Browse through our Interesting Nodes of Organizations in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 13-06-04

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ζ. Κ. Γιούνκερ: Η Ελλάδα κινείται στη σωστή κατεύθυνση
  • [02] Ιταλία: Η μεταρρύθμιση του πολιτικού συστήματος στο επίκεντρο
  • [03] Άρχισε η «Πράσινη Εβδομάδα»
  • [04] Λαμπρή υποδοχή στον Πατριάρχη Μόσχας
  • [05] Βλ. Πούτιν: Η κρίση της Κύπρου ανέδειξε το έλλειμμα εμπιστοσύνης ΕΕ - Ρωσίας

  • [01] Ζ. Κ. Γιούνκερ: Η Ελλάδα κινείται στη σωστή κατεύθυνση

    «Ο Αντώνης Σαμαράς κάνει εξαιρετική δουλειά - είμαστε αδέλφια», δηλώνει ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ στον ειδησεογραφικό ιστότοπο του γερμανικού Χρηματιστηρίου και επισημαίνει ότι «η Ελλάδα κινείται στη σωστή κατεύθυνση» και ότι η έξοδος από την Ευρωζώνη είναι για την ώρα εκτός συζήτησης, ενώ προβλέπει ότι θα επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα και ότι σε λίγα χρόνια η χώρα θα επιστρέψει στις αγορές. Στέλνει δε μήνυμα ελπίδας στους Έλληνες, οι οποίοι, όπως λέει, «έχουν πολύ κουράγιο».

    «Έχουμε καλούς λόγους να πιστεύουμε ότι η Ελλάδα κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, ότι τα εναπομείναντα σημεία του προγράμματος θα εφαρμοστούν τους επόμενους μήνες, ότι η Ελλάδα θα επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα και ότι σε μερικά χρόνια από τώρα θα αποκτήσει και πάλι πρόσβαση στις χρηματοοικονομικές αγορές» δηλώνει ο κ. Γιούνκερ λίγες ημέρες πριν από την επίσκεψή του στην Αθήνα και αναφέρει ότι ο ίδιος δεν θα ήταν αντίθετος σε ένα τρίτο δάνειο, μέχρι να καταστεί και πάλι δυνατή η χρηματοδότηση από τις αγορές.

    [02] Ιταλία: Η μεταρρύθμιση του πολιτικού συστήματος στο επίκεντρο

    Η μεταρρύθμιση του πολιτικού συστήματος της Ιταλίας με την μεταβίβαση περισσότερων εξουσιών στον πρόεδρο αποτελεί ένα από τα βασικά θέματα της επικαιρότητας στην Ιταλία.

    Ο πρωθυπουργός Ενρίκο Λέτα φέρεται να προκρίνει την μεταρρύθμιση αυτή.

    Σε αυτό συνέτειναν οι τελευταίες πολιτικές εξελίξεις. Ο ρόλος του προέδρου Τζόρτζιο Ναπολιτάνο θεωρείται όλο και σημαντικότερος. Τον Απρίλιο, ο Ναπολιτάνο δέχθηκε να θέσει εκ νέου υποψηφιότητα και να εκλεγεί στο ύπατο αξίωμα της δημοκρατίας της Ιταλίας, λέγοντας πως το έκανε για να βοηθήσει την χώρα να βγει από την πολιτική κρίση και να σχηματισθεί νέα κυβέρνηση.

    Η κεντροδεξιά του Σίλβιο Μπερλουσκόνι επιθυμεί την μετατροπή του πολιτικού συστήματος σε προεδρικό. Εδώ και καιρό, ο Μπερλουσκόνι διαμαρτύρεται ότι «το σημερινό πολιτικό σύστημα είναι αναποτελεσματικό», καθώς «ο πρωθυπουργός χωρίς έγκριση του προέδρου δεν μπορεί να αλλάξει ούτε έναν υπουργό της κυβέρνησής του».

    Το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα (PD), στο οποίο ανήκει ο πρωθυπουργός Λέτα, μοιάζει όμως να διχάζεται. Περίπου οι μισοί βουλευτές και γερουσιαστές του PD εκτιμάται πως αντιτίθενται σε αυτή την πρόταση, αφού πιστεύουν πως υπό τις σημερινές συνθήκες ο Μπερλουσκόνι θα μπορούσε να διεκδικήσει και να εξασφαλίσει την εκλογή του στην προεδρία μετατρεπόμενος σε έναν «Σαρκοζί της Ιταλίας».

    Ο Μπέπε Γκρίλο, επικεφαλής του Κινήματος Πέντε Αστέρων (M5S) δήλωσε κατηγορηματικά αντίθετος σε κάθε τέτοια προοπτική. Για τον Γκρίλο, ο Μπερλουσκόνι «ετοιμάζεται να γίνει ο νέος Ντούτσε της Ιταλίας, με την βοήθεια των τηλεοράσεων, φυσικά, που μπόρεσε να διατηρήσει χάρη στην στήριξη των δυο μεγάλων κομμάτων».

    [03] Άρχισε η «Πράσινη Εβδομάδα»

    Η «Πράσινη Εβδομάδα», η μεγαλύτερη διάσκεψη της Ευρώπης για το περιβάλλον, που φέτος είναι αφιερωμένη στον ατμοσφαιρικό αέρα, ξεκίνησε σήμερα στις Βρυξέλλες και θα διαρκέσει ως τις 7 Ιουνίου.

    Στη φετινή διάσκεψη μετέχουν περίπου 3.000 σύνεδροι από όλο τον κόσμο. Ενδιαφερόμενοι φορείς, Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, εκπρόσωποι κρατικών φορέων και αρμόδιοι υπάλληλοι της ΕΕ θα επιδιώξουν να βρουν λύσεις στο πρόβλημα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, όπως τρόπους για την προστασία της ποιότητας του ατμοσφαιρικού αέρα σ' ένα περιβάλλον εντεινόμενης βιομηχανικής και ενεργειακής παραγωγής, αυξανόμενης κυκλοφορίας οχημάτων και αστικοποίησης, καύσης ορυκτών καυσίμων και κλιματικής αλλαγής.

    Οργανισμοί και εταιρείες θα παρουσιάσουν τις βέλτιστες πρακτικές σε μια έκθεση με 40 περίπτερα, ενώ θα πραγματοποιηθούν πολλές εκδηλώσεις, όπως υπαίθρια έκθεση με οχήματα εναλλακτικών καυσίμων και δοκιμές οδήγησης ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Η εβδομάδα περιλαμβάνει επίσης εκδήλωση για την απονομή βραβείων στο πλαίσιο των προγραμμάτων «LIFE Φύση» και «LIFE Περιβάλλον».

    [04] Λαμπρή υποδοχή στον Πατριάρχη Μόσχας

    Θερμή υποδοχή όπως προβλέπεται από το βυζαντινό τυπικό επιφύλαξαν οι μοναχοί του Αγίου Όρους στον Πατριάρχη Μόσχας και Πασών των Ρωσιών κ. Κύριλλο, κατά την άφιξή του στην Αθωνική Πολιτεία όπου πραγματοποιεί τριήμερη προσκυνηματική επίσκεψη.

    Ο Πατριάρχης Μόσχας μίλησε για τους μακραίωνους ιστορικούς και τους στενούς πνευματικούς δεσμούς που συνδέουν το Άγιο Όρος με τον ορθόδοξο ρωσικό λαό και ευχαρίστησε τους αγιορείτες για τη δική τους πνευματική συμβολή, "στην αναγέννηση της Αγίας Ρωσίας" και στην άνθηση της ρωσικής εκκλησίας μετά τις κοσμογονικές αλλαγές της δεκαετίας του ΄90 και την κατάρρευση του σοβιετικού καθεστώτος.

    [05] Βλ. Πούτιν: Η κρίση της Κύπρου ανέδειξε το έλλειμμα εμπιστοσύνης ΕΕ - Ρωσίας

    Η κρίση χρέους της Κύπρου ανέδειξε την ανάγκη αύξησης της εμπιστοσύνης και της διαφάνειας στις σχέσεις Ρωσίας και ΕΕ, δήλωσε ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν στην κεντρική ομιλία του κατά τη Σύνοδο Ρωσίας- ΕΕ στο Εκατερινμπούργκ, στα Ουράλια.

    Ρωσία και ΕΕ πρέπει να εργαστούν επιπροσθέτως για την αύξηση της εμπιστοσύνης και της διαφάνειας όσον αφορά την κρίση χρέους στην Κύπρο, είπε ο πρόεδρος Πούτιν, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να υπάρξουν «πρόσθετες διαβουλεύσεις».

    Ο Ρώσος ηγέτης διευκρίνισε ότι κατά το ανεπίσημο δείπνο της Δευτέρας οι δύο πλευρές είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις και εκτιμήσεις για την κατάσταση πραγμάτων στις οικονομίες της Ρωσίας και της ΕΕ, αλλά και τη διεθνή κατάσταση της οικονομίας εν γένει. «Για εμάς ήταν σημαντικό να αποκτήσουμε πληροφορίες από πρώτο χέρι για τα μέτρα, που λαμβάνονται για την ομαλοποίηση της κατάστασης στην ευρωζώνη» είπε ο Ρώσος πρόεδρος.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 4 June 2013 - 16:30:21 UTC