Browse through our Interesting Nodes on Education in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 13-01-30

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στο τελικό στάδιο οι συγχωνεύσεις ΑΕΙ και ΤΕΙ
  • [02] Στο Χαλάνδρι θα λειτουργήσει το πρώτο κοινωνικό φαρμακείο
  • [03] "Ποιητικό φως έχουμε ανάγκη στην εποχή μας"
  • [04] Στους δρόμους σήμερα όλα τα μέσα μεταφοράς
  • [05] Η ποιήτρια Κική Δημουλά έγινε παγκόσμια
  • [06] Ώρα να γίνουμε "Άγρι-άνθρωποι"
  • [07] Ένα φθηνό πυροτέχνημα προκάλεσε την τραγωδία στη Βραζιλία
  • [08] Περιοδείες ενόψει συνεδρίου ξεκινά ο Π. Καμμένος
  • [09] Διαμαρτυρία με καλλιτεχνικό χρώμα από τα μουσικά σχολεία της χώρας
  • [10] Το Μπουένος Άιρες αρνείται εδώ και 62 μήνες τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ
  • [11] Εκλογές στις 14 Σεπτεμβρίου στην Αυστραλία ανακοίνωσε η Τζ. Γκίλαρντ
  • [12] Με το «Βαγόνι δολοφόνων» ξεκίνησε το αφιέρωμα στον Κ. Γαβρά στην Ταινιοθήκη
  • [13] Η Google «χαρτογραφεί» τη Βόρεια Κορέα
  • [14] Η φύση "θριάμβευσε". Η αποξηραμένη Κορώνεια φιλοξενεί εκ νέου πουλιά
  • [15] Όσο περισσότερο ένας άνδρας κάνει δουλειές του σπιτιού, τόσο λιγότερο σεξ κάνει

  • [01] Στο τελικό στάδιο οι συγχωνεύσεις ΑΕΙ και ΤΕΙ

    Toν πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, αλλά και τους υπόλοιπους πολιτικούς αρχηγούς αναμένεται να ενημερώσει τις επόμενες ημέρες ο υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος για το σχέδιο «Αθηνά», το οποίο περιλαμβάνει τις συγχωνεύσεις τμημάτων και σχολών της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

    Ήδη, εκτός από τους πολιτικούς αρχηγούς των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση, έχει ενημερωθεί για το σχέδιο και η Γενική Γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα.

    Σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται εντός της εβδομάδας να ολοκληρωθεί ο γύρος των παρουσιάσεων από πλευράς υπουργού Παιδείας και να δοθεί το σχέδιο για διαβούλευση.

    Στόχος του υπουργού Παιδείας είναι η επίτευξη της μεγαλύτερης δυνατής πολιτικής συναίνεσης για ένα από τα πιο φιλόδοξα σχέδια στον χώρο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Να σημειωθεί ότι το κλίμα στις συναντήσεις του κ. Αρβανιτόπουλου με τους πολιτικούς αρχηγούς που στηρίζουν την κυβέρνηση χαρακτηρίστηκε θετικό, ενώ οι περισσότεροι, είτε στο χώρο της πολιτικής, είτε στο χώρο των Ιδρυμάτων συμφωνούν ότι πρέπει οπωσδήποτε να γίνει χωροταξική ανακατανομή των σχολών και τμημάτων, πολλά από τα οποία ιδρύθηκαν τα προηγούμενα χρόνια άναρχα και χωρίς ουσιαστική μελέτη των αναπτυξιακών αναγκών της χώρας.

    Προτάσεις έχουν ήδη ακουστεί από πλευράς των Πανεπιστημιακών και περιλαμβάνουν συγχωνεύσεις σχολών και τμημάτων, ακόμη και συνενώσεις ολόκληρων Πανεπιστημίων και Τεχνολογικών Ιδρυμάτων. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, όλοι συμφωνούν ότι το εγχείρημα είναι ιδιαίτερα δύσκολο, αφού παρουσιάζονται σε πολλές περιπτώσεις περισσότερα προβλήματα από ότι πλεονεκτήματα. Αν όμως τελικά βρεθεί η χρυσή τομή και επιτύχει το σχέδιο, αυτό, υποστηρίζουν ακόμη και Πανεπιστημιακοί, θα είναι προς όφελος της χώρας, ιδιαίτερα στην κρίσιμη οικονομική κατάσταση που βρίσκεται, αλλά και προς όφελος των ίδιων των Ιδρυμάτων.

    Να σημειωθεί ότι οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν άμεσα καθώς οι υποψήφιοι των φετινών πανελλαδικών εξετάσεων θα πάρουν στα χέρια τους το μηχανογραφικό που θα περιλαμβάνει το νέο χάρτη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

    [02] Στο Χαλάνδρι θα λειτουργήσει το πρώτο κοινωνικό φαρμακείο

    Σύμφωνο συνεργασίας της Γενικής Διεύθυνσης Χριστιανικής Αλληλεγγύης και της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχάνων για τη δωρεάν διάθεση φαρμάκων σε άπορους, υπεγράφηχθες, στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών.

    Έτσι θα προσφέρονται ποιοτικά ελληνικά φάρμακα σε συμπολίτες μας οι οποίοι δεν είναι ασφαλισμένοι σε κάποιο φορέα περίθαλψης.

    Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος , ως πρόεδρος της Διεύθυνσης Χριστιανικής Αλληλεγγύης ζήτησε να υπάρχει άμεση συνεργασία, για να αντιμετωπιστεί κάθε δυσκολία, ενώ χαρακτήρισε σημαντική τη χθεσινή ημέρα κατά την οποία υπεγράφη η συμφωνία, κατόπιν συζητήσεων που είχαν γίνει με την Ενωση Φαρμακοβιομηχάνων.

    Από την πλευρά της Ένωσης Φαρμακοβιομηχάνων, ο Δ. Δέμος δήλωσε ότι είναι στη διάθεση της Εκκλησίας σε κάθε ανάγκη, ιδιαίτερα σ΄αυτή την κρίσιμη οικονομικά συγκυρία.

    Το πρώτο κοινωνικό φαρμακείο αναμένεται να λειτουργήσει στο Χαλάνδρι, στις αρχές Μαρτίου, για τους ανασφάλιστους και εμπερίστατους πολίτες.

    [03] "Ποιητικό φως έχουμε ανάγκη στην εποχή μας"

    Την οικουμενική γλώσσα της ποίησης του Λόρκα στο «Ρομανσέρο Γκιτάνο», ερμηνεύει η Μαρία Φαραντούρη σήμερα Τετάρτη (30/1) στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στο πλαίσιο της συναυλίας, με έργα συμφωνικής μουσικής του Μίκη Θεοδωράκη.

    Τις συμφωνικές παρτιτούρες του συνθέτη, θα εκτελέσει η Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ, με τον Μίλτο Λογιάδη στο πόντιουμ.

    Το έργο «Λόρκα» είναι μέρος της συναυλίας, η οποία περιλαμβάνει, επίσης, το κύκνειο άσμα του συνθέτη «Ραψωδία για βαρύτονο και ορχήστρα εγχόρδων σε ποίηση Διονύση Καρατζά», με ερμηνευτή τον διεθνούς φήμης βαρύτονο Δημήτρη Τηλιακό και τον καταξιωμένο κιθαριστή, Ιάκωβο Κολανιάν. Όπως ακόμα, τη Σουίτα Μπαλέτου «Les Amants de Teruel» («Οι εραστές του Τερουέλ»), έργο που συνέθεσε ο Μίκης Θεοδωράκης, το 1958 στο Παρίσι, ύστερα από παραγγελία της διάσημης μπαλαρίνας Λουντμίλα Τσερίνα, που την εποχή εκείνη είχε δημιουργήσει το δικό της θέατρο.

    Ο έρωτας του Χουάν Μαρτίνεθ δε Μαρθίγια και της Ιζαμπέλ δε Σεγούρα αποτέλεσε, κατά καιρούς, πηγή έμπνευσης για πολλούς ποιητές, δραματουργούς, μουσικούς και κινηματογραφιστές. Επίσης, έγινε ταινία (1962) από τον Γάλλο σκηνοθέτη Ρεμόν Ρουλώ- με πρωταγωνίστρια και πάλι την Λουντμίλα Τσερίνα-, και η ταινία «ντύθηκε» με τη μουσική του Θεοδωράκη.

    «Η ποίηση είναι αντίδοτο στους δύσκολους και καταθλιπτικούς που βιώνουμε. 'Εχουμε ανάγκη το ποιητικό φως, την πραγματική αλήθεια που «σκάβει» βαθιά συναισθήματα» λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Μαρία Φαραντούρη και συνεχίζει: και ο Λόρκα αγαπήθηκε ιδιαίτερα από τους Ελληνες, «τον θεωρήσαμε δικό μας ανθρωπο, συνδεθήκαμε με την ιστορία του το έργο του και το τραγικό του τέλος, από τους φασίστες του Φράνκο».

    Τα επτά τραγούδια που θα ερμηνεύσει, σε ποίηση Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα, μεταφρασμένα από τον Οδυσσέα Ελύτη και μελοποιημένα για φωνή, κιθάρα και συμφωνική ορχήστρα από τον Μίκη Θεοδωράκη, είναι από τα αγαπημένα έργα της ιδανικής ερμηνεύτριας των έργων του Θεοδωράκη και πάντα συνηθίζει να τα περιλαμβάνει στις συναυλίες της.

    Η καινούργια χρονιά ξεκινά για τη Μαρία Φαραντούρη από το Μέγαρο Μουσικής στη συναυλία με τα συμφωνικά έργα του Θεοδωράκη και συνεχίζει τον Μάρτιο, με τη συμμετοχή της στις εορταστικές συναυλίες για τα 75χρονα του Τσαρλς Λόιντ, στο Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης.

    [04] Στους δρόμους σήμερα όλα τα μέσα μεταφοράς

    Κανονικά κυκλοφορούν σήμερα τα λεωφορεία καθώς και όλα τα μέσα μεταφοράς.

    Οι εργαζόμενοι στα μέσα μεταφοράς θα πραγματοποιήσουν την Πέμπτη, νέα 24ωρη απεργία.

    Οιοδηγοί στα λεωφορεία, μετά απο μαραθώνια συνεδρίαση η οποία ολοκληρώθηκε αργά τα μεσάνυχτα, ψήφισανκατά πλειοψηφία, τη σημερινή λειτουργία του μέσου, έναντι των άλλων τεσσάρων προτάσεων.

    Παράλληλα, αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν εκ νέου Γενική Συνέλευση στις 14 Φεβρουαρίου.

    [05] Η ποιήτρια Κική Δημουλά έγινε παγκόσμια

    «Υποκλίνομαι στην εθνική ποιήτρια της Ελλάδας Κική Δημουλά που είναι πια παγκόσμια». Με τη φράση αυτή έκλεισε το βιντεοσκοπημένο μήνυμά του ο διευθυντής του Yale University Press, Τζον Ντόνατιτς, σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μουσικής με αφορμή την έκδοση της ανθολογίας ποιημάτων της Κικής Δημουλά με τίτλο «The Brazen Plagiarist» (Η θρασεία λογοκλόπος), από την Margellos World Republic of Letters (MWRL) του Yale University Press, σε αγγλική μετάφραση της Σεσίλ Ιγγλέση Μαργέλλου και της Αμερικανίδας ποιήτριας Ρίκα Λέσερ.

    Το βιβλίο, που στάθηκε αφορμή για την πρόσφατη φιλοξενία της μεγάλης μας ποιήτριας στο πρωτοσέλιδο της International Herald Tribune με ένα εγκωμιαστικό άρθρο με τίτλο «Το σκοτεινό όραμα της Ελληνίδας ποιήτριας» και αναδημοσιεύθηκε στους New York Times, έχει επιλεγμένα ποιήματα και από τα 13 βιβλία της, προλογίζεται από την ίδια και συνοδεύεται από μεταφραστικό σημείωμα της Ρίκα Λέσερ, καθώς και από εκτενή εισαγωγή, χρονολόγιο και βιβλιογραφία της Σεσίλ Ιγγλέση Μαργέλλου.

    «Συχνά αναρωτιέμαι αν υπήρχε η ποίηση πριν τη δημιουργία του κόσμου και του φόβου ή τη δημιούργησε η ανάγκη μας να κρυφτούμε κάπου, μόλις υποπτευθήκαμε ότι μία σκιά μας ακολουθεί παντού, σε απόσταση αναπνοής. Μία σκιά που την ονομάσαμε κίνδυνο» είπε η Κική Δημουλά, η οποία αφού αναφέρθηκε στην περιπετειώδη «μετανάστευση» της ποίησής της στην αγγλική γλώσσα, για τις αγωνίες και τις απολαβές της, τόνισε: «Το αποτέλεσμα ήταν μία μετάφραση τόσο διάφανη που να μπορεί να αναπνέει ευχερώς από κάτω ο προβληματισμός της γεννέτηρας γλώσσας. Πιστεύω ότι η ποίηση έχει μέσα της όλες τις γλώσσες του κόσμου γιατί από όλο τον κόσμο ζητάει ακρόαση και απάντηση».

    Στην εκδήλωση- αφιέρωμα στη μεγάλη εΕληνίδα ποιήτρια προβλήθηκαν αποσπάσματα από το «Μονόγραμμα» του Γιώργου Σγουράκη, που θα παρουσιάσει η ΝΕΤ, για τα παιδικά και νεανικά χρόνια της Κικής Δημουλά, ενώ οι ηθοποιοί Κατερίνα Διδασκάλου και Μαρίνα Ψάλτη απήγγειλαν ποιήματά της. Μελοποιημένο από τον Νίκο Ξυδάκη ακούστηκε το ποίημα «Μελαγχολία» από τη συλλογή «Έρεβος» και από τον Τάσο Ρωσόπουλο το πρώτο μέρος από το «Δύο μικρά ποιήματα για ένα αίνιγμα και έναν δρόμο» από τη συλλογή «Επί τα ίχνη». Επίσης, προβλήθηκαν πιανιστικοί αυτοσχεδιασμοί και σχόλια του Χρήστου Παπαγεωργίου, πάνω σε στίχους της ποιήτριας.

    [06] Ώρα να γίνουμε "Άγρι-άνθρωποι"

    Να γίνουν ..."Αγρι-άνθρωποι" αναθεωρώντας τη σχέση τους με τη ζωή και τη φύση και να κερδίσουν γνώση και ευαισθησία για το περιβάλλον και την άγρια ζωή στην Ελλάδα καλεί τους μαθητές ο "Αρκτούρος" που σχεδίασε ένα ξεχωριστό παιχνίδι ερωτήσεων γι' αυτό τον σκοπό.

    Το πρόγραμμα "Οι Αγρι-άνθρωποι, Πολίτες του μέλλοντος" σχεδιάστηκε από την παιδαγωγική ομάδα του "Αρκτούρου" με στόχο την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση των παιδιών για τα περιβαλλοντικά ζητήματα της ηπειρωτικής Ελλάδας και την αειφορική διαχείρισή τους. Απευθύνεται σε μαθητές των τελευταίων τάξεων του δημοτικού (Ε, Στ') και του Γυμνασίου, έχει τη μορφή διαδραστικής παρουσίασης και στη σχολική τάξη υλοποιείται ως τηλεπαιχνίδι.

    Τα παιδιά παίζουν με ερωτήσεις- μεταξύ άλλων -οικολογίας, γεωγραφίας, πολιτισμού που είναι κατανεμημένες σε κάθε διοικητική περιφέρεια παρακολουθώντας, παράλληλα, εικαστικά βίντεο που οπτικοποιούν με πρωτότυπο τρόπο τις πληροφορίες που τούς παρέχονται.

    Οι "Αγρι- άνθρωποι" του "Αρκτούρου" δεν είναι ο βίαιος, απολίτιστος άνθρωπος, αλλά άνθρωποι που, όπως και στο αρχαίο παρελθόν (άνθρωποι του αγρού), αγαπούν και σέβονται τη φύση είτε ζουν κοντά σε αυτήν (ύπαιθρος) είτε μακριά της (πόλη).

    Εκπαιδευτικοί και μαθητές που ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στο πρωτότυπο αυτό τηλεπαιχνίδι μπορούν να επικοινωνούν με τον "Αρκτούρο".

    [07] Ένα φθηνό πυροτέχνημα προκάλεσε την τραγωδία στη Βραζιλία

    Σ' ένα φτηνό πυροτέχνημα που προοριζόταν αποκλειστικά για υπαίθρια χρήση, οφείλεται η πυρκαγιά που στοίχισε την Κυριακή τη ζωή σε 235 ανθρώπους σε ντισκοτέκ της Βραζιλίας, όπου πολλές πόλεις ανακοίνωσαν αυστηρούς ελέγχους σ' αυτούς τους χώρους διασκέδασης.

    Εκτός από τους 235 νεκρούς, υπάρχουν και τουλάχιστον 116 τραυματίες, "η ζωή 75 εκ των οποίων βρίσκεται σε κίνδυνο", σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας Αλεξάντρ Παντίλια.

    Οι μουσικοί του συγκροτήματος που εμφανιζόταν στην ντισκοτέκ "αγόρασαν ένα πολύ φτηνό βεγγαλικό ξέροντας πως πρέπει να χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά σε υπαίθριο χώρο", δήλωσε ο Μαρτσέλο Αριγκόνι, επιθεωρητής της αστυνομίας της Σάντα Μαρία όπου εκτυλίχθηκε η τραγωδία.

    "Το ήξεραν και εντούτοις χρησιμοποίησαν αυτό το μοντέλο που προορίζεται για υπαίθριους χώρους για να κάνουν οικονομία", "επειδή ήταν φτηνό", πρόσθεσε.

    Οι δηλώσεις αυτές επιβεβαιώνουν την εκδοχή πολλών αυτοπτών μαρτύρων, σύμφωνα με τους οποίους ο τραγουδιστής του συγκροτήματος, που αυτή τη στιγμή βρίσκεται υπό κράτηση, προκάλεσε την πυρκαγιά ρίχνοντας ένα πυροτέχνημα, κάτι το οποίο ο ίδιος αρνείται.

    Ο επιθεωρητής ανέφερε και άλλους παράγοντες που συνέβαλαν στην τραγωδία, όπως την έλλειψη φωτισμού ασφαλείας, τις εύφλεκτες επενδύσεις στους τοίχους και το ταβάνι ή πυροσβεστήρες που δεν λειτουργούσαν.

    Η ντισκοτέκ ήταν γεμάτη φοιτητές και υπερπλήρης τη στιγμή του δυστυχήματος, σύμφωνα με τις βραζιλιάνικες αρχές. Η αστυνομία ερευνά την εξαφάνιση ενός υπολογιστή που έχει καταγράψει τις εικόνες από τις κάμερες ασφαλείας.

    Ωστόσο οι ιδιοκτήτες υποστηρίζουν πως οι κάμερες επιτήρησης "είχαν χαλάσει εδώ και δύο μήνες".

    [08] Περιοδείες ενόψει συνεδρίου ξεκινά ο Π. Καμμένος

    Περιοδείες στο πλαίσιο της πορείας του κόμματος προς το συνέδριο, ξεκινά απόσήμερα ο πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων Πάνος Καμμένος.

    Συγκεκριμένα ο κ. Καμμένος θα επισκεφθεί την Τήνο όπου θα παραστεί στις εορταστικές εκδηλώσεις για τα 190 χρόνια από την εύρεση της θαυματουργής εικόνας της Θεοτόκου, ενώ θα εγκαινιάσει τα γραφεία του Κινήματος στο νησί.

    Την Παρασκευή 1 Φεβρουαρίου 2013 θα επισκεφθεί την Θάσο και την Δράμα, ενώ το Σάββατο 2 Φεβρουαρίου 2013 πραγματοποιείται το πρώτο προσυνέδριο στην Καβάλα.

    Την Κυριακή 3 Φεβρουαρίου 2013 πραγματοποιείται το δεύτερο προσυνέδριο στην Λάρισα.

    [09] Διαμαρτυρία με καλλιτεχνικό χρώμα από τα μουσικά σχολεία της χώρας

    Μουσικό ραντεβού στην Αθήνα και άλλες πόλεις της Ελλάδας δίνουν, σήμερα, οι μαθητές των μουσικών σχολείων, διεκδικώντας την κάλυψη των κενών θέσεων, την επίλυση του θέματος της μεταφοράς τους, καθώς και της σίτισης.

    Οι μαθητές των Αθηνώνθα συγκεντρωθούν στις11 το πρωί στην πλατεία Κλαυθμώνος και στη συνέχεια θα πραγματοποιήσουν πορεία στη Βουλή.

    Το μουσικό τους «παρών» θα δώσουν πολλοί καλλιτέχνες, μεταξύ των οποίων ο Γεράσιμος Ανδρεάτος, ο Γιάννης Γιοκαρίνης, ο Παντελής Θαλασσινός, ο Χρήστος Θηβαίος, ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου, ο Διονύσης Τσακνής, ο Λάκης Παπαδόπουλος, ο Μίλτος Πασχαλίδης και τα Κίτρινα Ποδήλατα.

    «Σε όλη τη χώρα, οι κοινότητες των μουσικών και καλλιτεχνικών σχολείων είναι σε εγρήγορση. Η πρόταση και απόφασή μας να μετατρέψουμε την 30η Γενάρη σε μέρα που θα απαιτήσουμε και θα διατρανώσουμε τη στήριξη στη Δημόσια Δωρεάν Παιδεία, στη Μουσική και Καλλιτεχνική Εκπαίδευση, είναι πλέον μήνυμα που αγκαλιάζεται ευρύτερα και έχει πολλούς αποδέκτες» αναφέρεται σε ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ένωσης Γονέων Μουσικών και Καλλιτεχνικών Σχολείων.

    Η συγκέντρωση διαμαρτυρίας στη Θεσσαλονίκη έχει προγραμματιστεί στις 12 το μεσημέρι στην πλατεία Αριστοτέλους και θα συνοδευθεί επίσης από καλλιτεχνικά δρώμενα, ενώ θα ακολουθήσει πορεία προς το υπουργείο Μακεδονίας και Θράκης.

    [10] Το Μπουένος Άιρες αρνείται εδώ και 62 μήνες τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ

    Η Αργεντινή αρνείται εδώ και 62 μήνες τις οικονομικές εκτιμήσεις που το ΔΝΤ πραγματοιεί κάθε χρόνο στα 188 κράτη μέλη του, ανακοίνωσε χθες, Τρίτη, το ταμείο, τρεις ημέρες πριν από μια κρίσιμη για τη χώρα σύνοδο του θεσμού.

    Την Παρασκευή, το ΔΝΤ πρόκειται να αποφασίσει ενδεχόμενες κυρώσεις εναντίον του Μπουένος Άιρες, που κατηγορείται εδώ και πολλούς μήνες ότι παραποιεί τις στατιστικές του για την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό.

    Σε μια ανακοίνωση που δεν σχετίζεται μ' αυτή τη διαδικασία, το ΔΝΤ ανακοίνωσε πως είχε χθες, Τρίτη, μια "ανεπίσημη ενημέρωση" των ομάδων του για την οικονομική κατάσταση στην Αργεντινή και διευκρίνισε πως η κανονική εκτίμηση της χώρας έχει "καθυστερήσει 62 μήνες".

    Η Αργεντινή, η οποία θεωρεί το ΔΝΤ υπεύθυνο για την χρεοκοπία της χώρας το 2001, αρνείται εδώ και χρόνια στις ομάδες του ΔΝΤ να εκτιμούν την οικονομική πολιτική της.

    Η τελευταία ετήσια έκθεση του ΔΝΤ για τη χώρα δημοσιεύθηκε τον Αύγουστο του 2006 (η επόμενη αναμενόταν για το 2007, χρονιά από την οποία άρχισαν να μετρούν οι μήνες της καθυστέρησης).

    [11] Εκλογές στις 14 Σεπτεμβρίου στην Αυστραλία ανακοίνωσε η Τζ. Γκίλαρντ

    Εκπλήσσοντας τους πάντες η Αυστραλή πρωθυπουργός, Τζούλια Γκίλαρντ, ανακοίνωσε ότι οι εθνικές εκλογές στην Αυστραλία θα διεξαχθούν στις 14 Σεπτεμβρίου. Σπάζοντας την παράδοση ουσιαστικά έθεσε την χώρα σε προεκλογική εκστρατεία οκτώ μηνών, κάτι που είναι ιδιαίτερα ασυνήθιστο.

    Η τελευταία πιθανή ημερομηνία των εκλογών ήταν η 30η Νοεμβρίου του 2013. Η πρωθυπουργός εξήγησε πως δεν ανακοίνωσε την ημερομηνία των εκλογών για να μπει η χώρα σε μια παρατεταμένη προεκλογική περίοδο.

    Σημειώνεται πως το Εργατικό Κόμμα κινδυνεύει να χάσει έως και 18 οριακές έδρες στις φετινές εκλογές, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση, τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύθηκαν την Τρίτη στην εφημερίδα «Financial Review». Μεταξύ αυτών των οριακών εδρών που κινδυνεύουν να χαθούν συγκαταλέγεται και η έδρα του Hindmarsh στη Νότια Αυστραλία, στην οποία εκλέγεται ο ομογενής Στιβ Γεωργανάς.

    H δημοσκόπηση διεξήχθη από την JWS Research και δείχνει ότι στις 54 οριακές έδρες της χώρας παρατηρείται στροφή των ψηφοφόρων προς τον Συνασπισμό, της τάξης του 4,8%. Αν η δημοσκόπηση επαληθευτεί η δύναμη του Εργατικού Κόμματος στο νέο αυστραλιανό Κοινοβούλιο θα μειωθεί στους 54 βουλευτές, ενώ η δύναμη του Συνασπισμού θα αυξηθεί στους 91 βουλευτές.

    Η πρωθυπουργός εκτιμά πάντως πως οι ψηφοφόροι θα διατηρήσουν την κυβέρνησή της στην εξουσία. «Η χώρα πρέπει να κυβερνάται και όταν έρθει η στιγμή θα γίνει και η προεκλογική εκστρατεία. Τώρα είναι η ευκαιρία να κατατεθούν προγράμματα και πολιτικές και όχι να επιχειρείται η δημιουργία εντυπώσεων», τόνισε.

    Υπενθυμίζεται πως το Εργατικό κόμμα βρίσκεται στην εξουσία ως κυβέρνηση μειοψηφίας με τηνστήριξη των Πράσινων και ανεξάρτητων βουλευτών. Οι ανεξάρτητοι βουλευτές Ρομπ Όακσοτ και Τόνι Γουϊντσορ εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την εξαγγελία της πρωθυπουργού λέγοντας ότι «η πρωθυπουργός ξεκαθαρίζει τα πάντα στον λαό και δεν αφήνει καμιά αβεβαιότητα».

    Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Τόνι 'Αμποτ, που ήδη ξεκίνησε την προεκλογική του εκστρατεία, υποστήριξε πως η κ. Γκίλαρντ εξήγγειλε την ημερομηνία των εκλογών για να «σώσει» τη θέση της στην ηγεσία του Εργατικού κόμματος ενώ ο σκιώδης θησαυροφύλακας, Τζο Χόκι, σχολίασε πως οι εκλογές θα διεξαχθούν τον Σεπτέμβριο «ώστε μα μη γίνει γνωστό το έλλειμμα του προϋπολογισμού».

    Οι Πράσινοι με τη σειρά τους ζητούν οι εκλογές να διεξάγονται σε προκαθορισμένες ημερομηνίες.

    [12] Με το «Βαγόνι δολοφόνων» ξεκίνησε το αφιέρωμα στον Κ. Γαβρά στην Ταινιοθήκη

    Με την πρώτη ταινία του Κώστα Γαβρά, το απολαυστικό φιλμ νουάρ «Βαγόνι δολοφόνων», του 1965, και πρωταγωνιστές τον Υβ Μοντάν και τη Σιμόν Σινιορέ, άνοιξετην Τρίτητο αφιέρωμα της Ταινιοθήκης, στον Έλληνα δημιουργό, που με το έργο του κατέκτησε όχι μόνο τον ευρωπαϊκό αλλά και τον παγκόσμιο κινηματογράφο. «Νιώθω συγκίνηση να γίνεται για εμένα αυτό που κάνω εγώ για άλλους», είπε ο σκηνοθέτης και πρόεδρος της Γαλλικής Ταινιοθήκης, Κώστας Γαβράς, χαιρετίζοντας τους θεατές στην κατάμεστη αίθουσα.

    «Πριν από 45 χρόνια, ο Κώστας Γαβράς έφυγε στη Γαλλία για να εξελιχθεί τελικά σ' έναν σημαντικό δημιουργό με παγκόσμια απήχηση», είπε η γραμματέας της Ταινιοθήκης, Μαρία Κομνηνού, ανοίγοντας το αφιέρωμα. «Ενώ δεν ακολούθησε τις πειραματικές τεχνικές της νουβέλ βάγκ, χρησιμοποιώντας στοιχεία θρίλερ και φιλμ νουάρ στράφηκε ήδη από την δεύτερή του ταινία, το Ζ, στον πολιτικό κινηματογράφο. Η δολοφονία του Λαμπράκη (Z), η ιστορία του 'Αρθουρ Λόντον (Η ομολογία), η δράση του Νταν Μιτριόνε στην Ουρουγουάη (Κατάσταση πολιορκίας), η εξαφάνιση του ακτιβιστή Τσαρλς Χόρμαν κάπου στη Λατινική Αμερική (Αγνοούμενος), αποτέλεσαν την θεματική των ταινιών οι οποίες έκαναν τον Γαβρά έναν από τους σημαντικότερους σκηνοθέτες του 20ου αιώνα. Στο πέρασμα στον 21ο αιώνα, αφού μεταφέρει στην οθόνη το περίφημο έργο του Χόχουτ καταγγέλλοντας τη στάση του Βατικανού απέναντι στο Ολοκαύτωμα (Αμήν), ο Κώστας Γαβράς στρέφεται στα δυο καυτά θέματα της εποχής, την μετανάστευση (Παράδεισος στη Δύση) και τον ρόλο του τραπεζικού κεφαλαίου στην καταστροφή όλων των αξιών του Διαφωτισμού (Το τσεκούρι, Το κεφάλαιο)».

    Τον τιμώμενο σκηνοθέτη, χαιρέτησε και ο πρέσβης της Γαλλίας στην Ελλάδα Ζ.Λ. Κ. Ντελφόρζ, χαρακτηρίζοντας τον Κώστα Γαβρά, ως τον «τον πιο επιφανή Γαλλοέλληνα σκηνοθέτη», ο οποίος «ενσαρκώνει τη σύνδεση των δύο χωρών και φέρει την ισχυρή ταυτότητα των σκηνοθετών - δημιουργών, που αγωνίζονται και αμφισβητούν. Ακόμα και στο Χόλυγουντ, ο Κώστας Γαβράς, διεκδίκησε το final cut των ταινιών του» είπε ο Γάλλος πρεσβευτής.

    Στην έναρξη του αφιερώματος, στην Ταινιοθήκη, παραβρέθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, ο αναπληρωτής υπουργός πολιτισμού Κώστας Τζαβάρας, οι σκηνοθέτες, Νίκος Κούνδουρος, Φώτος Λαμπρινός, Λάκης Παπαστάθης, Θάνος Αναστόπουλος, οι ηθοποιοί Εύα Κοταμανίδου, Υβόννη Μαλτέζου, ο Βασίλης Βασιλικός, πολλοί φίλοι και θαυμαστές του έργου του Κώστα Γαβρά.

    Σήμεραστην Ταινιοθήκη προβάλλεται η «Κατάσταση Πολιορκίας» και θα προηγηθεί συζήτηση ανοιχτή στο κοινό, γύρω από το θέμα του «εκπαιδευτικού ρόλου των Ταινιοθηκών, ως θεματοφύλακες της εγχώριας κινηματογραφικής πολιτιστικής κληρονομιάς και το μέλλον τους απέναντι στις προκλήσεις της νέας ψηφιακής εποχής (συνθήκες φύλαξης, συντήρησης και προώθησης των αρχείων, αλλά και προσβασιμότητα στις ταινίες)».

    Παίρνουν μέρος οι Κώστας Γαβράς, Μαρία Κομνηνού , Γρηγόρης Καραντινάκης, Κατερίνα Ευαγγελάκου, Θάνος Αναστόπουλος.

    [13] Η Google «χαρτογραφεί» τη Βόρεια Κορέα

    Χάρτες με γεωγραφικές και γεωμορφικές πληροφορίες για τη Βόρεια Κορέα παρουσίασε η Google.

    Μέχρι σήμερα, η υπηρεσία Google Maps της αμερικανικής εταιρείας λογισμικού, δεν διέθετε στοιχεία για την απομονωμένη διεθνώς ασιατική χώρα. Συνέπεια αυτού, ήταν οι χάρτες που αναφέρονταν σε βορειοκορεατικές περιοχές να εμφανίζονται συνήθως κενοί.

    Η προσθήκη πληροφοριών σχετικά με τη γεωγραφία της χώρας έγινε σταδιακά μέσω του Map Maker. Το συγκεκριμένο διαδικτυακό εργαλείο επιτρέπει στους χρήστες να συνεισφέρουν ηλεκτρονικά δεδομένα αξιοποιώντας είτε δορυφορικές εικόνες είτε τοπικές φωτογραφίες.

    Αξίζει να σημειωθεί, ότι στην περίπτωση της Βορείου Κορέας, οι φωτογραφίες ήταν λιγοστές και ο εμπλουτισμός των χαρτών με πληροφορίες έγινε κυρίως χάρη σε εικόνες από δορυφόρους.

    Το εργαλείο Map Maker πρωτοεμφανίστηκε το 2008. Με τον ίδιο τρόπο, η Google κατόρθωσε να συγκεντρώσει πολύτιμες γεωγραφικές πληροφορίες για χώρες όπως το Ιράκ και το Αφγανιστάν.

    «Η προσπάθεια ετών μέσω του Map Maker μας επιτρέπει σήμερα να έχουμε διαθέσιμο έναν χάρτη της Βόρειας Κορέας στο Google Maps» τόνισε ο Τζέιανθ Μάισορ, επικεφαλής παραγωγής του εργαλείου Map Maker. «Πλέον, το κοινό μπορεί να έχει πρόσβαση σε χάρτες από περιοχές στη Βόρεια Κορέα, που προηγουμένως ήταν εντελώς άγνωστες» συμπλήρωσε ο ίδιος.

    [14] Η φύση "θριάμβευσε". Η αποξηραμένη Κορώνεια φιλοξενεί εκ νέου πουλιά

    Μία νέα ισορροπία δείχνει να έχει βρει το οικοσύστημα των λιμνών Κορώνειας- Βόλβης που μετά την χρόνια υποβάθμιση, γίνεται φιλόξενος τόπος για ακόμη περισσότερα είδη πουλιών. Για πρώτη φορά μάλιστα από το 1921, επανεμφανίστηκε το απειλούμενο είδος Anser erythropus (νανόχηνα) καθώς και 3 άλλα σπάνια είδη, η κοκκινόχηνα, το στεπογέρακο και η χαμωτίδα.

    «Το στεπικό λιβάδι που έχει δημιουργηθεί από την πτώση της στάθμης της Κορώνειας, δημιούργησε ένα μεγάλο ενδιαίτημα για πουλιά» εξήγησε στο ΑΠΕ- ΜΠΕ η ορνιθολόγος, μέλος της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρίας, Μαρία Παναγιωτοπούλου, υπεύθυνη του προγράμματος εποπτείας και αξιολόγησης των ειδών ορνιθοπανίδας που πραγματοποιείται από τα μέσα του 2012 από τον Φορέα Διαχείρισης Λιμνών Κορώνειας - Βόλβης.

    «Από δύο βαθιές λίμνες γλυκού νερού, έμεινε μόνο η μία με αυτά τα χαρακτηριστικά, η Βόλβη ενώ η Κορώνεια μετατράπηκε σε μία αλμυρή λίμνη ρηχού νερού» εξήγησε η κ.Παναγιωτοπούλου συμπληρώνοντας ότι, με όρους βιοποικιλότητας σε σχέση με τα πουλιά, το οικοσύστημα έχει βρει ισορροπία.

    Τα 4 σπάνια είδη που καταγράφηκαν, είναι παγκοσμίως απειλούμενα και παρατηρήθηκαν ανάμεσα σε κοπάδι που αποτελούνταν από σφυριχτάρια,καστανόπαπιες, διαφόρων ειδών αφρόπαπιες και τη μεγαλύτερη συγκέντρωση του είδους Tadorna tadorna (βαρβάρα) στην Ελλάδα (7.500 άτομα).Παράλληλα, καταγράφηκε και το είδοςAsio flameus (βαλτόμπουφος), ιδιαίτερα σπάνιο στην Ελλάδα, ανεβάζοντας το σύνολο των ειδών που έχει καταγραφεί στην προστατευόμενη περιοχή, στα 300.

    Επιπλέον, για μια ακόμη φορά στη λίμνη Κορώνεια καταγράφηκε η απόπειρα του είδους Phoenicopterus roseus(φοινικόπτερο) να φωλιάσει.

    [15] Όσο περισσότερο ένας άνδρας κάνει δουλειές του σπιτιού, τόσο λιγότερο σεξ κάνει

    Όσο περισσότερο χρόνο αφιερώνει ένας παντρεμένος στις δουλειές του σπιτιού, όπως το μαγείρεμα ή τα ψώνια, τόσο λιγότερο έχει σεξουαλικές σχέσεις, υποστηρίζεται σε μια μελέτη που δημοσιεύεται στο τεύχος Φεβρουαρίου της Αμερικανικής Επιθεώρησης Κοινωνιολογίας.

    Το αντίθετο ισχύει επίσης, αν αφιερώνει περισσότερο χρόνο στο αυτοκίνητο ή τον κήπο, διαβεβαιώνει η μελέτη με τίτλο "Ισότητα, οικιακές δουλειές και συχνότητα των σεξουαλικών επαφών στο γάμο", τα συμπεράσματα της οποίας "φανερώνουν τη σημασία που έχουν οι ρόλοι οι οποίοι είναι παραδοσιακά κατανεμημένοι σε κάθε φύλο, για τη συχνότητα των σεξουαλικών σχέσεων σ' έναν ετεροφυλοφιλικό γάμο".

    Σύμφωνα με τον Σαμπίνο Κόρνριτς, ερευνητή του Ινστιτούτου Χουάν Μαρτς της Μαδρίτης, ο οποίος είναι ο διευθυντής της έρευνας, "τα ζευγάρια στα οποία ο άνδρας συμμετέχει περισσότερο στις δουλειές που είναι παραδοσιακά αφιερωμένες στις γυναίκες, κάνουν λόγο για μικρότερο αριθμό σεξουαλικών επαφών".

    "Κατά τον ίδιο τρόπο, τα ζευγάρια στα οποία ο άνδρας συμμετέχει περισσότερο σε δουλειές που θεωρούνται παραδοσιακά ανδρικές --η κηπουρική, το πλήρωμα των λογαριασμών, η ενασχόληση με το αυτοκίνητο-- αναφέρουν συχνότερες σεξουαλικές επαφές", από ένα μέσο όρο 5 φορών στη διάρκεια του μήνα που προηγήθηκε της μελέτης.

    "Υπάρχει ένα είδος σεξουαλικού σεναρίου καλά προσδιορισμένου από το φύλο, στο οποίο η συμπεριφορά αναλόγως του φύλου είναι σημαντική για τη δημιουργία της σεξουαλικής επιθυμίας και την ολοκλήρωση της πράξης", προσθέτει ο Κόρνριτς, ο οποίος συνυπογράφει τη μελέτη με τις κοινωνιολόγους του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον Τζούλι Μπράινς και Κατρίνα Λεπ.

    Όμως τα συμπεράσματα της μελέτης, η οποία βασίζεται σ' ένα ερωτηματολόγιο που συμπληρώθηκε από 7.002 πρόσωπα, δεν πρέπει να παρακινήσουν τους άνδρες να παρατήσουν την ηλεκτρική σκούπα: "Η άρνηση της συμμετοχής στις δουλειές του σπιτιού προκαλεί συγκρούσεις στο ζευγάρι και την αίσθηση του ανικανοποίητου στις συζύγους", η οποία συνδέεται επίσης με τη σεξουαλική δραστηριότητα, προειδοποιεί ο ερευνητής.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 30 January 2013 - 7:30:25 UTC