Browse through our Interesting Nodes on the Informatics & Computing Business in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 26 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 13-03-26

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ι. Στουρνάρας: "Μικρές οι επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία"
  • [02] Αποστάσεις από τις δηλώσεις Ντάισελμπλουμ παίρνει η Κομισιόν
  • [03] Τέσσερις γυναίκες διεκδικούν την «Καρφίτσα» της Μελίνας
  • [04] Η κρίση δείχνει το αληθινό της πρόσωπο στην Ευρώπη
  • [05] ΑΜΚΑ και ΑΦΜ των συνταξιούχων ζητεί από τα Ταμεία ο Ι. Βρούτσης
  • [06] Τον αποτροπιασμό του εκφράζει ο Γιουνκέρ για τους χειρισμούς στο θέμα της Κύπρου
  • [07] «Το NATO ουδεμία πρόθεση έχει να επέμβει στρατιωτικά στη Συρία»
  • [08] Συνάντηση Ευ. Βενιζέλου- Ι. Στουρνάρα
  • [09] Ραγδαία η συρρίκνωση της οικονομίας της Πορτογαλίας

  • [01] Ι. Στουρνάρας: "Μικρές οι επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία"

    Τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κ. Παπούλια, ενημέρωσε ο υπουργός Οικονομικών Ι. Στουρνάρας, ότι υπογράφηκε λίγο πριν τις 14.00, στην Κύπρο, συμφωνία για την εξαγορά των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα από τον Όμιλο Πειραιώς, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «εξασφαλίζονται οι καταθέσεις των Ελλήνων σε αυτές».

    Ο κ. Στουρνάρας πρόσθεσε ότι έγινε ολονύκτια προσπάθεια για να είναι έτοιμα τα νομικά κείμενα. Όταν ο κ. Παπούλιας του ζήτησε τις εκτιμήσεις του για τις αποφάσεις του Eurogroup, ο υπουργός Οικονομικών απάντησε: «Πιστεύω πως επελέγη η πλέον εφικτή λύση και απεφεύχθη η καταστροφή για έξοδο από το ευρώ. Θα ήταν η χειρότερη λύση. Μπορεί να είναι επώδυνη αλλά η επόμενη θα ήταν ακόμα χειρότερη».

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επανέλαβε στον κ. Στουρνάρα ότι, χθες, έκανε ορισμένες επικρίσεις προς τους Ευρωπαίους για την επιλεκτικότητα την οποία έδειξαν. Ο υπουργός Οικονομικών σχολίασε ότι υπάρχει πρόβλημα με οικονομικά κέντρα off shore, τα οποία δημιουργούν προβλήματα στην Ευρώπη και πρέπει να εξαλειφθούν, αλλά, όπως τόνισε «υπάρχει μια πραγματικότητα την οποία αντιμετωπίσαμε στο καμίνι του Eurogroup.

    «Ποιες είναι οι επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία;» ρώτησε ο κ. Παπούλιας και ο κ. Στουρνάρας απάντησε: «μικρές επιπτώσεις θα υπάρχουν αλλά θα τις αντιμετωπίσουμε».

    Καθησυχαστικός εμφανίστηκε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας για το ενδεχόμενο να εφαρμοστεί πιθανό "κούρεμα" καταθέσεων στο μέλλον και σε άλλη χώρα, πλην της Κύπρου, μετά τις ανησυχίες που πυροδότησαν οι αρχικές δηλώσεις του επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.

    Απαντώντας σε επίμονες ερωτήσεις, μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο κ. Στουρνάρας, αφού ανέφερε ότι ενημέρωσε τον Πρόεδρο για τις πραγματικές διαστάσεις των δύο δραματικών συνεδριάσεων των Ευρωπαίων υπουργών, τόνισε ότι «η Ευρωζώνη δεν είναι ανασφαλής και πως διευκρινίστηκε στη συνεδρίαση ότι η συγκεκριμένη λύση αφορά μόνο την Κύπρο».

    Σε άλλη ερώτηση, αν αυτό συμβεί εφόσον το απαιτήσουν οι περιστάσεις, ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι «δεν υπάρχει τέτοιο θέμα, καθώς το ζήτημα συζητήθηκε μόνο για την Κύπρο, της οποίας το τραπεζικό σύστημα είναι ιδιάζον».

    Ο υπουργός Οικονομικών σήμερα, ενημερώνει και τους πολιτικούς αρχηγούς για τις εξελίξεις της κυπριακής οικονομίας.

    Στην συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ, ο Φ. Κουβέλης χαρακτήρισε σκληρή και επώδυνη την απόφαση του Eurogroup, ωστόσο δήλωσε ότι

    ηΕλλάδα πέτυχε να διατηρήσει τα υποκαταστήματα των κυπριακών τραπεζών που βρίσκονται στην επικράτειά της, τις θέσεις εργασίας και τις καταθέσεις και αυτό είναι σημαντικό. Εξέφρασε δε τη συμπαράστασή του στις δοκιμασίες που περνάει ο κυπριακός λαός.

    Στη συνέχεια ενημέρωσε και τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλο,.

    Αυτή την ώρα συναντάταιμε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα και στη συνέχεια θα δει την γγ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα.

    [02] Αποστάσεις από τις δηλώσεις Ντάισελμπλουμ παίρνει η Κομισιόν

    Αποστάσεις από τις αρχικές δηλώσεις του επικεφαλής της Ευρωζώνης Γερούν Ντάισελμπλουμ, σύμφωνα με τις οποίες το πρόγραμμα που αποφασίστηκε για την Κύπρο συνιστά ένα "νέο πρότυπο" για την επίλυση τραπεζικών προβλημάτων στην Ευρωζώνη, πήρε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

    Κληθείσα να σχολιάσει την τοποθέτηση του Γ. Ντάισελμπλουμ, η Σαντάλ Χιουζ, εκπρόσωπος του επιτρόπου εσωτερικής αγοράς Μισέλ Μπαρνιέ, τόνισε ότι η περίπτωση της Κύπρου είναι μοναδική, η κατάσταση της ειδική και δεν συνιστά ιδανικό μοντέλο που μπορεί να επαναληφθεί.

    "Δεν λέμε ότι είναι ένα μοντέλο διότι δεν πρέπει να ξαναβρεθούμε σε τέτοια κατάσταση στο μέλλον", υπογράμμισε η Σ. Χιουζ, και τόνισε ότι οι πολίτες θα πρέπει να σταματήσουν να πληρώνουν για τα λάθη των τραπεζών. Στη συνέχεια, η ίδια εξήγησε ότι με την ευρωπαϊκή ενοποίηση θα έχουμε μια πραγματική εποπτεία των τραπεζών και του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Όπως είπε, είναι θετικό ότι έχει ήδη εγκριθεί η εποπτεία ενώ οι τράπεζες είναι σε πολύ καλύτερη κατάσταση. Παράλληλα, υπάρχει ένα πλαίσιο για την εξυγίανση των τραπεζών που βρίσκεται στο Συμβούλιο και δίνει απαντήσεις.

    Επανέλαβε ότι δεν είναι δυνατόν να επιβληθεί κούρεμα κάτω από τις 100.000 ενώ τόνισε ότι στην πρόταση της Κομισιόν που συζητείται στο Συμβούλιο δεν μπορεί να αποκλεισθεί ότι οι καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ θα χρησιμοποιηθούν για διασώσεις τραπεζών.

    Σύμφωνα με την ίδια εκπρόσωπο, πρέπει να εκσυγχρονιστεί και η κοινοτική οδηγία για την εγγύηση καταθέσεων για κάτω των 100.000 ευρώ. Η Σ. Χιουζ σημείωσε ότι οι προτάσεις της Επιτροπής είναι ξεκάθαρες και εξηγούν ποια στιγμή θα επεμβαίνει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

    [03] Τέσσερις γυναίκες διεκδικούν την «Καρφίτσα» της Μελίνας

    Ανήκουν στη νέα γενιά των ηθοποιών που κυνηγούν το όνειρο στο σανίδι. Ξεχωρίζουν για το ταλέντο και την σκηνική τους παρουσία.

    Περισσότερο όμως διαθέτουν το απαραίτητο «καύσιμο» που τις κάνει να είναι αισιόδοξες και απόλυτα αφοσιωμένες στο θέατρο, σε μια από τις χειρότερες εποχές για έναν νέο ηθοποιό.

    Ανεξάρτητα από το αν θα πάρουν το βραβείο ή, όχι κατάφεραν την περασμένη σεζόν να μαγέψουν το κοινό.

    Και σήμερα το βράδυ στον πολιτιστικό χώρο του Ιδρύματος Μελίνα Μερκούρη στις 8 μ.μ. η Μαρία Κίτσου θα παραδώσει την «Καρφίτσα» της Μελίνας που κέρδισε πέρσι τέτοιο καιρό, σε μία από τις τέσσερις υποψήφιες για το ομώνυμο θεατρικό βραβείο, τιμώντας έτσι την καλύτερη γυναικεία ερμηνεία της περασμένης σεζόν.

    Η Λένα Παπαληγούρα, η Ηρώ Μπέζου, η Βασιλική Τρουφάκου και η Νεφέλη Κουρή μίλησαν στο ΑΠΕ για την υποψηφιότητά τους, το θέατρο και τη Μελίνα.

    [04] Η κρίση δείχνει το αληθινό της πρόσωπο στην Ευρώπη

    Μείωση της απασχόλησης και αύξηση της ανεργίας, οικονομική στενότητα των νοικοκυριών και μείωση της γονιμότητας στην ΕΕ καταγράφει στα βασικά συμπεράσματα της τριμηνιαίας έκθεσης για την απασχόληση και την κοινωνική κατάσταση στην ΕΕ που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το τέταρτο τρίμηνο του 2012.

    Ο Λάζλο Άντορ, ο επίτροπος αρμόδιος για την απασχόληση και τις κοινωνικές υποθέσεις, δήλωσε: «Η κοινωνική κρίση στην Ευρώπη εξακολουθεί να επιδεινώνεται και σε ορισμένα κράτη μέλη δεν προβλέπεται αισθητή βελτίωση της κατάστασης. Οι φτωχότεροι είναι πολύ συχνά αυτοί που πλήττονται περισσότερο. Οι κυβερνήσεις πρέπει να πραγματοποιήσουν επενδύσεις για να επιτύχουν την ανάπτυξη χωρίς αποκλεισμούς και να δώσουν στα άτομα μια πραγματική ευκαιρία ώστε να εξασφαλίσουν μια αξιοπρεπή διαβίωσηΒ· η Επιτροπή, στο πλαίσιο της πρόσφατης δέσμης της για τις κοινωνικές επενδύσεις, υποδεικνύει τρόπους για τον σκοπό αυτό. Αλλά πάνω απ' όλα χρειάζεται περισσότερη αλληλεγγύη: τόσο στο εσωτερικό των επιμέρους κρατών όσο και μεταξύ τους. Μόνον αν μείνουμε ενωμένοι θα μπορέσουμε να ξεπεράσουμε αυτή την κρίση».

    Ειδικότερα, η Επιτροπή στην έκθεσή της επισημαίνει τη συνεχή αύξηση της ανεργίας στην ΕΕ. Τον Ιανουάριο του 2013 καταγράφονται 26,2 εκατομμύρια άνεργοι στην ΕΕ (19 εκατομμύρια στη ζώνη του ευρώ) ή 10,8% του οικονομικά ενεργού πληθυσμού (11,9% στη ζώνη του ευρώ). Παράλληλα, στην ευρωζώνη, το χάσμα ανάμεσα στο ποσοστό ανεργίας στις χώρες του νότου και στις χώρες του βορά, ανήλθε στο άνευ προηγουμένου μέγεθος των 10 εκατοστιαίων μονάδων το 2012. Το ΑΕΠ της ΕΕ συρρικνώθηκε κατά 0,5% κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2012, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη μείωση από τις αρχές του 2009. Η συνολική απασχόληση στην ΕΕ μειώθηκε κατά 0,4% το 2012, ενώ κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2012, μειώθηκε κατά 0,2% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο.

    Εξάλλου, η έκθεση της Επιτροπής επισημαίνει ότι οι περικοπές στους κρατικούς προϋπολογισμούς έχουν επηρεάσει αρνητικά την απασχόληση τόσο άμεσα, μέσω της μείωσης της απασχόλησης στον δημόσιο τομέα, όσο και έμμεσα, μέσω της συνολικά χαμηλότερης μακροοικονομικής ζήτησης.

    Οι αλλαγές στα συστήματα φορολογίας και κοινωνικών παροχών και οι περικοπές στους μισθούς του δημοσίου τομέα οδήγησαν σε σημαντική πτώση του επιπέδου των πραγματικών εισοδημάτων των νοικοκυριών, με αποτέλεσμα σοβαρή μείωση του βιοτικού επιπέδου των νοικοκυριών χαμηλού εισοδήματος. Συγκεκριμένα, ένα στα τέσσερα νοικοκυριά με χαμηλό εισόδημα στην ΕΕ, αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά προβλήματα. Για το λόγο αυτό, η Επιτροπή επισημαίνει ότι ο προσεκτικός σχεδιασμός των δημοσιονομικών μεταρρυθμίσεων είναι ζωτικής σημασίας ώστε να μην πλήττονται δυσανάλογα οι φτωχότεροι, όπως συνέβη σε ορισμένες χώρες (π.χ. Εσθονία και Λιθουανία).

    Επιπλέον, η μείωση των κοινωνικών δαπανών, η οποία εκφράζει εν μέρει τις έκτακτες ανάγκες για δημοσιονομική εξυγίανση, στο πλαίσιο της κρίσης του ευρώ, είναι πολύ μεγαλύτερη σε σχέση με προηγούμενες περιόδους οικονομικής ύφεσης στην ΕΕ. Σύμφωνα με την Επιτροπή, η μείωση των κοινωνικών δαπανών εξουδετερώνει τη λειτουργία οικονομικής σταθεροποίησης των συστημάτων κοινωνικής προστασίας σε πολλά κράτη μέλη και ίσως οδηγεί σε επιδείνωση της ύφεσης, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα.

    Εξάλλου, τα ιστορικά υψηλά επίπεδα της ανεργίας και της αεργίας των νέων, αποτελούν, κατά την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μείζονα λόγο ανησυχίας. Όπως σημειώνεται στην έκθεση, η ανεργία των νέων έφθασε ένα νέο ύψιστο σημείο σε όλη την ΕΕ (23,6% των νέων σε ηλικία εργασίας ήταν άνεργοι τον Ιανουάριο του 2013). Παράλληλα, οι περίοδοι ανεργίας των νέων τείνουν να διαρκούν περισσότερο. Το 7,1% των νέων σε ηλικία εργασίας ήταν άνεργοι για διάστημα μεγαλύτερο από ένα έτος το τρίτο τρίμηνο του 2012, έναντι 6,3% τον προηγούμενο χρόνο. Επίσης, οι νέοι κάτω των 25 ετών οι οποίοι δεν έχουν απασχόληση ούτε παρακολουθούν κάποιο πρόγραμμα εκπαίδευσης ή κατάρτισης, ανέρχονται σήμερα περίπου σε 8 εκατομμύρια.

    [05] ΑΜΚΑ και ΑΦΜ των συνταξιούχων ζητεί από τα Ταμεία ο Ι. Βρούτσης

    Την ολοκλήρωση της διαδικασίας ταυτοποίησης Αριθμών Φορολογικού Μητρώου και Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης, (ΑΦΜ και ΑΜΚΑ) στις συντάξεις των ασφαλισμένων τους, το αργότερο έως τις 10 Απριλίου ζήτησε από τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης.

    Το θέμα τέθηκε κατά τη διάρκεια έκτακτης σύσκεψης, που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο υπουργείο, υπό τον υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Γιάννη Βρούτση και τον γενικό γραμματέα Κοινωνικής Ασφάλισης Παναγιώτη Κοκκόρη.

    Στη σύσκεψη συμμετείχαν οι διοικητές όλων των ταμείων κοινωνικής ασφάλισης, ο γενικός διευθυντής του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους και ο διευθύνων σύμβουλος της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ).

    Στόχος της ηγεσίας του υπουργείου είναι να μικρύνουν ακόμα περισσότερο οι πρόσφατες αποκλίσεις, οι οποίες -σύμφωνα με τα στοιχεία της ΗΔΙΚΑ- έως τις 10 Μαρτίου ήταν: 3,81% του συνόλου των συντάξεων χωρίς ΑΜΚΑ, δηλαδή 176,364 συντάξεις, και 3,46% του συνόλου των συντάξεων χωρίς ΑΦΜ, δηλαδή 152,311 συντάξεις, καθώς και 15.882 συντάξεις που δεν έχουν ταυτόχρονα ούτε ΑΜΚΑ ούτε ΑΦΜ.

    Σύμφωνα με προηγούμενη απόφαση του υπουργού Εργασίας, από τις 29 Μαρτίου αναστέλλεται η καταβολή της σύνταξης για όσους δεν διαθέτουν ταυτοχρόνως ΑΜΚΑ και ΑΦΜ και από τις 29 Απριλίου αναστέλλεται η σύνταξη για όσους δεν διαθέτουν έναν από τους δυο αριθμούς.

    Στη σύσκεψη αποφασίστηκε, επίσης, το κάθε Ταμείο ξεχωριστά να ειδοποιήσει εγκαίρως, πριν την καταληκτική ημερομηνία τους ασφαλισμένους του, στων οποίων τις συντάξεις δεν υπάρχει είτε το ΑΜΚΑ είτε το ΑΦΜ, ώστε να αποφευχθεί η προσωρινή αναστολή των συντάξεων.

    [06] Τον αποτροπιασμό του εκφράζει ο Γιουνκέρ για τους χειρισμούς στο θέμα της Κύπρου

    «Συμπεριφερθήκαμε στους Κυπρίους σαν να ήταν όλοι συμμορίτες και γκάνγκστερ», δήλωσε ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ και εξέφρασε για αυτό τον αποτροπιασμό του. Απολύτως απαράδεκτη ωστόσο χαρακτήρισε ο ίδιος και την απεικόνιση της Καγκελαρίου Άγγελας Μέρκελ με ναζιστική στολή.

    Σε συνέντευξή του στον κρατικό γερμανικό τηλεοπτικό σταθμό Phoenix, ο κ. Γιουνκέρ επαίνεσε τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης για την τελική συμφωνία και σημείωσε ότι «είναι σημαντικό ότι καταστήσαμε σαφές ότι τα 17 μέλη του ευρώ παραμένουν ενωμένα και ότι κανείς δεν αποχωρεί», ενώ παραδέχθηκε ότι «η λύση συνδέεται με σημαντικές θυσίες για τους ίδιους τους Κυπρίους» και πρόσθεσε ότι το τελικό σχέδιο είναι καλύτερο από το πρώτο.

    Ο πρώην επικεφαλής του Eurogroup συμφωνεί ότι στην Κύπρο πρέπει να αλλάξει η οικονομία και να οικοδομηθεί εκ νέου το τραπεζικό σύστημα, αλλά υποστηρίζει ότι «είναι καθήκον της Ευρωπαϊκής Ένωσης να προσφέρει στην Κύπρο βοήθεια άνω των δέκα δισεκατομμυρίων ευρώ σε άμεσες ενισχύσεις».

    [07] «Το NATO ουδεμία πρόθεση έχει να επέμβει στρατιωτικά στη Συρία»

    Αξιωματούχος του NATO δήλωσε εκ νέου σήμερα ότι το Σύμφωνο δεν έχει ουδεμία πρόθεση να επέμβει στρατιωτικά στη Συρία, μετά την δήλωση ενός ηγέτη της αντιπολίτευσης, ο οποίος κάλεσε τις Ηνωμένες Πολιτείες να χρησιμοποιήσουν τις συστοιχίες πυραύλων Πάτριοτ που είναι εγκατεστημένες στην Τουρκία για να προστατεύσουν ελεγχόμενες από τους αντικαθεστωτικούς αντάρτες περιοχές από την πολεμική αεροπορία του Μπασάρ αλ Άσαντ.

    «Το NATO ουδεμία πρόθεση έχει να επέμβει στρατιωτικά στη Συρία», δήλωσε ένας αξιωματούχος του, μετά τα σχόλια του Μόαζ Αλχάτιμπ, ο οποίος στη Ντόχα επισήμανε πως ζήτησε από τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι βοήθεια για την υπεράσπιση ελεγχόμενων από τους αντικαθεστωτικούς περιοχές στο βόρειο τμήμα της Συρίας.

    Συνολικά τρία κράτη-μέλη του NATO έχουν στείλει συστοιχίες πυραύλων εδάφους-αέρος Πάτριοτ στο έδαφος της Τουρκίας για την προστασία τουρκικών πόλεων από ενδεχόμενες επιθέσεις της Συρίας.

    [08] Συνάντηση Ευ. Βενιζέλου- Ι. Στουρνάρα

    Πλήρης είναι η «στεγανοποίηση» του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, μετά την υπογραφή της σύμβασης για τη μεταβίβαση στην Τράπεζα Πειραιώς των υποκαταστημάτων των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα, δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, μετά την ενημέρωσή του από τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, σχετικά με τις πρόσφατες εξελίξεις στην Κύπρο.

    Παράλληλα επιτέθηκε στο ΣΥΡΙΖΑ και τους Ανεξάρτητους Έλληνες, που υποστηρίζουν ότι για τα προβλήματα της Κύπρου ευθύνεται το ελληνικό PSI και αποδοκίμασε τις δηλώσεις του επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.

    Ο Ευ. Βενιζέλος χαρακτήρισε περισσότερο συμβολική τη συνάντησή του και την ενημέρωση που είχε από τον υπουργό Οικονομικών, καθώς όλες τις προηγούμενες ημέρες είχε καθημερινή επικοινωνία με τους κ.κ. Σαμαρά και Στουρνάρα, όπως και με την κυπριακή πολιτειακή και πολιτική ηγεσία.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ χαρακτήρισε πολύ σημαντικό το γεγονός της «στεγανοποίησης» του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, στο οποίο προσέβλεπαν οι Έλληνες καταθέτες και τόνισε ότι η σταθεροποίηση εντάσσεται στο πλαίσιο της σταθερότητας της ελληνικής οικονομίας που είναι προϋπόθεση για να πάμε σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης.

    Σχολιάζοντας τις απόψεις του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ περί ευθύνης του ελληνικού PSI για το πρόβλημα της Κύπρου, τόνισε ότι προσφέρουν κακές υπηρεσίες, όσοι υποστηρίζουν κάτι τέτοιο, το απέρριψε ως αναληθές και πρόσθεσε ότι αυτό που αποδείχθηκε από τις πρόσφατες εξελίξεις είναι ότι τα εύκολα λόγια είναι επικίνδυνα. Και αυτό γιατί, όπως είπε, δεν υπάρχει καμία εναλλακτική λύση εντός ευρωζώνης. Κάλεσε επίσης τον ΣΥΡΙΖΑ να σταματήσει να εκφράζει «ερμαφρόδιτες θέσεις», γιατί δεν οδηγούν πουθενά.

    Σχετικά με τα αναφερόμενα από τα δύο κόμματα της αντιπολίτευσης περί ευθύνης του ελληνικού PSI, ο κ. Βενιζέλος ανέφερε μεταξύ άλλων: Η εμπειρία της Κύπρου αντί να οδηγήσει, στην Ελλάδα, τους συνεταίρους της δημαγωγικής ανευθυνότητας και εθνοκαπηλείας στην αυτοκριτική, τους κάνει απροκάλυπτους και άρα αποκαλυπτικούς.

    Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ έχουν αναλάβει να υπερασπίζονται με ώμο τρόπο τις επιλογές των προηγούμενων διοικήσεων των κυπριακών τραπεζών και να τις εμφανίζουν ως «θύματα» του ελληνικού PSI». αι πρόσθεσε ότι το χειρότερο θα ήταν τα δύο κόμματα να πλασάρουν μια νέα θεωρία συνωμοσίας, σύμφωνα με την οποία για την κρίση στην Κύπρο φταίει η Ελλάδα.

    Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τη δήλωση Ντάισελμπλουμ ότι η Κύπρος αποτελεί το πρότυπο λύσης σε παρόμοιες περιπτώσεις στην Ευρώπη, ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι ήταν επικίνδυνη και γι' αυτό και αποσύρθηκε. Και επανέφερε στο προσκήνιο την πρόταση Μόντι για πανευρωπαϊκή εγγύηση των τραπεζικών καταθέσεων, εκφράζοντας την ελπίδα ότι αυτό θα γίνει σύντομα.

    [09] Ραγδαία η συρρίκνωση της οικονομίας της Πορτογαλίας

    Η οικονομία της Πορτογαλίας αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 2,3% το τρέχον έτος, εξαιτίας κυρίως της ραγδαίας μείωσης της εσωτερικής ζήτησης και του περιορισμού των εξαγωγών, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που δημοσίευσε σήμερα η Κεντρική Τράπεζα της χώρας, η οποία προέβλεπε προηγουμένως μείωση του ΑΕΠ κατά 1,9%.

    Τα πορίσματα της έρευνας της Τράπεζας της Πορτογαλίας έρχονται να επιβεβαιώσουν τις προβλέψεις της κυβέρνησης και της «τρόικας» των διεθνών δανειστών, πηγές που αμφότερες είχαν αναθεωρήσει προς τα κάτω τις εκτιμήσεις τους για την πορεία της Πορτογαλικής οικονομίας.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 26 March 2013 - 14:30:28 UTC