Visit the Cyprus News Agency (CNA) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 13-03-20

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Λύση για βιώσιμο χρέος ζητούν οι Βρυξέλλες
  • [02] Έρευνα στο σπίτι της Λαγκάρντ για το σκάνδαλο Ταπί
  • [03] Ευ. Βενιζέλος: Μεγάλο ιστορικό σφάλμα η απόφαση του Eurogroup
  • [04] Δεν θα συνεδριάσει το απόγευμα η κυπριακή Βουλή
  • [05] Tηλεφωνική συνομιλία Αναστασιάδη - Ολάντ
  • [06] Συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις του Μ. Σαρρή στη Μόσχα
  • [07] Συνάντηση Κ. Χατζηδάκη - Α. Μίλερ
  • [08] Κύπρος: Εξετάζεται η επιβολή περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων
  • [09] Οι Βρυξέλλες θέλουν μια λύση η οποία να εγγυάται ένα βιώσιμο κυπριακό χρέος

  • [01] Λύση για βιώσιμο χρέος ζητούν οι Βρυξέλλες

    Η Λευκωσία πρέπει να παρουσιάσει μια λύση η οποία να εγγυάται τη βιωσιμότητα του χρέους της, το οποίο αναμένεται ότι θα φτάσει το 2020 στο 100% του ΑΕΠ της, σύμφωνα με τους όρους της συμφωνίας που συνήφθη το Σάββατο για το σχέδιο διάσωσης της χώρας, ανακοίνωσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

    Στο μεταξύ, σκληρή στάση τηρεί το κλιμάκιο της τρόικας, το οποίο από το πρωί έχει διαβουλεύσεις με κυβέρνηση, Κεντρική Τράπεζα και κόμματα.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, το κλιμάκιο της τρόικας φέρεται να απορρίπτει εναλλακτικές λύσεις, που της τέθηκαν από την κυπριακή κυβέρνηση.

    Ενδεικτικό του κλίματος είναι το γεγονός ότι μετά τη συνάντηση του κλιμακίου της τρόικας στη Βουλή οι βουλευτές- εκπρόσωποι των κομμάτων απέφυγαν να προβούν σε δηλώσεις.

    Στη συνάντηση συμμετείχαν ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, ο πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ Δημήτρης Συλλούρης, ο βουλευτής του ΔΗΚΟ και πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών Νικόλας Παπαδόπουλος, ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Γιώργος Λουκαΐδης, η βουλευτής της ΕΔΕΚ Ρούλα Μαυρονικόλα και ο βουλευτής των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης.

    Διαβάστε επίσης:

    Tηλεφωνική συνομιλία Αναστασιάδη - Ολάντ

    Α. Μέρκελ: "Λυπούμαι, αλλά σέβομαι" την απόφαση της Κύπρου

    Νέα πρόταση από το κλιμάκιο της τρόικας στην Κύπρο

    [02] Έρευνα στο σπίτι της Λαγκάρντ για το σκάνδαλο Ταπί

    Η γαλλική αστυνομία πραγματοποίησε "έφοδο" σήμερα το σπίτι της γενικής διευθύντριας του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ στο πλαίσιο της έρευνας για την πώληση της εταιρείας αθλητικών ειδών Adidas στην τράπεζα Credit Lyonnais.

    "Η κυρία Λαγκάρντ δεν έχει να κρύψει τίποτα", δήλωσε ο δικηγόρος της, Ιβ Ρεπικέ. "Η έρευνα αυτή θα βοηθήσει στην αποκάλυψη της αλήθειας, η οποία θα συμβάλει στο να απαλλαχθεί η πελάτισσά μου από την κατηγορία της διάπραξης οποιουδήποτε αδικήματος", πρόσθεσε.

    Η Λαγκάρντ, που ήταν υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας μεταξύ 2007-2011, μέχρι τον διορισμό της στο ΔΝΤ, είχε επιλέξει να προσφύγει στη διαιτησία για να τερματίσει την αντιδικία μεταξύ της τράπεζας και του επιχειρηματία Μπερνάρ Ταπί. Η υπόθεση έληξε με διακανονισμό, τον Ιούλιο του 2008, όταν η τράπεζα κλήθηκε να καταβάλει αποζημίωση ύψους 285 εκατομμυρίων ευρώ στον Γάλλο επιχειρηματία.

    Οι γαλλικές αρχές προσπαθούν να διαπιστώσουν εάν η Λαγκάρντ ενήργησε παράνομα όταν ενέκρινε τον διακανονισμό. Έρευνες έχουν γίνει επίσης στο σπίτι και στο γραφείο του πρώην γενικού γραμματέα της γαλλικής προεδρίας Κλοντ Γκεάν, στο σπίτι του Ταπί και σε εκείνο του Στεφάν Ρισάρ, του διευθυντή του γραφείου της Λαγκάρντ την εποχή των υπό εξέταση γεγονότων.

    [03] Ευ. Βενιζέλος: Μεγάλο ιστορικό σφάλμα η απόφαση του Eurogroup

    Η απόφαση του Eurogroup υπήρξε ένα μεγάλο ιστορικό σφάλμα, που οφείλεται στην παιδαριώδη, μυωπική, σχεδόν ερασιτεχνική και μονοδιάστατα οικονομική λογική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλος, μιλώντας στη Βουλή.

    Πρόσθεσε ότι οι διαφορές, Ελλάδας και Κύπρου είναι προφανείς, λόγω της μεγάλης απόστασης που χωρίζει τα απόλυτα δημοσιονομικά τους μεγέθη και η εκμετάλλευση των εξελίξεων στην Κύπρο από τον ΣΥΡΙΖΑ, για φθηνό αντιπολιτευτικό παιχνίδι, συνιστά κορυφαία εθνική ανευθυνότητα.

    [04] Δεν θα συνεδριάσει το απόγευμα η κυπριακή Βουλή

    Δεν υπάρχει ενδεχόμενο σύγκλησης της Ολομέλειας της Βουλής σήμερα, ανακοίνωσε ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής της Σωκράτης Σωκράτους.

    Όπως ανέφερε, δεν διαβιβάστηκαν στη Βουλή νομοσχέδια για να καταστεί δυνατή η εξέτασή τους και η σύγκληση εντός της ημέρας συνόδου της Ολομέλειας.

    Υπενθυμίζεται ότι στις 6 το απόγευμα θα συνέλθει το Υπουργικό Συμβούλιο.

    [05] Tηλεφωνική συνομιλία Αναστασιάδη - Ολάντ

    Τηλεφωνική επικοινωνία είχαν, το μεσημέρι, οι πρόεδροι της Κύπρου και της Γαλλίας, Νίκος Αναστασιάδης και Φρανσουά Ολάντ. Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Χρίστο Στυλιανίδη, η συζήτηση ήταν γόνιμη και εποικοδομητική.

    Ο Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης αναφέρθηκε στις προσπάθειες της κυπριακής κυβέρνησης για διαμόρφωση «σχεδίου Β» και ζήτησε τη στήριξη του Γάλλου Προέδρου στις προσπάθειες που καταβάλλονται, ώστε να εξασφαλιστεί μέρος του ποσού των 5,8 δισ. ευρώ, με ίδιους πόρους.

    Εξάλλου, ο κ. Στυλιανίδης διέψευσε τις πληροφορίες που φέρουν τη Λαϊκή Τράπεζα να έχει πωληθεί σε Ρώσους επενδυτές.

    Στις 6 το απόγευμα, ο κ. Αναστασιάδης θα προεδρεύσει συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου, ενώ δεν αποκλείεται και συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής για έγκριση νομοσχεδίων.

    [06] Συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις του Μ. Σαρρή στη Μόσχα

    Δεν κατέληξαν σε συμφωνία κατά τις διαβουλεύσεις τους, η Ρωσία και η Κύπρος, γι' αυτό και θα συνεχιστούν, αργότερα σήμερα και αύριο, δήλωσε στο εξειδικευμένο οικονομικό πρακτορείο Prime ενημερωμένη πηγή, με το πέρας των συνομιλιών του Κύπριου υπουργού Οικονομικών, Μ. Σαρρή με τον αντιπρόεδρο της ρωσικής κυβέρνησης Ίγκορ Σουβάλοφ.

    «Οι συνομιλίες θα συνεχιστούν σήμερα και αύριο, προς το παρόν δεν έχουν επιτευχθεί συγκεκριμένα αποτελέσματα» ανέφερε η πηγή, αρνούμενη αναφερθεί σε οποιαδήποτε λεπτομέρεια.

    Επιπλέον, αρνήθηκαν να σχολιάσουν τις εξελίξεις τόσο το γραφείο του αντιπροέδρου της ρωσικής κυβέρνησης όσο και μέλη της συνοδείας του Μ. Σαρρή, τα οποία είπαν ότι όσο διαρκούν οι συνομιλίες ο Κύπριος υπουργός δεν θα έχει επαφές με ΜΜΕ και δημοσιογράφους.

    Το μόνο που κατέστη δυνατό να επιβεβαιωθεί είναι ότι ο κ. Σαρρής ανέβαλε την προγραμματισμένη για αύριο αναχώρησή του από τη Μόσχα.

    Ερωτηθείς, νωρίτερα, εάν υπάρξει συνάντηση του Ρώσου Προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν με τον Κύπριο υπουργό, ο εκπρόσωπος Τύπου του Ρώσου ηγέτη, Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι παρόμοια συνάντηση δεν υπάρχει στο πρόγραμμα του Προέδρου της χώρας.

    [07] Συνάντηση Κ. Χατζηδάκη - Α. Μίλερ

    Ολοκληρώθηκε η συνάντηση του ισχυρού άντρα της Gazprom Αλεξέι Μίλερ με τον υπουργό Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη.

    Αντικείμενο της συζήτησης ήταν ο διαγωνισμός για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ, θέμα για το οποίο ο κ. Μίλερ είχε προγραμματισμένο ραντεβού στη σημερινή του ατζέντα και με τον διευθύνοντα σύμβουλο του ΤΑΙΠΕΔ Γιάννη Εμίρη.

    [08] Κύπρος: Εξετάζεται η επιβολή περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων

    Η κυβέρνηση της Κύπρου εξετάζει την επιβολή περιορισμών στις κινήσεις κεφαλαίων για την περίπτωση που επιτρέψει να ανοίξουν εκ νέου αύριο οι τράπεζες στη χώρα, δήλωσε κυβερνητικός αξιωματούχος που ζήτησε να μην κατονομαστεί στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

    «Αυτή τη στιγμή το ζήτημα είναι εάν και πώς θα ξανανοίξουν οι τράπεζες αύριο. Εξετάζονται περιορισμοί στις (κινήσεις) κεφαλαίων», ανέφερε ο αξιωματούχος αυτός σε σύντομο μήνυμα κειμένου.

    [09] Οι Βρυξέλλες θέλουν μια λύση η οποία να εγγυάται ένα βιώσιμο κυπριακό χρέος

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε σήμερα ότι η Λευκωσία πρέπει να παρουσιάσει μια λύση η οποία να εγγυάται τη βιωσιμότητα του χρέους της, το οποίο αναμένεται ότι θα φτάσει το 2020 στο 100% του ΑΕΠ της, σύμφωνα με τους όρους της συμφωνίας που συνήφθη το Σάββατο για το σχέδιο διάσωσης της χώρας.

    "Έγκειται πλέον στις κυπριακές αρχές να παρουσιάσουν μια λύση η οποία να σέβεται το κριτήριο της βιωσιμότητας του χρέους", δήλωσε ο Ολιβιέ Μπαϊγί, εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, διαβάζοντας μια ανακοίνωση του εκτελεστικού οργάνου της ΕΕ.

    "Οι αποφάσεις λαμβάνονται από τα κράτη μέλη και καμιά απόφαση δεν μπορεί να ληφθεί χωρίς τη συνεργασία τους, της Κύπρου περιλαμβανομένης", πρόσθεσε ο Μπαϊγί συνεχίζοντας την ανάγνωση της ανακοίνωσης.

    Ο ίδιος δήλωσε πως η Επιτροπή κατέστησε σαφές ότι θα δεχόταν μια εναλλακτική επιλογή που να μην περιλαμβάνει την επιβολή τέλους για τις καταθέσεις κάτω των 100.000 ευρώ, ωστόσο πρόσθεσε: "Οι κυπριακές αρχές δεν αποδέχονται ένα τέτοιο εναλλακτικό σενάριο".


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 20 March 2013 - 14:30:23 UTC