Browse through our Interesting Nodes of EU Member Governments, Politics & Mass Media Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 13-03-20

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνάντηση Αναστασιάδη- τρόικας μετά το κυπριακό "όχι" στο "κούρεμα"
  • [02] Συντονίστε τα ρολόγια σας: Έρχεται η άνοιξη!
  • [03] Δέκα χρόνια δράσης του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Πάρνηθας
  • [04] Αριστερή Πρωτοβουλία ΠΑΣΟΚ: "Τελικά δεν υπήρχαν και δεν υπάρχουν μονόδρομοι"
  • [05] Γ. Άσμουσεν : Η ΕΚΤ προσφέρει ρευστότητα μόνο σε φερέγγυες τράπεζες
  • [06] Ο Ομπάμα επανέλαβε την πάγια δέσμευση ως προς την ασφάλεια του Ισραήλ
  • [07] Κεδίκογλου: Η κατάσταση στην Κύπρο δεν προσφέρεται για μικροκομματικά παιχνίδια
  • [08] Καταθέτει στην Προανακριτική η Μ. Παντελή- Eμφανίζεται στη λίστα Λαγκάρντ με 550 εκατ. δολάρια
  • [09] Στη Βουλή οι εργαζόμενοι των ασφαλιστικών ταμείων
  • [10] Πρέπει να είμαστε "εξαιρετικά προσεκτικοί" όταν επιβάλλουμε λιτότητα, λέει ο Τρισέ
  • [11] Κύπρος: Άρχισε η έρευνα για το νομικό πλαίσιο αναφορικά με το ξέπλυμα χρήματος
  • [12] Η ευρωζώνη θα συνεδριάσει ταχέως αν η Κύπρος παρουσιάσει εναλλακτική επιλογή, δηλώνει ευρωπαϊκή πηγή
  • [13] Το επενδυτικό ταμείο PIMCO μείωσε τις τοποθετήσεις του σε ευρώ
  • [14] Α. Μέρκελ: "Λυπούμαι, αλλά σέβομαι" την απόφαση της Κύπρου
  • [15] Ως «απόλυτο χάος» εκτιμά την κατάσταση στην ΕΕ ο Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ

  • [01] Συνάντηση Αναστασιάδη- τρόικας μετά το κυπριακό "όχι" στο "κούρεμα"

    Πραγματοποιήθηκε στη Λευκωσίασυνάντηση του προέδρουΝ.Αναστασιάδη με την αντιπροσωπεία της τρόικας, την πρώτη μετά την απόρριψη της απόφασης του Eurogroup από την κυπριακή Βουλή. Προηγήθηκε δίωρη σύσκεψη του Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη με τους αρχηγούς των κομμάτων.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν αναμένεται να ανοίξουν αύριο οι τράπεζες έστω και αν υπάρξει κατάληξη σε «σχέδιο Β», λαμβανομένου υπόψη ότι χρειάζεται χρόνος για την προώθηση ενός τέτοιου σχεδίου.

    Στο μεταξύ, τηλεφωνική επικοινωνία με τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ αναμένεται να έχει, αργότερα, ο πρόεδρος Αναστασιάδης. Την επικοινωνία φέρεται να έχει ζητήσει ο ίδιος ο κ. Ολάντ.

    Πρόταση Λιλλήκα για δάνειο από τη Ρωσία

    Η πρόταση του πρώην υπουργού Εξωτερικών και υποψηφίου στις προεδρικές εκλογές, Γιώργου Λιλλήκα, για ρωσικό δάνειο και επενδύσεις για το φυσικό αέριο στην Κύπρο ενδέχεται να αποτελέσει τη βάση των διαπραγματεύσεων Λευκωσίας και Μόσχας, με στόχο την εξεύρεση των απαιτούμενων οικονομικών πόρων.

    Αυτό αναφέρεται σε επιστολή του πρώτου αναπληρωτή προέδρου της Επιτροπής Οικονομικής Πολιτικής της Κρατικής Ομοσπονδιακής Δούμας, Μιχαήλ Εμελιάνοφ προς τον κύριο Λιλλήκα, ο οποίος ενημέρωσε τηλεφωνικώς τον Πρόεδρο Αναστασιάδη.

    Η πρόταση Λιλλήκα, προβλέπει ρωσικό δάνειο προς την Κυπριακή Δημοκρατία, ύψους πέντε έως δέκα δισεκατομμυρίων ευρώ, με επιτόκιο 2,5 έως 3%, ετησίως, απόκτηση μετοχών ή συμμετοχή της Ρωσίας στην προσπάθεια ανακεφαλαιοποίησης της Λαϊκής Τράπεζας ή και της Τράπεζας Κύπρου.

    Σε αντάλλαγμα, η κυπριακή κυβέρνηση θα προσφέρει την ευκαιρία σε ρωσική εταιρεία να συμμετάσχει στην ανάπτυξη και την παραγωγή σε τμήμα του κοιτάσματος φυσικού αερίου στην κυπριακή ΑΟΖ.

    Η πρόταση προβλέπει, επιπλέον, την επένδυση από ρωσικά κεφάλαια σε ποσοστό 20 έως 30%, στην ενεργειακή υποδομή της Κύπρου, όπως σε αγωγούς και εγκαταστάσεις υγροποιημένου φυσικού αερίου.

    Διαβάστε επίσης:

    Α. Μέρκελ: "Λυπούμαι, αλλά σέβομαι" την απόφαση της Κύπρου

    [02] Συντονίστε τα ρολόγια σας: Έρχεται η άνοιξη!

    Στη μία το μεσημέρι (συγκεκριμένα στις 13:02 ώρα Ελλάδας ή 11:02 ώρα Γκρίνουιτς) της Τετάρτης 20 Μαρτίου αρχίζει και επίσημα η Άνοιξη του 2013 στο βόρειο ημισφαίριο, στο οποίο ανήκει και η χώρα μας.

    Η αρχή της άνοιξης, από αστρονομική πλευρά, συμπίπτει με την εαρινή ισημερία, όταν η διάρκεια της ημέρας και της νύχτας είναι ίσες. Μετά τις 20 Μαρτίου οι ημέρες θα μεγαλώνουν σταδιακά, ώσπου να φθάσουν στο αποκορύφωμά τους φέτος κατά το θερινό ηλιοστάσιο στις 21 Ιουνίου.

    Τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι στον 20ό αιώνα η 21η Μαρτίου ήταν μάλλον η εξαίρεση παρά ο κανόνας ως η πρώτη μέρα της άνοιξης. Η εαρινή ισημερία έλαβε χώρα στις 21 Μαρτίου μόνο κατά τα 36 από τα 100 έτη του προηγούμενου αιώνα, σύμφωνα με το Space.com.

    Στην Ευρώπη, η τελευταία φορά που η άνοιξη ξεκίνησε στις 21 Μαρτίου, ήταν το 2007 και κάτι τέτοιο δεν θα ξανασυμβεί έως το έτος 2102.

    Υπάρχουν διάφοροι αστρονομικοί λόγοι που η άνοιξη δεν έχει σταθερή ημερομηνία εκκίνησης και οι εποχές δεν έχουν ίδια διάρκεια ούτε μεταξύ τους, ούτε οι ίδιες διαχρονικά. Έτσι, σήμερα, στο βόρειο ημισφαίριο ο χειμώνας διαρκεί 88,99 μέρες (λιγότερες από όλες τις εποχές), η άνοιξη 92,76 μέρες, το καλοκαίρι 93,65 μέρες (περισσότερες από όλες τις εποχές) και το φθινόπωρο 89,84 μέρες. Αθροιστικά, οι ζεστές μέρες του έτους (άνοιξη και καλοκαίρι) είναι περίπου 7,5 μέρες περισσότερες από τις ψυχρές (φθινόπωρο και χειμώνας).

    Ήδη η διάρκεια της άνοιξης μειώνεται περίπου με ρυθμό ενός λεπτού ανά έτος, ενώ ο χειμώνας μειώνεται κατά περίπου μισό λεπτό ετησίως. Αντίστροφα, η διάρκεια του καλοκαιριού μεγαλώνει με ετήσιο ρυθμό ενός λεπτού (αυτό που χάνει η άνοιξη), ενώ του φθινοπώρου αυξάνει κατά μισό λεπτό (αυτό που χάνει ο χειμώνας). Το έτος 3500 περίπου, εκτιμάται ότι η διάρκεια του χειμώνα θα έχει φθάσει στο μικρότερο δυνατό σημείο (88,71 μέρες).

    [03] Δέκα χρόνια δράσης του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Πάρνηθας

    Πεντέμισι χρόνια μετά την πυρκαγιά στην Πάρνηθα, η αποκατάσταση του βουνού προχωράει με σημαντικά αποτελέσματα, όμως αρκετές περιβαλλοντικές επιπτώσεις παραμένουν, όπως σε νερά πηγών του βουνού, και αντιμετωπίζονται χάρη στη συστηματική δουλειά του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Πάρνηθας (ΦΔΕΔΠ), του Δασαρχείου και εθελοντών.

    Την Πέμπτη, 21 Μαρτίου ο ΦΔΕΔΠ οργανώνει ημερίδα για τα 10 χρόνια λειτουργίας του φορέα, όπου θα γίνει απολογισμός των δράσεων, συζήτηση για το μέλλον του ελατοδάσους της Πάρνηθας και την κλιματική αλλαγή, τον πληθυσμό των ελαφιών στο βουνό, καθώς και για τα προγράμματα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης.

    Η δασολόγος του ΦΔΕΔΠ, Βασιλική Δαλακούρα, εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ τις αρμοδιότητες, αλλά και τις πρωτοβουλίες του φορέα που έχουν να κάνουν με αντιπλημμυρικά έργα, σήμανση, υδατολογικές αναλύσεις, πυρασφάλεια, μέχρι έρευνες για τη χλωρίδα και την πανίδα του βουνού.

    Από τη φωτιά του 2007 άρχισαν τα έργα αποκατάστασης του εθνικού δρυμού, λέει η κ. Δαλακούρα. Ήδη στις αρχές του Οκτώβρη του 2007 είχαν τελειώσει οι πρώτες αντιδιαβρωτικές και αντιπλημμυρικές εργασίες, οι οποίες συντηρούνται και επεκτείνονται όπου χρειάζονται και σήμερα. Από την άνοιξη του 2008 ξεκίνησε η αποκατάσταση της βλάστησης. Επίσης, κατασκευάστηκε δασικό φυτώριο, που περιλαμβάνει φυτευτικό υλικό για τις αναδασώσεις, οι οποίες πραγματοποιούνται σύμφωνα με το πρόγραμμα που έχει καταρτισθεί μέχρι τώρα, αναφέρει η κ. Δαλακούρα.

    Ο φορέας έχει τοποθετήσει ξύλινους πίνακες σε κάθε είσοδο και δρόμο σε όλο τον ορεινό όγκο που περιλαμβάνουν χάρτες, κατευθύνσεις, τον κανονισμό λειτουργίας του δρυμού, και άλλες πληροφορίες. Επίσης κάθε χρόνο συντηρεί τους δασικούς δρόμους και τις αντιπυρικές ζώνες.

    Από το 2008 διενεργούνται μικροβιολογικές αναλύσεις υδάτων των πηγών επειδή, επισημαίνει η κ. Δαλακούρα, λόγω της τέφρας, πέρασαν διάφορες ουσίες στον υδροφόρο ορίζοντα και μεταφέρθηκαν στις πηγές. Σε κάποιες πηγές το νερό θεωρήθηκε ακατάλληλο, σε άλλες οριακό, σε άλλες παραμένει πόσιμο. Ούτως ή άλλως, δυο φορές το χρόνο τα νερά αναλύονται και κοινοποιούνται τα ευρήματα. Τεχνικά έργα, όπως «εξυγίανση των πηγών» προχώρησαν επίσης μετά την πυρκαγιά, όπου για την αποφυγή μόλυνσης του νερού, ανακατασκευάστηκαν οι πηγές με καινούργιες σωληνώσεις και φρεάτια

    Υδατοδεξαμενές 25 τόνων τοποθετήθηκαν σε καίρια σημεία στην Πάρνηθα, με εύκολη πρόσβαση για τα πυροσβεστικά οχήματα. Επίσης, λειτουργούν και μεγάλες δεξαμενές χωρητικότητας 40 τόνων, σαν λίμνες, όπου μπορούν και ανεφοδιάζονται τα ελικόπτερα. Κατασκευάστηκαν δώδεκα πυροφυλάκεια σε κορφές του βουνού σε πρωτεύοντα σημεία, τα οποία μένουν ανοιχτά επί 24ώρου, επανδρωμένα με υπαλλήλους και εθελοντές.

    Μια από τις αρμοδιότητες του φορέα, είναι η αναφορά στις υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την κατάσταση των προστατευόμενων ειδών, πράγμα που επιτυγχάνεται με μελέτες που γίνονται σε συνεργασία με το Εθνικό Ίδρυμα Αγροτικής Έρευνας (ΕΘΙΑΓΕ) και τα Πανεπιστήμια της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Εκτός όμως από τα παραπάνω, ο Φορέας Διαχείρισης έχει πάρει δικές του πρωτοβουλίες, όπως από πέρσι που ξεκίνησε η παρακολούθηση του κόκκινου ελαφιού (καταμέτρηση πληθυσμού, καταλληλότητα βιότοπου, κίνδυνοι κλπ), ενώ φέτος εγκαινιάστηκε πρόγραμμα παρακολούθησης για την ελάτη.

    [04] Αριστερή Πρωτοβουλία ΠΑΣΟΚ: "Τελικά δεν υπήρχαν και δεν υπάρχουν μονόδρομοι"

    Το μήνυμα ότι «τελικά δεν υπήρχαν και δεν υπάρχουν μονόδρομοι» υποστηρίζει η Αριστερή Πρωτοβουλία του ΠΑΣΟΚ ότι προκύπτει από το χθεσινό «όχι» της Κυπριακής Βουλής.

    Σε ανακοίνωσή της σημειώνει ότι πρόκειται για «μήνυμα απέναντι σε όσους με πάθος υπερασπίζονται τις λογικές των "μονόδρομων" και της αποδοχής των εκβιαστικών διλημμάτων» και επισημαίνει ότι η Αριστερή Πρωτοβουλία από το 2010 «υποστήριξε σθεναρά την άποψη ότι δεν υπάρχει ο μονόδρομος του εκβιασμού».

    Παράλληλα, υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση πως «η μεγάλη διαφορά» ανάμεσα στην περίπτωση της Κύπρου και στην περίπτωση της Ελλάδας, είναι ότι στη μεν πρώτη «η απόφαση της Βουλής ταυτίστηκε πλήρως με τις διαθέσεις και τη θέληση του λαού της», ενώ στη δεύτερη «οι πολιτικοί αποφάσισαν, ενάντια στη θέληση ενός ολόκληρου λαού, αποδεχόμενοι έτσι για τους Έλληνες τον ρόλο του πειραματόζωου της Ευρώπης».

    «Είναι προτιμότερο οι «Γκαουλάϊτερ» της Ευρώπης να εκφράζουν τη λύπη τους για τις αποφάσεις ενός λαού, από το να χαϊδεύουν την πλάτη ανιστόρητων υποτακτικών τους» καταλήγει η Αριστερή Πρωτοβουλία, εκφράζοντας ταυτόχρονα τη συμπαράστασή της στον αγώνα του κυπριακού λαού.

    [05] Γ. Άσμουσεν : Η ΕΚΤ προσφέρει ρευστότητα μόνο σε φερέγγυες τράπεζες

    Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ουδέποτε απαίτησε να φορολογηθούν οι μικρές καταθέσεις στις κυπριακές τράπεζες, επαναλαμβάνει το στέλεχος της ΕΚΤ Γιεργκ 'Ασμουσεν και τονίζει ότι οι τράπεζες στην Κύπρο δεν είναι φερέγγυες εάν δεν ανακεφαλαιοποιηθούν σύντομα. Διευκρινίζει δε, ότι η ΕΚΤ μπορεί να προσφέρει ρευστότητα μόνο σε φερέγγυα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

    «Η ΕΚΤ ήταν πάντα κάτι περισσότερο από ανοιχτή στην προοπτική, οι μικρές καταθέσεις να φορολογηθούν λιγότερο ή και καθόλου και το βάρος να πέσει στις μεγαλύτερες καταθέσεις. Για μας το σημαντικό ήταν να υπάρχει το ποσό το οποίο θα εξασφαλίζει τη βιωσιμότητα του χρέους για το μέλλον», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Γερμανός τραπεζίτης, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "Die Zeit".

    «Δεν απειλήσαμε με διακοπή της ρευστότητας. Απλώς επισημάναμε ως γεγονός ότι μπορούμε να προσφέρουμε ρευστότητα έκτακτης ανάγκης μόνο σε φερέγγυες τράπεζες και ότι η φερεγγυότητα των κυπριακών τραπεζών δεν μπορεί να θεωρηθεί δεδομένη, αν δεν συμφωνηθεί σύντομα ένα πρόγραμμα βοήθειας το οποίο θα επιτρέπει γρήγορη ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού τομέα», επισημαίνει ο κ. 'Ασμουσεν και αναφέρει, για μια ακόμα φορά, ότι καμιά χώρα της Ευρωζώνης δεν αντιμετωπίζει κρίση στον τραπεζικό της τομέα συγκρίσιμη με αυτήν της Κύπρου.

    «Αυτό σημαίνει ότι καμία άλλη χώρα δεν θα χρειαστεί ανάλογο πρόγραμμα» επισημαίνει.

    [06] Ο Ομπάμα επανέλαβε την πάγια δέσμευση ως προς την ασφάλεια του Ισραήλ

    Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα επαναδιατύπωσε σήμερα την "πάγια δέσμευση" της χώρας του ως προς την ασφάλεια του Ισραήλ, καθώς και την ελπίδα η ειρήνη να έρθει στους αγίους τόπους, αμέσως μετά την άφιξή του στο Τελ Αβίβ, για την πρώτη επίσημη επίσκεψη στο εβραϊκό κράτος.

    Ο πρόεδρος Ομπάμα άρχισε το ταξίδι αυτό στο Ισραήλ δηλώνοντας ότι οι ΗΠΑ "είναι περήφανες που είναι ο ισχυρότερος σύμμαχος του Ισραήλ".

    "Βλέπω την επίσκεψη αυτή σαν μια ευκαιρία για να επιβεβαιώσω τον άρρηκτο δεσμό μεταξύ των δύο κρατών μας, για να επαναλάβω την πάγια δέσμευση της Αμερικής ως προς την ασφάλεια του Ισραήλ, να μιλήσω απευθείας με τον ισραηλινό λαό και τους γείτονές σας", δήλωσε κατά την τελετή υποδοχής του στο αεροδρόμιο του Τελ Αβίβ.

    "Είμαι πεπεισμένος όταν δηλώνω πως η συμμαχία μας είναι αιώνια, αυτό ισχύει για πάντα", είπε ο αμερικανός πρόεδρος. "Είμαστε μαζί, αλληλέγγυοι, γιατί η ειρήνη πρέπει να έρθει στους αγίους τόπους. Ακόμη κι αν διακρίνουμε τις δυσκολίες, ποτέ δεν θα χάσουμε το στόχο του οράματος ενός Ισραήλ να υπάρχει εν ειρήνη με τους άραβες γείτονές του", κυρίως τους Παλαιστίνιους, πρόσθεσε. Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου ευχαρίστησε τον Ομπάμα για τη "στήριξή του στο δικαίωμα ύπαρξης του Ισραήλ", κατά την έναρξη μιας ιστορικής επίσκεψης του αμερικανού προέδρου.

    "Σας ευχαριστώ που υποστηρίζετε ξεκάθαρα το δικαίωμα ύπαρξης του Ισραήλ, το κυρίαρχο δικαίωμα του Ισραήλ στην άμυνά του κατά οιασδήποτε απειλής, που στέκεστε στο πλευρό του Ισραήλ αυτή τη στιγμή της ιστορικής αλλαγής στη Μέση Ανατολή", τόνισε στη σύντομη ομιλία του στο αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν. Ο πρόεδρος Πέρες, από την πλευρά του, χαιρέτισε την "ακλόνητη υποστήριξη" του αμερικανού ομολόγου του στο Ισραήλ, όταν τον υποδέχτηκε στο αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν. "Σε καιρό ειρήνης, σε καιρό πολέμου, η υποστήριξή σας στο Ισραήλ είναι ακλόνητη", τόνισε ο Πέρες χαρακτηρίζοντας τον αμερικανό πρόεδρο "εξαίρετο παγκόσμιο ηγέτη".

    [07] Κεδίκογλου: Η κατάσταση στην Κύπρο δεν προσφέρεται για μικροκομματικά παιχνίδια

    Η κατάσταση στην Κύπρο «δεν προσφέρεται για μικροκομματικά παιχνίδια» δήλωσε, σε συνέντευξή του στη τηλεόραση του ΑΝΤ1, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σ. Κεδίκογλου. Τόνισε μάλιστα ότι η Αθήνα συμπαραστέκεται στην Κύπρο: «Στηρίξαμε την Κύπρο, όπως στηρίξαμε και την απόφαση της στο Eurogroup, έτσι στηρίζουμε και τη χθεσινή απόφαση της Κυπριακής Βουλής» είπε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας ωστόσο ότι πρέπει να δούμε το plan B [..] «Πρέπει να βρεθεί λύση».

    Ειδικότερα για τη στάση της Αθήνας κατά την τελευταία συνεδρίαση της Ευρωομάδας ο κ. Κεδίκογλου σημείωσε ότι «Στις δύο τα ξημερώματα, Παρασκευή προς Σάββατο, βγήκαν από τη Σύνοδο του Eurogroup οι τρεις θεσμικοί, δηλαδή, ο κ. Ντάισελμπλουμ, η κ. Λαγκάρντ και ο κ. Ντράγκι. Είχαν συνάντηση με τον κ. Αναστασιάδη, συμφώνησαν και μετά αυτή τη συμφωνία ήρθαν οι τρεις και την παρουσίασαν στους υπουργούς Οικονομικών. Την ψήφισε ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου. Φυσικό ήταν η Ελλάδα να στηρίξει, ο υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας να στηρίξει την απόφαση της Κύπρου. Έτσι έχουν τα πράγματα».

    [08] Καταθέτει στην Προανακριτική η Μ. Παντελή- Eμφανίζεται στη λίστα Λαγκάρντ με 550 εκατ. δολάρια

    Η Μαρία Παντελή, το όνομα της οποίας εμφανίζεται στη λίστα Λαγκάρντ με έναν λογαριασμό ύψους 550 εκατ. δολαρίων, καταθέτει, από τις 11 το πρωί, στην Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής, που διερευνά τυχόν ποινικές ευθύνες του πρώην υπουργού Οικονομικών, Γιώργου Παπακωνσταντίνου.

    Σημειώνεται ότι ο πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ Γιάννης Καπελέρης, είχε αναφέρει στην κατάθεσή του ότι το όνομα της Μαρίας Παντελή υπήρχε στην αρχική λίστα με τα δέκα ονόματα που του παρέδωσε ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, στην Προανακριτική Επιτροπή η κ. Παντελή επαναλαμβάνει όσα είχε καταθέσει και στους οικονομικούς εισαγγελείς, δηλαδή ότι ήταν υπάλληλος στο γραφείο του επιχειρηματία, Σάμπι Μιωνή και με την ιδιότητα αυτή διαχειριζόταν τα κεφάλαια της εταιρίας. Ξεκίνησε -όπως φέρεται να είπε- να εργάζεται στην εταιρία του Σ. Μιωνή το 2006, από όπου αποχώρησε το 2009, όταν η εταιρία πέρασε στον όμιλο του Γ. Λάτση.

    Ακόμα, η κ. Παντελή αρνήθηκε σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ότι γνώριζε οποιαδήποτε εμπλοκή πολιτικών προσώπων στα διάφορα funds που διαχειριζόταν η εταιρία του κ. Μιωνή, ενώ υποστήριξε ότι ποτέ οι τραπεζικοί λογαριασμοί της εταιρίας δεν είχαν περάσει σε ελληνικές τράπεζες για να επιβληθεί η νόμιμη φορολόγησή τους.

    [09] Στη Βουλή οι εργαζόμενοι των ασφαλιστικών ταμείων

    Πορεία προς τη Βουλή πραγματοποίησαν εκατοντάδες εργαζόμενοι των ασφαλιστικών ταμείων οι οποίοι νωρίτερα το μεσημέρι είχαν συγκεντρωθεί στην είσοδο του Υπουργείου Εργασίας.

    Οι συγκεντρωμένοι βρίσκονται αυτή την ώρα μπροστά στο Κοινοβούλιο και αντιπροσωπεία τους θα παραδώσει ψήφισμα στο προεδρείο της Βουλής.

    Η κυκλοφορία στην Οδό Σταδίου έχει αποκατασταθεί.

    [10] Πρέπει να είμαστε "εξαιρετικά προσεκτικοί" όταν επιβάλλουμε λιτότητα, λέει ο Τρισέ

    Ο πρώην επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν-Κλοντ Τρισέ δήλωσε σήμερα πως οι ευρωπαίοι ηγέτες πρέπει να είναι "εξαιρετικά προσεκτικοί" όταν επιβάλλουν θεραπείες λιτότητας, μετά την απόρριψη του σχεδίου για την Κύπρο από το κυπριακό κοινοβούλιο.

    "Πρέπει να είμαστε εξαιρετικά επιφυλακτικοί και προσεκτικοί" όταν είναι να ζητήσουμε θυσίες από τον ιδιωτικό τομέα στο πλαίσιο ενός εθνικού σχεδίου διάσωσης, δήλωσε ο Τρισέ προς την εφημερίδα "Ουόλ Στριτ Τζέρναλ" στο περιθώριο ενός συνεδρίου στο Χονγκ Κονγκ.

    "Όμως λαμβανομένης υπόψη της εξαιρετικής ιδιαιτερότητας της Κύπρου (...), πιστεύω πως όποια κι αν είναι η λύση που θα επικρατήσει, μια μετάδοση θα ήταν αδικαιολόγητη", δήλωσε ο Τρισέ υπογραμμίζοντας πως η έκθεση των κυπριακών τραπεζών αντιπροσωπεύει σχεδόν επτά φορές το ΑΕΠ της χώρας.

    Παρά τις δυσκολίες των Βρυξελλών να βρουν μια συναίνεση με τη Λευκωσία, "η βούληση της διεθνούς κοινότητας να βοηθήσει (την Κύπρο) είναι προφανής και είμαι πεισμένος για την ικανότητά τους να βρουν μια κατάλληλη λύση", δήλωσε ακόμη ο Ζαν-Κλοντ Τρισέ.

    [11] Κύπρος: Άρχισε η έρευνα για το νομικό πλαίσιο αναφορικά με το ξέπλυμα χρήματος

    Συνάντηση με κλιμάκιο της Επιτροπής Moneyval του Συμβουλίου της Ευρώπης, η οποία διενεργεί αξιολόγηση του κυπριακού νομικού πλαισίου κατά του ξεπλύματος βρόμικου χρήματος, είχε σήμερα ο Έφορος Εταιρειών Σπύρος Κόκκινος.

    Η συνάντηση κράτησε δύο ώρες και ο κ. Κόκκινος ανέφερε ότι ενημέρωσε το κλιμάκιο της Moneyval για τη διαδικασία εγγραφής εταιρείας στο μητρώο του Εφόρου, αλλά και όλες τις διαδικασίες που ακολουθούνται. Είπε επίσης ότι δόθηκαν στατιστικά στοιχεία και θα δοθούν και άλλα.

    Ο κ. Κόκκινος έδωσε ως παράδειγμα το πόσες εγγεγραμμένες εταιρείες υπάρχουν στο μητρώο του Εφόρου, πόσα πιστοποιητικά εκδίδονται, πόσος χρόνος χρειάζεται για να εκδοθούν, πόσες εταιρείες καθυστερούν να υποβάλουν λογαριασμούς και ετήσιες εκθέσεις.

    Σε ερώτηση για το πόσες εταιρείες έφυγαν από την Κύπρο το τελευταίο διάστημα, ο κ. Κοκκινός είπε ότι δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής στατιστικά στοιχεία.

    [12] Η ευρωζώνη θα συνεδριάσει ταχέως αν η Κύπρος παρουσιάσει εναλλακτική επιλογή, δηλώνει ευρωπαϊκή πηγή

    Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα συνεδριάσουν ταχέως, αν η Κύπρος διατυπώσει συγκεκριμένες προτάσεις για τη διόρθωση του σχεδίου διάσωσής της, το οποίο περιλαμβάνει ένα έκτακτο και πολύ αμφιλεγόμενο τέλος επί των τραπεζικών καταθέσεων, κάτι που η χώρα δεν είναι πιθανόν να κάνει εντός της ημέρας, δήλωσε σήμερα προς το Γαλλικό Πρακτορείο μια υψηλόβαθμη ευρωπαϊκή πηγή.

    "Δεν γνωρίζουμε πότε οι κυπριακές αρχές θα βάλουν μια πρόταση στο τραπέζι. Πιθανόν όχι σήμερα", δήλωσε η πηγή αυτή. "Η ευρωζώνη θα συνεδριάσει αυτή την εβδομάδα αποκλειστικά αν η Λευκωσία κάνει συγκεκριμένες προτάσεις", πρόσθεσε.

    Η ζώνη του ευρώ έλαβε χθες το βράδυ γνώση της απόρριψης από το κυπριακό κοινοβούλιο του σχεδίου αρωγής προς την Κύπρο, ενώ ο γερμανός υπουργός Οικονομικών προειδοποίησε εναντίον των "ανεύθυνων" λύσεων.

    "Επιβεβαιώνω ότι το Eurogroup είναι έτοιμο να βοηθήσει την Κύπρο στις μεταρρυθμιστικές προσπάθειές της και επαναλαμβάνω την πρόταση του Eurogroup όπως την παρουσίασα τη Δευτέρα", η οποία έγκειται στη μη φορολόγηση των καταθέσων κάτω των 100.000 ευρώ, δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ

    Η ευρωζώνη είναι έτοιμη να τροποποιήσει το τέλος επί των τραπεζικών καταθέσεων με την προϋπόθεση πως θα συνεχίσει να αποφέρει 5,8 δισεκ. ευρώ και η Κύπρος θα κάνει μια πρόταση προς αυτή την κατεύθυνση.

    [13] Το επενδυτικό ταμείο PIMCO μείωσε τις τοποθετήσεις του σε ευρώ

    Το επενδυτικό ταμείο PIMCO, ένα από τα μεγαλύτερα στον κόσμο με ενεργητικό 2 τρισ. δολαρίων, μείωσε τις επενδύσεις του σε ευρώ μετά την απόφαση του Eurogroup να φορολογήσει τις τραπεζικές καταθέσεις στην Κύπρο, δήλωσε στο Ρόιτερς ο εκτελεστικός διευθυντής του και μέλος της επιτροπής επενδύσεών του Σάουμιλ Πάρικ.

    «Μειώσαμε τις θέσεις μας στο ευρωπαϊκό νόμισμα (τις τελευταίες 24 ώρες), επειδή θεωρούμε ότι (η απόφαση) δεν είναι μόνο ένα λάθος πολιτικής, αλλά και μία αναγνώριση ότι το ευρώ απέχει από το να αποτελεί ένα τέλειο αποθεματικό νόμισμα», δήλωσε το ανώτατο στέλεχος του PIMCO, προσθέτοντας ότι οι προτάσεις που έγιναν για τη διάσωση των τραπεζών δείχνουν «έναν πιο δύσβατο δρόμο για την Ευρώπη».

    Ο κ. Πάρικ δήλωσε ότι δεν έχει κάνει μεγάλες αλλαγές στην κατανομή των κεφαλαίων μετά την ανακοίνωση του φόρου, αλλά σημείωσε ότι η επιβολή του αποτελεί «μία σημαντική απομάκρυνση» στην πολιτική της Ευρωζώνης σε σχέση με την πολιτική που ακολουθείται από τις χώρες άλλων αποθεματικών νομισμάτων. «Όλο το καπιταλιστικό σύστημα βασίζεται στην εμπιστοσύνη και την πίστη ότι οι καταθέσεις είναι ασφαλείς. Συνεπώς, αυτό έχει σημαντικές συνέπειες για τους ξένους που επενδύουν στην Ευρώπη. Οι επενδυτές πρέπει να αλλάξουν ή να προσαρμόσουν τις απόψεις τους για το τι θεωρούν ως φυσιολογικό ασφάλιστρο κινδύνου σχετικά με τις επενδύσεις στην Ευρώπη σε σχέση με τις επενδύσεις στις ΗΠΑ, την Ιαπωνία ή τη Βρετανία», δήλωσε.

    [14] Α. Μέρκελ: "Λυπούμαι, αλλά σέβομαι" την απόφαση της Κύπρου

    Την λύπη της για την απόρριψη του σχεδίου του Eurogroup από το κυπριακό κοινοβούλιο εξέφρασε η καγκελάριος της Γερμανίας 'Αγγελα Μέρκελ και τόνισε ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι αναμένουν τώρα νέα πρόταση από την Λευκωσία. Χαρακτήρισε τον κυπριακό τραπεζικό τομέα «μη βιώσιμο», αλλά επισήμανε ότι η Γερμανία επιθυμεί λύση στο πρόβλημα.

    «Λυπούμαι για την ψήφο χθες στην Βουλή, αλλά φυσικά τη σεβόμαστε και θα εξετάσουμε τώρα τις εναλλακτικές προτάσεις που θα καταθέσει η Κύπρος στην τρόικα» δήλωσε η κυρία Μέρκελ, μετά το τέλος συνεδρίασης στο γερμανικό κοινοβούλιο. Προσέθεσε ακόμα ότι «από πολιτική άποψη, η Κύπρος χρειάζεται έναν βιώσιμο τραπεζικό τομέα και ο σημερινός τραπεζικός τομέας δεν είναι βιώσιμος», ενώ υπογράμμισε ότι οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν, κατά κύριο λόγο με την τρόικα.

    «Θα εξετάσουμε τις προτάσεις της Κύπρου με σεβασμό. Η Γερμανία επιθυμεί λύση», επισήμανε η καγκελάριος και επανάλαβε ότι το Eurogroup έχει καταστήσει σαφές ότι δεν επιθυμούσε να συμπεριλάβει στα μέτρα τους καταθέτες με ποσά κάτω των 100.000 ευρώ. Πάνω από αυτό το ποσό ωστόσο, διευκρίνισε η καγκελάριος, θα έπρεπε οι καταθέτες να συμμετάσχουν. «Ο τραπεζικός τομέας δεν επιτρέπεται να μείνει απ' έξω», κατέληξε χαρακτηριστικά η κυρία Μέρκελ.

    [15] Ως «απόλυτο χάος» εκτιμά την κατάσταση στην ΕΕ ο Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ

    Για «απόλυτο χάος», έκανε λόγο ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών (SPD), Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ, αναφερόμενος στην κατάσταση στην Ευρωπαϊκή Ένωση μετά την χθεσινή απόφαση του κυπριακού κοινοβουλίου.

    Σε συνέντευξή του στο πρώτο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης, ο κ. Σταϊνμάγερ εκτιμά ότι «από χθες το βράδυ, η κρίση επέστρεψε» και καταλόγισε την ευθύνη τόσο στη Λευκωσία όσο και στην Καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ. Από την πλευρά των Πρασίνων, ο συμπρόεδρος του κόμματος, Τζεμ Έζντεμιρ, σε συνέντευξή του στην Γερμανική Ραδιοφωνία, επέμεινε στο σχέδιο για την κυπριακή συνεισφορά στο σχέδιο διάσωσης, παρά την απόφαση της Βουλής. «Η συνεισφορά της Κύπρου πρέπει να παραμείνει», δήλωσε ο κ. Έζντεμιρ και τάχθηκε υπέρ της μεγαλύτερης επιβάρυνσης των καταθέσεων άνω των 100.000 ευρώ.

    Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι και όσοι βρίσκονται κάτω από αυτό το όριο, αλλά κοντά, πχ στις 80.000 ευρώ, «δεν είναι και οι φτωχότεροι των φτωχών» και δεν θα φτωχύνουν, αν χρειαστεί να συμβάλουν, ενδεχομένως με ποσά τα οποία θα είναι μικρότερα από τους τόκους που έχουν εισπράξει.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 20 March 2013 - 12:30:27 UTC