Read the Documents from the Ministries of Foreign Affairs of Greece & Turkey on the Imia Issue Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 13-04-15

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ι. Στουρνάρας: "Έχουμε συμφωνία με την τρόικα"
  • [02] «Το μυθιστόρημα χρειάζεται το κοινωνικό πλαίσιο του μύθου του»
  • [03] Δωρεά αγάπης
  • [04] Μετατίθεται για αύριο η συνάντηση K. Παπούλια - Ι. Στουρνάρα
  • [05] Οικογενειακή τραγωδία στην Κοζάνη: 49χρονος σκότωσε τη μητέρα του
  • [06] Μειωμένη η κατανάλωση ρεύματος στο πρώτο τρίμηνο 2013
  • [07] Πράσινο φως για την ταχεία εκταμίευση της δόσης των 2,8 δισ. ευρώ
  • [08] Συμφωνία της τρόικας με την ελληνική κυβέρνηση
  • [09] Κύπρος: Μέτρα για επανεκκίνηση της οικονομίας αποφασίζει το υπουργικό συμβούλιο
  • [10] Σειρά επιθέσεων με 19 νεκρούς και 189 τραυματίες, στο Ιράκ

  • [01] Ι. Στουρνάρας: "Έχουμε συμφωνία με την τρόικα"

    Έχουμε συμφωνία με την τρόικα. Αναμένεται χωρίς πρόβλημα η εκταμίευση της επόμενη δόσης ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας από το βήμα του συνεδρίου του Εκόνομιστ.

    Έχουν υλοποιηθεί τα δύο τρίτα της δημοσιονομικής προσαρμογής και τα τρία τέταρτα της προσαρμογής της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας, τόνισε ο υπουργός Οικονομικών.

    Χρειάζεται υπομονή και νηφαλιότητα. Διαψεύστηκαν οι προφήτες της καταστροφής. Η εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία αποκαθίσταται ραγδαία, είπε ο υπουργός.

    Ο μεγάλος στόχος είναι να πετύχουμε πρωτογενές πλεόνασμα το 2013, ώστε να ζητήσουμε την εφαρμογή της ρήτρας απόφασης του Eurogroup που προβλέπει δραστική μείωση του δημοσίου χρέους, τόνισε ο υπουργός. Όσοι υπόσχονται ότι θα μας βγάλουν από το μνημόνιο αλλά θα μας κρατήσουν στο ευρώ ψεύδονται ασυστόλως.

    Εξάλλου, πράσινο φως για την ταχεία εκταμίευση της δόσης των 2,8 δισ. ευρώ, με την έγκρισή της από το Eurogroup, δίνει η τρόικα ΕΕ - ΔΝΤ - ΕΚΤ.

    [02] «Το μυθιστόρημα χρειάζεται το κοινωνικό πλαίσιο του μύθου του»

    Στη «Μεγάλη πομπή» η Αθήνα είναι μια πόλη που υποδύεται τον ένδοξο εαυτό της αλλά δεν αποτελεί παρά μια κακόγουστη καρικατούρα του ? μια πόλη που ανακαλεί το παρελθόν της αλλά αναγκάζεται να το δεχτεί ως προϊόν μετάλλαξης και όχι εξέλιξης. Έτσι περιγράφει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Αλέξης Πανσέληνος τον ρόλο της Αθήνας στο πρώτο του μυθιστόρημα, που προκάλεσε πολλές συζητήσεις όταν εκδόθηκε στα μέσα της δεκαετίας του 1980 και θα κυκλοφορήσει ξανά σε λίγο καιρό από το Μεταίχμιο.

    Ο Αλ. Πανσέληνος μιλάει ακόμα στη συνέντευξή του για τα χρόνια της απατηλής ευφορίας και της προχωρημένης διαφθοράς, για το αδιέξοδο της τρομοκρατίας, αλλά και για το βάρος της νεώτερης και της σύγχρονης ελληνικής τέχνης, που μολονότι μπορεί εύκολα να αποδείξει το ξεχωριστό της βάρος παραμένει ελάχιστα αναγνωρισμένη στο εξωτερικό.

    [03] Δωρεά αγάπης

    Με παραμύθι μοιάζει η ιστορία του γιατρού Κωνσταντίνου Κυριαζόπουλου στη μνήμη του οποίου προσφέρθηκε ένα εκατομμύριο 815 χιλιάδες δολάρια (περίπου ενάμισι εκατομμύριο ευρώ) υπέρ του ομογενειακού οργανισμού «Φροντίδα», που εδώ και 37 χρόνια παρέχει πολύτιμες υπηρεσίες στους Έλληνες ηλικιωμένους της Μελβούρνης με γηροκομεία, γηριατρεία και κέντρα για ηλικιωμένους που πάσχουν από άνοια.

    Τα χρήματα αυτά άφησε στη διαθήκη του για την «Φροντίδα» ο Μιχάλης Κρίζος, πολιτικός μηχανικός, στη μνήμη του πατέρα του Κωνσταντίνου, όπως ανακοινώθηκε στα εγκαίνια της νέας πτέρυγας 90 κλινών του γηροκομείου «'Ανεση» στο Θόρνμπουρι της Μελβούρνης.

    Ο Κωνσταντίνος Κυριαζόπουλος γεννήθηκε στην Ανδριανούπολη το 1866. Ο παππούς του μαζί με άλλους προύχοντες της Ανδριανούπολης απαγχονίστηκαν από τους Οθωμανούς.

    Ο ίδιος πήγε στην Αθήνα, σπούδασε ιατρική στο πανεπιστήμιο Αθηνών και στη συνέχεια εργάστηκε για δέκα χρόνια στο Παρίσι. Επέστρεψε στη Βουλγαρία και στην Ανδριανούπολη αλλά επειδή το κλίμα δεν ήταν καλό για τους Έλληνες, το 1902 μετανάστευσε και εγκαταστάθηκε στη Μελβούρνη και ήταν ο πρώτος Έλληνας γιατρός της πόλης.

    Υπήρξε για μικρό διάστημα πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης αλλά και επίτιμος πρόξενος της Ελλάδας ενώ πρόσφερε πολλά και για την ολοκλήρωση του πρώτου ελληνορθόδοξου ναού της πόλης, του Ευαγγελισμού.

    Υπήρξε ο πρώτος θεατρικός συγγραφέας της ομογένειας, έγραφε άρθρα στην πρώτη ελληνική εφημερίδα της Αυστραλίας αλλά και ποιήματα και λογοτεχνικά ποιήματα σε ελλαδικά έντυπα με το ψευδώνυμο «Κλήτος».

    Ήταν φίλος της μοναρχίας και «παθιασμένος» με τα ελληνικά εθνικά θέματα. Ο γιος του Μιχάλης Κυριαζόπουλος ή Μάϊκ Κρίζος -που άφησε στην διαθήκη του το ποσόν των $1.815 εκατ. για τη «Φροντίδα»- γεννήθηκε στη Μελβούρνη το 1910, σπούδασε πολιτικός μηχανικός, είχε μια εντυπωσιακή καριέρα και πέθανε το 2007 σε ηλικία 96 ετών αφήνοντας πίσω του ένα γιο και δυο κόρες.

    Για την ιστορία αναφέρεται πως το εντυπωσιακό ποσό των 205.000 χιλιάδων δολαρίων απέφερε και ο ραδιοέρανος που έγινε την Παρασκευή και το Σάββατο μέσω του ραδιοφωνικού σταθμού 3ΧΥ για την ενίσχυση της «Φροντίδας». Επί πλέον, συγκεντρώθηκαν χιλιάδες δολάρια από τη διάθεση των «κλειδιών» με αποτέλεσμα το ποσόν να φτάσει στις $265.000 που αποτελεί και ρεκόρ όλων των εποχών.

    Του ανταποκριτή μας Σ. Χατζημανώλη

    [04] Μετατίθεται για αύριο η συνάντηση K. Παπούλια - Ι. Στουρνάρα

    Μετατίθεται για αύριο στις 14:30 η συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, που επρόκειτο να πραγματοποιηθεί σήμερα στις 14:00, σύμφωνα με ανακοίνωση της προεδρίας.

    [05] Οικογενειακή τραγωδία στην Κοζάνη: 49χρονος σκότωσε τη μητέρα του

    Οικογενειακή τραγωδία αποκαλύφθηκε στο κέντρο της Κοζάνης, όταν ένας 49χρονος με ψυχολογικά προβλήματα σκότωσε με μαχαίρι τη 73χρονη μητέρα του, μέσα στο σπίτι όπου αυτή διέμενε.

    Ο δράστης φέρεται να είχε συνεχή φραστικά επεισόδια τις τελευταίες μέρες με την ηλικιωμένη γυναίκα, πριν την κατακρεουργήσει. Σύμφωνα με τον ιατροδικαστή, η άτυχη γυναίκα έφερε πολλαπλά τραύματα στο άψυχο σώμα της.

    'Ανδρες της Ασφάλειας Κοζάνης που ειδοποιήθηκαν έκαναν χθες το βράδυ έφοδο στο σπίτι της 73χρονης και ήρθαν αντιμέτωποι με το αποτρόπαιο θέαμα. Όπως έγινε γνωστό, δίπλα από το πτώμα βρισκόταν ο δράστης, ο οποίος έδειχνε ατάραχος. Από το σημείο συνελέγη ένα μαχαίρι με το οποίο ο 49χρονος εκτιμάται ότι διέπραξε το έγκλημα, το οποίο, κατά τον ιατροδικαστή, πιθανολογείται ότι έγινε τουλάχιστον ένα 24ωρο νωρίτερα.

    Ο 49χρονος, που κατά το παρελθόν νοσηλεύτηκε σε ψυχιατρικό ίδρυμα, συνελήφθη και κρατείται.

    [06] Μειωμένη η κατανάλωση ρεύματος στο πρώτο τρίμηνο 2013

    Σημαντική πτώση της τάξης του 8%στη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους δείχνουν τα επίσημα στοιχεία. Ωστόσο η υποχώρηση της κατανάλωσης, σύμφωνα με πηγές της αγοράς, είναι στην πραγματικότητα μικρότερη καθώς στα μεγέθη που καταμετρώνται δεν περιλαμβάνεται η παραγωγή από Ανανεώσιμες Πηγές (κυρίως φωτοβολταϊκά) που συνδέονται στο δίκτυο χαμηλής τάσης, που έχουν παρουσιάσει αλματώδη ανάπτυξη ειδικά τον τελευταίο χρόνο.

    Σύμφωνα πάντως με τα στοιχεία του Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας στο τρίμηνο Ιανουαρίου- Μαρτίου η κατανάλωση ρεύματος μειώθηκε κατά 7,99% σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα, ενώ τον μήνα Μάρτιο η πτώση ήταν 7,69%.

    [07] Πράσινο φως για την ταχεία εκταμίευση της δόσης των 2,8 δισ. ευρώ

    Πράσινο φως για την ταχεία εκταμίευση της δόσης των 2,8 δισ.ευρώ, με την έγκρισή της από το Eurogroup, δίνει η τρόικα ΕΕ-ΔΝΤ-ΕΚΤ, με ανακοίνωσή της.

    "Τα πρόσφατα βήματα που έκαναν οι (ελληνικές) αρχές υποδεικνύουν ότι οι προθεσμίες του Μαρτίου θα εκπληρωθούν σύντομα και έτσι η εκταμίευση των 2,8 δισ.ευρώ από το υπόλοιπο της προηγούμενης δόσης από το ΕΤΧΣ, μπορεί να συμφωνηθεί σύντομα από τα κράτη μέλη της ευρωζώνης", ανακοίνωσαν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

    "Η εκτίμηση της αποστολής είναι ότι η βιωσιμότητα του χρέους παραμένει", σημειώνεται στην ίδια ανακοίνωση, στην οποία επίσης προστίθεται ότι "η αποστολή και οι (ελληνικές) αρχές συμφώνησαν ότι οι οικονομικές προοπτικές παραμένουν αμετάβλητες έναντι της προηγούμενης αξιολόγησης, και ότι υπάρχει προοπτική σταδιακής επιστροφής στην ανάπτυξη το 2014".

    [08] Συμφωνία της τρόικας με την ελληνική κυβέρνηση

    Σε συμφωνία κατέληξε η τρόικα με την ελληνική κυβέρνηση, μετά την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων των τελευταίων εβδομάδων, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ από ευρωπαϊκές πηγές. Η συμφωνία, αναμένεται να ανακοινωθεί την προσεχή ώρα.

    Την επίτευξη συμφωνίας με την τρόικα, επιβεβαίωσε πριν από λίγο ο υπουργός Ι. Στουρνάρας, προσερχόμενος στο συνέδριο του Εκόνομιστ. Όπως επισήμανε "έχουμε συμφωνία με την τρόικα".

    [09] Κύπρος: Μέτρα για επανεκκίνηση της οικονομίας αποφασίζει το υπουργικό συμβούλιο

    Συνεδριάζει από το πρωί και εκτιμάται ότι θα συνεχισθεί και αύριο, το υπουργικό συμβούλιο της Κύπρου, για τη μελέτη μέτρων επανεκκίνησης της οικονομίας, μετά το "κούρεμα" των τραπεζικών καταθέσεων και την εφαρμογή της σύμβασης του μνημονίου.

    Τα νέα μέτρα αναμένεται να ανακοινωθούν την ερχόμενη Πέμπτη.

    Από την πλευρά του ο υπουργός Εμπορίου Γιώργος Λακκοτρύπης δήλωσε ότι τα μέτρα θα είναι θεσμικού χαρακτήρα που θα συμβάλουν στην επανεκκίνηση της οικονομίας, ενώ θα ληφθεί απόφαση για ορισμένα αναπτυξιακά έργα που μπορούν και θα πρέπει να προωθηθούν άμεσα. Μεταξύ των έργων που εκτιμάται ότι θα συζητηθούν, προβλέπεται να ληφθούν αποφάσεις για την κατασκευή μαρινών και γηπέδων γκολφ, τη δημιουργία ενεργειακού κέντρου, καθώς επίσης και τεχνολογικού πάρκου.

    Ακόμη, θα συζητηθούν τρόποι ενίσχυσης τόσο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, όσο και η εγκατάσταση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ειδικά φωτοβολταϊκών.

    [10] Σειρά επιθέσεων με 19 νεκρούς και 189 τραυματίες, στο Ιράκ

    Δύο παγιδευμένα αυτοκίνητα εξερράγησαν σε σημείο ελέγχου στο διεθνές αεροδρόμιο της Βαγδάτης προκαλώντας το θάνατο τουλάχιστον δύο ανθρώπων και τραυματίζοντας άλλους 17, ανακοίνωσαν σήμερα η αστυνομία και νοσοκομειακές πηγές.

    "Δύο οχήματα κατάφεραν να φθάσουν στην είσοδο του αεροδρομίου της Βαγδάτης και έμειναν εκεί σταθμευμένα. Ενώ πραγματοποιούσαμε έλεγχο ρουτίνας, τα δύο αυτοκίνητα εξερράγησαν το ένα μετά το άλλο. Δύο επιβάτες που μετέβαιναν στο αεροδρόμιο σκοτώθηκαν", είπε αστυνομική πηγή.

    Την ίδια ώρα, ιατρικές πηγές και υπηρεσίες ασφαλείας σε νεότερο απολογισμό τους, ανακοίνωναν ότι 17 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 172 τραυματίστηκαν σήμερα το πρωί σε κύμα επιθέσεων που είχε συγκλονίσει λίγο νωρίτερα το Ιράκ. Μόνο στην πόλη Τουζ Χουρμάτου, 175 χλμ. βόρεια της Βαγδάτης, τρεις επιθέσεις στοίχισαν τη ζωή έξι ανθρώπων και προκάλεσαν τον τραυματισμό 60 άλλων.

    Οι περισσότερες επιθέσεις σημειώθηκαν στη Βαγδάτη, το πρωί την ώρα που οι Ιρακινοί μετέβαιναν στην εργασία τους, καθώς και στις πόλεις Νασιρίγια, Χίλα, Σαμάρα και Μπακούμπα.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 15 April 2013 - 8:30:23 UTC