Browse through our Interesting Nodes for Legal Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 13-10-20

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αλ. Τσίπρας: Η αντίστροφη μέτρηση για τη μεγάλη ανατροπή έχει αρχίσει
  • [02] «Εκλογική κούρσα για δύο» σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση
  • [03] Πολύνεκρη έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου στη Χάμα της Συρίας
  • [04] Το αεροπλάνο που έπεσε στο Βέλγιο ήταν ηλικίας 44 ετών
  • [05] Απαισιόδοξοι οι πολίτες της Κύπρου μετά το «κούρεμα»
  • [06] Πιέσεις στη Σ. Αραβία να καταλάβει την έδρα της στο Συμβούλιο Ασφαλείας
  • [07] Αρχαιοβοτανικά κατάλοιπα στο σπήλαιο της Θεόπετρας
  • [08] «Το κοινό δακρίζει με τους στίχους του Παλαμά»

  • [01] Αλ. Τσίπρας: Η αντίστροφη μέτρηση για τη μεγάλη ανατροπή έχει αρχίσει

    Τη βεβαιότητα ότι, «η αντίστροφη μέτρηση για τη μεγάλη ανατροπή έχει αρχίσει» και ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι έτοιμος να αναλάβει τις ευθύνες του, διατύπωσε ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας σήμερα στην κεντρική επιτροπή του κόμματος, προβλέποντας παράλληλα σαρωτικές αλλαγές στο πολιτικό σκηνικό και τους συσχετισμούς.

    Επίσης ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε για πρώτη φορά δημόσια στην πρόταση της Ευρωπαϊκής Αριστεράς για την υποψηφιοτητά του για τη θέση του προέδρου της Κομισσιόν, τονίζοντας ότι η πρόταση αυτή είναι τιμητική για τον ίδιο, αλλά κυρίως δικαιώνει πολιτικά, ηθικά και ιδεολογικά τον ΣΥΡΙΖΑ. Σημείωσε επίσης ότι «θα δώσουμε τον αγώνα στην Ελλάδα για λογαριασμό όλης της Ευρώπης για να αλλαξουν οι συσχετισμοί» και να συγκροτηθεί ένα μέτωπο κατά των πολιτικών λιτότητας.

    Σε εκτενή ανάλυσή του για την κυβέρνηση, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εκτίμησε ότι η αδυναμία της να πείσει τον ελληνικό λαό για νέα μέτρα, την κάνει ολοένα και πιο αυταρχική, όλο και πιό επικίνδυνη και για τον λαό και για την δημοκρατία. Ο κ. Τσίπρας δήλωσε στο σημείο αυτό, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκει με μέσα ειρηνικά, δημοκρατικά, με σεβασμό στο σύνταγμα να αλλάξει τα δεδομένα, για περισσότερη δημοκρατία και ελευθερία. Είμαστε η πιό μεγάλη και αξιόπιστη δύναμη ομαλότητας, είπε ο κ. Τσίπρας και δεσμεύθηκε ότι το κόμμα του θα διαφυλάξει την δημοκρατία ως κόρη οφθαλμού όπως πάντα έκανε η αριστερά στην Ελλάδα και μάλιστα σε πολύ δύσκολες στιγμές.

    «Και την δημοκρατία θα προστατεύσουμε και ομαλότητα θα διαφυλάξουμε», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

    Ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι η κυβέρνηση έχει εξαπολύσει βρόμικο πόλεμο εναντίον όσων δεν θέλουν τα μνημόνια τονίζοντας ότι η κυβέρνηση Σαμαρά, «δεν μπορεί να προχωρήσει το σχέδιο διάλυσης της κοινωνίας χωρίς τη λαική συναίνεση και για τον λόγο αυτό, γίνεται όλο και πιό επιρρεπής στον αυταρχισμό, στη φαιά προπαγάνδα, στην φαλκίδευση της δημοκρατίας».

    «Μιά κυβέρνηση που σαπίζει, μιά κυβέρνηση τελειωμένη που στηρίζεται σε ξένα δεκανίκια αλλά που πρέπει να ολοκληρώσει το καταστροφικό έργο της, είναι η σημερινή εικόνα της κυβέρνησης», είπε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε ότι με βάση αυτές τις διαπιστώσεις «πρέπει να περιμένουμε το χειρότερο και πρέπει να είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε το χειρότερο, με ψυχραιμία και επιμονή».

    Ηδη, είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ καταρτίζονται σχέδια για να διασωθούν και υπογράμμισε ότι υπάρχει μιά μειοψηφική ομάδα γύρω από τον κ. Σαμαρά που επιχείρησε να πείσει τον ελληνικό λαό ,ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ο εσωτερικός εχθρός. 'Ομως, πρόσθεσε, το σχέδιο αυτό κατέρρευσε παταγωδώς γιατί είμασταν έτοιμοι, αποφασιστικοί και αμείλικτοι, όπως θα είμαστε και στο μέλλον, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας που σημείωσε επίσης, ότι το σχέδιο αυτό αμφισβητήθηκε και από πολίτες και από κυβερνητικά στελέχη.

    Αναφερόμενος στις συζητήσεις με την τρόικα, ο κ. Τσίπρας είπε ότι η κυβέρνηση αντιμετωπίζει με τρόμο την προοπτική νέων μέτρων και προσποιείται ότι διαπραγματεύεται. Ομως, πρόσθεσε «δήθεν διαπραγματεύονται, δήθεν βάζουν κόκκινες γραμμές,».

    'Ομως, συνέχισε, δεν υπάρχει ούτε ένας στην Ελλάδα που να «τρώει» αυτή την προπαγάνδα των δήθεν της κυβέρνησης .

    Για την υπόθεση των ναυπηγείων Σκαραμαγκά ο κ. Τσίπρας έκανε και πάλι λόγο για τεράστιο σκάνδαλο και αναφερόμενος στη σχετική συζήτηση στη βουλή, είπε ότι «είδαμε την κυβερνητική συνοχή να τρίζει επικίνδυνα», ότι «προσπαθούν να στηρίξουν τον βασικό ύποπτο στο σκάνδαλο», δηλαδή τον κ. Βενιζέλο , ενώ δεσμεύθηκε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιμείνει «και στη βουλή και στη δικαιοσύνη και παντού όπου μας επιτρέπουν οι θεσμοί» για να υπάρξει διαφάνεια και απόδοση ευθυνών.

    Απευθυνόμενος και στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Τσίπρας ζήτησε «λιγότερη γκρίνια και περισσότερη δράση», ενώ τόνισε την ανάγκη «να διαφυλαχθεί το ήθος της αριστεράς και να κρατήσουμε ψηλά τα στοιχεία της ανιδιοτέλειας και της προσφοράς».

    [02] «Εκλογική κούρσα για δύο» σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση

    Με τίτλο «Κούρσα για δύο στο ράλι της κάλπης» το Κυριακάτικο Έθνος παρουσιάζει νέες μετρήσεις της ΜETRON ANALYSIS που διαπιστώνει «δίπολο» ανάμεσα στη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ με το κυβερνών κόμμα να έχει προβάδισμα καθώς αυξάνει την εκλογική του επιρροή σε σχέση με τη μέτρηση του Σεπτεμβρίου, από το 28,3% σήμερα βρίσκεται στο 30%.

    Ο ΣΥΡΙΖΑ διατηρεί την εκλογική του επιρροή, χωρίς ωστόσο μέχρι στιγμής να δείχνει σαφείς τάσεις ανόδου, σε σχέση πάντα με τα ευρήματα .

    Η Χρυσή Αυγή χάνει ψηφοφόρους, μετά τις αποκαλύψεις για την δράση της, ενώ το 7,6% δηλώνει πως θα ψηφίσει το κόμμα του Ν. Μιχαλολιάκου.Τον περασμένο Σεπτέμβρη το ίδιο αποτέλεσμα ήταν στο 11,2%.

    Το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται σταθερά στην τέταρτη θέση με το ποσοστό του να κινείται στο 7,2%, ενώ οι Ανεξάρτητοι Έλληνες έχουν ανεβάσει το ποσοστό τους από 5,2% στο 6,4%. Στο όριο εισόδου στη Βουλή η Δημοκρατική Αριστερά και μείωση της εκλογικής επιρροής για το ΚΚΕ.

    Οι Οικολόγοι Πράσινοι βρίσκονται πάνω από το όριο εισόδου στη Βουλή, ενώ ο ΛΑΟΣ του Γιώργου Καρατζαφέρη κινείται κοντά στο 2%.

    Ο ΣΥΡΙΖΑ από τα στοιχεία της δημοσκόπησης έχει σαφές προβάδισμα σε όλες τις ηλικίες εκτός όσων είναι πάνω από 65%.

    [03] Πολύνεκρη έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου στη Χάμα της Συρίας

    Βομβιστής αυτοκτονίας που οδηγούσε ένα φορτηγό παγιδευμένο με 1,5 τόνο εκρηκτικών σκότωσε σήμερα τουλάχιστον 31 ανθρώπους και τραυμάτισε δεκάδες στην κεντρική πόλη Χάμα της Συρίας, μετέδωσαν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης.

    Ο καμικάζι ανατινάχθηκε μέσα στο όχημά του σε έναν πολυσύχναστο δρόμο στα περίχωρα της πόλης, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων SANA.

    Η ίδια πηγή απέδωσε την επίθεση σε "τρομοκράτες", έναν όρο που χρησιμοποιεί για να αναφερθεί στις δυνάμεις των ανταρτών που μάχονται κατά του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.

    Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η επίθεση είχε στόχο σημείο ελέγχου του στρατού.

    Πλάνα που προβλήθηκαν από την κρατική τηλεόραση δείχνουν πυροσβέστες να επιχειρούν να σβήσουν εστίες φωτιάς και μαύρα σύννεφα καπνού να υψώνονται πάνω από απανθρακωμένα φορτηγά και αυτοκίνητα.

    Επιμέλεια: Μ. Μιχαλοπούλου

    [04] Το αεροπλάνο που έπεσε στο Βέλγιο ήταν ηλικίας 44 ετών

    Το αεροπλάνο που συνετρίβη χθες στο Βέλγιο με αποτέλεσμα τον θάνατο του πιλότου και 10 ερασιτεχνών του αλεξιπτωτισμού, ήταν ένα σκάφος ηλικίας 44 ετών το οποίο είχε ήδη συντριβεί το 2000, αναφέρουν σημερινά δημοσιεύματα του βελγικού Τύπου.

    Το αεροπλάνο, το οποίο σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες έχασε ένα φτερό πριν πέσει σ' έναν αγρό κοντά στη Ναμίρ (νότιο Βέλγιο), ένα Pilatus PC-6 Turbo Porter ελβετικής κατασκευής, είχε τεθεί σε υπηρεσία το Νοέμβριο του 1969, σύμφωνα με την εφημερίδα "Λα Λιμπρ Μπελζίκ".

    Το σκάφος ήταν ως το 1984 ιδιοκτησία της ελβετικής εταιρείας Ciba - Pilatus και ειδικευόταν σε γεωργικούς ψεκασμούς. Στη συνέχεια χρησιμοποιήθηκε, από το 1985 ως το 1989, για επιχειρήσεις του Ερυθρού Σταυρού, κυρίως στην Αγκόλα. Το 1989 έγινε ιδιοκτησία ενός κέντρου αλεξιπτωτισμού στη Φλάνδρα (βόρειο Βέλγιο), το Paracentrum στο Oud-Turnhout.

    Όμως στις 12 Μαρτίου του 2000, το αεροπλάνο συνετρίβη στο μικρό αεροδρόμιο του Μουρσέλε, όχι μακριά από τη γαλλική πόλη Λίλλη. Το μονοκινητήριο ελικοφόρο έπεσε ενώ πετούσε σε ύψος περίπου 30 μέτρων από το έδαφος, με αποτέλεσμα να τραυματισθεί ο πιλότος και οι δέκα επιβάτες του, σύμφωνα με τη "Λα Λιμπρ Μπελζίκ".

    Ο βασιλιάς Φίλιππος και ο πρωθυπουργός Έλιο Ντι Ρούπο μετέβησαν χθες το βράδυ στον τόπο της τραγωδίας. Ουδείς επέζησε από τους επιβαίνοντες στο αεροπλάνο.

    Επιμέλεια: Γ. Αγγελόπουλος

    [05] Απαισιόδοξοι οι πολίτες της Κύπρου μετά το «κούρεμα»

    Η απαισιοδοξία εξακολουθεί να είναι το κυρίαρχο συναίσθημα των Ελληνοκυπρίων, μετά τον Μάρτιο, με τη μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών να πιστεύει ότι τα πράγματα στον τόπο κινούνται προς την λάθος κατεύθυνση. Το σοκ του «κουρέματος» άφησε ανεξίτηλα σημάδια στην κυπριακή οικονομική και πολιτική πραγματικότητα με όλα τα συνακόλουθα που αποτυπώνονται μέχρι και σήμερα στις αντιδράσεις του εκλογικού σώματος.

    Τα αποτέλεσμα έρευνας που διενεργήθηκε για λογαριασμό της GNORA - Σύμβουλοι Επικοινωνίας, από τη Metron Analysis, την περίοδο 4-9 Οκτωβρίου, με δείγμα 1.005 άτομα, είναι αποκαλυπτικά του τι επικρατεί σήμερα στην κυπριακή κοινωνία: Ανησυχία, έλλειψη εμπιστοσύνης, σύγχυση, απαξίωση. Η έρευνα δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα «Φιλελεύθερος».

    Το ποσοστό αυτών που πιστεύουν ότι η πορεία της Κύπρου κινείται προς λάθος κατεύθυνση εκτοξεύεται στο 69%. Η εκτίμηση αυτή διαχέεται σε όλες τις πολιτικές δυνάμεις μηδέ του ΔΗΣΥ εξαιρουμένου, αφού ένας στους δύο ψηφοφόρους του κυβερνώντος κόμματος είναι πεπεισμένος ότι τα πράγματα κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση.

    Ζοφερό είναι για εφτά στους δέκα πολίτες το μέλλον. Το 69% της κοινής γνώμης πιστεύει ότι η κατάσταση της κυπριακής οικονομίας θα είναι χειρότερη τον επόμενο χρόνο. Μόνο το 15% παρουσιάζεται αισιόδοξο ότι η κατάσταση θα βελτιωθεί. Και ένα άλλο 15% δηλώνει ότι θα παραμείνει η ίδια. Οι πιο απαισιόδοξοι είναι ψηφοφόροι του ΑΚΕΛ και οι πιο αισιόδοξοι του ΔΗΣΥ, αν και αυτοί σε ποσοστό 56% δίνουν αρνητικό πρόσημο στις εξελίξεις.

    Στο πολιτικό σκηνικό οι πολίτες δίνουν πίστωση χρόνου στον πρόεδρο Αναστασιάδη , ο οποίος πιστώνεται με την προσπάθεια να αντιμετωπίσει την οικονομική κατάσταση που παρέλαβε.

    Το ενδεχόμενο χρεοκοπίας της κυπριακής Πολιτείας το αποκλείει το 73%, με το 22% να πιστεύει ότι δεν θα μπορέσει να το αποφύγει.

    Η διακυβέρνηση Αναστασιάδη εισπράττει θετικά πρόσημα για τη διαχείριση του φυσικού αερίου. Εφτά στους δέκα πολίτες την αξιολογούν θετικά.

    Στο Κυπριακό η κοινή γνώμη είναι μοιρασμένη. Επτά στους δέκα πολίτες εντάσσουν τον παράγοντα «επιστροφή της Αμμοχώστου» στους λόγους που μπορούν να λειτουργήσουν θετικά στην προσπάθεια για ανάπτυξη.

    [06] Πιέσεις στη Σ. Αραβία να καταλάβει την έδρα της στο Συμβούλιο Ασφαλείας

    Οι αραβικές χώρες άσκησαντο Σάββατοπιέσεις στη Σαουδική Αραβία για να αλλάξει γνώμη και να αποδεχθεί τελικά να καταλάβει την έδρα της στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ από την 1η Ιανουαρίου του 2014.

    Οι πρεσβευτές των αραβικών χωρών στον ΟΗΕ απηύθυναν το αίτημά τους αυτό σε ανακοίνωση που εξέδωσαν έπειτα από σχετική συνάντηση που πραγματοποίησαν. Αυτή διοργανώθηκε μετά την ανακοίνωση του Ριάντ ότι δεν θέλει να καταλάβει την έδρα που του προσφέρθηκε στο Συμβούλιο Ασφαλείας, κυρίως σε διαμαρτυρία για την αποτυχία του οργάνου αυτού να ρυθμίσει τις συγκρούσεις στην Μέση Ανατολή και ιδιαίτερα την συριακή κρίση.

    Οι ηγέτες της Σαουδικής Αραβίας πρέπει "να αποδεχθούν την έδρα τους στο Συμβούλιο Ασφαλείας και να συνεχίσουν την θαρραλέα τους αποστολή της υπεράσπισης των συμφερόντων μας ιδιαίτερα από το βήμα του Συμβουλίου Ασφαλείας", αναφέρεται στην ανακοίνωση αυτή η οποία δημοσιοποιήθηκε από τις αραβικές χώρες στα Ηνωμένα Έθνη.

    Στην ανακοίνωσή αυτή οι αραβικές χώρες εκφράζουν ωστόσο τον "σεβασμό και την κατανόησή" τους για την θέση της Σαουδικής Αραβίας, αλλά προσθέτουν ότι είναι πολύ σημαντικό το Ριάντ να εκπροσωπεί τον αραβικό κόσμο στο Συμβούλιο Ασφαλείας "αυτήν την σημαντική και ιστορική περίοδο, ιδιαίτερα για την περιοχή της Μέσης Ανατολής".

    Το Συμβούλιο Ασφαλείας, το οποίο έχει 15 μέλη, ανανεώνει κάθε χρόνο 5 από τις 10 έδρες των μη μόνιμων μελών του, σε περιφερειακή βάση. Την Πέμπτη η Σαουδική Αραβία, το Τσαντ, η Χιλή, η Νιγηρία και η Λιθουανία εξελέγησαν για μια διετή θητεία, η οποία θα αρχίσει την 1η Ιανουαρίου του ερχόμενου έτους.

    Αν η Σαουδική Αραβία εμμείνει στην απόφασή της, εναπόκειται στην αραβική ομάδα στους κόλπους της Γενικής Συνέλευσης να βρει έναν νέο υποψήφιο, τον οποίο θα υιοθετήσει στη συνέχεια το σύνολο της Γενικής Συνέλευσης σε μια ψηφοφορία.

    [07] Αρχαιοβοτανικά κατάλοιπα στο σπήλαιο της Θεόπετρας

    Σημαντικές πληροφορίες για τους δεσμούς και τις αλληλεπιδράσεις του ανθρώπινου είδους με τον πολυδιάστατο κόσμο των φυτών φέρνουν στο φως - μεταξύ άλλων - τα αρχαιοβοτανικά κατάλοιπα του Σπηλαίου της Θεόπετρας, όπως αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η αρχαιολόγος Nίνα Κυπαρίσση-Αποστολίκα, επίτιμη διευθύντρια της Εφορείας Παλαιοανθρωπολογίας και Σπηλαιολογίας του Υπουργείου Πολιτισμού, με την αφορμή της συμπλήρωσης πέντε χρόνων από τότε που ο χώρος του σπηλαίου της Θεόπετρας έγινε επισκέψιμος.

    Με τη διαδικασία του νεροκόσκινου, σύμφωνα με την ίδια, εντοπίστηκαν στα παλαιολιθικά στρώματα καμένοι καρποί, όπως άγριο αμύγδαλο, βατόμουρο, τσικουδιά, μπιζέλι κ.ά. ψυχανθή (όσπρια) και αγρωστώδη (δημητριακά), ως αποτέλεσμα καρποσυλλογής προς βρώση καθώς και άλλα είδη αγριόχορτων προορισμένων κυρίως για ζωοτροφές, ενώ είναι πολύ πιθανό ότι οι Παλαιολιθικοί ένοικοι του σπηλαίου χρησιμοποιούσαν ακόμη μεγαλύτερη ποικιλία καρπών και φυτών, που δεν επιβίωσαν ώστε να φθάσουν ως εμάς. Στα Μεσολιθικά δείγματα εξακολουθεί η παρουσία άγριων οσπρίων, φρούτων και καρπών και άλλων φυτικών ειδών που είτε εντάσσονταν στο διαιτολόγιο των χρηστών του σπηλαίου είτε χρησιμοποιούνταν σε άλλες δραστηριότητες.

    Η αρχαιοβοτανική αυτή συγκέντρωση προέκυψε, όπως αναφέρει η αρχαιολόγος, από τη συστηματική συλλογή περίπου 550 δειγμάτων χώματος, στα οποία έγινε η διαδικασία του νεροκόσκινου. Τα φυτικά κατάλοιπα αποτελούν σημαντικούς φορείς πληροφορίας σχετικά με τους δεσμούς και τις αλληλεπιδράσεις του ανθρώπινου είδους με τον πολυδιάστατο κόσμο των φυτών, τις ανθρώπινες επιλογές στη διαχείριση του χλωριδικού περιβάλλοντος, τις στρατηγικές επιβίωσης και οικονομικής οργάνωσης μιας ομάδας. Και, όπως γίνεται αντιληπτό, το αρχαιοβοτανικό υλικό της Θεόπετρας λόγω της παλαιότητάς του, καθώς είναι το αρχαιότερο που προέρχεται από αρχαιολογικές ανασκαφές στον ελλαδικό χώρο, συνιστά ένα πολύτιμο αρχείο δεδομένων για τη διερεύνηση των πρώιμων σταδίων εκμετάλλευσης του φυτικού κόσμου στον ελληνικό χώρο. Και επιπλέον, αυτό που έχει διαίτερη σημασία από αυτό το υλικό, είναι ότι είδη φυτών που στην παλαιολιθική περίοδο τα βρίσκουμε σε άγρια μορφή, στη Νεολιθική τα συναντούμε καλλιεργημένα και αυτό επιβεβαιώνει τη συνέχεια του πολιτισμού στον ίδιο χώρο.

    [08] «Το κοινό δακρίζει με τους στίχους του Παλαμά»

    «Η Πηνελόπη Δέλτα συναντά τον Μάγκα», και φέτος στο «Θέατρον» του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος», και η αεικίνητη Μιμή Ντενίση μίλησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για την ιδέα της παράστασης, τη συγκίνηση των θεατών, τα θεατρικά σχέδιά της, αλλά και την ελληνική κρίση.

    «Δεν ήταν κάτι που το είχα στο μυαλό μου όπως άλλα έργα. Πέρυσι, που ήταν η επέτειος για τα 100 χρόνια της Θεσσαλονίκης, συζητώντας με φίλους λέγαμε ότι δεν έγινε κάτι, δεν υπήρξε κάποιο έργο, για τα 100 χρόνια της πόλης. Σκέφτηκα λοιπόν τι θα μπορούσα να διασκευάσω και κατέληξα στον «Μάγκα», επειδή αγαπώ την Πηνελόπη Δέλτα, αλλά κυρίως γιατί ήταν το μόνο έργο που μιλούσε για τον Μακεδονικό αγώνα. Μετά μίλησα με το Μέγαρο της Θεσσαλονίκης, το βρήκαν πολύ ενδιαφέρον και έτσι ξεκίνησα, χωρίς να έχω συνειδητοποιήσει αρχικά τη δυσκολία της διασκευής. Όταν ξαναδιάβασα το βιβλίο είδα ότι η Πηνελόπη Δέλτα έχει αφηγητή ένα σκύλο, και αναρωτήθηκα «πώς θα το ανεβάσω»; Έτσι μου ήρθε η ιδέα και στην ουσία έγραψα ένα έργο που έχει μέσα κομμάτια από τον «Μάγκα», είναι σαν να παρακολουθείς το έργο εν τη γενέσει του, την ώρα που γράφεται» είπε η Μιμή Ντενίση στο ΑΠΕ-ΜΠΕ μιλώντας για το έργο που η ίδια έγραψε, σκηνοθέτησε και πρωταγωνιστεί και εμπεριέχει κομμάτια από τον «Μάγκα» της Πηνελόπης Δέλτα, ίσως το πιο πολυδιαβασμένο βιβλίο για παιδιά.

    Αναφερόμενη στα στοιχεία του έργου που κεντρίζουν το ενδιαφέρον των θεατών η κ. Ντενίση τόνισε: «νομίζω ότι αρέσει η αθωότητα, η αγνότητα του κειμένου. Γιατί ο Έλληνας όσο και να ταλαιπωρείται, όσο και να παραπλανάται κάποιες φορές και όσο και να περιπλανάται ο ίδιος, κατά βάθος την θέλει την αγνότητα και την έχει. Το έργο, σου φέρνει στο μυαλό, αξίες και ιδέες πολύ ελληνικές αλλά λίγο ξεχασμένες. Μιλάω για την Ελλάδα με έναν τρόπο ούτε εθνικιστικό, ούτε πατριωτικό, μ' έναν τρόπο πολύ ευαίσθητο και πολύ βαθύ. Και αυτό τους συγκινεί. Βλέπω το κοινό που στο τέλος δακρύζει. Όταν ακούνε τους στίχους του Παλαμά, «Η Ελλάδα θα βγάλει και πάλι φτερά, μεγάλα φτερά», βλέπω ότι όλα τα μάτια είναι δακρυσμένα. Ο λόγος για τον οποίο σκέφτηκα να στραφούμε και στα σχολεία -και αυτό κάνουμε φέτος στον «Ελληνικό Κόσμο»- ήταν διότι δεν ξέρω αν τα παιδιά 15,16 ετών θα ερχόντουσαν. Όταν έρχονται γοητεύονται πάρα πολύ και ξυπνάει μέσα τους ότι καλό αισθάνονται για την Ελλάδα. Δεν τα έχει οδηγήσει προς τα εκεί τίποτα, ούτε η κοινωνία μας, ούτε τα μέσα ενημέρωσης, ούτε και η οικογένεια πολλές φορές. Γι' αυτό και παίζουμε κάθε μέρα το πρωί, με πολύ χαμηλή τιμή, με 7 ευρώ, ακριβώς για να έρθει η νεολαία».

    Η πετυχημένη θεατρική παραγωγός και ηθοποιός, Μιμή Ντενίση, προετοιμάζει ήδη το επόμενο βήμα της, για το οποίο, όπως είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, έχει κάνει έρευνα πάνω από δύο χρόνια.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 20 October 2013 - 10:30:23 UTC