Browse through our Interesting Nodes of Greek Radio & Television Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 13-03-22

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Μ.Σαρρής: Δεν ζητήσαμε δάνειο, καταθέσαμε επενδυτικές προτάσεις
  • [02] Το «λιπαντικό» της Γης
  • [03] Handelsblatt: Έλεγχο κεφαλαίων στις κυπριακές τράπεζες ετοιμάζει η ΕΚΤ
  • [04] Ο Πούτιν θέλει γεωπολιτική αναβάθμιση της ομάδας BRICS
  • [05] Αντίστροφη μέτρηση για τον 8ο Διεθνή Μαραθώνιο Δρόμο "Μέγας Αλέξανδρος"
  • [06] Απεργούν οι ηθοποιοί το Σαββατοκύριακο
  • [07] Θερμικός «χάρτης» του σύμπαντος επιβεβαιώνει τη θεωρία του «Μπιγκ Μπανγκ»
  • [08] Νέο πλαίσιο δασικής ανάπτυξης και δασοπροστασίας
  • [09] Η ρύπανση από τα οχήματα στους δρόμους προκαλεί άσθμα στα παιδιά
  • [10] Εκατοντάδες Κύπριοι συγκεντρώνονται έξω από τη Βουλή που συνεδριάζει
  • [11] Απορρίπτει το αίτημα για πρόωρες εκλογές η Τζούλια Γκίλαρντ
  • [12] Δημοτικές εκλογές στην ΠΓΔΜ, την Κυριακή
  • [13] Συναυλία Μ. Φαραντούρη και Τσαρλς Λόιντ στο Μητροπολιτικό Μουσείο Νέας Υόρκης
  • [14] Η FIFA "ανοίγει" ξανά τα "σύνορα" του Ιράκ για φιλοξενούμενες εθνικές ομάδες

  • [01] Μ.Σαρρής: Δεν ζητήσαμε δάνειο, καταθέσαμε επενδυτικές προτάσεις

    Η Κύπρος δεν ζήτησε νέο ρωσικό δάνειο, αλλά υπέβαλε προτάσεις για επενδύσεις ρωσικών εταιρειών σε κυπριακές εταιρείες ή χρεόγραφα με αντάλλαγμα μελλοντικά έσοδα από την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων του κυπριακού φυσικού αερίου, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Κύπριος υπουργός Οικονομικών Μιχάλης Σαρρής καθ' οδόν προς το αεροδρόμιο της Μόσχας, για την επιστροφή του στη Λευκωσία.

    Ο κ. Σαρρής ξεκαθάρισε ότι κατά τη χθεσινοβραδινή συνάντησή του με τον Ρώσο ομόλογό του Αντόν Σιλουάνοφ του ανακοινώθηκε η απάντηση της ρωσικής πλευράς, η οποία δεν εξετάζει τίποτε περισσότερο πλην της επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής και διευκολύνσεις σχετικές με το πρώτο ρωσικό δάνειο των 2,5 δισ. ευρώ, που είχε χορηγηθεί στην Κύπρο το Δεκέμβριο του 2011.

    Ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου, ξεκαθάρισε ότι ποτέ δεν τέθηκε στο τραπέζι των διαβουλεύσεων θέμα νέου ρωσικού δανείου, διότι αυτό θα ήταν επιβαρυντικό για το δημόσιο χρέος της Δημοκρατίας. Επίσης, διέψευσε κατηγορηματικά ότι ετέθη ποτέ από ρωσικής πλευράς οποιαδήποτε πρόταση ένταξης της Κύπρου στην υπό ρωσική επιρροή Ευρασιατική Ένωση ή θέμα αποχώρησής της από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ευρώ. Αντιθέτως, όπως είπε, η Ρωσία αντιμετώπισε καθ' όλη τη διάρκεια των συνομιλιών την Κύπρο ως μέλος της ΕΕ, που πρέπει πρωτίστως εντός των πλαισίων της να επιλύσει τα θέματα διάσωσης της οικονομίας της.

    Ερωτηθείς εάν ετέθη θέμα ναυτικών διευκολύνσεων αρνήθηκε να τοποθετηθεί χαρακτηρίζοντας «λεπτό» το ζήτημα.

    Σε σχέση με το θέμα «παρουσίας» εκπροσώπων της τρόικας κατά τις κυπρο-ρωσικές διαβουλεύσεις, ο κ. Σαρρής είπε ότι λόγω της παρουσίας πολυμελούς αντιπροσωπείας, που συνόδευε τον πρόεδρο της Κομισιόν Μανουέλ Μπαρόζο, υπήρξαν παράλληλες διαβουλεύσεις Ρώσων και Ευρωπαίων αξιωματούχων για την οικονομική κρίση στην Κύπρο και τίποτε περισσότερο.

    Κατηγορηματικός εμφανίστηκε και ο Ρώσος ομόλογός του, ο οποίος δήλωσε ότι «οι συνομιλίες με την Κύπρο τερματίσθηκαν, σε ό,τι αφορά τη ρωσική πλευρά» .

    Η Ρωσία περιμένει την απόφαση της τρόικας για τη διάσωση της Κύπρου πριν εξετάσει τον τρόπο με τον οποίο θα συμμετάσχει,συνέχισε οΑντόν Σιλουάνοφ.

    Η Μόσχα δεν συζήτησε με την κυπριακή πλευρά τη χορήγηση νέου δανείου προς την Κύπρο, διευκρίνισε ο Ρώσος υπουργός Οικονομικών, προσθέτοντας ότι οι Ρώσοι επενδυτές δεν ενδιαφέρθηκαν για τις κυπριακές προτάσεις πραγματοποίησης επενδύσεων στην αξιοποίηση των κοιτασμάτων του φυσικού αερίου.

    [02] Το «λιπαντικό» της Γης

    Οι γεωλόγοι έριξαν περισσότερο φως σε ένα μυστηριώδες στρώμα κάτω από τις τεράστιες τεκτονικές πλάκες του πλανήτη μας, το οποίο λειτουργεί ως «λιπαντικό» και τις βοηθά να γλιστράνε στην επιφάνεια, υπό την επίδραση των δυνάμεων που ασκεί ο μανδύας της Γης από ακόμα πιο βαθιά επίπεδα. Το εν λόγω στρώμα είναι «σάντουιτς» ανάμεσα στην ανώτερη πιο κρύα και πιο άκαμπτη λιθόσφαιρα και στην κατώτερη πιο καυτή και πιο εύκαμπτη ασθενόσφαιρα.

    Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι αυτή η λεπτή «φέτα» αποτελείται από πολύ υγρά πετρώματα και από εν μέρει λιωμένα πετρώματα (μάγμα), αν και η ακριβής φύση της παραμένει ακόμα άγνωστη. Οι σεισμολόγοι διεθνώς θεωρούν ζήτημα προτεραιότητας να ρίξουν περισσότερο φως σε αυτό το κρυφό στρώμα μάγματος, που μπορεί να παίζει ρόλο στους σεισμούς, στα ηφαίστεια και σε άλλες γεωλογικές διαδικασίες.

    Η νέα μελέτη, με επικεφαλής τους γεωφυσικούς Κέρι Κέι και Σάμερ Νάιφ του Ινστιτούτου Ωκεανογραφίας Scripps και του πανεπιστημίου της Καλιφόρνια - Σαν Ντιέγκο, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό "Nature", επιβεβαιώνει ότι το στρώμα αυτό αποτελείται από λιωμένο μάγμα, τουλάχιστον κάτω από τον ωκεάνιο φλοιό.

    Η ανακάλυψη βασίστηκε σε έρευνες στα ανοιχτά της Νικαράγουας (κάτω από την τεκτονική πλάκα «Κόκος»), όπου οι Αμερικανοί ερευνητές εντόπισαν ένα εκτεταμένο στρώμα λιωμένων πετρωμάτων πάχους 25 χιλιομέτρων στο κάτω μέρος της λιθόσφαιρας, σε βάθος 45 - 70 χιλιομέτρων.

    Το εύρημα εξέπληξε τους επιστήμονες, γιατί έως τώρα επικρατούσε η άποψη ότι το συγκεκριμένο συνοριακό στρώμα θα ήταν μεν πιο μαλακό λόγω διείσδυσης του νερού, αλλά δεν περίμεναν να περιέχει λιωμένο μάγμα. Η ανακάλυψη έγινε με νέες τεχνικές που καταγράφουν τις ανεπαίσθητες μεταβολές στα χαμηλής συχνότητας ηλεκτρικά και μαγνητικά πεδία του εσωτερικού της Γης, εξάγοντας έτσι τα ανάλογα συμπεράσματα για τη φύση των υπόγειων γεωλογικών στρωμάτων. Παρόμοιες μέθοδοι αξιοποιούνται για τον εντοπισμό και την ανίχνευση πετρελαίου και φυσικού αερίου.

    Το συνοριακό στρώμα μεταξύ λιθόσφαιρας - ασθενόσφαιρας βρίσκεται σε βάθος από 50 χιλιόμετρα κάτω από τον πυθμένα των ωκεανών έως 200 χιλιόμετρα κάτω από τις ηπείρους. Το επόμενο βήμα των επιστημόνων θα είναι να εξηγήσουν πώς και γιατί αυτό το «λιπαντικό» στρώμα περιέχει μάγμα.

    [03] Handelsblatt: Έλεγχο κεφαλαίων στις κυπριακές τράπεζες ετοιμάζει η ΕΚΤ

    Έλεγχο κεφαλαίων σχεδιάζει για την Κύπρο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, προκειμένου να αποτρέψει την απόσυρση των καταθέσεων από τις τράπεζες της χώρας, σύμφωνα με αποκλειστικό δημοσίευμα της γερμανικής οικονομικής εφημερίδας «Der Handelsblatt».

    Επικαλούμενη πηγές στην Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου, η εφημερίδα υποστηρίζει ότι το σχέδιο της ΕΚΤ προβλέπει επιβολή ελέγχου των κεφαλαίων, πάγωμα των κυπριακών τραπεζικών καταθέσεων επ' αόριστον, δραστική μείωση του ορίου αναλήψεων από τα ΑΤΜ και έγκριση της Κεντρικής Τράπεζας για κάθε μεταφορά κεφαλαίου.

    «Ο κίνδυνος φυγής κεφαλαίων από την Κύπρο, όταν ανοίξουν και πάλι οι τράπεζες, είναι πολύ μεγάλος» αναφέρει στέλεχος της ΕΚΤ στην εφημερίδα και επισημαίνει ότι το σχέδιο προβλέπεται να είναι κοινωνικά δίκαιο, διασφαλίζοντας για όλους τα απαραίτητα για τη διαβίωσή τους, αλλά και την καταβολή συντάξεων και άλλων προνοιακών παροχών.

    [04] Ο Πούτιν θέλει γεωπολιτική αναβάθμιση της ομάδας BRICS

    Η Ρωσία επιθυμεί η αποκαλούμενη ομάδα BRICS, η οποία αποτελείται από τις μεγάλες αναδυόμενες οικονομίες, να διευρύνει το ρόλο της και να πάρει περισσότερες γεωπολιτικές πρωτοβουλίες, αναφέρει ο Ρώσος πρόεδρος Βλάντιμιρ Πουτιν σε μια συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα.

    Ο Πούτιν, ο οποίος επικρίνει συχνά την Ευρώπη και τις ΗΠΑ για τις δραστηριότητες τους, μίλησε πριν από τη σύνοδο κορυφής της ομάδας BRICS, την επόμενη εβδομάδα, η οποία περιλαμβάνει εκτός της Ρωσίας, την Βραζιλία, την Ινδία την Κίνα και τη Νότια Αφρική.

    «Καλούμε τους εταίρους μας να μετατρέψουμε σταδιακά την ομάδα BRICS από ένα φόρουμ διαλόγου που συντονίζει τις προσεγγίσεις μας σε περιορισμένο αριθμό θεμάτων, σε έναν πλήρους κλίμακας στρατηγικό μηχανισμό συνεργασίας που θα μας επιτρέψει να αναζητήσουμε κοινές λύσεις σε καίρια ζητήματα της παγκόσμιας πολιτικής », δηλώνει ο Πούτιν, σύμφωνα με αντίγραφο της συνέντευξης που δημοσιοποίησε το Κρεμλίνο.

    Οι ηγέτες της ομάδας BRICS, αναμένεται να έχουν στις 26-27 Μαρτίου σύνοδο κορυφής στο Ντούρμπαν της Νότιας Αφρικής. Ο Πούτιν, ο οποίος θέλει περισσότερες ξένες επενδύσεις για την ενίσχυση της οικονομίας της Ρωσίας, δήλωσε ότι η Μόσχα σχεδιάζει να ανακοινώσει την δημιουργία ενός Επιχειρηματικού Συμβουλίου των BRICS, για την προώθηση του εμπορίου και των επενδύσεων, αλλά και να ξεκινήσει η υλοποίηση πολυμερών επιχειρηματικών σχεδίων.

    [05] Αντίστροφη μέτρηση για τον 8ο Διεθνή Μαραθώνιο Δρόμο "Μέγας Αλέξανδρος"

    Η αντίστροφη μέτρηση για τον 8ο Διεθνή Μαραθώνιο Δρόμο "Μέγας Αλέξανδρος" που θα διεξαχθεί στις 21 Απριλίου έχει ήδη ξεκινήσει και η Οργανωτική Επιτροπή δηλώνει έτοιμη έναν μήνα πριν το μεγάλο ραντεβού. Στην μεγάλη γιορτή του αθλητισμού της Βόρειας Ελλάδας αναμένεται να πάρουν μέρος περισσότεροι αθλητές από πέρσι (5870 αθλητές), ωστόσο το μήνυμα των διοργανωτών είναι η ευαισθητοποίηση του κόσμου και η στροφή του στον αθλητισμό.

    Στην επίσημη παρουσίαση της εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στο Αθλητικό Μουσείο Θεσσαλονίκης παραβρέθηκαν ο υπουργός Μακεδονίας Θράκης, Θεόδωρος Καράογλου, ο υφυπουργός αθλητισμού, Γιάννης Ιωαννίδης, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας οι δήμαρχοι Αμπελοκήπων, Λάζαρος Κυρίζογλου, Χαλκηδόνας, Γιάννης Μπίκος και Πέλλας, Γρηγόρης Στάμκος καθώς και πλήθος κόσμου της αθλητικής οικογένειας.

    "Είναι το μεγαλύτερο αθλητικό γεγονός της Βόρειας Ελλάδας. Είναι υπόθεση όλων μας, ενώ και μόνο η συμμετοχή πέρσι 250 αθλητών από την ΠΓΔΜ δείχνει ότι αναγνωρίζουν ως πατρίδα του Μ. Αλεξάνδρου τον τόπο μας", τόνισε ο πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής του Αλεξάνδρειου Μαραθωνίου Δρόμου, Ιάκωβος Νικολής για να συμπληρώσει ο πρόεδρος της ομάδας του Τρίτωνα, Κυριάκος Στεφανίδης ως βασικός διοργανωτής. "Ο Τρίτων έχει βαριά ιστορία και το όνομά του έχει ταυτιστεί με επιτυχίες μεγάλων αθλητών. Είναι ομάδα πρότυπο και έχει βγάλει δεκάδες πρωταθλητές, μέχρι και Ολυμπιονίκη".

    Από την πλευρά του ο Υπουργός Μακεδονίας- Θράκης, Θεόδωρος Καράογλου τόνισε: "Είναι ένα αθλητικό γεγονός με πολιτιστικές προεκτάσεις. Προβάλλει την Ελλάδα και την Μακεδονία και θα πρέπει με κάθε τρόπο να βρισκόμαστε στο πλευρό των διοργανωτών για να πετύχει ο Δρόμος. Κάθε μέτρο της απόστασης είναι και ένα χιλιόμετρο της μεγάλης πορείας του Μεγάλου Αλεξάνδρου", για να συμπληρώσει ο Απόστολος Τζιτζικώστας: "Ο αθλητισμός μας διδάσκει ήθος. Ο Αλεξάνδρειος Μαραθώνιος Δρόμος είναι ένα μεγάλο γεγονός για την Β. Ελλάδα", ενώ ο υφυπουργός αθλητισμού, Γιάννης Ιωαννίδης επισήμανε πως: "αγαπώ τον στίβο και τον Μαραθώνιο γιατί αποτελεί άθλημα που εφαρμόζεται συνεχόμενος αερόβιος μηχανισμός. Πρέπει να κρατήσουμε ψηλά τον Αλεξάνδρειο Μαραθώνιο".

    [06] Απεργούν οι ηθοποιοί το Σαββατοκύριακο

    Με βασικό αίτημα την καθιέρωση της υποχρεωτικότητας της ισχύος Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας δια νόμου, το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών (ΣΕΗ) εξήγγειλε απεργία για αύριο Σάββατο,από τις 9 το πρωί έως και τα μεσάνυχτα της Κυριακής, 24 προς 25 Μαρτίου, εκφράζοντας ταυτόχρονα τη δυσαρέσκειά του για τη «διάλυση των εργασιακών σχέσεων, την ανεργία και κυρίως τη διάλυση του πολιτισμού».

    Όπως σημειώθηκε σε συνέντευξη Τύπου, το σωματείο των ηθοποιών διεκδικεί την υπογραφή νέων συλλογικών συμβάσεων εργασίας με την Πανελλήνια Ένωση Ελεύθερου Θεάτρου (ΠΕΕΘ), όπως προέβλεπε το καθεστώς που ίσχυε έως πρότινος, δηλαδή 1.236 ευρώ το μήνα μεικτά και διάρκεια τετραμήνου. Αντ΄αυτού, τόνισαν, η τελική έγγραφη πρόταση, που τους κατατέθηκε από την ΠΕΕΘ - και ενώ είχαν προηγηθεί προφορικές διαπραγματεύσεις- προτείνει συμβάσεις για τα μέλη του ΣΕΗ στα 865 ευρώ τον μήνα μεικτά και 650 ευρώ για τους πρωτοεμφανιζόμενους ηθοποιούς.

    «Η πρόταση αυτή είναι ένα τελεσίγραφο που δεν επιδέχεται άλλη απάντηση. Η απεργία είναι ο μόνος τρόπος απάντησης απέναντι στη λογική, που οδηγεί τον κλάδο στην απόλυτη εξαθλίωση και απαξίωση» ανέφερε η πρόεδρος του ΣΕΗ, Ηρώ Μανέ και πρόσθεσε: «Εδώ και αρκετό καιρό, το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών διαπραγματευόταν με τους θεατρικούς επιχειρηματίες την υπογραφή μιας νέας συλλογικής σύμβασης. Αυτοί, όμως, καλυπτόμενοι πίσω από τις κυβερνητικές επιλογές στον εργασιακό χώρο, ύστερα από τέσσερις μήνες και πολλές καθυστερήσεις, σήμερα υπαναχωρούν και προτείνουν όρους πιο δυσμενείς και εξευτελιστικούς ακόμα και απ' αυτούς που ανεπίσημα είχαν προτείνει στην αρχή των διαπραγματεύσεων, περιφρονώντας έτσι τις προσπάθειές μας για εξεύρεση λύσης».

    Οι ηθοποιοί ζητούν «ΣΣΕ σεβαστή και εφαρμοστέα από τους εργοδότες, ανανέωση και επέκταση της σύμβασης στο ελεύθερο θέατρο και τα ΔΗΠΕΘΕ, επαρκή χρηματοδότηση των Κρατικών Θεάτρων, των ΔΗΠΕΘΕ και των επιχορηγούμενων θεάτρων και διατήρηση της Εργατικής Εστίας.

    [07] Θερμικός «χάρτης» του σύμπαντος επιβεβαιώνει τη θεωρία του «Μπιγκ Μπανγκ»

    Ο πιο λεπτομερής μέχρι σήμερα χάρτης του σύμπαντος, που προκύπτει από την καταγραφή της λεγόμενης «κοσμικής μικροκυματικής ακτινοβολίας υποβάθρου», έγινε πραγματικότητα χάρη στο επιστημονικό διαστημικό τηλεσκόπιο «Πλανκ» του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA), όπως ανακοίνωσεχθες ο τελευταίος.

    Ο χάρτης έρχεται να επιβεβαιώσει το βασικό μοντέλο της κοσμολογίας, τη θεωρία της «Μεγάλης Έκρηξης» (Μπιγκ Μπανγκ) για την καταγωγή και εξέλιξη του σύμπαντος. Ταυτόχρονα, βελτιώνει τις μέχρι σήμερα γνώσεις των επιστημόνων για τη δομή και τη σύνθεση του σύμπαντος (κατανομή ύλης-ενέργειας), αλλά επίσης για πρώτη φορά αποκαλύπτει τρεις απρόσμενες και μυστηριώδεις ανωμαλίες που αναζητούν εξηγήσεις.

    Οι βασικότερες διαπιστώσεις από τις μετρήσεις του τηλεσκοπίου «Πλανκ», το οποίο επεκτείνει το σχετικό έργο των προηγούμενων δορυφόρων COBE και WMAP της NASA, είναι συνοπτικά οι εξής:

  • Το σύμπαν έχει ηλικία 13,82 δισεκατομμυρίων ετών, κατά 50 έως 100 εκατ. χρόνια μεγαλύτερη από τις έως τώρα εκτιμήσεις. Η νέα εκτίμηση βασίζεται στην αναθεώρηση του ρυθμού με τον οποίο επεκτείνεται το σύμπαν (γνωστή και ως «σταθερά του Χαμπλ») στα 67,15 χιλιόμετρα ανά δευτερόλεπτο ανά μεγαπαρσέκ (ένα μεγαπαρσέκ είναι περίπου 3 εκατ. έτη φωτός).

  • Το σύμπαν περιέχει περισσότερη ύλη (ορατή και σκοτεινή) και λιγότερη σκοτεινή ενέργεια από ό,τι θεωρούσαν έως τώρα οι επιστήμονες. Η νέα ακριβέστερη εκτίμηση έχει ως εξής: η κανονική ύλη πλανητών, άστρων και γαλαξιών είναι 4,9% (από 4,6%) και η σκοτεινή ύλη 26,8% (από 24%). Συνεπώς συνολικά η συμπαντική ύλη είναι 31,7%, ενώ η μυστηριώδης σκοτεινή ενέργεια που ευθύνεται για την αέναη διαστολή του σύμπαντος, αποτελεί το 68,3% (από 71,4%).

  • Οι νέες μετρήσεις δείχνουν τρεις μυστηριώδεις ανωμαλίες στο σύμπαν: Η πρώτη είναι ότι οι διακυμάνσεις της κοσμικής μικροκυματικής ακτινοβολίας υποβάθρου σε πολύ μεγάλες κοσμικές κλίμακες είναι πιο μικρές από αυτές που παρατηρούνται στις μικρότερες κλίμακες του σύμπαντος. Η δεύτερη είναι ότι υπάρχει μια ασυμμετρία των μέσων θερμοκρασιών, με συνέπεια το νότιο ημισφαίριο του ουρανού να είναι ελαφρώς πιο θερμό από το βόρειο, κάτι που έρχεται σε αντίθεση με την κυρίαρχο κοσμολογικό μοντέλο που προβλέπει ότι το σύμπαν είναι ομοιόμορφο. Τέλος, η τρίτη ανωμαλία είναι ο εντοπισμός ενός απρόσμενα μεγάλου κρύου σημείου στον συμπαντικό χάρτη, το οποίο βρίσκεται στην κατεύθυνση του αστερισμού του Ηριδανού. Οι ανωτέρω ανωμαλίες θα αναγκάσουν τους επιστήμονες να αναθεωρήσουν τα θεωρητικά μοντέλα τους, αναζητώντας νέες εξηγήσεις.

    [08] Νέο πλαίσιο δασικής ανάπτυξης και δασοπροστασίας

    Ηχθεσινή μέρα,καθιερώθηκε από τον ΟΗΕ, το 1971, ως Παγκόσμια Ημέρα Δασοπονίας για να καταδείξει τη σημασία των δασών και την ανάγκη προστασίας τους.

    Προβλήματα όπως η λειψυδρία, η απερήμωση, η μείωση της βιοποικιλότητας, η ρύπανση της ατμόσφαιρας και το φαινόμενο του θερμοκηπίου, άπτονται άμεσα της καταστροφής ή της περιβαλλοντικής υποβάθμισης των δασών σε εθνικό, αλλά και παγκόσμιο επίπεδο.

    «Εκτός από ημέρα γιορτής, για όσους ασχολούνται με τα δάση, είναι και ημέρα σκέψης για όλους μας όσον αφορά την κατάσταση των δασικών οικοσυστημάτων και την κλιματική αλλαγή, τόσο σε τοπικό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο» επισήμανε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Σταύρος Καλαφάτης.

    Ξεκαθάρισε, δε, τη βούληση της κυβέρνησης «να προχωρήσει στη λήψη μέτρων δασικής πολιτικής που θα οργανώσουν με πιο αποτελεσματικό τρόπο τη δασική διοίκηση και θα διαμορφώσουν ένα ουσιαστικότερο πλαίσιο για τη δασική ανάπτυξη και τη δασοπροστασία».

    Ειδικότερα, ο κ. Καλαφάτης τόνισε ότι στόχος είναι η ανάπτυξη παραγωγικών δραστηριοτήτων, όπως η πιστοποιημένη υλοτομία, η οργανωμένη κτηνοτροφία, οι ήπιες μορφές τουρισμού και οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, χωρίς περιβαλλοντική επιβάρυνση και με έμφαση στη δημιουργία θέσεων εργασίας, ειδικά στις λιγότερο ανεπτυγμένες περιοχές της χώρας.

    «Η εθνική οικονομία θα έχει μακροπρόθεσμα όφελος αν συμπεριλαμβάνεται στο σχεδιασμό της χώρας η αειφορική διαχείριση των δασικών οικοσυστημάτων και του περιβάλλοντος γενικότερα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο αναπληρωτής υπουργός.

    Τόσο ΥΠΕΚΑ όσο και η Ειδική Γραμματεία Δασών, χρηματοδοτούν έργα προστασίας και ανάδειξης των δασών της χώρας, λαμβάνουν μέτρα για την καταπολέμηση της λαθροϋλοτομίας και τη διακίνηση παράνομα υλοτομημένης ξυλείας, ενώ, σύντομα πρόκειται να ολοκληρωθεί η κωδικοποίηση και ο εκσυγχρονισμός της δασικής νομοθεσίας.

    Τέλος, σχετικά με τον ρόλο της δασικής υπηρεσίας, ο κ. Καλαφάτης ανέφερε ότι διαχρονικά έχει δείξει σημαντικό κοινωνικό, οικονομικό και περιβαλλοντικό έργο, προσθέτοντας, πως επανειλημμένα στήριξε τις παραδασόβιες κοινωνίες, συνέβαλε στην ανάπτυξη των ευαίσθητων ορεινών περιοχών και διαχειρίστηκε αειφορικά τα δασικά οικοσυστήματα, τόσο ως πλουτοπαραγωγικό πόρο, όσο και ως πόρο αναψυχής.

    [09] Η ρύπανση από τα οχήματα στους δρόμους προκαλεί άσθμα στα παιδιά

    Μια νέα επιστημονική έρευνα, που πραγματοποιήθηκε σε δέκα ευρωπαϊκές πόλεις, κατέληξε στην εκτίμηση ότι το 14% των περιστατικών χρόνιου παιδικού άσθματος οφείλονται στην έκθεση των παιδιών στην ατμοσφαιρική ρύπανση, που προκαλείται από την κυκλοφορία των οχημάτων, ιδίως όσον αφορά όσα ζουν κοντά σε δρόμους με μεγάλη κίνηση.

    Το ποσοστό αυτό είναι συγκρίσιμο με τις επιπτώσεις του παθητικού καπνίσματος, στο οποίο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, αποδίδεται το 4% έως 18% των περιστατικών παιδικού άσθματος.

    Τα νέα ευρήματα, που δημοσιεύτηκαν στο ευρωπαϊκό πνευμονολογικό περιοδικό "European Respiratory Journal", έρχονται να αναδείξουν τη σημασία της καθαρής ατμόσφαιρας και την ανάγκη να βελτιωθεί η ποιότητά της στην Ευρώπη. Δεν είναι τυχαίο ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει χαρακτηρίσει το 2013 «Έτος Αέρα».

    Μέχρι τώρα, η ρύπανση από τα οχήματα θεωρείτο ότι απλώς πυροδοτεί τα οξεία συμπτώματα του άσθματος και ότι δεν ευθύνεται για περιπτώσεις χρόνιου άσθματος. Όμως, η νέα μελέτη, με επικεφαλής τη δρα Λάουρα Πέρεζ του Ελβετικού Ινστιτούτου Τροπικής και Δημόσιας Υγείας, δείχνει ότι οι τοξικές ουσίες που εκλύονται από τα οχήματα κατά μήκος των δρόμων όπου ζουν οι Ευρωπαίοι, σωρευτικά επιβαρύνουν τους πνεύμονες, με τελική συνέπεια την εμφάνιση άσθματος.

    «Η ρύπανση του αέρα ήταν ήδη γνωστό ότι πυροδοτεί συμπτώματα άσθματος, όμως είναι η πρώτη φορά που εκτιμήσαμε το ποσοστό των περιστατικών, τα οποία δεν θα είχαν συμβεί αν οι Ευρωπαίοι δεν είχαν εκτεθεί στη ρύπανση από το κυκλοφοριακό», επεσήμανε η Λάουρα Πέρεζ και τόνισε ότι τα νέα επιδημιολογικά στοιχεία πρέπει να ληφθούν υπόψη από τις αρμόδιες Αρχές για να ληφθούν τα ανάλογα μέτρα.

    Επιμέλεια: ΠαύλοςΔρακόπουλος

    [10] Εκατοντάδες Κύπριοι συγκεντρώνονται έξω από τη Βουλή που συνεδριάζει

    Εκαντοντάδες πολίτες, κυρίως εργαζόμενοι στη Λαϊκή Τράπεζα, που διαμαρτύρονται για τις εξελίξεις στην οικονομία, άρχισαν να συγκεντρώνονται κοντά στη Βουλή. Κρατούν πανό με συνθήματα κατά του μνημονίου και της απόφασης για αναδιάρθρωση της Λαϊκής Τράπεζας, ενώ η Αστυνομία έχει αποκλείσει το κτίριο του κοινοβουλίου.

    Η Ολομέλεια της Βουλής καλείται σήμερα να τοποθετηθεί επί των νομοσχεδίων με τις εναλλακτικές προτάσεις της κυβέρνησης, ύστερα από την απόρριψη της απόφασης του Eurogroup για «κούρεμα» των καταθέσεων.

    [11] Απορρίπτει το αίτημα για πρόωρες εκλογές η Τζούλια Γκίλαρντ

    Η πρωθυπουργόςτης Αυστραλίας,Τζούλια Γκίλαρντ, απέρριψε το αίτημα της αντιπολίτευσης για πρόωρες εκλογές και εξέφρασε την βεβαιότητά της πως ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Τόνι Αμποτ, δεν θα μπορέσει να υλοποιήσει την απειλή του. Δηλαδή, να καταψηφίσει την κυβέρνηση με τη βοήθεια των ανεξάρτητων βουλευτών για να γίνουν άμεσα εκλογές -και όχι στις 14 Σεπτεμβρίου όπως είναι προγραμματισμένες.

    Η αντιπολίτευση υποστηρίζει πως η κυβέρνηση σπαράσσεται από εμφύλιο πόλεμο και δεν ασχολείται με την διακυβέρνηση του έθνους.

    Ως γνωστόν η κ. Γκίλαρντ παραμένει πρωθυπουργός άνευ αντιπάλου μετά την απόφαση του πρώην πρωθυπουργού, Κέβιν Ραντ, να μην διεκδικήσει την πρωθυπουργία και την αρχηγία του Εργατικού Κόμματος. Το ερώτημα είναι μέχρι πότε;

    Η ίδια, ενθαρρυμένη από την αδυναμία του προκατόχου της, επιμένει ότι θα ηγηθεί του Εργατικού Κόμματος στις εθνικές εκλογές της 14ης Σεπτεμβρίου. Στελέχη των Εργατικών και της κυβέρνησης προειδοποιούν, όμως, ότι «το παιχνίδι της αρχηγίας δεν έχει λήξει» και ότι «το μέλλον της πρωθυπουργού θα κριθεί από τον προϋπολογισμό για το νέο οικονομικό έτος».

    Πάντως, η πρωθυπουργός δεν βγήκε αλώβητη από την ψηφοφορία της Πέμπτης. Ταπεινώθηκε επανειλημμένα στη Βουλή, με την απόρριψη των νομοσχεδίων για τα ΜΜΕ και την ψήφιση κατάθεσης ψήφου μη εμπιστοσύνης από την αξιωματική αντιπολίτευση.

    [12] Δημοτικές εκλογές στην ΠΓΔΜ, την Κυριακή

    Δημοτικές εκλογές, στη σκιά της έντονης αντιπαράθεσης μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, διεξάγονται μεθαύριο, Κυριακή 24 Μαρτίου, στην ΠΓΔΜ.

    Οι εκλογές διεξάγονται για την ανάδειξη νέων δημάρχων και δημοτικών συμβουλίων στους 81 δήμους της χώρας.

    Για να εκλεγεί κάποιος δήμαρχος από τον πρώτο γύρο πρέπει να συγκεντρώσει ποσοστό άνω του 50%. Σε διαφορετική περίπτωση θα διεξαχθεί δεύτερος γύρος ύστερα από δύο εβδομάδες (7 Απριλίου). Οι εκλογές για την ανάδειξη νέων δημοτικών συμβουλίων διεξάγονται σε ένα γύρο, στις 24 Μαρτίου.

    Το εκλογικό σώμα στην ΠΓΔΜ ανέρχεται σε 1.743.403 ψηφοφόρους.

    Η προεκλογική εκστρατεία, η οποία ολοκληρώνεται τα μεσάνυχτα, διεξάγεται σε υψηλούς τόνους, με συγκεντρώσεις κομμάτων στις οποίες μιλούν κυρίως οι αρχηγοί αυτών, οι οποίοι αλληλοκατηγορούνται για ζητήματα της κεντρικής πολιτικής σκηνής, ενώ οι αναφορές σε θέματα που απασχολούν τις τοπικές κοινωνίες είναι ελάχιστες.

    Τις εκλογές της Κυριακής θα επιτηρήσουν περίπου 400 ξένοι παρατηρητές, οι περισσότεροι από τον ΟΑΣΕ/ODIHR, καθώς και πάνω από 7.000 τοπικοί παρατηρητές.

    [13] Συναυλία Μ. Φαραντούρη και Τσαρλς Λόιντ στο Μητροπολιτικό Μουσείο Νέας Υόρκης

    Στο Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης στη Νέα Υόρκη, όπου σμίγουν οι κόσμοι και συνυπάρχουν οι πολιτισμοί, με φόντο τον ναό του Ντεντούρ στην αίθουσα του Αιγυπτιακού πολιτισμού, αντάμωσαν διαφορετικές μουσικές με συγγενικά ακούσματα, μέσα από την αναλλοίωτη φωνή της Μαρίας Φαραντούρη και το σαξόφωνο του διάσημου τζαζίστα Τσαρλς Λόιντ.

    Σε μια μοναδική παράσταση, με απαράμιλλη δυναμική και μπροστά σε ένα κοινό από καλλιτέχνες, δημοσιογράφους, ανθρώπους της νεοϋορκέζικης κουλτούρας, η Ελληνίδα τραγουδίστρια ερμήνευσε και το "Χρόνια Πολλά" για τα 75χρονα γενέθλια του εξαίρετου Αμερικανού μουσικού, ο οποίος επί σκηνής μίλησε με θαυμασμό για την Ελλάδα, την Ακρόπολη, το Ηρώδειο, για το αιώνιο φως της. Αναζητώντας ήχους και μελωδίες άλλων γλωσσών, ο γνωστός σαξοφωνίστας, φλαουτίστας και συνθέτης παρουσίασε πρώτα ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα της πολυετούς διαδρομής του. Στη συνέχεια, εμφανίστηκε στην σκηνή η μέτζο σοπράνο Αλίσια Χολ Μοράν, ερμηνεύοντας κομμάτια με αφρικανικά ακούσματα.

    Το μεγαλύτερο μέρος του προγράμματος ανήκε στην Φαραντούρη και τον Λόιντ. Μαζί τους και ο Σωκράτης Σινόπουλος, ο δεξιοτέχνης της ποντιακής λύρας, ο οποίος γεφύρωσε νότες και εποχές: την τζαζ με το βυζαντινό ύμνο, το Θεοδωράκη και τα δημοτικά μας τραγούδια. Στο πιάνο ήταν ο Τζέισον Μοράν, στο μπάσο ο Ρούμπεν Ρότζερς και στα ντραμς ο ΄Ερικ Χάρλαντ.

    Μετά τη συναυλία, η Μαρία Φαραντούρη μίλησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για τη «μοναδική αυτή εμπειρία, σε ένα τέτοιο σημαντικό χώρο», όπως ανέφερε, επισημαίνοντας: «δεν μπορούσα να φανταστώ πριν δέκα χρόνια, όταν γνώρισα τον Τσαρλς στο πανεπιστήμιο Σάντα Μπάρμπαρα, πως η γνωριμία αυτή θα εξελισσόταν σε μια τέτοια συνεργασία. Τότε, ένα φίλος του Ελληνοαμερικανός, που είναι χορηγός της έδρας νεοελληνικών σπουδών, τον κάλεσε και του είπε "έλα να ακούσεις μια Ελληνίδα τραγουδίστρια που τραγουδά Θεοδωράκη, νησιώτικα και ηπειρωτικά"».

    Εκτός από τη συναυλία στο Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης Νέας Υόρκης, η Μαρία Φαραντούρη και ο Τσαρλς Λόιντ θα εμφανιστούν σήμερα στο "Κένεντι Σέντερ", στην Ουάσιγκτον, ενώ πριν είχαν δώσει συναυλία στο Πρίνστον. Μετά την αμερικανική πρωτεύουσα, θα ταξιδέψουν για το Βέλγιο, τη Γαλλία και τη Μεγάλη Βρετανία. Επίσης, η Μ. Φαραντούρη τραγούδησε σε μια ομογενειακή εκδήλωση, στην πολιτιστική αίθουσα του Καθεδρικού Ναού της Αγίας Τριάδας στο Μανχάταν, μαζί με την Παιδική Χορωδία του ελληνικού σχολείου της κοινότητας.

    [14] Η FIFA "ανοίγει" ξανά τα "σύνορα" του Ιράκ για φιλοξενούμενες εθνικές ομάδες

    Η FIFA αποφάσισε να ανοίξει ξανά τα "σύνορα" του Ιράκ για τις φιλοξενούμενες εθνικές ομάδες.

    Την Πέμπτηη παγκόσμια ομοσπονδία αποφάσισε να επιτρέψει τη διεξαγωγή διεθνών αναμετρήσεων σε ιρακινό έδαφος, κάτι που είχε απαγορευθεί για λόγους ασφαλείας μετά από ένα ματς με την Ιορδανία τον Σεπτέμβριο του 2011.

    Πάντως, για τους προκριματικούς του παγκοσμίου κυπέλλου 2014, η έδρα της ομάδας θα εξακολουθήσει να είναι η Ντόχα του Κατάρ, όπως είχε δηλωθεί από την αρχή της διοργάνωσης. Αλλωστε, η συνέχεια είναι διαδικαστική για το Ιράκ, που βρίσκεται οκτώ βαθμούς πίσω από την Ιαπωνία στον Β΄ όμιλο της ασιατικής ζώνης.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 22 March 2013 - 8:30:26 UTC