Read the King-Crane Commission Report of Mandates in Turkey (1919) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 13-09-13

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Οριακό προβάδισμα της ΝΔ σε δημοσκόπηση της εταιρίας Metrisi
  • [02] Αλ. Τσίπρας: Αρχή του τέλους της μνημονιακής περιόδου
  • [03] Δ. Κουτσούμπας: Οργανωμένη και μαφιόζικη επίθεση σε μέλη της ΚΝΕ
  • [04] Ως τη Δευτέρα τα στοιχεία για τη διαθεσιμότητα 1.600 υπαλλήλων σε ΑΕΙ και ΤΕΙ
  • [05] Προσφυγή καθηγητών του Πανεπιστημίου Αθηνών στο ΣτΕ κατά του σχεδίου "Αθηνά"
  • [06] Στη Βουλή το νομοσχέδιο για την έκτιση ποινής κατ' οίκον
  • [07] Δημοπρασία εντόκων γραμματίων ενός δισ. ευρώ
  • [08] Μπαν Γκι-Μουν: Η έκθεση των επιθεωρητών του ΟΗΕ θα δείξει ότι έγινε χρήση χημικών

  • [01] Οριακό προβάδισμα της ΝΔ σε δημοσκόπηση της εταιρίας Metrisi

    Οριακό προβάδισμα 0,5% της Νέας Δημοκρατίας έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, σε ό,τι αφορά την πρόθεση ψήφου, δείχνει δημοσκόπηση που πραγματοποίησε η εταιρία Metrisi, και η οποία θα δημοσιευτεί αύριο, Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου, στην εφημερίδα «Παραπολιτικά».

    Στην πρόθεση ψήφου (χωρίς άκυρο/λευκό) η ΝΔ λαμβάνει 21,2% και ο ΣΥΡΙΖΑ 20,7%. Ακολουθούν η Χρυσή Αυγή με 10,8%, το ΠΑΣΟΚ με 5,4%, το ΚΚΕ με 5,2%, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 5,1% και η ΔΗΜΑΡ με 2,2%. 'Αλλο Κόμμα επιλέγει το 6,4% των ερωτηθέντων, ενώ αδιευκρίνιστη είναι η ψήφος του 23% του δείγματος.

    Στην παράσταση νίκης η ΝΔ προηγείται με 37,4% και ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ με 28,4%. 'Αλλο Κόμμα απάντησε το 4,5% των ερωτηθέντων και ΔΞ/ΔΑ το 29,7%.

    Σχετικά με την απεργία των εκπαιδευτικών, «συμφωνώ/μάλλον συμφωνώ» απαντάει το 50% και «διαφωνώ/μάλλον διαφωνώ» απαντάει το 37,1% των ερωτηθέντων. Η απάντηση «Δεν γνωρίζω/Δεν απαντώ» συγκεντρώνει 12,9%.

    [02] Αλ. Τσίπρας: Αρχή του τέλους της μνημονιακής περιόδου

    Ως την αρχή του τέλους της μνημονιακής περιόδου και την αρχή της ανατροπής, χαρακτήρισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, την αποψινή ανοιχτή συγκέντρωση του κόμματός του στην πλατεία Λευκού Πύργου της Θεσσαλονίκης.

    «Ο ψεύτης και ο κλέφτης τον πρώτο χρόνο χαίρονται. Τον πρώτο χρόνο! Ο κ. Σαμαράς, λοιπόν, και η κυβέρνησή του τον έκλεισαν το χρόνο τους. Κάπου εδώ τελειώνουν τα ψέματα, τελειώνει η κοροϊδία», είπε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε: «Έκλεψαν μισθούς, έκλεψαν συντάξεις, έκλεψαν δουλειές, έκλεψαν δικαιώματα, έκλεψαν ακόμα και το οξυγόνο της δημοκρατίας. Και, ταυτόχρονα, έκαναν το ψέμα σύμμαχο, μέσο και όπλο τους. Ως εδώ, όμως, η Ελλάδα δεν αντέχει άλλο. Δεν αντέχουμε άλλο πλεόνασμα ψεύδους, υποκρισίας, κυνισμού και αναλγησίας. Έφτασε η ώρα της μεγάλης ανατροπής! Κανείς πια δεν θα πιστέψει τα παραμύθια της Χαλιμάς. Ούτε οι δικοί τους άνθρωποι τους πιστεύουν πια. Γιατί όλοι τώρα ξέρουν ότι το μόνο σχέδιο του κυρίου Σαμαρά είναι η υποταγή στους δανειστές».

    Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι έβαλε «πωλητήριο» στην Ελλάδα και υπογράμμισε: «Στην Ελλάδα μπήκε πωλητήριο. Αυτή είναι η αλήθεια. Ξεπουλάνε τα πάντα. Ακόμα και το νερό, πηγή ζωής και αγαθό που δικαιούται κάθε άνθρωπος σ' αυτή τη χώρα. Έβαλαν πωλητήριο στην ΕΥΑΘ, εφαρμόζοντας τη συνταγή που πρώτος εφάρμοσε ο δικτάτορας της Χιλής Πινοσέτ. Ως εδώ λοιπόν. Δεν είναι η Ελλάδα προς πώληση, ούτε οι Έλληνες προς ενοικίαση». Επισήμανε ότι οι εκλογές θα γίνουν πιο γρήγορα από ότι τις περιμένει η κυβέρνηση και δήλωσε βέβαιος για την εκλογική της ήττα και ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι στην κυβέρνηση, λέγοντας: «Γρηγορότερα απ' ό,τι φαντάζεστε, στην κυβέρνηση και στην τρόικα, θα βρεθείτε μπροστά στην κρίση του λαού. Όχι, ξέρουμε καλά ότι δεν πρόκειται να φύγετε από μόνοι σας. Έχετε γραμμάτια ακόμα να ξεπληρώσετε. Κι άλλες δεσμεύσεις, κι άλλες καταστροφές, κι άλλες απολύσεις, κι άλλα πωλητήρια να βάλετε. Δεν θα φύγετε από μόνοι σας, ο λαός θα σας ρίξει. Με το ΟΧΙ του. Με την ανυπακοή. Με τους αγώνες. Με την αντίσταση. Και δεν θα είναι δολιοφθορά, όπως θρηνούν οι Κασσάνδρες της προπαγάνδας σας, κ. Σαμαρά. Θα είναι ευθεία, ανοιχτή, δημοκρατική κατά μέτωπο σύγκρουση. Θα είναι αυτό που εσείς φοβάστε και τα συμφέροντα που σας στηρίζουν τρέμουν».

    [03] Δ. Κουτσούμπας: Οργανωμένη και μαφιόζικη επίθεση σε μέλη της ΚΝΕ

    Δεν βλέπει το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, αν και δεν μπορεί να το αποκλείσει, ο γγ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, γιατί, όπως είπε στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε στην 78η ΔΕΘ, δεν φαίνεται να το θέλουν ούτε οι δανειστές, ούτε η αστική τάξη της χώρας, ούτε η κυβέρνηση, ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ, ανεξάρτητα από αυτά που λέει.

    Σε ερώτηση, εάν τα μέτρα λιτότητας μπορεί να οδηγήσουν σε κοινωνική έκρηξη και πότε, ο γγ του ΚΚΕ απάντησε: «Τώρα ας μην κάνουμε προβλέψεις ως προφήτες. Το πότε δεν μπορεί να το προδιαγράψει κανένας. Το ότι είναι υπαρκτά αυτά τα προβλήματα και μπορεί να οδηγήσουν σε τέτοιες καταστάσεις, οπωσδήποτε πρέπει να το έχουμε στον προσανατολισμό μας».

    Ο γγ του ΚΚΕ κατήγγειλε ότι μέλη της Χρυσής Αυγής πραγματοποίησαν «οργανωμένη και μαφιόζικη» επίθεση χθες το βράδυ σε μέλη της ΚΝΕ, που έκαναν αφισοκόλληση στη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη του Περάματος, και έκανε λόγο για «φασιστικό μόρφωμα» που είναι «γέννημα-θρέμμα του συστήματος» το οποίο το χρησιμοποιεί.

    [04] Ως τη Δευτέρα τα στοιχεία για τη διαθεσιμότητα 1.600 υπαλλήλων σε ΑΕΙ και ΤΕΙ

    Σε καλό κλίμα πραγματοποιήθηκε η συνάντηση του υπουργού Παιδείας με τους εκπροσώπους της ακαδημαϊκής κοινότητας, οι οποίοι δεσμεύθηκαν ότι θα παραδώσουν ως την Δευτέρα τα στοιχεία των διοικητικών υπαλλήλων των Πανεπιστημίων και των ΤΕΙ προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαδικασία υπαγωγής σε διαθεσιμότητα 1.600 από αυτούς.

    «Τα Πανεπιστήμια και τα Τεχνολογικά Ιδρύματα οφείλουν να αξιολογήσουν τις δομές τους στα πλαίσια του νοικοκυρέματος του Δημόσιου Τομέα.

    Δώσαμε στα Ιδρύματα διεθνή κριτήρια και μεθοδολογία, ώστε, μέσα σε ένα ομολογουμένως ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα, να ολοκληρώσουν τις διαδικασίες.

    Ήδη αρκετά από τα 36 Ιδρύματα έχουν αποστείλει εκθέσεις αυτοαξιολόγησης και αναμένω ότι μέχρι τη Δευτέρα θα ανταποκριθούν και τα υπόλοιπα.

    Πρέπει όλοι να συμβάλουν στην εθνική προσπάθεια» τόνισε ο Κ. Αρβανιτόπουλος μετά τις διαδοχικές συναντήσεις που είχε με τους εκπροσώπους της Ομοσπονδίας Διοικητικού Προσωπικού Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, τους Πρυτάνεις των Πανεπιστημίων και τους Προέδρους των ΤΕΙ.

    «Η συνάντηση μας έγινε σε πολύ καλό κλίμα» δήλωσε από την πλευρά του ο προεδρεύων της Συνόδου Πρυτάνεων Γιάννης Μυλόπουλος, αναλαμβάνοντας τη δέσμευση να δοθούν ακόμη και μέσα στο Σαββατοκύριακο τα; στοιχεία στο υπουργείο Παιδείας. Ο κ. Μυλόπουλος δήλωσε ότι τα πανεπιστήμια κρατούν ψηλά την ακαδημαϊκή σημαία παρά τις αντιξοότητες των καιρών. «Αυτό οφείλεται στον πατριωτισμό των μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας» τόνισε.

    [05] Προσφυγή καθηγητών του Πανεπιστημίου Αθηνών στο ΣτΕ κατά του σχεδίου "Αθηνά"

    Στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσέφυγαν 15 μέλη του διδακτικού, ειδικού διδακτικού και ερευνητικού προσωπικού, καθώς και του διοικητικού προσωπικού του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και ζητούν να ακυρωθεί ως αντισυνταγματικό και παράνομο το Προεδρικό Διάταγμα 85/2013 με το οποίο, στο πλαίσιο του σχεδίου Αθηνά για την αναδιάρθρωση των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (ΑΕΙ) και των Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (ΤΕΙ), ανασυγκροτήθηκαν οι Σχολές του Πανεπιστημίου Αθηνών.

    Ειδικότερα, με το επίμαχο διάταγμα 85/2013 στη θέση της Σχολής Νομικών, Πολιτικών και Οικονομικών Επιστημών (ΝΟΠΕ) του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, αφενός ιδρύεται Νομική Σχολή, στην οποία εντάσσεται το Τμήμα Νομικής και αφετέρου η Σχολή ΝΟΠΕ μετονομάζεται σε Σχολή Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών, στην οποία εντάσσονται τα τμήματα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης, Οικονομικών Επιστημών, Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, καθώς και Τουρκικών και Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών.

    Οι καθηγητές (τακτικοί, επίκουροι και αναπληρωτές), οι πρόεδροι Τμημάτων, οι διευθυντές εργαστηρίων, οι διοικητικοί υπάλληλοι, κλπ, υποστηρίζουν ότι το επίμαχο διάταγμα παραβιάζει τη συνταγματικά προστατευόμενη διοικητική αυτοτέλεια των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (άρθρο 16 Συντάγματος), πολύ περισσότερο μάλιστα όταν η Σύγκλητος του ΑΕΙ με την από 27.12.2012 απόφασή της έχει ταχθεί υπέρ της διατήρησης της Σχολής ΝΟΠΕ ως έχει, με τα Τμήματα που την απάρτιζαν.

    [06] Στη Βουλή το νομοσχέδιο για την έκτιση ποινής κατ' οίκον

    Κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή, νομοσχέδιο που επιτρέπει την υπό προϋποθέσεις έκτιση ποινής φυλάκισης κατ' οίκον, προκειμένου να υπάρξει αποσυμφόρηση των φυλακών.

    Το νομοσχέδιο προβλέπει τη δυνατότητα έκτισης της ποινής κατ' οίκον και με ηλεκτρονική παρακολούθηση του κρατούμενου, εφ΄όσον έχει εκτίσει τα 2/5 της ποινής ή (για περιπτώσεις ισόβιας κάθειρξης) τουλάχιστον 14 χρόνια. Σε περίπτωση που εκτίει πολλαπλές ποινές, το ελάχιστο όριο κάθειρξης εντός σωφρονιστικού καταστήματος είναι τα 17 χρόνια. Του ευεργετήματος εξαιρούνται οι κατάδικοι για κακουργήματα ιδιαίτερα ειδεχθή και επιβλαβή για τη δημόσια ασφάλεια - η μεγαλεμπορία ναρκωτικών, η εσχάτη προδοσία, η σύσταση συμμορίας και η τρομοκρατική δράση, ο βιασμός, η κατάχρηση σε ασέλγεια, η παιδεραστία, η κατ' επάγγελμα ή συνήθεια παιδική πορνογραφία, η εκπόρνευση ανηλίκου, η ένοπλη ληστεία και η ανθρωποκτονία από πρόθεση (εφ' όσον στην περίπτωση αυτή δεν έχουν αναγνωριστεί ελαφρυντικά).

    Το νομοσχέδιο προβλέπει επίσης, την δυνατότητα να ανατεθεί η ηλεκτρονική επιτήρηση των κατ' οίκον κρατουμένων, σε ιδιωτικές εταιρείες.

    [07] Δημοπρασία εντόκων γραμματίων ενός δισ. ευρώ

    Δημοπρασία τρίμηνων εντόκων γραμματίων (13 εβδομάδων) ύψους ενός δισ. ευρώ, ανακοίνωσε ότι θα διενεργήσει την Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου 2013 ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους. H ημερομηνία διακανονισμού (settlement) θα είναι η Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2013 (Τ+3).

    Επίσης, βάσει του Κανονισμού των Βασικών Διαπραγματευτών παρέχεται η δυνατότητα υποβολής μη ανταγωνιστικών προσφορών, τόσο κατά την ημέρα διεξαγωγής της δημοπρασίας, όσο και κατά το χρονικό διάστημα των δύο εργάσιμων ημερών μετά το τέλος αυτής, και μέχρι ώρας 12.00 μμ της δεύτερης εργάσιμης ημέρας. Οι μη ανταγωνιστικές προσφορές θα ικανοποιηθούν στην τιμή της τελευταίας προσφοράς που γίνεται δεκτή στη δημοπρασία (cut-off price) μέχρι συνολικού ύψους 30% επί του δημοπρατούμενου ποσού για κάθε μία από τις παραπάνω δύο περιπτώσεις.

    [08] Μπαν Γκι-Μουν: Η έκθεση των επιθεωρητών του ΟΗΕ θα δείξει ότι έγινε χρήση χημικών

    Η έκθεση των ειδικών του ΟΗΕ θα καταδείξει "με συντριπτικό τρόπο" ότι έγινε χρήση χημικών όπλων στη Συρία, εκτίμησε σήμερα ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού, Μπαν Γκι-Μουν.

    Χωρίς να επιρρίψει άμεσα την ευθύνη για τη χρήση χημικών στο συριακό καθεστώς, ο Μπαν κατηγόρησε τον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ ότι "έχει διαπράξει πολλά εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας" και προειδοποίησε πως όταν τελειώσουν όλα "οι υπεύθυνοι θα δώσουν λόγο" για τις πράξεις τους.

    Η έκθεση των ειδικών επιθεωρητών του ΟΗΕ που ερεύνησαν επί τόπου τις καταγγελίες για τη σφαγή με χημικά όπλα στις 21 Αυγούστου στα περίχωρα της Δαμασκού αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα την Δευτέρα. Η εντολή των εμπειρογνωμόνων ωστόσο δεν προβλέπει ότι θα πρέπει να υποδείξουν και τους υπαίτιους για την επίθεση αυτή.

    Ο Μπαν σχεδιάζει να παρουσιάσει αυτήν την έκθεση στο Συμβούλιο Ασφαλείας γύρω στο μεσημέρι της Δευτέρας. Όπως είπε, μιλώντας σε δημοσιογράφους, δεν την έχει λάβει ακόμη.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 13 September 2013 - 18:30:21 UTC