Read the UN Universal Declaration of Human Rights (10 December 1948) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 13-03-03

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σταδιακή βελτίωση του καιρού από το μεσημέρι
  • [02] Έτοιμος για συνομιλίες με την αντιπολίτευση δήλωσε ο Aσαντ
  • [03] Αθηναϊκό ντέρμπι το βράδυ στο ΟΑΚΑ
  • [04] Εθνικά επιβεβλημένη η ψήφος στους απόδημους Έλληνες, είπε ο Κ.Τσιάρας
  • [05] Καθοριστικό για το μέλλον της κυπριακής οικονομίας το αυριανό Eurogroup
  • [06] Στις 13 Απριλίου η επανάληψη της δίκης του Μουμπάρακ
  • [07] Οκτώ νεκροί από τις χιονοπτώσεις στη βόρεια Ιαπωνία

  • [01] Σταδιακή βελτίωση του καιρού από το μεσημέρι

    Βελτίωση του καιρού αναμένεται από το μεσημέρι της Κυριακής στα δυτικά και σταδιακά μέχρι το τέλος της ημέρας και στις υπόλοιπες περιοχές.

    Κακοκαιρία στην κεντρική και νότια χώρα με ισχυρές βροχές και καταιγίδες, στη Στερεά (συμπεριλαμβανομένης και της Αττικής), την Πελοπόννησο, τις Κυκλάδες, την Κρήτη και από το μεσημέρι στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, καθώς και τα Δωδεκάνησα. Χιονοπτώσεις, τοπικά πυκνές, σε ορεινές περιοχές της κεντρικής Στερεάς και της Πελοποννήσου.

    Μικροπροβλήματα στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες, λόγω ενίσχυσης των ανέμων σε ορισμένες θαλάσσιες περιοχές.

    Στις 9 το πρωί δεν έγινε το δρομολόγιο του υδροπτέρυγου για τον Αργοσαρωνικό, ενώ απαγορεύτηκε ο απόπλους του πλοίου «Ταξιάρχης» απο το Λαύριο, για Αγ.Ευστράτιο, Λήμνο, Καβάλα. Επίσης δεν εκτελείται κανένα δρομολόγιο πλοίου απο το Βόλο για τις Σποράδες.

    Σύμφωνα με το λιμενικό σώμα, η Εθνική Μετερεωλογική Μπηρεσία εξέδωσε δελτίο αναγγελίας θυελλωδών ανέμων για το βορειοανατολικό και βορειοδυτικό Αιγαίο.

    [02] Έτοιμος για συνομιλίες με την αντιπολίτευση δήλωσε ο Aσαντ

    Ο πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ αλ Ασαντ δήλωσε σε συνέντευξή του στους Sunday Times ότι είναι έτοιμος για συνομιλίες με την μη ένοπλη αντιπολίτευση, αλλά απέκλεισε το ενδεχόμενο να παραιτηθεί, την ίδια ώρα που ο ΟΗΕ προτείνει να "διευκολύνει" τον διάλογο ανάμεσα στις δύο πλευρές.

    "Είμαστε έτοιμοι να διαπραγματευτούμε με όλον τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων και των ανταρτών που έχουν αφήσει τα όπλα", τόνισε ο Ασαντ στην συνέντευξή του που παραχώρησε στην εφημερίδα την περασμένη εβδομάδα από την κατοικία του στην Βηρυτό.

    "Μπορούμε να έχουμε διάλογο με την αντιπολίτευση, αλλά όχι με τους τρομοκράτες", είπε χαρακτηριστικά.

    Στα τέλη Φεβρουαρίου ο σύρος υπουργός Εξωτερικών Ουαλίντ αλ-Μουάλεμ στη διάρκεια επίσκεψής του στη Μόσχα δήλωσε πως το καθεστώς της Δαμασκού είναι έτοιμο για διάλογο με τους αντάρτες ώστε να τερματιστούν οι συγκρούσεις. Οι αντικαθεστωτικοί απέρριψαν κάθε διαπραγμάτευση αν δεν παραιτηθεί ο Ασαντ.

    Την πιθανότητα αυτή απέκλεισε για μια ακόμα φορά κατηγορηματικά ο σύρος πρόεδρος.

    "Κανείς πατριώτης δεν μπορεί να διανοηθεί ότι θα ζήσει μακριά από τη χώρα του. Είμαι όπως όλοι οι σύροι πατριώτες", διευκρίνισε ο Ασαντ.

    Ο ίδιος πιστεύει πως το να εγκαταλείψει την εξουσία δεν θα επιλύσει την σημερινή κρίση στη Συρία. "Αν ισχύει κάτι τέτοιο, τότε η αποχώρησή μου θα θέσει τέλος στις συγκρούσεις. Αυτό είναι ανόητο, όπως αποδεικνύουν τα πρόσφατα γεγονότα στη Λιβύη, την Υεμένη και την Αίγυπτο", επισήμανε.

    Ο πρόεδρος Ασαντ κατηγόρησε την στάση του Λονδίνου απέναντι στη συριακή κρίση. "Πως μπορούμε να περιμένουμε από την βρετανική κυβέρνηση θα περιορίσει τη βία, όταν η ίδια θέλει να στείλει στρατιωτικό υλικό στους τρομοκράτες και δεν προσπαθεί να διευκολύνει τον διάλογο ανάμεσα στους Σύρους", είπε χαρακτηριστικά ο Ασαντ.

    [03] Αθηναϊκό ντέρμπι το βράδυ στο ΟΑΚΑ

    Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η αναμέτρηση του Ολυμπιακού σταδίου μεταξύ της ΑΕΚ και του Παναθηναϊκού για την 24η αγωνιστικήτου πρωταθλήματος ΟΠΑΠ της Σούπερ Λίγκα.

    Από εκεί και πέρα ο Λεβαδειακός θα φιλοξενήσει την Ξάνη, οΠΑΟΚ έχει το προβάδισμα στο παιχνίδι της Τούμπας κόντρα στον Πανιώνιο, ενώ δύσκολη αποστολή θα έχει ο Αστέρας Τρίπολης στα Γιάννενα κόντρα στον τοπικό ΠΑΣ.

    Ένα βήμα πριν από την κατάκτηση του 40ου τίτλου πρωταθλήματος της ιστορίας του είναι ο Ολυμπιακός, αφού πέρασε χθες νικηφόρα και από το Ηράκλειο, με το εντυπωσιακό 4-0 επί του ΟΦΗ. Δύο γκολ σημείωσε ο Ραφίκ Τζιμπούρ (7', 78') και από ένα οι Βλαχοδήμος (69'), Παπάζογλου (86').

    Εξάλλου, «ζωντανή» στο παιχνίδι της παραμονής στη Σούπερ Λίγκα έμεινε η Κέρκυρα, η οποία αξιοποίησε την έδρα της και με πρωταγωνιστή τον Λεωνίδα Κυβελίδη επικράτησε 2-1 του Πλατανιά. Και τα δύο τέρματα των «Φαιάκων» πέτυχε ο Κυβελίδης, στο 3΄ και 36΄, σταματώντας το σερί των τριών διαδοχικών νικών που είχε η ομάδα του Άγγελου Αναστασιάδη, η οποία μείωσε με τον Μπέλιτς στο 71΄.

    Τέλος, μετά από τρεις διαδοχικές «λευκές» ισοπαλίες, ο Ατρόμητος επικράτησε 1-0 του Πανθρακικού στην Κομοτηνή. Το γκολ των «κυανόλευκων» πέτυχε ο Μάντζιος στο 38΄.

    [04] Εθνικά επιβεβλημένη η ψήφος στους απόδημους Έλληνες, είπε ο Κ.Τσιάρας

    Την αισιοδοξία του ότι οι Έλληνες της διασποράς θα αποκτήσουν το δικαίωμα να ψηφίζουν στις εθνικές εκλογές με την επιστολή ψήφου εξέφρασε ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για τον απόδημο Ελληνισμό Κωνσταντίνος Τσιάρας ο οποίος από το βράδυ του Σαββάτου βρίσκεται στη Μελβούρνη, δεύτερο σταθμό της περιοδείας του στην Αυστραλία, μετά την Πέρθη.

    Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σήμερα στα ομογενειακά μέσα ενημέρωσης, στο ελληνικό προξενείο της Μελβούρνης ο κ. Τσιάρας τόνισε, μεταξύ άλλων:

    «Ο απόδημος Ελληνισμός συνιστά ένα τεράστιο Εθνικό κεφάλαιο, το οποίο, μέσα από αμφίδρομες διαδικασίες και ισότιμες σχέσεις, οφείλουμε να αναγνωρίζουμε, να αξιοποιούμε και να προωθούμε. Είναι πλέον καιρός, η προσφορά του απόδημου Ελληνισμού να αναγνωρισθεί και στο πλαίσιο αυτό θεωρούμε εθνικά επιβεβλημένη την ενίσχυση των δεσμών της πατρίδας μας με τους απόδημους Έλληνες και, κατ' επέκταση, τη νομοθετική κατοχύρωση του δικαιώματός τους να μετέχουν στις εθνικές εκλογές».

    Νωρίτερα ο κ. Τσιάρας είχε μιλήσει σε συγκέντρωση εκπροσώπων ομογενειακών φορέων που έγινε, επίσης στο ελληνικό προξενείο και δέχθηκε ερωτήσεις.

    Στόχος, τόνισε ο κ.Τσιάρας, είναι «η αναδιοργάνωση της Ελληνικής ομογένειας μέσα από ένα άλλο μοντέλο, με προσαρμογή του θεσμικού της πλαισίου στα σύγχρονα δεδομένα. Αυτό είναι κάτι που επιβάλλεται και από το ΣΑΕ, το οποίο, κατά το Ελληνικό Σύνταγμα, έχει ως αποστολή την έκφραση όλων των δυνάμεων του παγκόσμιου Ελληνισμού, ολοκλήρωσε έναν κύκλο. Θα γίνει κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να διασφαλιστεί η μεγαλύτερη δυνατή αντιπροσώπευση όλων των περιοχών του κόσμου όπου ζουν ομογενείς Έλληνες, δίνοντας κυρίως έμφαση στη νεολαία και αποφεύγοντας πρακτικές, οι οποίες όχι μόνο δεν προσέδιδαν αίγλη στον θεσμό, αλλά συνιστούσαν πολλές φορές και παράγοντα απαξίωσής του τόσο στον χώρο των ομογενών όσο και στην Ελλάδα.

    Εστιάσαμε σε τρεις συγκεκριμένες αρχές. Οι αρχές αυτές, είναι η αυτό-οργάνωση του θεσμού, η αυτοχρηματοδότηση και η κάθετη εκπροσώπησή του». Ο κ. Τσιάρας αναφερόμενος στο θέμα της φορολογίας των Ελλήνων του εξωτερικού και τις αντιδράσεις που έχουν προκληθεί σημείωσε πως έχει δοθεί παράταση έως το Σεπτέμβριο και εξέφρασε τη βεβαιότητα πως ο σχετικός νόμος θα αλλάξει.

    Εξάλλου, ο υφυπουργός Εξωτερικών που σήμερα είχε συνάντηση και με εκπροσώπους του Ελληνοαυστραλιανού Εμπορικού Επιμελητηρίου HACCI σχολίασε ότι: «Υπάρχουν σημαντικά περιθώρια περαιτέρω αύξησης των εξαγωγών μας σε επώνυμα, παραδοσιακά κυρίως, προϊόντα υπό τη προϋπόθεση ότι η προσπάθεια εξαγωγής τους θα συνοδεύεται από συστηματικές δράσεις (κρόκος Κοζάνης, μαστίχα Χίου, αυγοτάραχο Μεσολογγίου, ελιές Καλαμών, επώνυμα κρασιά κ.λπ.).

    Όσον αφορά στον τομέα του τουρισμού, επιδιώκεται από πλευράς μας η ενδυνάμωση της τουριστικής ροής από την Αυστραλία στη χώρα μας. Στο πλαίσιο αυτό έχουμε να προτείνουμε αντίστοιχες δράσεις με στόχευση τον ειδικευμένο τουρισμό (γαστρονομία, ιστιοπλοϊα, θρησκευτικός τουρισμός, ιαματικός τουρισμός). Οι αυστραλιανές επενδύσεις στην Ελλάδα ευρίσκονται σε χαμηλά επίπεδα. Οι προοπτικές διεύρυνσης της διμερούς οικονομικής συνεργασίας στοχεύουν και την αξιοποίηση της ομογένειας και των ελληνικής καταγωγής ατόμων τρίτης γενεάς, που δραστηριοποιούνται κυρίως στους τομείς κατασκευών και κτηματομεσιτικών υπηρεσιών, τουρισμού, καινοτομίας και έρευνας. Σήμερα κ. Τσιάρας εκκλησιάστηκε στο ναό των Αγίων Αναργύρων στο Όκλι και ακολούθως επισκέφθηκε τα γραφεία της Ελληνικής Κοινότητας της περιοχής και εγκαταστάσεις του κολεγίου Oakleigh Grammar, έκανε βόλτα στον ελληνικό πεζόδρομο και παρακάθισε σε γεύμα προς τιμήν του, που παρέθεσε ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Όκλι κ. Σαρδέλης.

    Αύριο (Δευτέρα), ο κ. Τσιάρας θα επισκεφθεί το πολιτειακό κοινοβούλιο και θα έχει επαφές με τον ομογενή υπουργό Νίκο Κότσιρα και άλλους πολιτικούς της Πολιτείας ενώ αναμένεται να συναντηθεί και με τον πολιτειακό πρωθυπουργό, Τεντ Μπέϊλιου.

    Μετά τη Μελβούρνη ο κ. Τσιάρας θα επισκεφθεί διαδοχικά την Αδελαίδα, το Μπρίσμπαν και το Σίδνεϊ.

    [05] Καθοριστικό για το μέλλον της κυπριακής οικονομίας το αυριανό Eurogroup

    Στις Βρυξέλλες είναι στραμμένο το ενδιαφέρον των πολιτικών, οικονομικών παραγόντων, αλλά και των Κυπρίων πολιτών, όπου αύριο θα συνέλθει το Eurogroup και ο Κύπριος υπουργός Οικονομικών Μιχάλης Σαρρής καλείται να περάσει τις «πρώτες εξετάσεις» από τους ευρωπαίους ομολόγους του αναφορικά με το μνημόνιο.

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Στυλιανίδης σε δήλωση του στην εφημερίδα «Πολίτης» , αναφέρει ότι δεν αναμένεται αύριο να υπάρξει κατάληξη σε συμφωνία για την δανειακή σύμβαση. Ο κ. Στυλιανίδης τονίσει ότι η προσπάθεια του Κύπριου ΥΠΟΙΚ θα έχει δύο στόχους:α) να εξασφαλίσει κατηγορηματική και επίσημη δήλωση ότι αποκλείεται «κούρεμα» καταθέσεων στην Κύπρο, β) να τεθεί ένα χρονοδιάγραμμα για την τελική υπογραφή του μνημονίου συναντίληψης με την τρόϊκα.

    Ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε χθες ότι θα προσκομίσει στη σύνοδο του Eurogroup νέα φόρμουλα για τον έλεγχο του κυπριακού νομικού πλαισίου κατά του ξεπλύματος βρόμικου χρήματος. Θα προταθεί ο έλεγχος να τεθεί υπό την επίβλεψη της Κεντρικής Τράπεζας με την εμπλοκή της Επιτροπής Moneyval του Συμβουλίου της Ευρώπης και αν είναι αναγκαίο υπό την επικουρική συμβολή ιδιωτών εμπειρογνωμόνων. Ο Μ. Σαρρής θα κληθεί να διαχειριστεί και το πρόβλημα των ιδιωτικοποιήσεων ημικρατικών οργανισμών καθώς στις Βρυξέλλες η συνταγή αυτή προβάλλεται ως ένα ισχυρό στοιχείο στην προσπάθεια να καταστεί βιώσιμο το χρέος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Αυτό προκαλεί ισχυρότατες αντιδράσεις από την αντιπολίτευση και βολές κατά του προέδρου Αναστασιάδη, ο οποίος για να ηρεμήσει τα πνεύματα διαβεβαίωσε τους εργαζόμενους στους Ημικρατικούς ότι δεν πρέπει να ανησυχούν ούτε για τις δουλειές τους ούτε για το καθεστώς της υπηρεσίας τους.

    [06] Στις 13 Απριλίου η επανάληψη της δίκης του Μουμπάρακ

    Το Εφετείο της Αιγύπτου όρισε την 13η Απριλίου ημέρα επανάληψης της δίκης του πρώην προέδρου της Αιγύπτου Χόσνι Μουμπάρακ, του υπουργού του των Εσωτερικών και συνεργατων τους που κατηγορούνται ότι διέταξαν τις επιθέσεις εναντίον διαδηλωτών στη λαϊκή εξέγερση πριν από δύο χρόνια, μετέδωσε το πρακτορείο MENA.

    Ο Μουμπάρακ βρίσκεται σε στρατιωτικό νοσοκομείο.

    Τον Ιανουάριο, δικαστήριο της αιγυπτιακής πρωτεύουσας έκανε δεκτή την έφεση του Μουμπάρακ και αποφάσισε την επανάληψη της δίκης του.

    Ο Μπουμπάρακ τον περασμένο Ιούνιο καταδικάστηκε σε ισόβια για τον θάνατο διαδηλωτών από πυρά των κυβερνητικών δυνάμεων το 2011.

    [07] Οκτώ νεκροί από τις χιονοπτώσεις στη βόρεια Ιαπωνία

    Οκτώ άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε δυστυχήματα που προκλήθηκαν από τις χιονοπτώσεις στο νησί Χοκάιντο της βόρειας Ιαπωνίας.

    Μια γυναίκα και τρεις έφηβοι έχασαν τη ζωή τους όταν το αυτοκίνητό τους παγιδεύτηκε στο χιόνι, μετέδωσε το πρακτορείο Kyodo, σύμφωνα με ανακοίνωση του νοσοκομείου του Νακασιμπέτσου.

    Όπως διευκρίνισε η τοπική αστυνομία, οι τέσσερις πέθαναν από δηλητηρίαση με μονοξείδιο του άνθρακα.

    Επίσης στο Νακασιμπέτσου, μια 23χρονη βρέθηκε νεκρή εξαιτίας του κρύου μέσα στο αυτοκίνητό της.

    Στην περιοχή Γουμπέτσου ένας 53χρονος ψαράς πέθανε όταν μαζί με την κόρη του έπεσαν σε χιονοθύελλα. Ο άντρας προσπάθησε να προφυλάξει με το σώμα του το εννιάχρονο κορίτσι, το οποία επέζησε.

    Δύο άντρες πέθαναν από το κρύο στις περιοχές Αμπασίρι και Φουράνο.

    Τέλος, εξαιτίας των σφοδρών χιονοπτώσεων τρένο υψηλής ταχύτητας εκτροχιάστηκε στην περιφέρεια Ακίτα, χωρίς να υπάρξουν θύματα.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 3 March 2013 - 9:30:26 UTC