για να ενισχύσουν τη Ρωσία στη διασφάλιση της διεξαγωγής των χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων στο Σότσι, ανακοίνωσε το Πεντάγωνο τη Δευτέρα. «Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι έτοιμες να προσφέρουν την πλήρη υποστήριξή τους προς τη ρωσική κυβέρνηση για την προετοιμασία της ασφάλειας των Ολυμπιακών Αγώνων», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, ναύαρχος Τζον Κίρμπι.

    Η προσφορά υπηρεσιών της Ουάσιγκτον είχε ήδη γίνει και στις 4 Ιανουαρίου από τον Αμερικανό υπουργό Άμυνας Τσακ Χάγκελ κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Σόιγκου. Η Μόσχα σε εκείνο το πρωτογενές στάδιο δεν είχε αντιδράσει. Η Ουάσιγκτον ταυτόχρονα «έβγαλε» και ταξιδιωτική οδηγία για τους Αμερικανούς πολίτες που θα ήθελαν να πάνε στο Σότσι για να παρακολουθήσουν τους χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες.

    [09] Ο εγκέφαλος μπορεί να «δει» αστραπιαίες εικόνες διάρκειας μόλις 13 χιλιοστών του δευτερολέπτου

    Ποιος είναι ο ελάχιστος χρόνος που πρέπει να δει κανείς κάτι για να προλάβει να το «δει» και ο εγκέφαλός του; Τελικά, ο ανθρώπινος εγκέφαλος είναι πολύ πιο γρήγορος, από ό,τι νόμιζαν ως τώρα οι επιστήμονες, στο να επεξεργάζεται εικόνες που το μάτι έχει δει για ελάχιστα κλάσματα του δευτερολέπτου.

    Συγκεκριμένα, ερευνητές του αμερικανικού πανεπιστημίου ΜΙΤ για πρώτη φορά βρήκαν ότι ο εγκέφαλος είναι σε θέση να επεξεργαστεί εικόνες, τις οποίες τα ανθρώπινα μάτια είδαν μόλις επί 13 χιλιοστά του δευτερολέπτου, ενώ προηγούμενες μελέτες είχαν τοποθετήσει αυτό το «κατώφλι» στα 100 χιλιοστά του δευτερολέπτου. Κάτω από τα 13 χιλιοστά του δευτερολέπτου, ο εγκέφαλος στην ουσία δεν «βλέπει», αλλά μαντεύει στην τύχη. Οι νευροεπιστήμονες, με επικεφαλής την καθηγήτρια εγκεφαλικών και γνωσιακών επιστημών Μαίρη Πότερ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό για θέματα αντίληψης και προσοχής «Attention, Perception and Psychophysics», έκαναν πειράματα με μια ομάδα εθελοντών, από τους οποίους ζήτησαν να βλέπουν σε μια οθόνη υπολογιστή διαδοχικές εικόνες, κάθε μια από τις οποίες βρισκόταν στο οπτικό πεδίο τους από 13 έως 80 χιλιοστά του δευτερολέοπτου. Οι εθελοντές έπρεπε να εντοπίσουν κάποια συγκεκριμένη εικόνα, π.χ. ενός πικνίκ, ανάμεσα στις υπόλοιιπες.

    [10] «Ξύπνησε» το διαστημικό σκάφος Rosetta

    Το ευρωπαϊκό διαστημικό σκάφος Rosetta ξύπνησε χθες όπως είχε προβλεφθεί, από τη νάρκη στην οποία είχε τεθεί τους τελευταίους 31 μήνες, ανακοίνωσε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ESA) και τώρα πρέπει να προετοιμαστεί για τη συνάντησή του με τον κομήτη 67Ρ Τσουριούμοφ/ Γερασιμένκο, έναν όγκο από πάγο διαμέτρου 4 χιλιομέτρων, τα μυστικά του οποίου θα επιχειρήσει να αποκαλύψει.

    Με τη Rosetta η ESA επιχειρεί να ανακαλύψει τα μυστικά της εξέλιξης του ηλιακού συστήματος από τη γέννησή του, χάρη στην ανάλυση του κομήτη 67Ρ Τσουριούμοφ/ Γερασιμένκο, τον οποίο αναμένεται να συναντήσει αυτό το καλοκαίρι, πριν τον ακολουθήσει στο διάστημα έως τα τέλη του 2015.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 21 January 2014 - 7:30:24 UTC