Visit the Hellenic Astronomical Society Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 13-07-31

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Π. Τόμσεν: Πρόοδος αλλά και καθυστερήσεις στο ελληνικό πρόγραμμα
  • [02] Τα θλιβερά πρωτεία στην ΕΕ εξακολουθεί να κατέχει η Ελλάδα στον τομέα της ανεργίας
  • [03] Νέα κυβέρνηση στην Αλβανία
  • [04] Δεκάδες συλλήψεις Ρομά ύστερα από αστυνομική επιχείρηση στη Μεσσηνία
  • [05] Συνεχίστηκε τον Ιούνιο η αποκλιμάκωση των τραπεζικών επιτοκίων

  • [01] Π. Τόμσεν: Πρόοδος αλλά και καθυστερήσεις στο ελληνικό πρόγραμμα

    Η Ελλάδα έχει σημειώσει «σημαντική πρόοδο» στη διόρθωση ανισορροπιών (που υπήρχαν) πριν από την κρίση, αναφέρεται στην έκθεση της αποστολής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στη χώρα μας, υπογραμμίζοντας όμως ότι «υπήρξαν σημαντικές καθυστερήσεις και αποκλίσεις» και «η μεταρρυθμιστική προσπάθεια είναι πολύ πίσω από το χρονοδιάγραμμα».

    Στο περιεχόμενο της έκθεσης αναφέρθηκε ο επικεφαλής της αποστολής του Ταμείου στην Ελλάδα, Πολ Τόμσεν, σε χθεσινοβραδινές δηλώσεις του.

    Μεταξύ άλλων, επισημαίνεται ότι με πρωτοφανή ευρωπαϊκή και διεθνή υποστήριξη και σταθερή δημοσιονομική προσαρμογή από τις ελληνικές Αρχές, η χώρα είναι τώρα στο κατώφλι της επίτευξης πρωτογενούς ισοζυγίου, ένα «αξιοσημείωτο επίτευγμα» και «οι εξωτερικές ανισορροπίες έχουν επίσης μειωθεί σημαντικά», όπως τονίζεται.

    Στη συνέχεια, γίνεται αναφορά στο έκτο έτος της ύφεσης, σημειώνοντας, ανάμεσα σε άλλα, ότι η παραγωγή (ΑΕΠ) έχει μειωθεί σχεδόν κατά 25%, μετά την κορύφωσή της το 2007, το ποσοστό ανεργίας είναι περίπου 27% και η ανεργία των νέων υπερβαίνει το 57%.

    Επίσης, υπογραμμίζεται ότι «το υψηλό κόστος προσαρμογής αντανακλά σε σημαντικό μέρος της καθυστέρησης, διστακτική και αποσπασματική εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων».

    Επίσης, σημειώνεται ότι οι μεταρρυθμίσεις προσκρούουν μέσα από «επαναλαμβανόμενες πολιτικές κρίσεις», σε «συμφέροντα», επηρεάζοντας το επενδυτικό κλίμα και, όπως τονίζεται, η ευθύνη παραμένει, για να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις με ταχύτητα, για να «ξεκλειδώσουν την ανάπτυξη και να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας».

    [02] Τα θλιβερά πρωτεία στην ΕΕ εξακολουθεί να κατέχει η Ελλάδα στον τομέα της ανεργίας

    Τα θλιβερά πρωτεία, μεταξύ των κρατών- μελών της ΕΕ, στον τομέα της ανεργίας, εξακολουθεί να κατέχει η Ελλάδα, συνοδευόμενη από την Ισπανία.

    Όπως ανακοίνωσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία (Eurostat) η ανεργία στην Ελλάδα ήταν στο 26,9% (στοιχεία Απριλίου 2013) ενώ στην Ισπανία, όπου υπάρχουν σημάδια αναστροφής της ανοδικής πορείας της ανεργίας, διαμορφώθηκε στο 26,3% (στοιχεία Ιουνίου 2013).

    Κατά μέσον όρο τον Ιούνιο του 2013 η ανεργία στην ευρωζώνη ήταν στο 12,1%, ενώ στην ΕΕ στο 10,9%.

    Ως προς την ανεργία στους νέους, η Ελλάδα επίσης κατέχει τα πρωτεία με 58,7%, έναντι 23,9% στην ευρωζώνη.

    Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι το ποσοστό ανεργίας στην Ελλάδα σημείωσε μικρή άνοδο από 26,8% τον Μάρτιο σε 26,9% τον Απρίλιο. Συνολικά, στην Ελλάδα ο αριθμός των ανέργων έφτασε τα 1,338 εκατομμύρια. Το ποσοστό ανεργίας στους άνδρες διαμορφώθηκε στο 24,2% τον Απρίλιο και στις γυναίκες στο 30,5%.

    [03] Νέα κυβέρνηση στην Αλβανία

    Ο νέος πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα παρουσίασε, σήμερα, το νέο κυβερνητικό σχήμα, με αντιπρόεδρο τον Νίκο Πελέσι, νυν δήμαρχο Κορυτσάς και υπουργό Οικονομικών των Σκελκίμ Τσάνι, πρώην διοικητή της Τράπεζας της Αλβανίας.

    Το Σοσιαλιστικό Κίνημα Ολοκλήρωσης του Ιλίρ Μέτα, ο οποίος είναι ο κύριος εταίρος του αριστερού συνασπισμού που κέρδισε στις βουλευτικές εκλογές της 23ης Ιουνίου, αναλαμβάνει πέντε υπουργεία: Δικαιοσύνης, Μεταφορών, Γεωργίας, Υπουργείο Περιβάλλοντος και το Υπουργείο για θέματα Ένταξης.

    Στη νέα κυβέρνηση δεν υπάρχει κανένας ελληνικής καταγωγής υπουργός, αν και το ΚΕΑΔ - σύμφωνα με την προεκλογική συμφωνία - θα αναλάμβανε ένα από τα υπουργεία στη νέα κυβέρνηση.

    [04] Δεκάδες συλλήψεις Ρομά ύστερα από αστυνομική επιχείρηση στη Μεσσηνία

    Συνολικά 84 άτομα συνελήφθησαν χθες κατά την αστυνομική επιχείρηση, που πραγματοποιήθηκε σε καταυλισμούς Ρομά, στη Μεσσηνία, για την πρόληψη και αντιμετώπιση της εγκληματικότητας, ενώ συνολικά ελέγχθησαν 943 άτομα, 619 αυτοκίνητα, ενώ προσήχθησαν 132 άτομα.

    Οι περισσότεροι από τους συλληφθέντες κατηγορούνται για υγειονομικές παραβάσεις, για κλοπή ηλεκτρικού ρεύματος, για παράνομη κατοχή όπλων, καθώς και 36 αλλοδαποί για παράνομη διαμονή στη χώρα.

    Συνολικά βεβαιώθηκαν 235 παραβάσεις, εκ των οποίων οι 200 αφορούσαν παραβάσεις του ΚΟΚ και 22 υγειονομικές παραβάσεις. Κατασχέθηκαν 6 κιλά και 608 γραμμάρια χασίς, 4 κυνηγετικά όπλα με 70 φυσίγγια, 4 αυτοκίνητα, 35 κούτες λαθραία πακέτα τσιγάρων, ένα κινητό τηλέφωνο, ενώ κατεδαφίστηκαν 14 παραπήγματα σε δημόσιο χώρο στη Καλαμάτα.

    Σήμερα, από το πρωί είναι σε εξέλιξη μεγάλη αστυνομική επιχείρηση εκ νέου στην Αργολίδα και την Αρκαδία.

    [05] Συνεχίστηκε τον Ιούνιο η αποκλιμάκωση των τραπεζικών επιτοκίων

    Συνεχίστηκε τον Ιούνιο η αποκλιμάκωση των επιτοκίων καταθέσεων- χορηγήσεων.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο του συνόλου των νέων καταθέσεων μειώθηκε κατά 0,11% στο 2,40%.

    Μεγαλύτερη μείωση εμφάνισε το επιτόκιο στις καταθέσεις ταμιευτηρίου, κατά 0,17%, και διαμορφώθηκε στο 3,89%.

    Όσον αφορά στα δάνεια, το μέσο επιτόκιο των καταναλωτικών δανείων χωρίς καθορισμένη διάρκεια (κατηγορία που περιλαμβάνει τα δάνεια μέσω πιστωτικών καρτών, τα ανοικτά δάνεια και τις υπεραναλήψεις από τρεχούμενους λογαριασμούς) παρουσίασε πτώση, τον Ιούνιο του 2013, κατά 0,10% και διαμορφώθηκε στο 14,63%. Το μέσο επιτόκιο των καταναλωτικών δανείων καθορισμένης διάρκειας με επιτόκιο κυμαινόμενο ή σταθερό μέχρι 1 έτος παρουσίασε περαιτέρω πτώση κατά 1,07% και διαμορφώθηκε στο 6,63%.

    Στα επιχειρηματικά δάνεια χωρίς προκαθορισμένη διάρκεια το μέσο επιτόκιο έμεινε αμετάβλητο στο 7,43%.

    Το αντίστοιχο επιτόκιο των επαγγελματικών δανείων παρουσίασε πτώση κατά 0,36% και διαμορφώθηκε στο 9,60%.

    Σύμφωνα με την ΤτΕ η μείωση αυτή του επιτοκίου οφείλεται εξολοκλήρου σε αναταξινομήσεις δανείων και δεν αντανακλά πραγματικές μεταβολές των επιτοκίων. Τα μέσα επιτόκια των επιχειρηματικών δανείων συγκεκριμένης διάρκειας με επιτόκιο κυμαινόμενο ή σταθερό έως 1 έτος παρουσίασαν άνοδο κατά 0,18% μονάδες βάσης στο 7,26% για δάνεια μέχρι 250.000 ευρώ, άνοδο κατά 0,09% στο 6,22% για δάνεια από 250.000 μέχρι 1 εκατ. ευρώ και άνοδο κατά 0,64% στο 6,01% για δάνεια άνω του 1 εκατ. ευρώ.

    Τέλος, το μέσο επιτόκιο των στεγαστικών δανείων για δάνεια με επιτόκιο κυμαινόμενο ή σταθερό έως 1 έτος παρουσίασε μικρή πτώση κατά 0,04% και διαμορφώθηκε στο 2,80%.

    Το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο του συνόλου των νέων δανείων προς νοικοκυριά και επιχειρήσεις παρέμεινε ουσιαστικά αμετάβλητο, τον Ιούνιο του 2013, στο 5,54%.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 31 July 2013 - 12:30:23 UTC