Browse through our Interesting Nodes of Greek Newspapers & Magazines Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 13-06-07

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Όλι Ρεν: «Το ΔΝΤ νίπτει τας χείρας του και ρίχνει τα απόνερα στις πλάτες της Ευρώπης»
  • [02] Εγκρίθηκε από την κοινοβουλευτική επιτροπή το ν/σ για διευκόλυνση δανειοληπτών
  • [03] Στα 907,65 ευρώ το μέσο μηνιαίο εισόδημα των συνταξιούχων στην Ελλάδα
  • [04] Έληξε ο αποκλεισμός της Βουλής της Βοσνίας
  • [05] ΣΥΡΙΖΑ: Ο πρωθυπουργός να εξηγήσει στον λαό, πως συνεχίζει την πολιτική λιτότητας μετά την έκθεση του ΔΝΤ
  • [06] Συγκέντρωση διαμαρτυρίας από φορείς της Ικαρίας, της Λήμνου, γιατρούς και εργαζόμενους στα δημόσια νοσοκομεία
  • [07] Δεκαεπτά IX και 12 φορτηγά έκαναν τη διαφορά στο α' τρίμηνο του 2013
  • [08] Ο Μέσι επανέρχεται στην ενεργό δράση

  • [01] Όλι Ρεν: «Το ΔΝΤ νίπτει τας χείρας του και ρίχνει τα απόνερα στις πλάτες της Ευρώπης»

    "Πόλεμο" μεταξύ ΕΕ και ΔΝΤ προκάλεσε η έκθεση του Ταμείου για το δημοσιονομικό πρόγραμμα της Ελλάδας. Από το Ελσίνκι όπου βρίσκεται -στο πλαίσιο του οικονομικού φόρουμ που διοργανώνει το Κέντρο Ευρωπαϊκών Σπουδών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος με θέμα «Από τη μεταρρύθμιση στην Ανάπτυξη - Οδικός Χάρτης για την Ευρώπη»- ο Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της ΕΕ Όλι Ρεν έκανε μία σκληρή δήλωση λέγοντας ότι "το ΔΝΤ νίπτει τας χείρας του και ρίχνει τα απόνερα στις πλάτες της Ευρώπης". Σημείωσε δε ότι όταν ήταν επίτροπος, αρμόδιος για την Διεύρυνση στα Δυτικά Βαλκάνια, η ΕΕ συντόνιζε τις κινήσεις της με τις ΗΠΑ, "μαζί πήγαμε και μαζί αποχωρήσαμε".

    Αναφέρθηκε όμως ειδικότερα στην Ελλάδα λέγοντας ότι θα πρέπει να προχωρήσει στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που έχουν καθυστερήσει με ευθύνη και της αντιπολίτευσης. 'Αφησε δε να εννοηθεί ότι εφόσον προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις τότε θα ξαναδούνε το πρόγραμμα. Πάντως, ο κ. Ρεν είπε ακόμη ότι δεν υπάρχει αυτή την στιγμή στο τραπέζι θέμα για νέο κούρεμα του ελληνικού χρέους.

    Η Κομισιόν δεν κρύβει την ενόχλησή της όχι μόνο για το περιεχόμενος της έκθεσης του ΔΝΤ, αλλά και γιατί δεν ενημερώθηκε προηγουμένως με αποτέλεσμα να αιφνιδιαστεί. Επιπλέον, διαβλέπει ότι μετά τα προβλήματα του προγράμματος για την Ελλάδα, το ΔΝΤ, λόγω και των πιέσεων από τα μέλη του, μεθοδεύει την απεμπλοκή του. Παράγει δε η έκθεση και η συμπεριφορά του ΔΝΤ αποτελέσματα όχι μόνο για τη χώρα μας αλλά και για τα υπόλοιπα μέλη της ΕΕ κυρίως για εκείνα που βρίσκονται σε μνημόνια ή υπό αυστηρή επιτήρηση.

    Στο Φόρουμ θα μιλήσει και ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος νωρίτερα στο περιθώριο συναντήθηκε με τον Όλι Ρεν και συζήτησε τις τελευταίες εξελίξεις στην Ευρώπη και την πορεία του ελληνικού προγράμματος.

    [02] Εγκρίθηκε από την κοινοβουλευτική επιτροπή το ν/σ για διευκόλυνση δανειοληπτών

    Εγκρίθηκε, κατά πλειοψηφία, από την κοινοβουλευτική επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου το νομοσχέδιο για την ευνοϊκή μεταχείριση δανειοληπτών.

    Η ΝΔ ψήφισε όλα τα άρθρα. Το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ διατύπωσαν επιφυλάξεις για τα άρθρα 2 και 5, που καθορίζουν τις προϋποθέσεις υπαγωγής σε πρόγραμμα διευκόλυνσης. Η ΔΗΜΑΡ διατύπωσε επιφυλάξεις και για το άρθρο 10, που ορίζει ότι η υπαγωγή στο πρόγραμμα διευκόλυνσης γίνεται μόνο για μία φορά. Ο ΣΥΡΙΖΑ καταψήφισε όλα τα άρθρα με εξαίρεση το άρθρο 17, στο οποίο δήλωσε «ναι». Το συγκεκριμένο άρθρο αναφέρει ότι το δικαστήριο ρυθμίζει ικανοποίηση απαιτήσεων των πιστωτών μέχρι το 80% της αντικειμενικής αξίας της κύριας κατοικίας (σ.σ. η Ένωση Ελληνικών Τραπεζών έχει ζητήσει το ποσοστό αυτό να φθάνει το 100%). Επιφυλάξεις διατύπωσαν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες και η Χρυσή Αυγή. «Όχι» σε όλα τα άρθρα δήλωσε το ΚΚΕ.

    Στη συζήτηση που προηγήθηκε, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης κλήθηκε, πολλές φορές, από βουλευτές να ξεκαθαρίσει το θέμα της αναστολής των πλειστηριασμών και όλοι τάχθηκαν υπέρ της παράτασης της αναστολής τους διότι «η οικονομική κρίση είναι ακόμη εδώ». Ο υπουργός Ανάπτυξης, Κ. Χατζηδάκης, κατέθεσε σειρά νομοτεχνικών τροποποιήσεων στο νομοσχέδιο.

    [03] Στα 907,65 ευρώ το μέσο μηνιαίο εισόδημα των συνταξιούχων στην Ελλάδα

    Σε 907,65 ευρώ, προ φόρου και κρατήσεων υγειονομικής περίθαλψης, υπολογίζεται το μέσο εισόδημα των συνταξιούχων από συντάξεις γήρατος, σύμφωνα με τα στοιχεία του νέου ηλεκτρονικού συστήματος του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, με την επωνυμία «Ήλιος», που ξεκίνησε τη λειτουργία του την 1η Ιουνίου.

    Για τον υπολογισμό του μέσου μηνιαίου εισοδήματος στη σύνταξη γήρατος συνυπολογίζονται και όλες οι συντάξεις άλλων κατηγοριών (θανάτου, αναπηρίας), που ενδεχομένως λαμβάνει ένας συνταξιούχος. Αντίστοιχα, η μέση κύρια σύνταξη υπολογίζεται στα 694,56 ευρώ και η μέση επικουρική στα 178,48 ευρώ. Η μέση σύνταξη λόγω θανάτου υπολογίζεται στα 680,55 ευρώ και λόγω αναπηρίας στα 611,31 ευρώ.

    Μέσω του νέου συστήματος ταυτοποιούνται για πρώτη φορά οι συνταξιούχοι μεταξύ των 93 ταμείων και κλάδων σύνταξης (κύριας και επικουρικής) και διασυνδέονται τα συστήματα πληρωμών με τα ληξιαρχεία και το ηλεκτρονικό μητρώο συντάξεων-συνταξιούχων. «Εγκαινιάζουμε μια νέα εποχή διαφάνειας και ορθολογικής διαχείρισης του συνταξιοδοτικού συστήματος. Ένα από τα πιο σύγχρονα, αξιόπιστα και αποτελεσματικά συστήματα ελέγχου, ενημέρωσης και παρακολούθησης δεδομένων κοινωνικής ασφάλισης σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Η χώρα μας, για πρώτη φορά, αποκτά πλήρη και καθαρή εικόνα του αριθμού των συνταξιούχων, του ύψους των συντάξεων και της συνολικής καταβαλλόμενης δαπάνης. Σήμερα, γνωρίζουμε κάθε σύνταξη και κάθε δικαιούχο σύνταξης με απόλυτη ακρίβεια» τόνισε ο υπουργός Εργασίας Ι. Βρούτσης.

    [04] Έληξε ο αποκλεισμός της Βουλής της Βοσνίας

    Απομακρύνθηκαν, τα ξημερώματα, οι διαδηλωτές που είχαν αποκλείσει για πολλές ώρες την είσοδο της έδρας της Βουλής της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης και του Συμβουλίου υπουργών, στο Σαράγεβο και αποχώρησαν οι βουλευτές και οι συμμετέχοντες σε διεθνή συνάντηση τραπεζιτών, οι οποίοι είχαν εγκλωβιστεί στο κτίριο. Οι διαδηλωτές, γύρω στις 4 τα ξημερώματα, τερμάτισαν τον αποκλεισμό μετά την παρέμβαση του ύπατου εκπροσώπου της διεθνούς κοινότητας, Βαλεντίν Ίντσκο, ο οποίος ζήτησε να επιτραπεί η αποχώρηση των ξένων υπηκόων. Οι "παγιδευμένοι" ξένοι υπήκοοι, περίπου 350 συμμετέχοντες στη Συνέλευση του Ευρωπαϊκού Ταμείου για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη (EFSE), εξήλθαν από την κεντρική είσοδο της Βουλής. Οι αστυνομικοί σχημάτισαν κλοιό για να εμποδίσουν την προσέγγιση των διαδηλωτών και από την άλλη είσοδο του κτιρίου βγήκαν όλοι οι "αιχμάλωτοι" Βόσνιοι βουλευτές. Ταυτόχρονα, οι διαμαρτυρόμενοι πολίτες έγιναν δεκτοί από τον ύπατο εκπρόσωπο της διεθνούς κοινότητας στη χώρα και του ζήτησαν να δεσμευθεί ότι θα προχωρήσει σε ενέργειες για την επίλυση των προβλημάτων που έχουν προκληθεί στην έκδοση ταξιδιωτικών εγγράφων λόγω της μη υιοθέτησης νόμου για τον ενιαίο αριθμό ταυτότητας και ότι θα συγκαλέσει συνεδρίαση του Συμβουλίου για την Εφαρμογή της Ειρήνης (PIC). Οι διαδηλώσεις στο Σαράγεβο ξεκίνησαν με αφορμή την περίπτωση μωρού τριών μηνών από την Ντόνια Οραχόβιτσα, για το οποίο έπρεπε να εκδοθεί επειγόντως ενιαίος αριθμός μητρώου και διαβατήριο για να μεταφερθεί στο εξωτερικό για νοσηλεία.

    Κ.Γ.

    [05] ΣΥΡΙΖΑ: Ο πρωθυπουργός να εξηγήσει στον λαό, πως συνεχίζει την πολιτική λιτότητας μετά την έκθεση του ΔΝΤ

    Ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί τον πρωθυπουργό να σταματήσει να κρύβεται από τον ελληνικό λαό και «σε ένα διάλειμμα από τα ταξίδια του ανά τον κόσμο, όπου δηλώνει την πίστη του στην επιτυχία του μνημονίου, πρέπει να εξηγήσει πως συνεχίζει την εφαρμογή της ίδιας, καταστροφικής συνταγής λιτότητας και ύφεσης».

    Στη σχετική ανακοίνωση, με την οποία σχολιάζει την έκθεση του ΔΝΤ, ο ΣΥΡΙΖΑ τονίζει επίσης ότι ο πρωθυπουργός και οι εταίροι, που με ψέματα και εκβιασμούς υλοποίησαν στο έπακρο την πολιτική λιτότητας, τώρα εμφανίζονται αμετανόητοι και αποφασισμένοι να συνεχίσουν το μνημονιακό έγκλημα με κάθε κόστος, παρά την ομολογία αποτυχίας ακόμα και από το ίδιο το ΔΝΤ.

    [06] Συγκέντρωση διαμαρτυρίας από φορείς της Ικαρίας, της Λήμνου, γιατρούς και εργαζόμενους στα δημόσια νοσοκομεία

    Πορεία προς τη Βουλή πραγματοποιούν αυτήν την ώρα φορείς και κάτοικοι της Λήμνου και της Ικαρίας, γιατροί και εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία, την πρόνοια, το ΕΚΑΒ και τα κέντρα υγείας.

    Νωρίτερα είχαν συγκεντρωθεί έξω από το υπουργείο Υγείας απαιτώντας την αυτόνομη λειτουργία των νοσοκομείων Ικαρίας και Λήμνου και την επάρκεια των υπηρεσιών τους, ενώνοντας τις φωνές τους με τις ΟΕΝΓΕ, ΠΟΕΔΗΝ, ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ, που πραγματοποιούν σήμερα απεργία.

    [07] Δεκαεπτά IX και 12 φορτηγά έκαναν τη διαφορά στο α' τρίμηνο του 2013

    Οριακή αύξηση 0,2% σημείωσαν οι συνολικές πωλήσεις των αυτοκινήτων στη χώρα τον Μάιο εφέτος, λόγω της πώλησης επιπλέον 17 επιβατηγών ΙΧ και 12 φορτηγών σε σύγκριση με τον Μάιο 2012. Ενώ, στο α΄ πεντάμηνο συνεχίζεται η πτώση στις πωλήσεις, αν και σε πολύ χαμηλότερους ρυθμούς σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), τον Μάιο εφέτος κυκλοφόρησαν για πρώτη φορά 6.837 αυτοκίνητα (καινούρια ή μεταχειρισμένα εξωτερικού), παρουσιάζοντας αύξηση 0,2% ως προς τον αντίστοιχο μήνα του 2012. Μείωση 46,9% είχε παρουσιαστεί τoν Μάιο 2012 σε σχέση με τον Μάιο 2011.

    Ενώ, το διάστημα Ιανουαρίου- Μαΐου κυκλοφόρησαν για πρώτη φορά 33.522 αυτοκίνητα (καινούρια ή μεταχειρισμένα εξωτερικού), παρουσιάζοντας μείωση 7,1% ως προς την αντίστοιχη περίοδο του 2012. Μείωση 39,5% είχε καταγραφεί το α΄ πεντάμηνο του 2012 σε σχέση με το αντίστοιχο του 2011.

    [08] Ο Μέσι επανέρχεται στην ενεργό δράση

    Έτοιμος να επιστρέψει στην ενεργό δράση είναι ο Λιονέλ Μέσι, καθώς πήρε το «πράσινο φως» από το ιατρικό επιτελείο της Μπαρτσελόνα.

    Ο κορυφαίος παίκτης του πλανήτη, που στις 12 Μαϊου τραυματίσθηκε στον δεξιό μηρό, δεν αγωνίσθηκε από τότε και ακολούθησε ειδική θεραπευτική αγωγή, προκειμένου να ξεπεράσει το πρόβλημά του.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 7 June 2013 - 12:30:24 UTC