Browse through our Interesting Nodes on the Informatics & Computing Business in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 13-07-03

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Άγγελα Μέρκελ: Δεν θα χρειαστεί νέο «κούρεμα» του χρέους
  • [02] Φ. Κουβέλης: Ο πρωθυπουργός ήθελε να προκαλέσει εκλογές
  • [03] Στην Αθήνα απόψε ο Γκίντερ Βεστερβέλε
  • [04] Άσμουσεν: Η Ελλάδα πρέπει να κάνει περισσότερα
  • [05] Χωρίς Νταλάρα και Γλυκερία το Φεστιβάλ Φιλίππων - Θάσου
  • [06] Χρ. Σταϊκούρας: Στην εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών 3,4 δισ. ευρώ προχώρησε το Δημόσιο
  • [07] Ο πρόεδρος της Κύπρου συναντάται σήμερα με Μ. Ντράγκι και Α. Μέρκελ

  • [01] Άγγελα Μέρκελ: Δεν θα χρειαστεί νέο «κούρεμα» του χρέους

    Επιμένει ότι δεν θα χρειαστεί νέο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ, σε συνέντευξή της που δημοσιεύει σήμερα η "Καθημερινή".

    Ωστόσο, δεν απαντά στο ερώτημα τι θα συμβεί αν το ΔΝΤ επιμείνει στην άποψή του ότι θα πρέπει να μειωθεί το ελληνικό χρέος για να συνεχίσει να συμμετέχει στο πρόγραμμα στήριξης της χώρας μας.

    Συγκεκριμένα, σε ερώτημα αν η Ευρώπη, ακόμα και χωρίς το ΔΝΤ, θα στηρίξει ένα πρόγραμμα για την Ελλάδα, η κ.Μέρκελ απαντά ότι "η Ελλάδα έχει προχωρήσει χάρη στην κυβέρνηση του Σαμαρά που προσανατολίζεται πολύ προς τις μεταρρυθμίσεις" και προσθέτει:"είμαι βέβαιη ότι η βιωσιμότητα του χρέους θα εξακολουθήσει να υφίσταται".

    Σε ερώτηση εάν θα υπάρξει νέο «κούρεμα» του χρέους, δε, περιορίζεται στην απάντηση: "δεν βλέπω κάτι τέτοιο".

    [02] Φ. Κουβέλης: Ο πρωθυπουργός ήθελε να προκαλέσει εκλογές

    Ευθύνες στον πρωθυπουργό ότι «επεδίωξε εκλογές επιδιώκοντας κυβερνητική κρίση για την ΕΡΤ», επέρριψε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης.

    Μιλώντας στον ΑΝΤ1, μετά την αποχώρησή του από την κυβέρνηση, ο κ. Φ.Κουβέλης υποστήριξε ότι ο πρωθυπουργός ήθελε να προκαλέσει εκλογές, αλλά ανέκρουσε πρύμναν μετά από τις πιέσεις από την Ευρώπη. Εξέφρασε ακόμη την άποψη ότι ο Ευ.Βενιζέλος είχε συμφωνήσει για την παραμονή του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση πριν από τη σύσκεψη στο Μαξίμου, όπου οριστικοποιήθηκε η διαφωνία της ΔΗΜΑΡ.

    Ανάφερε πάντως ότι στόχος της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ ήταν να σπρώξουν τη ΔΗΜΑΡ εκτός τρικομματικής, επειδή ήταν βάρος στους σχεδιασμούς τους.

    [03] Στην Αθήνα απόψε ο Γκίντερ Βεστερβέλε

    Η κατάσταση στην Ελλάδα μετά τον τελευταίο ανασχηματισμό, η πορεία εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων και η ελληνογερμανική συνεργασία αποτελούν τα κεντρικά σημεία στην ατζέντα των συναντήσεων που θα έχει ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Γκίντερ Βεστερβέλε με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Εξωτερικών Ευάγγελο Βενιζέλο, απόψε και αύριο στην Αθήνα.

    Σύμφωνα με πηγές του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών, η επίσκεψη του κ. Βεστερβέλε, αμέσως μετά τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης στην Ελλάδα, σηματοδοτεί το ενδιαφέρον του Βερολίνου «για μια στενή και γεμάτη εμπιστοσύνη» σχέση με την Αθήνα. Επιπλέον, ο Γερμανός υπουργός θα εκφράσει και πάλι την αλληλεγγύη της χώρας του προς την Ελλάδα «στον δύσκολο δρόμο της κρίσης».

    Ο κ. Βεστερβέλε αναμένεται να φθάσει στην Αθήνα απόψε στις 19:00 και να αναχωρήσει αύριο στις 13:00.

    [04] Άσμουσεν: Η Ελλάδα πρέπει να κάνει περισσότερα

    Η Ελλάδα πρέπει να κάνει περισσότερα ώστε να εξασφαλίσει θετική αξιολόγηση εκ μέρους της τρόικας, δήλωσε το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Γιόργκ Άσμουσεν, σε γερμανική εφημερίδα. Ταυτόχρονα, χαρακτήρισε αναφορές σε περαιτέρω μείωση του χρέους ως μη εποικοδομητικές.

    "Οι επαναλαμβανόμενες συζητήσεις σχετικά με την απομείωση του χρέους δεν βοηθούν καθώς αποπροσανατολίζουν από τις απαραίτητες μεταρρυθμιστικές προσπάθειες", σημειώνει σε σχόλιο που δημοσιεύει σήμερα η Die Welt.

    "Παρά την πρόοδο (που έχει επιτευχθεί) υπάρχουν ακόμη ορισμένα πράγματα που πρέπει να γίνουν ώστε να ολοκληρωθεί θετικά η αξιολόγηση", πρόσθεσε.

    [05] Χωρίς Νταλάρα και Γλυκερία το Φεστιβάλ Φιλίππων - Θάσου

    Η συναυλία - αφιέρωμα στον Απόστολο Καλδάρα με τον Γιώργο Νταλάρα και τη Γλυκερία, που θα πραγματοποιούνταν στο Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων στο πλαίσιο του 56ου Φεστιβάλ Φιλίππων - Θάσου, δεν θα πραγματοποιηθεί τελικά.

    Με ισοψηφία 7 υπέρ και 7 κατά -συμπεριλαμβανομένης στις αρνητικές και της ψήφου του προέδρου του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου που υπερισχύει -τα μέλη του ΚΑΣ αποδέχτηκαν τις αντιρρήσεις της αρμόδιας Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, που υποστήριξε ότι η κατάσταση του μνημείου δεν «σηκώνει» μεγάλη προσέλευση θεατών -κάτι που θεωρείται σίγουρο λόγω της δημοφιλίας των καλλιτεχνών. Η αιτιολόγηση της γνωμοδότησης ανέφερε την ανάγκη προστασίας του μνημείου, αλλά και της ασφάλειας των επισκεπτών.

    Παρόμοιοι προβληματισμοί ακούστηκαν και κατά τη συζήτηση που αφορούσε στο 32ο Φεστιβάλ Πάτρας, αν και στην περίπτωση της παραχώρησης του Ρωμαϊκού Ωδείου Πατρών για τις συναυλίες των επίσης δημοφιλών Χαρούλας Αλεξίου, Θάνου Μικρούτσικου και Μάριου Φραγκούλη, η ζυγαριά έγειρε προς τη μεριά του «ναι».

    Τα μέλη του ΚΑΣ γνωμοδότησαν κατά πλειοψηφία υπέρ της πραγματοποίησης των παραπάνω συναυλιών, με ανώτερο αριθμό προσέλευσης τα 1.500 άτομα, ένα όριο που, σύμφωνα με το Συμβούλιο, θα πρέπει να τηρηθεί αυστηρά, καθώς στο παρελθόν έχει κατά κόρον καταστρατηγηθεί.

    Αρνητικές ωστόσο ήταν οι «ψήφοι» για την παράσταση «'Ανδρες έτοιμοι για όλα» των Θανάση Παπαθανασίου και Μιχάλη Ρέππα, που διασκεύασαν το γνωστό κινηματογραφικό έργο «The Full Monty», με το σκεπτικό ότι δεν συνάδει με τον χαρακτήρα του Ρωμαϊκού Ωδείου Πατρών.

    [06] Χρ. Σταϊκούρας: Στην εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών 3,4 δισ. ευρώ προχώρησε το Δημόσιο

    Ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τον ιδιωτικό τομέα, συνολικού ύψους 3,4 δισ. ευρώ, έχει αποπληρώσει το Δημόσιο από τον Δεκέμβριο του 2012, ανακοίνωσε σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.

    Συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσε ο κ.Σταϊκούρας, «από την έναρξη της διαδικασίας, τέλος Δεκεμβρίου του 2012, μέχρι σήμερα, τέλος Ιουνίου, (το Δημόσιο) έχει ολοκληρώσει τη χρηματοδότηση αιτημάτων ύψους3,4 δισ. ευρώ. Έτσι, μέχρι σήμερα, έχει ικανοποιηθεί περίπου το 85% των αιτημάτων των Υπουργείων, ενώ βρίσκονται σε διαδικασία αξιολόγησης, και επίκειται η ολοκλήρωσή τους, αιτήματα ύψους 800 εκατ. ευρώ. Σε ότι αφορά τις πληρωμές, το μήνα Ιούνιο αυτές ανήλθαν στα 570 εκατ. ευρώ. Το συνολικό ύψος των τελικών πληρωμών, δηλαδή των χρημάτων που πήγαν στην πραγματική οικονομία, μέχρι τέλος Ιουνίου, ανήλθε στα 3,4 δισ. ευρώ».

    «Στόχος παραμένει το κράτος, παράλληλα με την προσπάθεια να μη δημιουργήσει νέα γενιά ληξιπρόθεσμων οφειλών, να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του και συνακόλουθα να ενισχύσει τη ρευστότητα της πραγματικής οικονομίας», κατέστησε σαφές ο αναπληρωτής υπουργός.

    [07] Ο πρόεδρος της Κύπρου συναντάται σήμερα με Μ. Ντράγκι και Α. Μέρκελ

    Καθοριστική συνάντηση με αντικείμενο τα προβλήματα του κυπριακού τραπεζικού τομέα θα έχουν σήμερα στη Φρανκφούρτη ο πρόεδρος Ν. Αναστασιάδης και ο διοικητής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι.

    Στη συνάντηση, στην οποία παρόντες θα είναι επίσης ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου, Πανίκος Δημητριάδης και ο υπουργός Οικονομικών, Χάρης Γεωργιάδης, θα δοθεί έμφαση στην επίλυση των προβλημάτων της Τράπεζας Κύπρου.

    Ο πρόεδρος Αναστασιάδης θα συναντηθεί, επίσης, σήμερα με την Καγκελάριο της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ, στο περιθώριο διάσκεψης για την ανεργία, στο Βερολίνο.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 3 July 2013 - 8:30:24 UTC