Visit the Hellenic Biomedical Scientists of the Diaspora Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 13-09-16

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Άκαρπη η συνάντηση Κ. Μητσοτάκη - σχολικών φυλάκων
  • [02] Διαμαρτυρία επαγγελματιών και εμπόρων στη Θεσσαλονίκη
  • [03] Κινητοποιήσεις μαθητών, καθηγητών, αστυνομικών και εμπόρων στην Κόρινθο
  • [04] Μεταφέρει στο Βέλγιο την έδρα της η ΒΙΟΧΑΛΚΟ
  • [05] Ο Ντράγκι ζητεί να γίνουν περισσότερα για να τονωθούν οι επενδύσεις
  • [06] Eurostat: Αποπληθωρισμό εμφάνισε η Ελλάδα και τον Αύγουστο
  • [07] Γαλλία, ΗΠΑ και Βρετανία υπερ΄"ισχυρής και υποχρεωτικού χαρακτήρα" συμφωνίας στον ΟΗΕ για τα χημικά
  • [08] «Τι φταίει για την κρίση μπαμπά»: Ένα βιβλίο - ιδεολογικό παραμύθι

  • [01] Άκαρπη η συνάντηση Κ. Μητσοτάκη - σχολικών φυλάκων

    Δίχως να υπάρξει κάτι νεότερο, ολοκληρώθηκε η συνάντηση του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης με αντιπροσωπεία των σχολικών φυλάκων, που διαμαρτύρονται για την ένταξή τους στο καθεστώς διαθεσιμότητας και ανησυχούν εντόνως ότι θα οδηγηθούν στην απόλυση.

    Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου, η συνάντηση εξελίχθηκε ομαλά, μάλιστα οι εκπρόσωποι των σχολικών φυλάκων ζήτησαν συγγνώμη από τον υπουργό για την ένταση που επικράτησε το πρωί. Ζήτησαν από τον υπουργό να ενταχθούν στην κινητικότητα και να μετακινηθούν σε άλλη θέση στο δημόσιο και παράλληλα να υπάρξουν κάποιες προβλέψεις για τους ηλικιωμένους σχολικούς φύλακες, προκειμένου να συνταξιοδοτηθούν.

    Από την πλευρά του, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης τους εξήγησε ότι δεν μπορεί προς το παρόν να τους υποσχεθεί κάτι αν δεν προχωρήσουν οι διαδικασίες, ενώ τους υποσχέθηκε ότι θα τους ενημερώσει όταν θα υπάρχουν συγκεκριμένα στοιχεία.

    Πάντως, από το υπουργείο υπάρχει η θέληση να πέσει η ένταση που παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες, επισημαίνοντας ότι το γραφείο του υπουργού θα είναι ανοικτό, προκειμένου ο διάλογος να δώσει τη θέση του σε φαινόμενα έντασης όπως σημειώθηκαν το πρωί.

    [02] Διαμαρτυρία επαγγελματιών και εμπόρων στη Θεσσαλονίκη

    Συγκέντρωση στην πλατεία Αγίας Σοφίας και πορεία στο κέντρο της Θεσσαλονίκης έκαναν έμποροι και επαγγελματίες που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της ΠΑΣΕΒΕ, στο πλαίσιο της κινητοποίησης με κλείσιμο των καταστημάτων που κήρυξε η ΓΣΒΕΕ.

    Οι διαδηλωτές πέρασαν από τη ΙΔ΄ ΔΟΥ, το ΙΚΑ, όπου εξέφρασαν τη συμπαράσταση στους εργαζόμενους του Ιδρύματος που διαμαρτύρονται, και τα γραφεία του ΟΑΕΕ κι επέστρεψαν στην πλατεία Αγίας Σοφίας. Εκεί, ενώθηκαν με τους εκπαιδευτικούς του ΠΑΜΕ και κατευθύνθηκαν στο συλλαλητήριο των ΕΛΜΕ στο άγαλμα του Βενιζέλου.

    [03] Κινητοποιήσεις μαθητών, καθηγητών, αστυνομικών και εμπόρων στην Κόρινθο

    Γενική αναστάτωση επικρατεί από το πρωί στην πόλη της Κορίνθου, η οποία αποτελεί επίκεντρο κινητοποιήσεων και συγκεντρώσεων διαμαρτυρίας μαθητών, καθηγητών, εμπόρων και αστυνομικών.

    Οι κινητοποιήσεις ξεκίνησαν με πορεία μεγάλης ομάδας μαθητών στους κεντρικούς δρόμους της Κορίνθου, σε ένδειξη στήριξης των καθηγητών τους στον απεργιακό αγώνα που ξεκίνησαν σήμερα. Η πορεία κατέληξε στην κεντρική πλατεία, Περιβολάκια, όπου είχαν συγκεντρωθεί οι απεργοί καθηγητές της πόλης, οι οποίοι επιβιβάστηκαν σε λεωφορεία και ξεκίνησαν για την Αθήνα, προκειμένου να συμμετάσχουν στην συγκέντρωση και την πορεία της ΟΛΜΕ. Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία από τους καθηγητές, η συμμετοχή στην πενθήμερη απεργία που ξεκίνησε σήμερα είναι μεγάλη σε όλα τα σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της Πελοποννήσου.

    Εξάλλου, στην κεντρική πλατεία Κορίνθου, πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση συνταξιούχων αστυνομικών, οι οποίοι ξεκίνησαν πορεία για το στρατόπεδο της πόλης που λειτουργεί ως Κέντρο Κράτησης παράνομων μεταναστών, προκειμένου να συμμετάσχουν στην ένστολη διαμαρτυρία των αστυνομικών της Πελοποννήσου.

    Στο μεταξύ, την τελευταία ώρα υπάρχει μεγάλη συγκέντρωση εμπόρων του Λουτρακίου, οι οποίοι σήμερα έχουν κλειστά τα καταστήματά τους, της Κορίνθου και του Κιάτου έξω από τα γραφεία του ΟΑΕΕ Κορίνθου, διεκδικώντας πιο ευνοϊκές ρυθμίσεις για να μπορούν να πληρώσουν τις ασφαλιστικές εισφορές τους, ενώ σε ψήφισμα που επέδωσαν ζητούν να μάθουν πού πήγαν τα χρήματα που πλήρωναν στο Ταμείο.

    [04] Μεταφέρει στο Βέλγιο την έδρα της η ΒΙΟΧΑΛΚΟ

    Τη μεταφορά της έδρας του από την Ελλάδα στο Βέλγιο αποφάσισε η διοίκηση του ομίλου ΒΙΟΧΑΛΚΟ, όπως ανακοίνωσε σήμερα στις αρμόδιες χρηματιστηριακές Αρχές.

    Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, τα διοικητικά συμβούλια της «ΒΙΟΧΑΛΚΟ- ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΧΑΛΚΟΥ ΚΑΙ ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΥ Α.Ε.» και της Viohalco S.Α. εταιρίας συμμετοχών, θυγατρικής της ΒΙΟΧΑΛΚΟ με έδρα το Βέλγιο αποφάσισαν την έναρξη της διαδικασίας για τη διασυνοριακή συγχώνευση με απορρόφηση της πρώτης από τη δεύτερη, λαμβάνοντας υπόψη την περαιτέρω συγχώνευση της εταιρίας Viohalco S.A. με την εταιρία Compagnie Financi?re et de D?veloppement Industriel S.A. με έδρα το Βέλγιο.

    Ακόμη, όρισαν ημερομηνία ισολογισμού μετασχηματισμού την 30.6.2013, και αποφάσισαν τη σύνταξη του κοινού σχεδίου διασυνοριακής συγχώνευσης και των εκθέσεων των διοικητικών συμβουλίων για τη διασυνοριακή συγχώνευση. Επίσης, ενέκριναν τις προπαρασκευαστικές ενέργειες των δύο εταιρειών για τον διορισμό κοινού ανεξάρτητου εμπειρογνώμονα από το εμποροδικείο των Βρυξελλών για τη σύνταξη της έκθεσης του άρθρου 6 του ελληνικού νόμου 3777/2009 και του άρθρου 772/9 του Βελγικού Κώδικα Εταιρειών, και έδωσαν την εντολή να γίνουν οι κατά τον νόμο απαιτούμενες ενέργειες και γνωστοποιήσεις.

    [05] Ο Ντράγκι ζητεί να γίνουν περισσότερα για να τονωθούν οι επενδύσεις

    Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Μάριο Ντράγκι ενθάρρυνε σήμερα τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να κάνουν περισσότερα για να ευνοήσουν τις επενδύσεις, κάτι που, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι αποτελεσματικότερο για να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα από το να μειωθεί απλώς το κόστος της εργασίας.

    "Ένα μέσο για να επιστρέψουμε γρήγορα στην ανταγωνιστικότητα είναι να επικεντρωθούμε στους μισθούς", εξήγησε ο Ντράγκι στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου την οποία οργάνωσε η ομοσπονδία της γερμανικής βιομηχανίας στο Βερολίνο. "Μια άλλη προσέγγιση, μακροπρόθεσμη, είναι να αυξηθεί η παραγωγικότητα", πρόσθεσε.

    "Ενώ οι αναπροσαρμογές στα κόστη δεν αυξάνουν την ανταγωνιστικότητα παρά μόνο σχετικά, τα κέρδη στην παραγωγικότητα (...) μπορούν να είναι απόλυτα και να ωφελήσουν όλες τις χώρες", συνέχισε ο Ιταλός Ντράγκι και πρόσθεσε: "Δεν βλέπω την ανταγωνιστικότητα σαν μια κούρσα ανάμεσα στις χώρες της ευρωζώνης με χαμένους και κερδισμένους".

    Η καινοτομία και η επένδυση είναι οι μοχλοί για να τονωθεί η παραγωγικότητα, εξήγησε, και οι κυβερνήσεις μπορούν να δράσουν ευνοϊκά επ' αυτών υιοθετώντας πολιτικές για την παροχή κινήτρων.

    Η αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας της ευρωζώνης στο σύνολό της είναι "ένα στοιχείο κλειδί για τη βελτίωση της σημερινής οικονομικής κατάστασης", σύμφωνα με τον Ντράγκι.

    "Το κύριο μήνυμά μου είναι: έχουμε κάνει σημαντικές προόδους (...) στη σταθεροποίηση της ευρωζώνης, αλλά υπάρχει ακόμη δουλειά να γίνει για να μεταμορφωθεί αυτό σε περισσότερο βιώσιμη ανάπτυξη και σε θέσεις εργασίας", δήλωσε ακόμη.

    Εκτός από τις προσπάθειες για την ανταγωνιστικότητα, ο Ντράγκι υπογράμμισε για μια ακόμη φορά ότι είναι σημαντικό να εφοδιαστεί η νομισματική ένωση με μια "πιο ισχυρή" θεσμική αρχιτεκτονική, κυρίως μέσω μιας τραπεζικής ένωσης.

    [06] Eurostat: Αποπληθωρισμό εμφάνισε η Ελλάδα και τον Αύγουστο

    Αποπληθωρισμό -1% εμφάνισε η Ελλάδα τον Αύγουστο, σημειώνοντας νέα μείωση σε σχέση με τον Ιούλιο (-0,5%), σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα στις Βρυξέλλες.

    Στην Eυρωζώνη, ο πληθωρισμός μειώθηκε στο 1,3% τον Αύγουστο, από 1,6% τον Ιούλιο, ενώ πριν από ένα χρόνο ήταν στο 2,6%. Στην ΕΕ ο πληθωρισμός μειώθηκε στο 1,5% από 1,7% την ίδια περίοδο, ενώ πριν από ένα χρόνο ήταν 2,7%.

    Μετά την Ελλάδα το χαμηλότερο ποσοστό πληθωρισμού στην ΕΕ εμφάνισε η Βουλγαρία (-0,7%) και η Λετονία (-0,1%), ενώ τα υψηλότερα ποσοστά παρατηρήθηκαν στην Εσθονία με 3,6%, την Ολλανδία με 2,8% και τη Ρουμανία με 2,6%. Σε σχέση με τον Ιούλιο ο πληθωρισμός μειώθηκε σε 24 κράτη μέλη και παρέμεινε αμετάβλητος σε τρία, ενώ δεν υπάρχουν στοιχεία για τη Μεγάλη Βρετανία.

    [07] Γαλλία, ΗΠΑ και Βρετανία υπερ΄"ισχυρής και υποχρεωτικού χαρακτήρα" συμφωνίας στον ΟΗΕ για τα χημικά

    Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ και οι υπουργοί Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι και της Βρετανίας Ουίλιαμ Χέιγκ θεωρούν "κρίσιμης σημασίας" την επίτευξη συμφωνίας επί "ισχυρής και υποχρεωτικού χαρακτήρα" απόφασης του ΟΗΕ για τη Συρία, ανακοίνωσε η γαλλική προεδρία.

    Κατά τη διάρκεια συνάντησής τους στο Μέγαρο των Ηλυσίων στο Παρίσι, στην οποία συμμετείχε και ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Λοράν Φαμπιούς, ζήτησαν να υπάρξει ένα "συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα" για τον έλεγχο και την καταστροφή του χημικού οπλοστασίου του συριακού καθεστώτος.

    Ο Φρανσουά Ολάντ δήλωσε κατά τη διάρκεια της συνάντησης ότι οι τρεις σύμμαχοι πρέπει "να τηρήσουν την αυστηρή γραμμή που επέτρεψε την εκκίνηση αυτής της διπλωματικής διαδικασίας", έγινε γνωστό από το περιβάλλον του.

    Οι τρεις χώρες επιδιώκουν την επεξεργασία μίας απόφασης στο πλαίσιο του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ "εντός της εβδομάδας", θεωρώντας ότι το πόρισμα των επιθεωρητών του ΟΗΕ για τη χημική επίθεση της 21ης Αυγούστου στη Δαμασκό, το οποίο θα δοθεί σήμερα στη δημοσιότητα, "θα δημιουργήσει αναμφίβολα μία ευκαιρία για να σημειωθεί πρόοδος" για το θέμα.

    "Συμφώνησαν ότι μία απόφαση πρέπει να είναι ισχυρή και να προβλέπει σαφείς προθεσμίες στο πλαίσιο ενός χρονοδιαγράμματος", έγινε γνωστό από πηγές της προεδρίας.

    [08] «Τι φταίει για την κρίση μπαμπά»: Ένα βιβλίο - ιδεολογικό παραμύθι

    -Μπαμπά, γιατί όλος ο κόσμος μιλάει για την κρίση;

    - Γιατί, Θωμά μου, υπάρχει αυτό που οι μεγάλοι το λένε «έλλειμμα».

    -Και τι είναι το έλλειμμα, μπαμπά;

    -Λοιπόν, ας πούμε ότι το έλλειμμα είναι μια χοντρή αρκούδα. Τα τελευταία χρόνια, η αρκούδα δε σταματούσε να παχαίνει και τώρα πια είναι τόσο χοντρή που δεν μπορεί να κουνηθεί.

    -Και γιατί, μπαμπά, πάχυνε τόσο πολύ αυτή η αρκούδα;

    -Γιατί δεν είχε τίποτε άλλο στο μυαλό της παρά μόνο το μέλι. Κι όλο έτρωγε, έτρωγε, έτρωγε?

    -Μπαμπά, γιατί όλος ο κόσμος μιλάει για την κρίση;

    -Γιατί, Θέμο μου, υπάρχει αυτό που οι μεγάλοι το λένε «αγορές».

    -Και τι είναι οι αγορές, μπαμπά;

    -Λοιπόν, ας πούμε ότι οι αγορές είναι ένα σμήνος από αγριεμένες μέλισσες. Τα τελευταία χρόνια οι μέλισσες βάλθηκαν να αγριεύουν ολοένα και περισσότερο και τώρα πια τσιμπάνε όλο τον κόσμο.

    -Και γιατί, μπαμπά, είναι τόσο αγριεμένες αυτές οι μέλισσες;

    -Γιατί δε σκέφτονται τίποτε άλλο παρά μόνο το μέλι και διαρκώς θέλουν να έχουν κι άλλο, κι άλλο, κι άλλο?

    Αυτές είναι οι αρχές του βιβλίου- παραμυθιού με δύο εξώφυλλα και τίτλο «Τι φταίει για την κρίση μπαμπά» και υπότιτλο « Η απάντηση του δεξιού μπαμπά και η απάντηση του αριστερού μπαμπά». Το έγραψε στα πορτογαλικά ο δημοσιογράφος Ζοάο Μιγκέλ Ταβάρες, ο οποίος ανήκει στη Δεξιά και ο εικονογράφος Νούνο Σαρίβα, ο οποίος ανήκει στην Αριστερά.

    Στην Ελλάδα κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Πατάκη σε μετάφραση Κατερίνας Χτενελή και Λένας Ιωαννίδου, με επιμέλεια της Αγαθής Δημητρούκα. Πρόκειται για ένα σύντομο μάθημα σε 34 σελίδες και ανάλογα σκίτσα για τα αίτια της κρίσης. Είναι ένα φυλλάδιο οικονομίας για πιτσιρίκους και... λίγο μεγαλύτερους.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 16 September 2013 - 10:30:22 UTC