Read the UN Convention on the Law of the Sea (10 December 1982) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 13-05-02

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στις 2 Ιουνίου ο διάδοχος του Τσερβένκοφσκι
  • [02] Εντοπίστηκαν γιαγιά και εγγονάκι που είχαν εξαφανιστεί στη Σάμο
  • [03] Ένταση με μέλη της Χρυσής Αυγής το πρωί στο Σύνταγμα
  • [04] Πέθανε ο διακεκριμένος ποινικολόγος Αλέξανδρος Κατσαντώνης
  • [05] Αλλαγές στον Κανονισμό του Χρηματιστηρίου Αθηνών
  • [06] Η συνεργασία Κύπρου - Ισραήλ στην ενέργεια στο επίκεντρο επίσκεψης Φ. Φωτίου στο Τελ Αβίβ
  • [07] Πέντε νεκροί στη Σαουδική Αραβία από κορονοϊό, συγγενή του ιού του SARS

  • [01] Στις 2 Ιουνίου ο διάδοχος του Τσερβένκοφσκι

    Τέσσερις, μέχρι στιγμής, είναι οι υποψήφιοι για την αρχηγία του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης "Σοσιαλδημοκρατική Ένωση" (SDSM), μετά τη γνωστοποίηση του Μπράνκο Τσερβένκοφσκι ότι αποχωρεί από την ηγεσία της παράταξης.

    Ο αρχηγός του κόμματος θα αναδειχθεί από το τακτικό συνέδριο του SDSM, το οποίο θα διεξαχθεί στις 2 Ιουνίου.

    Αυτοί που ανακοίνωσαν μέχρι στιγμής ότι θα θέσουν υποψηφιότητα στο συνέδριο για την ηγεσία του SDSM είναι οι εξής:

    -Ο Ζόραν Ζάεβ, δήμαρχος της Στρούμιτσα και ένας εκ των τεσσάρων αντιπροέδρων του SDSM. O κ. Ζάεβ δήλωσε ότι σε περίπτωση που εκλεγεί πρόεδρος του κόμματος θα προτείνει τροποποίηση του καταστατικού, ώστε να θεσπιστεί θέση αναπληρωτή προέδρου του SDSM, για την οποία θα προτείνει το προβεβλημένο στέλεχος του SDSM, Ράνμτιλα Σεκερίνσκα. Ο Ζόραν Ζάεβ θεωρείται ότι έχει ισχυρά στηρίγματα στη βάση του κόμματος και, σύμφωνα με αναλυτές στα Σκόπια, συγκεντρώνει τις περισσότερες πιθανότητες να διαδεχτεί τον Μπράνκο Τσερβένκοφσκι.

    -Ο Ίγκορ Ιβάνοφσκι, βουλευτής του SDSM, ο οποίος ανήκει στο "περιβάλλον" του Μπράνκο Τσερβένκοφσκι. Πάντως, ο ίδιος ο Μπράνκο Τσερβένκοφσκι δήλωσε ότι δεν θα αναμειχθεί στη διαδικασία διαδοχής του και δεν θα παράσχει ούτε δημόσια ούτε κρυφή στήριξη σε κανέναν από τους υποψήφιους προέδρους του SDSM.

    -Ο Ζόραν Γιοβάνοφσκι, ένας από τους τέσσερις αντιπροέδρους του κόμματος, αρμόδιος για ζητήματα οικονομικής πολιτικής. Θεωρείται μετριοπαθής και τεχνοκράτης, όμως έχει μικρές πιθανότητες να εκλεγεί αρχηγός του κόμματος, τουλάχιστον με τα μέχρι στιγμής δεδομένα.

    -Ο Κίρε Ναούμοβ, πρώην στενός συνεργάτης του Μπράνκο Τσερβένκοφσκι, ο οποίος "αποστασιοποιήθηκε" από αυτόν το τελευταίο διάστημα.

    Ο Μπράνκο Τσερβένκοφσκι, ο οποίος είναι ένας από τους γνωστότερους πολιτικούς της ΠΓΔΜ και έχει διατελέσει πρωθυπουργός (το διάστημα 1992-1998 και 2002-2004) και πρόεδρος της Δημοκρατίας (το διάστημα 2004-2009), γνωστοποίησε ότι αποχωρεί από την ηγεσία του κόμματος, μετά την αποτυχία της παράταξης στις πρόσφατες δημοτικές εκλογές στην ΠΓΔΜ.

    Του ανταποκριτή μας Ν. Φραγκόπουλου

    [02] Εντοπίστηκαν γιαγιά και εγγονάκι που είχαν εξαφανιστεί στη Σάμο

    Χρειάστηκαν έξι ώρες αγωνιώδους έρευνας για να εντοπιστούν η 80χρονη γιαγιά με το 18 μηνών εγγόνι της που εξαφανίστηκαν χθες στη μία το μεσημέρι από την περιοχή των Μυτιληνιών.

    Η ηλικιωμένη γυναίκα που είχε έρθει στο χωριό για τις διακοπές του Πάσχα πήρε τον εγγονό της προκειμένου να κάνουν μια βόλτα λίγο έξω από το χωριό. Γρήγορα όμως έχασε τον προσανατολισμό της.

    Τελευταία φορά την είδαν στις 2 το μεσημέρι σύμφωνα με όσα είπαν κάτοικοι του χωριού που ήδη είχαν πληροφορηθεί για το συμβάν από τους γονείς του μικρού που άρχισαν να ανησυχούν. Επίσημα η εξαφάνιση δηλώθηκε στις 5 το απόγευμα.

    Τέλος μετά από έρευνες βρέθηκαν και οι δύο ένα χιλιόμετρο έξω από τους Μυτιληνιούς και 200 μέτρα πάνω από τον δρόμο σε ένα επικίνδυνο σημείο με απόκρημνα βράχια στη θέση Τρουβάλα. Ευτυχώς γιαγιά και εγγονός ήταν σε καλή κατάσταση και μόνο για προληπτικούς λόγους μεταφέρθηκαν στο Νοσοκομείο με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ που είχε ειδοποιηθεί.

    [03] Ένταση με μέλη της Χρυσής Αυγής το πρωί στο Σύνταγμα

    Ένταση δημιουργήθηκε το πρωί στο Σύνταγμα, όταν δυνάμεις της Αστυνομίας παρενέβησαν για να σταματήσουν τη διανομή τροφίμων που είχε προαναγγείλει η Χρυσή Αυγή.

    Περίπου 40 άτομα, μέλη της Χρυσής Αυγής επιχείρησαν να απωθήσουν τους αστυνομικούς, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ένταση, ενώ έγινε και περιορισμένη χρήση χημικών και έκλεισε η λεωφόρο Αμαλίας και η λεωφόρος Βασ. Σοφίας.

    Δεν υπήρξαν προσαγωγές ή συλλήψεις, ενώη κατάσταση ομαλοποιήθηκε λίγο μετά τις 8.

    Τα μέλη της Χρυσής Αυγής αποχώρησαν από το Σύνταγμα και μετέβησαν στα παλιά γραφεία τους στην οδό Δηλιγιάννη.

    Ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης χαρακτήρισε «νίκη των δημοκρατικών θεσμών, νίκη της δημοκρατίας και της δημοκρατικά εκλεγμένης δημοτικής αρχής, αλλά και της Πολιτείας», τη ματαίωση του «συσσιτίου μίσους».

    Στο μεταξύ, δικογραφία σχηματίζεται από την αστυνομία για το επεισόδιο που σημειώθηκε στην πλατεία Συντάγματος.

    Από την πλευρά της, η Χρυσή Αυγή, με ανακοίνωσή της, χαρακτήρισε «παράνομη την απαγόρευση της διανομής τροφίμων».

    [04] Πέθανε ο διακεκριμένος ποινικολόγος Αλέξανδρος Κατσαντώνης

    Πλήρης ημερών, έφυγε από τη ζωή ο διακεκριμένος ποινικολόγος Αλέξανδρος Κατσαντώνης. Το τελευταίο διάστημα νοσηλευόταν σε νοσοκομείο των Αθηνών, με σοβαρά καρδιολογικά προβλήματα.

    [05] Αλλαγές στον Κανονισμό του Χρηματιστηρίου Αθηνών

    Τις τροποποιήσεις στον Κανονισμό του Χρηματιστηρίου Αθηνών, προκειμένου να εισαχθούν προς διαπραγμάτευση τα warrants (δικαιώματα) που θα διατεθούν στους ιδιώτες για τη συμμετοχή στις αυξήσεις κεφαλαίου των τραπεζών, ενέκρινε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

    Παράλληλα έγινε επαναφορά σε παλαιότερα επίπεδα, του ελάχιστου αριθμού προσώπων, που προσμετράται για την επάρκεια της διασποράς κατά την εισαγωγή μιας εταιρίας στο χρηματιστήριο, από 2.000 σε 300 πρόσωπα ενώ για εταιρίες με μετοχές εκτιμώμενης κεφαλαιοποίησης μεγαλύτερη των 700.000.000 ευρώ, από 7.000 σε 1.000 πρόσωπα αντίστοιχα.

    [06] Η συνεργασία Κύπρου - Ισραήλ στην ενέργεια στο επίκεντρο επίσκεψης Φ. Φωτίου στο Τελ Αβίβ

    Συνομιλίες για θέματα ενέργειας και κυρίως για τη συνεργασία Κύπρου - Ισραήλ στον τομέα της ενεργειακής ασφάλειας θα έχει σήμερα ο υπουργός Αμυνας Φώτης Φωτίου, ο οποίος πραγματοποιεί μονοήμερη επίσκεψη στο Τελ Αβίβ, με επίσημη πρόσκληση του Ισραηλινού ομολόγου του Μοσέ Γιαλόν.

    Οι δύο υπουργοί θα συζητήσουν, επίσης, θέματα διμερούς ενδιαφέροντος, τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και την περαιτέρω υλοποίηση των συμφωνιών που έχουν ήδη υπογραφεί μεταξύ των δύο χωρών.

    Η επίσκεψη του κ. Φωτίου εντάσσεται στο πλαίσιο της προετοιμασίας της συνάντησης του προέδρου Αναστασιάδη με την ισραηλινή ηγεσία τις επόμενες ημέρες.

    [07] Πέντε νεκροί στη Σαουδική Αραβία από κορονοϊό, συγγενή του ιού του SARS

    Πέντε άνθρωποι κατέληξαν από τον κορονοϊό που μοιάζει με αυτόν που προκαλεί το σοβαρό οξύ αναπνευστικό σύνδρομο (SARS) στη Σαουδική Αραβία, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Υγείας. Ο θάνατός τους αυξάνει σε 16 τον αριθμό των ανθρώπων που έχουν χάσει τη ζωή τους παγκοσμίως μετά την προσβολή τους από τον ιό αυτό, ο οποίος ανιχνεύθηκε για πρώτη φορά στα μέσα του 2012, εκ των οποίων εννέα στη Σαουδική Αραβία.

    Σε ανακοίνωση που δημοσιεύτηκε από το επίσημο ειδησεογραφικό πρακτορείο SPA, το υπουργείο Υγείας διευκρίνισε ότι δύο ακόμη άνθρωποι προσβλήθηκαν από την αναπνευστική αυτή λοίμωξη που νοσηλεύονταν στην μονάδα εντατικής θεραπείας σε νοσοκομείο του βασιλείου.

    Οι πέντε πέθαναν "τις τελευταίες ημέρες" στην ανατολική επαρχία Αλ Ιχσα, διευκρίνισε το υπουργείο, λέγοντας ότι "οι αρχές πήραν όλα τα απαραίτητα προληπτικά μέτρα" για να εμποδίσουν τη μετάδοση του ιού. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας είχε ανακοινώσει στις 26 Μαρτίου το θάνατο στο Μόναχο ενός εβδομηντάχρονου Σαουδάραβα που είχε προσβληθεί από τον ιό. Επί του παρόντος ο ΠΟΥ δεν διαθέτει αρκετές πληροφορίες για να καταλήξει σε συμπεράσματα για τον τρόπο και την αιτία μετάδοσης του κορονοϊού.

    Τα κρούσματα της λοίμωξης από αυτόν τον νέο κορονοϊό, nCoV στην ιατρική ορολογία,εντοπίστηκαν στη Σαουδική Αραβία, στην Ιορδανία, στην Βρετανία και στη Γερμανία. Ο ΠΟΥ είχε καλέσει σε επαγρύπνηση για την σοβαρή αυτή αναπνευστική νόσο.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 2 May 2013 - 8:30:22 UTC