Read the Latest International Press Articles Worldwide Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 13-10-24

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Εγκρίθηκε η προγραμματική συμφωνία
  • [02] Στις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός για τη Σύνοδο Κορυφής
  • [03] Ιω. Στουρνάρας: Η δήλωση του Όλι Ρεν «δεν είναι μόνο για την Ελλάδα»
  • [04] Αυστραλία: Συνεχίζονται οι προσπάθειες για να τεθούν υπό έλεγχο οι πυρκαγιές
  • [05] ΗΠΑ: Ενας 13χρονος που κρατούσε ψεύτικο πυροβόλο έπεσε νεκρός από πυρά αστυνομικών
  • [06] Οι ευρωβουλευτές αξιώνουν να δοθεί τέλος στην οικονομική κατασκοπεία από μέρους των ΗΠΑ
  • [07] Τρεις ελληνικές συμμετοχές στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Σουηδίας
  • [08] Ο Τομ Χάρντι θα υποδυθεί τον Έλτον Τζον
  • [09] Επιστήμονες ανακάλυψαν τον πιο μακρινό γαλαξία
  • [10] «Μάστιγα» τα καγκουρό στο Κουίνσλαντ της Αυστραλίας

  • [01] Εγκρίθηκε η προγραμματική συμφωνία

    Το κείμενο της προγραμματικής συμφωνίας ΝΔ-ΠΑΣΟΚ έδωσαν στη δημοσιότητα ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚΕυάγγελος Βενιζέλος.

    Το κείμενο που είναι κωδικοποιημένο σε 43 σημεία αρχίζει με την επισήμανση ότι ορίζοντας διακυβέρνησης είναι πάντα η τετραετία, και στόχος είναι η απαλλαγή από το μνημόνιο μέσα από την τήρηση των δεσμεύσεων της χώρας. Ξεκαθαρίζεται ότι μετά το πρωτογενές πλεόνασμα η οικονομία και η κοινωνία δεν αντέχουν άλλα οριζόντια μέτρα και αναφέρεται ότι η προγραμματική συμφωνία είναι παράλληλα και το πλαίσιο διαπραγμάτευσης με τους εταίρους.

    Στο κείμενο υπογραμμίζεται ότι ΝΔ και ΠΑΣΟΚ παρά τις ιδεολογικές και πολιτικές τους διαφορές, και τις διαφορετικές εκτιμήσεις τους για κρίσιμες περιόδους του παρελθόντος, συνεργάζονται στην παρούσα κυβέρνηση εθνικής ευθύνης έχοντας πλήρη αίσθηση της ιστορικής υποχρέωσής τους να διασφαλίσουν τη σταθερή πορεία της χώρας μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τη ζώνη του ευρώ και την οριστική έξοδό της από την κρίση.

    [02] Στις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός για τη Σύνοδο Κορυφής

    ΟπρωθυπουργόςΑντώνης Σαμαράς μεταβαίνει σήμερα στις Βρυξέλλες προκειμένου να λάβει μέρος στηΣύνοδο Κορυφής της ΕυρωπαϊκήςΈνωσης. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες συναντώνται σήμερα καιαύριοστη βελγική πρωτεύουσα για να συζητήσουντην κοινωνική διάσταση και το πρόβλημα της ανεργίας και να αναζητήσουν τρόπους γιατην ενίσχυση του συντονισμού της οικονομικής πολιτικής των κρατών-μελών.

    Ψηλά στην ατζέντα της Συνόδου βρίσκεται εξάλλου το ζήτημα των ολοένα αυξανόμενων μεταναστευτικών ροών στην Ευρώπη, μετά τα τραγικά γεγονότα στην Λαμπεντούζα της Ιταλίας.

    Η οικονομική και κοινωνική πολιτική και η Οικονομική και Νομισματική Ένωση θα συζητηθούν, την πρώτη ημέρα της Συνόδου, κατά τη διάρκεια του δείπνου εργασίας των ηγετών, παρουσία του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι. Σε ό,τι αφορά την χρηματοδότηση της οικονομίας, οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα αναζητήσουν τρόπους για να διευκολυνθεί η πρόσβαση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στη χρηματοδότηση, επί τη βάσει της έκθεσης της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων. Η δεύτερη ημέρα της Συνόδου θα αφιερωθεί, κατά κύριο λόγο, στο ζήτημα της μετανάστευσης.

    [03] Ιω. Στουρνάρας: Η δήλωση του Όλι Ρεν «δεν είναι μόνο για την Ελλάδα»

    Συνάντηση με τον υπουργό οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα είχε στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.

    Ο κ. Στουρνάρας εξερχόμενος του πρωθυπουργικού μεγάρου κληθείς να τοποθετηθεί σε ερώτηση δημοσιογράφων για τη δήλωση του Όλι Ρεν ότι η ελληνική οικονομία θα παραμείνει σε επιτήρηση έως ότου αποπληρωθεί το 75% των δανείων που έχουν λάβει, απάντησε ότι αυτό είναι κάτι που ισχύει για όλες τις χώρες που έχουν πάρει δάνειο από το μηχανισμό στήριξης.

    "Δεν είναι μόνο για την Ελλάδα. Εξάλλου σε μία Ομοσπονδιακή Ευρώπη όλων μας οι προϋπολογισμοί είναι κάτω από τον έλεγχο των υπολοίπων", συμπλήρωσε.

    Σε άλλη ερώτηση αν προτίθεται η ελληνική πλευρά να συμπληρώσει το δημοσιονομικό κενό με περικοπή των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, άφησε το θέμα ανοικτό απαντώντας πως "θα το δούμε όταν έρθει η ώρα".

    [04] Αυστραλία: Συνεχίζονται οι προσπάθειες για να τεθούν υπό έλεγχο οι πυρκαγιές

    «Η μάχη με τις φλόγες μπορεί να διαρκέσει εβδομάδες». Αυτό δήλωσε ο ομογενής Τζιμ Κόρας, επικεφαλής μιας ομάδας εθελοντών πυροσβεστών που λαμβάνουν μέρος στο έργο της κατάσβεσης των δεκάδων πύρινων εστιών που κατακαίουν δασικές εκτάσεις της Νέας Νότιας Ουαλίας.

    Στο μεταξύ, ένα πυροσβεστικό αεροπλάνο που έπαιρνε μέρος στην κατάσβεση της πύρινης λαίλαπας έχει συντριβεί και εκφράζονται φόβοι ότι σκοτώθηκε ο πιλότος του, όπως ανακοινώθηκε από την Επαρχιακή Πυροσβεστική Υπηρεσία της πολιτείας.

    Την ίδια στιγμή έχει ξεσπάσει έντονη αντιπαράθεση μεταξύ του Αυστραλού πρωθυπουργού, Τόνι 'Αμποτ και του υπουργού Περιβάλλοντος, Γκρεγκ Χαντ με εκπρόσωπο του ΟΗΕ αλλά και με ξένους δημοσιογράφους, για τα αίτια των πυρκαγιών. Η εκπρόσωπος του ΟΗΕ για τις Κλιματικές Αλλαγές, Κριστιάνα Φιγκουρές, με δηλώσεις της δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο οι φωτιές να οφείλονται και στις κλιματικές αλλαγές.

    [05] ΗΠΑ: Ενας 13χρονος που κρατούσε ψεύτικο πυροβόλο έπεσε νεκρός από πυρά αστυνομικών

    Ένα 13χρονο αγόρι που έφερε αντίγραφο πυροβόλου όπλου έπεσε νεκρό από τα πυρά αστυνομικών στην πολιτεία της Καλιφόρνιας. Αξιωματικοί στην πόλη της Σάντα Ρόζα είπαν ότι άνοιξαν πυρ όταν το αγόρι αρνήθηκε να υπακούσει στις εντολές να ρίξει το όπλο κάτω, το οποίο πίστευαν ότι είναι πραγματικό.

    Για το περιστατικό αυτό που σημειώθηκε την Τρίτη διεξάγεται έρευνα. Το τραγικό αυτό συμβάν σημειώθηκε την επομένη της δολοφονίας ενός καθηγητή μαθηματικών από έναν 12χρονο στη Νεβάδα και του τραυματισμού δύο συμμαθητών του πριν ο ίδιος θέσει τέλος στη ζωή του.

    Στο τελευταίο αυτό περιστατικό, δύο βοηθοί του σερίφη είδαν τον έφηβο "με αυτό που φαινόταν να είναι κάποιο είδος πυροβόλου όπλου", αναφέρει η ανακοίνωση από το γραφείο του σερίφη στην κομητεία Σόνομα. Οι βοηθοί ζήτησαν ενισχύσεις και επανειλημμένα διέταξαν το αγόρι να ρίξει κάτω το όπλο πριν ανοίξουν πυρ με τα περίστροφά τους. Το αγόρι που έπεσε νεκρό στο σημείο αυτό, ανακοίνωσε η αστυνομία.

    Επιμέλεια: Α. Γεωργίου

    [06] Οι ευρωβουλευτές αξιώνουν να δοθεί τέλος στην οικονομική κατασκοπεία από μέρους των ΗΠΑ

    Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κάλεσε την Τετάρτη να ανασταλεί η πρόσβαση των ΗΠΑ σε μια βάση παγκόσμιων χρηματοοικονομικών δεδομένων στο Βέλγιο λόγω των ανησυχιών ότι οι μυστικές υπηρεσίες προβαίνουν σε κατασκοπεία σε βάρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και δεν προσπαθούν απλώς να καταπολεμήσουν την τρομοκρατία μέσω αυτής.

    Οι ευρωβουλευτές ψήφισαν υπέρ της πρότασης να ανασταλεί η δυνατότητα της Ουάσινγκτον να παρακολουθεί τις διεθνείς πληρωμές λόγω των υποψιών ότι καταχράται τη συμφωνία που της δίνει πρόσβαση στην βάση δεδομένων της SWIFT (Παγκόσμια εταιρία διατραπεζικών χρηματοπιστωτικών τηλεπικοινωνιών). Η απόφαση οφείλεται στο ότι ανησυχούν πως οι ΗΠΑ μυστικά αντλούν κι άλλες πληροφορίες από τη βάση αυτή, μετά τις αποκαλύψεις στις οποίες προχώρησε το Globo, το μεγαλύτερο τηλεοπτικό δίκτυο της Βραζιλίας, σύμφωνα με τις οποίες η Υπηρεσία Εθνικής Ασφαλείας (NSA) προβαίνει σε κατασκοπεία μέσω του συστήματος SWIFT.

    "Χρειαζόμαστε πλήρη διαφάνεια, ιδίως με όλες τις αποκαλύψεις για την NSA", επισήμανε ο Γκι Φέρχοφστατ, επικεφαλής των Φιλελεύθερων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αναφερόμενος στα στοιχεία σχετικά με τις παρακολουθήσεις της NSA που έδωσε στην δημοσιότητα ο πληροφορικός, πρώην συνεργάτης της Έντουαρντ Σνόουντεν.

    Επιμέλεια: Μ. Ιωσήφ

    [07] Τρεις ελληνικές συμμετοχές στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Σουηδίας

    Tρεις ελληνικές ταινίες συμμετέχουν στο 24ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Στοκχόλμης που θα πραγματοποιηθεί από τις 6 έως τις 17 Νοεμβρίου.

    Στο διαγωνιστικό τμήμα συμμετέχουν οι ταινίες Miss Violence του Αλέξανδρου Αβρανά και Luton του Μιχάλη Κωνσταντάτου και στο τμήμα twilight zone η ταινία «Η αιώνια επιστροφή του Αντώνη Παρασκευά» της Ελίνας Ψύκου.

    Κατά τη διάρκεια των δώδεκα ημερών που διαρκεί το φεστιβάλ της Στοκχόλμης θα προβληθούν 170 ταινίες από περισσότερες από 40 χώρες.

    [08] Ο Τομ Χάρντι θα υποδυθεί τον Έλτον Τζον

    Ο ηθοποιός Τομ Χάρντι επιλέχτηκε να υποδυθεί τον Έλτον Τζον στην ταινία «Rocketman», ένα έργο για τη ζωή και την μουσική καριέρα του διάσημου Βρετανού τραγουδιστή, αναφέρει το γερμανικό πρακτορείο Ειδήσεων.

    Η ταινία θα αφηγείται την ιστορία της ζωής του Τζον, από την παιδική του ηλικία έως και την απογείωση της καριέρας του. Ο διάσημος καλλιτέχνης θα ηχογραφήσει εκ νέου τις μεγαλύτερες επιτυχίες του, οι οποίες θα «ντύσουν» μουσικά την ταινία.

    Την ταινία θα σκηνοθετήσει ο Μάικλ Γκρέισι.

    Επιμέλεια: Φ. Καμπάση

    [09] Επιστήμονες ανακάλυψαν τον πιο μακρινό γαλαξία

    Αστρονόμοι ανακάλυψαν τον πιο μακρινό γαλαξία, κάτι που ωθεί προς τα πίσω την άποψη των επιστημόνων για τη δημιουργία του Σύμπαντος. Το φως από τον γαλαξία, ο οποίος φέρει την ονομασία z8_GND_5296, εντόπισαν το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble και το παρατηρητήριο Keck στη Χαβάη.

    «Μαθαίνουμε τόσα πολλά για μια εποχή τόσο πίσω στο χρόνο που είναι δύσκολο να το συλλάβει ο ανθρώπινος νους. Αυτός ο γαλαξίας που βλέπουμε είναι περίπου 13,1 δισεκατομμύρια χρόνια πριν, δηλαδή 8 δισεκατομμύρια χρόνια προτού καν γεννηθεί ο ήλιος μας και φυσικά πολύ περισσότερο προτού εμφανιστεί ζωή πάνω στη Γη», δήλωσε ο επικεφαλής των ερευνών, καθηγητής Στίβεν Φίνκελσταϊν.

    Παραδόξως, από ένα σύνολο 43 υποψήφιων μακρινών γαλαξιών, μόνο ο z8_GND_5296 αποκάλυψε τα βασικά στοιχεία της χημικής διαδικασίας που απαιτείται για την εκτίμηση και επιβεβαίωση της απόστασης. Αυτό άφησε τον Φίνκελσταϊν και τους συναδέλφους του να αναρωτιούνται εάν η ανακάλυψη αυτή τους έφερε μπροστά σε ένα μεγαλύτερο μυστήριο: Πόσο καιρό χρειάστηκε προκειμένου το φως από τα πρώτα αστέρια και τους γαλαξίες να τρυπήσει ένα πέπλο αερίου υδρογόνου, το οποίο υπήρχε από την αρχή της ιστορίας του Σύμπαντος;

    Ο γαλαξίας έχει περίπου 1 δισεκατομμύριο φορές τη μάζα του ήλιου και διαθέτει δύο ασυνήθιστα χαρακτηριστικά, τα οποία έκαναν αυτόν ορατό ενώ άλλους όχι.

    Επιμέλεια: Φ. Καμπάση

    [10] «Μάστιγα» τα καγκουρό στο Κουίνσλαντ της Αυστραλίας

    Μπορεί τα καγκουρό να είναι το σύμβολο της Αυστραλίας και να έχουν κάνει τη χώρα γνωστή στον υπόλοιπο κόσμο, αλλά για τους φαρμαδόρους του νοτιοδυτικού Κουίνσλαντ έχουν καταντήσει μάστιγα που απειλεί τις καλλιέργειές τους και τα βοσκοτόπια τους. Σύμφωνα με μαρτυρίες των κατοίκων της περιοχής, είναι πλέον συνηθισμένο να βλέπει κάποιος αγέλες με περισσότερα από 100 καγκουρό, να περιφέρονται στα κτήματά τους.

    Η περιοχή του νοτιοδυτικού Κουίνσλαντ ήταν πριν χρόνια το κέντρο των εξαγωγών κρέατος από καγκουρό στη Ρωσία μέχρι που το 2009 απαγορεύτηκαν, όταν διαπιστώθηκε ότι ορισμένες παρτίδες ήταν ακατάλληλες για κατανάλωση.

    Έκτοτε, ο αριθμός των καγκουρό έχει παρουσιάσει δραματική αύξηση, γεγονός που έχει αναγκάσει αρκετούς δήμους της περιοχής να ζητήσουν από την κυβέρνηση να επανεξετάσει το όλο θέμα και να επιτρέψει και πάλι τις εξαγωγές του κρέατος καγκουρό.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 24 October 2013 - 6:30:21 UTC