Browse through our Collection of Greek Indexers for: FTP Servers, Libraries & WWW Sites Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 13-01-29

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Το 2013 θα είναι η τελευταία χρονιά ύφεσης"
  • [02] Eurogroup: Επί τάπητος η ρωσική βοήθεια προς την Κύπρο
  • [03] Είκοσι δύο νεκροί από την πτώση αεροσκάφους στο Καζακστάν
  • [04] Η γιόγκα κάνει καλό σε κατάθλιψη, αϋπνία, σχιζοφρένεια
  • [05] Για πολιτικό τυχοδιωκτισμό κατηγόρησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, τον επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ
  • [06] Σεισμική δόνηση μεγέθους 4,3 βαθμών μεταξύ Καρπάθου και Κρήτης
  • [07] Σήμερα η πρόταση του εισαγγελέα για το οικονομικό σκάνδαλο στον δήμο Θεσσαλονίκης
  • [08] Φοιτητής βρέθηκε νεκρός στο σπίτι του στη Θεσσαλονίκη
  • [09] Νέος γύρος αντιπαράθεσης κυβέρνησης - αντιπολίτευσης στην ΠΓΔΜ

  • [01] "Το 2013 θα είναι η τελευταία χρονιά ύφεσης"

    Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας πιστεύει ότι τα χειρότερα έχουν περάσει και ότι το 2013 θα είναι η τελευταία χρονιά ύφεσης για την Ελλάδα.

    «Υπάρχει σίγουρα μία αχτίδα ελπίδας, φως στην άκρη του τούνελ» δηλώνει ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών σε συνέντευξή του στο BBC.

    «Η πιθανότητα εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ -το Grexit- είναι πλέον πολύ μικρή... Κατορθώσαμε να κινήσουμε την οικονομία. Από την πλευρά των αγορών, υπάρχει πολύ περισσότερη αισιοδοξία. Οι καταθέσεις επιστρέφουν στις τράπεζες, η κυβέρνηση αποπληρώνει τις ληξιπρόθεσμες οφειλές στον ιδιωτικό τομέα και υπάρχει αλλαγή στον τρόπο με τον οποίο μας αντιμετωπίζει η Ευρώπη. Κατά συνέπεια, όλοι οι βασικοί συντελεστές είναι θετικοί. Βρισκόμαστε στα δύο τρίτα του δρόμου προς τον στόχο μας. Άρα οι άνθρωποι μπορούν να ελπίζουν» λέει ο Γιάννης Στουρνάρας.

    Ο υπουργός Οικονομικών έχει την πεποίθηση ότι η ανάπτυξη θα έλθει το 2014. «Προς το τελευταίο τρίμηνο του 2013 θα έχουμε ανάκαμψη. Είμαι βέβαιος, 100% βέβαιος, ότι η εφετινή θα είναι η τελευταία χρονιά ύφεσης» λέει.

    Αναφερόμενος στη βιωσιμότητα του χρέους, ο υπουργός Οικονομικών σημειώνει: «Θα καλωσόριζα μία μείωση του επιπέδου του χρέους, αλλά υπάρχουν πολλοί τρόποι για να επιτευχθεί. Ωστόσο, πρέπει να γίνει κατά τρόπο που θα ελαχιστοποιεί τις απώλειες για τις άλλες πλευρές».

    Απαντώντας σε ερώτηση για το ενδεχόμενο νέων περικοπών των δημοσίων δαπανών, ο Γιάννης Στουρνάρας απαντά: «Εάν εφαρμόσουμε το φετινό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, δεν θα υπάρξουν άλλα πακέτα λιτότητας. Δεν θα υπάρξουν άλλες περικοπές στους μισθούς, τα επιδόματα και τις συντάξεις».

    Ο υπουργός Οικονομικών είναι επικριτικός απέναντι στην πολιτική της σκληρής λιτότητας που επιβλήθηκε στην Ελλάδα, τονίζει ωστόσο ότι χωρίς τα χρήματα της διάσωσης, η Ελλάδα θα ήταν εκτός της ευρωζώνης και αυτό θα σήμαινε καταστροφή.

    «Η Ελλάδα αναγκάσθηκε να κάνει υπερβολικές περικοπές, υπερβολικά γρήγορα. Μιλώντας εκ των υστέρων, θα έπρεπε να έχουμε δώσει περισσότερη έμφαση στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και τις αποκρατικοποιήσεις από την αρχή. Αλλά δεν μπορούμε να γυρίσουμε πίσω. Τώρα δεν υπάρχει λόγος "να κλαίμε πάνω από το χυμένο γάλα". Η ευρωζώνη δεν ήταν προετοιμασμένη για την κρίση».

    Αναφερόμενος σε ενδεχόμενη αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, έπειτα από την ομιλία του Ντέιβιντ Κάμερον την περασμένη εβδομάδα, ο Γιάννης Στουρνάρας είναι κατηγορηματικός: «Θα ήταν μεγάλο λάθος για τη Βρετανία να εγκαταλείψει την ΕΕ. Η Βρετανία ανήκει στην Ευρώπη πολιτικά, οικονομικά και πολιτιστικά».

    Όμως δεν θα αποδεχόταν την επαναδιαπραγμάτευση των όρων συμμετοχής της Βρετανίας στην ΕΕ: «Αυτό θα άνοιγε το κουτί της Πανδώρας. Όλοι θα ήθελαν να το κάνουν. Αλλά θα σήμαινε το τέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

    Έξι μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, ο Γιάννης Στουρνάρας εμφανίζεται χαλαρός και θετικός. Έχει διατηρήσει την τρύπα από σφαίρα που ρίχθηκε κατά τη διάρκεια διαδήλωσης σε τζάμι του υπουργείου του, ως υπόμνηση της μεγάλης οργής του ελληνικού λαού για τα μέτρα λιτότητας. Παρά τα τεράστια προβλήματα, την κοινωνική αναταραχή και την τεράστια αντίσταση που θα δημιουργηθεί όταν οι περικοπές των δαπανών θα αρχίσουν να πονάνε, είναι πεπεισμένος ότι η εξουθενωμένη χώρα θα τα καταφέρει, σχολιάζει το BBC.

    [02] Eurogroup: Επί τάπητος η ρωσική βοήθεια προς την Κύπρο

    Το ενδεχόμενο συμμετοχής της Ρωσίας στο πακέτο βοήθειας προς την Κύπρο, συζητείται σε επίπεδο Eurogroup, αποκάλυψε ο Κύπριος υπουργός Οικονομικών Βάσος Σιαρλή, ο οποίος πρόσθεσε ότι στο επίπεδο αυτό γίνεται διερεύνηση για να διαπιστωθεί κατά πόσον θα μπορούσε η Ρωσία να συμμετάσχει στο πακέτο βοήθειας προς την Κύπρο και με ποιο ποσό.

    Σε δηλώσεις στο ΡΙΚ, ο κ. Σιαρλή διευκρίνισε ότι από πλευράς Λευκωσίας το μόνο που ζητήθηκε από τη Ρωσία είναι η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του δανείου των 2,5 δισ. ευρώ.

    Εξέφρασε, επίσης, την πεποίθηση, ότι τον επόμενο μήνα, θα υπάρξουν θετικά αποτελέσματα.

    Αναφερόμενος στις δημοσιονομικές και δανειακές ανάγκες της Κύπρου ο κ. Σιαρλή διαβεβαίωσε ότι μπορούν να καλυφθούν και για το επόμενο τρίμηνο.

    Ανέφερε συγκεκριμένα ότι οι δημοσιονομικές ανάγκες της Κύπρου, έως τον Απρίλιο, ανέρχονται στο 1,8 δισ. ευρώ και οι δανειακές σε ένα δισ. ευρώ.

    Αυτά, είπε, μπορούμε να τα διαχειριστούμε, χωρίς προσφυγή σε επιπρόσθετο δανεισμό.

    [03] Είκοσι δύο νεκροί από την πτώση αεροσκάφους στο Καζακστάν

    Επιβατικό αεροσκάφος κατέπεσε σήμερα κοντά στην εμπορική πρωτεύουσα του Καζακστάν Αλμάτι, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 22 άνθρωποι, σύμφωνα με δήλωση αξιωματούχου της υπηρεσίας εκτάκτων αναγκών στο Ρόιτερς.

    Το αεροσκάφος των αερογραμμών του Καζακστάν SCAT εκτελούσε πτήση από την πόλη Κοκσετάου στο βόρειο Καζακστάν με προορισμό το Αλμάτι στα νοτιοανατολικά της χώρας και κατέπεσε κοντά στο χωριό Κιζίλ Τουλ, μετέδωσε το πρακτορείο Interfax.

    Το Αλμάτι και η περιοχή γύρω από αυτό ήταν σήμερα καλυμμένα με πυκνή ομίχλη.

    Η αεροπορική εταιρεία SCAT εδρεύει στο Καζακστάν και πραγματοποιεί κυρίως εσωτερικές πτήσεις και ορισμένες διεθνείς.

    Αυτό ήταν το δεύτερο αεροπορικό δυστύχημα που σημειώνεται στη χώρα αυτή της Κεντρικής Ασίας και πρώην Σοβιετική Δημοκρατία μέσα σε περίπου ένα μήνα.

    Στις 25 Δεκεμβρίου, στρατιωτικό μεταγωγικό αεροσκάφος συνετρίβη υπό κακές καιρικές συνθήκες κοντά στην πόλη Σιμκέντ του νότιου Καζακστάν με αποτέλεσμα να σκοτωθούν και οι 27 επιβαίνοντες σε αυτό.

    [04] Η γιόγκα κάνει καλό σε κατάθλιψη, αϋπνία, σχιζοφρένεια

    Η γιόγκα μπορεί να έχει θετικές επιπτώσεις στην ήπια κατάθλιψη και στην αϋπνία, ακόμα και σε ανθρώπους που δεν παίρνουν σχετικά φάρμακα, ενώ βελτιώνει τα συμπτώματα της σχιζοφρένειας και της διαταραχής ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ) σε ασθενείς που κάνουν τη σχετική φαρμακευτική αγωγή, σύμφωνα με μια νέα μεγάλη αμερικανική επιστημονική έρευνα.

    Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή βιολογικής ψυχιατρικής Μουραλί Ντοραϊσγουάμι της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου Ντιουκ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό ψυχιατρικής "Frontiers in Psychiatry", έκαναν μια συστηματική αξιολόγηση (μετα-ανάλυση) άνω των 100 δημοσιευμένων επιστημονικών μελετών πάνω στην επίδραση της γιόγκα στις ψυχικές παθήσεις.

    Η γιόγκα, μια πανάρχαια ινδική πρακτική, με μια παράδοση έως 5.000 ετών, είναι πολύ δημοφιλής σήμερα σε όλο τον κόσμο (και στην Ελλάδα), απαλλαγμένη πια από το αρχικό θρησκευτικό πλαίσιό της, καθώς ακόμα και συνοικιακά γυμναστήρια προσφέρουν πλέον τα σχετικά μαθήματα εξάσκησης. Για πολλούς ανθρώπους, ιδίως για όσους έλκονται από τους εναλλακτικούς τρόπους ζωής και θεραπείας, θεωρείται πλέον μια από τις καλύτερες ολιστικές μεθόδους σωματικής και ψυχικής υγείας.

    Όμως, όπως επισημαίνουν οι ερευνητές, ακριβώς «επειδή η γιόγκα έχει εξελιχτεί σε ένα τέτοιο πολιτισμικό φαινόμενο, έχει γίνει δύσκολο να διακρίνουν οι γιατροί και οι ασθενείς την αλήθεια από την υπερβολή, όσον αφορά τα οφέλη της». Με στόχο να ξεκαθαρίσουν τα πράγματα, οι ερευνητές ανέλυσαν τις μέχρι σήμερα σχετικές επιστημονικές μελέτες και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι όντως η άσκηση της γιόγκα παρέχει οφέλη για σχεδόν όλες τις ψυχικές/νοητικές διαταραχές.

    Ο Μουραλί Ντοραϊσγουάμι ανέφερε ότι η σύγχρονη επιστημονική γνώση έρχεται να επιβεβαιώσει την αξία της αρχαίας ινδικής πρακτικής. Όπως είπε, η γιόγκα είναι «πολλά υποσχόμενη» αναφορικά με τις ψυχιατρικές διαταραχές και, όταν εξασκείται από τους ασθενείς, μπορεί όχι μόνο να βοηθήσει στη βελτίωση των συμπτωμάτων τους, αλλά και στην πρόληψή τους.

    Επιμέλεια:Π. Δρακόπουλος

    [05] Για πολιτικό τυχοδιωκτισμό κατηγόρησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, τον επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ

    «Σε μια νέα επίδειξη πολιτικού τυχοδιωκτισμού ο κ. Τσίπρας τώρα που βλέπει ότι το καράβι σώζεται, εμφανίστηκε να αλλάζει ρότα» δήλωσε ο Σίμος Κεδίκογλου, σχολιάζοντας την τηλεοπτική εμφάνιση του επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ στην κρατική τηλεόραση.

    «Ακόμα και αν συμμαχήσει με το διάβολο όμως, παραμένει χωρίς πυξίδα» πρόσθεσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

    [06] Σεισμική δόνηση μεγέθους 4,3 βαθμών μεταξύ Καρπάθου και Κρήτης

    Σεισμική δόνηση μεγέθους 4,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε, σήμερα, στις 03.48, μεταξύ Καρπάθου και Κρήτης και έγινε αισθητή στη Σητεία και τα βορειανατολικά παράλια του νομού Λασιθίου.

    Η δόνηση, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και το Εργαστήριο Γεωφυσικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, χαρακτηρίζεται ασθενής και προερχόταν από απόσταση 403 χιλιομέτρων νοτιανατολικά της Αθήνας, ενώ το επίκεντρο της δόνησης εντοπίζεται 18 χιλιόμετρα δυτικά της Καρπάθου.

    Δεν αναφέρθηκαν ζημιές.

    [07] Σήμερα η πρόταση του εισαγγελέα για το οικονομικό σκάνδαλο στον δήμο Θεσσαλονίκης

    Με την εισήγηση του εισαγγελέα, Βασίλη Χαλντούπη, επί της ενοχής ή μη των 18 κατηγορουμένων συνεχίζεται από το πρωί η δίκη για την υπεξαίρεση «μαμούθ» στο δήμο Θεσσαλονίκης.

    Ο εισαγγελικός λειτουργός θα παραθέσει το νομικό σκέλος που αφορά στην υπόθεση και στη συνέχεια, αναλύοντας το σκεπτικό του, θα ζητήσει την ενοχή ή την αθώωση των κατηγορουμένων, ανάμεσα στους οποίους είναι ο τέως δήμαρχος Βασίλης Παπαγεωργόπουλος, ο πρώην γενικός γραμματέας του δήμου Μιχάλης Λεμούσιας και τρεις πρώην αντιδήμαρχοι Οικονομικών.

    Περίπου 70 μάρτυρες κατέθεσαν στη δίκη, η οποία ξεκίνησε τον περασμένο Σεπτέμβριο ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης. Από το σύνολο των κατηγορουμένων μόνο ο πρώην ταμίας Παναγιώτης Σαξώνης ομολόγησε την υπεξαίρεση, που σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα ανέρχεται σε 51,4 εκατ. ευρώ, ενώ οι υπόλοιποι ισχυρίστηκαν ότι δεν έχουν καμία σχέση με το οικονομικό σκάνδαλο.

    [08] Φοιτητής βρέθηκε νεκρός στο σπίτι του στη Θεσσαλονίκη

    Νεκρός μέσα στο διαμέρισμα όπου διέμενε, στην Τούμπα Θεσσαλονίκης, βρέθηκε χθες το βράδυ 20χρονος φοιτητής.

    Τον άτυχο νεαρό εντόπισε η αδελφή του που ειδοποίησε αμέσως τις Αρχές. Στο σημείο έσπευσε ιατροδικαστής, ο οποίος, σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, απέδωσε το θάνατό του σε παθολογικά αίτια.

    [09] Νέος γύρος αντιπαράθεσης κυβέρνησης - αντιπολίτευσης στην ΠΓΔΜ

    Νέο γύρο αντιπαράθεσης μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης πυροδότησε η πρόταση του προέδρου της ΠΓΔΜ Γκιόργκι Ιβάνοφ για σύσταση ανεξάρτητης επιτροπής, η οποία θα διερευνήσει τα γεγονότα της 24ης Δεκεμβρίου του 2012, τα οποία σηματοδότησαν την κλιμάκωση της πολιτικής έντασης στη χώρα.

    Ο κ. Ιβάνοφ πρότεινε να ορίσει αυτός τον πρόεδρο της επιτροπής, ο οποίος θα είναι πρόσωπο κοινής αποδοχής. Πρότεινε, επίσης, η επιτροπή να αποτελείται από πέντε ακόμη μέλη: ένα μέλος να οριστεί από το πρόεδρο της χώρας, ένα από την κυβέρνηση, δύο μέλη να οριστούν από την αντιπολίτευση και ένα μέλος να είναι ξένος ειδικός, χωρίς δικαίωμα ψήφου, που θα προταθεί από τον πρόεδρο της Βουλής.

    Ο κ. Ιβάνοφ απέστειλε σχετικές επιστολές για την πρωτοβουλία του αυτή προς τον πρόεδρο της Βουλής της ΠΓΔΜ Τράικο Βελιάνοφσκι, τον πρωθυπουργό Νίκολα Γκρούεφσκι και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Μπράνκο Τσερβένκοφσκι. Ο κ. Τσερβένκοφσι απέρριψε αμέσως την πρόταση, ενώ οι κ.κ. Γκρούεφσκι και Βελιάνοφσκι την αποδέχτηκαν.

    Ο κ. Γκρούεφσκι απάντησε στον κ. Ιβάνοφ αναφέροντάς του ότι αποδέχεται την πρόταση για τη σύσταση της επιτροπής, παρά τις ενστάσεις που έχει για το γεγονός ότι η κυβέρνηση καλείται να ορίσει ένα μέλος και η αντιπολίτευση δύο. Ο κ.Γκρούεφσκι διατύπωσε ακόμη αμφιβολία για τη συμμετοχή ξένου ειδικού στην επιτροπή που προτείνει ο κ. Ιβάνοφ, σημειώνοντας ότι ο διεθνής παράγοντας δεν θα έπρεπε να αναμειγνύεται σε εσωτερικά θέματα.

    Παράλληλα, ο κ. Γκρούεφσκι, στην απαντητική του επιστολή προς τον κ. Ιβάνοφ, επισημαίνει το γεγονός ότι ο κ. Τσερβένκοφσκι απέρριψε αμέσως την πρόταση για σύσταση επιτροπής, κάτι που σύμφωνα με τον κ. Γκρούεφσκι αποδεικνύει ότι στόχος του αρχηγού της αντιπολίτευσης είναι να προκαλέσει χάος στη χώρα για να αποκομίσει πολιτικά οφέλη.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 29 January 2013 - 9:30:22 UTC