Browse through our Interesting Nodes on the Middle East Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 13-03-22

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Το επιχειρηματικό μοντέλο της Κύπρου έχει πεθάνει"
  • [02] Το νερό ως "πηγή" πολιτισμών
  • [03] Μια "μάνα" των παιδιών προσφύγων του Εμφυλίου αφηγείται...
  • [04] Χωρίς ΑΜΚΑ ή ΑΦΜ οι συντάξεις Απριλίου
  • [05] Προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ έναντι της ΝΔ, σύμφωνα με δημοσκόπηση της VPRC
  • [06] Αρχίζει, από τη Ρόδο, η προσυνεδριακή διαδικασία της Νέας Δημοκρατίας
  • [07] Νέα πτέρυγα χειρουργείων θα κατασκευαστεί στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός»
  • [08] Σλοβενία: Ιδρύθηκε επίσημα η "κακή τράπεζα" και προχωρά σε ανακεφαλαιοποίηση
  • [09] "Η Κύπρος δεν πρέπει να χρεοκοπήσει" λέει ο υπουργός Οικονομικών του Λουξεμβούργου
  • [10] Άδικη η απόφαση για τη Λαϊκή, δηλώνει ο εκτελεστικός διευθυντής της τράπεζας
  • [11] Αυλαία στην επίσκεψη Ομπάμα στο Ισραήλ - Επόμενος σταθμός η Ιορδανία
  • [12] «Όχι» στην περίφραξη της Ακαδημίας Αθηνών από το Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων

  • [01] "Το επιχειρηματικό μοντέλο της Κύπρου έχει πεθάνει"

    Η καγκελάριος της Γερμανίας 'Αγγελα Μέρκελ δήλωσε σήμερα σε Γερμανούς βουλευτές ότι επιθυμεί την παραμονή της Κύπρου στην ευρωζώνη, αλλά και ότι η Λευκωσία πρέπει να καταλάβει ότι το επιχειρηματικό της μοντέλο έχει πεθάνει.

    Η 'Αγγελα Μέρκελ δήλωσε, επίσης, σε Γερμανούς βουλευτές ότι η κρατικοποίηση των πόρων των ασφαλιστικών ταμείων στην Κύπρο δεν αποτελεί αποδεκτό τρόπο για την πλήρωση του χρηματοπιστωτικού κενού που απαιτείται για την κατάρτιση ενός διεθνούς προγράμματος διάσωσης, δήλωσαν κοινοβουλευτικές πηγές στο Βερολίνο.

    Η 'Αγγελα Μέρκελ, τόνισε, σύμφωνα με δύο βουλευτές του κεντρο-δεξιού κυβερνητικού συνασπισμού, ότι η βιωσιμότητα του χρέους και η αναδιάρθρωση των κυπριακών τραπεζών πρέπει να είναι ο πυρήνας οποιασδήποτε νέας συμφωνίας, προσθέτοντας ότι τίθεται θέμα "αξιοπιστίας".

    Προειδοποίησε επίσης την Κύπρο να μη δοκιμάζει την υπομονή των εταίρων της.

    Όπως μετέφεραν βουλευτές, οι οποίοι συμμετείχαν στην έκτακτη συνεδρίαση, ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε τόνισε, επίσης, ότι η Κύπρος δεν μπορεί να περιμένει ότι όλα θα μείνουν όπως είναι, ενώ έκανε εκ νέου λόγο για αλλαγή του οικονομικού μοντέλου της χώρας.

    Αυτή την ώρα, η καγκελάριος συμμετέχει στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των κυβερνητικών εταίρων της Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP), την οποία ενημερώνει σχετικώς με το θέμα της Κύπρου.

    Αντικείμενο της συνάντησης θα είναι και η "συστημική σημασία" της χώρας, στοιχείο που αποτελεί για το Βερολίνο προϋπόθεση για την παροχή οικονομικής βοήθειας.

    [02] Το νερό ως "πηγή" πολιτισμών

    Παγκόσμια Ημέρα Νερού η σημερινή και, όπως καταδεικνύουν στοιχεία μελετών, το υγρό στοιχείο αποτελεί αναπόσπαστο στοιχείο, "πηγή" των πολιτισμών, από τους αρχαίους ήδη χρόνους.

    Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνεται σε κείμενο της ΛΒ' Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, που χρησιμοποιήθηκε για την παραγωγή εκπαιδευτικού υλικού, σε επιμέλεια του Γεωργίου Ρήγινου, αρχαιολόγου - αναπληρωτή προϊσταμένου της ΛΔΒ' ΕΠΚΑ και κείμενα της Θεοδώρας Λάζου, ιστορικού - αρχαιολόγου, στους μύθους όλων των λαών, το νερό αποτέλεσε στοιχείο έμπνευσης, καθώς η ισχύς που έδινε στις αρχαίες κοινωνίες, έκανε τους ανθρώπους να το θεοποιήσουν και να το λατρέψουν.

    "Οι πηγές, τα ποτάμια, οι λίμνες, η θάλασσα αλλά και η βροχή προσωποποιήθηκαν στη μυθολογία" τονίζεται και προστίθεται: "Γύρω από τα νερά της Μεσογείου άκμασαν μερικοί από τους μεγαλύτερους πολιτισμούς. Στις ακτές της έζησαν και δημιούργησαν οι Αρχαίοι Έλληνες, οι Φοίνικες, οι Αιγύπτιοι, οι Άραβες, οι Ρωμαίοι. Οι ποτάμιοι και θαλάσσιοι δρόμοι εξασφάλιζαν στις ανθρώπινες κοινωνίες όχι μόνο νερό για τις καλλιέργειες, αλλά κι έναν ασφαλή κι εύκολο δρόμο για τις μετακινήσεις, το εμπόριο, τις ανταλλαγές προϊόντων, αλλά και την επικοινωνία μεταξύ των ανθρώπων, των λαών, των πολιτισμών. Η σημασία που έδιναν στο νερό αποτυπώνεται στη μυθολογία, στη φιλοσοφία, στη θρησκεία, στα ήθη και έθιμα των λαών. Άλλοτε εξυμνείται ως θεότητα και άλλοτε θεωρείται πηγή ζωής και ενέργειας, που χαρίζει δύναμη και καλή υγεία".

    Αχέροντας, το ποτάμι των μύθων

    "Άλλοτε γαλήνιο και άλλοτε απειλητικό, άλλοτε πηγή ζωής και άλλοτε πρόξενος δεινών, το νερό των ποταμών δεν ήταν δυνατόν να ξεφύγει από την αγαπημένη συνήθεια των Ελλήνων να θεοποιούν ό,τι δεν μπορούσαν να δαμάσουν και να ερμηνεύσουν. Από πολύ νωρίς, ήδη από τον κόσμο των ομηρικών επών, ο ποταμός Αχέροντας θα συνδέσει το όνομά του με το βασίλειο του Άδη. Φαίνεται ότι τα μυστηριώδη σπήλαια από τα οποία αναβλύζει το ποτάμι και η ροή του ανάμεσα από σκοτεινές χαράδρες και στενά περάσματα, έδωσαν στο ποτάμι ένα χθόνιο χαρακτήρα" επισημαίνεται στη σχετική μελέτη που υλοποιήθηκε στο πλαίσιο της Πανελλήνιας Εκστρατείας της Γ. Γ. του Υπουργείου Πολιτισμού "Περιβάλλον & Πολιτισμός" που για τη διετία 2010-2011 ήταν αφιερωμένη στο στοιχείο του νερού, υπό τον τίτλο "φωνές νερού μυριάδες"

    [03] Μια "μάνα" των παιδιών προσφύγων του Εμφυλίου αφηγείται...

    Ένα ζευγάρι παιδικά μάτια "ξεπηδούν" από τον ασπρόμαυρο φωτογραφικό καμβά κι "αιχμαλωτίζουν" το καταγάλανο βλέμμα της γυναίκας που στέκει στην απέναντι πλευρά αγέρωχη, παρά τα 80 και πλέον χρόνια που βαραίνουν τις πλάτες της. Το μικρό αγόρι της φωτογραφίας είναι ένα από τα πολλά παιδιά, που εν μέσω του Εμφυλίου βρέθηκαν στην υπερορία κι έστησαν τις δικές τους ελληνικές κοινότητες πολιτικών προσφύγων στην Ανατολική Ευρώπη. Η γυναίκα απέναντί του ήταν κι αυτή... παιδί, όταν, την ίδια ιστορική περίοδο, της ανατέθηκε ο ρόλος της "μάνας" προκειμένου να οδηγήσει μικρά αγόρια και κορίτσια, με ασφάλεια, στις τότε Λαϊκές Δημοκρατίες.

    Η ιδιότυπη αυτή "συνάντηση" έγινε πριν από μερικές ημέρες, στο Γενί Τζαμί - το παλαιό αρχαιολογικό μουσείο της Θεσσαλονίκης και τζαμί των Ντονμέδων (εξισλαμισμένων εβραίων) ακόμη παλαιότερα - όπου η Λαμπρινή Γώγου - Μαργαρίτη, από το Δίστρατο Κόνιτσας, αναζήτησε μεταξύ των ασπρόμαυρων φωτογραφιών, των εγγράφων και των άλλων αντικειμένων της έκθεσης "Καλή Πατρίδα" τού Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων, ένα κομμάτι της ζωής της.

    Ήταν μόλις 16 χρόνων, όταν άκουσε από τα χείλη της μητέρας της τη συμβουλή να γίνει "μάνα κι αδελφή" για τα παιδιά που, έπειτα από πολλή σκέψη και παραινέσεις από τους συγχωριανούς της, ανέλαβε να οδηγήσει μακριά από τη λαίλαπα του Εμφυλίου.

    Θυμάται ακόμη πως συχνά τα παιδιά ρωτούσαν αν τελείωσε ο πόλεμος, αν μπορούσαν να πάνε πίσω, στους γονείς τους, τα αδέλφια τους. "Τους ρωτούσα - λέει - ένα ήθελαν να πάμε πίσω κι ας έχει πόλεμο; 'Όχι, όχι' έλεγαν με μια φωνή".

    Δεκαετίες μετά το τέλος του Εμφυλίου, το θέμα των παιδιών - προσφύγων της ταραγμένης εκείνης περιόδου της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας εξακολουθεί να διχάζει - είναι σχεδόν "ταμπού". Πολλοί στην Ελλάδα μίλησαν για "παιδομάζωμα", ενώ για τους εμπνευστές του αλλά και πολλά από τα παιδιά που διέφυγαν στις ανατολικές χώρες ως πολιτικοί πρόσφυγες ήταν "παιδοσώσιμο".

    Για τη Λαμπρινή Γώγου, η απάντηση στο ερώτημα "παιδομάζωμα ή παιδοσώσιμο;" είναι μία: "Πολλοί διαστρεβλώνουν τα γεγονότα και μιλούν για 'παιδομάζωμα'. Γιατί δεν λένε την αλήθεια; Ήρθαν να μας ρωτήσουν γιατί αναγκαστήκαμε να φύγουμε; Τα παιδιά ήθελαν να φύγουν, να φάνε ψωμί. Δεν τα πήραν με το ζόρι. Αυτό είναι ψέμα" λέει κατηγορηματικά.

    [04] Χωρίς ΑΜΚΑ ή ΑΦΜ οι συντάξεις Απριλίου

    Αναστέλλεται από τη σύνταξη του μηνός Απριλίου, δηλαδή από τις 29/3/2013, η καταβολή της σύνταξης στους συνταξιούχους που δεν διαθέτουν ταυτόχρονα Αριθμό Φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ) και Αριθμό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ) σύμφωνα με σχετική απόφαση του υπουργού Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας.

    Για όσους δε διαθέτουν είτε ΑΜΚΑ είτε ΑΦΜ, η διακοπή της σύνταξης θα ισχύσει από τη σύνταξη του μηνός Μαΐου, που θα καταβληθεί στις 29/4/2013.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΙΚΑ και προκειμένου να αποφύγουν την ταλαιπωρία, οι συνταξιούχοι αυτών των κατηγοριών θα πρέπει να προσκομίσουν, από την Τρίτη 26/3/2013 μέχρι και την Τρίτη 9/4/2013, στα υποκαταστήματα του τόπου κατοικίας τους τα εξής δικαιολογητικά:

    - Εκκαθαριστικό σημείωμα εφορίας όπου θα αναγράφεται ο ΑΦΜ ή βεβαίωση απόδοσης ΑΦΜ από την αρμόδια ΔΟΥ.

    - Βεβαίωση απόδοσης ΑΜΚΑ (από τα γραφεία ΑΜΚΑ των αρμοδίων υποκαταστημάτων ΙΚΑ-ΕΤΑΜ ή ΚΕΠ) ή οποιοδήποτε άλλο δημόσιο έγγραφο που αναφέρει τον ΑΜΚΑ (π.χ. βιβλιάριο υγείας)

    Η αυτοπρόσωπη παρουσία θα πιστοποιείται με ταυτότητα ή διαβατήριο και σε αντίθετη περίπτωση με εξουσιοδότηση. Για τους συνταξιούχους κατοίκους εξωτερικού, η ενημέρωση για την προσκόμιση των απαιτούμενων δικαιολογητικών θα γίνει μέσω των πρεσβειών και οι σχετικές διαδικασίες θα καθοριστούν λεπτομερώς με νεώτερες οδηγίες. Σε περίπτωση μη προσκόμισης των απαιτούμενων δικαιολογητικών εντός της οριζόμενης προθεσμίας, θα ανασταλεί η σύνταξη και θα επαναχορηγηθεί με την υποβολή τους στα αρμόδια υποκαταστήματα.

    [05] Προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ έναντι της ΝΔ, σύμφωνα με δημοσκόπηση της VPRC

    Προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ - ΕΚΜ έναντι της Νέας Δημοκρατίας, σε ό,τι αφορά την εκτίμηση εκλογικής επιρροής, δείχνει δημοσκόπηση που πραγματοποίησε η εταιρεία VPRC για λογαριασμό της εφημερίδας «Η Ελλάδα αύριο».

    Συγκεκριμένα, στην εκτίμηση εκλογικής επιρροής (χωρίς άκυρο/λευκό και με αδιευκρίνιστη αποχή) ο ΣΥΡΙΖΑ - ΕΚΜ συγκεντρώνει 31% και η ΝΔ 28,5%. Στην τρίτη θέση βρίσκεται η Χρυσή Αυγή με 11%, και ακολουθούν το ΠΑΣΟΚ και το ΚΚΕ από 6%, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες και η ΔΗΜΑΡ από 5,5% και 'Αλλο Κόμμα με 6,5%.

    Στην παράσταση νίκης επικρατεί η ΝΔ με 25,6% και ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ - ΕΚΜ με 22,5%. 'Αλλο Κόμμα απάντησε το 3,3% των ερωτηθέντων και ΔΞ/ΔΑ το 24%. (Και Κανένα το 24,7%).

    Σε ερώτημα σχετικά με τον καταλληλότερο πρωθυπουργό, τον Αντώνη Σαμαρά επιλέγει το 19,3% των ερωτηθέντων και τον Αλέξη Τσίπρα το 9,3%. Ένα 52,4% των ερωτηθέντων απάντησε «Κανένας», ενώ δεν απάντησε το 3,5%.

    Η γεωγραφική κάλυψη της έρευνας είναι πανελλαδική και πραγματοποιήθηκε το διάστημα 20 - 21 Μαρτίου 2013.

    [06] Αρχίζει, από τη Ρόδο, η προσυνεδριακή διαδικασία της Νέας Δημοκρατίας

    Από τη Ρόδο ξεκινά αύριο η προσυνεδριακή διαδικασία της Νέας Δημοκρατίας, που θα κορυφωθεί με το συνέδριο του κόμματος στο τέλος Ιουνίου.

    Στη Ρόδο βρίσκεται, ήδη, κλιμάκιο από τα κεντρικά του κόμματος, με τον γραμματέα Μανώλη Κεφαλογιάννη, τον πρόεδρο της Επιτροπής Συνεδρίου Φίλιππο Ταυρή, τον γραμματέα της Kοινοβουλευτικής Oμάδας Τάσο Μπούρα, τον αναπληρωτή γραμματέα Κώστα Ζωντανό, τον γενικό διευθυντή του κόμματος Κώστα Τσιμάρα και τον πρόεδρο της ΟΝΝΕΔ Ανδρέα Παπαμιμίκο.

    Οι αρμόδιοι έχουν κάνει συναντήσεις και συζητήσεις με τους εκπροσώπους των τοπικών φορέων του νησιού, προκειμένου να ενημερωθούν για τα προβλήματα, αλλά κυρίως, όπως προέτρεψε και ο πρόεδρος του κόμματος Αντώνης Σαμαράς στην πρόσφατη συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπή, «για να ανοιχθούν και να ακούσουν τις τοπικές κοινωνίες».

    Στην αυριανή προσυνεδριακή διαδικασία θα γίνει συζήτηση με τρεις θεματικούς άξονες, τον ιδεολογικό, τις καταστατικές αλλαγές και τις πολιτικές εξελίξεις. Στο πλαίσιο της διαδικασίας θα γίνει ένα προσυνέδριο σε κάθε περιφέρεια.

    Την επόμενη εβδομάδα το κομματικό κλιμάκιο θα βρίσκεται στην Μυτιλήνη.

    [07] Νέα πτέρυγα χειρουργείων θα κατασκευαστεί στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός»

    Η κατασκευή νέας πτέρυγας χειρουργείων και βοηθητικών χρήσεων και η καθαίρεση παλαιότερων πρόχειρων κατασκευών αναμένεται να αλλάξουν την όψη του νοσοκομείου «Ευαγγελισμός», εναρμονίζοντας όλο το συγκρότημα με την αρχιτεκτονική της ιστορικής διατηρητέας πτέρυγάς του.

    Κατά τη χθεσινή του συνεδρίαση, το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων ενέκρινε ομόφωνα την οριστική μελέτη κατασκευής της νέας πτέρυγας, καθώς και μελέτη αποκατάστασης της παλαιάς πτέρυγάς του.

    Ο αρχικός πυρήνας του νοσοκομείου «Ευαγγελισμός» χτίστηκε μεταξύ των ετών 1881-1884 σε σχέδια του στρατιωτικού μηχανικού, Αναστάσιου Θεοφιλά. Αργότερα, προστέθηκαν και άλλα κτίρια και πρόχειρες προσθήκες. Η παλαιά πτέρυγα του νοσοκομείου χαρακτηρίστηκε μνημείο το 1972.

    Η οριστική μελέτη που εγκρίθηκε από το ΚΣΝΜ περιλαμβάνει την καθαίρεση των πρόχειρων προσθηκών, που είχαν κατασκευαστεί στο εσωτερικό του οικοδομικού τετραγώνου σε επαφή με το διατηρητέο κτίριο. Η βόρεια και δυτική όψη του διατηρητέου κτιρίου που θα αποκαλυφθούν μετά την καθαίρεση των προσθηκών, θα αποκατασταθούν.

    Στον ελεύθερο χώρο που θα προκύψει από την καθαίρεση θα ανεγερθεί νέα πτέρυγα που θα στεγάσει τα χειρουργεία του νοσοκομείου και βοηθητικές χρήσεις. Το νέο κτίριο, που θα κατασκευαστεί σύμφωνα με τις βιοκλιματικές αρχές, θα εντάσσεται ομοιόμορφα στο ιστορικό περιβάλλον.

    [08] Σλοβενία: Ιδρύθηκε επίσημα η "κακή τράπεζα" και προχωρά σε ανακεφαλαιοποίηση

    Στην επίσημη ίδρυση της αποκαλούμενης "κακής τράπεζας" (Εταιρεία Διαχείρισης Ενεργητικού Τραπεζών-BACM) προχώρησε η Σλοβενία και η κυβέρνηση της Αλένκα Μπράτουσεκ ανακοίνωσε ότι προχωρά, άμεσα, σε ανακεφαλαιοποίηση, ύψους 3,6 εκ. ευρώ, με στόχο να απορροφηθούν όλα τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των κρατικών τραπεζών.

    Τρία προσωρινά εκτελεστικά μέλη απαρτίζουν την ηγετική ομάδα της BACM και σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν, καθήκοντα εκτελεστικών διευθυντών ανέλαβαν οι Μπόστγιαν Τζέρκες, Άλες Κόρσιτς και Άντερς Τόρμπγιορν Ίνγκεμαρ Μάνσον.

    Προ δύο ημερών, η κυβέρνηση, που είναι ο μοναδικός μέτοχος της BACM εξουσιοδότησε το διαχειριστικό συμβούλιο να ξεκινήσει τις διαδικασίες για την ανακεφαλαιοποίηση ύψους 3,6 εκ. ευρώ, με στόχο την ανάληψη όλων των "τοξικών" τίτλων που κατέχουν οι κρατικές τράπεζες.

    Τα κεφάλαια για την ανακεφαλαιοποίηση της BACM θα προέλθουν από τον προϋπολογισμό του υπουργείου Οικονομικών, δήλωσαν στελέχη του υπουργείου στο πρακτορείο ειδήσεων "STA", προσθέτοντας ότι αυτή η διαδικασία είναι απαραίτητη, με στόχο να ξεκινήσει το ουσιαστικό έργο της BACM, όπως ορίζεται από τη σχετική νομοθεσία.

    Η ανακεφαλαιοποίηση θα επιτρέψει στην BACM να επιλύσει το πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων και να βελτιώσει τη σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος, επισημαίνεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών.

    Το ονομαστικό μετοχικό κεφάλαιο της BACM είναι 25.000 ευρώ.

    [09] "Η Κύπρος δεν πρέπει να χρεοκοπήσει" λέει ο υπουργός Οικονομικών του Λουξεμβούργου

    «Πρέπει να βοηθήσουμε την Κύπρο - είναι και προς το συμφέρον μας. Η χώρα δεν πρέπει να χρεοκοπήσει» τόνισε ο υπουργός Οικονομικών του Λουξεμβούργου Λουκ Φρίντεν, σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό του Βερολίνου rbb και προειδοποίησε για τον κίνδυνο να διαταραχθεί συνολικά η αξιοπιστία της Ευρωζώνης.

    Ο κ. Φρίντεν επισήμανε ότι το Eurogroup επιμένει ότι το σύνολο του ποσού συμμετοχής της Κύπρου στο σχέδιο διάσωσης πρέπει να ανέρχεται στα 5,8 δισ. ευρώ, διευκρίνισε ωστόσο ότι η Λευκωσία δεν έχει δώσει λεπτομέρειες από το δικό της σχέδιο και τόνισε ότι πρέπει να αλλάξουν πολλά στο οικονομικό μοντέλο της χώρας. Ανέφερε, ακόμα, ότι ο ίδιος θα υποδεχόταν ως θετική εξέλιξη τη συμμετοχή της Ρωσίας στο σχέδιο διάσωσης της Κύπρου.

    [10] Άδικη η απόφαση για τη Λαϊκή, δηλώνει ο εκτελεστικός διευθυντής της τράπεζας

    Οπρώτος εκτελεστικός διευθυντής της Λαϊκής Τράπεζας Τάκης Φειδία χαρακτήρισε «εντελώς άδικη» την κατάσταση, όπως διαμορφώνεται, με την απόφαση εξυγίανσης της Τράπεζας.

    Διατύπωσε την εκτίμηση ότι η απόφαση του Eurogroup για «κούρεμα» των καταθέσεων «ήταν καλύτερη από αυτό που γίνεται σήμερα».

    Σε δηλώσεις στο ΡΙΚ, ο κύριος Φειδία ανέφερε ότι η κατάσταση αυτή δημιουργήθηκε λόγω της εθελοντικής συμμετοχής της Κύπρου στο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας. Τώρα, είπε, «πληρώνουν η Κύπρος, οι πολίτες της και οι εργαζόμενοι».

    Για το πρόγραμμα εξυγίανσης της Λαϊκής, είπε ότι θα δημιουργηθούν σοβαρά λειτουργικά προβλήματα, ενώ πολλά ερωτήματα παραμένουν αναπάντητα, όπως το θέμα των ταμείων προνοίας, που είναι κατατεθειμένα στην τράπεζα, τα περιουσιακά της στοιχεία στην Ελλάδα και τα δάνεια. Ο κ. Φειδία ανέφερε ότι η διοίκηση της τράπεζας δεν είχε ενημερωθεί από την Κεντρική Τράπεζα για την εξέλιξη αυτή.

    Το πληροφορηθήκαμε, είπε, από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, όταν έκανε χθες βράδυ τη δήλωση ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας.

    Σημείωσε ακόμα ότι, την προηγουμένη της ανακοίνωσης, η διοίκηση της τράπεζας συζητούσε στην Κεντρική Τράπεζα τρόπους, με τους οποίους θα άνοιγαν την Τρίτη οι τράπεζες. Εξέφρασε επίσης οργή και αγανάκτηση από τη στάση της Ευρωζώνης. Οι λύσεις που μας προτείνουν, προσέθεσε, δεν είναι ευρωπαϊκές και δεν μπορούν να μας φέρνουν ενώπιον τέτοιων διλημμάτων.

    [11] Αυλαία στην επίσκεψη Ομπάμα στο Ισραήλ - Επόμενος σταθμός η Ιορδανία

    Κατά την τελευταία ημέρα της επίσκεψής του στο Ισραήλ, ο Aμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα κατέθεσε στεφάνι στον τάφο του "πατέρα" του Σιωνισμού Θίοντορ Χερτζλ, ο οποίος πέθανε περισσότερες από τέσσερις δεκαετίες πριν από την ίδρυση του κράτους του Ισραήλ, το 1948. Στη συνέχεια, επισκέφθηκε τον τάφο του δολοφονηθέντος ισραηλινού πρωθυπουργού Γιτζχάκ Ράμπιν, ο οποίος έχει μείνει στην ιστορία ως σύμβολο της ειρηνευτικής διαδικασίας. Σε μία ακόμη συμβολική κίνηση, ο πρόεδρος των ΗΠΑ επισκέφθηκε το μνημείο για τα θύματα του Ολοκαυτώματος Γιαντ Βασέμ, ενώ το μεσημέρι αναμένεται να μεταβεί στη γειτονική Ιορδανία όπου θα έχει συνομιλίες με τον βασιλιά Αμπντάλα, σύμμαχο-κλειδί των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή, σχετικά με μία σειρά θεμάτων στην περιοχή, περιλαμβανομένης της κρίσης στη Συρία.

    Η επίσκεψη του Ομπάμα στο Ισραήλ ήταν περισσότερο συμβολική και λιγότερο ουσίας, εκτιμά το Ρόιτερς, με εκκλήσεις από την πλευρά του αμερικανού προέδρου προς τόσο τους Ισραηλινούς όσο και τους Παλαιστινίους να ξεκινήσουν εκ νέου τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις που έχουν "παγώσει".

    Αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι η επίσκεψη του Ομπάμα στόχευε να διορθώσει την εντύπωση που είχε σχηματιστεί όταν ο πρόεδρος είχε εκφωνήσει ομιλία στο Κάιρο το 2009, όπου εμφανίστηκε να δηλώνει πως η νομιμότητα του εβραϊκού κράτους πηγάζει από το Ολοκαύτωμα. "Τίποτα δεν είναι ισχυρότερο", είπε ο Ομπάμα στο μνημείο Γιαντ Βασέμ με τα ονόματα των έξι εκατομμυρίων εβραίων που έχασαν τη ζωή τους από το ναζιστικό καθεστώς στη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. "Ορισμένες φορές είναι πιο δύσκολο να επενδύσεις στην ειρήνη παρά στον πόλεμο", είπε ο Ομπάμα στην οικογένεια του Ράμπιν, σύμφωνα με την κόρη του δολοφονηθέντος Ντάλια.

    Ο Ομπάμα κατέθεσε στεφάνι στον τάφο του Ράμπιν, ο οποίος δολοφονήθηκε το 1995 απο Eβραίο εξτρεμιστή, οργισμένο από τις προσπάθειές του για σύναψη ειρηνευτικής συμφωνίας με τους Παλαιστίνιους.

    [12] «Όχι» στην περίφραξη της Ακαδημίας Αθηνών από το Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων

    Την αντίθεσή τους στην κατασκευή περίφραξης της Ακαδημίας Αθηνών, με το σκεπτικό ότι θα αλλοιώσει το δημόσιο χαρακτήρα του Ιδρύματος, εξέφρασαν κατά τη χτεσινή τους συνεδρίαση τα μέλη του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων. Βανδαλισμοί των αρχιτεκτονικών μελών και των αγαλμάτων, γκράφιτι στους τοίχους, αλλά και η μετατροπή της γύρω περιοχής σε στέκι ναρκομανών οδήγησαν την Ακαδημία Αθηνών στην απόφαση της τοποθέτησης κιγκλιδώματος στον περιβάλλοντα χώρο του μνημείου, που, σύμφωνα με τη διοίκηση του Ιδρύματος, αποτελεί ιδιοκτησία της.

    Μάλιστα, σε επιστολή του προς τη Διεύθυνση Αναστήλωσης Νεωτέρων και Σύγχρονων Μνημείων του ΥΠΑΙΘΠΑ ο γενικός γραμματέας της Ακαδημίας, Βασίλειος Πετράκος, καταγγέλλει ότι είναι συχνό το φαινόμενο «να βρίσκονται στους φωταγωγούς πίσω από τους κίονες που φέρουν τα αγάλματα της Αθηνάς και του Απόλλωνα νεκροί ή ημιθανείς ναρκομανείς, πράγμα που συνέβη κατ' επανάληψη, αλλά αποκρύπτεται από τις αρμόδιες αρχές».

    Ο ίδιος προσθέτει ότι ο εξωτερικός χώρος του μνημείου έχει μετατραπεί σε καταφύγιο ναρκομανών και εμπόρων ναρκωτικών. «Κάθε πρωί οι υπάλληλοι της Ακαδημία περισυλλέγουν σύριγγες και άλλα αντικείμενα που χρησιμοποιούν οι ναρκομανείς» τονίζει. Δυστυχώς, όπως καταλήγει, παρά τη συνεχή συντήρηση και καθαρισμό του μνημείου, διαπράττονται νέοι βανδαλισμοί.

    Σύμφωνα με την προμελέτη που κατέθεσε η Ακαδημία Αθηνών στο Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων και την οποία συνέταξε ο αρχιτέκτονας και επίτιμος διευθυντής Αναστήλωσης Νεώτερων και Σύγχρονων Μνημείων του υπουργείου, Νίκος Χαρκιολάκης, προτείνεται η κατασκευή κιγκλιδώματος ύψους 3,4 μέτρων στη δυτική, νότια και ανατολική πλευρά της Ακαδημίας και η τοποθέτηση ξυλοκατασκευής που θα μιμείται την όψη της τοιχοποιίας για την προστασία των κατώτερων τμημάτων της δυτικής πλευράς που «βλέπει» στον πεζόδρομο της Πατριάρχου Γρηγορίου Ε'.

    Η προμελέτη απορρίφθηκε κατά πλειοψηφία από το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων με το σκεπτικό ότι η περίφραξη δεν εξυπηρετεί το δημόσιο χαρακτήρα που έχει η Ακαδημία Αθηνών.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 22 March 2013 - 10:30:28 UTC