Browse through our Interesting Nodes of Museums in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 13-03-13

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Λιτότητα και ανάπτυξη στο επίκεντρο της Συνόδου Κορυφής
  • [02] Το ευρωκοινοβούλιο απέρριψε τον κοινοτικό προϋπολογισμό
  • [03] Οι εργαζόμενοι της Iberia ανέστειλαν τις απεργίες
  • [04] Συνάντηση Αντ. Σαμαρά με τον Αντ. Μανιτάκη
  • [05] Σε ένα χρόνο η σύνδεση του Λιμένος Αλεξανδρούπολης με τον ΟΣΕ
  • [06] Το ΤΑΙΠΕΔ δίνει παράταση για το «Μικρό Καβούρι» στη Βουλιαγμένη
  • [07] Ι. Στουρνάρας: «Η αναδιάρθρωση του τραπεζικού συστήματος ακολουθεί το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο»
  • [08] Βουλγαρία: 51χρονος αυτοπυρπολήθηκε έξω από το Προεδρικό Μέγαρο
  • [09] Πανθρακικός-Βέροια 1-0

  • [01] Λιτότητα και ανάπτυξη στο επίκεντρο της Συνόδου Κορυφής

    Η συνέχιση των πολιτικών λιτότητας σε συνδυασμό με τα μέτρα για την τόνωση της ανάπτυξης είναι το βασικό θέμα που θα απασχολήσει τους 27 ηγέτες της ΕΕ στην Σύνοδο Κορυφής στις 14 και 15 Μαρτίου στις Βρυξέλλες. Τους 27 ηγέτες θα διαδεχθούν οι 17 υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης, οι οποίοι θα συζητήσουν, σε ένα έκτακτο συμβούλιο, σχετικά με την κατάσταση στην Κύπρο.

    Όπως επισημαίνει ο Πρόεδρος της ΕΕ, Χέρμαν Φαν Ρόμπαϊ, στην προ των Συνόδων Κορυφής καθιερωμένη επιστολή του προς τους 27, το Εαρινό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, κατά παράδοση αφιερωμένο στην οικονομική κατάσταση της ΕΕ, σκοπό έχει τη χάραξη πολιτικών κατευθύνσεων για τους επόμενους μήνες. Ο Χ. Ρόμπαϊ τονίζει πως ?δεδομένης της οικονομικής ύφεσης το 2012 και της σημερινής στασιμότητας της οικονομικής δραστηριότητας? δεν υπάρχουν περιθώρια χαλάρωσης και ως εκ τούτου οι προσπάθειες για τη διατήρηση της οικονομικής σταθερότητας πρέπει να συνεχιστούν. Προσθέτει, ωστόσο, ότι οι πρόσφατες αποφάσεις της ΕΕ θα πρέπει να μετατραπούν σε τόνωση της ανάπτυξης και της ανταγωνιστικότητας με συγκεκριμένα αποτελέσματα, δίνοντας έμφαση στη στήριξη της απασχόλησης των νέων.

    Σύμφωνα με την επιστολή Ρόμπαϊ, την πρώτη ημέρα της Συνόδου το βασικό θέμα που θα απασχολήσει τους 27 είναι ο συντονισμός των δημοσιονομικών πολιτικών, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού εξαμήνου. «Πρέπει να δώσουμε κατευθύνσεις για τις εθνικές οικονομικές πολιτικές, με προοπτική την εφαρμογή της Στρατηγικής για την Ευρώπη 2020», αναφέρει στην επιστολή του ο Χ. Ρόμπαϊ.

    Την ίδια ημέρα, μετά το δείπνο εργασίας των 27, στις 23:00 (ώρα Ελλάδας) θα συνεδριάσουν οι 17 ηγέτες της ευρωζώνης προκειμένου να καταγράψουν την οικονομική κατάσταση στις χώρες του ευρώ, παρουσία των Προέδρων της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι και του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ.

    [02] Το ευρωκοινοβούλιο απέρριψε τον κοινοτικό προϋπολογισμό

    Κατά πλειοψηφία η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είπε "όχι" στην έγκριση του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου 2014-2020 της ΕΕ, που πρότεινε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

    Ύστερα από διεξοδική συζήτηση επί των προτάσεων και αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, στο θέμα της έγκρισης ή μη του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου της ΕΕ 2014-2020, όπως αυτό προτάθηκε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, η πλειοψηφία των ευρωβουλευτών (690 ψήφοι υπέρ) αποφάσισε, δια της ψήφου του, να απορρίψει το συγκεκριμένο σχέδιο.

    Η Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, εγκρίνοντας το κοινό Ψήφισμα των πέντε μεγαλύτερων ομάδων του Σώματος (Χριστιανοδημοκράτες, Σοσιαλιστές, Φιλελεύθεροι, Πράσινοι και Ενωτική Αριστερά), αποφάσισε να μην δεχθεί έναν κοινοτικό προϋπολογισμό με βαθιές περικοπές για την επόμενη εξαετία, υποστηρίζοντας ότι "τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για το ΠΔΠ της ΕΕ αποτελούν απλώς μία πολιτική συμφωνία μεταξύ αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων και δεν αντικατοπτρίζουν τις προτεραιότητες και τις ανησυχίες που διατύπωσε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο".

    Η Συμφωνία αυτή, που θα δεσμεύσει την Ευρωπαϊκή Ένωση για την επόμενη επταετία, δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή αν δεν εκπληρωθούν ορισμένες ουσιώδεις προϋποθέσεις, τονίζεται στο Ψήφισμα που εγκρίθηκε.

    Με το Ψήφισμα αυτό, το Ευρωκοινοβούλιο εκφράζει την πρόθεση του "να ξεκινήσει ευρείας κλίμακας διαπραγματεύσεις με το Συμβούλιο σχετικά με όλες τις διατάξεις του κανονισμού για το ΠΔΠ, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι η Ένωση θα αποκτήσει ένα σύγχρονο, προνοητικό, ευέλικτο και διαφανή προϋπολογισμό, που θα μπορέσει να δημιουργήσει ανάπτυξη και θέσεις εργασίας και να γεφυρώσει το χάσμα μεταξύ των πολιτικών δεσμεύσεων της ΕΕ και των δημοσιονομικών επιδιώξεων".

    [03] Οι εργαζόμενοι της Iberia ανέστειλαν τις απεργίες

    Οι εργαζόμενοι στην ισπανική αεροπορική εταιρεία Iberia ανέστειλαν τις απεργιακές τους κινητοποιήσεις ενάντια στις σχεδιαζόμενες περικοπές θέσεων εργασίας, έπειτα από την αποδοχή των προτάσεων της επιδιαιτησίας, ανακοίνωσαν σήμερα τα σωματεία των πληρωμάτων καμπίνας και εδάφους.

    Η ένωση χειριστών Sepla ακόμη εξετάζει εάν θα επικυρώσει με τη σειρά της τη συμφωνία, αλλά προς το παρόν δεσμεύτηκε ότι δεν σκοπεύει να πραγματοποιήσει άλλες απεργιακές κινητοποιήσεις.

    Σύμφωνα με τη νέα συμφωνία, η Iberia θα καταργήσει 3.141 θέσεις απασχόλησης, έναντι των αρχικά σχεδιαζόμενων 3.807 απολύσεων. Επίσης οι περικοπές μισθών που αρχικά είχαν ανακοινωθεί αναμένεται να είναι μικρότερες.Συνολικά, η Iberia απασχολεί 20.000 εργαζομένους.

    «Είναι καιρός να πορευθούμε μαζί και να ατενίσουμε το μέλλον και να ζητήσουμε συγγνώμη από τους πελάτες μας τυχόν ενόχληση που τους προξενήσαμε κατά τις περασμένες εβδομάδες», δήλωσε ο εκτελεστικός διευθυντής της Iberia Ραφαέλ Σάντσεθ-Λοθάνο.

    Επιμέλεια: Γ. Δάβος

    [04] Συνάντηση Αντ. Σαμαρά με τον Αντ. Μανιτάκη

    Στο Μέγαρο Μαξίμου, μετέβη σήμερα ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνης Μανιτάκης, ο οποίος είχε ολιγόλεπτη συνεργασία με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, ενόψει της απογευματινής συνάντησης του πρωθυπουργού με την τρόικα.

    Ο κ. Μανιτάκης παρέδωσε στον κ. Σαμαρά αναλυτικό σημείωμα για το πρόγραμμα διαθεσιμότητας-κινητικότητας, καθώς και το σχέδιο των αναδιαρθρώσεων στο δημόσιο τομέα, σύμφωνα με τα προαπαιτούμενα που είχαν συμφωνηθεί με τους δανειστές στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα.

    Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες, είχε ολιγόλεπτη συνομιλία με τον πρωθυπουργό, για τη μείωση των δομών στα υπουργεία και τη συγχώνευση, κατάργηση, ενοποίηση φορέων του δημοσίου, αλλά και για την επίτευξη των στόχων, που θέτει η τρόικα.

    [05] Σε ένα χρόνο η σύνδεση του Λιμένος Αλεξανδρούπολης με τον ΟΣΕ

    Στη δημοπράτηση του έργου σύνδεσης του νέου προβλήτα του Λιμένος Αλεξανδρούπολης με την κύρια σιδηροδρομική γραμμή του δικτύου του ΟΣΕ, προχωρά η ΕΡΓΟΣΕ.

    Το έργο, το οποίο θα ολοκληρωθεί σε ένα χρόνο, έχει μεγάλη αναπτυξιακή παρέμβαση για τη Θράκη, αλλά και για όλη τη χώρα, καθώς θα θέσει τις βάσεις για την παράκαμψη των στενών του Βοσπόρου από την εμπορική ναυτιλία και τη διοχέτευση των φορτίων, μέσω του σιδηρόδρομου, στο επίνειο του νομού Έβρου. Επίσης, αναβαθμίζεται το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης και ισχυροποιείται η θέση της χώρας ως πύλη εισόδου των εμπορευματικών μεταφορών προς την Ευρώπη. Το έργο έχει μήκος 2 χιλιόμετρα και προϋπολογισμό 4 εκατ. ευρώ.

    Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της ΕΡΓΟΣΕ, η νέα σύνδεση θα αυξήσει την εμπορευματική κίνηση και ως εκ τούτου θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας, αφού υπάρχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον για την αξιοποίηση του λιμανιού, επειδή με αυτόν τον τρόπο μειώνεται το κόστος αλλά και ο χρόνος των μεταφορών.

    [06] Το ΤΑΙΠΕΔ δίνει παράταση για το «Μικρό Καβούρι» στη Βουλιαγμένη

    Παράταση 10 ημερών για την εκδήλωση ενδιαφέροντος συμμετοχής στην πρώτη φάση της διαγωνιστικής διαδικασίας για την αξιοποίηση της χερσονήσου «Μικρό Καβούρι» της Βουλιαγμένης δίνεται από το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου Α.Ε. (ΤΑΙΠΕΔ), λόγω του αυξημένου ενδιαφέροντος που εκδηλώνουν Έλληνες και διεθνείς επενδυτές.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, νέα προθεσμία εκδήλωσης αρχικού ενδιαφέροντος ορίζεται η 29η Μαρτίου (αντί της 19ης Μαρτίου που είχε αρχικά καθοριστεί).

    Υπενθυμίζεται ότι Εθνική Τράπεζα, σε συμφωνία με το ΤΑΙΠΕΔ, έχει προκηρύξει ανοικτή διεθνή διαγωνιστική διαδικασία για την εξεύρεση επενδυτή, στο πλαίσιο της σκοπούμενης από κοινού αξιοποίησης περιουσιακών στοιχείων του Ομίλου ΕΤΕ και του ΤΑΙΠΕΔ στη χερσόνησο «Μικρό Καβούρι» της Βουλιαγμένης. Τα ανωτέρω περιουσιακά στοιχεία περιλαμβάνουν ακίνητο κυριότητας της «Αστήρ Παλλάς Βουλιαγμένης Α.Ε.» («Αστήρ») και όμορο ακίνητο του ΕΟΤ.

    [07] Ι. Στουρνάρας: «Η αναδιάρθρωση του τραπεζικού συστήματος ακολουθεί το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο»

    «Οι διαδικασίες αναδιάρθρωσης του ελληνικού τραπεζικού συστήματος ακολουθούν το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο», επισημαίνει σε δήλωσή του ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, σε σημερινή του δήλωση.

    Επισημαίνεται ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα έχουν δει το φως της δημοσιότητας πληθώρα σεναρίων σχετικά με το χρονοδιάγραμμα ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών, με ενδεχόμενη παράταση των σχετικών προθεσμιών, αλλά και με επιπτώσεις που θα έχει στις εξαγορές και συγχωνεύσεις που είναι σε εξέλιξη.

    [08] Βουλγαρία: 51χρονος αυτοπυρπολήθηκε έξω από το Προεδρικό Μέγαρο

    Σε κρίσιμη κατάσταση νοσηλεύεται στο νοσοκομείο ?Πιρογκόφ? της Σόφιας ένας άνδρας 51 ετών, άγνωστων λοιπών στοιχείων, που αυτοπυρπολήθηκε, σήμερα το μεσημέρι, έξω από το Προεδρικό Μέγαρο.

    Χάρη στην άμεση αντίδραση των ανδρών της Προεδρικής Φρουράς, η φωτιά σβήστηκε σχετικά γρήγορα, με συνέπεια τα εγκαύματα να περιοριστούν περίπου στο 25% του σώματός του.

    Η ζωή του είναι σε κίνδυνο, εξαιτίας των εγκαυμάτων αλλά και των τοξικών αερίων που εισέπνευσε, ανακοίνωσαν οι θεράποντες ιατροί.

    Πρόκειται για την τέταρτη περίπτωση αυτοπυρπόλησης στη Βουλγαρία από τις 18 Φεβρουαρίου μέχρι σήμερα, υπενθύμισαν η δημόσια ραδιοφωνία της Βουλγαρίας (BNR) και άλλα ηλεκτρονικά μέσα μαζικής ενημέρωσης, με αφορμή το τραγικό αυτό περιστατικό, το οποίο έγινε αμέσως πρώτη είδηση.

    Όπως τονίζουν τα βουλγαρικά μέσα ενημέρωσης, και οι τρεις άνδρες που επέλεξαν την δραματική πράξη της αυτοπυρπόλησης ως έσχατο τρόπο να εκφράσουν την αγανάκτηση και την απόγνωσή τους από τη φτώχεια και την εξαθλίωση στη χώρα στο Βελίκο Τάρνοβο, τη Βάρνα και το Ράντνεβο, απεβίωσαν, παρά τις προσπάθειες των ιατρών να σώσουν τη ζωή τους.

    Προς το παρόν παραμένει άγνωστη η αιτία που ώθησε τον 51χρονο να αυτοπυρποληθεί.

    [09] Πανθρακικός-Βέροια 1-0

    Ο Πανθρακικός προκρίθηκε για πρώτη φορά στην ιστορία του στους «4» του κυπέλλου Ελλάδας, καθώς στον αγώνα ρεβάνς της προημιτελικής φάσης επικράτησε 1-0 της Βέροιας στην Κομοτηνή, χάρη σε γκολ του Σαρακατσάνου στο 39΄. Η ομάδα του Παύλου Δερμιτζάκη είχε νικήσει και στην πρώτη αναμέτρηση με το ίδιο σκορ και πλέον ετοιμάζεται να αντιμετωπίσει στα ημιτελικά το νικητή του ζευγαριού μεταξύ του Ολυμπιακού και του ΠΑΣ Γιάννινα.
    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 13 March 2013 - 16:30:22 UTC