Check our bulletin board of Hellenic Cultural News Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 13-03-07

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Προκαταβολή συντάξεων από το Δημόσιο
  • [02] Καλύτερα με γυναίκες σε θέσεις πολιτικής εξουσίας
  • [03] Μπ. Γκρίλο: Υπάλληλοι των κομμάτων οι δημοσιογράφοι
  • [04] ΣΥΡΙΖΑ: Παιχνίδια συγκάλυψης στην πλάτη της κοινωνίας
  • [05] Τι ζήτησε η τρόικα από τον υπουργό Υγείας
  • [06] Στα 356 εκατ. ευρώ τα χρέη του Δημοσίου και των Δήμων στην ΕΥΔΑΠ
  • [07] Παραιτήθηκαν ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος του ΤΕΙ Λάρισας
  • [08] Η υπόθεση του «The Mall» στην Ολομέλεια του ΣτΕ στις 5 Απριλίου

  • [01] Προκαταβολή συντάξεων από το Δημόσιο

    Προκαταβολή το 50% του βασικού μισθού τους θα λαμβάνουν όσοι συνταξιοδοτούνται από το δημόσιο μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες καταβολής της πλήρους σύνταξης ενώ θεσπίζεται αυστηρό χρονοδιάγραμμα σχετικά με τις διαδικασίες έκδοσης των συντάξεων.

    Αυτό προβλέπει μεταξύ άλλων το σχέδιο νόμου "Ρυθμίσεις για την τροποποίηση και τη βελτίωση συνταξιοδοτικών, δημοσιονομικών, διοικητικών και λοιπών διατάξεων του Υπουργείου Οικονομικών που κατατέθηκε σήμερα στη Γενική Γραμματεία της Κυβέρνησης

    Στόχος του σχεδίου νόμου όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών είναι «η αντιμετώπιση υπαρκτών προβλημάτων και δυσλειτουργιών που υφίστανται σε πεδία του κράτους, καθώς και στις σχέσεις τους με τους πολίτες»

    [02] Καλύτερα με γυναίκες σε θέσεις πολιτικής εξουσίας

    Την πεποίθηση ότι θα υπήρχε βελτίωση σε πολλούς τομείς εάν περισσότερες γυναίκες κατείχαν θέσεις πολιτικής εξουσίας στις αναπτυσσόμενες χώρες, εκφράζει το 78% των ευρωπαίων πολιτών, σύμφωνα με στοιχεία του Ευρωβαρομέτρου που δημοσιεύτηκαν σήμερα, με αφορμή την παγκόσμια ημέρα της γυναίκας την 8η Μαρτίου.

    Ειδικότερα, άνω του 75% των ερωτηθέντων ευρωπαίων απάντησε ότι αν οι περισσότερες γυναίκες αναλάβουν πρωταγωνιστικό ρόλο στις αναπτυσσόμενες χώρες θα βελτιωθεί ο σεβασμός στα ανθρώπινα δικαιώματα, το 72% δήλωσε ότι θα βελτιώνονταν οι συνθήκες ζωής και 65% ήταν της άποψης ότι θα αποτρέπονταν οι συρράξεις και οι πόλεμοι.

    Πάνω από 9 στους 10 Ευρωπαίους ήταν της γνώμης ότι η ισότητα των φύλων βελτιώνει τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν οι κοινωνίες εν γένει και ότι όλα τα προγράμματα αρωγής πρέπει να λαμβάνουν ιδιαιτέρως υπόψη τα δικαιώματα των γυναικών.

    Όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο τα προβλήματα στις αναπτυσσόμενες χώρες επηρεάζουν τους άνδρες και τις γυναίκες, οι περισσότεροι ευρωπαίοι δήλωσαν ότι οι γυναίκες υφίστανται περισσότερο τις συνέπειες απ' ό,τι οι άντρες από τη σωματική βία (83%), καθώς και από τα προβλήματα πρόσβασης στην εκπαίδευση (63%), από την έλλειψη σεβασμού στα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα και από την έλλειψη εισοδήματος ή εργασίας (αμφότερα 61%).

    [03] Μπ. Γκρίλο: Υπάλληλοι των κομμάτων οι δημοσιογράφοι

    Ο Μπέπε Γκρίλο με κείμενό του στο προσωπικό του ιστολόγιο αμφισβήτησε την αυτονομία των ιταλών δημοσιογράφων.

    «Είναι υπάλληλοι που δουλεύουν με πλήρη απασχόληση για τα δυο μεγάλα κόμματα. Ο στόχος τους είναι να κατασπαράξουν δημοσίως (. . .) κάθε πολίτη που πρόσκειται σε εμάς ή έχει εκλεγεί με το Κίνημα Πέντε Αστέρων» (M5S), υποστήριξε ο Γκρίλο, αναφερόμενος κυρίως στους δημοσιογράφους της ιταλικής τηλεόρασης.

    Σε συνέντευξή του στο αμερικανικό περιοδικό Time ο Ιταλός πολιτικός και δημοφιλής κωμικός ηθοποιός είπε εξάλλου ότι «αν αποτύχουμε, θα ξεσπάσει βία στους δρόμους. Ο μισός πληθυσμός της Ιταλίας δεν αντέχει άλλο».

    Ο επικεφαλής του M5S είπε ακόμα πως «αυτό που επιθυμεί με το κίνημά του, είναι το 100% της βουλής και της γερουσίας κι όχι το 20% ή το 30%. Όταν αυτό συμβεί, οι πολίτες θα γίνουν κράτος και τα Πέντε Αστέρια δεν θα έχουν πλέον λόγο ύπαρξης».

    [04] ΣΥΡΙΖΑ: Παιχνίδια συγκάλυψης στην πλάτη της κοινωνίας

    Την έντονη αντίδραση των τριών βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, μελών της προανακριτικής επιτροπής, Θοδωρή Δρίτσα, Σταύρου Κοντονή και Ζωής Κωνταντοπούλου, προκάλεσε η καθυστέρηση κατάθεσης στην Επιτροπή, του πορίσματος με τα πλήρη στοιχεία για τα πρόσωπα που περιλαμβάνονται στη λίστα Λαγκάρντ.

    Σε γραπτή δήλωσή τους οι τρεις βουλευτές, μέλη της Επιτροπής, που διερευνά τυχόν ποινικές ευθύνες του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου, αφήνουν αιχμές για προσπάθεια συγκάλυψης, σημειώνοντας ότι ο λαός δεν είναι κουτός.

    «Εκείνοι που πιστεύουν ότι μπορούν, με φθηνά επικοινωνιακά κόλπα, να δημιουργούν «μαγικές εικόνες», είναι γελασμένοι. Και εάν λογαριάζουν ότι θα παίξουν παιχνίδια συγκάλυψης στην πλάτη του λαού και της κοινωνίας, λογαριάζουν χωρίς τον ΣΥΡΙΖΑ», τονίζουν οι τρεις βουλευτές.

    Και προσθέτουν:

    «Ας απαντήσουν, λοιπόν. Πώς είναι δυνατόν μέχρι σήμερα οι Τράπεζες - που ανακεφαλαιοποιούνται αφειδώς με δισεκατομμύρια ευρώ του ελληνικού λαού και που αμείβονται επιπλέον με εκατομμύρια ευρώ και πάλι του ελληνικού λαού από το ΤΑΙΠΕΔ, ως σύμβουλοι αποκρατικοποιήσεων - να μην έχουν αποστείλει στο ΣΔΟΕ πλήρη στοιχεία για τα πρόσωπα που περιλαμβάνονται στη λίστα Λαγκάρντ;»

    [05] Τι ζήτησε η τρόικα από τον υπουργό Υγείας

    Οι συνέπειες της κρίσης θέτουν σε δοκιμασία τις δομές του ΕΣΥ «αλλά ανταποκρινόμαστε στη μεγάλη ζήτηση και είμαστε στον σωστό δρόμο» δήλωσε ο υπουργός Υγείας Αν. Λυκουρέντζος μετά τη συνάντηση με την τρόικα.

    Την άποψη ότι αν συνεχιστεί πιστά η εφαρμογή του προγράμματος που απορρέει από τη δανειακή σύμβαση, θα είναι χωρίς αντικείμενο η επόμενη συνάντηση της τρόικας με τον υπουργό Υγείας, όπως παραδέχθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες και ο ίδιος ο Ματίας Μόρς, εξέφρασαν κύκλοι του υπουργείου.

    Η τρόικα ζήτησε να πωλούνται πλέον άμεσα από σούπερ μάρκετ τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα και να αποπληρωθούν όσο το δυνατόν πιο γρήγορα τα ληξιπρόθεσμα χρέη του ΕΟΠΥΥ, ώστε μέσα στο 2013 ο οργανισμός να αποκτήσει ταμειακή ρευστότητα.

    [06] Στα 356 εκατ. ευρώ τα χρέη του Δημοσίου και των Δήμων στην ΕΥΔΑΠ

    Στα 356 εκατ. ευρω έχουν φθάσει τα χρέη του Δημοσίου και των Δήμων στην ΕΥΔΑΠ. Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας Στ. Σταυρίδη, οι οφειλές του ευρύτερου Δημόσιου Τομέα αποτελούν αυτή τη στιγμή την μεγαλύτερη απειλή για την ΕΥΔΑΠ. Όπως τόνισε ο ίδιος σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Bloomberg η είσπραξη των οφειλών αυτών αποτελούν πρώτιστη προτεραιότητα για την διοίκηση της εταιρείας, συμπληρώνοντας μάλιστα ότι προς την κατεύθυνση αυτή έχει ήδη κινείται και με νομικά μέσα.

    Η μερίδα του λέοντος των οφειλών αυτών προέρχεται από τους Δήμους και τις κοινότητες (325 εκατ. ευρω) και μόνο τα 31 εκατ. ευρώ προέρχονται από τον στενό Δημόσιο Τομέα. Παρά ταύτα η εταιρία ανακοίνωσε 63% αύξηση στα κέρδη του 9μηνου τα οποία ανήλθαν σε 44 εκατ. ευρω.

    Ο κ. Σταυρίδης μεταξύ άλλων υπογράμμισε την ανάγκη δημιουργίας φιλικού περιβάλλοντος στην επιχειρηματικότητα προκειμένου η χώρα να προσελκύσει επενδύσεις.

    [07] Παραιτήθηκαν ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος του ΤΕΙ Λάρισας

    O πρόεδρος του ΤΕΙ Λάρισας, Θεοδ. Τσιρίκογλου και ο αντιπρόεδρος Παντ. Υψηλάντης παραιτήθηκαν σήμερα, αντιδρώντας στο σχέδιο «Αθηνά».

    Στην επιστολή παραίτησης του ο κ. Τσιρίκολγου αναφέρει ότι δεν θέλει να συνεισφέρει στην «κατεδάφιση του Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Λάρισας, στον ανορθόδοξο σχεδιασμό, στην επικράτηση του παραλόγου, στην κατασπατάληση πόρων εκατομμυρίων ευρώ και στην απογοήτευση και απαξίωση άξιου στελεχιακού δυναμικού του Ιδρύματος».

    Η διαφωνία της διοίκησης του Ιδρύματος έγκειται στην κατάργηση και μεταφορά των Τμημάτων Μηχανολογίας και Ηλεκτρολογίας στη Χαλκίδα (ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας) και του Τμήματος Δασοπονίας και Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος στο Καρπενήσι (ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας),καθώς και την κατάργηση του Τμήματος Μηχανικής Βιοσυστημάτων.

    Όπως αναφέρει ο κ. Τσιρίκογλου, «πρόκειται για κατάφωρη αδικία σε ένα Ίδρυμα που πρόσφατα αξιολογημένο από ανεξάρτητο διεθνή φορέα κατατάχθηκε παγκοσμίως μέσα στο 10% των καλυτέρων Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων».

    [08] Η υπόθεση του «The Mall» στην Ολομέλεια του ΣτΕ στις 5 Απριλίου

    Η υπόθεση του εμπορικού κέντρου «The Mall», στο Μαρούσι, θα συζητηθεί στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, στις 5 Απριλίου 2013.

    Στο ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο έχει προσφύγει η «Παρέμβαση Πολιτών Αμαρουσίου» και ζητά να ακυρωθεί ο νόμος του 2003 περί «Ολυμπιακής προετοιμασίας» με τον οποίο χορηγήθηκε οικοδομική άδεια για την κατασκευή του επίμαχου εμπορικού κέντρου.

    Η υπόθεση του «The Mall» απασχολεί το Συμβούλιο της Επικρατείας από το 2006.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 7 March 2013 - 17:30:22 UTC