Read about The Loizidou vs Turkey Case of the European Court of Human Rights (18 December, 1996) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 13-01-29

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Εκλογές ζήτησε ο Αλ. Τσίπρας
  • [02] Νέες αλλαγές έρχονται στο ασφαλιστικό
  • [03] Φονικές οι πλημμύρες στην Αυστραλία
  • [04] Κλιμάκωση των κινητοποιήσεων αποφασίζουν οι αγρότες
  • [05] Ξεκίνησε το «Imagine Cup 2013»
  • [06] Θυμόμαστε όπως κοιμόμαστε
  • [07] Μαίνονται οι συγκρούσεις στην Αίγυπτο
  • [08] Αλ. Παπαρήγα: «Ο λαός πρέπει να πιστέψει ότι μπορεί να νικήσει»
  • [09] Σε επίσχεση εργασίας προχωρούν οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ Πέμπτη και Παρασκευή
  • [10] Bοήθεια 60,2 δισ. δολαρίων σε περιοχές που επλήγησαν από τον "Σάντι"
  • [11] «Ροντέν» από το μπαλέτο της Αγίας Πετρούπολης στο Μέγαρο Μουσικής
  • [12] Το παγκόσμιο διαδίκτυο «έκοψε ταχύτητα» μέσα στο 2012
  • [13] Τηλεθέρμανση από βιομάζα και βιοαέριο στο Αμύνταιο

  • [01] Εκλογές ζήτησε ο Αλ. Τσίπρας

    Ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι θέση του ΣΥΡΙΖΑ είναι να γίνουν εκλογές πριν από τις γερμανικές εκλογές,-που θα γίνουν το Σεπτέμβριο- για να σταματήσει η καταστροφική πορεία της χώρας και ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση, θα διεκδικήσει βιώσιμη λύση για τη χώρα.

    Στην χθεσινοβραδυνή συνέντευξή του στην κρατική τηλεόραση, εξέφρασε την αντίθεση του ΣΥΡΙΖΑ στην πολιτική ιδιωτικοποιήσεων της κυβέρνησης, επισημαίνοντας ότι το κόμμα του είναι κατά της λεηλασίας του δημοσίου και ότι όποιες ιδιωτικοποιήσεις γίνουν θα πρέπει να έχουν κοινωνική ανταποδοτικότητα.

    Ο κ. Τσίπρας υποστήριξε την ανάγκη να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα γραφειοκρατίας, διαφθοράς και περιβάλλοντος και να υπάρξει το κατάλληλο κλίμα σταθερότητας για να προσελκύσει η χώρα επενδύσεις, ενώ σημείωσε την ανάγκη να αντιμετωπιστεί και η εγχώρια ολιγαρχία που αποτελείται από λίγες οικογένειες που ελέγχουν την πολιτική και οικονομική ζωή της χώρας.

    Για την συνάντησή του με τον Β. Σόιμπλε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε ότι και ο ίδιος παρέθεσε αριθμούς στον Γερμανό υπουργό για να καταδείξει την αποτυχία του προγράμματος.

    Απαντώντας για τις δημοσκοπήσεις ο κ. Τσίπρας είπε ότι μετά την εκταμίευση της δόσης δημιουργήθηκε μιά ψεύτικη προσδοκία εκ μέρους της κυβέρνησης, ενώ γύρω μας υπάρχει μιά σκληρή πραγματικότητα. Οι δόσεις που παίρνει η χώρα, πρόσθεσε, αρκούν ίσα ίσα για να μην χρεοκοπήσουν οι τράπεζες, αλλά δεν αρκούν για να μην χρεοκοπήσουν οι Έλληνες.

    Αναφερόμενος στις δημοσκοπήσεις, ο κ. Τσίπρας είπε ότι εμφανίζεται μιά παροδική δημοσκοπική ανάκαμψη της κυβέρνησης και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι σύντομα ο ΣΥΡΙΖΑ θα ενισχυθεί.

    Ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι το κόμμα του θα συμμαχήσει ακόμη και με τον διάβολο για να πετύχει αποτελέσματα για τη χώρα, αναφερόμενος στη στάση της Βραζιλίας στο ΔΝΤ και πρόσθεσε ότι είναι ανάγκη το ΔΝΤ να συγκρουστεί πιό ανοιχτά με την Γερμανία και όχι με μισόλογα.

    Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι η κ. Μέρκελ δεν λέει την αλήθεια στον γερμανικό λαό ενόψει των εκλογών, ότι δηλαδή το πρόγραμμα για την Ελλάδα απέτυχε. Η Βραζιλία τόνισε ο κ. Τσίπρας, έχει φόβους εξαγωγής της κρίσης από την Ευρώπη σε όλο τον κόσμο και ανησυχεί για την γερμανική πολιτική.

    [02] Νέες αλλαγές έρχονται στο ασφαλιστικό

    Συνεδριάζει σήμερα,για πρώτη φορά, η ειδική επιτροπή του υπουργείου Εργασίας για τις νέες αλλαγές στο ασφαλιστικό, με στόχο την περαιτέρω ενοποίηση των κλάδων ασφάλισης.

    Η επιτροπή θα συνεδριάζει σε τακτά χρονικά διαστήματα ώστε, έως το τέλος της Άνοιξης να έχει καταλήξει σε συγκεκριμένες προτάσεις. Οι προτάσεις αυτές θα αποτελέσουν αντικείμενο διαλόγου με τους ασφαλιστικούς φορείς και τους κοινωνικούς εταίρους, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, οι προσαρμογές που θα αποφασιστούν πρόκειται να τεθούν σε εφαρμογή από το 2014 και μετά.

    Στόχος του υπουργείου Εργασίας, είναι, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η δημιουργία τεσσάρων ταμείων, που θα αφορούν τους αντίστοιχους τομείς απασχόλησης. Δηλαδή, ξεχωριστό ταμείο για τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα, ενώ τα τρία υπόλοιπα θα καλύπτουν τους αγρότες, τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους δημόσιους υπαλλήλους.

    Οι αλλαγές αυτές θα δίνουν τη δυνατότητα κεντρικής παρακολούθησης όλων των ασφαλιστικών φορέων, έτσι ώστε να μπορεί να διαπιστώνεται στο μέλλον με ευκολία, η πιθανότητα εμφάνισης ελλειμμάτων ενώ θα δίνεται η δυνατότητα στην Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης να αναλάβει το σκέλος της είσπραξης των ληξιπρόθεσμων οφειλών για όλα τα ταμεία.

    Στο μεταξύ, το ΙΚΑ προχώρησε στην αντικατάσταση των χειρόγραφων εντολών πληρωμής των συντάξεων με ηλεκτρονικές και όλα τα εντάλματα που εκδίδονταν με χειρόγραφη διαδικασία θα εκδίδονται πλέον σε ηλεκτρονική μορφή, μέσω των του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος (Ο.Π.Σ.).

    Επιδίωξη της διοίκησης του Ιδρύματος, είναι να καταστεί εφικτός ο ηλεκτρονικός έλεγχος του συνόλου των πληρωμών.

    [03] Φονικές οι πλημμύρες στην Αυστραλία

    Τέσσερις άνθρωποι ανασύρθηκαν νεκροί και 2 αγνοούνται μετά το πέρασμα καταστροφικής καταιγίδας που προκάλεσε την υπερχείλιση ποταμών και είχε ως συνέπεια χιλιάδες σπίτια να πλημμυρίσουν κατά μήκος των 700 χιλιομέτρων της ανατολικής ακτής της Αυστραλίας.

    Τουλάχιστον 2.000 ακίνητα πλημμύρισαν εξαιτίας των χειμάρρων, από την πόλη Μπούνταμπεργκ έως το Κοφς Χάρμπορ στα νότια της χώρας.

    Χιλιάδες είναι οι άνθρωποι που για τρίτη συνεχόμενη ημέρα έχουν βρει καταφύγιο σε κέντρα εκκένωσης, αφού έχασαν τα σπίτια, τα αυτοκίνητα και όλα τα υπάρχοντά τους.

    Ένα τρίχρονο αγόρι καταπλακώθηκε από ένα δέντρο που έπεσε εξαιτίας των ισχυρών ανέμων, ενώ ένας ιστιοπλόος πνίγηκε όταν το σκάφος του συγκρούστηκε στο λιμάνι. Ένας 27χρονος άντρας με ειδικές ανάγκες παρασύρθηκε από τα ορμητικά νερά και ένας μοτοσικλετιστής έχασε τη ζωή του στην προσπάθειά του να διασχίσει τον χείμαρρο.

    Το χειρότερο χτύπημα δέχτηκε η Μπουνταμπεργκ, μία πόλη 70.000 κατοίκων, όπου η πρόσβαση είναι εφικτή μόνο από αέρος.

    Πολλά αεροσκάφη τύπου Hercules κατέφθασαν στην περιοχή προκειμένου να μεταφέρουν τους τραυματίες στα νοσοκομεία, ενώ 14 ελικόπτερα έχουν καταφέρει μέχρι στιγμής να διασώσουν πολλές οικογένειες από τις στέγες των σπιτιών τους και να τους μεταφέρουν στα κέντρα εκκένωσης.

    [04] Κλιμάκωση των κινητοποιήσεων αποφασίζουν οι αγρότες

    Κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους αποφασίζουν οι αγρότες.

    Στον κόμβο της Νίκαιας Λάρισας, στην εθνική οδό Αθηνών -Θεσσαλονίκης, παραμένουν τα τρακτέρ των θεσσαλών αγροτών, ενώ στην Ημαθία, οι αγρότες τα έχουν παρατεταγμένα στον κόμβο της Κουλούρας, στην Εγνατία οδό. Έτοιμοι να συμμετάσχουν στις κινητοποιήσεις δηλώνουν και οι αγρότες των Σερρών, οι οποίοι αναμένουν τα αποτελέσματα των διήμερων συναντήσεων των εκπροσώπων τους, που έχουν οριστεί με πολιτικούς αρχηγούς και υπουργούς.

    Ο πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ Τζανέτος Καραμίχας μαζί με την αντιπροσωπεία της Πρωτοβουλίας για την Ανασυγκρότηση του Αγροτικού Συνδικαλιστικού Κινήματος, είχαν χθες συνάντηση με τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ. Υπαρκτά, χαρακτήρισε ο κ.Κουβέλης τα προβλήματα των αγροτών και δεσμεύθηκε να τα θέσει στη κυβέρνηση.

    Αντιπροσωπεία των αγροτών, αναμένεται να συναντηθεί σήμερα με τους προέδρους του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ.

    Απόλυτα δικαιολογημένες, χαρακτήρισε τις αγροτικές κινητοποιήσεις η γγ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα στη Βουλή.

    [05] Ξεκίνησε το «Imagine Cup 2013»

    Ο διαγωνισμός τεχνολογίας «Imagine Cup» για το έτος 2013 έχει ήδη ξεκινήσει, όπως ανακοίνωσε η Microsoft Ελλάς, που προσκαλεί τους νέους να δημιουργήσουν τη δική τους ομάδα για να συμμετάσχουν στη φετινή διοργάνωση, αναπτύσσοντας καινοτόμες τεχνολογικές εφαρμογές, με στόχο να διεκδικήσουν μια διεθνή διάκριση, καθώς και σημαντικά χρηματικά έπαθλα.

    Στον ενδέκατο χρόνο της διεξαγωγής του, το Imagine Cup περιλαμβάνει τις παρακάτω κατηγορίες:

    Β· World Citizenship: Σε αυτή την κατηγορία συμμετέχουν σχέδια (projects) με εφαρμογές λογισμικού που έχουν δημιουργηθεί πάνω σε πλατφόρμες της Microsoft με την προοπτική να έχουν κοινωνικό όφελος (π.χ. για την εκπαίδευση, την κοινωνία ή την υγειονομική περίθαλψη).

    Β· Games: Οι συμμετέχοντες καλούνται να αναπτύξουν πάνω σε πλατφόρμες της Microsoft (Windows 8, Windows Phone, Kinect για Windows Software Development Kit και Xbox Indie Games) παιχνίδια που απευθύνονται σε νέους και εφήβους.

    Β· Innovation: Ανάπτυξη καινοτόμων εφαρμογών για καταναλωτές, οι οποίες μπορεί να φέρουν κάτι καινούριο στα κοινωνικά δίκτυα, στις online αγορές ή στην έρευνα και οι οποίες δημιουργούνται με εργαλεία και τεχνολογία της Microsoft.

    Τα έπαθλα για καθεμία κατηγορία στους φετινούς παγκόσμιους τελικούς είναι 50.000 δολάρια για την πρώτη θέση, 10.000 δολάρια για τη δεύτερη θέση και 5.000 δολάρια για την τρίτη θέση.

    Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να υποβάλλουν αίτηση συμμετοχής μέχρι την 1η Απριλίου 2013 και να στείλουν ένα δείγμα της εφαρμογής τους στην ηλεκτρονική διεύθυνση mshic@microsoft.com. Οι ελληνικοί τελικοί θα πραγματοποιηθούν στις 15 Απριλίου 2013 στην Αθήνα, όπου θα συμμετέχουν οι προκριθείσες ομάδες.

    Η νικήτρια ομάδα από κάθε κατηγορία των ελληνικών τελικών θα συμμετέχει στη συνέχεια στους παγκόσμιους τελικούς του Imagine Cup 2013, που θα πραγματοποιηθούν στην Αγία Πετρούπολη της Ρωσίας τον Ιούλιο, ώστε να εκπροσωπήσει την Ελλάδα και να διεκδικήσει τα μεγάλα έπαθλα του διαγωνισμού.

    Παράλληλα, όλες οι ομάδες που θα συμμετέχουν στους ελληνικούς τελικούς θα έχουν την ευκαιρία να κερδίσουν εισιτήριο για τους παγκόσμιους πελικούς της Ρωσίας, συμμετέχοντας στον παγκόσμιο online προκριματικό γύρο, κατά τον οποίο θα επιλεχθούν μερικές ομάδες (που δεν έχουν κερδίσει στους τελικούς των χωρών τους) προκειμένου να παρουσιάσουν το project τους στους παγκόσμιους τελικούς. Για τη συμμετοχή στον online διαγωνισμό απαιτείται εγγραφή μέχρι τις 15 Μαρτίου στο www.imaginecup.com.

    Η Ελλάδα λαμβάνει μέρος στο διαγωνισμό από το 2004, έχοντας εξασφαλίσει σημαντικές διακρίσεις. Περισσότερες πληροφορίες είναι διαθέσιμες στην επίσημη ιστοσελίδα του διαγωνισμού http://www.imaginecup.com, ενώ για ερωτήσεις σχετικά με το διαγωνισμό οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφτούν την επίσημη ελληνική κοινότητα του Imagine Cup http://studentguru.gr/default.aspx ή να στείλουν email στο v-digkan@microsoft.com.

    [06] Θυμόμαστε όπως κοιμόμαστε

    Η συρρίκνωση μιας περιοχής του εγκεφαλικού φλοιού στο μέτωπο, όσο κανείς γερνάει, επιφέρει χειρότερο ύπνο και, με τη σειρά της, αυτή η επιδείνωση της ποιότητας του ύπνου δυσκολεύει τη μνήμη, με συνέπεια οι ηλικιωμένοι να ξεχνούν.

    Αυτός είναι ο μηχανισμός που συνδέει τη γήρανση, τον ύπνο και την απώλεια της μνήμης, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.

    Η μελέτη για πρώτη φορά ρίχνει φως στο γιατί οι άνθρωποι προχωρημένης ηλικίας ούτε καλά κοιμούνται, ούτε καλά θυμούνται. Το βασικό μήνυμα της νέας έρευνας είναι ότι αν ένας ηλικιωμένος καταφέρνει να κοιμάται καλύτερα, (π.χ. έχοντας κάνει προηγουμένως σωματική άσκηση), θα έχει και καλύτερη μνήμη την επόμενη ημέρα. Η ποιότητα του ύπνου είναι πάντως ένας μόνο από τους παράγοντες που καθορίζουν την ποιότητα της μνήμης.

    Ήταν γνωστό στους επιστήμονες ότι ο καλός ύπνος ενισχύει τις νέες μνήμες, ενώ τα χαμηλής ταχύτητας εγκεφαλικά κύματα βοηθάνε στην μεταφορά των μνημονικών πληροφοριών από τον ιππόκαμπο όπου σχηματίζονται, σε άλλα μέρη του εγκεφάλου όπου αποθηκεύονται μακροχρόνια. Η νέα μελέτη δείχνει ότι η φυσιολογική εκφύλιση του προμετωπιαίου φλοιού λόγω γήρατος λιγοστεύει τα αργά εγκεφαλικά κύματα που υπάρχουν κατά τον βαθύ ύπνο, με συνέπεια οι ηλικιωμένοι να δυσκολεύονται να μεταφέρουν τις μνημονικές πληροφορίες τους προς αποθήκευση. Η τελική συνέπεια είναι η αδυναμία διατήρησης πληροφοριών στον εγκέφαλο επί πολύ χρόνο και η απώλεια της μνήμης.

    Πέρυσι, μια άλλη έρευνα, με επικεφαλής τη νευροφυσιολόγο Ροξάν Στερνίτσουκ του καναδικού πανεπιστημίου Νταλουζί, παρουσίασε προκαταρκτικά στοιχεία, ότι η διαταραχή του ύπνου μπορεί να προβλέψει με ακρίβεια τη διάγνωση της εκδήλωσης στη συνέχεια της νόσου Αλτσχάιμερ.

    [07] Μαίνονται οι συγκρούσεις στην Αίγυπτο

    Εκατοντάδες Αιγύπτιοι διαδηλωτές αψήφησαν, κατά τη διάρκεια της νύχτας, την απαγόρευση της κυκλοφορίας στις πόλεις κατά μήκος της Διώρυγας του Σουέζ και επιτέθηκαν σε αστυνομικά τμήματα αγνοώντας την κατάσταση έκτακτης ανάγκης που κήρυξε ο πρόεδρος Μοχάμεντ Μόρσι, μετά τις πολυήμερες συγκρούσεις που κόστισαν τη ζωή σε 52 άτομα.

    Τουλάχιστον δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια συγκρούσεων που ξέσπασαν τη νύχτα στην πόλη Πορτ Σάιντ.

    Νωρίτερα, οι πολιτικοί αντίπαλοι του Μόρσι απέρριψαν την έκκληση του Αιγύπτιου προέδρου για εθνικό διάλογο προκειμένου να βρεθεί μια λύση και να κατευνάσει η έκρυθμη κατάσταση που επικρατεί τις τελευταίες ημέρες σε μεγάλες πόλεις της χώρας.

    Αντ' αυτού, τεράστια πλήθη διαδηλωτών ξεχύθηκαν στους δρόμους του Καΐρου και της Αλεξάνδρειας, καθώς και στις τρεις μεγάλες πόλεις της Διώρυγας του Σουέζ -το Λιμάνι Σαίντ, την Ισμαηλία και το Σουέζ. «Κάτω ο Μοχάμεντ Μόρσι, κάτω η κατάσταση έκτακτης ανάγκης», φώναζαν οι διαδηλωτές.

    Στο Κάιρο φλόγες φώτισαν το νυχτερινό ουρανό καθώς οι διαμαρτυρόμενοι έβαλαν φωτιά σε οχήματα της αστυνομίας. Στο Πορτ Σάιντ, επίσης, άνδρες επιτέθηκαν σε αστυνομικά τμήματα και όπως αναφέρει πηγή ασφαλείας, ορισμένοι αστυνομικοί τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια των επιθέσεων. Σύμφωνα με ιατρική πηγή, 2 άνδρες σκοτώθηκαν και 12 τραυματίστηκαν κατά τις συγκρούσεις, ενώ 10 εξ αυτών εισήχθησαν στο νοσοκομείο με τραύματα από πυροβολισμούς.

    [08] Αλ. Παπαρήγα: «Ο λαός πρέπει να πιστέψει ότι μπορεί να νικήσει»

    «Το ΚΚΕ θα επιμείνει στην αναδιοργάνωση, ανασύνταξη και αναγέννηση του εργατικού και λαϊκού κινήματος» υπογράμμισε η γγ της ΚΕ του κόμματος Αλέκα Παπαρήγα, σε συνέντευξη που παραχώρησε τη Δευτέρα το βράδυ στον τηλεοπτικό σταθμό Kontra Channel και στην εκπομπή «Επί του Πιεστηρίου».

    Η γγ της ΚΕ του ΚΚΕ είπε ότι ακόμα δεν έχει κριθεί αν ο λαός θα πραγματοποιήσει «ένα βήμα μπροστά» ή θα οπισθοχωρήσει και τόνισε ότι ο λαός «πρέπει να πιστέψει ότι μπορεί να νικήσει, προς το παρόν δεν το πιστεύει αυτό και γι' αυτό είναι ευάλωτος σε διαφόρου είδους πιέσεις».

    Ερωτηθείσα για την αποστροφή της στη συνέντευξη Τύπου που είχε παραχωρήσει το πρωί «σκίστε τα χαράτσια» τόνισε ότι «δεν μιλάμε για στενή ατομική επιλογή» αλλά για μια επιλογή με όρους κινήματος και έφερε ως παράδειγμα το ότι «αν 3.000.000 οικογένειες αρνηθούν να πληρώσουν το χαράτσι της ΔΕΗ και τον διακανονισμό μέσω Εφορίας, τι θα κάνουν; Θα κόψουν το ρεύμα σε 3.000.000 σπίτια;».

    Η κ. Παπαρήγα τόνισε ότι σε κάθε περίπτωση δεν αρκεί η αντίθεση του εργατικού κινήματος στην εκάστοτε κυβέρνηση, αλλά στην πολιτική που ασκείται.

    Ερωτηθείσα αν πρέπει να υπάρξει συνένωση δυνάμεων ενάντια στην πολιτική αυτή που εγκυμονεί και ανθρωπιστική κρίση, είπε κατ' αρχήν ότι η αλλαγή πολιτικής πρέπει να γίνει με προετοιμασία του λαού, «εμάς μας ενδιαφέρει ο λαός να έχει συνείδηση του δρόμου που πρέπει να διανύσει».

    Η γγ της ΚΕ του ΚΚΕ αναφερόμενη σε όσους επικαλούνταν την ενότητα της αριστεράς είπε ότι κληθήκαμε να συμφωνήσουμε τον Ιούνιο σε θέματα όπως η μετενέργεια, ο νόμος περί ευθύνης υπουργών, η απλή αναλογική και η κατάργηση των μνημονίων, «εδώ ακόμα δεν έγιναν κυβέρνηση και έδωσαν "γη και ύδωρ"».

    [09] Σε επίσχεση εργασίας προχωρούν οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ Πέμπτη και Παρασκευή

    Σε προειδοποιητική επίσχεση παροχής υπηρεσιών τους, προχωρούν οι συμβεβλημένοι γιατροί με τον ΕΟΠΥΥ, την Πέμπτη, 31 Ιανουαρίου και την Παρασκευή, 1 Φεβρουαρίου.

    Τη 48ωρη προειδοποιητική επίσχεση παροχής υπηρεσιών προς τον ΕΟΠΥΥ, αποφάσισε το ΔΣ της Ένωσης Ιατρών ΕΟΠΥΥ, με πιθανή επανέναρξη των κινητοποιήσεων στις 11 Φεβρουαρίου, σε περίπτωση που το υπουργείο Υγείας και ο ΕΟΠΥΥ «δεν τιμήσουν τις επανειλημμένες υποσχέσεις τους και δεν ικανοποιήσουν τα δίκαια αιτήματα των κλινικών και εργαστηριακών ιατρών» όπως αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους.

    Επισημαίνουν, παράλληλα, «ότι, μόνο για το 2012, ο ΕΟΠΥΥ χρωστά σε ιατρούς και εργαστήρια πάνω από 300 εκατ. ευρώ, καθώς δεν έχει αποζημιώσει τους ιατρούς για ιατρικές εξετάσεις, από τον Σεπτέμβριο και για ιατρικές πράξεις- παρακλινικές- εργαστηριακές εξετάσεις, από τον Ιούλιο του 2012. Επίσης, χρωστά στο ιατρικό σώμα και τα διαγνωστικά κέντρα το παρακρατηθέν 10%, από τις αρχές του 2012, καθώς επίσης και δεδουλευμένα χρήματα για ολόκληρο το 2011 και το ήμισυ του 2010. Σύνολο οφειλών, πάνω από 1 δισεκατομμύριο ευρώ».

    Οι γιατροί τονίζουν ότι «η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι» είναι η πρόσφατη απόφαση του υπουργείου Υγείας να «κουρέψει» τις παλαιές οφειλές των ιατρών κατά 20%, ενώ την ίδια στιγμή, «κουρεύει» μόνο 1% τη φαρμακοβιομηχανία, 3,5% τους φαρμακοποιούς και 8% τις κλινικές. Αυτό το ποσοστό «κουρέματος» δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό από τον κλάδο, τονίζουν, καθώς οδηγεί ιατρεία και εργαστήρια σε οριστική αναστολή δραστηριοτήτων.

    [10] Bοήθεια 60,2 δισ. δολαρίων σε περιοχές που επλήγησαν από τον "Σάντι"

    Το αμερικανικό Κογκρέσο ενέκρινετην έκτακτη βοήθεια ύψους 60,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την ανοικοδόμηση των παράκτιων περιοχών των ΗΠΑ που επλήγησαν από τον κυκλώνα "Σάντι" στα τέλη Οκτωβρίου.

    Η Γερουσία ενέκρινε με 62 ψήφους υπέρ και 36 κατά το κείμενο, που είχε ήδη ψηφιστεί από την Βουλή των Αντιπροσώπων, για χορήγηση βοήθειας ύψους 50,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων (38 δισεκατομμυρίων ευρώ). Νωρίτερα αυτόν τον μήνα το Κογκρέσο είχε εγκρίνει βοήθεια ύψους 9,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

    Οι κυβερνήτες των τριών πολιτειών που επλήγησαν περισσότερο (Νέα Υόρκη, Νιου Τζέρσι και Κονέκτικατ) εξέφρασαν την ικανοποίησή του για το θετικό αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, για το οποίο χρειάστηκαν τρεις μήνες έντονων συζητήσεων και διαφωνιών στο Κογκρέσο.

    Περισσότεροι από 100 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και δεκάδες χιλιάδες σπίτια καταστράφηκαν στις 29 Οκτωβρίου όταν ο κυκλώνας Σάντι έπληξε τις βορειοανατολικές ακτές της χώρας.

    Επιμέλεια: Μ. Φαράκου

    [11] «Ροντέν» από το μπαλέτο της Αγίας Πετρούπολης στο Μέγαρο Μουσικής

    Με μια μεγάλη δραματική και εξπρεσιονιστική χορογραφία-αφήγηση για την ταραγμένη σχέση του Αύγουστου Ροντέν και της ερωμένης και μούσας του, Καμίγ Κλοντέλ, ξανασυναντιέται ο διάσημος και κορυφαίος Ρώσος χορογράφος, Μπορίς 'Αιφμαν με το ελληνικό κοινό.

    Ο «καταπληκτικός μάγος του θεάτρου», όπως αποκάλεσε τον'Αιφμαν ο σπουδαίος Αμερικανός κριτικός, Κλάιβ Μπέρνς, έρχεται για τρίτη φορά στο Μέγαρο Μουσικής (Παρασκευή 1, Σάββατο 2, Κυριακή 3 Φεβρουαρίου, ώρα 20:00) - αξέχαστες παραστάσεις του, η «Κόκκινη Ζιζέλ» και η συγκλονιστική «'Αννα Καρένινα» - με ένα έργο για την τραγική φύση της ζωής των ιδιοφυϊών καλλιτεχνών, την απελπισμένη αναζήτηση της αναγνώρισης και το συνοδεύει με μουσική από το γαλλικό ρομαντικό ρεπερτόριο (Ραβέλ, Σεν Σανς, Μασνέ) .

    Ο «Ροντέν» του Μπορίς 'Αιφμαν έχει στην πραγματικότητα για πρωταγωνίστρια την Καμίγ Κλοντέλ, την ερωμένη που παραμερίστηκε στη διαδρομή του εραστή της προς τη φήμη και το μεγαλείο και παρακολουθεί τη βασανιστική της κάθοδο στην παραφροσύνη και σε μια ματαιωμένη ζωή. Το μπαλέτο αρχίζει και τελειώνει σε ένα άσυλο ψυχοπαθών, εκεί όπου η Καμίγ πέρασε τα τελευταία 30 χρόνια της ζωής της, εξόριστη από την οικογένειά της και την κοινωνία, που δεν ανεχόταν μεγάλες αποκλίσεις από τους συμφωνημένους κανόνες.

    Με τον «Ροντέν», το Μπαλέτο Μπόρις 'Αιφμαν γιόρτασε πέρυσι τα 35 χρόνια της ύπαρξης και της καλλιτεχνικής του δημιουργίας.

    [12] Το παγκόσμιο διαδίκτυο «έκοψε ταχύτητα» μέσα στο 2012

    Οι ταχύτητες σύνδεσης του παγκόσμιου Ίντερνετ επιβραδύνθηκαν εντός του 2012, σύμφωνα με την τελευταία τριμηνιαία έκθεση «Η Κατάσταση του Διαδικτύου» της αμερικανικής εταιρείας Akamai Technologies.

    Η Ελλάδα εμφανίζεται «αργή» στην Ευρώπη όσον αφορά τη διαδικτυακή σύνδεση μέσω σταθερής τηλεφωνίας, αλλά αρκετά «γρήγορη» στις συνδέσεις μέσω κινητής τηλεφωνίας. Εξάλλου, από τη χώρα μας, σύμφωνα με τα στοιχεία, προέρχεται το 0,2% των συνολικών κυβερνο-επιθέσεων παγκοσμίως (δύο στις χίλιες).

    Η μέση παγκόσμια ταχύτητα σύνδεσης στο διαδίκτυο κατά το τρίτο τρίμηνο του 2012 διαμορφώθηκε στα 2,8 megabytes ανά δευτερόλεπτο (Mbps), εμφανίζοντας υποχώρηση κατά περίπου 7% σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο του 2012. Πάντως η Akamai θεωρεί μάλλον συγκυριακή αυτή την πτώση, αφού, όπως αναφέρει, σε ετήσια βάση, δηλαδή σε σχέση με το αντίστοιχο τρίτο τρίμηνο του 2011, η μέση παγκόσμια ταχύτητα διαδικτυακής σύνδεσης εμφάνισε «υγιή» άνοδο κατά 11%.

    Η Νότια Κορέα συνέχισε να είναι η χώρα με την μεγαλύτερη μέση ταχύτητα παγκοσμίως (14,7 Mbps), ακολουθούμενη από την Ιαπωνία (10,7 Mbps) και το Χονγκ Κονγκ (8,9 Mbps). Στην Ελλάδα η μέση ταχύτητα ήταν 4 Mbps και ήταν η δεύτερη χαμηλότερη στην Ευρώπη μετά την Ιταλία (3,9 Mbps).

    Σε παγκόσμιο επίπεδο, η εφαρμογή υψηλών ευρυζωνικών ταχυτήτων σύνδεσης (άνω των 10 Mbps) αυξήθηκε 8,8% κατά μέσο όρο στο τρίτο τρίμηνο πέρυσι, ενώ η υιοθέτηση κανονικών ευρυζωνικών ταχυτήτων (άνω των 4 Mbps) αυξήθηκε κατά 4,8%, με αποτέλεσμα η σχετική ευρυζωνική διείσδυση στον παγκόσμιο πληθυσμό να διαμορφωθεί σε 11% και 41% αντίστοιχα.

    Τα αντίστοιχα ποσοστά για την Ελλάδα, κατά την Akamai, ήσαν στο δεύτερο τρίμηνο του 2012 1,8% για την ταχύτητα σύνδεσης άνω των 10 Mbps (το χαμηλότερο ποσοστό στην Ευρώπη) και 30% για τις συνδέσεις με ταχύτητα άνω των 4 Mbps (το δεύτερο χαμηλότερο ποσοστό στην Ευρώπη μετά την Ιταλία).

    [13] Τηλεθέρμανση από βιομάζα και βιοαέριο στο Αμύνταιο

    Την επέκταση του δικτύου τηλεθέρμανσης σε όλα τα τοπικά διαμερίσματα χάρη στην παραγωγή ενέργειας από βιομάζα και βιοαέριο σχεδιάζει ο Δήμος Αμυνταίου, προκειμένου να εξασφαλίσει ενεργειακή επάρκεια για 4000 ακόμη νοικοκυριά. Το σύστημα, το οποίο αναμένεται να γίνει με ευρωπαϊκή χρηματοδότηση κατά 80% και χρηματοδότηση από το Δήμο κατά 20%, θα καλύψει τις ανάγκες των κατοίκων του Δήμου για θέρμανση καθώς ήδη στο Αμύνταιο, τον Φιλώτα και τη Λεβαία 1500 περίπου νοικοκυριά καλύπτονται από το δίκτυο τηλεθέρμανσης της ΔΕΗ. Εκτός νομού Φλώρινας τηλεθερμάνσεις λειτουργούν στην Κοζάνη και την Πτολεμαϊδα.

    ?Φιλοδοξούμε να είμαστε ο πρώτος Δήμος που θα έχει τηλεθέρμανση σε όλα τα δημοτικά διαμερίσματά του? σχολιάζει στο ΑΠΕ ? ΜΠΕ ο δήμαρχος Αμυνταίου, Ιωακείμ Ιωσηφίδης και διευκρινίζει ότι ξεκινούν άμεσα οι μελέτες ενώ το έργο προωθείται για την προγραμματική περίοδο 2014 ? 2020. Για την παραγωγή ενέργειας οι εγκαταστάσεις που θα δημιουργηθούν θα τροφοδοτούνται με βιομάζα (υπολείμματα αγροτικής παραγωγής) και βιοαέριο από κτηνοτροφικές μονάδες, πρώτες ύλες που υπάρχουν σε μεγάλη επάρκεια στην περιοχή. Σε ό,τι αφορά τις διαδικασίες που θα ακολουθηθούν ο δήμαρχος γνωστοποιεί ότι θα διενεργηθεί διεθνής διαγωνισμός.

    Το εγχείρημα αυτό θα βρεθεί στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος της διημερίδας που θα πραγματοποιηθεί στις 22 και 23 Φεβρουαρίου στο Αμύνταιο με τη συμμετοχή δημάρχων πόλεων που έχουν εφαρμόσει αντίστοιχα συστήματα στο εξωτερικό.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 29 January 2013 - 7:30:24 UTC