Read about The European Centre for Classical Studies Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 13-06-10

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] 'Ασμουσεν:Σημαντικές οι συνέπειες εάν αποσυρθεί το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων από την ΕΚΤ
  • [02] Spiegel: Το ΔΝΤ πιέζει τους Ευρωπαίους για νεό "κούρεμα" του ελληνικού χρέους
  • [03] «Όταν υπάρχουν ελλείψεις στα νοσοκομεία με ενοχλεί η λαγνεία για το σινεμά, την τέχνη»
  • [04] Στο έλεος της κακοκαιρίας η Κεντρική Ευρώπη
  • [05] «Δεν έχουμε αντίρρηση στις οικειοθελείς αποχωρήσεις εάν διασφαλιστεί το δικαίωμα συνταξιοδότησης»
  • [06] Ημερομηνία, όχι "πράσινο φως" ζητά η Σερβία
  • [07] Σήμερα στην Προανακριτική το πόρισμα ΣΔΟΕ για λογαριασμούς συγγενών του Γ. Παπακωνσταντίνου
  • [08] Ιω. Στουρνάρας: Δεν θα απαιτηθούν νέα μέτρα, αν υλοποιηθούν οι στόχοι
  • [09] Aναβλήθηκε για τις 8 Οκτωβρίου η δίκη του Κ. Βαξεβάνη
  • [10] Αποπληθωρισμού συνέχεια και τον Μάιο
  • [11] "Όχι" από το Βερολίνο σε μόνιμη χρηματοδότηση μεταξύ των κρατών της Ευρωζώνης
  • [12] "Σοβαρή, αλλά σταθερή" παραμένει η κατάσταση της υγείας του N. Μαντέλα
  • [13] Iδεώδης πρόεδρος o Πούτιν για το 41% των Ρώσων

  • [01] 'Ασμουσεν:Σημαντικές οι συνέπειες εάν αποσυρθεί το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων από την ΕΚΤ

    Το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Γεργκ 'Ασμουσεν προειδοποίησε με συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Bild ότι θα υπάρξουν σημαντικές συνέπειες, αν η ΕΚΤ αναγκασθεί να αποσύρει το πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων που ανακοίνωσε πέρυσι τον Σεπτέμβριο, σε περίπτωση που το γερμανικό Συνταγματικό Δικαστήριο το κρίνει παράνομο.

    Η ακροαματική διαδικασία ενώπιον του Δικαστηρίου θα ξεκινήσει αύριο. «Σέβομαι πολύ το δικαστήριο και δεν θα δώσω συμβουλές σε έναν ανεξάρτητο θεσμό. Γενικά, όμως, ισχύει: Κανένας θεσμός δεν λειτουργεί στο κενό. Εάν θα έπρεπε να αποσυρθεί το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων, αυτό θα είχε σημαντικές συνέπειες», τόνισε ο κ. 'Ασμουσεν.

    «Η ΕΚΤ δεν βρίσκεται στη θέση του κατηγορούμενου. Έχουμε προσκληθεί ως ειδικοί και η διαδικασία θα αποτελέσει μία καλή ευκαιρία, να εξηγήσουμε για μία ακόμη φορά το πρόγραμμα», πρόσθεσε. Ο Γεργκ 'Ασμουσεν θα αντιπαρατεθεί ενώπιον του συνταγματικού δικαστηρίου με το συμπατριώτη του Πρόεδρο της κεντρικής τράπεζας της Γερμανίας Γενς Βάιντμαν, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times.

    [02] Spiegel: Το ΔΝΤ πιέζει τους Ευρωπαίους για νεό "κούρεμα" του ελληνικού χρέους

    Πίεση για νέα αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, ακόμη και εντός του τρέχοντος έτους, ασκεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στους Ευρωπαίους, σύμφωνα με δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού «Der Spiegel», ενώ αξιωματούχος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών δηλώνει στην Handelsblatt ότι νέο «κούρεμα» θα μπορούσε να θέσει σε αμφισβήτηση τη συμμετοχή της Γερμανίας στο πρόγραμμα βοήθειας.

    Σύμφωνα με το δημοσίευμα του Spiegel, το ΔΝΤ εκτιμά ότι δεν είναι δυνατό να καλυφθεί το 2014 το χρηματοδοτικό κενό των 4,6 δισεκατομμυρίων ευρώ και, με δεδομένο τον περιορισμό του Ταμείου να συμμετάσχει στο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας μόνο εάν η χρηματοδότηση είναι διασφαλισμένη για τους επόμενους δώδεκα μήνες, θα πρέπει να έχει αποφασιστεί ως τον Δεκέμβριο ένα νέο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους.

    Το περιοδικό αναφέρει τις αντιρρήσεις του Βερολίνου που έχουν διατυπωθεί τις τελευταίες ημέρες, καθώς σε αυτή την περίπτωση, θα συμμετείχε στην αναδιάρθρωση ο δημόσιος τομέας, δηλαδή.

    [03] «Όταν υπάρχουν ελλείψεις στα νοσοκομεία με ενοχλεί η λαγνεία για το σινεμά, την τέχνη»

    Επιστροφή στη μεγάλου μήκους με την ταινία «September» κάνει η Πένυ Παναγιωτοπούλου και κατευθείαν στο επίσημο διαγωνιστικό τμήμα του Φεστιβάλ Κάρλοβι Βάρι (28/6 -6/7).

    Η ταινία εστιάζει σε «μικρές λεπτομέρειες της καθημερινής ζωής και αποχρώσεις, που για άλλους δε σημαίνουν τίποτε», όμως για την Πένυ Παναγιωτοπούλου «συνιστούν την ουσία μιας ύπαρξης και εντέλει την ίδια τη ζωή», όπως αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η σκηνοθέτις των βραβευμένων «Δύσκολων Αποχαιρετισμών: ο Μπαμπάς μου» (είχε αποσπάσει για τον μικρό πρωταγωνιστή της, Γιώργο Καραγιάννη, το βραβείο πρώτου ανδρικού ρόλου στο Φεστιβάλ του Λοκάρνο το 2002).

    Το θέμα της ταινίας September, «ακουμπά» σε ανθρώπινες σχέσεις και καταστάσεις που προϋπήρχαν της σημερινής οικονομικής και κοινωνικής κρίσης. H ταινία είναι ένα μελαγχολικό τέλος αλλά και μια καινούργια αρχή, σαν τον μήνα Σεπτέμβρη, όπως υποδηλώνει και ο τίτλος της, μας λέει η Πένυ Παναγιωτοπούλου.

    [04] Στο έλεος της κακοκαιρίας η Κεντρική Ευρώπη

    Η πρωτοφανής αύξηση της στάθμης των υδάτων στον ποταμό Έλβα συνεχίζει να απειλεί τη βόρεια Γερμανία σήμερα και ένα φράγμα υποχώρησε τη νύχτα στο κρατίδιο της Σαξονίας-'Ανχαλτ, με αποτέλεσμα πολλές εκατοντάδες άνθρωποι να εγκαταλείψουν τις εστίες τους. Η πίεση του νερού άνοιξε ρήγμα δέκα μέτρων σε φράγμα κοντά στο χωριό Φίσμπεκ. Η διάσταση του ρήγματος γρήγορα έφθασε τα 50 μέτρα και οι αρχές έδωσαν εντολή 400 με 500 κάτοικοι του χωριού να απομακρυνθούν από τις εστίες τους όπως και να εκκενωθούν τα τρία γειτονικά χωριά.

    Το ρήγμα του φράγματος αυτού ήταν αιτία να κλείσει μια σιδηροδρομική γέφυρα, με συνέπεια οι αμαξοστοιχίες που εκτελούν το δρομολόγιο μεταξύ Βερολίνου και Κολωνίας ή Φρανκφούρτης να ακολουθούν άλλη διαδρομή. Χθες οι αρχές ζήτησαν την απομάκρυνση 23.5000 κατοίκων του Μαγδεμβούργου και των περιχώρων του. Μέχρι τώρα δεν έχει επιτραπεί στους ανθρώπους αυτούς να επιστρέψουν στα σπίτια τους.

    Στην Ουγγαρία, ύστερα από οκτώ ώρες συνεχούς αύξησης της στάθμης των υδάτων στον Δούναβη στη Βουδαπέστη που έφθασε τα 8,89 μέτρα στις 07.00 ώρα Ελλάδος σήμερα και στα 8,88 μέτρα δύο ώρες αργότερα, η στάθμη υποχώρησε αργότερα στα 8,91 μέτρα, με τα φράγματα να αντέχουν τη δριμύτητα του νερού.

    Διαβάστε επίσης:

    Σοβαρές ζημιές από κατολισθήσεις και πλημμύρες στην Ελβετία

    [05] «Δεν έχουμε αντίρρηση στις οικειοθελείς αποχωρήσεις εάν διασφαλιστεί το δικαίωμα συνταξιοδότησης»

    Αν δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις διασφάλισης του δικαιώματος της συνταξιοδότησης, δεν έχουμε καμία αντίρρηση στις οικιοθελείς αποχωρήσεις υπαλλήλων από το Δημόσιο, τονίζει σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Γενικός Γραμματέας της ΑΔΕΔΥ, Ηλίας Ηλιόπουλος.

    Σχολιάζοντας τα δημοσιεύματα ότι το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης επεξεργάζεται σχέδιο οικειοθελών αποχωρήσεων δημοσίων υπαλλήλων με στόχο να καλύψει τον αριθμό των 4.000 αποχωρήσεων έως το τέλος του έτους βάσει των μνημονιακών δεσμεύσεων, ο ΓΓ της ΑΔΕΔΥ τονίζει:

    «Αν είναι μέσα στα πλαίσια ο κάθε εργαζόμενος να αποκτήσει το δικαίωμα της συνταξιοδότησής του έστω και με πλασματικά χρόνια είναι μία υπόθεση.

    Αν είναι όμως να διώξουμε υπαλλήλους βιαίως και μάλιστα σε μια περίοδο που αποδεικνύεται ότι τα τεράστια κενά των δημοσίων υπηρεσιών φθάνουν ακόμη και τις 50.000, τότε είναι μια άλλη υπόθεση. Αν πράγματι θέλουν να συρρικνώσουν το δημόσιο να πούνε στον ελληνικό λαό ότι αυτή την υπηρεσία δεν θα την παίρνεις πλέον από τον δημόσιο, αλλά από τον ιδιωτικό τομέα και θα την πληρώνεις.

    [06] Ημερομηνία, όχι "πράσινο φως" ζητά η Σερβία

    Ο Σέρβος πρωθυπουργός, Ίβιτσα Ντάτσιτς τόνισε ότι η Σερβία θα έχει εξαπατηθεί, αν δεν λάβει θετική απόφαση του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ημερομηνία έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ).

    Ο κ. Ντάτσιτς, σε χθεσινές δηλώσεις του σε δημοσιογράφους στο Μέγαρο "Σερβία", υπογράμμισε ότι συμφωνήθηκε να επιτευχθεί συμφωνία με το Κόσοβο στις Βρυξέλλες, να υιοθετηθεί το σχέδιο υλοποίησής της, να αρχίσει η εφαρμογή της και να ακολουθήσει θετική απόφαση για τον καθορισμό ημερομηνίας έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ.

    "Αν γίνει κάτι διαφορετικό, η Σερβία δεν θα το αποδεχθεί. Αν τώρα, μετά από όλα, δεν αξίζουμε τέτοια απόφαση, δεν γνωρίζω πώς θα τη λάβουμε" ανέφερε ο πρωθυπουργός της Σερβίας και προειδοποίησε ότι μία αρνητική απόφαση θα μπορούσε "να θέσει σε σοβαρό κίνδυνο" την υλοποίηση της συμφωνίας των Βρυξελλών για την εξομάλυνση των σχέσεων Σερβίας - Κοσόβου.

    [07] Σήμερα στην Προανακριτική το πόρισμα ΣΔΟΕ για λογαριασμούς συγγενών του Γ. Παπακωνσταντίνου

    Εντός της ημέρας τα μέλη της Προανακριτικής Επιτροπής που διερευνούν την υπόθεση της «λίστας Λαγκάρντ» θα έχουν στα χέρια τους το πόρισμα του ΣΔΟΕ από τον έλεγχο που διενεργήθηκε στους τραπεζικούς λογαριασμούς των συγγενών του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, το πόρισμα έχει ήδη σταλεί στον οικονομικό εισαγγελέα Γρηγόρη Πεπόνη ο οποίος αναμένεται να το διαβιβάσει στην Προανακριτική, εντός των επόμενων ωρών.

    Για αύριο το βράδυ έχουν κληθεί να καταθέσουν οι συγγενείς του κ. Παπακωνσταντίνου, ενώ ο ίδιος απόψε θα παραλάβει από την Επιτροπή όλο το υλικό της δικογραφίας.

    [08] Ιω. Στουρνάρας: Δεν θα απαιτηθούν νέα μέτρα, αν υλοποιηθούν οι στόχοι

    Την πρόσφατη έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος, η οποία εκτιμά ότι το δημόσιο χρέος είναι βιώσιμο και θα αρχίσει να μειώνεται ως ποσοστό του ΑΕΠ από το 2014 και έπειτα, επικαλείται ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας σε έγγραφό του που διαβιβάστηκε στη Βουλή.

    Στο έγγραφο που διαβιβάστηκε προς απάντηση ερώτησης της βουλευτού των Ανεξάρτητων Ελλήνων Μαρίας Κόλλια Τσαρουχά, ο υπουργός Οικονομικών επισημαίνει επίσης ότι η Ευρωομάδα (Eurogroup), τον Νοέμβριο του 2012 δεσμεύτηκε σε περαιτέρω μείωση του λόγου «χρέους/ΑΕΠ» όταν επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα στο δημοσιονομικό ισοζύγιο.

    [09] Aναβλήθηκε για τις 8 Οκτωβρίου η δίκη του Κ. Βαξεβάνη

    Για τις 8 Οκτωβρίου αναβλήθηκε από το Αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο η δίκη του δημοσιογράφου, εκδότη του περιοδικού HOT DOC Κώστα Βαξεβάνη για την υπόθεση δημοσίευσης της "λίστας Λαγκάρντ".

    Ο δημοσιογράφος είχε συλληφθεί με τη διαδικασία του αυτοφώρου μετά τη δημοσίευση τον περασμένο Οκτώβριο στο περιοδικό του, των αρχείων της επίμαχης λίστας, για την κατηγορία της παραβίασης προσωπικών δεδομένων και είχε κριθεί αθώος από το Αυτόφωρο Μονομελές Πρωτοδικείο παρά την αντίθετη πρόταση του εισαγγελέα έδρας.

    Ωστόσο, λίγες ημέρες μετά η Εισαγγελία Πρωτοδικών άσκησε έφεση υπέρ του νόμου, καθώς κρίθηκε «νομικά εσφαλμένη» η αθωωτική κρίση του δικαστηρίου, με αποτέλεσμα ο Κώστας Βαξεβάνης να καλείται εκ νέου να λογοδοτήσει για την υπόθεση. Η εκδίκαση της υπόθεσης αναβλήθηκε στο πρόσωπο συνηγόρων υπεράσπισης του δημοσιογράφου.

    [10] Αποπληθωρισμού συνέχεια και τον Μάιο

    Με αρνητικό πρόσημο, για τρίτο συνεχή μήνα, έκλεισε τον Μάιο ο πληθωρισμός, καθώς μειώθηκε κατά 0,4% από μείωση 0,6% τον Απρίλιο.

    Παρά ταύτα, όμως, οι ανατιμήσεις έπληξαν εκ νέου το λεγόμενο «καλάθι της νοικοκυράς», καθώς οι καταναλωτές αγόρασαν ακριβότερα, από ό,τι έναν χρόνο πριν, τα κρέατα (1,1%), τα νωπά ψάρια (1,4%), τα νωπά φρούτα (11,1%) και τις νωπές πατάτες (27,6%). Σημαντικές ανατιμήσεις καταγράφηκαν, λόγω κυρίως φορολογίας, στο πετρέλαιο θέρμανσης (25,1%) και στα τιμολόγια του ηλεκτρικού (12,3%).

    Στον αντίποδα, μειώσεις τιμών υπήρξαν στα νωπά λαχανικά (6,2%) και στο ελαιόλαδο (1,8%), αλλά και σε πλείστα αγαθά και υπηρεσίες, στο πλαίσιο διατήρησης της πελατειακής βάσης, όπως σε: οικιακές συσκευές (5%), οικιακές υπηρεσίες (8%), ιατρικές- οδοντιατρικές υπηρεσίες (4%), αυτοκίνητα (4,9%), τηλεφωνικές υπηρεσίες (5,1%), βιβλία (3,9%), δίδακτρα (4%), εστιατόρια- ζαχαροπλαστεία- καφενεία (1,5%), έξοδα ξενοδοχείων (3,9%) και κουρεία- κομμωτήρια (3,2%). Επίσης, οι διαπραγματεύσεις μεταξύ ενοικιαστών και ιδιοκτητών έφεραν μειώσεις στα ενοίκια των κατοικιών (6,1%), ενώ η πτώση των διεθνών τιμών των καυσίμων είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση της τιμής της βενζίνης κατά 3,3%.

    [11] "Όχι" από το Βερολίνο σε μόνιμη χρηματοδότηση μεταξύ των κρατών της Ευρωζώνης

    Απορρίπτει την μόνιμη χρηματοδότηση μεταξύ των κρατών της ευρωζώνης η γερμανική κυβέρνηση, σύμφωνα με εσωτερικό έγγραφο του υπουργείου Οικονομίας, το οποίο επικαλείται η γερμανική υπηρεσία του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς.

    Όπως αναφέρεται στο έγγραφο, το μέλλον του ευρώ βρίσκεται στην κοινή πορεία προς την αποκατάσταση μεγαλύτερης ανταγωνιστικότητας και σταθερών δημοσιονομικών. «Αξιοποιώντας τα πλεονεκτήματα του ευρώ», είναι ο τίτλος του υπηρεσιακού σημειώματος του υπουργείου του Φίλιπ Ρέσλερ, το οποίο αφορά αλλαγές οι οποίες πρέπει να γίνουν στην λειτουργία της Ευρωζώνης.

    Μεταξύ άλλων, σύμφωνα με το Ρόιτερς, από το γερμανικό υπουργείο αποκλείεται η αμοιβαιοποίηση ή η κοινοτικοποίηση των οικονομικών κινδύνων και συγκεκριμένα η έκδοση ευρωομολόγων, ενώ ενθαρρύνεται το άνοιγμα και η ελαστικοποίηση των αγορών. Επιπλέον, στο έγγραφο γίνεται σαφής αναφορά στην ανάγκη κοινής αντιμετώπισης των προβλημάτων των τραπεζών, με τους φορολογούμενους να βρίσκονται τελευταίοι στην ανάληψη ευθύνης για την διάσωσή τους και τονίζεται ότι η παροχή βοήθειας από τους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς στήριξης πρέπει να συνδέεται πάντα με αυστηρούς όρους και προϋποθέσεις.

    [12] "Σοβαρή, αλλά σταθερή" παραμένει η κατάσταση της υγείας του N. Μαντέλα

    Ο νοτιοαφρικανός πρώην πρόεδρος και ήρωας του αγώνα κατά του απαρτχάιντ Νέλσον Μαντέλα εξακολουθεί να νοσηλεύεται για τρίτη ημέρα σήμερα με λοίμωξη του αναπνευστικού και η κατάστασή του παραμένει "σοβαρή, αλλά σταθερή", ανακοίνωσε η προεδρία.

    Στην ανακοίνωση, ο πρόεδρος της Νότιας Αφρικής Τζέικομπ Ζούμα επαναλαμβάνει την έκκλησή του προς το λαό να προσευχηθεί για τον 94χρονο Μαντέλα.

    Επιμέλεια: Κ. Λευτάκη

    [13] Iδεώδης πρόεδρος o Πούτιν για το 41% των Ρώσων

    Ο Βλαντίμιρ Πούτιν είναι ο "ιδεώδης πρόεδρος" για το 41% των Ρώσων, αποκαλύπτει σήμερα δημοσκόπηση του ανεξάρτητου ινστιτούτου Λεβάντα η οποία δημοσιεύεται από την εφημερίδα "Κομερσάντ". "Ο Βλαντίμιρ Πούτιν πλησιάζει την τελειότητα", είναι ο τίτλος της εφημερίδας.

    Μεταξύ των Ρώσων που θεωρούν ότι ο Πούτιν έινια ο "ιδεώδης" πρόεδρος, 6% το πιστεύουν με βεβαιότητα και 35% απαντούν "μάλλον ναι". Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση αυτή, που πραγματοποιήθηκε στα τέλη Μαΐου, 32% των ερωτηθέντων εκτιμούν εντούτοις ότι ο Πούτιν "μάλλον δεν είναι" ο ιδεώδης πρόεδρος και 14% πιστεύουν ότι "σίγουρα δεν είναι". Σύμφωνα με την ίδια πηγή, 62% των Ρώσων εκτιμούν ότι ο Πούτιν "έχει συνείδηση της ευθύνης του για την κατάσταση της χώρας", 61% ότι έχει ένα "καλό στρατηγικό όραμα για τα προβλήματα της χώρας" και 45% ότι "είναι προσηλωμένος στις ανάγκες των πολιτών".

    Ο Βλαντίμιρ Πούτιν, 60 ετών, βρίσκεται στην εξουσία από τα τέλη του 1999.

    Επιμέλεια: Γ. Αγγελόπουλος


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 10 June 2013 - 10:30:24 UTC