Read about International Treaties, Human & Minority Rights in Turkey Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 13-04-29

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Η λιτότητα βλάπτει την υγεία
  • [02] Διεθνής εκστρατεία για να απαγορευτούν τα ρομπότ - δολοφόνοι
  • [03] Τα «Ψηφιδωτά του Σήμερα» σε έκθεση
  • [04] Άντρας μαχαίρωσε τέσσερα μέλη εκκλησιαστικής χορωδίας

  • [01] Η λιτότητα βλάπτει την υγεία

    Η λιτότητα έχει καταστροφικές συνέπειες στην υγεία των πολιτών της Ευρώπης και της Βόρειας Αμερικής, οδηγώντας σε αυτοκτονίες, κατάθλιψη και σε λοιμώδεις ασθένειες, καθώς μειώνεται η πρόσβαση σε φάρμακα και στην ιατρική φροντίδα, αναφέρει μελέτη ερευνητών.

    Μετά από μια δεκαετή έρευνα, που διεξήγαγαν ο καθηγητής πολιτικής οικονομίας του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, Ντέιβιντ Στάκλερ και ο επίκουρος καθηγητής ιατρικής και επιδημιολογίας, Σανιάι Μπασού, του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ, αποδεικνύεται ότι η λιτότητα έχει σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία.

    Στη μελέτη τους που αναμένεται να δημοσιευθεί αυτή την εβδομάδα, οι ερευνητές σημειώνουν ότι έχουν καταγραφεί περισσότερες από 10.000 αυτοκτονίες και έχουν διαγνωστεί περίπου ένα εκατομμύριο περιπτώσεις κατάθλιψης, εξ αιτίας της αποκαλούμενης «Μεγάλης Ύφεσης» και των συνοδευτικών της λιτότητας που καλύπτει ολόκληρη την Ευρώπη και την Βόρεια Αμερική.

    Στην Ελλάδα, μετά τις περικοπές στον προϋπολογισμό για την πρόληψη του ιού HIV, παρατηρήθηκε αύξηση στα ποσοστά του AIDS κατά περισσότερο από 200% από το 2011. Η χώρα όπως αναφέρεται στη μελέτη, γνώρισε επίσης το πρώτο κρούσμα ελονοσίας εδώ και δεκαετίες, εξ αιτίας των περικοπών του προγράμματος ψεκασμού κατά των κουνουπιών.

    «Σε τελική ανάλυση αυτό δείχνει ότι η επιδείνωση της υγείας δεν είναι αναπόφευκτη συνέπεια της οικονομικής ύφεσης. Είναι μια πολιτική επιλογή» αναφέρει ο ερευνητής Σανιάι Μπασού σε δήλωσή του.

    Επιμέλεια: Κ. Καλέτσιος

    [02] Διεθνής εκστρατεία για να απαγορευτούν τα ρομπότ - δολοφόνοι

    Μια νέα γερμανική επιστημονική έρευνα, που πραγματοποίησε απεικόνιση του εγκεφάλου μιας ομάδας ανθρώπων, κατέληξε στη διαπίστωση ότι οι άνθρωποι αισθάνονται λύπη και γενικά συναισθάνονται τα ρομπότ που υφίστανται κακομεταχείριση, λίγο-πολύ όπως θα ένιωθαν αν έβλεπαν ανθρώπους σε παρόμοιες καταστάσεις.

    Από την άλλη όμως, η διεθνής οργάνωση προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Human Rights Watch ξεκίνησε μια διεθνή εκστρατεία για να απαγορευτούν τα ρομπότ-δολοφόνοι τύπου «Εξολοθρευτή» που μελλοντικά θα μπορούν να σκοτώνουν μόνα τους, χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση.

    Η γερμανική έρευνα εντάσσεται στην προσπάθεια να διερευνηθεί καλύτερα όλη η γκάμα των πιθανών αλληλεπιδράσεων μεταξύ ανθρώπων και ρομπότ, με δεδομένο ότι τα τελευταία στο μέλλον θα έχουν πιο έντονη παρουσία στην καθημερινή ζωή των ανθρώπων ως κάθε είδους «σύντροφοι».

    Από την άλλη, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, η οργάνωση Human Rights Watch, με έδρα τη Νέα Υόρκη, ανακοίνωσε ότι προχωρά στη δημιουργία μιας διεθνούς συμμαχίας με στόχο να προωθήσει την ιδέα μιας παγκόσμιας συμφωνίας, που θα δεσμεύει τα κράτη να μην αναπτύξουν αυτόνομα ρομπότ - δολοφόνους, τα οποία θα έχουν προγραμματιστεί έτσι ώστε να λαμβάνουν μόνα τους την απόφαση ποιόν θα εξοντώσουν, πότε και πώς.

    [03] Τα «Ψηφιδωτά του Σήμερα» σε έκθεση

    Στον "στοιχειωμένο", σχεδόν υπερβατικό, κόσμο της εικαστικού Δάφνης Αγγελίδου θα έχουν τη δυνατότητα να περιηγηθούν οι επισκέπτες του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου από τις 13 Μαΐου 2013, ημέρα εγκαινίων της αναδρομικής της έκθεσης "Ψηφιδωτά του Σήμερα".

    Θέτοντας την προβληματική τής σχέσης ανθρώπου και περιβάλλοντος, φυσικού και δομημένου, ως σκηνικού όπου κινούνται ανθρώπινες απρόσωπες φιγούρες, δηλωτικές της ταυτόχρονης παρουσίας και απουσίας τους, η Δάφνη Αγγελίδου "μιλά" για έναν κόσμο σχεδόν υπερβατικό εν αναμονή μιας ενδεχόμενης εμφάνισης (σπίτια, τοπία, αγροτικά και εικαστικά), με έντονη την παρουσία της απουσίας.

    Τα έργα, τοποθετημένα στο αίθριο του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, στον ίδιο τόπο με το ρωμαϊκό ψηφιδωτό δάπεδο, γίνονται δηλωτικά της διαχρονικότητας της τέχνης του ψηφιδωτού από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Ταυτόχρονα η έκθεση αυτή ανταποκρίνεται στους στόχους του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου να αποτελεί πολιτιστικό πυρήνα στην καρδιά της πόλης της Αθήνας.

    Τα εγκαίνια της έκθεσης (13 Μαΐου, ώρα 7 μμ.) εντάσσονται στον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας των Μουσείων, όπως έχει καθιερωθεί η 18η Μαΐου από το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM), με σκοπό την ανάδειξη του ρόλου των μουσείων στη σύγχρονη κοινωνία.

    [04] Άντρας μαχαίρωσε τέσσερα μέλη εκκλησιαστικής χορωδίας

    Ένας άνδρας εισέβαλε σε καθολική εκκλησία στην μικρή πόλη Αλμπουκέρκη, του Νέου Μεξικού στις Ηνωμένες Πολιτείες, μαχαιρώνοντας τέσσερα μέλη της εκκλησιαστικής χορωδίας. Η επίθεση έγινε τη στιγμή που η χορωδία ολοκλήρωνε τους ύμνους της στο τέλος της λειτουργίας της Κυριακής, ανακοίνωσε η αστυνομία.

    Οι ενορίτες της καθολικής εκκλησίας St Jude Thaddeus κατάφεραν να εφοπλίσουν τον άγνωστο, αλλά μετά την επίθεση, και τον παρέδωσαν στην αστυνομία, λίγο πριν το μεσημέρι τοπική ώρα (1800 GMT), ανέφερε η αστυνομικός Τασία Μαρτίνες του τοπικού τμήματος.

    Οι τέσσερις τραυματίες όλοι μέλη της εκκλησιαστικής χορωδίας, μεταφέρθηκαν σε τοπικά νοσοκομεία και όπως ανακοίνωσε η αστυνομία κανενός η ζωή δεν βρίσκεται σε κίνδυνο.

    Επιμέλεια: Κ. Καλέτσιος


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 29 April 2013 - 4:30:22 UTC