Browse through our Interesting Nodes on Social Issues in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 13-06-07

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] «Και λίγα λέει το ΔΝΤ για τα λάθη των Ευρωπαίων»
  • [02] "Αρνητική για την οικονομία η αντιπαράθεση Ερντογάν - διαδηλωτών"
  • [03] Τιμολόγια «μαϊμού» 9 εκατ. ευρώ εξέδωσε επιχειρηματίας από τη φυλακή
  • [04] Ύφεση 5,6% κατέγραψε η ελληνική οικονομία το Α΄ τρίμηνο 2013
  • [05] Εισάγεται ο θεσμός της διαμεσολάβησης στις ρυθμίσεις δανείων
  • [06] Ν. Κοτζιάς: «Δεν υπάρχει Αριστερά χωρίς πολιτική συμμαχιών»
  • [07] Δεν υπάρχει κυβερνητική κρίση, λέει η εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ
  • [08] Άρχισε το προσυνέδριο Κεντρικής Μακεδονίας της ΝΔ
  • [09] Κ. Χατζηδάκης: Κανένας συμβιβασμός στην εφαρμογή των μέτρων κατά της λαθρεπιβίβασης
  • [10] Χαμηλότερη ανάπτυξη στη Γερμανία "βλέπει" για εφέτος και το 2014 η Μπούντεσμπανκ
  • [11] Η Ν. Κορέα αποδέχτηκε την πρόταση της Πιονγκγιάνγκ για συνομιλίες

  • [01] «Και λίγα λέει το ΔΝΤ για τα λάθη των Ευρωπαίων»

    Tο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) αντιλαμβάνεται πλήρως - αλλά δεν μπορεί να μιλήσει ανοικτά - μία βαθύτερη και πιο σοβαρή αδυναμία της Ευρωζώνης, που αφορά στη χαμηλή κεφαλαιοποίηση των τραπεζών της, αναφέρει ο πρώην επικεφαλής οικονομολόγος του Ταμείου Σάιμον Τζόνσον (το 2007 και το 2008) σε άρθρο του στο πρακτορείο Bloomberg με αφορμή την έκθεση του με την αυτοκριτική για το πρώτο ελληνικό μνημόνιο.

    Το άρθρο έχει τίτλο: «Η έκθεση του ΔΝΤ για την Ελλάδα κάνει λάθος. Η ΕΕ τα έκανε ακόμη χειρότερα» και σημειώνει ότι είναι σωστή η κριτική που διατύπωσε το ΔΝΤ ότι η ΕΕ καθυστέρησε πολύ τη χορήγηση βοήθειας στην Ελλάδα και την απόφαση για το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους. Το άρθρο εστιάζει στη χαμηλή κεφαλαιοποίηση των ευρωπαϊκών τραπεζών, η οποία απειλεί, όπως αναφέρει, όχι μόνο την Ελλάδα αλλά όλη την περιφέρεια της Ευρώπης.

    Ο Τζόνσον σημειώνει ότι στην έκθεσή του για την Ελλάδα το ΔΝΤ εμποδίζεται να πει όλη την αλήθεια, λόγω της μεγάλης συμμετοχής των ευρωπαϊκών χωρών στο Διοικητικό Συμβούλιο του Ταμείου. «Είναι η γαλλική και η γερμανική κυβέρνηση που πρέπει να θεωρούνται υπεύθυνες για την ένταση της ύφεσης στην Ελλάδα - και τον υπερβολικό βαθμό ταλαιπωρίας που επιβλήθηκε στους ευάλωτους πολίτες σε όλη την περιφέρεια της Ευρωζώνης. Πολλά είναι τα λόγια για αλληλεγγύη, αλλά η πραγματικότητα είναι ότι αποφάσεις για τη μακροοικονομική πολιτική καθοδηγήθηκαν από μία μη σοφή προσέγγιση όσον αφορά το τραπεζικό σύστημα» σημειώνει ο Τζόνσον.

    [02] "Αρνητική για την οικονομία η αντιπαράθεση Ερντογάν - διαδηλωτών"

    Τους κινδύνους που ελλοχεύει για την οικονομία της Τουρκίας η συνέχιση της αντιπαράθεσης μεταξύ του πρωθυπουργού της χώρας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και των διαδηλωτών στην πλατεία Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης, στην Άγκυρα και τις άλλες μεγάλες τουρκικές πόλεις, επισημαίνει, με δηλώσεις του στο ΑΠΕ - ΜΠΕ, ο γνωστός Τούρκος δημοσιογράφος και ακαδημαϊκός Σαχίν Αλπάι.

    "Εάν ο κ. Ερντογάν επιλέξει την οδό της αντιπαράθεσης με τους διαδηλωτές, κάτι τέτοιο θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στην οικονομία, που εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις άμεσες ξένες επενδύσεις, το 'ζεστό' χρήμα. Αν ο πρωθυπουργός επιμείνει στην οδό της σύγκρουσης, θα πλήξει την υγιή οικονομία, την οποία και η κυβέρνησή του βοήθησε να οικοδομηθεί τα τελευταία χρόνια [...] Η Τουρκία έχει 36.000.000 τουρίστες κι αν συνεχιστεί η κατάσταση θα χάσουμε μέρος αυτών των τουριστών και θα πληρώσουμε βαρύ τίμημα.

    Γι' αυτό και θεωρώ πως αν είναι αρκετά λογικός, θα κάνει πίσω από την πολιτική του μη συμβιβασμού. Ωστόσο, δεν ξέρω αν κάτι τέτοιο θα γίνει, καθώς ο κ. Ερντογάν είναι αρκετά κυκλοθυμικός" υποστηρίζει ο κ. Σαχίν, καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Bahcesehir της Κωνσταντινούπολης και αρθρογράφος - μεταξύ άλλων - στον όμιλο Zaman.

    [03] Τιμολόγια «μαϊμού» 9 εκατ. ευρώ εξέδωσε επιχειρηματίας από τη φυλακή

    Επτά επιχειρήσεις που εξέδωσαν 1.190 εικονικά τιμολόγια και 81 πλαστά τιμολόγια προκειμένου να καλύψουν ανύπαρκτες συναλλαγές ύψους 31,7 εκατ. ευρώ, καθώς επίσης 15 επιχειρήσεις έλαβαν 1.275 εικονικά και πλαστά τιμολόγια ύψους 23,341 εκατ. ευρώ αποκάλυψαν στην περιοχή της Αττικής οι έλεγχοι του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ)

    Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, πρόκειται για επιχειρήσεις παραγωγής γεωργικών φαρμάκων, παραγωγής απορρυπαντικών, τεχνική εταιρεία Ναυπήγησης σκαφών, εταιρεία πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών, διαφημιστική εταιρεία.

    Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση εταιρείας, της οποίας ο εκπρόσωπος ήταν στην φυλακή και φέρεται να προμήθευε εικονικά τιμολόγια σε επιχειρήσεις και νησιωτική Δημοτική αναπτυξιακή εταιρεία. Γίνεται έρευνα για την αποκάλυψη των υποκρυπτόμενων προσώπων. Το ύψος των εκδοθέντων πλαστών και εικονικών τιμολογίων ανέρχεται στο ποσό των 9 εκατ. ευρώ.Γίνεται έρευνα για την αποκάλυψη των υποκρυπτόμενων προσώπων. Το ύψος των εκδοθέντων πλαστών και εικονικών τιμολογίων ανέρχεται στο ποσό των 9 εκατ. ευρώ.

    [04] Ύφεση 5,6% κατέγραψε η ελληνική οικονομία το Α΄ τρίμηνο 2013

    Σε ύφεση της τάξης του 5,6% βρέθηκε το α΄ τρίμηνο εφέτος η ελληνική οικονομία, με το ΑΕΠ να συρρικνώνεται (σε τρέχουσες τιμές) στα 41,888 δισ. ευρώ ή χαμηλότερα και από το α΄ τρίμηνο 2005 (44,206 δισ. ευρώ).

    Η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), που δημοσιοποίησε τα προσωρινά στοιχεία για την πορεία του ΑΕΠ, αναθεώρησε επί τα χείρω τις αρχικές εκτιμήσεις για ύφεση 5,3% το α΄ τρίμηνο, καθώς, προέκυψαν νέα στοιχεία, που δεν ήταν διαθέσιμα κατά την πρώτη εκτίμηση. Τα στοιχεία αυτά, είναι είτε μηνιαία (όπως στοιχεία Μαρτίου εισαγωγών και εξαγωγών), είτε τριμηνιαία (όπως δείκτες κύκλου εργασιών των κλάδων των υπηρεσιών και στοιχεία της έρευνας εργατικού δυναμικού).

    [05] Εισάγεται ο θεσμός της διαμεσολάβησης στις ρυθμίσεις δανείων

    Τροποποίηση με την οποία εισάγεται ο θεσμός της διαμεσολάβησης στις ρυθμίσεις δανείων, κατέθεσε στη Βουλή ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης στο νομοσχέδιο για την ευνοϊκή μεταχείριση δανειοληπτών.

    Όπως εξήγησε, ο κ. Χατζηδάκης, η ρύθμιση «προχώρησε» μετά από συμφωνία με το υπουργείο Δικαιοσύνης και σύμφωνα με αυτή τα μέρη δύνανται να προσφύγουν στον θεσμό της διαμεσολάβησης και δεν υποχρεούται κάποιος να πληρώσει δικηγόρο. Είναι συνεπώς δυνητική και όχι υποχρεωτική η προσφυγή στο Διαμεσολαβητή. Με τη διάταξη που κατατέθηκε, τα μέρη δύνανται πριν την υποβολή της αίτησης για το πρόγραμμα διευκόλυνσης να προσφύγουν στη διαδικασία διαμεσολάβησης.

    Σε περίπτωση που επιλεγεί αυτή η διαδικασία και αποτύχει, ο οφειλέτης δύναται να καταθέσει την αίτηση για το πρόγραμμα διευκόλυνσης ενώπιον του αρμόδιου Ειρηνοδικείου, σύμφωνα με όσα ορίζονται στο προωθούμενο νομοσχέδιο καθώς και αντίγραφο του πρακτικού αποτυχίας της διαμεσολάβησης.

    [06] Ν. Κοτζιάς: «Δεν υπάρχει Αριστερά χωρίς πολιτική συμμαχιών»

    «Στην Ελλάδα δεν μπορούν να γίνουν μεγάλες αλλαγές χωρίς έναν ΣΥΡΙΖΑ, που να ξεπεράσει όμως τις παιδικές του ασθένειες» τονίζει σε συνέντευξή του στη διαδικτυακή τηλεόραση του ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Νίκος Κοτζιάς, καθηγητής Πολιτικών Θεωριών των Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο του Πειραιά, με αφορμή την έκδοση του νέου του βιβλίου με τίτλο «Ελλάδα αποικία χρέους - Ευρωπαϊκή αυτοκρατορία και γερμανική πρωτοκαθεδρία».

    «Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να καταλάβει ότι τίποτα δεν μπορεί να γίνει μόνο με το ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς τον πλούτο των άλλων δυνάμεων» τονίζει ο καθηγητής Κοτζιάς και προσθέτει: «Δεν υπάρχει Αριστερά χωρίς πολιτική συμμαχιών. Η Αριστερά πρέπει να ηγεμονεύει. Δεν μπορεί όμως να ηγεμονεύσει αν δεν έχει πολιτική συμμαχιών, αν δεν είναι φορέας ενός νέου πολιτισμού, αν δεν παίρνει τα πιο σύγχρονα επιτεύγματα να τα εκλαϊκεύσει, να στηρίξει την πλατύτερη μόρφωση του λαού».

    Σύμφωνα με τον καθηγητή Νίκο Κοτζιά «η Ελλάδα είναι μία χώρα αυξανόμενης εξάρτησης και οι μέθοδοι που χρησιμοποιούνται παραπέμπουν στην αποικιοκρατία. Δεν είναι όμως μια αποικιοκρατία με την μπότα, αλλά μια αποικία της εποχής της παγκοσμιοποίησης, δηλαδή με το χρέος».Eκτιμάδεότι «θα υπάρξουν πολιτικές αποφάσεις για τη μείωση του χρέους», πιθανότατα μετά τις γερμανικές εκλογές. «Τα πράγματα πάνε τόσο άσχημα που θα υποχρεωθούν πάλι να παραβιάσουν τους κανόνες τους ή να πάρουν άλλα μέτρα, όπως επιμήκυνση, μείωση επιτοκίου ?κάποιο πακέτο που θα μειώνει τις απαιτήσεις από την Ελλάδα, αφού πήραν ότι ήθελαν» σημειώνει.

    [07] Δεν υπάρχει κυβερνητική κρίση, λέει η εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ

    «Δεν υπάρχει κυβερνητική κρίση» δήλωσε η εκπρόσωπος Τύπου της Ν.Δ., Αννα-Μισέλ Ασημακοπούλου, απαντώντας σε ερώτηση για τα ζητήματα που θέτει το ΠΑΣΟΚ σχετικά με τη λειτουργία της κυβέρνησης.

    «Είναι ένα πρωτόγνωρο εγχείρημα. 'Εχουμε μια τρικομματική κυβέρνηση. 'Εχουμε διαφορές ιδεολογικές, έχουμε διαφορές στις προσεγγίσεις μας, έχουμε διαφωνίες, αλλά επ ουδενί λόγω δεν έχουμε αυτή τη στιγμή κυβερνητική κρίση. Πιστεύω ότι με καλή θέληση, η οποία υπάρχει από όλες τις πλευρές, θα ενωθούμε σε όλα τα μεγάλα ζητήματα και θα ανταποκριθούμε στη λαϊκή απαίτηση να συνεργαστούμε για το καλό της Ελλάδας» σημείωσε.

    [08] Άρχισε το προσυνέδριο Κεντρικής Μακεδονίας της ΝΔ

    Άρχισαν στη Θεσσαλονίκη οι διαδικασίες του προσυνεδρίου Κεντρικής Μακεδονίας της ΝΔ, οι οποίες θα κορυφωθούν στις 11 το πρωί της Κυριακής με την ομιλία του πρωθυπουργού και προέδρου της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά, στο ξενοδοχείο "Μακεδονία Παλάς".

    Σήμερα και αύριο το πρωί, το πρόγραμμα περιλαμβάνει συναντήσεις κλιμακίων της ΝΔ με δεκάδες φορείς από τους νομούς της Κεντρικής Μακεδονίας. Το Σάββατο, στις 6 το απόγευμα, στο ξενοδοχείο "Μακεδονία Παλάς" θα γίνει συζήτηση στρογγυλής τράπεζας με θέμα "ασφαλής Ελλάδα στο διεθνές γίνεσθαι", με τη συμμετοχή βουλευτών και επιστημόνων.

    [09] Κ. Χατζηδάκης: Κανένας συμβιβασμός στην εφαρμογή των μέτρων κατά της λαθρεπιβίβασης

    Κατηγορηματικός για την εφαρμογή των μέτρων ώστε να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο της λαθρεπιβίβασης στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, εμφανίστηκε στη Βουλή ο υπουργός Ανάπτυξης και Μεταφορών, Κωστής Χατζηδάκης, διαβεβαιώνοντας πως, παρά τις αντιδράσεις, το υπουργείο και ο ίδιος προσωπικά «δεν θα κάνει κανέναν συμβιβασμό και καμία έκπτωση».

    «Κι αυτό διότι μας ενδιαφέρει να περιορίσουμε τα ελλείμματα των συγκοινωνιών. Μας ενδιαφέρει όλοι να είναι ίσοι απέναντι στο νόμο. Δεν μπορούμε να ανεχθούμε το φαινόμενο των τζαμπατζήδων» τόνισε χαρακτηριστικά.

    Προσέθεσε ότι αυτές είναι οι οδηγίες που έδωσε στις διοικήσεις των σταθερών και των οδικών συγκοινωνιών και επανέλαβε ότι στις σταθερές συγκοινωνίες μεταφέρονται 102 άτομα από διοικητικές θέσεις στον έλεγχο και τα εκδοτήρια. Έτσι, συνολικά, οι ελεγκτές θα αυξηθούν από 50 σε 90 και οι εκδότες από 200 στους 260. Στις οδικές συγκοινωνίες ενισχύεται το προσωπικό ελέγχου με 40 επιπλέον άτομα ανεβάζοντας τον αριθμό τους σε 230 και από τις 25 Ιουνίου, οι έλεγχοι επεκτείνονται σε όλο το δίκτυο των Μέσων σταθερής τροχιάς καλύπτοντας, όπως και σήμερα, το σύνολο των ωρών λειτουργίας του συστήματος.

    [10] Χαμηλότερη ανάπτυξη στη Γερμανία "βλέπει" για εφέτος και το 2014 η Μπούντεσμπανκ

    Η ομοσπονδιακή κεντρική τράπεζα της Γερμανίας (Μπούντεσμπανκ) αναθεώρησε προς τα κάτω τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη της μεγαλύτερης ευρωπαϊκής οικονομίας για εφέτος και το επόμενο έτος, ενώ έδειξε εμπιστοσύνη ότι η Ευρωζώνη έχει περάσει τον πάτο της ύφεσης. Η Μπούντεσμπανκ προβλέπει ότι η ανάπτυξη της γερμανικής οικονομίας θα είναι 0,3% φέτος και 1,5% το 2014 έναντι 0,4% και 1,9%, αντίστοιχα, που προέβλεπε τον περασμένο Δεκέμβριο.

    «Πολλά θα εξαρτηθούν από το αν θα σταθεροποιηθεί η οικονομική κατάσταση στις χώρες της Ευρωζώνης που βρίσκονται σε κρίση και αν σε αυτές θα πάρουν σταδιακά το πάνω χέρι οι επεκτατικές δυνάμεις. Η συνέχιση της ανάκαμψης της παγκόσμιας οικονομίας είναι εξ ίσου σημαντική προϋπόθεση στις προβλέψεις που κάναμε », δήλωσε ο Πρόεδρος της Μπούντεσμπανκ Γενς Βάιντμαν.

    Σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε η ομοσπονδιακή στατιστική υπηρεσία της Γερμανίας, ωστόσο, οι εξαγωγές της χώρας αυξήθηκαν 1,9% τον Απρίλιο σε σχέση με τον Μάρτιο, όταν είχαν αυξηθεί 0,5%. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη μηνιαία αύξηση των εξαγωγών από τον Μάιο του 2012 και πολύ υψηλότερη από την αύξηση 0,1% που προέβλεπαν οικονομολόγοι σε έρευνα του Bloomberg. Η γερμανική οικονομία σημείωσε ρυθμό ανάπτυξης 0,1% στο πρώτο τρίμηνο του έτους.

    Επιμέλεια: Α. Χαραλαμπίδης

    [11] Η Ν. Κορέα αποδέχτηκε την πρόταση της Πιονγκγιάνγκ για συνομιλίες

    Η Νότια Κορέα δέχθηκε να διεξαγάγει συνομιλίες εργασίας με τη Βόρεια Κορέα το Σαββατοκύριακο, ωστόσο επιθυμεί αυτές να διεξαχθούν σε άλλη τοποθεσία και όχι σε αυτήν που πρότεινε η Πιονγκγιάνγκ. Η Σεούλ πρότεινε να διεξαχθούν οι συνομιλίες στο Πανμουντζόμ, το αποκαλούμενο "χωριό της ειρήνης", στην περιοχή των συνόρων, από την οποία διέρχεται η τηλεφωνική γραμμή που συνδέει τις δυο χώρες σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης και η οποία αποκαταστάθηκε ύστερα από διακοπή τριών μηνών.

    Η Πιονγκγιάνγκ πρότεινε να διεξαχθούν οι πρώτες επαφές στη βιομηχανική ζώνη Κεσόνγκ, 10χλμ από τα σύνορα, στο βορειοκορεατικό έδαφος, την οποία έκλεισε η Βόρεια Κορέα τον Απρίλιο όταν κορυφώθηκε η ένταση ανάμεσα στις δυο χώρες. Η Βόρεια Κορέα επιθυμεί να πραγματοποιηθεί μια πρώτη επαφή, πριν από την διυπουργική σύνοδο στη Σεούλ που πρότεινε η Νότια Κορέα και η οποία αναμένεται να διεξαχθεί στις 12 Ιουνίου, εφόσον δεχθεί η Πιονγκγιάνγκ.

    Οι τελευταίες συνομιλίες εργασίας ανάμεσα στις δυο χώρες πραγματοποιήθηκαν το Φεβρουάριο του 2011 και η τελευταία διυπουργική σύνοδος το 2007.

    Επιμέλεια: Κ. Λευτάκη


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 7 June 2013 - 10:30:24 UTC