Visit our Archive of Documents from NATO Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 13-10-24

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Τον Νοέμβριο παραδίδεται η μελέτη του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας για το όριο των ομαδικών απολύσεων
  • [02] Αθ. Σκορδάς: «Κανένας πραγματικά οικονομικά αδύναμος δεν έχει να φοβηθεί για την πρώτη του κατοικία»
  • [03] Κεφάλαια 258 εκατ. ευρώ ζητούν αποδέκτη
  • [04] Αυστραλία: Νεκρός ο χειριστής πυροσβεστικού αεροσκάφους
  • [05] «Βαθύτατα οικουμενικό το θέμα της επανένωσης των Γλυπτών του Παρθενώνα»
  • [06] Τα εγκεφαλικά «κτυπούν» όλο και πιο νέους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο
  • [07] Και το στόμα έχει το δικό του «δαχτυλικό» αποτύπωμα

  • [01] Τον Νοέμβριο παραδίδεται η μελέτη του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας για το όριο των ομαδικών απολύσεων

    Μέσα στον Νοέμβριο αναμένεται να παραδοθεί από το Διεθνές Γραφείο Εργασίας η μελέτη για το όριο των ομαδικών απολύσεων. Το θέμα συζητήθηκε σήμερα με επίκαιρη ερώτηση της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ, Μαρίας Μπόλαρη, η οποία επικαλέστηκε πρόσφατη απάντηση του Ευρωπαίου επιτρόπου Όλι Ρεν, στον ευρωβουλευτή Ν. Χουντή, για το ενδεχόμενο να απελευθερωθεί το όριο των απολύσεων, που σήμερα είναι στο 5%, ζητώντας από την κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει αν προτίθεται να συναινέσει στην απελευθέρωση των απολύσεων.

    Όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Εργασίας, Βασίλης Κεγκέρογλου, μέσα στον Νοέμβριο το Διεθνές Γραφείο Εργασίας παραδίδει τη μελέτη του για το ζήτημα και η κυβέρνηση θα εξετάσει ποιες μεταβολές είναι αναγκαίες, με δεδομένο ότι, δυστυχώς, σήμερα η πραγματικότητα έχει ξεπεράσει τον νόμο για το όριο των απολύσεων. «Δυστυχώς, η πραγματικότητα έχει ξεπεράσει το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο. Σήμερα πολλοί εργαζόμενοι βρίσκονται σε ομηρεία, διότι είτε ένας εργοδότης αυθαίρετα αποφασίζει να σταματήσει τη δραστηριότητα της επιχείρησής του, είτε πράγματι δεν αντέχει να τη λειτουργήσει» επισήμανε ο υφυπουργός Εργασίας τονίζοντας ότι η ουσιαστική προστασία υπάρχει, όταν υπάρχει και κανονική λειτουργία της οικονομίας και της αγοράς.

    [02] Αθ. Σκορδάς: «Κανένας πραγματικά οικονομικά αδύναμος δεν έχει να φοβηθεί για την πρώτη του κατοικία»

    Τη θέσπιση ελάχιστου ορίου αξιοπρεπούς διαβίωσης προωθεί η κυβέρνηση,τονίζει σε συνέντευξή του στη διαδικτυακή τηλεόραση του ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Αθανάσιος Σκορδάς.

    «Δεν μιλάμε για το πρόβλημα που έχει να κάνει με το εισόδημα, αλλά για το ποιες είναι εκείνες οι ανάγκες που προσδιορίζουν την αξιοπρεπή διαβίωση σήμερα στην Ελλάδα, έτσι ώστε αν ένα νοικοκυριό δεν έχει εισόδημα να καλύπτει αυτές τις ανάγκες, να μην αντιμετωπίζεται από το τραπεζικό σύστημα σε ό,τι αφορά την εξυπηρέτηση των δανειακών του υποχρεώσεων με ένα τρόπο ο οποίος θα προκαλεί ακόμη μεγαλύτερο πρόβλημα».

    Αναφερόμενος στο θέμα της ακρίβειας στην αγορά ο κ. Σκορδάς τονίζει: «Η αίσθηση της ακρίβειας που υπάρχει, δεδομένου και του προβλήματος της ανεργίας και της συρρίκνωσης των εισοδημάτων, αλλά, αν θέλετε, και της φορολογικής επιβάρυνσης που αντιμετωπίζουμε είναι μια πραγματικότητα, την οποία μόνον αφελής αν είναι κάποιος θα αμφισβητήσει. Είναι, όμως, άλλο πράγμα αυτό και τελείως διαφορετικό πράγμα ποια είναι η πορεία των τιμών. Σας απαντώ με απόλυτη κατηγορηματικότητα ότι οι τιμές πέφτουν και αυτό δεν το λέω εγώ. Αυτό το λέει η Ευρωπαϊκή Στατιστική Αρχή. Κατορθώνουμε τον τελευταίο χρόνο για πάρα πολλούς μήνες στη σειρά να είμαστε η μόνη χώρα από τις 28 που έχει πτώση στις τιμές της, έχει αρνητικό πληθωρισμό, ακόμη και στα είδη διατροφής. Έχουμε πλήρη συναίσθηση των δυσκολιών, ξαναλέω. Όμως, ακόμη και αυτή η πτώση τιμών που έχει επιτευχθεί, που δεν είναι αποτέλεσμα μόνο από την πτώση της ζήτησης, είναι αποτέλεσμα και των θεσμικών αλλαγών που έχουν γίνει αυτόν τον χρόνο».

    [03] Κεφάλαια 258 εκατ. ευρώ ζητούν αποδέκτη

    Πρόσβαση σε σημαντικά χρηματοδοτικά κεφάλαια, με προνομιακά σε πολλές περιπτώσεις επιτόκια, έχει η Τοπική Αυτοδιοίκηση αλλά και ιδιώτες, προκειμένου να χρηματοδοτήσουν έργα και δράσεις που συνδέονται με την αστική ανάπτυξη, μέσω του προγράμματος JESSICA (Kοινή Ευρωπαϊκή Υποστήριξη για Βιώσιμες Επενδύσεις σε Αστικές Περιοχές), που είναι μια πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία αναπτύχθηκε από κοινού με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) και την Αναπτυξιακή Τράπεζα του Συμβουλίου της Ευρώπης.

    Όπως επισημαίνουν τραπεζικά στελέχη τα οποία που έχουν επιλεγεί για να συμμετέχουν στη σχετική διαδικασία χρηματοδότησης, τα συνολικά προς διάθεση κεφάλαια για την περίοδο 2013 μέχρι και 2015 ανέρχονται σε 258 εκατ. ευρώ.

    Τα στελέχη από τους τραπεζικούς ομίλους, αναφέρονται στην αναγκαιότητα περαιτέρω ενημέρωσης προκειμένου να απορροφηθούν και να μην χαθούν τα κεφάλαια αυτά, που μπορούν μέσω των έργων που θα χρηματοδοτήσουν να δώσουν σημαντική ώθηση στους αναπτυξιακούς ρυθμούς τοπικών κοινωνιών.

    [04] Αυστραλία: Νεκρός ο χειριστής πυροσβεστικού αεροσκάφους

    Ένας 43χρονος χειριστής πυροσβεστικού αεροσκάφους σκοτώθηκε όταν το αεροσκάφος του συνετρίβη στη διάρκεια της επιχείρησης κατάσβεσης των δασικών πυρκαγιών που μαίνονται στην πολιτεία της Νέας Νότιας Ουαλίας στη Αυστραλία, ανακοίνωσε αξιωματούχος.

    Το πυροσβεστικό αεροσκάφος κατέπεσε κοντά στην Ουλαντούλα, που βρίσκεται σε απόσταση 225 χιλιομέτρων νοτίως του Σίδνεϊ. "Υποστήκαμε μία τεράστια τραγωδία σε ένα από τα μέτωπα της πυρκαγιάς σήμερα. Πρόκειται για μία τραγωδία για την κοινότητα της πυροσβεστικής υπηρεσίας, αλλά κυρίως είναι μία τραγωδία για την οικογένεια αυτού του ανθρώπου", δήλωσε ο επικεφαλής της υπηρεσίας δασοπυρόσβεσης της περιοχής Σέιν Φιτζσίμονς.

    Η ταυτότητα του θύματος δεν έχει δοθεί ακόμη στη δημοσιότητα. Ο χειριστής που σκοτώθηκε ήταν ο μοναδικός επιβαίνων στο αεροσκάφος. Την ίδια ώρα, ο στρατός δέχεται έντονες επικρίσεις γιατί ευθύνεται για μία από τις μεγάλες πυρκαγιές που έκαψε ολοσχερώς τρία σπίτια και 500.000 στρέμματα στην περιοχή Στέιτ Μάιν. Οι αρχές επιβεβαίωσαν ότι για την πυρκαγιά ευθύνονται στρατιώτες οι οποίοι έκαναν εκπαιδευτική άσκηση με εκρηκτικές ύλες.

    Επιμέλεια: Μ. Μιχαλοπούλου

    [05] «Βαθύτατα οικουμενικό το θέμα της επανένωσης των Γλυπτών του Παρθενώνα»

    Με πρώτο σταθμό το Μουσείο της Ακρόπολης και επόμενο την Αρχαία Ολυμπία, ξεκίνησε το 3ο Διεθνές Συνέδριο Εμπειρογνωμόνων για την Επιστροφή Πολιτιστικών Αγαθών.Οι εργασίες του θα ολοκληρωθούντο προσεχές Σάββατο.

    «Ιδιαίτερα σας ευχαριστώ για την τόσο σημαντική προσπάθεια, η οποία καταγράφεται στο συγκεκριμένο συνέδριο, από τις εργασίες του οποίου είμαι βέβαιος ότι θα βγουν πολύτιμα συμπεράσματα για τα θέματα επαναπατρισμού πολιτιστικών αγαθών. Ένα θέμα που αφορά και την Ελλάδα, αλλά δεν είναι ελληνικό θέμα. Είναι βαθύτατα οικουμενικό, είναι το θέμα της επανένωσης των Γλυπτών του Παρθενώνα, που στον πυρήνα του είναι ανθρωπιστικό γιατί ακριβώς αφορά τον οικουμενικό πολιτισμό. Είμαι βέβαιος ότι μέσα από τον προβληματισμό και τις σκέψεις που θα ανταλλάξετε θα υπάρξουν εξαιρετικής σημασίας επιστημονικά συμπεράσματα και για το συγκεκριμένο θέμα» δήλωσε ο υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Πάνος Παναγιωτόπουλος, σε μαγνητοσκοπημένο μήνυμα.

    Οι προσκεκλημένοι ομιλητές - ειδικοί επιστήμονες, καθηγητές πανεπιστημίου, εκπρόσωποι κυβερνήσεων και οργανισμών- προέρχονται από 18 χώρες και διεθνείς οργανισμούς, όπως η UNESCO και η INTERPOL.

    [06] Τα εγκεφαλικά «κτυπούν» όλο και πιο νέους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο

    Δύο νέες παγκόσμιες επιστημονικές έρευνες αποκαλύπτουν πως τα εγκεφαλικά, τα οποία παραδοσιακά έχουν συσχετιστεί με τους ηλικιωμένους, στην πραγματικότητα πλήττουν όλο και νεότερους ανθρώπους διεθνώς, μεσήλικες αλλά και ακόμα πιο μικρούς σε ηλικία.

    Το πρόβλημα σταδιακά επιδεινώνεται, σε βαθμό που οι επιπτώσεις (πρόωροι θάνατοι, αναπηρίες κ.α.) αναμένεται να έχουν διπλασιαστεί παγκοσμίως έως το 2030, οπότε τα θανατηφόρα περιστατικά εκτιμάται ότι θα φθάσουν τα 12 εκατ. και τα μη θανατηφόρα τα 70 εκατ. Η παχυσαρκία, ο διαβήτης και η υψηλή αρτηριακή πίεση αποτελούν βασικούς παράγοντες κινδύνου για εγκεφαλικό στους νεότερους.

    Οι δύο μελέτες, που δημοσιεύτηκαν στο διεθνούς κύρους ιατρικό περιοδικό "Lancet", δείχνουν ότι κατά την τελευταία εικοσαετία σε όλο τον κόσμο καταγράφεται μια αύξηση κατά 25% στον αριθμό των εγκεφαλικών σε άτομα ηλικίας 20 έως 64 ετών (δηλαδή πριν αρχίσει η τρίτη ηλικία). Τα περιστατικά σε αυτή την ηλικιακή ομάδα αποτελούν πλέον σχεδόν το ένα τρίτο (ποσοστό 31%) του συνολικού αριθμού εγκεφαλικών διεθνώς, από 25% που ήσαν το 1990.

    Για πρώτη φορά εξάλλου υπάρχει μια διεθνής εικόνα για τα εγκεφαλικά στην παιδική και εφηβική ηλικία. Πάνω από 83.000 άνθρωποι κάτω των 20 ετών παθαίνουν εγκεφαλικό κάθε χρόνο (το 0,5% του παγκοσμίου συνόλου).

    [07] Και το στόμα έχει το δικό του «δαχτυλικό» αποτύπωμα

    Τα βακτήρια στο ανθρώπινο στόμα, ιδίως όσα βρίσκονται κάτω από τα ούλα, αποτελούν ένα είδος «δαχτυλικού» αποτυπώματος, που μπορεί να αποκαλύψει τη φυλετική και εθνοτική προέλευση κάποιου, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.

    Οι ερευνητές, με επικεφαλής την καθηγήτρια περιοδοντολογίας Πουρνίμα Κουμάρ του πανεπιστημίου του Οχάιο, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «PLoS ONE», εντόπισαν συνολικά σχεδόν 400 διαφορετικά είδη μικροβίων σε ένα δείγμα 100 ανθρώπων διαφορετικού φυλετικού και εθνοπολιτισμικού υποβάθρου (λευκοί, μαύροι, κινέζοι, ισπανόφωνοι «λατίνος» κ.α.).

    Μόνο το 2% των ειδών των μικροοργανισμών ανιχνεύθηκαν σε όλους τους ανθρώπους, αλλά ακόμα και αυτά βρίσκονται σε διαφορετική αναλογία σε κάθε ξεχωριστή φυλετική και εθνοπολιτισμική ομάδα. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι κάθε τέτοια ομάδα έχει τη δική της διακριτή μικροβιακή «υπογραφή».

    Μεταξύ άλλων, η έρευνα ρίχνει φως στο γιατί μερικές ομάδες του πληθυσμού είναι πιο επιρρεπείς στις ασθένειες των ούλων. Επίσης, επιβεβαίωνει πως η ίδια οδοντική θεραπεία δεν είναι κατάλληλη και αποτελεσματική για όλους, δεδομένων των διαφορετικών μικροβιακών «οικοσυστημάτων» που διαβιούν στα στόματα των ανθρώπων. Τα νέα ευρήματα μπορεί να βοηθήσουν σε πιο εξατομικευμένες οδοντικές θεραπείες στο μέλλον.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 24 October 2013 - 8:30:21 UTC