Visit the Web Pages Hosted by HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 13-10-15

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Τη συγκρότηση προοδευτικού τρίτου πόλου, προτείνει ο Φ. Κουβέλης
  • [02] Στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο Ευ. Βενιζέλος
  • [03] Σήμερα η τροπολογία αναστολής χρηματοδότησης κομμάτων
  • [04] Σε δημόσια διαβούλευση ο Μεταναστευτικός Κώδικας
  • [05] Στις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός
  • [06] Απολογείται ο Ρουπακιάς
  • [07] Απεργούν οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί
  • [08] Ξεκινά η διάθεση πετρελαίου θέρμανσης
  • [09] Ιω. Στουρνάρας: «Δεν θα ληφθούν άλλα οριζόντια δημοσιονομικά μέτρα»
  • [10] Oικονομία και Kυπριακό στο επίκεντρο των συνομιλίων Αναστασιάδη - Ρομπάι
  • [11] Στους είκοσι οι νεκροί από τον ισχυρό σεισμό στις Φιλιππίνες
  • [12] Στο αρχαίο ελληνικό θέατρο στηρίχτηκε ο σχεδιασμός της Όπερας του Σίδνεϊ

  • [01] Τη συγκρότηση προοδευτικού τρίτου πόλου, προτείνει ο Φ. Κουβέλης

    Τη συγκρότηση ενός προοδευτικού τρίτου πόλου, προτείνει ο Φ.Κουβέλης, σε συνέντευξή του στο "ΕΘΝΟΣ" ενώ λέει όχι σε εκλογική συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ.

    «Η ανασυγκρότηση του χώρου του δημοκρατικού σοσιαλισμού αφορά δυνάμεις που βρίσκονται πλησίον της ΔΗΜΑΡ» σημειώνει, ενώ αναφερόμενος στο κείμενο των 58 προσωπικοτήτων για την ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς, υπογραμμίζει ότι «είναι απαραίτητη η αναζήτηση συγκλίσεων και πολιτικών διεξόδου από την κρίση».

    Ο κ. Κουβέλης τονίζει ότι «δεν δημιουργείται αντικειμενικά ένα πολιτικό πλαίσιο που να επιτρέπει τη συζήτηση για εκλογική συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ», το οποίο «όπως πολιτικά εκφράζεται, έχει κάνει βασικές επιλογές που μας βρίσκουν αντίθετους».

    Οριοθετεί την προοπτική του προοδευτικού τρίτου πόλου, για τον οποίο υπογραμμίζει ότι "δεν μπορεί και δεν θα γίνει συνιστώσα ούτε της συντηρητικής πολιτικής, ούτε βέβαια μιας Αριστεράς που ρέπει στον λαϊκισμό και επαγγέλλεται στην επιστροφή στο χθες" θέτοντας και τις διαχωριστικές γραμμές με τον ΣΥΡΙΖΑ και απευθύνει πρόσκληση για συστράτευση "σε όλες τις ευρύτερες δυνάμεις του δημοκρατικού σοσιαλισμού, της σοσιαλδημοκρατίας, του προοδευτικού κέντρου, της πολιτικής οικολογίας και όλων των δυνάμεων που θέλουν να εμβαθύνουν τη δημοκρατία με την οικονομική, κοινωνική και πολιτική έννοια".

    [02] Στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο Ευ. Βενιζέλος

    Ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος θα γίνει δεκτός στις 15:00 από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, προκειμένου να τον ενημερώσει για όλο το φάσμα των θεμάτων της εξωτερικής πολιτικής.

    [03] Σήμερα η τροπολογία αναστολής χρηματοδότησης κομμάτων

    Στο νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, επισύναψε το υπουργείο Εσωτερικών την τροπολογία για την αναστολή της κρατικής χρηματοδότησης κομμάτων που κατηγορούνται για εγκληματικές δραστηριότητες, προκειμένου να επισπευσθεί η υπερψήφισή της.

    Σημειώνεται πως σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό, η τροπολογία επρόκειτο να ενταχθεί στο νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για την ηλεκτρονική επιτήρηση των υποδίκων, του οποίου ωστόσο η συζήτηση θα καθυστερήσει στον τρέχοντα προγραμματισμό του κοινοβουλευτικού έργου.

    Το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, θα συζητηθεί μαζί με την προαναφερθείσα τροπολογία, στην Ολομέλεια της Βουλής .

    [04] Σε δημόσια διαβούλευση ο Μεταναστευτικός Κώδικας

    Σε δημόσια διαβούλευση τίθεταισήμερα, Τρίτη,ο Κώδικας Μετανάστευσης, κύριο χαρακτηριστικό του οποίου είναι η εφαρμογή της Οδηγίας για τους «Επί μακρόν Διαμένοντες», για όσους νομίμως εργάζονται στην Ελλάδα επί χρόνια. Κύριοι δικαιούχοι της άδειας, που τώρα θα αρχίσει να εφαρμόζεται στην Ελλάδα αν και έχει ενσωματωθεί στο ελληνικό Δίκαιο από το 2006, θα είναι όσοι κατέχουν τις «Εθνικές Άδειες» δεκαετούς νόμιμης διαμονής. Όσοι λάβουν την άδεια του «Επί μακρόν Διαμένοντος», που αποτελεί ευρωπαϊκή οδηγία η οποία βασίζεται στον κανονισμό περί ελεύθερης κυκλοφορίας πολιτών, θα έχουν τη δυνατότητα να εργασθούν νομίμως σε όλα τα κράτη- μέλη της ΕΕ.

    Επίσης, με τον Κώδικα Μετανάστευσης, το καθεστώς του «Επί μακρόν Διαμένοντος» θα δίνεται και στα παιδιά των γονέων, που έχουν υπάρξει επί χρόνια νόμιμοι στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα, όλα τα παιδιά που ενηλικιώνονται θα λαμβάνουν την πενταετή άδεια του «Επί μακρόν Διαμένοντος» και θα έχουν τη δυνατότητα να την ανανεώσουν για άλλη μια πενταετία, ώστε στη συνέχεια να αποφασίσουν εάν θα παραμείνουν στη χώρα και εάν θα υποβάλουν αίτηση για ελληνική υπηκοότητα.

    [05] Στις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός

    Στις Βρυξέλλες μεταβαίνει σήμερα ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, όπου θα μιλήσει σε εκδήλωση που διοργανώνουν το Ίδρυμα Κωνσταντίνος Καραμανλής και το Ίδρυμα Konrad Adenauer Stiftung με θέμα «Η αναγκαιότητα της Ευρώπης».

    Οκ. Σαμαράςθα επιστρέψει στην Αθήνα το βράδυ.

    [06] Απολογείται ο Ρουπακιάς

    Αναμένεται να απολογηθεί σήμερα για την κατηγορία της συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, ο Γεώργιος Ρουπακιάς, δράστης της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα.

    Στο μεταξύ, στοιχεία για διακίνηση όπλων από βουλευτές της Χρυσής Αυγής και άλλες παράνομες δραστηριότητες έδωσε στους ανακριτές της υπόθεσης προστατευόμενος μάρτυρας, προσωρινά κρατούμενος για άλλη υπόθεση.

    Ο μάρτυρας, ήλωσε ότι είναι δημοσιογράφος και κατέθεσε πως υπήρξε γραμματέας της τοπικής Οργάνωσης της Χρυσής Αυγής στα νότια προάστια.Στην κατάθεση του ο μάρτυρας φέρεται να υποστήριξε ότι είχε ακούσει πως χρηματοδοτούν το κόμμα «δύο μεγάλοι Έλληνες εφοπλιστές», πλην όμως δεν θέλησε να τους κατονομάσει «επί του παρόντος».

    [07] Απεργούν οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί

    Σε 24ωρη απεργία κατέρχονται σήμερα οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί, ενώ στις 11:00θα πραγματοποιήσουν και πορεία προς τη Βουλή, ξεκινώντας από τα γραφεία του συνδικαλιστικού τους σωματείου στην Ομόνοια.

    Οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί ζητούν να αποσυρθεί εγκύκλιος του υπουργείου Παιδείας με την οποία, όπως αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους, «επιχειρείται να εγκαθιδρυθεί καθεστώς μαζικών και αναιτιολόγητων απολύσεων στα ιδιωτικά σχολεία και να περάσει η εποπτεία της ιδιωτικής εκπαίδευσης από το υπουργείο Παιδείας στα υπουργεία Εργασίας και Εμπορίου».

    Η ΟΙΕΛΕ έχει υποβάλει αίτηση ακύρωσης της επίμαχης εγκυκλίου στο Συμβούλιο της Επικρατείας η οποία πρόκειται να συζητηθεί την προσεχή Πέμπτη 17 Οκτωβρίου. Το ΣτΕ έχει αναστείλει προσωρινά, με απόφασή του, την εφαρμογή της εγκυκλίου.

    Οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί διεκδικούν επίσης την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας στα φροντιστήρια δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και στα κέντρα ξένων γλωσσών.

    [08] Ξεκινά η διάθεση πετρελαίου θέρμανσης

    Αρχίζει σήμερα η διάθεση πετρελαίου θέρμανσης, ενώ διευρύνονται τα κριτήρια χορήγησης του επιδόματος.

    Ειδικότερα σε ανακοίνωσή του, το υπουργείο Οικονομικών αναφέρει τα εξής:

    «Η Κυβέρνηση, σε σχέση με τη χορήγηση του επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης για την περίοδο 2013-2014, με στόχο την ελάφρυνση των χαμηλότερων εισοδηματικά στρωμάτων και την αύξηση της κατανάλωσης πετρελαίου θέρμανσης, αποφάσισε:

    1. Τη διεύρυνση των κριτηρίων για τη χορήγηση του επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης, προκειμένου να δικαιούνται περισσότεροι συμπολίτες μας το επίδομα, ως εξής:

    Εισοδηματικά κριτήρια:

    - Άγαμοι υπόχρεοι έως 30.000 ευρώ (από 25.000 ευρώ).

    - Έγγαμοι υπόχρεοι έως 40.000 ευρώ (από 35.000 ευρώ), με προσαύξηση 3.000 ευρώ για κάθε τέκνο.

    - Μονογονεϊκή οικογένεια έως 43.000 ευρώ, όταν υπάρχει ένα τέκνο με προσαύξηση 3.000 ευρώ για κάθε επιπλέον τέκνο.

    Περιουσιακά κριτήρια:

    - Άγαμοι υπόχρεοι έως 200.000 ευρώ ακίνητης περιουσίας (από 150.000 ευρώ).

    - Έγγαμοι υπόχρεοι έως 300.000 ευρώ ακίνητης περιουσίας (από 200.000 ευρώ).

    - Το κριτήριο της κατοχής αυτοκινήτων, διευρύνεται ώστε να δικαιούνται το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης όσοι κατέχουν αυτοκίνητο μέχρι 3.000cc, έναντι των 2.000cc που ίσχυε.

    2. Την αύξηση του ποσού επιδότησης ανά λίτρο πετρελαίου θέρμανσης στα 0,35 ευρώ/λίτρο, από 0,28 ευρώ/λίτρο που ίσχυε μέχρι σήμερα.

    Από το συνδυασμό της διεύρυνσης των ως άνω κριτηρίων, προκύπτει ότι περίπου 580 χιλιάδες νοικοκυριά θα μπορούν να λάβουν το αυξημένο κατά 25% περίπου επίδομα πετρελαίου θέρμανσης. Για όσους συμπολίτες μας λάβουν το εν λόγω επίδομα η τελική λιανική τιμή ανά λίτρο θα διαμορφωθεί κάτω του ενός ευρώ (1ευρώ/ λίτρο) περίπου, δηλαδή σε ύψος συγκρίσιμο με αυτό που ίσχυε προ της περυσινής εξίσωσης πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης.

    Παράλληλα, η κυβέρνηση έχοντας πλήρη επίγνωση των προβλημάτων ρευστότητας των ελληνικών νοικοκυριών, προχωρά στη θέσπιση άμεσης προκαταβολής ύψους 25% επί του συνολικού ποσού που αντιστοιχεί στα λίτρα που δικαιούνται, στους συμπολίτες μας που θα υποβάλλουν με βάση τα κριτήρια αυτά τις αιτήσεις τους στην ηλεκτρονική εφαρμογή της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων. Η πληρωμή του υπολοίπου ποσού θα διενεργείται τμηματικά με την υποβολή των δικαιολογητικών από τους ενδιαφερόμενους».

    [09] Ιω. Στουρνάρας: «Δεν θα ληφθούν άλλα οριζόντια δημοσιονομικά μέτρα»

    Τη βεβαιότητα ότι δεν θα ληφθούν άλλα οριζόντια δημοσιονομικά μέτρα, εξέφρασε τη Δευτέρα από το Λουξεμβούργο, μιλώντας στους δημοσιογράφους, ο υπουργός οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, λίγο μετά τη λήξη του Eurogroup.

    Ο κ. Στουρνάρας τόνισε ότι το βάρος των κυβερνητικών προσπαθειών επικεντρώνεται τώρα στη μεγαλύτερη δυνητική αύξηση του ΑΕΠ και στην υιοθέτηση μέτρων καθαρά διαρθρωτικού χαρακτήρα. Πρόσθεσε, επίσης, ότι το «κυκλικά διορθωμένο πρωτογενές πλεόνασμα» της Ελλάδας (δηλαδή το απαλλαγμένο από συγκυριακούς παράγοντες πλεόνασμα) ανέρχεται στο 4-6% του ΑΕΠ.

    Ο υπουργός Οικονομικών πρόσθεσε ότι η Ελλάδα βρίσκεται πολύ κοντά στην ικανοποίηση των προαπαιτούμενων για την εκταμίευση της δόσης, ύψους 1 δισ. ευρώ.

    Σε ό,τι αφορά το λεγόμενο «χρηματοδοτικό κενό» της Ελλάδας, ο Γ. Στουρνάρας το προσδιόρισε γύρω στα 5 δισ. ευρώ για το δεύτερο εξάμηνο του 2014 και γύρω στα 10,4-10,8 δισ. ευρώ για τη διετία (Ιουλίου 2014-Ιουλίου 2016). Σημείωσε ότι στο αποψινό Eurogroup έγινε μια πρώτη συζήτηση και ότι η απόφαση αναμένεται να ληφθεί ως το τέλος του έτους.

    Κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση του εκτελεστικού μέλους του συμβουλίου της ΕΚΤ, Γκιόργκ 'Ασμουσεν ότι το χρηματοδοτικό κενό δεν θα καλυφθεί με τη μετακύληση ομολόγων, ο Γ. Στουρνάρας τόνισε ότι όλες οι επιλογές βρίσκονται στο τραπέζι. Πρόσθεσε ότι αν το κενό δεν καλυφθεί με μετακύληση ομολόγων, τότε θα καλυφθεί με ένα ισοδύναμο τρόπο. «Τίποτα δεν είναι εκτός διαπραγμάτευσης», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός οικονομικών και πρόσθεσε: «Όπως εμείς τηρούμε τις δεσμεύσεις μας, έτσι και οι εταίροι θα τηρήσουν τις δικές τους».

    Σε ό,τι αφορά τη συζήτηση για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, ο Γ. Στουρνάρας δήλωσε ότι η Ελλάδα επιθυμεί «απομείωση του χρέους», σημειώνοντας πως αυτό μπορεί να επιτευχθεί με διάφορους τρόπους, όπως π.χ με την επιμήκυνση της ωρίμανσης των δανείων ή/και με τη μείωση των επιτοκίων.

    Ερωτηθείς για την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές, ο Γ. Στουρνάρας ανέφερε ότι καλό θα ήταν αυτό να συμβεί πριν από τη λήξη του δημοσιονομικού προγράμματος και συγκεκριμένα το δεύτερο εξάμηνο του 2014, εκδίδοντας περιορισμένου ύψους ομόλογα.

    Γ. Ντάισελμπλουμ: Εντυπωσιακή πρόοδο η Ελλάδα, αλλά πρέπει να υλοποιηθούν ακόμα πολλά

    Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερουν Ντάισελμπλουμ, τόνισε ότι η Ελλάδα έχει επιτελέσει εντυπωσιακή πρόοδο και καταβάλει τεράστιες προσπάθειες για να επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι υπάρχουν ακόμα πολλά που πρέπει να υλοποιηθούν, όπως η μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης, η επίσπευση των ιδιωτικοποιήσεων, η απελευθέρωση ορισμένων επαγγελμάτων και η συνέχιση των προσπαθειών για την πάταξη της φοροδιαφυγής.

    Σχετικά με το χρηματοδοτικό κενό, ο πρόεδρος του Eurogroup, ανέφερε ότι θα συζητηθεί στο Eurogroup του Δεκεμβρίου, επισημαίνοντας τη δέσμευση του Eurogroup «να παράσχει την κατάλληλη στήριξη στην Ελλάδα, υπό την προϋπόθεση ότι η χώρα πληροί τις προϋποθέσεις του προγράμματος». Εξέφρασε, ωστόσο, την έκπληξή του για το «ύψος του χρηματοδοτικού κενού της Ελλάδας», όπως το προσδιόρισε ο Γ. 'Ασμουσεν πριν από την συνεδρίαση του Eurogroup.

    Τόσο ο Γ. Ντάισελμπλουμ, όσο και ο Επίτροπος Οικονομίας, Όλι Ρεν, εξέφρασαν την ελπίδα ότι η αξιολόγηση της Τρόικας θα έχει ολοκληρωθεί ως το Νοέμβριο, ούτως ώστε το Eurogroup να μπορέσει να προχωρήσει στην επίλυση του χρηματοδοτικού κενού. Ο Γ. Ντάισελμπλουμ δήλωσε ξεκάθαρα ότι «κανένας στο Eurogroup δεν επιθυμεί κούρεμα του ελληνικού χρέους», πρόσθεσε όμως ότι υπάρχουν άλλοι τρόποι απομείωσης του.

    Τέλος, ο Όλι Ρεν, από την πλευρά του, δήλωσε ότι το Eurogroup αναμένει από την Ελλάδα να υλοποιήσει υποχρεώσεις δημοσιονομικού και διαρθρωτικού χαρακτήρα. Σε ό,τι αφορά την τρέχουσα αξιολόγηση της Τρόικας, τόνισε ότι απομένουν "τεχνικές εργασίες" που θα πρέπει να υλοποιηθούν από την ελληνική πλευρά.

    [10] Oικονομία και Kυπριακό στο επίκεντρο των συνομιλίων Αναστασιάδη - Ρομπάι

    Πολύ σημαντικές χαρακτηρίζονται οι συνομιλίες, που θα έχει σήμερα στη Λευκωσία ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρομπάι με τον πρόεδροτης Κύπρου, Ν.Αναστασιάδη.

    Ο κ. Ρομπάι, ο οποίος πραγματοποιεί μονοήμερη επίσκεψη στη Λευκωσία, θα έχει κατ΄ ιδίαν συνάντηση με τον πρόεδρο Αναστασιάδη από τον οποίο θα ενημερωθεί για την πορεία της κυπριακής οικονομίας, καθώς και για τις κινήσεις της Λευκωσίας, με στόχο την επανέναρξη των συνομιλιών στο Κυπριακό.

    Θα ακολουθήσουν διευρυμένες συνομιλίες αντιπροσωπειών των δύο πλευρών.

    Πέραν των κρίσιμων ζητημάτων που αντιμετωπίζει η Κύπρος, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου θα θέσει στο τραπέζι και την ατζέντα της συνόδου κορυφής που θα πραγματοποιηθεί στις 24 και 25 Οκτωβρίου.

    Στη συνέχεια, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου θα δώσει διάλεξη στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, ενώ το μεσημέρι θα παρακαθίσει σε επίσημο γεύμα που θα παραθέσει προς τιμήν του ο πρόεδρος Αναστασιάδης στο Προεδρικό Μέγαρο.

    Ο υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης, χαρακτήρισε την επίσκεψη Ρομπάι ουσιαστική σε οικονομικό και πολιτικό επίπεδο.

    Η επίσκεψη, είπε, έχει να κάνει με την κατάσταση της οικονομίας μετά τις αποφάσεις του Eurogroup.

    [11] Στους είκοσι οι νεκροί από τον ισχυρό σεισμό στις Φιλιππίνες

    Είκοσι άνθρωποι σκοτώθηκαν, σύμφωνα με νεότερο επίσημο απολογισμό, από τον ισχυρό σεισμό μεγέθους 7,1 βαθμών που έπληξε την περιοχή Μποχόλ στις Φιλιππίνες, στο κέντρο του αρχιπελάγους και κοντά στην τουριστική περιοχή Σεμπού.

    Σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, τουλάχιστον δύο χαμηλά κτίρια κατέρρευσαν, ενώ φωτογραφίες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν εκτεταμένες ζημιές σε παλιά και σύγχρονα κτίρια, ένα πανεπιστήμιο, μία εκκλησία και στο οδικό δίκτυο.

    Επιμέλεια: Ε. Κωτσάκη

    [12] Στο αρχαίο ελληνικό θέατρο στηρίχτηκε ο σχεδιασμός της Όπερας του Σίδνεϊ

    Κι όμως ο σχεδιασμός της διάσημης Όπερας του Σίδνεϊ στηρίχτηκε στα αρχαία ελληνικά θέατρα! Αυτό αναφέρεται στο ένθετο Review της εφημερίδας The Weekend Australian, στις σελίδες αρχιτεκτονικού ενδιαφέροντος όπου καταγράφεται η ιστορία της κατασκευής του γνωστού αξιοθέατου του Σίδνεϊ, του κτιρίου της Όπερας.

    Σε μια ιστορική αναδρομή από το 1957, από τη σύλληψη της ιδέας και τη διεξαγωγή διαγωνισμού για την κατασκευή του κτιρίου, αναφέρεται ότι «η επικρατέστερη κατασκευή, η οποία και κέρδισε στον διαγωνισμό, ήταν εμπνευσμένη από τα αρχαία ελληνικά ημικυκλικά θέατρα, με τους μικρότερους ή μεγαλύτερους διαδρόμους παραπλεύρως της σκηνής».

    Ιδιαίτερη σημασία δίνεται, επίσης, στους «γυάλινους τοίχους, οι οποίοι αιχμαλωτίζουν το φως», ενώ σημειώνεται ότι το κτίριο της Όπερας του Σύδνεϊ αποτέλεσε «αρχιτεκτονικό αριστούργημα σχεδίου, μορφής και λειτουργικότητας, συνδυάζοντας το παραδοσιακό και το μοντέρνο».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 15 October 2013 - 6:30:25 UTC