Browse through our Interesting Nodes of Greek Associations & Organizations Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 17 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 13-01-17

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σε υψηλούς τόνους η συζήτηση στη Βουλή για την Προανακριτική
  • [02] Λαγκάρντ: Η Ελλάδα ανακτά τη διεθνή εμπιστοσύνη
  • [03] Χωρίς Μετρό, Ηλεκτρικό και Τραμ αύριο
  • [04] Πέθανε ο Τούρκος δημοσιογράφος Μεχμέτ Αλί Μπιράντ
  • [05] Διαβιβάστηκε στη Βουλή συμπληρωματική αναφορά του οικονομικού εισαγγελέα για τη «λίστα Λαγκάρντ»
  • [06] ΕΟΠΥΥ: Εξοφλούνται οι φαρμακοποιοί για παλαιά χρέη
  • [07] "Δεν αναγκάζει κανείς κανέναν να λειτουργήσει και τις Κυριακές"

  • [01] Σε υψηλούς τόνους η συζήτηση στη Βουλή για την Προανακριτική

    Ανεπαρκή έως έωλη τεκμηρίωση των κατηγοριών εναντίον του Ευάγγελου Βενιζέλου και του Γιώργου Παπανδρέου επικαλούνται οι βουλευτές της πλειοψηφίας, αντιπαρατιθέμενοι στους συναδέλφους τους της αντιπολίτευσης, κατά τη συζήτηση των τριών προτάσεων για την συγκρότηση Επιτροπής Προκαταρκτικής Εξέτασης («Προανακριτικής») για την υπόθεση της «λίστας Λαγκάρντ». Η πλειοψηφία παραδέχεται στις τοποθετήσεις της την ύπαρξη πολιτικών ευθυνών των πρώην υπουργών, κατηγορώντας ωστόσο παράλληλα την αντιπολίτευση, για σκόπιμη σύγχυσή τους με τις ποινικές ευθύνες που αποτελούν την αρμοδιότητα μιας Προκαταρκτικής Επιτροπής.

    «Κάποιοι κακοποίησαν τις κοινές παραδοχές: Την πολιτική και κοινοβουλευτική ευθύνη που αποτυπώνεται στην κοινή γνώμη, και την ποινική ευθύνη που καταγιγνώσκεται από τα δικαστήρια» παρατήρησε μεταξύ άλλων ο Τάσος Νεράντζης (ΝΔ). «Δεν μπορούμε για πολιτικές ευθύνες να στέλνουμε στο ειδικό δικαστήριο έναν υπουργό επειδή μας συμφέρει πολιτικά» παρατήρησε ο Βασίλης Οικονόμου (ΔΗΜΑΡ). «Τα κόμματα της αντιπολίτευσης, επιθυμούν απέραντα ειδικά δικαστήρια επί δικαίων και αδίκων» συμπέρανε ο βουλευτής.

    «Μας είπαν τις προηγούμενες μέρες να μην ποινικοποιούμε την πολιτική ζωή, να μην στήνουμε σκηνικό πόλωσης, να μην επιλέγουμε τακτικές «πολιτικής αλητείας» για την τεχνητή αποσταθεροποίησης της κυβέρνησης» παρατήρησε ο Θ. Δρίτσας (ΣΥΡΙΖΑ). «Όλα αυτά θα πρέπει να οδηγήσουν σε μια «ομερτά», να μην υπάρξει κανένας έλεγχος. Γιατί δεν προτείνετε εσείς τόσον καιρό, έστω και μία Εξεταστική Επιτροπή;» έλεγξε την πλειοψηφία ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

    «Αν είχαν την πλειοψηφία τα κόμματα που ζητούν την παραπομπή του Γ. Παπανδρέου, του κου Παπαδήμου και του Ε. Βενιζέλου, θα είχαμε σήμερα ένα νέο ?89» παρατήρησε ο Δημήτρης Κρεμαστινός (ΠΑΣΟΚ). «Μερικοί ονειρεύονται ένα νέο '89. Αντί της λογικής αναζήτησης πραγματικών περιστατικών και γεγονότων, έχουμε σενάρια, εικασίες, μυθοπλασίες, μυθολογίες» παρατήρησε ο Γιάννης Μανιάτης (ΠΑΣΟΚ).

    «Έχετε καμία σχέση εσείς με τον Ανδρέα Παπανδρέου του '89 που μίλαγε για εθνική ανεξαρτησία, κοινωνική δικαιοσύνη, λαϊκή κυριαρχία; Δεν έχετε καμία σχέση και μην συγχέετε τα πράγματα!» απάντησε ο Νότης Μαριάς (Ανεξάρτητοι Έλληνες). «Εσείς για να παραπέμψετε τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου επικαλείστε στη δική σας πρόταση «ενδείξεις, βάσιμες υπόνοιες, ζημία του Δημοσίου από τον μη έλεγχο των στοιχείων». Άρα αρκούν τέτοια στοιχεία για να διατυπωθεί πρόταση παραπομπής. Τη ζημία, την παραδέχεται ο προϊστάμενος της διεύθυνσης Ελέγχων του υπουργείου Οικονομικών σε Έκθεσή του» ανέφερε ο κος Μαριάς.

    Ο εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ, αναφέρθηκε και στον Λουκά Παπαδήμο, παρατηρώντας πως «μας λέει πως δεν ήξερε ότι υπάρχει η λίστα Λαγκάρντ - πως ήταν μεν πρωθυπουργός, αλλά δεν είχε πάρει μυρωδιά».

    Στον Λουκά Παπαδήμο αναφέρθηκε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Χρυσής Αυγής, Χρ. Παππάς, ο οποίος παρατήρησε πως «το πολιτικό σύστημα με τον Παπαδήμο, έβαλε το λύκο να φυλά τα πρόβατα (?) Νομίζει ο κος Παπαδήμος πως απέναντι στις ευθύνες του καθάρισε μ' ένα χαρτί, με μια έκθεση ιδεών επιπέδου Δημοτικού, όταν το cd της λίστας Λαγκάρντ κυκλοφορούσε σαν λαθρο-cd Νιγηριανού στην πιάτσα. Και εσύ κε Παπαδήμο, και ο κος Παπανδρέου είχατε ευθύνη! Άπαντες οι υπεύθυνοι, όλοι όσους έβαλε ο λαός να κυβερνάνε δεν ξέρανε τίποτα. Ούτε η Τράπεζα της Ελλάδος. Δεν κατάλαβαν τι γινόταν?»

    Αργότερα, ο Δ. Κουκούτσης (Χρυσή Αυγή) επισκοπώντας σειρά σκανδάλων της περιόδου της μεταπολίτευσης, παρατήρησε με νόημα πως «η μη παραπομπή του Γ. Παπανδρέου και του Λ. Παπαδήμου, δεν θα έχει συνέπειες μονάχα στο ΠΑΣΟΚ, την Νέα Δημοκρατία και την ΔΗΜΑΡ. Θα έχει και για άλλους?».

    «Ανοησίες έγιναν μέρος της κοινής γνώμης της χώρας μας. Άνθρωποι διασύρονται με φήμες, κουτσομπολιά χωρίς τσίπα, θεωρίες συνωμοσίας με φαντάσματα. Η ίδια μήτρα συνωμοσιολογίας έθρεψε τους ΑΝΕΛ και θέριεψε τη Χρυσή Αυγή» σχολίασε αργότερα για την αντιπολίτευση, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

    «Ο Κανονισμός της Βουλής ζητά άρθρα ποινικού κώδικα. Αλλά εδώ ακούσαμε συνθήματα» συνέχισε ο κος Χρυσοχοΐδης. «Για ποια συγκάλυψη μας κατηγορείτε; Επί ποίου θέματος, ποίου αδικήματος - χωρίς το παραμικρό στοιχείο, χωρίς τεκμηρίωση; Μιλώντας για πολιτικές ευθύνες; Ποιούς ωφέλησε ο κος Βενιζέλος; Να το πείτε εδώ μπροστά με ονόματα! Η ιστορία γελοιοποιεί τους συνωμοσιολόγους» παρατήρησε ο κος Χρυσοχοΐδης.

    «Ο κος Χρυσοχοΐδης μας έλεγε πως «το ψέμα έχει κοντά ποδάρια» υπερασπιζόμενος τον κο Τσοχατζόπουλο που βρίσκεται στον Κορυδαλλό. Τα ίδια έλεγε και για την υπόθεση των υποβρυχίων, της οποίας έχει επιληφθεί η Δικαιοσύνη» απάντησε ο Πάνος Καμμένος.

    «Ειπώθηκαν πολλά ψέματα από εκείνους που διαχειρίστηκαν τη λίστα Λαγκάρντ. Δεν τους πιστεύουμε, γιατί είχαν την ευθύνη της διαχείρισης και δεν έδειξαν κανένα ενδιαφέρον» ανέφερε ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Σπύρος Χαλβατζής. «Υπάρχουν στοιχεία που απαιτούν διερεύνηση ποινικών και πολιτικών ευθυνών. Εμφανίζονται καταθέσεις με κολοσσιαία ποσά, τα οποία προέρχονται από τον μόχθο των εργαζομένων που τον καρπώνονται οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι» συμπλήρωσε.

    «Το κείμενο της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ, βρίθει πολιτικών κριτηρίων» παρατήρησε ο Κώστας Κουτσογιαννακόπουλος (ΝΔ). «Στέλνουμε υπουργούς ως συναυτουργούς στο αδίκημα της φοροδιαφυγής. Έχει ελεγχθεί όμως αν έχουν φοροδιαφύγει όλοι αυτοί; Για το αδίκημα της απιστίας, δεν αρκεί η αμέλεια ή ο ενδεχόμενος δόλος, αλλά θα πρέπει να τεκμηριωθεί ο «υπερχειλής δόλος». Όσο για την πρόταση των ΑΝ.ΕΛ. και της Χρυσής Αυγής, καθιερώνει το πρωτόφαντο, να ευθύνεται ο πρωθυπουργός για την όποια πλημμέλεια οποιουδήποτε υπουργού.

    «Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ βασίζεται στη δικογραφία, ενώ η πρόταση της συγκυβέρνησης, την πετάει στα σκουπίδια. Θεωρείτε πως ο Πεπόνης και ο Μουζακίτης ήταν βαλτοί;» ανέφερε στην παρέμβασή του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Δ. Παπαδημούλης.

    «Ο κος Παπακωνσταντίνου δεν έπεισε, γιατί δεν νοιάστηκε να μαζέψει ένα ευρώ, γιατί δεν ρώτησε τους συναδέλφους του στην Ευρώπη πώς εκείνοι μάζεψαν λεφτά, γιατί έκανε οκτώ μήνες να δώσει το στικάκι. Ο κος Βενιζέλος κράτησε κρυφό το στικάκι όσο ήταν υπουργός, έκανε τον ανήξερο. Πώς απαντά στον Παπαδήμο που λέει στο υπόμνημά του πως δεν ενημερώθηκε; Γιατί δεν ενημέρωσε τον κο Σαμαρά και τον κο Κουβέλη; Γιατί το πήρε μαζί του το στικάκι;» ανέφερε ο κος Παπαδημούλης.

    «Ο κος Βενιζέλος, σε αντίθεση με τον Γ. Παπακωνσταντίνου, δεν αποστέρησε από κανέναν το δικαίωμα ελέγχου» ανέφερε αργότερα ο Γιώργος Γεωργαντάς (ΝΔ). «Αυτός που του παρέδωσε τη λίστα Λαγκάρντ, ήταν ο ίδιος ο αρμόδιος για να κάνει τον έλεγχο, αυτεπάγγελτα και χωρίς κανένα άλλο προαπαιτούμενο» συμπλήρωσε.

    «Πάνω απ' όλα, για τον κο Σαμαρά, είναι η πολιτική του επιβίωση. Καλύπτετε έναν άνδρα που κράτησε στο αρχείο του τη λίστα για 14 μήνες και για δύο εκλογικές αναμετρήσεις - και αναγκάστηκε να εμφανίσει το υλικό στον κο Σαμαρά μετά από την παραγγελία των οικονομικών εισαγγελέων» παρατήρησε η Σοφία Σακοράφα (ΣΥΡΙΖΑ).

    Διαβάστε επίσης:

    "Κάποιοι με θέλουν αποδιοπομπαίο τράγο" δήλωσε ο Γ. Παπακωνσταντίνου

    [02] Λαγκάρντ: Η Ελλάδα ανακτά τη διεθνή εμπιστοσύνη

    Η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, κατά τη διάρκεια σημερινής συνέντευξης Τύπου στην Ουάσιγκτον, επανέλαβε ότι η Ελλάδα έκανε σημαντικά βήματα και ότι επανακτά την εμπιστοσύνη για τις προοπτικές της χώρας, προσθέτοντας ότι πρέπει να γίνουν ακόμη αρκετά για τις μεταρρυθμίσεις, τις ιδιωτικοποιήσεις, τη δημοσιονομική προσαρμογή και την πάταξη της φοροδιαφυγής.

    Η επικεφαλής του ΔΝΤ αναφέρθηκε στην χθεσινή απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Ταμείου για την εκταμίευση 3,24 δισεκατομμυρίων ευρώ, δίνοντας έμφαση επίσης στις αποφάσεις των Ευρωπαίων να δοθεί επιπρόσθετος χρόνος για την εφαρμογή του ελληνικού προγράμματος.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις για την Ελλάδα, υποστήριξε ότι δεν επιθυμεί να κατηγορήσει κανένα για τυχόν λάθη του παρελθόντος στο ελληνικό πρόγραμμα. "Δεν θέλω να ξαναγράψω την ιστορία" είπε χαρακτηριστικά στην ερώτηση για λάθη που έχουν γίνει, σημειώνοντας ότι μεγαλύτερη σημασία έχει το μέλλον και ότι οι θυσίες του ελληνικού λαού να έχουν αντίκρισμα.

    [03] Χωρίς Μετρό, Ηλεκτρικό και Τραμ αύριο

    Χειρόφρενο τραβούν αύριο Παρασκευή, ο ηλεκτρικός, το μετρό και το τραμ λόγω της 24ωρης απεργίας, που προκήρυξαν τα σωματεία των εργαζομένων στη ΣΤΑΣΥ ΑΕ, αντιδρώντας στην ένταξή τους στο ενιαίο μισθολόγιο.

    Οι εργαζόμενοι στα μέσα σταθερής τροχιάς δηλώνουν ότι η εμμονή της κυβέρνησης να τους εντάξει στο ενιαίο μισθολόγιο - βαθμολόγιο του στενού δημόσιου τομέα, καταργεί με «παράνομο και βίαιο τρόπο την ΣΣΕ» και τους υποχρεώνει να ξεκινήσουν κινητοποιήσεις για την υπεράσπιση των εργασιακών δικαιωμάτων τους.

    Οι διοικήσεις των σωματείων στη ΣΤΑΣΥ κάνουν λόγο «για προειδοποιητική 24ωρη απεργία», μιας και όπως αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους «θα χρειαστεί επίπονος αγώνας διαρκείας μέχρι να ανατραπεί η κυβερνητική πολιτική, που είναι η μόνη υπεύθυνη για την ταλαιπωρία των επιβατών».

    [04] Πέθανε ο Τούρκος δημοσιογράφος Μεχμέτ Αλί Μπιράντ

    Ογνωστός Τούρκος δημοσιογράφος Μεχμέτ Αλί Μπιράντ πέθανε το απόγευμα, σε ηλικία 71 ετών, σε νοσοκομείο της Κωνσταντινούπολης όπου νοσηλευόταν μετά την τοποθέτηση στεντ στην χοληδόχο κύστη του, επέμβαση η οποία είχε στη συνέχεια επιπλοκές, ανακοίνωσαν οι γιοι του Μπιράντ.

    Ο Μπιράντ ήταν από τους γνωστότερους δημοσιογράφους στην Τουρκία.

    Εδώ και λίγα χρόνια ήταν ο παρουσιαστής στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού Kanal D, ενώ αρθρογραφούσε στην ημερήσια εφημερίδα Posta.

    [05] Διαβιβάστηκε στη Βουλή συμπληρωματική αναφορά του οικονομικού εισαγγελέα για τη «λίστα Λαγκάρντ»

    Διαβιβάστηκε στη Βουλή από τον υπουργό Δικαιοσύνης, συμπληρωματική αναφορά του εισαγγελέα οικονομικού εγκλήματος με επισυναπτόμενα έγγραφα σχετικά με την υπόθεση της «λίστας Λαγκάρντ». Όπως ενημέρωσε ο πρόεδρος της Βουλής, Ευ. Μεϊμαράκης, η Βουλή τα παρέλαβε μόλις τώρα και έδωσε εντολή στις υπηρεσίες τα κόμματα να έχουν άμεση πρόσβαση να δουν τι περιέχει και πως μπορούν να τα αξιοποιήσουν στην συζήτηση.

    [06] ΕΟΠΥΥ: Εξοφλούνται οι φαρμακοποιοί για παλαιά χρέη

    «Εύλογη απορία προκαλεί η στάση του προέδρου του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής (ΦΣΑ), Κώστα Λουράντου, έναντι του ΕΟΠΥΥ», ο οποίος «με τις επαναλαμβανόμενες και αδικαιολόγητες επιθέσεις του» σχετικά με τις υποχρεώσεις του Οργανισμού προς τους φαρμακοποιούς, «έχει ξεπεράσει τα όρια της ύβρεως», αναφέρει ανακοίνωση της διοίκησης του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ).

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι φαρμακοποιοί έχουν λάβει μέχρι στιγμής το ποσό των 2.566.051.773 ευρώ για το 2012 και τις επόμενες ημέρες δρομολογείται η πληρωμή του μήνα Οκτωβρίου 2012. Επίσης, αναφέρεται ότι έλαβαν ήδη 200 εκατομμύρια ευρώ για τις παλαιές οφειλές του ΟΠΑΔ, ενώ για τους υπόλοιπους παρόχους υγείας είναι ακόμη σε εξέλιξη η πληρωμή των οφειλών στο επόμενο χρονικό διάστημα.

    [07] "Δεν αναγκάζει κανείς κανέναν να λειτουργήσει και τις Κυριακές"

    Αποφασισμένο να προχωρήσει στη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές είναι το υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, καθώς κύκλοι τής πολιτικής ηγεσίας του σχολίαζαν σήμερα το απόγευμα σε δημοσιογράφους: «Δεν αναγκάζει κανείς κανέναν να λειτουργήσει και τις Κυριακές».

    Η θέση τού υπουργείου είναι ότι το μέτρο είναι προαιρετικό και μάλιστα σημειώνεται χαρακτηριστικά ότι «όσοι θέλουν μπορούν να είναι κλειστά το πρωί της Δευτέρας, αντί για την Κυριακή». Επιπλέον, όσες αγορές και όσοι επαγγελματίες, από την πράξη δουν ότι είναι ασύμφορη η λειτουργία τους μπορούν να επιστρέψουν στο προηγούμενο καθεστώς, σημειώνεται από το υπουργείο και προστίθεται ότι με τη νέα νομοθεσία, απλά δίνεται η δυνατότητα σε όσους θέλουν να δουλέψουν περισσότερο, ελεύθερα να το κάνουν.

    Το υπουργείο, βασιζόμενο σε μελέτες άλλων χωρών με στοιχεία που αφορούν σε αγορές που μοιάζουν με τη δική μας, εκτιμά ότι η απελευθέρωση της κυριακάτικης λειτουργίας θα φέρει μείωση στις τιμές, αύξηση της απασχόλησης και αύξηση του τζίρου τού λιανεμπορίου.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 17 January 2013 - 19:30:22 UTC