Read our Collection of articles on International Policy Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 13-08-30

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στο 27,6% η ανεργία στην Ελλάδα, τον Μάϊο του 2013
  • [02] Ν. Αναστασιάδης: Η Κύπρος θα επιστρέψει στις αγορές πριν το 2016
  • [03] «Δεν είχα οικονομικές συναλλαγές με τον Άκη Τσοχατζόπουλο» υποστήριξε ο Ι. Σμπώκος
  • [04] Στο τέλος του έτους τα σεισμικά δεδομένα για υδρογονάνθρακες σε Ιόνιο και Κρήτη
  • [05] ΠΑΣΟΚ: Αίτηση κατάθεσης εγγράφων για τα λειτουργικά έξοδα του ΤΧΣ
  • [06] «Η ΕΚΤ δεν αναμένεται να αυξήσει τα επιτόκιά της στο ορατό μέλλον»
  • [07] Γιουρόπα Λιγκ: Άλκμααρ-Ατρόμητος 0-2

  • [01] Στο 27,6% η ανεργία στην Ελλάδα, τον Μάϊο του 2013

    Στο 27,6% του ενεργού πληθυσμού αυξήθηκε η ανεργία στην Eλλάδα τον Μάϊο, από 27% τον Απρίλιο, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Eurostat.

    Οπως προκύπτει από τα κοινοτικά στοιχεία, η μέση ανεργία στην ευρωζώνη κυμάνθηκε τον Ιούλιο στο 12,1% παραμένοντας αμετάβλητη σε σχέση με τον Ιούνιο, ενώ στο σύνολο της ΕΕ παρέμεινε επίσης αμετάβλητη στο 11%. Τα χαμηλότερα ποσοστά ανεργίας εμφανίζουν η Αυστρία (4,8%), η Γερμανία (5,3%) και το Λουξεμβούργο (5,7%). Αναφορικά με τις επιμέρους επιδόσεις της Ελλάδας, τον Μάϊο το ποσοστό ανεργίας στους άνδρες ήταν 24,6%, στις γυναίκες 31,6% και στους νέους κάτω των 25 ετών 62,9%.

    Ο μέσος όρος ανεργίας στην Ευρωζώνη στους άνδρες ήταν τον Ιούλιο 11,9%, στις γυναίκες 12,2% και στους νέους κάτω των 25 ετών στο 24%.

    Οι χώρες στις οποίες καταγράφηκε η μεγαλύτερη αύξηση της ανεργίας σε ένα έτος ήταν η Κύπρος (από 12,2% σε 17,3%), η Ελλάδα (από 23,8% σε 27,6%) και η Σλοβενία (από 9,3% σε 11,2%).

    [02] Ν. Αναστασιάδης: Η Κύπρος θα επιστρέψει στις αγορές πριν το 2016

    Η Κύπρος θα επιστρέψει στις διεθνείς αγορές πριν από το τέλος του προγράμματος βοήθειας το 2016, δήλωσε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης και εξέφρασε την ελπίδα ότι η χώρα του θα έχει τα πρώτα σημάδια αναστροφής της κατάστασης κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2014. Απέκλεισε δε το ενδεχόμενο χρεοκοπίας.

    «Είμαι βέβαιος ότι πριν από το τέλος του προγράμματος το 2016 θα είμαστε σε θέση να επιστρέψουμε στις χρηματοπιστωτικές αγορές. Εάν μείνουμε προσηλωμένοι στην δημοσιονομική πειθαρχία και χρησιμοποιήσουμε τις δυνατότητές μας, δεν θα χρειαστούμε επιπλέον δάνεια», δήλωσε ο κ. Αναστασιάδης σε συνέντευξή του στην γερμανική οικονομική εφημερίδα «Der Handelsblatt» και διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνησή του αντιμετωπίζει τα προβλήματα με αποφασιστικότητα και πειθαρχία και υλοποιεί τις υποχρεώσεις της. Επισήμανε ακόμη ότι η χώρα θα αξιοποιήσει τις δυνατότητες ανάπτυξής της και σε τομείς όπως η έρευνα, η τεχνολογία και ο τουρισμός, ενώ σημαντικές προσδοκίες αφορούν και το φυσικό αέριο.

    Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, αναφερόμενος στις εικασίες περί φοροδιαφυγής και «ξεπλύματος» μαύρου χρήματος στις κυπριακές τράπεζες, έκανε λόγο για «υπερβολικούς» και «ανεπίτρεπτους» ισχυρισμούς.

    [03] «Δεν είχα οικονομικές συναλλαγές με τον Άκη Τσοχατζόπουλο» υποστήριξε ο Ι. Σμπώκος

    Αρνήθηκε κατηγορηματικά οποιαδήποτε σχέση του με υπεράκτιες εταιρείες και παράνομες οικονομικές συναλλαγές με τον Άκη Τσοχατζόπουλο ο πρώην Γενικός Διευθυντής Εξοπλισμών, Ιωάννης Σμπώκος, που συνεχίζει για δεύτερη μέρα την απολογία του στην δίκη για τις παράνομες αμοιβές του πρώην υπουργού.

    Όπως ανέφερε, «δεν υπάρχει κανένα απολύτως στοιχείο που να συνδέεται με εμένα. Ψάξτε οπουδήποτε στον κόσμο: δεν υπάρχει καμία εταιρεία ή λογαριασμός που να συνδέεται με εμένα ή με συγγενείς μου».

    Ο κατηγορούμενος δήλωσε στο δικαστήριο ότι δεν ήταν αυτός το πρόσωπο στο οποίο αναφέρεται, στα κατασχεθέντα χειρόγραφα του, ο κ. Τσοχατζόπουλος και υποστήριξε ότι ουδέποτε υπήρξε οικονομική διαφορά του με τον πρώην υπουργό.

    Η διαδικασία συνεχίζεται με την απολογία του Κυπρίου δικηγόρου Σπύρου Χατζηνικολάου.

    [04] Στο τέλος του έτους τα σεισμικά δεδομένα για υδρογονάνθρακες σε Ιόνιο και Κρήτη

    Στο τέλος του χρόνου θα παραλάβει το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής την επεξεργασία ολόκληρου του πακέτου των σεισμικών δεδομένων, που πραγματοποιήθηκαν σε Ιόνιο και νοτίως της Κρήτης από τη νορβηγική εταιρία PGS. Ήδη, κατά 80% έχει ολοκληρωθεί η πρώτη επεξεργασία του συνολικού προγράμματος.

    Αυτό γνωστοποίησε ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννης Μανιάτης, στη δήλωσή του σχετικά με την κατάθεση κοινής προσφοράς για την αξιοποίηση του εντοπισμένου κοιτάσματος στη περιοχή Κατάκολο της Δυτικής Ηλείας, από τις διαγωνιζόμενες εταιρίες «Energean Oil & Gas S.A.», «Trajan OIL AND GAS LIMITED» και «Grekoil Energy Ventures Limited».

    Η πρακτική διερεύνησης της προοπτικής συνεργασίας με σκοπό την υποβολή κοινής πρότασης, αποσκοπεί στη μεγιστοποίηση του οφέλους του Δημοσίου και ακολουθείται από πολλά κράτη με μακρόχρονη εμπειρία στον τομέα έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων. Είναι γνωστή διεθνώς με την ορολογία «forced marriage», ενώ για πρώτη φορά εφαρμόζεται με επιτυχία και στην Ελλάδα, όπως υπογραμμίζεται σε ανακοίνωση του υπουργείου.

    Στο τέλος του χρόνου, θα έχουμε στα χέρια μας και την επεξεργασία ολόκληρου του πακέτου των σεισμικών δεδομένων, που πραγματοποιήθηκαν σε Ιόνιο και νοτίως της Κρήτης από τη νορβηγική εταιρία PGS. Ήδη, κατά 80% έχει ολοκληρωθεί η πρώτη επεξεργασία του συνολικού προγράμματος. Προχωρούμε σταθερά και ταχύτατα στην υλοποίηση όλων των στόχων της εθνικής ενεργειακής πολιτικής που έχουμε χαράξει. Σε συνθήκες αβεβαιότητας για την ευρύτερη περιοχή μας, καθιστούμε την Ελλάδα προπύργιο ενεργειακής ασφάλειας για ολόκληρη την Ευρώπη».

    [05] ΠΑΣΟΚ: Αίτηση κατάθεσης εγγράφων για τα λειτουργικά έξοδα του ΤΧΣ

    Την άμεση κατάθεση αναλυτικού καταλόγου των λειτουργικών εξόδων του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ζητεί, με αίτηση κατάθεσης εγγράφων, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος.

    Η αίτηση έχει υποβληθεί στον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, ο οποίος καλείται να διαβιβάσει στη Βουλή τα έξοδα διοίκησης του ΤΧΣ, τις αμοιβές των συμβούλων, των ελεγκτών και των δικηγόρων του ΤΧΣ καθώς και τους λοιπούς μισθούς και αμοιβές του συνόλου του προσωπικού.

    Ο κ. Κωνσταντινόπουλος θυμίζει ότι «το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ιδρύθηκε με στόχο να διατηρεί τη σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος της χώρας μέσω της οικονομικής στήριξης της κεφαλαιακής επάρκειας των πιστωτικών ιδρυμάτων. Ωστόσο το ΤΧΣ κατέστησε σαφές ότι έχει απώλειες της τάξης των 5,4 δις ευρώ στην προσπάθεια του να ενισχύει το τραπεζικό σύστημα και να αποτρέψει ενδεχόμενο κατάρρευσή του».

    [06] «Η ΕΚΤ δεν αναμένεται να αυξήσει τα επιτόκιά της στο ορατό μέλλον»

    Οι χρηματοπιστωτικές αγορές δεν πρέπει να αναμένουν ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θα αυξήσει τα επιτόκιά της στο ορατό μέλλον, όσο οι πληθωριστικές προσδοκίες παραμένουν σταθερές, δήλωσε το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ Έβαλντ Νοβότνι. Ο κ. Νοβότνι δήλωσε επίσης ότι η αναταραχή στις αναδυόμενες αγορές δεν είχε κάποια άμεση επίπτωση στην Ευρωζώνη έως τώρα, προσθέτοντας ότι είναι πρόωρο να λεχθεί ότι αυτό θα ισχύσει και στο μέλλον.

    «Η μελλοντική κατεύθυνση της πολιτικής (forward guidance) της ΕΚΤ αποτελεί μία σαφή ανακοίνωση που δηλώνει ότι η νομισματική πολιτική θα ασκείται με τρόπο, ώστε τα επιτόκια να παραμένουν στα σημερινά ή χαμηλότερα επίπεδα. Η μετάφραση είναι ότι για το ορατό μέλλον αποκλείονται οι αυξήσεις των επιτοκίων», δήλωσε ο κεντρικός τραπεζίτης, προσθέτοντας: «?Κάποιοι (στην ΕΚΤ) ? ερμηνεύουν (την ανακοίνωση) διαφορετικά, αλλά αυτή είναι από την πλευρά μου - και πιστεύω ότι έχει την έγκριση του Προέδρου της ΕΚΤ - η ερμηνεία που πρέπει να δοθεί». Συνεχίζοντας, ο κ. Νοβότνι σημείωσε: «Το βασικό θέμα είναι η σταθερότητα των πληθωριστικών προσδοκιών. Όσο οι προσδοκίες αυτές είναι σταθερές, η μελλοντική κατεύθυνση της πολιτικής σηματοδοτεί στις αγορές ότι δεν πρέπει να αναμένουν μία αύξηση των επιτοκίων».

    Η επόμενη σύνοδος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Πέμπτη.

    [07] Γιουρόπα Λιγκ: Άλκμααρ-Ατρόμητος 0-2

    Σπουδαία νίκη που όμως δεν συνοδεύθηκε από πρόκριση, πέτυχε σήμερα ο Ατρόμητος, καθώς στον δεύτερο αγώνα για τα πλέι οφ του Γιουρόπα Λιγκ, επικράτησε εκτός έδρας της Αλκμααρ με 2-0, αλλά δεν κατάφερε να ανατρέψει το εις βάρος του 3-1 του πρώτου ματς.

    Ο αγώνας έγινε σε δύο ...δόσεις, καθώς διεκόπη εχθές το βράδυ στο 59ο λεπτό, λόγω πυρκαγιάς που ξέσπασε στο εστιατόριο του γηπέδου, με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατός ο ηλεκτροφωτισμός. Τα τέρματα του Ατρομήτου, πέτυχαν οι Παπαδόπουλος (53') και Καραγκούνης (72').


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 30 August 2013 - 10:30:25 UTC