Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 13-05-20

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Εντός της εβδομάδος η έναρξη υποβολής δηλώσεων εισοδήματος
  • [02] Με Mαθηματικά, Ιστορία, Bιολογία, Φυσική οι Πανελλαδικές σήμερα
  • [03] Ξεκινούν εντατικοί έλεγχοι για ανασφάλιστη εργασία στον τουριστικό κλάδο
  • [04] Απολογείται σήμερα ο Ολλανδός ανιματέρ
  • [05] Αντ. Ρουπακιώτης: Το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο "δεν φωτογραφίζει κανέναν"
  • [06] Τουλάχιστον 30 νεκροί από επιθέσεις αυτοκτονίας με παγιδευμένα αυτοκίνητα στο Ιράκ
  • [07] «Η μεγαλούπολη αποτελεί το φυσικό κέντρο του αστυνομικού μυθιστορήματος»
  • [08] "Θα ξαναβρούμε το δρόμο μας"
  • [09] Για εδραίωση "αμοιβαίας εμπιστοσύνης" στις σινο-ινδικές σχέσεις δεσμεύεται ο Λι Κετσιάνγκ
  • [10] "Σε νέες δοκιμές πυραύλων θα προχωρήσει η Β. Κορέα"

  • [01] Εντός της εβδομάδος η έναρξη υποβολής δηλώσεων εισοδήματος

    Mέσα στην εβδομάδα αναμένεται να ξεκινήσει η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων ηλεκτρονικά μέσω του TAXIS NET, για όλους τους φορολογούμενους.

    Το υπουργείο Οικονομικών διευθετεί τις τελευταίες τεχνικές προσαρμογές, προκειμένου το σύστημα να υποδεχθεί τις εφετινές φορολογικές δηλώσεις με βάση τις αλλαγές που έχουν επέλθει με τους τελευταίους φορολογικούς νόμους.

    Σημειώνεται ότι για την υποβολή μέσω του TAXIS της φορολογικής δήλωσης απαραίτητη προϋπόθεση είναι ο φορολογούμενος να διαθέτει κωδικό πρόσβασης.

    Στη εφετινή φορολογική δήλωση έχουν επέλθει μια σειρά αλλαγές μεταξύ των οποίων, η αναγραφή υποχρεωτικά για πρώτη φορά των τόκων των καταθέσεων, νέος τρόπος για την αναγραφή των προστατευόμενων τέκνων, έχει προστεθεί ειδικός κωδικός για φορολογούμενους μισθωτούς που αμείβονται με μπλοκ παροχής υπηρεσιών για να μην επιβαρυνθούν με την αυξημένη εισφορά αλληλεγγύης που επιβάλλεται στους ελεύθερους επαγγελματίες κα.

    [02] Με Mαθηματικά, Ιστορία, Bιολογία, Φυσική οι Πανελλαδικές σήμερα

    Σε τέσσερα μαθήματα διαγωνίζονται σήμερα οι υποψήφιοι Γενικής Παιδείας: Βιολογία, Φυσική, Μαθηματικά και Ιστορία.

    Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες από τους καθηγητές, τα θέματα των Μαθηματικών ήταν πολλά και απαιτητικά, ενώ εύκολα χαρακτηρίζονται τα θέματα της Βιολογίας.

    Εξάλλου, στην Ιστορία, οι υποψήφιοι κλήθηκαν να συσχετίσουν χώρες και ηγέτες των τελευταίων δεκαετιών, να απαντήσουν για θεσμούς όπως το Συμβούλιο της Ευρώπης, κλπ. Σαφής εκτίμηση, πάντως, από τους καθηγητές για την Ιστορία δεν υπάρχει ακόμη, όπως και για τη Φυσική. Τα δύο αυτά μαθήματα αφορούν ελάχιστους μαθητές, καθώς ο κύριος όγκος των υποψηφίων εξετάζεται σήμερα στα Μαθηματικά και τη Βιολογία.

    [03] Ξεκινούν εντατικοί έλεγχοι για ανασφάλιστη εργασία στον τουριστικό κλάδο

    'Αμεσους και εντατικούς ελέγχους σε επιχειρήσεις που σχετίζονται με τον τουριστικό κλάδο, ξεκινούν οι επιθεωρητές εργασίας μετά από εντολή που έδωσε -με αφορμή την έναρξη της καλοκαιρινής περιόδου - ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Γιάννης Βρούτσης στον ειδικό γραμματέα ΣΕΠΕ Μιχάλη Κανδαράκη.

    «Τα φαινόμενα αδήλωτης εργασίας και εισφοροδιαφυγής δεν συνιστούν μία τυπική παράβαση, αλλά κοινωνικό και οικονομικό έγκλημα. Και ως τέτοια θα αντιμετωπίζονται» αναφέρει σε σχετική δήλωσή του ο υπουργός Εργασίας»που επαναλαμβάνει ότι «η τήρηση της εργατικής νομοθεσίας και η νομιμότητα στην αγορά εργασίας αποτελούν βασικές προτεραιότητες του υπουργείου Εργασίας».«Κανείς δεν δικαιούται ούτε νομιμοποιείται να χρησιμοποιεί ως άλλοθι την κρίση για τέτοιες συμπεριφορές» προσθέτει ο κ. Βρούτσης.

    Οι έλεγχοι θα εκτείνονται στο σύνολο των τουριστικών περιοχών και θα αφορούν σε όλα τα μεγέθη των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον συγκεκριμένο τομέα, ενώ για πρώτη φορά μετά την πρόσφατη ψήφιση του νόμου 4144/2013, τους ελέγχους θα συνδράμει και η υπηρεσία της Οικονομικής Αστυνομίας του υπουργείου Δημόσιας Τάξης.

    [04] Απολογείται σήμερα ο Ολλανδός ανιματέρ

    Στον ανακριτή οδηγείται το μεσημέρι, προκειμένου να απολογηθεί, ο 20χρονος Ολλανδός ανιματέρ, κατηγορούμενος ως δράστης για τη δολοφονική επίθεση σε βάρος του 11χρονου αγοριού από τη Ρωσία σε ξενοδοχείο του Ηρακλείου, την περασμένη Τετάρτη.

    Ο 20χρονος αντιμετωπίζει τις κατηγορίες της απόπειρας ανθρωποκτονίας σε βαθμό κακουργήματος, οπλοφορία, οπλοχρησία και κλοπή, επειδή φέρεται να χτύπησε τον 11χρονο με 20 μαχαιριές και τον εγκατέλειψε αβοήθητο στον χώρο στάθμευσης έναντι του ξενοδοχείου. Ο 11χρονος νοσηλεύεται στο νοσοκομείο Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού»

    Στο μεταξύ, στο Ηράκλειο βρίσκεται η μητέρα του νεαρού που, από την πρώτη στιγμή, όπως και η αδερφή του σε δηλώσεις τους σε ξένα μέσα ενημέρωσης υποστηρίζουν ότι ο 20χρονος πάσχει από το σύνδρομο του αυτισμού δηλώνοντας ότι θα προσκομίσουν στις αρχές τα απαραίτητα ιατρικά έγγραφα που βεβαιώνουν την κατάσταση του.

    [05] Αντ. Ρουπακιώτης: Το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο "δεν φωτογραφίζει κανέναν"

    «Aν θέλουμε να αποκρούσουμε τον νεοναζισμό οφείλουμε να παράξουμε» δήλωσε στη ΝΕΤ ο υπουργός Δικαιοσύνης Αντ. Ρουπακιώτης και ζητησε να ψηφιστεί άμεσα το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο. Το σχέδιο νόμου «δεν έχει ταυτότητα, δεν φωτογραφίζει κανέναν και δεν στρέφεται εναντίον κανενός» τόνισε.

    «Όσοι παραβούν το Σύνταγμα, ο εισαγγελέας και στη συνέχεια τα δικαστήρια θα έχουν λόγο γι αυτούς» είπε χαρακτηριστικά, ενώ επισήμανε ότι το Σύνταγμα δε έχει πρόνοια για να τεθεί κάποιο κόμμα εκτός νόμου, αλλά πρόσθεσε ότι υπάρχουν νόμοι που τιμωρούν πράξεις βίας ή άλλες συμπεριφορές και μέσω αυτών μπορούν να παραπεμφθούν σε δίκη βουλευτές που τυχόν τους παραβιάζουν.

    Ο υπουργός Δικαιοσύνης σημείωσε ότι με το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο επικαιροποιούνται παλαιότεροι νόμοι σύμφωνα με το ευρωπαϊκό δίκαιο, επισήμανε ότι «είναι ίσως το επιεικέστερο νομοσχέδιο σε σχέση με αυτά που εφαρμόζονται σε άλλες χώρες της ΕΕ» και υπογράμμισε ότι «κανένα κόμμα δεν δικαιούται να αντιμετωπίσει το φάσμα του νεοναζισμού με εκλογικά κριτήρια». Τόνισε, επίσης, ότι όλα τα κόμματα του συνταγματικού τόξου είναι υποχρεωμένα να βρουν συγκλίσεις για την αντιμετώπιση των φαινομένων του ρατσισμού.

    Σε ότι αφορά τη διάταξη για τις προσωρινές διαταγές είπε ότι είναι σχεδόν έτοιμη και θα προβλέπει επίσπευση των διαδικασιών για έκδοση αποφάσεων από τα δικαστήρια εντός 2-3 μηνών.

    [06] Τουλάχιστον 30 νεκροί από επιθέσεις αυτοκτονίας με παγιδευμένα αυτοκίνητα στο Ιράκ

    Τουλάχιστον 30 άνθρωποι σκοτώθηκαν, σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς, σε επιθέσεις αυτοκτονίας με παγιδευμένα αυτοκίνητα που σημειώθηκαν σήμερα στην πόλη του νότιου Ιράκ Βασόρα και στην πρωτεύουσα Βαγδάτη.

    Στην Βασόρα εξερράγησαν δύο παγιδευμένα αυτοκίνητα με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 10 άνθρωποι και να τραυματιστούν 25, σύμφωνα με ιατρικές πηγές και με αξιωματούχους ασφαλείας. Ένα από τα αυτοκίνητα εξερράγη σε πολυσύχναστο δρόμο στην κυρίως σιιτική πόλη και το άλλο εξερράγη σε χώρο στάθμευσης αυτοκινήτων.

    Στην Βαγδάτη, τουλάχιστον 20 άνθρωποι σκοτώθηκαν, σε οκτώ επιθέσεις με παγιδευμένα αυτοκίνητα που σημειώθηκαν σε σιιτικές συνοικίες της πρωτεύουσας.

    Επιμέλεια: Μ. Μιχαλοπούλου

    [07] «Η μεγαλούπολη αποτελεί το φυσικό κέντρο του αστυνομικού μυθιστορήματος»

    «Οι αστυνομικοί συγγραφείς στη σύγχρονη Ελλάδα έχουν συνειδητοποιήσει τις αλλαγές που έχουν συμβεί τα τελευταία χρόνια στην αστυνομική λογοτεχνία διεθνώς και ακολουθούν το ρεύμα» λέει σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Φίλιππος Φιλίππου:

    «Αν προσπαθήσουν να γυρίσουν στην εποχή της Άγκαθα Κρίστι, με αινίγματα, γρίφους, ίχνη από βήματα στον κήπο και πλαστές διαθήκες, θα γελοιοποιηθούν».

    Αναγνωρισμένος συγγραφέας αστυνομικών μυθιστορημάτων, αλλά και ιστορικών βιογραφιών, ο Φ. Φιλίππου μιλάει στο πρόσφατο βιβλίο του «Ζωή και θάνατος του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου» (εκδόσεις Ψυχογιός) για τον άνθρωπο Παλαιολόγο. Ο συγγραφέας, που ήδη ετοιμάζει την επόμενη ιστορική βιογραφία του (θα είναι για τον Καζαντζάκη και θα έχει τίτλο «Ο θάνατος του Ζορμπά»), δηλώνει στη συνέντευξή του αισιόδοξος για τους νεώτερους αστυνομικούς συγγραφείς, οι οποίοι παρακολουθούν από κοντά τις ξένες τάσεις, και συμπληρώνει πως η μεγαλούπολη αποτελεί το φυσικό κέντρο του αστυνομικού μυθιστορήματος παλαιότερων και νεώτερων.

    [08] "Θα ξαναβρούμε το δρόμο μας"

    «Θα ξαναβρούμε τον δρόμο μας» τόνισε ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος, μετά το Αρχιερατικό Συλλείτουργο στον Αρχιεπισκοπικό Καθεδρικό Ναό της Αγίας Τριάδας, στο Μανχάταν.

    Μιλώντας στο Εκκλησίασμα, ο κ. Ιερώνυμος ανέφερε ότι στην Ελλάδα «υπάρχει πολύς πόνος, αλλά θα περάσουν αυτά, είμαστε σίγουροι», προσθέτοντας: «Θα κρατήσουμε την ψυχή μας δυνατή». Επίσης, υπογράμμισε την ανάγκη της ενότητας, επισημαίνοντας ότι «χρειαζόμαστε όλοι».

    Για την Ομογένεια της Αμερικής είπε ότι «εδώ βρίσκεται μια Ελλάδα, έξω από την Ελλάδα, που έχει όλα τα χαρακτηριστικά των Ελλήνων όλων των εποχών».

    Ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος έκανε αναφορά στη «συγκινητική και συμβολική προσφορά» μιας ηλικιωμένης χήρας στην Κύπρο που έχασε δυο παιδιά στον πόλεμο και η οποία πούλησε κάτι πολύ προσωπικό της αντικείμενο, που αποτελούσε κειμήλιο για την οικογένειά της, για να προσφέρει το ποσό για το ανθρωπιστικό έργο της Εκκλησίας της Ελλάδας. «Αυτό το Γένος, όπου και να βρίσκεται, δεν θα χαθεί» τόνισε χαρακτηριστικά ο αρχιεπίσκοπος.

    [09] Για εδραίωση "αμοιβαίας εμπιστοσύνης" στις σινο-ινδικές σχέσεις δεσμεύεται ο Λι Κετσιάνγκ

    Για την οικοδόμηση "αμοιβαίας εμπιστοσύνης" με την Ινδία δεσμεύθηκε ο πρωθυπουργός της Κίνας Λι Κετσιάνγκ, οποίος ξεκίνησε από το Νέο Δελχί την πρώτη του περιοδεία στο εξωτερικό, έπειτα από την ένταση που προκάλεσε στις σινο-ινδικές σχέσεις συνοριακό επεισόδιο σε περιοχή των Ιμαλαΐων, επισημαίνοντας ότι οι καλές σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες είναι σημαντικές για την παγκόσμια ειρήνη.

    Φθάνοντας χθες στην ινδική πρωτεύουσα, ο Λι Κετσιάνγκ δήλωσε ότι η επιλογή του να αρχίσει από την Ινδία το πρώτο του ταξίδι στο εξωτερικό αναδεικνύει τη σημασία που το Πεκίνο αποδίδει στις διμερείς σχέσεις.

    "Η επίσκεψή μου έχει τρεις στόχους: την αμοιβαία εμπιστοσύνη, την ενίσχυση της συνεργασίας και τον προσανατολισμό προς το μέλλον... Με βάση την ενίσχυση της αμοιβαίας κατανόησης, οι δύο χώρες μπορούν να οικοδομήσουν ένα νέο είδος σχέσεων μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων, προωθώντας μία υγιή ανάπτυξη της Κίνας και της Ινδίας. Θα είναι πραγματικά επωφελές για την Ασία και τον κόσμο", είπε ο κινέζος πρωθυπουργός στο πλευρό του ινδού ομολόγου του Μανμοχάν Σινγκ.

    [10] "Σε νέες δοκιμές πυραύλων θα προχωρήσει η Β. Κορέα"

    Η Νότια Κορέα προβλέπει πως η Βόρεια Κορέα θα προχωρήσει και σε άλλες πυραυλικές δοκιμές, μετά από αυτές που πραγματοποίησε στη διάρκεια του σαββατοκύριακου, αναγκάζοντας των ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών να κάνει λόγο για "επικίνδυνη κλιμάκωση".

    "Ο στρατός μας παρακολουθεί από κοντά τις στρατιωτικές δραστηριότητες της Βόρειας Κορέας, επειδή υπάρχει πιθανότητα για νέες δοκιμές", δήλωσε σε δημοσιογράφους, ο εκπρόσωπος του νοτιοκορεατικού υπουργείου Άμυνας Κιμ Μιν-Σέοκ.

    Η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε από τις ανατολικές της ακτές προς τη Θάλασσα της Ιαπωνίας τρεις πυραύλους μικρού βεληνεκούς το Σάββατο και έναν την Κυριακή, πιθανόν στο πλαίσιο στρατιωτικών γυμνασίων, σύμφωνα με την Σεούλ.

    Επιμέλεια: Μ. Φαράκου


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 20 May 2013 - 8:30:22 UTC