Browse through our Interesting Nodes Collection Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 17 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 13-03-26

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στην Πειραιώς τα υποκαταστήματα των τριών κυπριακών τραπεζών
  • [02] Απεργούν την Πέμπτη οι γιατροί στα νοσοκομεία Αθήνας και Πειραιά
  • [03] Α. Βγενόπουλος: Η διάσπαση της Λαϊκής είναι "λάθος γιγαντιαίων διαστάσεων"
  • [04] ΔΗΜΑΡ: "Το χρέος της Ευρωζώνης αν δεν αντιμετωπισθεί θα πνίξει την οικονομία των χωρών"
  • [05] ΤΑΙΠΕΔ: Αναβολή της έκτακτης γενικής συνέλευσης των μετόχων του ΟΠΑΠ
  • [06] Γ. Ντάισελμπλουμ: Δεν υπάρχουν ενδείξεις για αύξηση των αναλήψεων από τράπεζες στην ευρωζώνη
  • [07] Παραιτήθηκε ο πρόεδρος της Τράπεζας Κύπρου

  • [01] Στην Πειραιώς τα υποκαταστήματα των τριών κυπριακών τραπεζών

    Την υπογραφή συμφωνίας για την απόκτηση όλων των καταθέσεων, δανείων και καταστημάτων στην Ελλάδα της Τράπεζας Κύπρου, της Cyprus Popular Bank (CPB) και της Ελληνικής Τράπεζας, συμπεριλαμβανομένων των δανείων και καταθέσεων των θυγατρικών τους στην Ελλάδα (leasing, factoring και Επενδυτική Τράπεζα Ελλάδος- IBG), έναντι συνολικού τιμήματος 524 εκατ. ευρώ ανακοίνωσε και επίσημα η Τράπεζα Πειραιώς.

    Η συμφωνία καταρτίσθηκε σε συνέχεια πρότασης που υπέβαλε η Τράπεζα Πειραιώς για την εξαγορά του δικτύου καταστημάτων και των δραστηριοτήτων των τριών κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα, στο πλαίσιο σχετικής πρόσκλησης που απηύθυναν προς τις ελληνικές τράπεζες η ελληνική κυβέρνηση, η Τράπεζα της Ελλάδος και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ).

    Η συμφωνία διασφαλίζει τη σταθερότητα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, συνδράμει την Κύπρο στην αντιμετώπιση της κρίσης και εξασφαλίζει τους καταθέτες, πελάτες και υπαλλήλους των τριών κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα μετά τις πρόσφατες εξελίξεις.

    Με την ενσωμάτωση των δραστηριοτήτων αυτών, το συνολικό ενεργητικό του Ομίλου ανέρχεται σε 95 δισ. ευρώ με 1.660 καταστήματα και 24.000 υπαλλήλους.

    Ο Όμιλος της Τράπεζας Πειραιώς, όπως τονίζεται στην ανακοίνωση, διαθέτει μακρά και αποδεδειγμένη εμπειρία απρόσκοπτης και ταχείας ενοποίησης τραπεζών, καθώς έχει πραγματοποιήσει με επιτυχία περισσότερες από 15 εξαγορές και συγχωνεύσεις τα τελευταία 15 χρόνια, γεγονός που ελαχιστοποιεί οποιονδήποτε κίνδυνο υλοποίησης. Η Τράπεζα Πειραιώς θα διαχειριστεί με ιδιαίτερη προσοχή τη διαδικασία ενσωμάτωσης των δραστηριοτήτων των τριών κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα, με παράλληλο στόχο τη δημιουργία αξίας και ευκαιριών για όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη.

    Η συναλλαγή αποτελεί ένα ακόμη σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση της αναδιάρθρωσης του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, διαδικασία στην οποία η Τράπεζα Πειραιώς έχει συμμετάσχει από την πρώτη στιγμή ως βασικός πυλώνας, συμβάλλοντας στην προσπάθεια για την ανασυγκρότηση της ελληνικής οικονομίας, σημειώνεται στην ίδια ανακοίνωση.

    Χρηματοοικονομικοί σύμβουλοι της Τράπεζας Πειραιώς στη συναλλαγή αυτή ήταν η Barclays Bank PLC μέσω της επενδυτικής της Τράπεζας, η Deutsche Bank AG London Branch και η Lazard Fr?res.

    Τα καταστήματα των τριών κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα θα επαναλειτουργήσουν από αύριο Τετάρτη 27 Μαρτίου 2013 και όλες οι συναλλαγές θα διενεργούνται κανονικά.

    Οι καταθέσεις πελατών των ελληνικών καταστημάτων της Τράπεζας Κύπρου, της Cyprus Popular Bank (CPB) και της Ελληνικής Τράπεζας, ως γνωστό, δεν υπόκεινται σε οποιαδήποτε έκτακτη εισφορά ή «κούρεμα» που έχει αποφασισθεί στην Κύπρο.

    Για οποιαδήποτε ερωτήματα οι πελάτες και καταθέτες μπορούν να απευθύνονται στο κατάστημα εξυπηρέτησής τους ή στο τηλέφωνο 182838/ +30 210 32 88000.

    [02] Απεργούν την Πέμπτη οι γιατροί στα νοσοκομεία Αθήνας και Πειραιά

    Με προσωπικό ασφαλείας θα λειτουργήσουν την Πέμπτη τα Νοσοκομεία Αθήνας-Πειραιά, καθώς οι νοσοκομειακοί γιατροί κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους, με 24ωρη απεργία και συγκέντρωση διαμαρτυρίας, στις 11 το πρωί, έξω από το υπουργείο Υγείας, διαμαρτυρόμενοι για την καθυστέρηση στην αποπληρωμή των δεδουλευμένων εφημεριών από το Νοέμβριο του 2012 μέχρι σήμερα.

    Η Ένωση Νοσοκομειακών Γιατρών Αθήνας-Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) στηρίζει και παρέχει κάλυψη στις επισχέσεις και λοιπές κινητοποιήσεις των γιατρών, ειδικευμένων και ειδικευόμενων, όπως ακριβώς αυτές αποφασίζονται στις συνελεύσεις τους, και προγραμματίζει να προβεί σε νομικές ενέργειες έναντι των διοικήσεων των νοσοκομείων για τα χρωστούμενα δεδουλευμένα του 2012, με νομική και οικονομική κάλυψη από την Ένωση.

    Σε επίσχεση εργασίας βρίσκονται ήδη, εδώ και αρκετές μέρες, οι ειδικευόμενοι γιατροί στα νοσοκομεία «Τζάνειο», «Κρατικό Νίκαιας», «Μεταξά» και «Άγιοι Ανάργυροι».

    Οι νοσοκομειακοί γιατροί διαμαρτύρονται, επίσης, για την έλλειψη προσωπικού στα δημόσια νοσοκομεία, με αποτέλεσμα -όπως αναφέρει- 150 κλίνες σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) να είναι κλειστές, «θέτοντας σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές».

    «Παρά τις διακηρύξεις της κυβέρνησης για κάλυψη των κενών κλινών ΜΕΘ με προσωπικό, τίποτα δεν έχει γίνει», σημειώνει η ΕΙΝΑΠ, αναφέροντας ενδεικτικά ότι δεν λειτουργούν 10 κλίνες ΜΕΘ και ΜΑΦ (Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας) στον «Ευαγγελισμό», 10 κλίνες ΜΕΘ στο «Αττικόν» και πάνω από 10 κλίνες εντατικής νεογνών στο ίδιο νοσοκομείο, 8 κλίνες στους «Αγίους Αναργύρους» κ.ά.

    «Διασωληνωμένοι ασθενείς νοσηλεύονται σε κοινούς θαλάμους -με ότι αυτό συνεπάγεται», υπογραμμίζει η ΕΙΝΑΠ, ζητώντας να προσληφθεί άμεσα μόνιμο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.

    [03] Α. Βγενόπουλος: Η διάσπαση της Λαϊκής είναι "λάθος γιγαντιαίων διαστάσεων"

    «Η διάσπαση της Λαϊκής Τράπεζας ώστε να προστατευθούν για μια ακόμη φορά τα τεράστια συμφέροντα που κρύβονται πίσω από την Τράπεζα Κύπρου είναι ένα λάθος γιγαντιαίων διαστάσεων που θα πλήξει βάναυσα την Κυπριακή Οικονομία και Κοινωνία» αναφέρει σε μακροσκελή του δήλωση ο Ανδρέας Βγενόπουλος.

    «Πριν από 17 περίπου μήνες αντικαταστάθηκε βίαια και παράνομα η Διοίκηση της Marfin Popular Bank η οποία είχε εκλεγεί από τους ιδιώτες μετόχους της. Στην περίοδο που ακολούθησε, την Τράπεζα, που με δημόσιους πανηγυρισμούς «ξανάγινε Κυπριακή» και μετονομάσθηκε σε Λαϊκή, διοίκησαν οι εκλεκτοί της Κυπριακής Δημοκρατίας οι οποίοι και με τις αντιεπαγγελματικές πράξεις και παραλείψεις τους τη διέλυσαν. Η Διοίκηση της οποίας υπήρξα μη Εκτελεστικός Πρόεδρος παρέδωσε μια υγιή Τράπεζα με καταθέσεις 20,2 δισ.ευρώ επιτοκιακά έσοδα 799 εκατ. ευρώ οργανική προ προβλέψεων κερδοφορία 388 εκατ. Ευρώ (2011) και ELA περίπου 3 δισ. ευρώ. Μέσα σε 17 μήνες η κρατική πλέον Λαϊκή επιδείνωσε δραματικά τα αποτελέσματά της και παρά την υποτιθέμενη «σιγουριά» του κρατικού της χαρακτήρα μείωσε ραγδαία τις καταθέσεις της και ανέβασε τη χρήση του ELA σε πάνω από 9 δισ. ευρώ», αναφέρει μεταξύ άλλων ο κ.Βγενόπουλος.

    Ο κ. Βγενόπουλος αναφέρει ότι «είναι απόλυτα σωστή η απόφαση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας να αναθέσει επιτέλους την διερεύνηση των ευθυνών για την τραγωδία της Κυπριακής Οικονομίας σε ποινικούς ανακριτές, τερματίζοντας την περίοδο των ανυπόστατων συκοφαντιών, ώστε να αποδοθεί Δικαιοσύνη».

    [04] ΔΗΜΑΡ: "Το χρέος της Ευρωζώνης αν δεν αντιμετωπισθεί θα πνίξει την οικονομία των χωρών"

    Την ανάγκη για συνολική αντιμετώπιση της κρίσης του χρηματοπιστωτικού συστήματος και του χρέους στην Ευρώπη, επισημαίνει η Εκτελεστική Επιτροπή της ΔΗΜΑΡ, η οποία στη σημερινή συνεδρίασή της συζήτησε εκτενώς τις συνέπειες της απόφασης του Eurogroup για την Κύπρο και την πορεία της Ευρώπης.

    «Το χρέος της Ευρωζώνης αν δεν αντιμετωπισθεί από κοινού θα πνίξει την οικονομία των χωρών της, θα υπονομεύσει το ευρωπαϊκό όραμα και θα τροφοδοτήσει φυγόκεντρες επιλογές», σημειώνει στην ανακοίνωσή της η Εκτελεστική Επιτροπή της ΔΗΜΑΡ και συνδέει την εξυγίανση του τραπεζικού συστήματος και των δημοσίων οικονομικών με την αναπτυξιακή διαδικασία, η οποία «μέσα από μια πανευρωπαϊκή οικονομική πολιτική, που θα την ενισχύει, είναι η μόνη λύση που μπορεί να αποτρέψει επιδείνωση της κρίσης».

    «Η προώθηση της οικονομικής και πολιτικής ενοποίησης, με δημοκρατική ομοσπονδιακή συγκρότηση, είναι η απάντηση στη σημερινή επικυριαρχία της επιβολής των αποφάσεων των ισχυρών στην ΕΕ», αναφέρει η ίδια ανακοίνωση και τονίζει ότι «αυτή πρέπει να είναι η διεκδίκηση για την Ευρώπη και όχι ο δημαγωγικός λόγος που προσπαθεί να εμφανίσει το ναυάγιο της πολιτικής της μονομερούς καταγγελίας ως αδιάλλακτη αγωνιστική δράση».

    [05] ΤΑΙΠΕΔ: Αναβολή της έκτακτης γενικής συνέλευσης των μετόχων του ΟΠΑΠ

    Την αναβολή της έκτακτης γενικής συνέλευσης των μετόχων του ΟΠΑΠ για τις 6 Απριλίου, ζήτησε το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ).

    Η αναβολή, σύμφωνα με το Ταμείο, κρίθηκε αναγκαία, διότι το νέο διοικητικό συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ, το οποίο καλείται να λάβει απόφαση για τα θέματα της ημερήσιας διάταξης της γενικής συνέλευσης του ΟΠΑΠ, συγκροτήθηκε σε σώμα μόλις πριν από τέσσερις ημέρες, την Παρασκευή 22 Μαρτίου.

    Σχετική επιστολή έχει σταλεί ήδη από τον πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ Στέλιο Σταυρίδη, προς τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο του ΟΠΑΠ, Κωνσταντίνο Λουρόπουλο.

    [06] Γ. Ντάισελμπλουμ: Δεν υπάρχουν ενδείξεις για αύξηση των αναλήψεων από τράπεζες στην ευρωζώνη

    Ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ δήλωσε σήμερα ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις για αυξημένες αναλήψεις καταθέσεων μέσα στη ζώνη του ευρώ.

    Επίσης δεν υπάρχουν ενδείξεις για αυξημένες μεταφορές χρημάτων από περιφερειακές σε κεντρικές χώρες στην περιοχή, δήλωσε ο Ντάισελμπλουμ, ο οποίος είναι επίσης ο υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας.

    "Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν προφανείς ενδείξεις για υψηλότερες από το σύνηθες αναλήψεις καταθέσεων ή μεταφορά καταθέσεων από περιφερειακές σε κεντρικές χώρες", αναφέρει ο Ντάισελμπλουμ σε επιστολή του προς το ολλανδικό κοινοβούλιο.

    [07] Παραιτήθηκε ο πρόεδρος της Τράπεζας Κύπρου

    Παραίτηση υπέβαλε ο πρόεδρος της Τράπεζας Κύπρου Αρτέμης Αρτέμη, διότι, όπως επισημαίνει, οι σχεδιασμοί για την ανακεφαλαιοποίηση της Τράπεζας, ετοιμάστηκαν από την ΚΤ εδώ και καιρό χωρίς να υπάρχει συνεννόηση με το ΔΣ της Τράπεζας Κύπρου.

    Επίσης, πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχουν και άλλοι λόγοι που οδήγησαν στην παραίτηση Αρτέμη και αφορούν τον διορισμό σήμερα διαχειριστή για την Τράπεζα Κύπρου, χωρίς να ενημερωθεί προηγουμένως η διοίκηση του συγκροτήματος, την πώληση των παραρτημάτων της τράπεζας στην Ελλάδα και την αναγκαστική ανάληψη του χρέους ύψους 9,2 δισ. ευρώ της Λαϊκής προς ΕΛΑ, από την τράπεζα Κύπρου.

    Πληροφορίες για παραίτηση του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, Πανίκου Δημητριάδη, δεν επιβεβαιώνονται επίσημα. Πάντως, ο διοικητής δέχθηκε πολλά πυρά στη συνεδριάση της Βουλής Θεσμών της Βουλής, η οποία συνέρχεται από το πρωί.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 26 March 2013 - 12:30:22 UTC