Browse through our Interesting Nodes on Tourism in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 13-07-15

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αντ. Σαμαράς: Οι τράπεζες πρέπει να συμβάλουν στην ανάκαμψη της οικονομίας
  • [02] Δημιουργία μηχανισμού διαρκών διαβουλεύσεων μεταξύ Αθήνας - Λευκωσίας
  • [03] Προαναγγέλουν κινητοποιήσεις οι καταστηματάρχες για τις Κυριακές
  • [04] Την Τετάρτη 31 Ιουλίου, όπως είχε αρχικά ανακοινωθεί, η συναυλία του Roger Waters στο ΟΑΚΑ
  • [05] Οι ρωσικές αρχές δεν έχουν λάβει ακόμη αίτημα χορήγησης πολιτικού ασύλου από τον Εντ. Σνόουντεν
  • [06] Συνάντηση για τις κλιματικές αλλαγές
  • [07] Σε εργαζόμενους της ΕΑΒ μίλησε σήμερα ο Δ. Κουτσούμπας
  • [08] Συνολική παρέμβαση για τη διαχείριση επισφαλών απαιτήσεων, με τη δημιουργία εξειδικευμένου φορέα, ανακοίνωσε η Τράπεζα Πειραιώς
  • [09] Μείωση 8,5% των εσόδων από εισφορές στον ΟΑΕΕ, το πρώτο τετράμηνο φέτος

  • [01] Αντ. Σαμαράς: Οι τράπεζες πρέπει να συμβάλουν στην ανάκαμψη της οικονομίας

    Ολοκληρώθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου, η συνάντηση του πρωθυπουργού, με το προεδρείο του ΤΧΣ, τους διοικητές των τεσσάρων συστημικών τραπεζών και το οικονομικό επιτελείο.

    Στην ατζέντα, βρέθηκαν τα βήματα που θα πρέπει να γίνουν, την επόμενη μέρα της ανακεφαλαιοποίησης, για το τραπεζικό σύστημα, με τον Αντώνη Σαμαρά να τονίζει πως οι τράπεζες θα πρέπει να συμβάλουν οριστικά στην ενίσχυση της ρευστότητας και στην ανάκαμψη της οικονομίας.

    Ο πρωθυπουργός ζήτησε, παράλληλα, να εξεταστούν οι προϋποθέσεις για μείωση των επιτοκίων για την ανακούφιση των δανειοληπτών.

    Οι τραπεζίτες, με τη σειρά τους, ζήτησαν η αναδιοργάνωση του τραπεζικού συστήματος να γίνει με σταθερά βήματα.

    Στη συνάντηση παραβρέθηκαν, από την πλευρά της Alpha Bank o Γιάννης Κωστόπουλος, της Εθνικής ο Γιώργος Ζανιάς, της Eurobank o Χρήστος Μεγάλου και της Τράπεζας Πειραιώς ο Μιχάλης Σάλλας.

    Στο τέλος Ιουλίου η κυβέρνηση θα παρουσιάσει τα σχέδιά της, για την περαιτέρω θωράκιση και ενίσχυση του τραπεζικού συστήματος.

    [02] Δημιουργία μηχανισμού διαρκών διαβουλεύσεων μεταξύ Αθήνας - Λευκωσίας

    Την πολιτική βούληση για τη δημιουργία ενός «μηχανισμού διαρκών διαβουλεύσεων σε όλο το πλέγμα των διμερών ή των πολυμερών σχέσεων» ανάμεσα στην Αθήνα και τη Λευκωσία, εξέφρασαν σήμερα -μαύρη ημέρα μνήμης, καθώς είναι η επέτειος του πραξικοπήματος- ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευ. Βενιζέλος και ο υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας Ιω. Κασουλίδης.

    Λίγες μέρες μετά τη συνάντηση που είχαν στη Λευκωσία και λίγες μέρες πριν τη συνάντηση που θα έχουν εκ νέου στη Μαγιόρκα -σε μια σύνοδο για το μέλλον της Ευρώπης- οι δύο υπουργοί, όπως σημείωσε ο κ. Βενιζέλος, συζήτησαν το Κυπριακό (ενόψει και της επικείμενης συνόδου του Εθνικού Συμβουλίου στη Λευκωσία), τις ευρωπαϊκές αλλά και τις περιφερειακές εξελίξεις, καθώς και διμερή ζητήματα.

    Ο κ. Βενιζέλος μιλώντας στους δημοσιογράφους, τόνισε ότι οι διαβουλεύσεις θα γίνονται «τακτικά και συστηματικά», ενώ ο κ. Κασουλίδης σημείωσε ότι επιθυμία είναι να επανέλθει η συνεργασία στο πρότυπο της προ-ενταξιακής περιόδου της Κύπρου, όταν η Ελλάδα συνεργάστηκε πολύ στενά με τη Λευκωσία για την προσχώρησή της στην ΕΕ.

    [03] Προαναγγέλουν κινητοποιήσεις οι καταστηματάρχες για τις Κυριακές

    Στη Βουλή μεταφέρεται η «μάχη» για την κυριακάτικη λειτουργία των επιχειρήσεων καθώς οι εκπρόσωποι των τριτοβάθμιων οργανώσεων των μικρομεσαίων και των εμποροϋπαλλήλων δήλωσαν σήμερα ότι, θα επιχειρήσουν να πείσουν τους βουλευτές των δύο κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση να μην ψηφίσουν τη συγκεκριμένη διάταξη.

    Παράλληλα, οι εκπρόσωποι της ΕΣΕΕ (Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου), της ΓΣΕΒΕΕ ( Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας) και της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων (ΟΙΥΕ) ανακοίνωσαν σε κοινή συνέντευξη Τύπου ότι θα προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις που θα περιλαμβάνουν συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας ή ακόμη και απεργία τις Κυριακές.

    Η ρύθμιση που περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης, συζητείται από αύριο στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής.

    Οι εκπρόσωποι των τριών οργανώσεων αμφισβήτησαν τα πορίσματα μελέτης του ΟΟΣΑ που παρουσίασε το υπουργείο, σύμφωνα με τα οποία η λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές θα αυξήσει τις θέσεις εργασίας. Όπως υποστήριξαν το αποτέλεσμα του μέτρου θα είναι η αύξηση του λειτουργικού κόστους των καταστημάτων και η μετατόπιση του τζίρου από άλλες ημέρες της εβδομάδας.

    Ανέφεραν ακόμη ότι έχουν τη σύμφωνη γνώμη πολλών μεγάλων εμπορικών αλυσίδων, των καταναλωτικών οργανώσεων και της Αρχιεπισκοπής. Θεωρούν ωστόσο ότι αν ψηφιστεί διάταξη θα υπάρξουν προσφυγές από πολυεθνικές αλυσίδες προκειμένου να επιτραπεί η λειτουργία όλες τις Κυριακές για όλα τα καταστήματα και όχι μόνο τα μικρά.

    Η πρόεδρος της ΟΙΥΕ κα Μ. Στεκουλέα κατηγόρησε το υπουργείο Ανάπτυξης ότι εξυπηρετεί τα συμφέροντα αυτών των επιχειρήσεων.

    [04] Την Τετάρτη 31 Ιουλίου, όπως είχε αρχικά ανακοινωθεί, η συναυλία του Roger Waters στο ΟΑΚΑ

    Τη Τετάρτη 31 Ιουλίου στο γήπεδο ΟΑΚΑ, όπως αρχικά είχε ανακοινωθεί, θα πραγματοποιηθεί τελικά η μεγάλη συναυλία του Roger Waters συνιδρυτή των θρυλικών Pink Floyd.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση των διοργανωτών, η αντίδραση και η δυσαρέσκεια που προκάλεσε, σε μέρος του κοινού, η αλλαγή ημερομηνίας διεξαγωγής της συναυλίας του Roger Waters The Wall, είχε σαν αποτέλεσμα τη διευθέτηση των θεμάτων παραγωγής και την επαναφορά του show στο OAKA, την Τετάρτη 31 Ιουλίου. Σημειώνεται ότι, τρεις μέρες πριν είχε ανακοινωθεί ότι η συναυλία θα μεταφερόταν στο Terra Vibe Park στη Μαλακάσα, για την Πέμπτη 1 Αυγούστου.

    Τα εισιτήρια ισχύουν και η προπώληση συνεχίζεται.

    [05] Οι ρωσικές αρχές δεν έχουν λάβει ακόμη αίτημα χορήγησης πολιτικού ασύλου από τον Εντ. Σνόουντεν

    Ο πρώην συνεργάτης των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών Έντουαρντ Σνόουντεν, ο οποίος καταζητείται για κατασκοπεία από τις αρχές των Ηνωμένων Πολιτειών, δεν έχει ακόμη ζητήσει επίσημα άσυλο από τις ρωσικές αρχές, όπως ανακοίνωσε σήμερα η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Μετανάστευσης της Ρωσίας.

    «Η υπηρεσία μετανάστευσης δεν έχει λάβει μέχρι στιγμής κανένα έγγραφο» από πλευράς Σνόουντεν, δήλωσε μια εκπρόσωπος της υπηρεσίας, η Ζαλίνα Κορνιλόβα, στο πρακτορείο ειδήσεων Itar-Tass.

    «Εάν λάβουμε ένα τέτοιο αίτημα, θα το εξετάσουμε όπως οφείλουμε», πρόσθεσε η ίδια εκπρόσωπος.

    [06] Συνάντηση για τις κλιματικές αλλαγές

    Αρχίζει σήμερα, με τη συμμετοχή περίπου 350 επιστημόνων απ΄ όλο τον κόσμο, η 4η Συνεδρία των κύριων συντακτών της δεύτερης ομάδας εργασίας της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Αλλαγή του Κλίματος (Intergovernmental Panel on Climate Change - IPCC). Η συνάντηση που διοργανώνεται από το υπουργείο Περιβάλλοντος της Σλοβενίας και φιλοξενείται στο θέρετρο Μπλεντ, στην ομώνυμη αλπική λίμνη της χώρας, θα ολοκληρωθεί την Παρασκευή παρουσία του προέδρου της IPCC, Ινδού επιστήμονα Ρατζέντρα Πατσαούρι.

    Η IPCC είναι το κορυφαίο διεθνές διακυβερνητικό σώμα για την αξιολόγηση των κλιματικών αλλαγών, των αιτιών τους, των συνεπειών τους, καθώς και των πιθανών τρόπων αντιμετώπισής τους.

    Η επιτροπή συντονίζει επιστήμονες απ' ολόκληρο τον κόσμο και δημοσιεύει κάθε πέντε έως επτά χρόνια εκθέσεις για τις κλιματικές αλλαγές που παρατηρούνται και τις πιθανές επιπτώσεις τους.

    Το 1990 δημοσίευσε την πρώτη έκθεσή της που οδήγησε στη Σύμβαση-Πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών για την αλλαγή του κλίματος. Για την πιο πρόσφατη έκθεσή της, το 2007, η IPCC μοιράστηκε το Νόμπελ Ειρήνης με τον Αλ Γκορ.

    [07] Σε εργαζόμενους της ΕΑΒ μίλησε σήμερα ο Δ. Κουτσούμπας

    «Ήταν πολύ σημαντική η σημερινή επίσκεψη στην ΕΑΒ, μας δόθηκε η δυνατότητα να συζητήσουμε και να ενημερωθούμε από την διοίκηση της εταιρείας και του σωματείου των εργαζομένων», δήλωσε ο γγ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, προσθέτοντας ότι «η ΕΑΒ έχει τεράστιες παραγωγικές δυνατότητες, βεβαίως σε μια άλλη κατεύθυνση», ενώ αναφερόμενος σε δημοσιεύματα που «έχουν στόχο να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις, να επηρεάσουν συνειδήσεις και να μετρήσουν αντιδράσεις» εκτίμησε ότι «δρομολογούνται εξελίξεις που αφορούν την Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία» και αφορούν παραπέρα απαξίωση, συρρίκνωση και υποβάθμισή της.

    Μιλώντας σε εργαζόμενους της ΕΑΒ, ο κ. Κουτσούμπας ανέφερε ότι «το ΚΚΕ επισημαίνει την αναγκαιότητα ενιαίου φορέα αμυντικής που θα βοηθήσει στην ανάπτυξη του λαού, ταυτόχρονα με την υπεράσπιση της εδαφικής κυριαρχίας και την υπεράσπιση της άμυνας της χώρας που δεν μπορεί να γίνει στις συνθήκες του καπιταλιστικού», υπογραμμίζοντας ότι «εδαφική ακεραιότητα και εδαφική κυριαρχία με καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης δεν γίνεται». Σημείωσε δε πως η πρόταση του ΚΚΕ για ενιαίο αμυντικό φορέα σε άλλες συνθήκες προϋποθέτει λαϊκή εξουσία, κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων, αποδέσμευση από ΕΕ και ΝΑΤΟ και κεντρικό σχεδιασμό με εργατικό έλεγχο.

    [08] Συνολική παρέμβαση για τη διαχείριση επισφαλών απαιτήσεων, με τη δημιουργία εξειδικευμένου φορέα, ανακοίνωσε η Τράπεζα Πειραιώς

    Τη συνολική παρέμβασή του για τη διαχείριση επισφαλών απαιτήσεων, με τη δημιουργία εξειδικευμένου φορέα, ανακοίνωσε σήμερα ο όμιλος της Τράπεζας Πειραιώς.

    Ειδικότερα, μιλώντας στη γενική συνέλευση των μετοχών της τράπεζας ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου Μιχάλης Σάλλας, ανακοίνωσε ότι ο νέος φορέας θα έχει ως βασικό στόχο -με τις δράσεις που θα αναλάβει- να οδηγήσει ξανά ένα μεγάλο μέρος επιχειρήσεων που σήμερα αντιμετωπίζει προβλήματα, στο να επανέλθει σε ανταγωνιστικό πλαίσιο λειτουργίας.

    Αναφερόμενος στην Τράπεζα Πειραιώς, ο κ. Σάλλας, επισήμανε ότι με τις κινήσεις που πραγματοποίησε, κατάφερε να καταστεί η μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας, με μερίδιο 29% στις καταθέσεις και χορηγήσεις, υπερδιπλασιάζοντας το ενεργητικό της. Επίσης, τόνισε ότι τα οικονομικά μεγέθη της τράπεζας θα αναπτύσσονται στη διάρκεια της επόμενης διετίας και το 2015 η τράπεζα θα παρουσιάσει σημαντική κερδοφορία.

    Γενικότερα, για το εγχώριο τραπεζικό σύστημα, επισήμανε ότι μετά τη διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης και αναδιάρθρωσής του, εισέρχεται σε μια νέα εποχή.

    Επισήμανε, ακόμα, ότι βασικός στόχος είναι να πεισθούν οι καταθέτες να επιστρέψουν τα κεφάλαιά τους στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα. Ταυτόχρονα, οι τράπεζες θα επιδιώξουν την άντληση κεφαλαίων από τη διεθνή διατραπεζική αγορά.

    [09] Μείωση 8,5% των εσόδων από εισφορές στον ΟΑΕΕ, το πρώτο τετράμηνο φέτος

    Μείωση εσόδων από εισφορές, σε ποσοστό 8,5%, δείχνουν τα στοιχεία του πρώτου τετραμήνου του 2013 του Οργανισμού Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ), σε σχέση με το αντίστοιχο τετράμηνο του 2012, όπως προκύπτει από έγγραφο του υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, Γιάννη Βρούτση, που διαβιβάστηκε στη Βουλή.

    Ωστόσο, όπως σπεύδει να υπογραμμίσει ο υπουργός, η μείωση αυτή «βρίσκεται εντός των ορίων των προβλέψεων σύνταξης του προϋπολογισμού του 2013».

    Το έγγραφο διαβιβάστηκε, μετά από ερώτηση της βουλευτού των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Μαρίας Κόλλια Τσαρουχά για το έλλειμμα των ασφαλιστικών ταμείων.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 15 July 2013 - 10:30:24 UTC