Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 13-09-12

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συμβολική αναστολή της λειτουργίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων
  • [02] Αντιδράσεις για την άσεμνη χειρονομία του Π. Στάινμπρουκ
  • [03] Κέρι: Θα υπάρξουν συνέπειες για τη Συρία αν δεν τηρήσει τις υποσχέσεις της
  • [04] "Iστορικό άλμα της ανθρωπότητας στο διαστρικό χώρο"

  • [01] Συμβολική αναστολή της λειτουργίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

    Τη συμβολική αναστολή της λειτουργίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων τη Δευτέρα και την Τρίτη 16 και 17 Σεπτεμβρίου καθώς και του διοικητικού του έργου στις 18 και 19 του μήνα αποφάσισε η Σύγκλητος του Ιδρύματος, σε κοινή συνεδρίαση με εκπροσώπους συλλόγων και φορέων του Ιδρύματος και με μοναδικό θέμα τη διαθεσιμότητα του διοικητικού προσωπικού.

    Παράλληλα, η Σύγκλητος του Ιδρύματος απευθύνεται στην ηγεσία του υπουργείου Παιδείας και την κυβέρνηση, εκφράζοντας την αγωνία της «για την επιχειρούμενη αποδυνάμωση των ΑΕΙ, μέσω της απομάκρυνσης διοικητικού προσωπικού, τη στιγμή που τα ελληνικά πανεπιστήμια συνεχίζουν να προσφέρουν ένα σοβαρό εκπαιδευτικό και ερευνητικό έργο στην ελληνική κοινωνία».

    [02] Αντιδράσεις για την άσεμνη χειρονομία του Π. Στάινμπρουκ

    Μια φωτογραφία του Πέερ Στάινμπρουκ, του Σοσιαλδημοκράτη υποψηφίου για την καγκελαρία ο οποίος είναι ο κύριος αντίπαλος της Άγγελας Μέρκελ στις εκλογές της 22ας Σεπτεμβρίου, στην οποία απαθανατίζεται ενώ κάνει μια άσεμνη χειρονομία προκάλεσε επικρίσεις από μέρους πολιτικών του αντιπάλων.

    Η εφημερίδα S?ddeutsche Zeitung (Μόναχο) κυκλοφορεί αύριο Παρασκευή με τη φωτογραφία αυτή του 66χρονου Στάινμπρουκ στο πρωτοσέλιδο του περιοδικού της για το σαββατοκύριακο.

    Ο Σοσιαλδημοκράτης πολιτικός, πρώην υπουργός Οικονομικών, ύψωσε το μεσαίο δάχτυλο του ενός χεριού του στο πλαίσιο μιας «παιγνιώδους» συνέντευξης, στην οποία κλήθηκε να δίνει απαντήσεις με παντομίμα, όχι φραστικά. Η χειρονομία θεωρείται ιδιαίτερα χυδαία στη Γερμανία, όπως και στο μεγαλύτερο μέρος του κόσμου. Έδωσε την «απάντηση» αυτή ερωτηθείς αν θεωρεί πως του αξίζουν προσβλητικοί χαρακτηρισμοί όπως το προσωνύμιο «Πεερλουσκόνι», το οποίο παραπέμπει στον πρώην πρωθυπουργό της Ιταλίας, Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Συνεργάτες του Στάινμπρουκ είπαν ότι ενέκρινε την δημοσίευση της φωτογραφίας.

    Ο υπουργός Οικονομικών της συντηρητικής κυβέρνησης της Γερμανίας Φίλιπ Ρέσλερ, ηγέτης του κόμματος των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP), καταδίκασε αυτή τη χειρονομία, λέγοντας ότι αντενδείκνυται απολύτως «να την κάνει ένας υποψήφιος καγκελάριος».

    [03] Κέρι: Θα υπάρξουν συνέπειες για τη Συρία αν δεν τηρήσει τις υποσχέσεις της

    Οι Ηνωμένες Πολιτείες επιμένουν ότι θα πρέπει να υπάρξουν επιπτώσεις για τη Συρία εάν η χώρα αυτή δεν τηρήσει την υπόσχεσή της να παραδώσει τα χημικά όπλα που διαθέτει, δήλωσε σήμερα από τη Γενεύη ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι.

    "Δεν πρόκειται για παιχνίδι" είπε ο Κέρι αναφερόμενος στις προσδοκίες που έχει, κατά την έναρξη της πρώτης συνάντησής του με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ. "Ο πρόεδρος Ομπάμα έχει καταστήσει σαφές ότι εάν αποτύχει η διπλωματία, ενδέχεται να χρειαστεί βία για να εμποδιστεί ο Άσαντ και να περιοριστεί η δυνατότητά του να χρησιμοποιεί αυτά τα όπλα" τόνισε.

    Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας σημείωσε ότι θα πρέπει να επισπευσθεί το σχέδιο της Δαμασκού που προτίθεται να παρουσιάσει το χημικό οπλοστάσιό της έναν μήνα αφού υπογράψει τη Σύμβαση για την απαγόρευση των χημικών όπλων.

    Ο Λαβρόφ από την πλευρά του είπε ότι εφόσον βρεθεί λύση στο πρόβλημα των χημικών όπλων, καθίσταται μάταιο οποιοδήποτε πλήγμα εναντίον της Συρίας. "Ξεκινούμε από τη βάση ότι η ρύθμιση του προβλήματος καθιστά μάταιο κάθε πλήγμα στη Συρία. Είμαστε πεπεισμένοι ότι και οι Αμερικανοί εταίροι μας, όπως το έχει πει ο πρόεδρος Ομπάμα, προτιμούν μια ειρηνική λύση" είπε.

    Για τον σκοπό αυτό "θα εργαστούμε για να καταλήξουμε σε μια συμφωνία αρχής, ώστε να επιλυθούν άπαξ δια παντός τα προβλήματα με τα χημικά όπλα της Συρίας, μέσω της ένταξης της Συρίας στον Οργανισμό για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων" συνέχισε, τονίζοντας ότι η διαδικασία αυτή δεν πρέπει να καθυστερήσει.

    Στην αρχή της συνάντησής του με τον Ρώσο υπουργό ο Κέρι είχε δηλώσει ότι "οι ανακοινώσεις του συριακού καθεστώτος δεν αρκούν" και για το λόγο αυτό οι Αμερικανοί θέλουν να συνεργαστούν με τους Ρώσους ώστε να είναι βέβαιοι ότι η Συρία θα πραγματοποιήσει όσα υπόσχεται.

    Διαβάστε επίσης:

    Ο Άσαντ θέτει όρους για να παραδώσει το χημικό οπλοστάσιο

    [04] "Iστορικό άλμα της ανθρωπότητας στο διαστρικό χώρο"

    Για πρώτη φορά στην ιστορία, ένα αντικείμενο κατασκευασμένο από τον άνθρωπο βγήκε από το ηλιακό σύστημά μας, ανακοίνωσαν σήμερα οι επιστήμονες που παρακολουθούν την πορεία του "Βόγιατζερ 1".

    Σύμφωνα με τους αστροφυσικούς, το διαστημόπλοιο της NASA που εκτοξεύτηκε το 1977 και πλέον απέχει περισσότερα από 18 δισεκατομμύρια χιλιόμετρα από τον Ήλιο, βγήκε από την ηλιόπαυση, το απώτατο όριο του ηλιακού συστήματος και πέρασε στο διαστρικό χώρο κατά πάσα πιθανότητα στις 25 Αυγούστου 2012, σύμφωνα με την ανάλυση των δεδομένων που έχουν σταλεί στη Γη και δημοσιεύονται στην επιστημονική επιθεώρηση Science.

    "Τώρα που έχουμε καινούρια, σημαντικά δεδομένα, πιστεύουμε ότι αυτό ήταν το ιστορικό άλμα της ανθρωπότητας στο διαστρικό χώρο", δήλωσε ο Εντ Στόουν του Τεχνολογικού Ινστιτούτου της Καλιφόρνιας. "Η ομάδα του Βόγιατζερ χρειαζόταν χρόνο για να αναλύσει τα δεδομένα και να βγάλει κάποιο νόημα. Όμως τώρα μπορούμε να απαντήσουμε στο ερώτημα που μας βασάνιζε όλους: Φτάσαμε; και η απάντηση είναι "Ναι", πρόσθεσε ο Στόουν.

    Το ακριβές "σύνορο" του ηλιακού συστήματος δεν είναι γνωστό. Οι επιστήμονες περίμεναν επί χρόνια μια ένδειξη ότι το "Βόγιατζερ 1", που ταξίδευε στα όρια της ηλιόσφαιρας, είχε βγει στο διαστρικό χώρο. Αρκετές φορές μάλιστα ?πιο πρόσφατα σε δύο μελέτες που δημοσιεύτηκαν φέτος? είχαν συμπεράνει ότι το διαστημόπλοιο είχε φύγει από τα όρια του ηλιακού συστήματος, όμως η NASA δεν επιβεβαίωνε τα ευρήματά τους.

    Το "Βόγιατζερ 1" εκτοξεύτηκε στις 5 Σεπτεμβρίου 1977 και το ακολούθησε ένα μήνα αργότερα το "αδελφό" σκάφος "Βόγιατζερ 2". Το 1979 έφτασε στον Δία και τον επόμενο χρόνο στον Κρόνο, στέλνοντας στη Γη τις πρώτες λεπτομερείς εικόνες από τους δορυφόρους αυτών των πλανητών. Ακολούθως επισκέφθηκε τον Ουρανό και τον Ποσειδώνα ενώ το 1990 έστειλε και την πρώτη πλήρη φωτογραφία του ηλιακού συστήματός μας.

    "Το Βόγιατζερ έφτασε εκεί που δεν έχει πάει κανένα άλλο διαστημόπλοιο, πετυχαίνοντας ένα από τα σημαντικότερα τεχνολογικά επιτεύγματα στην ιστορία της επιστήμης" τόνισε ο διευθυντής των επιστημονικών αποστολών της NASA Τζον Γκράνσφελντ.

    Η διάρκεια ζωής των δύο Βόγιατζερ υπολογιζόταν αρχικά στα 5 έτη και η αποστολή τους ήταν να εξερευνήσουν τους πλανήτες του ηλιακού συστήματος. Σήμερα πάντως βρίσκονται σε σχετικά καλή κατάσταση και εξακολουθούν να λειτουργούν. Εκτός των επιστημονικών οργάνων και των καμερών, μεταφέρουν και από έναν χρυσό δίσκο επικαλυμμένο με χαλκό που περιέχει 115 φωτογραφίες και διάφορους φυσικούς ήχους καθώς και μηνύματα σε 55 γλώσσες. Εδώ και 35 χρόνια μεταφέρουν τα μηνύματα του τότε προέδρου των ΗΠΑ Τζίμι Κάρτερ και του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Κουρτ Βαλντχάιμ.

    Σύμφωνα με τους επιστήμονες, τα δύο διαστημόπλοια θα βρεθούν κοντά σε άλλα άστρα σε περίπου δύο έτη φωτός, αφού διανύσουν δηλαδή περίπου 19 τρισεκατομμύρια χιλιόμετρα. "Τίποτα δεν μπορεί να σταματήσει την πορεία του Βόγιατζερ 1 στο διάστημα, θα συνεχίσει για πολύ-πολύ καιρό, ίσως για δισεκατομμύρια χρόνια", προέβλεψε ο αστροφυσικός Μαρκ Σουίσνταλ.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 12 September 2013 - 20:30:20 UTC