Browse through our Interesting Nodes on Tourism & Recreation in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 13-03-07

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σε ιδιώτες τα περιφερειακά αεροδρόμια
  • [02] Εκτονώθηκε η ένταση στην Ιερισσό
  • [03] Οξεία αντιπαράθεση Ι. Στουρνάρα και Μ. Βορίδη με τον Ν. Μαριά
  • [04] Ολοκληρώθηκε η συνάντηση με το τεχνικό κλιμάκιο της τρόικας στο υπουργείο Εργασίας
  • [05] Πορεία διαμαρτυρίας για το σχέδιο "Αθηνά"
  • [06] Αντιδράσεις των κομμάτων για τα επεισόδια στην Ιερισσό
  • [07] Κλειστά όλα τα δημαρχεία στο Ιόνιο
  • [08] Η Βουλή ενέκρινε την ελληνοτουρκική συμφωνία για την ενέργεια

  • [01] Σε ιδιώτες τα περιφερειακά αεροδρόμια

    Εντός του Μαρτίου θα ξεκινήσει ο διεθνής διαγωνισμός για την αποκρατικοποίηση των περιφερειακών αεροδρομίων της χώρας, ανακοίνωσε ο υπουργός Ανάπτυξης,Κ. Χατζηδάκης.

    Εξαιρείται από την παραχώρηση, το νέο αεροδρόμιο του Καστελίου, διότι «απευθύνεται σε διαφορετικό επενδυτικό κοινό».

    Ο αρμόδιος υπουργός, κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου, με τον διευθύνοντα σύμβουλο του ΤΑΙΠΕΔ, Γιάννη Εμίρη, εξήγγειλε την αναδιοργάνωση της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας και την αξιοποίηση των περιφερειακών αεροδρομίων, επισημαίνοντας πως οι αποκρατικοποιήσεις και οι συμβάσεις παραχώρησης «δεν γίνονται μόνον για ταμειακούς λόγους, αλλά πρωτίστως για αναπτυξιακούς».

    [02] Εκτονώθηκε η ένταση στην Ιερισσό

    Έξι κάτοικοι της Ιερισσού κλήθηκαν από νωρίς το πρωί να καταθέσουν στην Ασφάλεια Πολυγύρου ως ύποπτοι για συμμετοχή στην προ ημερών εμπρηστική επίθεση στο εργοτάξιο των μεταλλείων χρυσού στις Σκουριές Χαλκιδικής, όπως υποστήριξαν δικηγόροι των κατοίκων της περιοχής. Σύμφωνα με τους ίδιους, πρόκειται για τα ίδια άτομα που είχαν εξεταστεί το προηγούμενο διάστημα για την υπόθεση και είχαν αφεθεί ελεύθεροι.

    Στο μεταξύ, σε εξέλιξη είναι αστυνομικές έρευνες στα σπίτια τους, κατόπιν σχετικής εισαγγελικής άδειας, για τον πιθανό εντοπισμό πειστηρίων που ενδεχομένως να συνδέονται με την εμπρηστική επίθεση. Πάντως, η Αστυνομία με ανακοίνωση που εξέδωσε διέψευσε ότι έγιναν προσαγωγές κατοίκων της περιοχής.

    Για «στρατοκρατούμενη περιοχή» κάνουν λόγο κάτοικοι της Ιερισσού, οι οποίοι καταγγέλλουν ότι οι κατ' οίκον έρευνες διεξάγονται με τη συμμετοχή αστυνομικών των ΕΚΑΜ και των ΜΑΤ.

    Η ένταση, πάντως, που σημειώθηκε το πρωί εκτονώθηκε, με τους κατοίκους της Ιερισσού αλλά κι άλλων περιοχών της βορειοανατολικής Χαλκιδικής, να παραμένουν συγκεντρωμένοι σε κεντρικά σημεία του χωριού αλλά κι έξω από τα σπίτια όπου διεξάγονται έρευνες, σε ένδειξη διαμαρτυρίας.

    [03] Οξεία αντιπαράθεση Ι. Στουρνάρα και Μ. Βορίδη με τον Ν. Μαριά

    Οξύτατη αντιπαράθεση μεταξύ του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα και του Μάκη Βορίδη (ΝΔ) με τον εκπρόσωπο των ΑΝΕΛ Νότη Μαριά, σημειώθηκε στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, σχετικά με τον υψηλό φόρο θέρμανσης στο πετρέλαιο, όταν ο κ. Μαριάς χρέωσε ευθύνες στην κυβέρνηση για τον πρόσφατο θάνατο των δύο φοιτητών στη Λάρισα.

    «Ο κ. Μαριάς, σε μια έξαρση λαϊκισμού, συνέδεσε το τραγικό γεγονός του θανάτου των δύο φοιτητών, με την πολιτική της κυβέρνησης. Πρόκειται για φαινόμενο απαράδεκτο, ανεπίτρεπτο και επικίνδυνο για τις αξίες του ελληνικού λαού», ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών, υπενθυμίζοντας πως η κυβέρνηση έχει δώσει πολλαπλάσια χρήματα ως επίδομα θέρμανσης από εκείνα που απορροφήθηκαν. «Από τα 80 εκατ. ευρώ που προϋπολογίσαμε το 2012 για επίδομα θέρμανσης, απορροφήθηκαν μόνον τα 6,4 εκ. ευρώ. Ο φόρος συνοδεύεται από κοινωνικά κριτήρια», υπενθύμισε ο κ. Στουρνάρας.

    «Και τι σημαίνει αυτό; Πως δεν έχετε ευθύνη;», διαμαρτυρήθηκε ο Νότης Μαριάς.

    «Ζηλώσατε τη δόξα όλων αυτών των τυχάρπαστων που βγαίνουν στα κανάλια?», απάντησε ο υπουργός Οικονομικών.

    «Τυχάρπαστος είστε εσείς. Έχετε ευθύνη. Και να πάψετε να λαϊκίζετε», ανταπάντησε ο εκπρόσωπος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων.

    «Να γράψετε στα Πρακτικά πως ο κ. Μαριάς κατηγόρησε τον υπουργό Οικονομικών για λαϊκισμό», παρενέβη ειρωνικά ο Μάκης Βορίδης (ΝΔ).

    «Να το γράψετε χίλιες φορές. Και να τοποθετηθείτε εσείς κ. Βορίδη για τον θάνατο των φοιτητών», απάντησε ο Νότης Μαριάς.

    «Έχω συγκινηθεί και ζω με αγωνίες από δω και πέρα», σάρκασε ο Μάκης Βορίδης.

    [04] Ολοκληρώθηκε η συνάντηση με το τεχνικό κλιμάκιο της τρόικας στο υπουργείο Εργασίας

    Ολοκληρώθηκε πριν από λίγο η συνάντηση στο υπουργείο Εργασίας των στελεχών των υπουργείων Οικονομικών, Εργασίας και του τεχνικού κλιμακίου της τρόικας, στην οποία εξετάσθηκαν πτυχές της νέας ρύθμισης για την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τα ασφαλιστικά Ταμεία.

    Κατά τη συνάντηση εξετάσθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, «ενδιάμεση πρόταση» για τον αριθμό των δόσεων που θα περιλαμβάνει η ρύθμιση.

    Οι συναντήσεις αυτές θα επαναληφθούν και τις επόμενες ημέρες προκειμένου να υπάρξει συμφωνία.

    [05] Πορεία διαμαρτυρίας για το σχέδιο "Αθηνά"

    Ολοκληρώθηκε η πορεία που πραγματοποίησαν φοιτητές των πανεπιστημίων και ΤΕΙ, διαμαρτυρόμενοι για το σχέδιο "Αθηνά", που περιλαμβάνει συγχώνευση και κατάργηση τμημάτων και σχολών.

    Η πορεία ξεκίνησε από τα Προπύλαια, λίγο πριν τις 14:00 και οι φοιτητές με πανό και φωνάζοντας συνθήματα έφτασαν έξω από το υπουργείο Οικονομικών, όπου ορισμένοι εκτόξευσαν αυγά και μικροαντικείμενα.

    Στη συνέχεια κατευθύνθηκαν έξω από τη Βουλή, όπου σταμάτησαν για αρκετό χρονικό διάστημα, ενώ μικρή ομάδα φοιτητών παραμένει εκεί μέχρι και αυτή την ώρα.

    Η κυκλοφορία στους γύρω δρόμους αποκαθίσταται σταδιακά.

    [06] Αντιδράσεις των κομμάτων για τα επεισόδια στην Ιερισσό

    Για «άγαρμπη» στροφή 180 μοιρών επικρίνει τον ΣΥΡΙΖΑ, για το θέμα της εξόρυξης χρυσού στη Χαλκιδική, το γραφείο Τύπου της ΝΔ. «Τι άραγε άλλαξε για τον Σύριζα και τον Πρόεδρό του, όταν στις 2/5/2010 μέσω του επίσημου κομματικού του εντύπου, της εφημερίδας «Αυγή», εξυμνούσε με ολοσέλιδη καταχώριση, την εταιρία «Ελληνικός Χρυσός Α.Ε.» και την επένδυση στις Σκουριές; Τι άραγε άλλαξε όταν σε ειδικό ένθετο της κομματικής του εφημερίδας «ΑΥΓΗ», με τίτλο «Η απασχόληση στα χρόνια της κρίσης», ο ΣΥΡΙΖΑ προέβαλε με καμάρι την επένδυση στη Χαλκιδική, με αναφορές όπως «Μια από τις μεγαλύτερες επενδύσεις που γνώρισε ποτέ η Ελλάδα» - «Με την κοινωνία δίπλα μας» - «προστατεύουμε το περιβάλλον με χειροπιαστές λύσεις»; Τι είναι αυτό που οδήγησε τον ΣΥΡΙΖΑ στην άγαρμπη στροφή 180? με στοχοποίηση μίας συγκεκριμένης επένδυσης υποκινώντας μάλιστα και έκνομες ενέργειες; Μήπως το γεγονός ότι, για πρώτη φορά από ιδρύσεως του Ελληνικού κράτους, η κυβέρνηση ξεκινά τη διαδικασία εξασφάλισης τελών υπέρ του Δημοσίου;» ερωτά το γραφείο Τύπου της ΝΔ.

    Από την πλευρά του, το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή «το όργιο αστυνομικής καταστολής στην Ιερισσό Χαλκιδικής» τονίζει ότι «ο ζήλος της κυβέρνησης Σαμαρά για την προστασία των επιχειρηματικών συμφερόντων είναι τέτοιος που δίνει εντολές για τη συνέχιση και την όξυνση της αδικαιολόγητης και απροκάλυπτης χρήσης βίας από τις αστυνομικές δυνάμεις. Με πρόσχημα την επίθεση στο εργοτάξιο στις Σκουριές, οι δυνάμεις καταστολής έχουν θέσει υπό κατοχή την Ιερισσό, με εισβολές σε σπίτια, προσαγωγές ανήλικων μαθητών, χρήση χημικών ακόμα και μέσα σε σχολείο».

    Καλεί, τέλος, την κυβέρνηση να δώσει τέλος στο όργιο αστυνομικής τρομοκρατίας και καταστολής και να αποσύρει άμεσα τα ΜΑΤ από την περιοχή.

    «Καταδικάζουμε και καταγγέλλουμε τις αθλιότητες και τους κάθε είδους τραμπουκισμούς των πολιτικών που θεωρούν ότι επειδή αυτοί είναι υποτελείς και υπόδουλοι, έτσι είναι και ο ελληνικός λαός» δήλωσαν οι τομεάρχες Δημόσιας Τάξης και Παιδείας των Ανεξάρτητων Ελλήνων Β. Καπερνάρος και Στ. Ξουλίδου αντίστοιχα: Ο υπουργός Δημοσίας Τάξεως δεν ντρέπεται και δεν υποβάλλει την παραίτησή του. Ο υπουργός Παιδείας προφανώς συμφωνώντας, ούτε παρεμβαίνει, ούτε και παραιτείται. Και αυτό γιατί ξέρουν ότι δεν αφορά τα δικά τους παιδιά. Αυτό το αίσχος τους, τους το αφιερώνουμε γιατί τους αξίζει.» αναφέρουν.

    Η Αστυνομία σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να υπερβαίνει το μέτρο και με τη στάση της να ρίχνει λάδι στη φωτιά. Σε μια εποχή δύσκολη για όλους ο μόνος δρόμος είναι ο διάλογος και η συνεννόηση, τόσο ανάμεσα στις πολιτικές δυνάμεις όσο και στην κοινωνία» αναφέρει το Γραφείο Τύπου του ΠΑΣΟΚ, και προσθέτει: Το ΠΑΣΟΚ καταδικάζει τη βία, επιμένει στην ανάγκη σεβασμού της νομιμότητας, αλλά γνωρίζει ότι μόνο με ψύχραιμες κινήσεις μπορεί να επιτευχθεί ο τελικός στόχος, που είναι η ανάπτυξη και η κοινωνική ειρήνη.

    Να αποσυρθούν άμεσα οι αστυνομικές δυνάμεις από την Ιερισσό ζητούν οι Οικολόγοι-Πράσινοι ζητώντας παράλληλα «λύση μέσα από δημόσιο διάλογο και όχι ωμή καταστολή». Ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πρασίνων, Νίκος Χρυσόγελος, δήλωσε σχετικά: «Καλώ τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, κ. Δένδια να αποσύρει άμεσα τις αστυνομικές δυνάμεις και να εγγυηθεί για την ασφάλεια και την προστασία των κατοίκων, αποκλιμακώνοντας την ένταση στη περιοχή. Σε άλλη περίπτωση θα είναι υπόλογος στην ελληνική κοινωνία και το δημοκρατικό πολίτευμα».-

    [07] Κλειστά όλα τα δημαρχεία στο Ιόνιο

    Κλειστά παρέμειναν σήμερα, ύστερα από κοινή απόφαση όλων των δημάρχων του Ιόνιου, τα δημαρχεία των νησιών, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την κατάργηση των τμημάτων του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, οι πιέσεις των δημάρχων προς την κυβέρνηση θα αυξηθούν καθώς το κλίμα στα επτάνησα είναι βαρύ μετά την ανακοίνωση του σχεδίου «Αθηνά», αφού, όπως επισημαίνουν, είναι η μόνη περιοχή της Ελλάδας που πλήττεται τόσο πολύ από το συγκεκριμένο σχέδιο.

    Το μεγαλύτερο πλήγμα το δέχεται η Κεφαλλονιά, γι' αυτό χθες στο δημοτικό συμβούλιο της πόλης, οι σύμβουλοι, σαν έσχατη λύση, έθεσαν τις παραιτήσεις τους στη διάθεση του δημάρχου του νησιού.

    [08] Η Βουλή ενέκρινε την ελληνοτουρκική συμφωνία για την ενέργεια

    Κατά πλειοψηφία εγκρίθηκε από την Ολομέλεια της Βουλής, η κύρωση της Συμφωνίας του Μνημονίου Κατανόησης ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία για συνεργασία στον τομέα της Ενέργειας.

    Υπέρ της κύρωσης τάχθηκαν οι βουλευτές των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 7 March 2013 - 15:30:22 UTC