Visit our Archive of Documents from NATO Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 13-05-24

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Η ζώνη του ευρώ διέπεται από μεγαλύτερη σταθερότητα σε σχέση με τον περασμένο χρόνο"
  • [02] Συνέχεια των πανελλαδικών εξετάσεων
  • [03] Πέμπτη νύχτα επεισοδίων στα προάστια της Στοκχόλμης
  • [04] "Η Ελλάδα έχει την καλύτερη ποιότητα νερού σ΄ολόκληρη την Ευρώπη"
  • [05] Το στέλεχος H7N9 της γρίπης των πτηνών μεταδίδεται και μέσω του αέρα
  • [06] "Πόλεμος" προσφορών από Google και Facebook για την εξαγορά της Waze
  • [07] Οι αναδιαρθρώσεις κρατικών χρεών απειλούνται από την περίπτωση της Αργεντινής
  • [08] Σεισμός μεγέθους 5,7 βαθμών "ταρακούνησε" την Καλιφόρνια
  • [09] Στα ιαπωνικά δύο έργα του Ν. Καζαντζάκη
  • [10] Διεκόπησαν οι έρευνες για την ανάπτυξη ενός πειραματικού φαρμάκου για τη νόσο του Πάρκινσον

  • [01] "Η ζώνη του ευρώ διέπεται από μεγαλύτερη σταθερότητα σε σχέση με τον περασμένο χρόνο"

    Η ζώνη του ευρώ διέπεται από μεγαλύτερη σταθερότητα σε σχέση με τον περασμένο χρόνο, ωστόσο οι οικονομικές συνθήκες παραμένουν απαιτητικές και οι κυβερνήσεις πρέπει να προωθήσουν τις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις, δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι.

    Μιλώντας στο Λονδίνο, σχεδόν ένα χρόνο αφότου υποσχέθηκε να κάνει «ότι είναι αναγκαίο» προκειμένου να διασωθεί το ευρώ, ο Ντράγκι δήλωσε ότι οι ευρωπαϊκές χώρες θα πρέπει να ενισχύσουν τους δεσμούς τους και να υποστηρίξουν τα σχέδια για τα οποία δεσμεύτηκαν τον περασμένο Ιούνιο, συμπεριλαμβανομένου ενός ενοποιημένου τραπεζικού συστήματος. Κάτι τέτοιο συνεπάγεται ότι οι χώρες θα πρέπει να κάνουν ορισμένες θυσίες σχετικά με την εθνική τους κυριαρχία επί του προϋπολογισμού και των διαρθρωτικών πολιτικών.

    «Η απάντηση στην κρίση δεν είναι μια μικρότερη Ευρώπη αλλά μια μεγαλύτερη», δήλωσε ο Ντράγκι σε ομιλία του με θέμα τη «δόμηση της σταθερότητας και τη βιώσιμη ευημερία στην Ευρώπη». «Μπορούμε να πούμε με ασφάλεια ότι η Οικονομική και Νομισματική μας Ένωση (EMU) είναι πιο σταθερή σε σχέση με το περασμένο έτος», είπε.

    Ο Ντράγκι παρότρυνε επίσης τη Βρετανία να ενισχύσει τους δεσμούς της με άλλα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, λέγοντας: «Η Ευρώπη έχει τόσο την ανάγκη ενός πιο ευρωπαϊκού Ηνωμένου Βασιλείου όσο και το Ηνωμένο Βασίλειο έχει την ανάγκη μιας πιο βρετανικής Ευρώπης».

    [02] Συνέχεια των πανελλαδικών εξετάσεων

    Σε τέσσερα μαθήματα κατεύθυνσης θα διαγωνιστούν σήμερα οι υποψήφιοι για εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, στο πλαίσιο των πανελλαδικών εξετάσεων.

    Πρόκειται για την Ιστορία Θεωρητικής Κατεύθυνσης, τη Βιολογία Θετικής Κατεύθυνσης, τη Χημεία- Βιοχημεία Τεχνολογικής Κατεύθυνσης (Κύκλος Τεχνολογίας και Παραγωγής) και τις Αρχές Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων Τεχνολογικής Κατεύθυνσης (Κύκλος Πληροφορικής και Υπηρεσιών).

    [03] Πέμπτη νύχτα επεισοδίων στα προάστια της Στοκχόλμης

    Τουλάχιστον εννέα οχήματα καταστράφηκαν από τη φωτιά ενώ δύο σχολεία και ένα αστυνομικό τμήμα υπέστησαν ζημιές από πυρκαγιά κατά την πέμπτη διαδοχική νύχτα επεισοδίων στα φτωχά προάστια της Στοκχόλμης όπου ζουν πολλοί ξένοι.

    Οκτώ άνθρωποι συνελήφθησαν στη διάρκεια αυτών των επεισοδίων, αλλά δεν αναφέρθηκε κανένας τραυματίας, ανακοίνωσε σήμερα το πρωί η σουηδική αστυνομία προς το πρακτορείο ΤΤ.

    Στο προάστιο του Ρίνκεμπι, έξι οχήματα κάηκαν, τα πέντε εντελώς. Τρία άλλα οχήματα πυρποληθηκαν στο Νόρσμποργκ ενώ η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σ' ένα αστυνομικό τμήμα στο Όλβσγε τέθηκε γρήγορα υπό έλεγχο.

    Σύμφωνα με τους πυροσβέστες, δύο σχολεία, το πρώτο στην Τένστα και το δεύτερο στην Κίστα, κοντά στο Χούσμπι, απ' όπου ξεκίνησαν οι ταραχές, πυρπολήθηκαν επίσης, όμως κι εκεί οι πυρκαγιές τέθηκαν γρήγορα υπό έλεγχο.

    Όπως και την περασμένη νύκτα, αστυνομικοί πετροβολήθηκαν στο Σοντερτέλγε.

    [04] "Η Ελλάδα έχει την καλύτερη ποιότητα νερού σ΄ολόκληρη την Ευρώπη"

    Η Ελλάδα έχει την καλύτερη ποιότητα νερού σ΄ολόκληρη την Ευρώπη, ανέφερε ο τεχνικός σύμβουλος της Ένωσης Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης - Αποχέτευσης (ΕΔΕΥΑ), Ανδρέας Αγγελάκης, στη διάρκεια ενημερωτικής συνάντησης που πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας "Συμμαχία για το Νερό". Η διήμερη συνάντηση διοργανώνεται από το Δίκτυα "ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS" και "Ελληνικών Πράσινων Πόλεων" και την Αντιπροσωπεία του Ιδρύματος Χάινριχ Μπελ.

    "Η Ελλάδα έχει την καλύτερη ποιότητα νερού σε όλη την Ευρώπη. Οι μεγαλύτερες βροχοπτώσεις σημειώνονται στη Δυτική Ελλάδα και θα πρέπει να αξιοποιηθεί ανάλογα αυτό το γεγονός. Πρέπει να κάνουμε μικρά έργα για να αξιοποιήσουμε τους μη συμβατικούς υδατικούς πόρους. Και αυτό το στηρίζω στο γεγονός ότι όλο το νερό που καταναλώσουμε δεν χρειάζεται να είναι πόσιμο", είπε ο κ. Αγγελάκης. Σύμφωνα με στοιχεία που παρέθεσε, ο άνθρωπος δαπανά για τις ανάγκες του πολλά λίτρα, αλλά μόνο το 47% του νερού πρέπει να είναι πόσιμο και το υπόλοιπο 53%μη πόσιμο. Επισήμανε ακόμα, ότι το 2050 τα 2/3 του νερού θα είναι ελλειμματικό σε πολλές χώρες, άρα θα πρέπει να βρεθούν τρόποι εξοικονόμησης, ενώ και στην Ελλάδα η κατάσταση θα δυσκολέψει,καθώς ο πληθυσμός αναμένεται να παραμείνει στις μεγάλες πόλεις.

    [05] Το στέλεχος H7N9 της γρίπης των πτηνών μεταδίδεται και μέσω του αέρα

    Ένα θανατηφόρο στέλεχος του ιού της γρίπης των πτηνών μεταδίδεται μεταξύ ορισμένων ζώων και μέσω του αέρα, ανακοίνωσαν σήμερα επιστήμονες.

    Μια διεθνής ομάδα ερευνητών διαπίστωσε πως το στέλεχος H7N9 του ιού μεταφέρεται αποτελεσματικά ανάμεσα στα κουνάβια με άμεση επαφή και λιγότερο αποτελεσματικά μέσω του αέρα.

    Οι χοίροι ωστόσο δεν μπορούν να μεταδώσουν τον ιό σε άλλους χοίρους ή σε κουνάβια, σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύθηκε στον ιστότοπο του περιοδικού Science.

    Τα κουνάβια χρησιμοποιούνται συχνά ως μοντέλα μεταξύ των θηλαστικών για ενδεχόμενη μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο.

    Δεν υπάρχουν τεκμηριωμένα κρούσματα μετάδοσης του H7N9 από άνθρωπο σε άνθρωπο, όμως μια ομάδα με επικεφαλής κινέζους επιστήμονες κατέληξε στο συμπέρασμα ότι "υπό τις κατάλληλες συνθήκες μπορεί να είναι δυνατή η μετάδοση του ιού H7N9 από άνθρωπο σε άνθρωπο".

    [06] "Πόλεμος" προσφορών από Google και Facebook για την εξαγορά της Waze

    Η Google Inc σκοπεύει να εξαγοράσει την ισραηλινή υπηρεσία δορυφορικής πλοήγησης για κινητά τηλέφωνα, Waze Inc, κάτι που αναμένεται να οδηγήσει σε ένα «πόλεμο» προσφορών, αφού η Facebook Inc είχε ήδη δηλώσει το ενδιαφέρον της, αναφέρει το τηλεοπτικό δίκτυο Bloomberg News, επικαλούμενο δηλώσεις ανθρώπων προσκείμενους στο θέμα.

    Η Waze προσδοκά το ποσό της εξαγοράς να ξεπεράσει το 1 δις δολάρια και πιθανώς να το καταφέρει αφού έχουν εκφράσει το ενδιαφέρον τους ποικίλες εταιρείες, αναφέρει το Bloomberg.

    Άλλα μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι η εταιρεία Facebook βρισκόταν ήδη σε συνομιλίες για την εξαγορά της Waze προς 1 δις δολάρια. Η Google, καθώς και άλλες εταιρείες, έχουν προσεγγίσει τη Waze προκειμένου να καταλήξουν σε συμφωνία, ωστόσο όπως φαίνεται καμία δεν τα έχει καταφέρει μέχρι στιγμής, αναφέρει το Bloomberg, προσθέτοντας ότι η νεοσύστατη εταιρεία πιθανώς αποφασίσει να παραμείνει ανεξάρτητη.

    Η Waze χρησιμοποιεί δορυφορικά σήματα από κατόχους «έξυπνων» κινητών τηλεφώνων για τη δημιουργία χαρτών και τη συλλογή δεδομένων για την κίνηση στους δρόμους, τα οποία αποστέλλει στους χρήστες προσφέροντας πληροφορίες, σε πραγματικό χρόνο, σχετικά με την κυκλοφορία.

    [07] Οι αναδιαρθρώσεις κρατικών χρεών απειλούνται από την περίπτωση της Αργεντινής

    Η διένεξη που φέρνει αντιμέτωπη στις ΗΠΑ την Αργεντινή με τους ιδιώτες πιστωτές της μπορεί να έχει "βαθειές" συνέπειες και να "θέσει σε κίνδυνο" τις μελλοντικές αναδιαρθρώσεις του χρέους κρατών, εκτιμά το ΔΝΤ σε μια έκθεσή του που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα.

    Μετά τη χρεοκοπία του 2001, η Αργεντινή είχε καταλήξει σε μια συμφωνία με το σύνολο σχεδόν των πιστωτών της για να αναδιαρθρώσει το χρέος της με ένα "κούρεμα" κατά σχεδόν 70%. Τα λεγόμενα ταμεία-"γύπες" αρνήθηκαν πάντως οποιαδήποτε συμφωνία και ζητούν την επιστροφή 1,3 δισεκατομμυρίου δολαρίων.

    Τα εν λόγω ταμεία προσέφυγαν στην αμερικανική δικαιοσύνη, η οποία δεν έχει ακόμη εκδώσει την τελική απόφασή της, αλλά τα έχει δικαιώσει προς το παρόν επιτρέποντάς τους να ανακτήσουν αυτό το ποσό εν ανάγκη μπλοκάροντας την πληρωμή των πιστωτών που έχουν αποδεχθεί την αναδιάρθρωση του χρέους.

    "Η τρέχουσα διένεξη με την Αργεντινή μπορεί να έχει βαθειές επιπτώσεις στις μελλοντικές αναδιαρθρώσεις χρεών δίνοντας περισσότερες εξουσίες στους ανυπάκοους πιστωτές", αναφέρει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στην έκθεσή του.

    Μέχρι τώρα, ακόμη κι αν δικαιώνονταν από τα δικαστήρια, οι πιστωτές αυτοί δεν είχαν παρά πολύ λίγα μέσα για να επιτύχουν την επιστροφή των χρημάτων τους. Η απόφαση της αμερικανικής δικαιοσύνης μπορεί συνεπώς να σηματοδοτεί ένα προηγούμενο και να "θέσει σε κίνδυνο" τη διαδικασία της αναδιάρθρωσης των χρεών, σύμφωνα με το ΔΝΤ.

    Καθώς διακόπτει την αποπληρωμή των πιστωτών που συμμετέχουν στην αναδιάρθρωση, η απόφαση αυτή "κατά πάσα πιθανότητα θα αποθαρρύνει" τους πιστωτές να συμμετάσχουν σε διαδικασίες σε εθελοντική βάση, εκτιμά το ΔΝΤ.

    Θα μπορούσε επίσης "να πολλαπλασιάσει" τον αριθμό των απειθών πιστωτών με κίνδυνο να οδηγηθούν σε αποτυχία μελλοντικές επιχειρήσεις αναδιάρθρωσης, προσθέτει το Ταμείο.

    [08] Σεισμός μεγέθους 5,7 βαθμών "ταρακούνησε" την Καλιφόρνια

    Σεισμός μεγέθους 5,7 βαθμών σημειώθηκε την Πέμπτη στη βόρεια Καλιφόρνια, ανακοινώθηκε από το Γεωλογικό Παρατηρητήριο των ΗΠΑ.

    Το επίκεντρο του σεισμού βρισκόταν 3 χλμ. βορειο-βορειοανατολικά της πόλης Κάνιοννταμ.

    Σύμφωνα με την αρχική ανακοίνωση, ο σεισμός είχε μέγεθος 5,9 βαθμών.

    Ένας σεισμός μεγέθους 5,7 βαθμών θεωρείται μέτριος, όμως εν δυνάμει μπορεί να προκαλέσει σημαντικές ζημιές.

    Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν πληροφορίες για θύματα ή ζημιές.

    [09] Στα ιαπωνικά δύο έργα του Ν. Καζαντζάκη

    Στα ιαπωνικά θα μεταφραστούν από τα ελληνικά, τα έργα του Νίκου Καζαντζάκη, "Αναφορά στον Γκρέκο" και "Αλέξης Ζορμπάς", όπως ανακοίνωσε η Διεθνής Εταιρεία Φίλων Νίκου Καζαντζάκη (ΔΕΦΝΚ), η οποία , με την ευκαιρία συμπλήρωσης 25 χρόνων από την ίδρυσή της διοργάνωσε σημαντικές εκδηλώσεις σε όλο τον κόσμο.

    Η ΔΕΦΝΚ θα αποκτήσει παράρτημα στην Ιαπωνία, ενώ θα δημοσιεύεται στα κορεατικά, στα ιαπωνικά και στα κινέζικα, επιπλέον των οκτώ γλωσσών στις οποίες ήδη κυκλοφορεί το τετραμηνιαίο ενημερωτικό δελτίο της.

    Μέσα στον Μάιο, η Εταιρία διοργάνωσε εκδηλώσεις στη Νότιο Κορέα, την Ιαπωνία και την Κίνα, χώρες όπου το έργο του Νίκου Καζαντζάκη διαβάζεται από χιλιάδες αναγνώστες. Ο Νίκος Καζαντζάκης επισκέφθηκε την Ιαπωνία και την Κίνα το 1935 και το 1957 και αγάπησε τους πολιτισμούς, τους λαούς, τα τοπία τους.

    [10] Διεκόπησαν οι έρευνες για την ανάπτυξη ενός πειραματικού φαρμάκου για τη νόσο του Πάρκινσον

    Η φαρμακευτική εταιρεία Merck&Co διέκοψε την ανάπτυξη ενός πειραματικού φαρμάκου για τη νόσο του Πάρκινσον, αφού τα αρχικά δεδομένα από τις τρεις φάσεις των ερευνών αποδείχθηκαν απογοητευτικά.

    «Η νόσος του Πάρκινσον είναι ιδιαίτερα περίπλοκη, καθιστώντας δύσκολη τη θεραπεία των ασθενών και την ανάπτυξη νέων θεραπευτικών προσεγγίσεων», δήλωσε ο Ντέιβιντ Μίκελσον, αντιπρόεδρος των εργαστηρίων Merck Research Laboratories. «Είμαστε προσηλωμένοι στη νευρολογική έρευνα και θα διεξάγουμε περαιτέρω αναλύσεις των δεδομένων ώστε να παρέχουμε όλα τα πιθανά στοιχεία στις προσπάθειες της επιστημονικής κοινότητας για την εξεύρεση νέων προσεγγίσεων για την αντιμετώπιση της νόσου».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 24 May 2013 - 6:30:22 UTC