Subscribe to our Personal NewsPaper-Online (Free Custom News Service) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 13-08-26

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Το μέλλον των αμυντικών βιομηχανιών, σε διαδοχικές συσκέψεις στο υπ. Οικονομικών
  • [02] Πυρά ελεύθερων σκοπευτών δέχθηκε η ομάδα των ειδικών του ΟΗΕ στα χημικά όπλα
  • [03] Συνελήφθη 53χρονος Τούρκος για την υπόθεση του σκάφους που μετέφερε βαρύ οπλισμό
  • [04] Οικογενειακοί τάφοι στο "σφυρί", στην Κροατία
  • [05] Ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί την κυβέρνηση ότι δίνει τη χαριστική βολή στον δημόσιο τομέα
  • [06] Φωτιά σε απόκρημνο σημείο στον Όλυμπο
  • [07] Γερμανία: Να υπάρξει «ξεκάθαρη κι ενωμένη» αντίδραση αν επιβεβαιωθεί η χρήση χημικών
  • [08] Σαφή τοποθέτηση για την Ελλάδα θα απαιτήσει από την ¶. Μέρκελ ο αντίπαλός της Π. Στάινμπρικ

  • [01] Το μέλλον των αμυντικών βιομηχανιών, σε διαδοχικές συσκέψεις στο υπ. Οικονομικών

    Το μέλλον των αμυντικών βιομηχανιών της χώρας, ΕΛΒΟ και ΕΑΣ, αλλά και της ΛΑΡΚΟ, τίθεται από αυτή την ώρα επί τάπητος σε διαδοχικές συσκέψεις στο υπουργείο Οικονομικών, υπό τον υπουργό Γιάννη Στουρνάρα και με τη συμμετοχή της αναπληρώτριας υπουργού Εθνικής 'Αμυνας, Φώφης Γεννηματά και του υφυπουργού Περιβάλλοντος, Μάκη Παπαγεωργίου.

    Ο κ. Στουρνάρας και η κ. Γεννηματά συζητούν αυτήν την ώρα το πρόγραμμα αναδιάρθρωσης και εξυγίανσης των ΕΑΣ, ενώ, η επόμενη σύσκεψη, που έχει προγραμματισθεί για τις 15.30, θα αφορά το μέλλον της ΕΛΒΟ. Στη συνέχεια, οι κ.κ. Στουρνάρας και Παπαγεωργίου θα εξετάσουν το σχέδιο για την ΠΥΡΚΑΛ.

    Σύμφωνα με τα προαπαιτούμενα του Μνημονίου, τα σχέδια εξυγίανσης των τριών προβληματικών εταιρειών του Δημοσίου θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί έως το τέλος Σεπτεμβρίου και να εφαρμοστούν έως το τέλος του έτους. Και για τις τρεις επιχειρήσεις, η απόφαση των συναρμοδίων υπουργών είναι να εκκαθαριστούν εν λειτουργία και στο συγκεκριμένο πλαίσιο πραγματοποιήθηκαν την περασμένη εβδομάδα συναντήσεις με τους συμβούλους του Δημοσίου για τα εναλλακτικά σενάρια.

    Ειδικά για τις δύο αμυντικές βιομηχανίες, το υπουργείο Εθνικής 'Αμυνας έχει ταχθεί αναφανδόν υπέρ της συνέχισης της λειτουργίας τους, καθώς οι κάλυκες για το πυροβολικό και βλήματα για τα τεθωρακισμένα του Ελληνικού Στρατού κατασκευάζονται από την ΕΑΣ ΑΕ. Ενώ για τη ΛΑΡΚΟ, ο σύμβουλος του Δημοσίου (Price Waterhouse Cooper) υποστηρίζει την ένταξη της εταιρείας στις διατάξεις του άρθρου 99 του πτωχευτικού δικαίου, προκειμένου να προστατευτεί από τους πιστωτές της, κυρίως από τη ΔΕΗ, η οποία έχει προσφύγει στη Δικαιοσύνη, διεκδικώντας 300 εκατ. ευρώ.

    Σημειώνεται ότι, έξω από το υπουργείο Οικονομικών έχουν συγκεντρωθεί εργαζόμενοι από τις τρεις επιχειρήσεις, οι οποίοι αντιτίθενται σε ενδεχόμενο απολύσεων.

    [02] Πυρά ελεύθερων σκοπευτών δέχθηκε η ομάδα των ειδικών του ΟΗΕ στα χημικά όπλα

    Η ομάδα των ειδικών του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών έγινε στόχος ελεύθερων σκοπευτών, δήλωσε ένας εκπρόσωπος του διεθνούς αυτού οργανισμού, καθώς μετέβαινε στο σημείο όπου καταγγέλθηκε ότι έγινε επίθεση με χημικά όπλα την περασμένη εβδομάδα.

    «Το πρώτο όχημα της Ομάδας Έρευνας Χημικών Όπλων έγινε εκ προθέσεως στόχος πολλαπλών πυροβολισμών από άγνωστους ελεύθερους σκοπευτές στην αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη», είπε ο εκπρόσωπος, προσθέτοντας ότι το αυτοκίνητο αυτό δεν λειτουργεί πλέον.

    Παράλληλα, ένα στέλεχος των συριακών υπηρεσιών ασφαλείας δήλωσε ότι η Δαμασκός είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει «όλα τα σενάρια», τη στιγμή κατά την οποία οι δυτικές δυνάμεις εξετάζουν το ενδεχόμενο ανάληψης στρατιωτικής δράσης μετά την καταγγελθείσα επίθεση με χημικά όπλα κοντά στην Δαμασκό.

    «Οι δυτικές απειλές περί πλήγματος εναντίον της Συρίας εντάσσονται στο πλαίσιο των ψυχολογικών και πολιτικών πιέσεων οι οποίες ασκούνται στη Συρία, αλλά σε κάθε περίπτωση είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε όλα τα σενάρια», δήλωσε η πηγή αυτή στο Γαλλικό Πρακτορείο.

    Επιμέλεια: Μπ. Γεωργίκος

    [03] Συνελήφθη 53χρονος Τούρκος για την υπόθεση του σκάφους που μετέφερε βαρύ οπλισμό

    Στην Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία παρουσιάστηκε σήμερα και συνελήφθη ένας 53χρονος υπήκοος Τουρκίας που αναζητούνταν από τις αρχές με ένταλμα σύλληψης του ανακριτή Πλημμελειοδικών Χίου, σχετικά με την υπόθεση μεταφοράς οπλισμού με σκάφος στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Χίου και Οινουσσών.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για ιδιοκτήτη ψητοπωλείου στον Αγ. Δημήτριο, ο οποίος είχε δώσει το φουσκωτό σκάφος στον 51χρονο συλληφθέντα Έλληνα με το οποίο γινόταν η μεταφορά του οπλισμού. Το σκάφος είχε εντοπιστεί και ακινητοποιηθεί από το Λιμενικό όταν έπλεε μεταξύ Χίου και Οινουσσών.

    [04] Οικογενειακοί τάφοι στο "σφυρί", στην Κροατία

    Μέχρι και οικογενειακούς τάφους βγάζουν στο "σφυρί" Κροάτες, σε μια απεγνωσμένη προσπάθεια να αντλήσουν χρήματα για την καθημερινή επιβίωσή τους, που κάθε άλλο παρά εύκολη είναι, ιδίως για όσους είναι άνεργοι ή έχει συρρικνωθεί δραματικά το εισόδημά τους.

    Σε μια οικονομία που βρίσκεται σε ύφεση, δίνοντας "προβάδισμα" στην ανεργία και τη στασιμότητα, οι κάτοικοι σε χωριά της Κροατίας, αλλά και στην πρωτεύουσα Ζάγκρεμπ, "παζαρεύουν" ακόμη και τους οικογενειακούς τάφους, σε μια προσπάθεια να καλύψουν τις οικονομικές τους υποχρεώσεις.

    [05] Ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί την κυβέρνηση ότι δίνει τη χαριστική βολή στον δημόσιο τομέα

    «Το κράτος και ο δημόσιος τομέας δεν είναι τσιφλίκια της κυβέρνησης και των δανειστών για να τα αποτελειώσουν», τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, σχολιάζοντας τη σημερινή συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

    Για την κυβερνητική πολιτική στον τομέα αυτόν, ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει ότι η κυβέρνηση Σαμαρά δίνει τη χαριστική βολή στον δημόσιο τομέα και τις κοινωνικές υπηρεσίες προς τους πολίτες. Προσθέτει ότι το κλείσιμο και οι συγχωνεύσεις των δομών του δημοσίου, οι απολύσεις και οι επισφαλείς συνθήκες εργασίας των εργαζομένων δεν συνιστούν «μεταρρύθμιση» ή «εξορθολογισμό» του κράτους, αλλά διάλυση κάθε σπιθαμής κοινωνικού κράτους και κάθε δυνατότητας ανασυγκρότησης και ανόρθωσης της οικονομίας.

    Σε συνθήκες πρωτοφανούς κρίσης, το δημόσιο πρέπει να αποτελέσει εκείνο το εργαλείο στήριξης τόσο της ανάπτυξης και της επανεκκίνησης της οικονομίας, όσο και των ασθενέστερων κοινωνικών ομάδων, της παιδείας, της υγείας και των υπολοίπων δομών πρόνοιας, επισημαίνει η αξιωματική αντιπολίτευση στην ανακοίνωσή της και καταλήγει: «Η ουσιαστική επανασυγκρότηση και ο επαναπροσανατολισμός του δημόσιου τομέα, που δεν επιτυγχάνονται με τις απολύσεις και τις διαθεσιμότητες, έχουν κεντρικό ρόλο στην προγραμματική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για μια κοινωνικά δίκαιη έξοδο από την κρίση, έξω από τα μνημόνια της λιτότητας».

    [06] Φωτιά σε απόκρημνο σημείο στον Όλυμπο

    Φωτιά ξέσπασε σε απόκρημνο σημείο στην Όλυμπο και στην περιοχή ήδη επιχειρούν δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας. Πεζοπόρο τμήμα της Υπηρεσίας βρίσκεται στο δύσβατο σημείο, ενώ το πρωί το ελικόπτερο της υπηρεσίας έκανε κάποιες ρίψεις και αποχώρησε, σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία.

    Η φωτιά καίει ένα με δύο δέντρα και η εστία είναι πολύ μικρή, εξήγησε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο διευθυντής επιχειρήσεων της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης (ΕΟΔ) Αλέξη Λιάμος. Ο ίδιος τόνισε ότι, με βάση τις πληροφορίες που έχει στη διάθεσή του, "δεν πρόκειται για αναζωπύρωση της πυρκαγιάς που είχε ξεσπάσει πριν από λίγες μέρες στον Όλυμπο, αλλά πρόκειται περί νέας εστίας, κοντά στην προηγούμενη".

    "Η φωτιά προκλήθηκε μάλλον πάλι από κεραυνό" είπε ο κ. Λιάμος και πρόσθεσε ότι "η εστία είναι πάρα πολύ μικρή και δεν εμπνέει ανησυχία, διότι υπάρχει άπνοια στην περιοχή". Η νέα εστία έχει απόσταση 500 μέτρων από την προηγούμενη φωτιά και είναι και λίγο χαμηλότερα, σε υψομετρικό επίπεδο, εξήγησε. Η φωτιά που είχε ξεσπάσει πριν από λίγες μέρες στον Όλυμπο, ήταν πάνω από τη θέση "Πετρόστρουγκα".

    [07] Γερμανία: Να υπάρξει «ξεκάθαρη κι ενωμένη» αντίδραση αν επιβεβαιωθεί η χρήση χημικών

    Ο εκπρόσωπος της καγκελαρίου ¶γγελας Μέρκελ κάλεσε σήμερα να υπάρξει μια «ξεκάθαρη και ενωμένη» διεθνής αντίδραση εάν επαληθευτεί η χρήση χημικών όπλων από το στρατό της Συρίας. Η Μέρκελ συνομίλησε τηλεφωνικά με τον πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ και τον πρωθυπουργό της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον το Σαββατοκύριακο σχετικά με την επίθεση με χημικά όπλα που καταγγέλθηκε ότι έγινε την περασμένη εβδομάδα, είπε ο εκπρόσωπός της Στέφεν Ζάιμπερτ.

    Ο Ζάιμπερτ επισήμανε πως το Βερολίνο πιστεύει ότι υπάρχει «μεγάλη πιθανότητα» το καθεστώς του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ ¶σαντ να χρησιμοποίησε χημικά όπλα και πρόσθεσε ότι «η επίθεση αυτή δεν πρέπει να μην έχει συνέπειες», τονίζοντας ότι «είναι απαραίτητη μια διεθνής απάντηση, ξεκάθαρη και ενωμένη».

    «Τα περιστατικά, οι εικόνες, οι αναφορές των αυτοπτών μαρτύρων, οι ανακοινώσεις των διεθνών οργανισμών δυστυχώς μιλούν ξεκάθαρα», δήλωσε ο Ζάιμπερτ, κάνοντας λόγο για «σπάσιμο ενός ταμπού» και μια «κατάφωρη παραβίαση» της διεθνούς συνθήκης για τα χημικά όπλα.

    Από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Γκίντο Βεστερβέλε δήλωσε με ακόμα μεγαλύτερη σαφήνεια ότι η χώρα του θα ενέκρινε πιθανή ανάληψη «δράσης» εάν επιβεβαιωθεί η χρήση χημικών όπλων από τις συριακές ένοπλες δυνάμεις. «Η χρήση χημικών όπλων μαζικής καταστροφής θα ήταν ένα έγκλημα εναντίον του πολιτισμού. Εάν επιβεβαιωθεί η χρήση τέτοιων όπλων, η διεθνής κοινότητα οφείλει να αναλάβει δράση. Η Γερμανία θα είναι μεταξύ εκείνων που θα φροντίσουν να υπάρξουν συνέπειες», είπε ο Βεστερβέλε, μιλώντας στην ετήσια σύνοδο των Γερμανών πρεσβευτών στο Βερολίνο. «Στο πλαίσιο αυτό βρισκόμαστε σε στενές επαφές με τα Ηνωμένα Έθνη και τους συμμάχους μας», πρόσθεσε χωρίς να διευκρινίσει τη φύση των σεναρίων που συζητώνται όσον αφορά την ανάληψη δράσης.

    Επιμέλεια: Μπ. Γεωργίκος

    [08] Σαφή τοποθέτηση για την Ελλάδα θα απαιτήσει από την ¶. Μέρκελ ο αντίπαλός της Π. Στάινμπρικ

    Ξεκάθαρες απαντήσεις σχετικά με το ενδεχόμενο ενός τρίτου πακέτου στήριξης για την Ελλάδα θα απαιτήσει από την καγκελάριο 'Αγγελα Μέρκελ ο υποψήφιος καγκελάριος των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών Πέερ Στάινμπρικ, τόσο κατά την τηλεμαχία της προσεχούς Κυριακής όσο και στο πλαίσιο κοινοβουλευτικής συνεδρίασης.

    Ο κυβερνητικός συνασπισμός «μοιράζει καθόλη την διάρκεια του προεκλογικού αγώνα υπνωτικά χάπια και προσπαθεί να συγκαλύψει το γεγονός ότι η σταθεροποίηση του ευρώ θα στοιχίσει στους Γερμανούς», δηλώνει ο κ. Στάινμπρικ σε συνέντευξή του στην «Suedwest Presse» και τονίζει ότι, εάν ισχύουν οι τελευταίες δηλώσεις του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε περί ενός νέου πακέτου για την Ελλάδα, «η καγκελάριος πρέπει να αποσαφηνίσει τη θέση της προς τους πολίτες».

    Σε άλλη συνέντευξή του στο πρώτο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD, ο υποψήφιος καγκελάριος υποστήριξε ότι ο κ. Σόιμπλε, «κάπως υποσυνείδητα αλλά και με άνεση», άλλαξε την ημερήσια διάταξη της προεκλογικής περιόδου, γεγονός που δεν επιθυμούσε να συμβεί η κ. Μέρκελ.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 26 August 2013 - 12:30:22 UTC